Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-03-27, 21:40   #421
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
wczorajszy chyba te¿ ocenia³am,super masz te jad³ospisy
dziêki za ocenkê .
muffin - nie jaki¶ ogromny, ale te¿ nie ma³a muffinka. przepis tutaj:

http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/R...-otrebami.html

Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-27, 21:46   #422
Nedda
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 003

Cytat:
Napisane przez Nedda Poka¿ wiadomo¶æ
Moje R-

Sn. Owsianka (3 lyzki platow owianych, pol szkl mleka,pol lyz.miodu) , 1 jako plus 1 tost pelnoziarnisty, mango
2Sn.150g serka homo 3% plus 4 orzechy nerkowca
Ob.Makaron pe³noziarnisty ze szpinakiem i serem feta
K.Wiesniak z pomidorem i z ogorkem, trochê barszczu ukrainskiego plus kieliszek wytrawnego wina

Proszê o ocene...
Podbijam i proszê o ocenê.

Nedda jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-27, 21:51   #423
Mraufinni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Witam!

Dzi¶ po raz pierwszy wesz³am na wiza¿ i jako¶ przypadkiem zauwa¿y³am ten w±tek... chyba w³a¶nie czego¶ takiego szuka³am! Muszê bowiem codziennie przekonywaæ siê, ¿e powinnam je¶æ wiêcej (rok odchudzania jednak zmieni³ moje nawyki i ciê¿ko jest siê oduczyæ je¶æ nie-dietetycznie).

Chcia³abym poprosiæ o ocenê mojego menu. Jestem na utrzymaniu (aczkolwiek jak przytyje 2kg te¿ siê nic nie stanie - mam BMI 20 wiêc nie ma ¿adnych zaburzeñ)

Muszê jednak od razu zaznaczyæ, ¿e moje menu musi byæ zgodne z diet± w chorobach woreczka ¿ó³ciowego - niestety mam kamienie a operacja dopiero na wakacjach... a wiêc odpada: czekolada, wszystko co sma¿one lub zbyt t³uste, cebula, czosnek, warzywa str±czkowe, zbyt duzo b³onnika naraz, gruszki, orzechy wszelkiego rodzaju (+ mam na nie uczulenie...), owoce suszone wszelkiego rodzaju, a kolacje powinnam miec lekkie. jem pieczywo ¿ytnie ale staram siê miksowaæ z np. cha³kami czy zwyk³ymi bu³kami. Z t³uszczy je¶æ mogê tylko mas³o i oliwa/oleje w postaci zimnej (czyli np w sa³atce)

U
3 kromki ¿ytniego + du¿o mas³a + 150g wiejskiego z probiotykiem + 1 pomidor ma³y + sa³ata + ketchup
Baku¶ puszysty waniliowy, sok witaminka z gruszk± 250ml, 0.8 litra herbaty czarnej z syropem malinowym
3 ziemniaki + 3 pulpety indycze + buraczki du¿o + marchewka duszona du¿o + kukurydza
Cha³ka ok 100g z mas³em, miodem, konfitur± brzoskwiniow±, kubek mleka

Zwykle w ci±gu dnia zjadam 4 posi³ki czasami zdarzy sie 3, ale staram sie te 4 minimum miec...
Mraufinni jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-27, 21:56   #424
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

To dzisiejsze Pee

S. 2 kanapki (chleb z ziarnami ok 50g) ka¿da z mas³em, szynka i pomidorem

jab³ko

2S. bu³ka grahamka (z biedronki 70g) z mas³em szynka i ogorkiem - z³o¿ona

O. Kotlet z piersi kurczaka w lekkiej panierce smazony na oleju, 2 ziemniaki z sosem i duzy ogorek kiszony

P. Lody ¶niezynka takie tofii w kostce w wafelku 210ml (ok. 230 kcal)

K. Bu³ka fiñska (60g) na pó³ ka¿da z mas³em
i na obie po³o¿ona ryba (filet ¶ledziowy w pomidorach z puszki)
+ kawa³ek ogóra

Po : kaszka manna bananowa (z biedronki)

i jak sie prezentuje ??

Mam zamiar jakos zmienic ten jadlospis zebym pozniej nie musiala nadrabiac kcal... nadal boje sie mas³a ( i s³odyczy
Stary 2011-03-27, 22:07   #425
crethka
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 523
GG do crethka

Mój dzisiejszy RRRRRRR

I. Zbo¿ówka z mlekiem 3,2 % _ owsianka z 3 ³ych p³. owsianych, 2 ³ych otr±b, moreli suszonej, ³y¿ki maku, pomarañczy miodu, cynamonu i serka wiejskiego
II. kromka ¿ytniego z mas³em, szynk±, pomidorem, szcxypiorem i ³y¿k± parmezanu
III spaghetti z mintajem w sosie pomidorowym z zielonym groszkiem i parmezanem
IV pianki z serka homo z truskawkami (na ¿elatynie)
V sa³atka z broku³ów, pomidora, 2 plastrów szynki z indyka, szczypiorku, jajka na twardo z ³y¿eczk± oliwy
Stary 2011-03-27, 23:56   #426
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 891

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;26000912]No to dzisiejsze U

¦niadanie(11:00): Owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka otr±b ¿ytnich, 1/4 woreczka kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka 1,5%, 1/2 pomarañczy, 1/2 mandarynki, gar¶æ ¿urawiny suszonej i rodzynek, cynamon, ³y¿ka miodu), kubek zielonej herbaty.

