Usunęłabyś dziecko wiedząc o jego chorobie? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 18:00   #421
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Usunęłabyś dziecko wiedząc o jego chorobie?

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Również uważam, że osoby z zasady popierające aborcję i nie chcące mieć w żadnym wypadku dzieci nie powinny tutaj się wypowiadać, tj. oczywiście na forum każdy może pisać, ale wątek nie jest adresowany do tej grupy użytkowników .

Ktoś też napisał na początku wątku, że nie wiemy nigdy na 100% jakbyśmy się zachowali w takiej sytuacji - święte słowa. Możemy tylko gdybać, ale ciężko stwierdzać oraz oceniać.

Ja... nie wiem, co bym zrobiła. W chwili obecnej każde dziecko byłoby problemem - wiadomo, studia, brak własnego mieszkania, zależność finansowa od rodziców. W przyszłości chcę mieć dzieci, oczywiście zdrowe (swoją drogą już teraz się stresuję czy nic im nie będzie... ).
Życie z dzieckiem chorym to wielkie poświęcenie i trud. Wiadomo, jest się uwiązanym do domu i tego dziecka, ciągłe wizyty w szpitalach albo rehabilitacje, leki, pomoc... Cierpi także związek między matką a ojcem. Nie wyobrażam sobie takiego życia. Ale usunąć chory płód? Nie wiem czy po czymś takim mogłabym normalnie żyć, prawdopodobnie wracałoby to do mnie ciągle. Głupio było by mi też w stosunku do urodzonych dzieci. Kurczę... Z kolei trzecia opcja, czyli urodzenie i oddanie jest beznadziejna! Usuwa tylko problem moralniaka związanego z aborcją. Przecież to jest skazywanie dziecka na najgorszy los. Nawet chore dziecko potrzebuje miłości.

Generalnie temat jest naprawdę trudny.
Pogrubione - nie rozumiem, dlaczego niby osoby będące za aborcją nie mogą się wypowiedzieć w tym wątku? Czy jego tytuł brzmi: "Kobiety, które nie usunęłyby dziecka wiedząc o jego chorobie"? Pytanie jest o to, czy byśmy usunęły, więc każdy ma prawo napisać tu swoje zdanie.

Reszta wypowiedzi bardzo mądrze napisana i aż mam wrażenie, jakby pierwszy akapit został napisany przez zupełnie inną osobę
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 18:36   #422
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Ktoś też napisał na początku wątku, że nie wiemy nigdy na 100% jakbyśmy się zachowali w takiej sytuacji - święte słowa. Możemy tylko gdybać, ale ciężko stwierdzać oraz oceniać.

.
ja wiem.nie musze gdybac.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 20:57   #423
Brenda
Raczkowanie

Nie usunełabym.
Oglądałam flmy o aborcjach, dużo czytałam, nie poradziłabym sobie z moim sumieniem po takim zabiegu, świadome przerwanie komus życia do dla mnie za dużo. A miłości starczyloby nawet na chore dziciątko. Po prostu wymaga ono od nas więcej uwagi, miłości i poświęcenia oraz wyrzeczeń. Po prostu tego, co i tak spotyka nas w życiu, tylko zwykle w innej postaci.
Brenda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 21:03   #424
_vixen_
Zakorzenienie

Co do tych filmów o aborcji, to mam nadzieję, że wszyscy świadomi ludzie wiedzą, iż "Niemy krzyk" to jedna wielka ściema?

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-02-24 o 21:25
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 21:23   #425
kaprys
Raczkowanie

"Nagi krzyk"?
Stary 2011-02-24, 21:25   #426
_vixen_
Zakorzenienie

Faktycznie, "Niemy krzyk", mój błąd.
Stary 2011-02-24, 21:46   #427
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Co do tych filmów o aborcji, to mam nadzieję, że wszyscy świadomi ludzie wiedzą, iż "Niemy krzyk" to jedna wielka ściema?
O tak ,hicior na religii w szkole średniej ,do dziś pamiętam te wszytskie:" ochy i achy ,jak tak można " i ja w niewielkiej grupie miałam inne zdanie ,którego nie wypadało wyrazic na religii

O moja ulubiona wizażanka i tutaj przywedrowała

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-02-24 o 21:47
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 21:48   #428
_vixen_
Zakorzenienie

Takich filmów to w ogóle nigdzie i nikomu nie powinno się puszczać.
Niby płód dla katolików to też pełnoprawny człowiek, ale bezczeszczenie zwłok ludzkich (dla nich), czyli pokazywanie porozrywanych płodów, to już nie ma nic wspólnego z szacunkiem dla człowieka.

