|
|
#421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: żałuję, że mam dziecko
Cytat:
2. Skoro odważyłaś się napisać, nie obrażaj innych. Przede wszystkim nie oceniaj jak nie znasz. Cytat:
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Skoro ktoś nie chce dzieci to ich nie produkuje. Oczywiście zgadzam się, że nie każdy chce mieć dzieci, ale brak potrzeby macierzyństwa nie wyskakuje w dniu porodu. Moim zdaniem szkoda dziecka. |
||
|
|
|
|
#422 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie rodzilam i nie chce. to co sie dzieje z kobietami w ciazy i po niej to dla mnie porazka (bez urazy dla nikogo). mniej ksztaltne piersi, posladki w cellulicie i wiotka skora odpycha, a juz o ogolnym zapuszczeniu sie nie wspomne. Teraz Panie po ciazy poczuja sie urazone i zabronia mi prawa glosu lub beda sie wypierac, ale wcale mnie to nie dziwi. Wiem ze jesli zdecydowalabym sie na dziecko to cos z wyzej wymienionych zmian pewnie i mnie by dotknelo. Rodzenie kojarzy mi sie ze zezwierzeceniem,a kobiety ktore tak wychwalaja i uwznioslaja ten stan piszac ze dziecko nosi sie pod sercem, przegraly juz pewnie walke z hormonami ktore nakazuja im sie rozmnazac i przedluzac gatunek. Płud znajduje sie nie tylko pod sercem ale tez calkiem niedaleko watroby i roznych flakow. Nie doszukujcie sie piekna na sile. Zeby bylo jasne- wyrazam tu swoj poglad i nie mam na celu obrazac nikogo. Edytowane przez szlaczek1 Czas edycji: 2011-07-28 o 16:47 |
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sensie, każdy ma prawo do swego zdania, każdy może mieć rację w swych poglądach, grunt, to to, żeby nie robić czegoś wbrew sobie, tak jak to zrobiła Autorka. Ciebie ciąża i rodzenie odrzuca, i okej, ma prawo, więc nie decydujesz się na to, i bardzo dobrze. Inne kobiety bardzo cenią sobie ten stan, pragną dzieci i... też dobrze, wtedy się o to dziecko starają, i już
|
|
|
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
Przeinaczasz. Jesli w moim otoczeniu zmarloby wiele osob przez papierosy to glosilabym ze papierosy szkodza. A zatem- w moim otoczeniu po ciazy wiele kobiet nie wrocilo do poprzedniego wygladu i dlatego smiem twierdzic ze tak jest w wiekszosci przypadkow.
|
|
|
|
|
#426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to są zapewne koleżanki z Twojego otoczenia - jadły ponad stan, leżały całymi dniami bojąc się nawet skarpetki założyć - i taki jest tego skutek. ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kwestiach moralnych polegam jednak na opiniach specjalistów i biegłych - a te wskazują na to, że można ludźmi manipulować - co za tym idzie wina w takich przypadkach nie jest jednostronna. Super, że Tobie się udało, ale to, że innym nie - nie oznacza, że możesz ich potępiać. |
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#429 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tak jak bujać w oblokach np. Bez przesady, nikt tego nie bierze tak dosłownie.
Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-07-28 o 16:56 |
|||
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
ps. co do ciąży - a rozstępy (jeśli ktoś ma predyspozycje?), a powikłania? etc itp. no zdarza się zdarza, nie jest tak zawsze, ale jednak bywa
nawet jeśli to procent, to ktoś ma prawo tego procenta się obawiać
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bo to nietaktowne. Uważam jedynie, że jeżeli się popełniło błąd, to się za niego płaci. Nie wyzywam Autorki, nie poniżam, ani nic z tych rzeczy, wiem, że ludzie są różni i popełniają błędy. Ale wychodzę z założenia, że jak lewo się rozlało to trzeba posprzątać i nie dopuścić do tego, by rozlało się raz jeszcze. Autorka jest osobą dorosłą, dziecko jest już na świecie, więc jedyne co można jej doradzać, to żeby coś zrobiła z tym za co jest odpowiedzialna, aby wszystkie strony były jak najmniej poszkodowane. Przykro mi, jasniej już swojej opinii nie umiem wyrazić, ale zarzutów, że kogoś potępiam sobie nie życzę. |
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale szczupła kobieta, która w ciąży nigdy nie była też moze mieć cellulit Tu nie ma reguły.Możesz jaśniej? Bo wiotki znaczy dosłownie niesztywny ![]() To zalezy od kobiety. Jedne o siebie w ciąży dbają i po ciąży tez, a innym się po prostu nie chce. Ogólnie też nie rozumiem, co pieknego jest w ciąży, ot zwykły stan fizjologiczny, jak okres czy nawet sen, ale już nie demonizujmy, ze kobiety po ciązy zamieniają się w trzyglowe hybrydy ze zwisającym brzucholem i tyłkiem wielkosci wagonu tramwaju
Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2011-07-28 o 17:11 |
|
|
|
|
|
#433 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś jest bardziej podatny na choroby to papierosy mogą spowodować raka, nasilić astmę czy jakąś inną chorobę. Papierosy nie świadczą, że będziesz palić przez 5 lat i skończą Ci się baterię. One skracają życie, a nie prowadzą do nagłej śmierci. Nie jestem lekarzem, żeby wypowiadać się do czego prowadzą papierosy, ale z logiki wydaje mi się, że na pewno nie od razu do śmierci Co nie zmienia żadnego faktu, że papierosy jednak SZKODZĄ zdrowiu w większym lub mniejszym stopniu, dlatego moim zdaniem porównanie nie trafione. Cytat:
Wyolbrzymiasz coś co i tak kiedyś Cię dopadnie. To Ty doszukujesz się czegoś nie rozumiejąc metafory |
||
|
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To było w nawiązaniu do "Wina jest jednostronnie po stronie Autorki, i to czy była presja otoczenia, czy nie, moim zdaniem większego znaczenia nie ma. Jeśli nie czuła się gotowa na dziecko, to trzeba było nie rodzić, tyle. " ![]() Ale przyjmuję wytłumaczenie
|
|
|
|
|
|
#435 |
|
Zakorzenienie
|
Nie czytałam całego wątku. Przeczytałam tylko 3 strony od początku i dwie od końca.
Ja chyba należę do tej grupy która potrafi zrozumieć i te które nie chcą mieć dzieci i do tych które je kochają. Przez długie lata nie chcialam dzieci. Ja sie małych dzieci po prostu bałam. Ciąża była dla mnie jakimś też strasznym stanem - nie dotykałam brzuszków swoich znajomych. Nigdy też nie wycągałam rąk do małych dzieci. A już nie cierpiałam jak mi takigo dzieciaka wpychano w ręce. To była masakra. A sama ciąża też jakaś taka przerażająca - pytanie dlaczego to ja mam sie tak poświęcać. Więc dobrnęłam prawie do 40-tki bez dzieci. Wcześniej jeździłam dużo po świecie, realizowałam sie w pracy, bawilam życiem i uwielbiałam swego kota na którego przelałam całę miłość. Ale tuż przed w wieku 39 lat zaliczyłam wpadkę. -jak jakaś nastolatka . Bycie w ciąży o dziwo mnie nie przeraziło. Oczywiście nie czułam się jakoś specjalnie uduchowiona tym faktem. Niemniej życie moje musiałam zmienić i to dość drastycznie. Niestety ciąża okazała sie doś trudna i za długo w niej nie byłam bo w 28 tc. urodziłam malutką (niecały kilogram) dziewczynkę. Zobaczyłam ją dopiero po 8 dniach od urodzenia. Nie zakochałam sie w niej od razu - bałam się ją pokochać. Miała marne szanse na przeżycie. A jednak dziewczynka była silna a ja z dnia na dzień coraz bardziej ją kochałam. Teraz mała ma 1,5 roku i jest moim cały światem. Wg. mnie noworodek przynajmniej taki jak mój jest bardzo prosty w obsłudze i dla mnie im większe dziecko tym większe problemy.Bardzo sie ciesze że mam moją córkę. Ona nie ograniczyła mnie. Dalej mogę się realizować i pracować. Ale dużo też zależy kogo wybieramy na ojca dziecka. Dlaczego to matka ma rezygnowac z dotychczasowego swojego życia i swoich marzeń? Jeżeli ojciec dziecka też zmodyfikuje trochę swoje zycie i aktywnie uczestniczy w wychowaniu dziecka to nie jest to takie ciężkie. I matka wtedy będzie miała czas na samorealizację, karierę i podróże. Więc może autor tego wątku ma zbyt małe wsparcie ze strony ojca dziecka. PS. Niestety ale bardzo często gdy dziecko malutkie płacze to nie wiadomo co mu jest a instukcji niestety nie dają.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
trochę ta dyskucja spadła na zły trop - co chwilę argumenty o tym, że ciąża i czas po ciąży jest lub nie jest be, a wątek tyczy się tego, że autorka ma już dziecko, więc powinna być odpowiedzialna za to, by nie zrobić mu krzywdy
|
|
|
#437 |
|
Raczkowanie
|
Kmee, może faktycznie trochę zbyt dosadnie się wyraziłam
![]() Pisałaś o manipulacji, i racja, jej siła jest duża, ale dalej wydaje mi się, że skoro jest się na tyle dojrzałym, by decydować się na dziecko, to trzeba być i na tyle dojrzałym, by rozróżniać pewne rzeczy Nie każdy ma tyle szczęścia, ale każdy powinien odpowiadać za swoje decyzje, nawet jeśli są złe. A Autorkę tu dość dosadnie uświadomiono, że to, co robi jest złe. I w dodatku nie wydaje się dążyć do poprawy sytuacji - ani swojej, ani swego dziecka.Smutny ten wątek. ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Podoba mi się bardzo wypowiedź P0P70 Bo na podstawie własnych przeżyć pokazuje, że jeśli już się coś zrobiło, to trzeba wziąść odpowiedzialność i wcale nie musi to niszczyć nam życia
|
|
|
|
|
#438 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() gratuluje genów ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
u mnie instynkt sie obudzil, mam wspanialego syna i jestem pzreszczesliwa...ale do tego mam tez odpowiednie warunki nie mysle o drugim dziecku...na chwile obecna...i faktycznie jak mowie o tym glosno to ludzie sie zaraz irytuja i oburzaja...że jak to jedno???????!!!!!!!!!!! ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
ale zapewniam Cie ze ja mam posladki ksztaltne, i nie mam wiotkiej skory ![]() ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
|
|
|
#439 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O raku masz liczne badania naukowe, które udowadniają tą tezę. A o skutkach ciąży można się rozpisywać, bo u każdej kobiety wszystko wygląda inaczej. To jak, byłaś w tej ciąży, czy nie ?
|
|
|
|
#440 |
|
Wtajemniczenie
|
szlaczek nie rodzila i nie chce..czytaj wyżej
|
|
#441 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
Np szersze biodra. Kazdej kobiecie do porodu one sie poszerzaja. moze nieznacznie, ale jednak, a zatem dziwi mnie to ze sa tu osoby ktore twierdza ze nie zmienilo sie ABSOLUTNIE nic. Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
mam jedna kolezanke, co prawda mlodsza ode mnie 3 lata, ale zobaczylam ją kilka miesiecy po porodzie na basenie i
![]() nienarzekam na swoje cialo, ale jej to |
|
|
|
|
#443 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze to jest tez to ze od zawsze bylam szczupla, mialam i nadal mam super przemiane materii...wiesz co Ci jeszcze powiem...wiele osob uwaza ze po ciazy kobieta kwitnie i jest piekniejsza niz kiedykolwiek ..tez nie wierzylam ale teraz juz wiem ze to mozliweznam mnostwo pieknych mlodych mam
|
|
|
#444 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
gusta co prawda sa rozne, ale na oczy nie widzialam pieknej kobiety w ciazy. dla mnie one po prostu sa brzydkie i nabieraja ksztaltow "kloca". Edytowane przez szlaczek1 Czas edycji: 2011-07-28 o 18:31 |
||
|
|
|
|
#445 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#446 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#447 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() bo taka np ammmm , mimo tego , że rodziła figurę ma genialną ( widziałam na innym wątku ) nie jedna bezdzietna może pozazdrościć .---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
a Ty widziałaś KAŻDĄ kobieta przed i po porodzie . ![]() na figurę wpływ ma wiele czynników, nie tylko ciąża , zażywane hormony mogą zmienić wygląd piersi , może zrobić się cellulit itp . wszystko to kwestia genów i odpowiedniego dbania o ciało . ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
jak kobieta jest leniwa i wpieprza słodycze i chipsy codziennie to nawet bez ciąży będzie miała wielki zadek i celulit ![]() jeżeli w swoim otoczeniu widzisz zaniedbane matki to tylko wina ich lenistwa nie przebytej ciąży . |
||||
|
|
|
|
#448 |
|
Konto usunięte
|
34-latka po trzech ciążach wygląda tak:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...1&d=1310819818 Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2011-07-28 o 20:24 |
|
|
|
|
#449 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc takie generalizowanie do mnie nie przemawia, tym bardziej, że ja mam w nosie to czy jestem gruba czy nie. Dla mnie liczy się to, że większa rodzinka daje więcej radości, lecz nie wszyscy ten pogląd podzielają ![]() A z tym zezwierzęceniem - pierwszy poród wspominam tragicznie, ale przy drugim poprosiłam o epidural i rodziłam jak człowiek. Poza tym same porody też są różne. Jedne się męczą, inne "wypluwają" dziecko.
|
|
|
|
#450 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mam figure normalna...chodzi o to ze przed ciaza wygladalam tak samo jak i po...ale niektorzy na tym watku nie przyjmuja do wiadomosci ze kobieta po ciazy to nie tylko świnka pigi z faldami na brzuchu i mega rozstepami
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.

Nie twierdzę, że ktoś tu mówi, że jest usprawiedliwieniem, ale też nie czepiałabym się tak tej presji. Wina jest jednostronnie po stronie Autorki, i to czy była presja otoczenia, czy nie, moim zdaniem większego znaczenia nie ma. Jeśli nie czuła się gotowa na dziecko, to trzeba było nie rodzić, tyle.

Co nie zmienia żadnego faktu, że papierosy jednak SZKODZĄ zdrowiu w większym lub mniejszym stopniu, dlatego moim zdaniem porównanie nie trafione.