12:30 - 2h jazdy na rowerze

Obiad(14:30): 300 ml zupy kalafiorowej, 1/2 torebki ry¿u gotowanego w zaprawie z oliwy z oliwek i bazylii () z 2 kawa³kami ryby i spor± porcj± sa³atki z kiszonej kapusty i marchewki

Podwieczorek (17:00): jab³ko, 2 ptasie mleczka, 2 ma³e kawa³ki babcinego ciasta, 1/2 pomarañczy

Kolacja(19:30): Jajecznica z 2 jaj z cebul± i rze¿uch± na ma¶le, do tego ogórek i kromka razowca, kubek zielonej herbaty.

Niestety, na 2 ¶niadanie zabrak³o mi rano czasu A jak siê zrobiê g³odna to mo¿e jeszcze jab³ko wpadnie bo mam trochê roboty

I jak siê to Wam widzi?[/QUOTE]

Up, up Pomóg³by kto¶?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 05:53   #427
Anianiani
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 271

Rybne U

I. Cztery du¿e ciastka owsiane z bakaliami - domowej roboty;
kubek kakao naturalnego z miodem na mleku, banan.
II. Bu³ka orkiszowa, obydwie po³ówki z past± z makreli, pomidorem, ogórkiem i cebulk±; ¶wie¿y sok z marchwi.
III. Ryba duszona na porach z imbirem, br±zowy ry¿, broku³y.
IV. Serek wiejski z mieszank± studenck±, cynamonem i miodem + kawa³ek rogalika z kruszonk±; cappuccino.
V. Sa³atka tuñczykowa z jajkiem, kukurydz±, groszkiem, czosnkiem i majonezem/jogurtem + kromka chleba ¿ytniego;
zielona herbata, pomarañcza.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej g³ód.
w ¼renicy tak pe³nej ¿ywej mg³y
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 06:48   #428
kamcioszka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 125

Pozwolê sobie do Was do³±czyæ dziewczyny!
Prosilabym wiêc aby kto¶ przychylnym okiem spojrza³ na mój jad³ospis.
Jadlospis na R:
I: 3 czubate ly¿ki p³atków ry¿owych(3x36 kcal) + mleko (25oml=80 kcal) + 10 rodzynek (42 kcal) + 2 migda³y = ok. 250 kcal
II: 2 kromki chrupkiego pieczywa Wasa (60 kcal) + ³y¿ka serka wiejskiego (16 kcal) + 2 pomidory koktajlowe + ma³e jablko (35) = ok. 115 kcal
III: jeszcze zobaczymy
IV: ma³e jablko (35 kcal)
V: 100g jog. naturalnego (32 kcal) +1 ³y¿ka otrêbów pszennych (17 kcal) + 2 migda³y, 2 orzechy laskowe, 5 rodzynek = ok. 100 kcal
kamcioszka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 08:20   #429
Ewelajna140
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 445

U

I du¿y jogurt naturalny + winogron + gruszka + crunchy naturalne + migda³y

II sk³adana kanapka (2 kromki tostowego, mas³o, plaster upieczonego przez mamê schabu, pomidor, papryka)

III winogron, jab³ko

IV kilka odsma¿anych pierogów ruskich

do picia w ci±gu dnia kawa, inka, herbata, woda
Stary 2011-03-28, 08:32   #430
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ
Pogmatfane Pe

¦: Dwie kromy zwyk³ego chlebka z Delm± i pomidorem, bazyli± ( ju¿ t³umaczê gdzie podzia³o siê mas³o->) Jajecznica na ma¶le z boczkiem,( solidna porcja, nie wiem z ilu jaj, gdy¿ ciocia robi³a dla wszystkich i ja otrzyma³am ca³y talerz )

II¦: serek truskawkowy homo z lidla z dorzucon± gar¶ci± ¿urawiny, kisiel o smaku owoców le¶nych, banan

jab³ko

O: Miska pomidorowej z mas± grzanek, które wypi³y mi wiêkszo¶æ zupy. marfefka

P:wiejski 200g z dwoma gruba¶nymi plastrami ananasa (z puszki uciek³..), mieszanka studencka do tego i gar¶æ rodzynek. <- na szybko.

K: Bu³a ze s³onecznikiem, z mas³em: z pasztetow± wêdzon± (nie po¿a³owa³am sobie) i serkiem topionym z zio³ami, z pomidorem, szczypiorem i bazyli±, trochê mieszanki studenckiej, banan.

I z racji, ¿e godzina jeszcze m³oda, a ja nie mam zamiaru i¶æ dzi¶ szybko spaæ,no i muszê nadrobiæ marny obiad, to do filmu wpadnie

Po: albo serniczek z rodzynkami/muller riso czeko lub jab³kowy/ mus jab³kowy z delecty + herbatniki/biszkopty/ delicje szampañskie. Pomó¿cie mi wybraæ!
Dzi¶ nie wiedzia³am na co mam ochotê, s³odko-s³ono jak kobieta w ci±¿y.
odstêpy po miêdzy posi³kami od 1h do 3,5h ¿adnej regularno¶ci i nie jestem pewna czy wszystko tu napisa³am.

Proszê o ocenkê i pomoc w wyborze
noi co da siê? widzê ¿e z lepszym jedzeniem i lepsze samopoczucie przysz³o?? generalnie ok, ja siê obiadów nie czepiam bo to nie twoja wina ¿e mama taki zrobi³a...ale zawsze po jednym daniu, a ju¿ napewno po zupie, trzaby nadrobiæ deserem->dro¿dzówa,nale¶nik z jakim¶ wk³adem, rogal, budyñ, co¶ na szybko, a warto¶ciowo. o oile tej mieszanki studenckiej i mas³a sobie nie ¿a³ujesz, noi zjadasz co¶ po kolacjii to widzê tylko +, fajnie ¿e tyle owoców, mo¿e tylko da³abym jaki¶ sok, kakao, albo mleko

PannaXXL(fajny nick) je¶li chcesz aby zbêdne kilogramy nie powróci³y to pamiêtaj ¿e jednak dobra jest d³uga redukcja i to co ju¿ pisa³am, czyli mas³o na kanapce, oliwa na warzywach, du¿o owoców, i spore ¶niadanko to potem ciê ochota na s³odycze nie dopadnie i choæ jedna kroma do kolacji, i nie ¿adne 1200kcal tylko nawet 1700 i æwiczenia, albo najlepiej nie liczyæ kcal... to Ci ka¿dy powie...

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 08:43   #431
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Hej dziewczyny dzi¶ poniedzia³ek,a wiêc wa¿enie i co? za³amka, tydzieñ temu waga sta³a w miejscu, a dzi¶? +1.3 kg. no, to podkulam ogon i prezentujê dzisiejsze, mam nadziejê, ¿e dobre R

¦niadanie : owsianka (rozgnieciony banan ¶redniej wielko¶ci, 5 ³y¿ek p³atków, ³y¿ka otr±b, ³y¿eczka miodu, szklanka mleka, starta kostka gorzkiej czekolady)
II ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista przekrojona na pó³, obtoczona w jajku i usma¿ona na ³y¿eczce oleju (i chyba bez owocka, bo wsta³am teraz, a obiad muszê zje¶æ ok.15 - potem mam zajêcia)
Obiad: zupa-krem z broku³a na jogurcie naturalnym z du¿± ilo¶ci± grzanek z razowego chleba
Podwieczorek: serek wiejski ze s³onecznikiem
Kolacja: opiekany filet z makreli, powinno wpa¶æ jakie¶ warzywo, ale nie wiem, czy zd±¿ê co¶ kupiæ, je¶li nie, to pewnie jaki¶ ogórek konserwowy/kiszony

proszê o ocenê i motywacjê

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 09:03   #432
monita01
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 949

Hej dziewczyny. Ocenicie moje dzisiejsze R ? Troche "wstrzasniete", gdyz zaspalam dzis rano i wszytsko robione bylo na biegu.....

Sniadanie: owsianka (szklanka mleka, 3 lyzki platkow owsianych, garsc suszonych owocow, lyzeczka miodu)
II sniadanie: jogurt fitness plus jablko
lunch w pracy: podwojna kanapka z prasowanego chleba razowego (cos w stylu pumpernikiela) z cienkim maslem, salata, szynka drobiowa i odtluszczonym zoltym serem.
obiad w domu: krem pomidorowy (wywar z warzyw plus pomidory z puszki) z pulpecikami drobiowymi (mielone mieso drobiowe + jajko + lyzka otrebow owsianych + sol, pieprz, suszona natka pietruszki i slodka papryka w proszku)
kolacja: salatka z mieszanych salat, cebulki, wedzonego lososia i rzodkiewki.

Do picia: woda, zielona herbata, kawa z mlekiem i cukrem raz!
monita01 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 11:15   #433
ines25
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 794

R
I: Bu³ka pe³noziarnista, twaróg president naturalny(do posmarowania kanapek), ogórek-plasterki, kawa czarna bez cukru
II: Jajko + ogórek ma³osolny, kiwi
III: pier¶ z indyka grillowana, warzywa na parze (kalafior, broku³y, marchewka), ry¿
IV: jab³ko, mandarynka
V: bu³ka pe³noziarnista z szynk± i pomidorem
VI: serek wiejski lekki
ok 2l wody niegazowanej + 2xherbata zielona
ocenicie?

ines25 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 12:04   #434
Phynn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 440

Cytat:
Napisane przez Ewelajna140 Poka¿ wiadomo¶æ
U

I du¿y jogurt naturalny + winogron + gruszka + crunchy naturalne + migda³y

II sk³adana kanapka (2 kromki tostowego, mas³o, plaster upieczonego przez mamê schabu, pomidor, papryka)

te 2 pierwsze posi³ki OK

a gdzie OBIAD ?!?!

III winogron, jab³ko + serek homo, orzeszki, pestki ?

IV kilka odsma¿anych pierogów ruskich niech bêdzie

do picia w ci±gu dnia kawa, inka, herbata, woda
mega dziwnie

Rozsun±æ suwak, by
Zdj±æ skafander cia³a
Zapomnieæ
Wej¶æ w nowe ¿ycie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:16   #435
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Hej dziewczyny dzi¶ poniedzia³ek,a wiêc wa¿enie i co? za³amka, tydzieñ temu waga sta³a w miejscu, a dzi¶? +1.3 kg. no, to podkulam ogon i prezentujê dzisiejsze, mam nadziejê, ¿e dobre R

¦niadanie : owsianka (rozgnieciony banan ¶redniej wielko¶ci, 5 ³y¿ek p³atków, ³y¿ka otr±b, ³y¿eczka miodu, szklanka mleka, starta kostka gorzkiej czekolady) ³adnie
II ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista przekrojona na pó³, obtoczona w jajku i usma¿ona na ³y¿eczce oleju (i chyba bez owocka, bo wsta³am teraz, a obiad muszê zje¶æ ok.15 - potem mam zajêcia) okey.
Obiad: zupa-krem z broku³a na jogurcie naturalnym z du¿± ilo¶ci± grzanek z razowego chleba nie ma ¿adnego bia³ka.
Podwieczorek: serek wiejski ze s³onecznikiem ³adnie.
Kolacja: opiekany filet z makreli, powinno wpa¶æ jakie¶ warzywo, ale nie wiem, czy zd±¿ê co¶ kupiæ, je¶li nie, to pewnie jaki¶ ogórek konserwowy/kiszony okey.

proszê o ocenê i motywacjê
patrz±c na jad³ospis nie mam pojêcia, sk±d to 1,3 kg, mo¿esz jesz za ma³o bia³ka ? bo nie s±dzê, ¿eby KOSTKA gorzkiej czekolady w jakikolwiek sposób wp³ywa na redukcjê, no naprawdê. A mo¿e jeste¶ przed okresem? spróbuj je¶æ do obiadu wiêcej bia³ka a do drugiego ¶niadanie dodaj mo¿e jaki¶ twaro¿ek.
a teraz motywacja - nie ma tego z³ego, mo¿e byæ milion przyczyn dla tych 1,3 kg, ja czasem stanê na wagê nie w ten dzieñ kiedy trzeba i te¿ wpadam w depresjê. rób dalej swoje i nie my¶l a tym, a wszystko bêdzie sz³o! no.

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;26000912]No to dzisiejsze U

¦niadanie(11:00): Owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka otr±b ¿ytnich, 1/4 woreczka kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka 1,5%, 1/2 pomarañczy, 1/2 mandarynki, gar¶æ ¿urawiny suszonej i rodzynek, cynamon, ³y¿ka miodu), kubek zielonej herbaty. muszê siê kiedy¶ przemóc i spróbowaæ tej kaszy jaglanej . mmm, pyszno¶ci!

12:30 - 2h jazdy na rowerze kocham rower! a teraz s³oñce ju¿ wysz³o!

Obiad(14:30): 300 ml zupy kalafiorowej, 1/2 torebki ry¿u gotowanego w zaprawie z oliwy z oliwek i bazylii () z 2 kawa³kami ryby i spor± porcj± sa³atki z kiszonej kapusty i marchewki ³adnie, choæ zupa kalafiorowa to nie moje smaki .

Podwieczorek (17:00): jab³ko, 2 ptasie mleczka, 2 ma³e kawa³ki babcinego ciasta, 1/2 pomarañczy pysznie.

Kolacja(19:30): Jajecznica z 2 jaj z cebul± i rze¿uch± na ma¶le, do tego ogórek i kromka razowca, kubek zielonej herbaty. super.

Niestety, na 2 ¶niadanie zabrak³o mi rano czasu A jak siê zrobiê g³odna to mo¿e jeszcze jab³ko wpadnie bo mam trochê roboty

I jak siê to Wam widzi?[/QUOTE]

Bardzo ³adnie, a pamiêtam, ¿e przesz³a¶ na U, wiêc oceniaj±c jako U jest ³adnie, zdrowo, po¿ywnie i smacznie! Oby tak dalej.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:52   #436
krolowa_nilu
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 591

Cytat:
Napisane przez Becia012 Poka¿ wiadomo¶æ
Strasznie mi siê podoba! Wydaje mi siê ze to dobra, zdrowa i smaczna redukcja. Podwieczorek musia³ byæ pyszny! broku³ z fet±.. mm
Dziêki za ocenkê broku³y z fet± i migda³ami wprost uwielbiam! (dla nieredukcyjnych polecam broku³y uduszone na ma¶le

przy okazji wrzucam swój wczorajszy REDUKCYJNY jad³ospis (wegetariañski)

¦: zupa mleczna (ok 300 ml mleka 1,5% z kluseczkami z 1 jajka i ³y¿ki otr±b ¿ytnich), du¿y banan

II¦: kromka chleba razowego na zakwasie z pasztetem warzywnym (nawet nie pasztet, tylko pasta z gotowanych jarzyn, dobrze przyprawiona, bez t³uszczu)

O: gêêsty barszcz czerwony (z du¿± ilo¶ci± buraczków, jednym ziemniakiem i jednym jajkiem na twardo), zabielony jogurtem naturalnym

P: 1 ugotowany, spory burak pociêty na zapa³ki + jedno jab³ko pociête na zapa³ki, skropione sokiem z cytryny, posypane upra¿onymi pestkami s³onecznika (wychodzi z tego pyszna sa³atka )

K: kostka twarogu 200 g rozgnieciona ze szczypiorkiem, rzodkiewk±, ogórkiem.

U¶miecham siê z pro¶b± o podpowied¼ czy to w ogóle jest redukcyjne
krolowa_nilu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:59   #437
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki za ocenkê broku³y z fet± i migda³ami wprost uwielbiam! (dla nieredukcyjnych polecam broku³y uduszone na ma¶le

przy okazji wrzucam swój wczorajszy REDUKCYJNY jad³ospis (wegetariañski)

¦: zupa mleczna (ok 300 ml mleka 1,5% z kluseczkami z 1 jajka i ³y¿ki otr±b ¿ytnich), du¿y banan hmm, chyba bym co¶ tu jeszcze dorzuci³a, ale je¿eli porcja zupy spora to mo¿e byæ. niektórzy nie polecaj± banana na redukcji, ale my¶lê, ¿e jedzony na ¶niadanie nie przeszkodzi w odchudzaniu zreszt± - obserwuj swój organizm

II¦: kromka chleba razowego na zakwasie z pasztetem warzywnym (nawet nie pasztet, tylko pasta z gotowanych jarzyn, dobrze przyprawiona, bez t³uszczu) + owoc

O: gêêsty barszcz czerwony (z du¿± ilo¶ci± buraczków, jednym ziemniakiem i jednym jajkiem na twardo), zabielony jogurtem naturalnym ok, je¿eli porcja spora

P: 1 ugotowany, spory burak pociêty na zapa³ki + jedno jab³ko pociête na zapa³ki, skropione sokiem z cytryny, posypane upra¿onymi pestkami s³onecznika (wychodzi z tego pyszna sa³atka ) ok, je¿eli owoce na podwieczorek nie przeszkadzaj± Ci w odchudzaniu

K: kostka twarogu 200 g rozgnieciona ze szczypiorkiem, rzodkiewk±, ogórkiem. ok

U¶miecham siê z pro¶b± o podpowied¼ czy to w ogóle jest redukcyjne
jw.
wydaje mi siê, ¿e powinno byæ wiêcej bia³ka
lubisz sojê, cieciorkê, tofu? kombinuj, bo miêso czym¶ zast±piæ trzeba
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 14:10   #438
Sunday Rose
Zakorzenienie

Pozytywna, dziêki za ocenê co do bia³ka, to ja mam tak, ¿e nadmiar nawet utrudnia mi chudniêcie- by³am przez miesi±c na SB i teraz zbieram to, co mi po nim zosta³o (czyli waga wyj¶ciowa po przej¶ciu na normaln± redukcjê..). Jestem trochê poirytowana, bo w zasadzie moja waga od stycznia zd±¿y³a ju¿ spaæ o 5 kg, ustabilizowaæ siê, spa¶æ, wzrosn±æ, zastój i znów zwy¿ka.. WS tej chwili wa¿ê raptem kilogram mniej ni¿ w styczniu, kiedy zaczyna³am tê piip South Beach. nie rozumiem, jedyna nadzieja w idealnym jad³ospisie i æwiczeniach, czego w tej chwili próbujê. a, no i mo¿e odpuszczê ju¿ w tym tygodniu banany, mo¿e to one choæ trochê broj±.. miêsa dzi¶ w obiedzie nie by³o, bo od kilku tygodni jem je codziennie.. i mia³am ochotê na ma³e odstêpstwo a co do @, to mam dzi¶ ostatni dzieñ. i nie mogê te¿ tego zrzuciæ na zalegaj±ce tre¶ci, bo choæ mam spore problemy z zaparciami, to od kilku dni jest w porz±dku.. dziêkujê Ci jeszcze raz za rady i motywacjê
Stary 2011-03-28, 14:53   #439
ekstradyska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 440

Cytat:
Napisane przez Mraufinni Poka¿ wiadomo¶æ
Witam!

Dzi¶ po raz pierwszy wesz³am na wiza¿ i jako¶ przypadkiem zauwa¿y³am ten w±tek... chyba w³a¶nie czego¶ takiego szuka³am! Muszê bowiem codziennie przekonywaæ siê, ¿e powinnam je¶æ wiêcej (rok odchudzania jednak zmieni³ moje nawyki i ciê¿ko jest siê oduczyæ je¶æ nie-dietetycznie).

Chcia³abym poprosiæ o ocenê mojego menu. Jestem na utrzymaniu (aczkolwiek jak przytyje 2kg te¿ siê nic nie stanie - mam BMI 20 wiêc nie ma ¿adnych zaburzeñ)

Muszê jednak od razu zaznaczyæ, ¿e moje menu musi byæ zgodne z diet± w chorobach woreczka ¿ó³ciowego - niestety mam kamienie a operacja dopiero na wakacjach... a wiêc odpada: czekolada, wszystko co sma¿one lub zbyt t³uste, cebula, czosnek, warzywa str±czkowe, zbyt duzo b³onnika naraz, gruszki, orzechy wszelkiego rodzaju (+ mam na nie uczulenie...), owoce suszone wszelkiego rodzaju, a kolacje powinnam miec lekkie. jem pieczywo ¿ytnie ale staram siê miksowaæ z np. cha³kami czy zwyk³ymi bu³kami. Z t³uszczy je¶æ mogê tylko mas³o i oliwa/oleje w postaci zimnej (czyli np w sa³atce)

U
3 kromki ¿ytniego + du¿o mas³a + 150g wiejskiego z probiotykiem + 1 pomidor ma³y + sa³ata + ketchup
Baku¶ puszysty waniliowy, sok witaminka z gruszk± 250ml, 0.8 litra herbaty czarnej z syropem malinowym
3 ziemniaki + 3 pulpety indycze + buraczki du¿o + marchewka duszona du¿o + kukurydza
Cha³ka ok 100g z mas³em, miodem, konfitur± brzoskwiniow±, kubek mleka

Zwykle w ci±gu dnia zjadam 4 posi³ki czasami zdarzy sie 3, ale staram sie te 4 minimum miec...
ojoj.. no to najwazaniejsze jest jednak trzymac diete lekkostrawn±, watrobowa czyli równiez niskot³uszczow±
przypuszczam, zena takiejnie prztyjesz, ale bmi masz w miare ok, wiêc mysle, ¿e póki co powinna¶ skupic sie ..na zdrowiu i watrobie
trzymaj siê zasda, mo¿esz je¶c wiêcej, ale tak aby sobie szody nie narobic
mo¿e kaszka manna z miodem lub jakim¶ musem owocowym/syropem
ser bia³y twaro¿e z dzenem lub np szczypiorkiem
puree ziemniaczane - tzn ziemniaki ugniecione z kefirem/jogurtem
jakies deserki mleczne
p³atki, domyslam siê, ¿e owsianenie bardzo, ale np corn flakes, nie maja zawiele b³onnika..
biszkopty plus jogurt
soczki
zupy - tak duzo lepiej sie je trawi, krupniczke np z jak±s drobna kasza i mieskiem, udka pieczone mo¿e , ryz
ry¿ na mleku,
w necie jest bardzo duzo takich lekkostrawnych diet, przepisów te jak sie poszuka, mysle ¿e natym sie narazie musisz skupiæ
niestety po operacji czeka cie scis³a dieta...i bedziesz siê musia³a równiez do tego dostosowaæ

p.s. a jak to sie sta³o, ¿e pojawi³y sie te problemy ? tzn kamienie - piszesz, ze by³as od roku na diecie, to zapewne jad³as ograniczona ilo¶c kalorii i niskokaloryczne dietetyczne produkty..
tego typu problemy czesto wynikaja z b³edów dietetycznych (choc oczywiscie nietylko), jesli nie chcesz oczywiscie nie odpowiadaj, rozumiem, ¿e to do¶c niekomfortowa sprawa.
zycze duzo zdrowia i si³y...

---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

Cytat:
Pozytywna, dziêki za ocenê co do bia³ka, to ja mam tak, ¿e nadmiar nawet utrudnia mi chudniêcie- by³am przez miesi±c na SB i teraz zbieram to, co mi po nim zosta³o (czyli waga wyj¶ciowa po przej¶ciu na normaln± redukcjê..). Jestem trochê poirytowana, bo w zasadzie moja waga od stycznia zd±¿y³a ju¿ spaæ o 5 kg, ustabilizowaæ siê, spa¶æ, wzrosn±æ, zastój i znów zwy¿ka.. WS tej chwili wa¿ê raptem kilogram mniej ni¿ w styczniu, kiedy zaczyna³am tê piip South Beach. nie rozumiem, jedyna nadzieja w idealnym jad³ospisie i æwiczeniach, czego w tej chwili próbujê. a, no i mo¿e odpuszczê ju¿ w tym tygodniu banany, mo¿e to one choæ trochê broj±.. miêsa dzi¶ w obiedzie nie by³o, bo od kilku tygodni jem je codziennie.. i mia³am ochotê na ma³e odstêpstwo a co do @, to mam dzi¶ ostatni dzieñ. i nie mogê te¿ tego zrzuciæ na zalegaj±ce tre¶ci, bo choæ mam spore problemy z zaparciami, to od kilku dni jest w porz±dku.. dziêkujê Ci jeszcze raz za rady i motywacjê

zrób sobie tydzien na 1000 kcal , nastepnie koniecznie co tydzien dodawaj po 100 kcal np, w ró¿nych produktach i weglach i tluszczach i bia³ku...
oczywi¶cie stawiaj na zdrowe produkty , aby przy niskiej wartosci energetycznej otrzymywac jakiês sk³adniki odzywcze
po 5 tygodniach bedziesz miec diete 1500 kcal, napewno schudniesz..i nie utuczy cie przysmazony kurczak (na ma³ej ilosci t³uszczu) z ryzem i sa³atk±...
wiem wiem, zaraz dostane ochrzan za herezje, ale taka metoda jest naklepsza sposrod mi znanych, organizm przyzwyczaji siê na bie¿zaco do wszyskiego..

p.s. ja np na diecie niskowêlowodanowej nie wyrabia³m nigdy, po prostu, - ka¿dy jest inny..

osobi¶cie sama mam niedowagê, spor± niedowage, choc tak tego nie widac, bo mam do¶æ drobn± budowê, ..co wynika w du¿ej mierze z problemów z jelitami (*kiedy¶ mia³am równiez ed ale dawno), jem generalnie praktycznie wszystko tzn nie przepdam za miêsem, ale i tluszcze i wegle i bia³ko , mam normalny okres i dobre wyniki(41 kg/162 cm, lat 25), mam osteoporozê (w wyniku ed kiedys d³ugiego , z zagrozeniem zycia), i nawet ona siê cofa tzn..oczywiscie mam zamiar przytyc choc troche, z drugiej strony musze pilnowac sie diety lekkostrawnej, bo le¿enie w ³ózku i p³acz z powodu bólu to na co dzien nie wchodzi w grê...

rozpisa³am siê nie do koñca na temat
jednym s³owem - wszystko i wegle ibialko i t³uszcze, w odpowiednich proporcjach, zdrowo, uregulujsze sie, schudniesz, ustabilizujesz, zwiekszysz kaloryczno¶c az do swojego zapotrzebowania
jesli Sb dunkan i inne cuda ci nie s³uza to po co sie meczyæ
ekstradyska jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 15:32   #440
mon88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 417

U¶miecham siê - mo¿e kto¶ oceni

R

¶niadanie:
3 kromki razowca z pasztetem domowej roboty (drobiowy), plasterek oscypka i herbata z ³y¿eczk± miodu i cytryn±

II ¶niadanie:
ogromne jab³ko

obiad:
du¿a miska barszczu ukraiñskiego z kurczakiem i spor± ilo¶ci± warzyw, kormka razowca

podwieczorek:
herbata z miodem i cytryn± (podziêbiona jestem) ma³y jogurt naturalny, 4 ³y¿ki otrêbów, skorojony banan

kolacja:
mieszanka sa³at, papryka, ogórek, czerwona cebula, z oliw± z oliwek
mon88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 15:36   #441
Sunday Rose
Zakorzenienie

ekstradyska, dziêki za rady, w sumie je¶li dalej tak pójdzie, to chyba wezmê takie rozwi±zanie pod uwagê, aczkolwiek zacznê z 1200, bo teraz jem 1500-1600, a niestety nie mam a¿ 5 tygodni, ¿eby rozkrêcaæ dietê (zaraz po ¦wiêtach wyje¿d¿am na tydzieñ i nie bêdê mia³a wiêkszego wp³ywu na swoje ¿ywienie), dlatego do czasu wyjazdu chcia³abym co¶ schudn±c, ¿eby potem przez ten tydzieñ utrzymywaæ wagê i po powrocie wróciæ na R no nic, na razie zostanê na takim R z 1500-1600 kcal do pi±tku, wtedy siê zwa¿ê, je¶li nadal nic siê nie ruszy, albo waga wzro¶nie, to zacznê dzia³aæ pozdrawiam
Stary 2011-03-28, 15:40   #442
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez mon88 Poka¿ wiadomo¶æ

R

¶niadanie:
3 kromki razowca z pasztetem domowej roboty (drobiowy), plasterek oscypka i herbata z ³y¿eczk± miodu i cytryn± koniecznie dodaj warzywa na kanapkê (albo do pochrupania)

II ¶niadanie:
ogromne jab³ko to przek±ska, a nie posi³ek. mog³aby¶ dorzuciæ twaro¿ek, jajka, kanapkê - cokolwiek.

obiad:
du¿a miska barszczu ukraiñskiego z kurczakiem i spor± ilo¶ci± warzyw, kormka razowca ³adnie

podwieczorek:
herbata z miodem i cytryn± (podziêbiona jestem) ma³y jogurt naturalny, 4 ³y¿ki otrêbów, skorojony banan o tej porze dnia nie poleca³abym banana, a otr±b zdecydowanie za du¿o! 1 ³y¿ka styknie.

kolacja:
mieszanka sa³at, papryka, ogórek, czerwona cebula, z oliw± z oliwek + jajka/twaróg/miêso/ryba które powinny byæ podstaw±
j.w.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 15:46   #443
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez mon88 Poka¿ wiadomo¶æ

R

¶niadanie:
3 kromki razowca z pasztetem domowej roboty (drobiowy), plasterek oscypka i herbata z ³y¿eczk± miodu i cytryn±
Zale¿y jakiej gramatury ten razowiec jak ma³e to mog± byæ 3 jak do¶æ spore skubañce to 2 du¿e kromy do tego obk³ad ful jajko,sa³ata,pomidor itp.

II ¶niadanie:
ogromne jab³ko sa³atka owcowa z jogurtem nat./koktajl itp.

obiad:
du¿a miska barszczu ukraiñskiego z kurczakiem i spor± ilo¶ci± warzyw, kormka razowca nastêpnym razem mo¿e jaki¶ ry¿/kasza + rybka/kurczak + warzywa no ale pewnie takich obiadów nie jesz codziennie wiêc pisze jak±¶ inn± opcje

podwieczorek:
herbata z miodem i cytryn± (podziêbiona jestem) ma³y jogurt naturalny, 4 ³y¿ki otrêbów, skorojony banan to bardziej by siê nadawa³o na 2 ¶niadanie ni¿ podwieczorek tylko doda³abym wtedy do 2 ¶niadania co¶ jeszcze a na podwieczorek mo¿e pieczone/zwyk³e big jab³ko + bakalie do pochrupanie co tam chcesz

kolacja:
mieszanka sa³at, papryka, ogórek, czerwona cebula, z oliw± z oliwek + serek wiejski/twaróg/jajka
jw

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 15:48   #444
mon88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 417

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
j.w.

bardzo dziêkujê!

w³a¶nie mam najwiêkszy problem w porze podwieczorku (godziny popo³udniowe) - bardzo chce mi siê czego¶ s³odkiego
do tej pory jad³am batonik, czekoladê... a teraz szukam jakiej¶ alternatywy... banan do¶æ dobrze oszukuje mój organizm
mon88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:14   #445
Ondine_16
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 43

mon, jak chudniesz, to zostaw tego banana.

moje dzisiejsze U
¶niadanie: owsianka na mleku 2% z dodatkami [6 ³y¿ek p³atków owsianych b³yskawicznych, ³y¿ka migda³ów, ³y¿ka orzechów laskowych, ³y¿ka rodzynek, szczypta cynamonu], spore jab³ko, zbo¿ówka z mlekiem 2%
drugie ¶niadanie: kajzerka z serkiem topionym zio³owym, pomidorem, rzodkiewk± i szczypiorkiem , banan, gar¶æ orzeszków ziemnych
obiad: warzywa na patelniê z przypraw± prowansalsk±, filet z pstr±ga wêdzonego z pomidorem, rzodkiewk±, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i ³y¿k± jogurtu typu greckiego
podwieczorek: jogobella pieczone jab³ko z ³y¿k± migda³ów, ³y¿k± laskowych, ³y¿k± otr±b granulowanych, ³y¿k± rodzynek, szczypt± cynamonu i wkrojon± mandarynk±, zbo¿ówka z mlekiem 2%
kolacja: serek homo z pomidorem, rzodkiewk± i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryn± i miodem

proszê o ocenkê.

Edytowane przez Ondine_16
Czas edycji: 2011-03-28 o 16:22
Ondine_16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:14   #446
kinga9650
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 33

P:
I owsianka (1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki p³atków owsianych, gar¶æ rodzynek, 2 gar¶ci orzechów ziemnych)
II 2 kanapki z 2 kromek chleba ka¿da z mas³em i serem ¿ó³tym
+ jab³ko
III ry¿ z chiñszczyzn± i miska surówki z tartej marchwi i jab³ka z olejem s³onecznikowym
IV kisiel jab³kowy
V serek homogenizowany waniliowy ( z rodzynkami? )

Przed chwil± zjedzone III i IV; V w planach.
Jak to siê prezentuje? Proszê o oceny .
kinga9650 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:16   #447
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez kinga9650 Poka¿ wiadomo¶æ
P:
I owsianka (1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki p³atków owsianych, gar¶æ rodzynek, 2 gar¶ci orzechów ziemnych)
II 2 kanapki z 2 kromek chleba ka¿da z mas³em i serem ¿ó³tym
+ jab³ko
III ry¿ z chiñszczyzn± i miska surówki z tartej marchwi i jab³ka z olejem s³onecznikowym
IV kisiel jab³kowy
V serek homogenizowany waniliowy ( z rodzynkami? )

Przed chwil± zjedzone III i IV; V w planach.
Jak to siê prezentuje? Proszê o oceny .
P to to nie jest. Przynajmniej wizualnie siê tak nie prezentuje.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:22   #448
viki_123
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 36

Moje eRRRka na jutro. Nie¶mia³o proszê o ocenkê

I ¶niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, serek wiejski lekki 150 g, 2 mandarynki)
II ¶niadanie: chleb pe³norazowy ¿ytni z odrobin± mas³a + chuda polêdwica + ogórek, pomidor, sa³ata
Obiad: pier¶ z kurczaka, ok. 1/3 paczki br±zowego ry¿u, wa¿ywa na patelniê z Hortexu (kalafior, broku³y, marchew)
*trening si³owy
Podwieczorek: od¿ywka bia³kowa, 2 wafle ry¿owe
Kolacja: tuñczyk wsw 180g, wa¿ywa, herbata zielona

I jak to wygl±da?
viki_123 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:32   #449
martina1988
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

moje RRRRRRRRRRRRR prosze o opinie:

1- pol grahamki z serkiem fit i plastrem poledwicy drobiowej i 3 lyzki platkow owsianych i 3 lyzki platkow nestle fitness z mlekiem 0,5%
2- 5 malych plackow owsiano-bananowych
3- wielka micha zupy jarzynowej z kasza gryczana zabielana serkiem homo natu ( bez zmiesa niestety bo byla robiona na szybko)
4- pol grahamki z serkiem fit i poledwicy drobiowej
5- troche zupy z obiadu + warzywa (wiesniaka chyba juz nie wcisne)

i jak???
martina1988 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:43   #450
ekstradyska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 440

Cytat:
ekstradyska, dziêki za rady, w sumie je¶li dalej tak pójdzie, to chyba wezmê takie rozwi±zanie pod uwagê, aczkolwiek zacznê z 1200, bo teraz jem 1500-1600, a niestety nie mam a¿ 5 tygodni, ¿eby rozkrêcaæ dietê (zaraz po ¦wiêtach wyje¿d¿am na tydzieñ i nie bêdê mia³a wiêkszego wp³ywu na swoje ¿ywienie), dlatego do czasu wyjazdu chcia³abym co¶ schudn±c, ¿eby potem przez ten tydzieñ utrzymywaæ wagê i po powrocie wróciæ na R no nic, na razie zostanê na takim R z 1500-1600 kcal do pi±tku, wtedy siê zwa¿ê, je¶li nadal nic siê nie ruszy, albo waga wzro¶nie, to zacznê dzia³aæ pozdrawiam
aham, no proste
jesli masz tak rozkreoy metaolizm to dzia³aj na wyzszej ilosci kcal i rozkrecaj go stopniowo i tak sobie dodawaj, potem zrób luz (na wyjazd ale w jakis tam granicach, ) po czym znów przejdz na R wszystko zejdzie i wszystko sie ustabilizuje, wierze w to , naprawdê
ekstradyska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.