Już nie wspominając o tym, że płody z tego filmu pochodziły albo z poronień, albo to zwyczajny fake.
Stary 2011-02-24, 22:02   #429
manymanyways
Rozeznanie

ja bym usunęła bez wahania. Zdania takiego nabrałam po tym jak zaczęłam dorabiać w osrodkach dla os. upośledzonych psychicznie. Upośledzenia zależą od ośrodka - d łagodnych rzeczy typu łagodny autyzm, Asperger itp. (który w sumie nie jest upośledzeniem), po naprawdę "masakry" - dzieciaki powykrzywiane leżą na łóżkach, biją się rękami po głowie, krzyczą, nie mówią i nie rozumieją mowy, albo czołgają się po podłodze, co kilka kroków okładając się po głowie... nigdy w życiu nie skazałabym mojego dziecka na takie życie.
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:03   #430
kaprys
Raczkowanie

Cytat:

Faktycznie, "Niemy krzyk", mój błąd.
ale nie to żebym wytykała błąd, po prostu nie wiedziałam co to za film i zapytałam haha
Stary 2011-02-24, 22:07   #431
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaprys Pokaż wiadomość
ale nie to żebym wytykała błąd, po prostu nie wiedziałam co to za film i zapytałam haha
Nawet jakbyś wytknęła, to przecież miałabyś rację

A dzieło "Niemy krzyk" to już chyba tak powszechnie pokazywane nie jest, mam nadzieję. Gdyby to moim dzieciakom w podstawówce czy gimnazjum to puścili, to bym z awanturą do szkoły skoro swit na drugi dzień leciała
Stary 2011-02-24, 22:10   #432
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Takich filmów to w ogóle nigdzie i nikomu nie powinno się puszczać.
Niby płód dla katolików to też pełnoprawny człowiek, ale bezczeszczenie zwłok ludzkich (dla nich), czyli pokazywanie porozrywanych płodów, to już nie ma nic wspólnego z szacunkiem dla człowieka.

Już nie wspominając o tym, że płody z tego filmu pochodziły albo z poronień, albo to zwyczajny fake.
w słusznej sprawie tj. aby przestraszyc,nastraszyc owieczki mozna poświęcic kilka płodów.
Ćwiartowanie ciał dla relikwii też tu szacunku i sensu nie odnajduję.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:14   #433
muszynianka
Zakorzenienie

vixen zależy co dla ciebie to powszechne pokazywanie, te... kilka lat temu bo 5 lat temu około puszczali to w mojej szkole na religii, na którą nie chodzilam...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:17   #434
_vixen_
Zakorzenienie

Nie mam specjalnie kontaktu z młodzieżą szkolną, to nie wiem, czy dalej tym filmem dzieci zastraszają.
U mnie w LO tego nikt nam nie puścił. A różne filmy puszczali na religii, nie powiem D
Stary 2011-02-25, 09:06   #435
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Brenda Pokaż wiadomość
Nie usunełabym.
Oglądałam flmy o aborcjach, dużo czytałam, nie poradziłabym sobie z moim sumieniem po takim zabiegu, świadome przerwanie komus życia do dla mnie za dużo. A miłości starczyloby nawet na chore dziciątko. Po prostu wymaga ono od nas więcej uwagi, miłości i poświęcenia oraz wyrzeczeń. Po prostu tego, co i tak spotyka nas w życiu, tylko zwykle w innej postaci.
Strasznie dużo "po prostu" w Twojej wypowiedzi.
Z chorym dzieckiem nic nie jest "po prostu".
Zwłaszcza z takim, które zaczyna umierac zaraz po narodzinach i tak sobie kona miesiącami.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:02   #436
m0niq
Zadomowienie

ja bym nie usunęła. nie zabiłabym człowieka- i to własne dziecko.
wiadomo, że z chorym dzieckiem nie jest prosto, ale nie możemy tego straszliwego czynu-aborcji usprawiedliwiać tak, że dziecko jest chore i prędzej czy później by umarło, wiec lepiej mu szczędzić bólu bla bla bla. To uciekanie od odpowiedzialności.

Aby stać się lepszym, nie musisz czekać na lepszy świat.`

m0niq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:06   #437
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez m0niq Pokaż wiadomość
To uciekanie od odpowiedzialności.
Znasz dobrze jakieś upośledzone umysłowo dziecko i jego matkę? Wiesz, jak to wygląda, jak żyje się z chorą osobą na co dzień? Wiesz, czy tylko wydaje Ci się, że masz o tym pojęcie i że "aborcja to zło" i "jakoś by to było"?
Stary 2011-02-25, 18:05   #438
Mahdab
Zakorzenienie

Też bym usunęła. Znam przypadki ciężko chorych osób i nie skazałabym na takie cierpienie swojego dziecka. A siebie i swojego partnera na męczenie się z chorym.
Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 18:20   #439
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Tak, usunełabym. Nie potrafiłabym udzwignąc takiego ciezaru. Zdrowe dzieci to nie lada wyzwanie,spore poswiecenie, ale rosną i sie usamodzieniają. Nie umiałabym sie tak poswiecic bez reszty do konca zycia.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 18:26   #440
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
To uciekanie od odpowiedzialności.
A ja nie wiem, skad sie w ludziach bierze przekonanie, ze ludzie sa generalnie silni, ale uciekaja od odpowiedzialności i tak dalej.

To nieprawda. Ludzie sa bardzo slabi. Bardzo łatwo można zmarnować sobie albo komuś zycie. Nie wiem, czy sa osoby, które beda umiały poświecić cale swoje zycie opiece nad chorym, upośledzonym, nie rokującym szans na poprawę, dzieckiem i byc szczęśliwe i zadowolone z takiego życia. Myślę, ze takich ludzi nie ma. Wiem, ze kk wmawia ludziom, ze jest życie po śmierci i wszystko będzie nam wynagrodzone - ale jesli tego zycia nie ma? To co wtedy? Poświęcamy polowe jedynego życia na opiekę nad tak zwanym warzywkiem? A jedna decyzja, o aborcji, mogliśmy mieć szczęśliwe i normalne zycie, urodzić potem zdrowe dzieci, zyc pełnia zycia?
Stary 2011-02-25, 18:46   #441
D0tk4
Zadomowienie

To pytanie czesto do mnie wraca, jako ze niedlugo chcemy sie zaczac starac z TZ o dzidziusia .. Mam nadzieje, ze nigdy nie stana przed koniecznoscia podjecia takiej decyzji, bo naprawde nie wiem co bym zrobila
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 21:02   #442
hollowmirror
Raczkowanie

Najwcześniej o chorobie genetycznej dziecka można się dowiedzieć na badaniu prenatalnym w 13 tygodniu, a wtedy ma już wykształcone wszystkie narządy i oficjalnie jest człowiekiem. Poczytajcie sobie jak wygląda taki zabieg... trauma na całe życie.

Moim zdaniem nie ma usprawiedliwienia dla zabójstwa, poza obroną własną. A dziecko nawet z zespołem Downa, czy jakoś inaczej chore, często jest szczęśliwym człowiekiem.
hollowmirror jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 21:11   #443
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hollowmirror Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie ma usprawiedliwienia dla zabójstwa, poza obroną własną. A dziecko nawet z zespołem Downa, czy jakoś inaczej chore, często jest szczęśliwym człowiekiem.
Nawet z zespołem Downa?
Są o wiele gorsze, straszniejsze, przysparzające dziecku wielu cierpień, upośledzenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 21:31   #444
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Brenda Pokaż wiadomość
Nie usunełabym.
Czyjej miłości? Twojej? A ojca dziecka starczyłoby?
A ile rodzin znasz z chorymi dziećmi? Zanim napiszesz kolejny truizm...

Cytat:
ja bym nie usunęła. nie zabiłabym człowieka- i to własne dziecko.
wiadomo, że z chorym dzieckiem nie jest prosto, ale nie możemy tego straszliwego czynu-aborcji usprawiedliwiać tak, że dziecko jest chore i prędzej czy później by umarło, wiec lepiej mu szczędzić bólu bla bla bla. To uciekanie od odpowiedzialności.
Jak wyżej

Cytat:
Najwcześniej o chorobie genetycznej dziecka można się dowiedzieć na badaniu prenatalnym w 13 tygodniu, a wtedy ma już wykształcone wszystkie narządy i oficjalnie jest człowiekiem. Poczytajcie sobie jak wygląda taki zabieg... trauma na całe życie.

Miałam tego nie pisać, ale... Ludzie niemający bladego pojęcia o niepełnosprawności i chorobach podają ZD jako przykład najtrudniejszy (dziecko z ZD - oooo, to dopiero dramat). Słoneczka, prawda jest taka, że urodzenie dziecka z ZD to - dosadnie określając - wygrana na loterii chorych dzieci. Brzmi to paskudnie, ale ZD to nie najcięższa choroba, jaka może przytrafić się waszemu dziecku.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 23:09   #445
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Pogrubione - nie rozumiem, dlaczego niby osoby będące za aborcją nie mogą się wypowiedzieć w tym wątku? Czy jego tytuł brzmi: "Kobiety, które nie usunęłyby dziecka wiedząc o jego chorobie"? Pytanie jest o to, czy byśmy usunęły, więc każdy ma prawo napisać tu swoje zdanie.

Reszta wypowiedzi bardzo mądrze napisana i aż mam wrażenie, jakby pierwszy akapit został napisany przez zupełnie inną osobę
Chodzi mi o to, że wg mnie (tak to odebrałam) pytanie tyczy usunięcia ciąży ze względu na chorobę. Wiele osób po prostu usunęłoby bez względu na "stan" płodu, więc nie tyka się takiego dylematu moralnego... No, przynajmniej nie tego (zależy od poglądów).
Chyba temat jest bardziej kontrowersyjny i problematyczny dla osób będących przeciwko aborcji

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 23:37   #446
Zilka
Rozeznanie

Z tego co tu czytam widać, że te dziewczyny które miały styczność z ciężko chorymi ludźmi usunęły by chorą ciążę. A tym które do tej pory nie zetknęły się z takimi przypadkami "starczyło by miłości."
Zilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 00:56   #447
invisible_01
Zakorzeniona

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;25363626]Miałam tego nie pisać, ale... Ludzie niemający bladego pojęcia o niepełnosprawności i chorobach podają ZD jako przykład najtrudniejszy (dziecko z ZD - oooo, to dopiero dramat). Słoneczka, prawda jest taka, że urodzenie dziecka z ZD to - dosadnie określając - wygrana na loterii chorych dzieci. Brzmi to paskudnie, ale ZD to nie najcięższa choroba, jaka może przytrafić się waszemu dziecku.[/QUOTE]
Ale Szaja, komu Ty to tłumaczysz? Osobom, które wyobrażają sobie, że osoba z ZD to najgorszy przypadek uu, a ich życie wygląda jak Maciusia z "Klanu"?

Nie wiem, skąd w ludziach ten masochizm i podejście do życia pt. "jakoś to będzie". Ludzie kochani, w życiu macie być szczęśliwi, ma Wam być dobrze, a nie "jakoś" albo wręcz źle, bo jesteście skazani przez całe życie na opiekę nad "warzywkiem".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 03:14   #448
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
wykształcone wszystkie narządy i oficjalnie jest człowiekiem.

Taaak? No to ja zalaczam 3 fotki plodow z tymi "wszystkimi wykrztalconymi narzadami"
Gdyby nie podpis, nie bylo by wiadomo ktore jest "ludzkie". Kazdy moze sie czegos dopatrzec. Jak dla mnie, plod lub komorka i nic wiecej.
Mam nadzieje ze przynajmniej niektore dziewczyny zrozumieja o co mi chodzi.

Szczesliwy na swoj sposob gdy ma kogos kto o nie DBA .

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale Szaja, komu Ty to tłumaczysz? Osobom, które wyobrażają sobie, że osoba z ZD to najgorszy przypadek uu, a ich życie wygląda jak Maciusia z "Klanu"?

Nie wiem, skąd w ludziach ten masochizm i podejście do życia pt. "jakoś to będzie". Ludzie kochani, w życiu macie być szczęśliwi, ma Wam być dobrze, a nie "jakoś" albo wręcz źle, bo jesteście skazani przez całe życie na opiekę nad "warzywkiem".
No jak to z kad? Przeciez od dziecka jest wbijane 10 Przykazan .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Pingwin.jpg (44,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Hmo sapiens.jpg (3,4 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Pies.jpg (22,6 KB, 25 załadowań)
Corvette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:29   #449
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

Przeszłaś taki zabieg? Cięzkim przezyciem jest sam fakt ,podjecie decyzji. Zabieg,jest przeprowadzany w narkozie,nie wiesz i nie widzisz nic.
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 13:24   #450
D0tk4
Zadomowienie

Czy to w ogole prawda zeby przeprowadzic badania prenatalne musza byc jakies powody (choroby w rodzinie) bo inaczej lekarz moze po prostu powiedziec, ze nie ma takiego zagrozenia i nie musi go wykonac?
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości