Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V. :) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-10, 20:49   #421
justin18061976
Rozeznanie

Dot.: Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V.

Cytat:
Napisane przez Dilayla Pokaż wiadomość
bylam-z-adriankiem-u-lekarza-dostal-nifuroksazyd-po-wieczornym-mleku--wszystko--zwrocil--jak-w-filmie-z-niego-chlusnelo...nie-wiem-czemu-jestem-zalamana-nic-nie-zjadl--ledwo-zasnol--taki-umeczony...i-nie-wiem,ale-rano-ponownie-pojde-do-lekarza-nie-wiem-czy-mu-rano(5!)-dawac-mleko....
nasz Stefciu czesto tak wlasnie zwraca, czesto zdarza Mu sie tak z przejedzenia

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
A fotki może pokażę ale nie wiem
nie kokietuj, tylko wklejaj

Cytat:
U mnie w mieście mądrzy rodzice zostawili 2 letnie dziecko w samochodze.. Upał 35 st w cieniu (samochód na słońcu!)
co za ludzie!!! nie miesci sie to w moim malym mozgu masakra!

Cytat:
Napisane przez Magdi555 Pokaż wiadomość

A jak film?? Mam zamiar wybrać się ze znajomymi - warto?
Życzę, żeby Maż jednak odpuścił

Przyczepka został bezpiecznie przytargana - jest super Któraś tu kiedyś też taką zakupiła - Justin?
Film swietny, fajne efekty, jesli podobaly Ci sie poprzednie czesci - polecam, zwlaszcza w 3D
tak, to my kupilismy przyczepke, jest swietna a jesli Wasza jest zadbana to naprawde rocznik nie ma znaczenia, na pewno bedziecie zadowoleni wstaw foteczki

Cytat:
Napisane przez yolanda9 Pokaż wiadomość
Ma może któraś?? czy sa jakies konsekwencje typu, ze jakies np. badania przed operacjami trzeba dodatkowe robić, albo moze szpiku nie można oddać Może to glupie,a le wolałabym o takich rzeczach teraz wiedzieć...
Ja mam w okolicy krzyza, takie symetryczne szlaczki, teraz zaluje - zrobilabym sobie cos innego, ale juz nie mozna a co do porodu - niby znieczulenia nie mozna dostac w kregoslup jesli tam jest wlasnie tatuaz, ale nie wiem czy to jest prawda - ja znieczulenia nie mialam i nikt mnie nie pytal o tatuaz...
ja osobiscie nie polecam
teraz za to bede robila sobie permanenty makijaz ust i bede poprawiac brwi jestem ciekawa efektu - trzese troche portami

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
moje dziecko zaczyna chodzic
od dwu dni zaczeła sama wstawac do pozycji pionowej bez trzymanki , a dzis zrobiła kilka kroczków jak byłysmy u babci ,
gratki

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Hej.
Dostaliśmy zdjęcia
Dodałam pare zdjęc na FB.http://www.facebook.com/media/set/?s...type=1&theater
Bardzo ladne foteczki, cala rodzinka wyszla slicznie

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Kochane dziękuję Wam bardzo,ale już się nacieszyłam...Plamienie zamieniło się w krwawienie,boli mnie brzuch,już wiem,że to po wszystkim jest...
y"....
oj Kochana, bardzo mi przykro, przytulam mocno i trzymam kciuki za kolejne starania
--------------------------------------------------------------
Zaczelismy dzis gadac, wiec juz kamien z serca
Dzis piekna pogoda choc chlodny wiaterek wial
Chce zamowic w Polsce zdjecia dla naszej calej rodzinki i powtarzac je co roku, robilam sobie zdjecia tuz przed zajsciem w ciaze - to byl prezent dla mojego meza na urodziny - niektore byly dosc odwazne, mialam ogromna treme, ale bawilam sie swietnie poszukam pozniej albumu i sprobuje wkleic ze dwie fotki, mialam gdzies nawet plytke z tej sesji, ale zniknela

Lea cholernie mi przykro :/

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53

Edytowane przez justin18061976
Czas edycji: 2011-06-10 o 20:54
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:02   #422
Magdi555
Rozeznanie

Dot.: Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V.

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
mamy 13 ząbek!!
oczekiwana prawa górna trójka w końcu wylazła. stąd pewnie ten trudny ranek.
Gratulacje!!! Jeśli chodzi o czwórki to fakt - wychodzą boleśniej od wcześniejszych.

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
CHWALE SIE

moje dziecko zaczyna chodzic
Super!

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Kochane dziękuję Wam bardzo,ale już się nacieszyłam...Plamienie zamieniło się w krwawienie,boli mnie brzuch,już wiem,że to po wszystkim jest...
Jejuś, tak mi przykro! Jedź do szpitala, może jeszcze nic straconego...

Cytat:
No to gratulacje

Dziś przebiła sie druga górna jedynka

Darianna, pięknę zdjęcia

U nas zasypianie masakryczne Jakoś sobie wszystko dzisiaj przestawił i drugą drzemkę miał za późno. Przez to przy zasypianiu wiercenie, zabawa i stanie na głowie... Dziewczyny ile drzemek mają Wasze Brzdące? Ja mam plan, żeby zrobić mu jedną drzemkę i kłaść wcześniej spać - może wtedy się coś zmieni? Jutro jestem w domu więc z nim powalczę.
Kuba nauczył się patrzeć, mhm jak to nazwać - spod łba? Spod byka? Można paść ze śmiechu - wygląda wtedy A najfajniejsze jest to, że widzi, ze nas to śmieszy robi minkę i sam zaczyna się w głos śmiać No i przy zasypianiu jak już traciłam nerwy to próbował mnie tym urzec Nie dałam się ale śmiać mi się cholernie chciało Jutro postaram się zrobić zdjęcie tego czegoś
Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:06   #423
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
n
teraz za to bede robila sobie permanenty makijaz ust i bede poprawiac brwi jestem ciekawa efektu - trzese troche portami

Lea cholernie mi przykro :/
w temacie permanentnego makijażu: moja siostra ma brwi i usta. fajnie to wygląda. Poza tym ma botoks na czole i powiększone cycki.

a w temacie przedszkola mojego: jeszcze nie odpuszczam, bo ustawa mówi, że gmina musi dopłacić nie mniej niż ta "idiotyczna/niewystarczająca" kwota, więc po niedzieli raz jeszcze do wójta pojadę, może dałoby radę odwlec to w czasie do stycznia, ale uzyskać wyższe dofinansowanie..? do dupy z tym wszystkim.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:15   #424
Magdi555
Rozeznanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27437395]w temacie permanentnego makijażu: moja siostra ma brwi i usta. fajnie to wygląda. Poza tym ma botoks na czole i powiększone cycki.

a w temacie przedszkola mojego: jeszcze nie odpuszczam, bo ustawa mówi, że gmina musi dopłacić nie mniej niż ta "idiotyczna/niewystarczająca" kwota, więc po niedzieli raz jeszcze do wójta pojadę, może dałoby radę odwlec to w czasie do stycznia, ale uzyskać wyższe dofinansowanie..? do dupy z tym wszystkim. [/QUOTE]

Strasznie mi przykro, a interesowałaś się dofinansowaniem w tym temacie z UE? Może jest coś przewidzianego dla tego "biznesu". Kiedyś słyszałam, że są jakieś dofinansowania na działalność dla młodych mam po wychowawczym - może spróbuje popytać. Ja się nie zagłębiałam bo pracuję i o wychowawczym mogłam tylko pomarzyć

Justin - jak tylko sama zrobię jakieś zdjęcia to wstawię - na tych co są na Allegro nie wygląda tak korzystnie U nas też z gadaniem było krucho. Niedawno się rozkręcił, a mama zaczął mówić dopiero wczoraj
Stary 2011-06-10, 21:17   #425
justin18061976
Rozeznanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27437395]w temacie permanentnego makijażu: moja siostra ma brwi i usta. fajnie to wygląda. Poza tym ma botoks na czole i powiększone cycki.

a w temacie przedszkola mojego: jeszcze nie odpuszczam, bo ustawa mówi, że gmina musi dopłacić nie mniej niż ta "idiotyczna/niewystarczająca" kwota, więc po niedzieli raz jeszcze do wójta pojadę, może dałoby radę odwlec to w czasie do stycznia, ale uzyskać wyższe dofinansowanie..? do dupy z tym wszystkim. [/QUOTE]

o nie, to z botoksem nie bede juz szalec cycki moja fumfela chce sobie zrobic - tez mnie to nie kreci
walcz Kochanie! nie poddawaj sie

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
Justin - jak tylko sama zrobię jakieś zdjęcia to wstawię - na tych co są na Allegro nie wygląda tak korzystnie U nas też z gadaniem było krucho. Niedawno się rozkręcił, a mama zaczął mówić dopiero wczoraj
hihi, chodzilo mi o mnie i mojego Malza
Maluch na arzie wola mama, daj, papa, baba..

Stary 2011-06-10, 21:23   #426
kardashi
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27436931]

ja dziś byłam u wójta,... brak mi słów....
nagle się okazało, że na pierwszym spotkaniu- 4 miesiące temu- wójt podał mi złą kwote dofinansowania na jedno dziecko , w rzeczywistości jest aż o połowe mniejsza. czyli cały mój biznes plan do wyrzucenia... choelry dostaję, wkur*****... jestem nie możliwie.. pier****na polska wladza... [/QUOTE]

Mi kiedyś na zajęciach mówili że dofinansowanie na jedno dziecko to 70% dziennego utrzymania go

Cytat:

U nas zasypianie masakryczne Jakoś sobie wszystko dzisiaj przestawił i drugą drzemkę miał za późno. Przez to przy zasypianiu wiercenie, zabawa i stanie na głowie... Dziewczyny ile drzemek mają Wasze Brzdące? Ja mam plan, żeby zrobić mu jedną drzemkę i kłaść wcześniej spać - może wtedy się coś zmieni? Jutro jestem w domu więc z nim powalczę.
Kuba nauczył się patrzeć, mhm jak to nazwać - spod łba? Spod byka? Można paść ze śmiechu - wygląda wtedy A najfajniejsze jest to, że widzi, ze nas to śmieszy robi minkę i sam zaczyna się w głos śmiać No i przy zasypianiu jak już traciłam nerwy to próbował mnie tym urzec Nie dałam się ale śmiać mi się cholernie chciało Jutro postaram się zrobić zdjęcie tego czegoś
Blanka zazwyczaj śpi raz dziennie, ok 10.. zasypia na 2-3 godz, dziś spała 2,5 godz. wtedy o 19 się kąpiemy.
Czasami jak jestem po południu na spacerze to zasypia jeszcze, albo cudem w domu uda mi się ją uśpić, tak jak dziś spała niecałą godzinkę ale na noc zasnęła dopiero o 21.

Mojej mamy znajome mają te permanentne makijaże. I wygląda dla mnie to okropnie. Te usta, brwi.. Tzn zalezy jeszcze jaka kosmetyczka to robi, ale one widocznie były u kiepskiej

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:26   #427
panna migotka
Rozeznanie

lea no co za idiota z tego wójta! to on wcześniej podał tą kwotę z kosmosu?!

darianna śliczne fotki

justin to super, że już dobrze

kardashi za ząbka

margo, curly żeby jak najszybciej się przebiły

a u mnie przed chwilą scena jak u Hitchkoca! (nie wiem jak się pisze) pełno wron czy kruków - nie rozróżniam ptaszysk przed naszym blokiem, narobiły takiego przeraźliwego hałasu, że do teraz mam ciarki, no i oczywiście obudziły mi Wiktora

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-10, 21:31   #428
justin18061976
Rozeznanie

Cytat:

Mojej mamy znajome mają te permanentne makijaże. I wygląda dla mnie to okropnie. Te usta, brwi.. Tzn zalezy jeszcze jaka kosmetyczka to robi, ale one widocznie były u kiepskiej
wlasnie ja tez widzialam 'kiepskie' prace, ale widzialam tez fajnie zrobione, w sumie z brwi jestem zadowolona, musze tylko je poprawic (bo robilam pare lat temu), ale w glowie mam te nienaturalnie wygladajace pindzie - i stad troche sie boje

Stary 2011-06-10, 21:32   #429
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Zaczelismy dzis gadac, wiec juz kamien z serca
Dzis piekna pogoda choc chlodny wiaterek wial
Chce zamowic w Polsce zdjecia dla naszej calej rodzinki i powtarzac je co roku, robilam sobie zdjecia tuz przed zajsciem w ciaze - to byl prezent dla mojego meza na urodziny - niektore byly dosc odwazne, mialam ogromna treme, ale bawilam sie swietnie poszukam pozniej albumu i sprobuje wkleic ze dwie fotki, mialam gdzies nawet plytke z tej sesji, ale zniknela
Super Urlop będzie udany.

Dawaj, dawaj foty

Lusia ma zazwyczaj 1 drzemkę 2-3 godzinną i wtedy spać idzie ok.20. Czasami ma drugą 30 min. po 16 i wtedy szaleje do 21 - 21.30. Dla mnie 1 drzemka jest lepsza, bo dłuższa i idzie spac na noc tak normalnie.

Luiza dzisiaj robila cuda językiem i do tego śmieszne miny robiła. Brzuch ze śmiechu mnie bolał

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.

Edytowane przez bydgoszczanka
Czas edycji: 2011-06-10 o 21:37
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:34   #430
Magdi555
Rozeznanie

Cytat:

hihi, chodzilo mi o mnie i mojego Malza
Maluch na arzie wola mama, daj, papa, baba..
Tiaaa...

Super, że lody zostały przełamane
Stary 2011-06-10, 21:35   #431
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Oooo matko, tak długo nie miałaś? Super!
ano i nie tęskniłam za nią wcale
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27436931]
ja dziś byłam u wójta,... brak mi słów....
nagle się okazało, że na pierwszym spotkaniu- 4 miesiące temu- wójt podał mi złą kwote dofinansowania na jedno dziecko , w rzeczywistości jest aż o połowe mniejsza. czyli cały mój biznes plan do wyrzucenia... choelry dostaję, wkur*****... jestem nie możliwie.. pier****na polska wladza... [/QUOTE]
ehhh... szkoda gadać...

brawa dla Blanki za ząbek, czas poprawić podpis
ja swoj też uaktualnię i znikam pod prysznic.

mieliśmy już godzinę temu jedną pobudkę z krótkim płaczem. chyba nie ból, a coś się przyśniło.

jutro postaram się wrzucić w miarę aktualne foty Ewci.
dobranoc

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-10, 21:39   #432
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna migotka Pokaż wiadomość

a ja myślałam, że dziś zawału dostanę: spadła mi dziś porcelitowa miseczka i kawałek szkliwa się odłamało, zamiotłam wszystkoi jeszcze sprawdziłam ręką czy nic nie zostało. Jakąś godzinę później Wiktor coś przeżuwał i nie chciał wyjąć z buzi - wydłubałam mu na siłę i okazało się, że to kawałek tego szkliwa
Ja bym dostała a mój maż to już na bank.

lea35 ja bym się też nieźle wku*****rwiła.Tyle miesięcy planowania poszlo się je***ć

Co do gadania to to u nas kiepsko.Po swojemu coś tam gada ale nic konkretnego.Nie rozumie zakazów wogóle,rozumie słowo daj, wie gdzie baja leciale nic ponad to.Mój mąz się martwi bo mu opowiadałam jak niektóre wasze dzieciaczki gadaja.

A makijaż permamentny brwi planuje zrobić sobie w lipcu,tylko nie wiem gdzie.Lea a gdzie Twoja siostra robiła?

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:40   #433
Konto usunięte

Magdi, są różne projekty, ale wcześniej sie za bardzo nie interesowałam, bo zależało mi żeby ruszyć w tym roku, a projekty zawsze się ślimaczą.
Chciałam skorzystać z dobrodziejstwa finansowego jakiegoś projektu dopiero w przypadku budowania własnego za 2-3 lata.
A teraz mam zabitego klina... może jednak zacząć budować swoje już? ale -kurde- kto mi da 200 tysięcy kredytu? ps. reszte tata mi dofinansuje.

Cytat:
Mi kiedyś na zajęciach mówili że dofinansowanie na jedno dziecko to 70% dziennego utrzymania go
tak, 70% w przedszkolu. a ja chcę punkt przedszkolny
Różnica nie tylko w wysokości dofinansowania, ale i w warunkach, jakie trzeba spełnić. W przedszkolu musi być pomieszczenie 3m wysokie, a ja na wsi niczego tak wysokiego nie znajdę, bo tylko mieszkalne budynki u nas są, zabudowa jednorodzinna.. Więc tylko punkt przedszkolny wchodzi w grę , tu jest wymagana wysokość 2,5m.
Jak już bym wybudowała własne, to na 3m, ale teraz jestem skazana na wynajęte...

Cytat:
Napisane przez panna migotka Pokaż wiadomość
lea no co za idiota z tego wójta! to on wcześniej podał tą kwotę z kosmosu?!
tłumaczy się, że w tym dniu, gdy byłam po raz pierwszy u niego , nie było w pracy kierowniczki zopo, i te dane podała stażystka, nie pytając o szczegóły. nie ma to jak kompetentni pracownicy...

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
J
A makijaż permamentny brwi planuje zrobić sobie w lipcu,tylko nie wiem gdzie.Lea a gdzie Twoja siostra robiła?
brwi i usta gdzieś w Katowicach, botoks też w Polsce, a cycki w Londynie.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:45   #434
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
ano i nie tęskniłam za nią wcale

ehhh... szkoda gadać...

brawa dla Blanki za ząbek, czas poprawić podpis
ja swoj też uaktualnię i znikam pod prysznic.

mieliśmy już godzinę temu jedną pobudkę z krótkim płaczem. chyba nie ból, a coś się przyśniło.

jutro postaram się wrzucić w miarę aktualne foty Ewci.
dobranoc
Już uaktualniłam

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27438339]Magdi, są różne projekty, ale wcześniej sie za bardzo nie interesowałam, bo zależało mi żeby ruszyć w tym roku, a projekty zawsze się ślimaczą.
Chciałam skorzystać z dobrodziejstwa finansowego jakiegoś projektu dopiero w przypadku budowania własnego za 2-3 lata.
A teraz mam zabitego klina... może jednak zacząć budować swoje już? ale -kurde- kto mi da 200 tysięcy kredytu? ps. reszte tata mi dofinansuje.

tak, 70% w przedszkolu. a ja chcę punkt przedszkolny
Różnica nie tylko w wysokości dofinansowania, ale i w warunkach, jakie trzeba spełnić. W przedszkolu musi być pomieszczenie 3m wysokie, a ja na wsi niczego tak wysokiego nie znajdę, bo tylko mieszkalne budynki u nas są, zabudowa jednorodzinna.. Więc tylko punkt przedszkolny wchodzi w grę , tu jest wymagana wysokość 2,5m.
Jak już bym wybudowała własne, to na 3m, ale teraz jestem skazana na wynajęte...

tłumaczy się, że w tym dniu, gdy byłam po raz pierwszy u niego , nie było w pracy kierowniczki zopo, i te dane podała stażystka, nie pytając o szczegóły. nie ma to jak kompetentni pracownicy...

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

brwi i usta gdzieś w Katowicach, botoks też w Polsce, a cycki w Londynie. [/QUOTE]

Aaa.. to taakie buty..

Kurde lipa z tymi wymaganiami.. pół metra w tę czy we w tę

U nas otwierają 4 punkty przedszkolne, bo do końca tego roku czy do 2012 są tylko dofinansowania. Czyli mój plan by otworzyć takie za parę lat jednak się nie spełni

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:53   #435
Magdi555
Rozeznanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27438339]Magdi, są różne projekty, ale wcześniej sie za bardzo nie interesowałam, bo zależało mi żeby ruszyć w tym roku, a projekty zawsze się ślimaczą.
[/QUOTE]

Wiesz ja się nie orientowałam nigdy w tym temacie bo nie miałam takiej potrzeby, ale ostanio ludzie z mojego otoczenia zaczeli starć się o dotację. Z tego co pamiętam to nie kwota wchodzi w grę. Tu nie dostajesz konkretenej kwoty, ale procent inwestycji. Mój wujek np rozkręcał biznes i tu nie wchodziły w grę setki tysięcy, ale parę milionów ( nie robił tego sam) i dostali dotację z UE. Pamietam jak teść się starł o dofinansowanie do nowego stanowiska pracy (nieduże pieniądze z kolei) to korzystał z jakiejś agencji, biorą jakiś procent, ale przygotowują wszystkie niezbędne papiery i załatwiają formalności. Może warto by w tym kierunku uderzyć. Szkoda Twojego pomysłu - życzę powodzenia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-10, 21:59   #436
Konto usunięte

Cytat:
Aaa.. to taakie buty..

Kurde lipa z tymi wymaganiami.. pół metra w tę czy we w tę

U nas otwierają 4 punkty przedszkolne, bo do końca tego roku czy do 2012 są tylko dofinansowania. Czyli mój plan by otworzyć takie za parę lat jednak się nie spełni
otworzysz, nic się nie bój. to jakaś bzdura, że okres na dofinansowanie się kończy. Gmina MUSI dofinansować przedszkolaków w punktach przedszkolnych, wynika to z ustawy, nie jest ograniczone żadnym ekstra projektem, nie ma tu numeru projektu/dzialania/poddziałania i tyle, gmina nie ma wyjścia, jeśli zgłosisz do 30 września np, 2012 roku, że od nastepnego wrzesnia czyli 2013 chcesz przyjac do swojego punktu przedszkolnego 20 dzieciaków, to gmina MUSI za te dzieciaki zapłacić.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:
Wiesz ja się nie orientowałam nigdy w tym temacie bo nie miałam takiej potrzeby, ale ostanio ludzie z mojego otoczenia zaczeli starć się o dotację. Z tego co pamiętam to nie kwota wchodzi w grę. Tu nie dostajesz konkretenej kwoty, ale procent inwestycji. Mój wujek np rozkręcał biznes i tu nie wchodziły w grę setki tysięcy, ale parę milionów ( nie robił tego sam) i dostali dotację z UE. Pamietam jak teść się starł o dofinansowanie do nowego stanowiska pracy (nieduże pieniądze z kolei) to korzystał z jakiejś agencji, biorą jakiś procent, ale przygotowują wszystkie niezbędne papiery i załatwiają formalności. Może warto by w tym kierunku uderzyć. Szkoda Twojego pomysłu - życzę powodzenia
tak, wiem.
o dotacji z urzędu pracy nawet nie myślę- śmieszne 18 tysiecy... a wymagania i papierologia takie, że głowa boli.

prędzej skusiłabym się na 40 tysięcy i doraźną pomoc pomostową z urzędu wojewódzkiego (różne programy, różna pomoc), w tym wypadku nabór do róznych projektów organizują rózne fundacje, itp, np tutaj lista z woj. sląskiego: http://efs.wup-katowice.pl/?a=13207

ale najchętniej skorzystałabym z ROW, nabór wniosków prowadzi ARiMR, zwracają 50% środków klasyfikowanych. 27 czerwca rusza nabór wniosków. We wtorek jadę na spotkanie z konsultantem Agencji Rozwoju Regionalnego, który nieodpłatnie pomaga w tych sprawach. Chciałabym poznac dokładnie procedury jakimi rządzi się ten nabór i na jakich zasadach odbywa się refundacja poniesionych kosztów.
Stary 2011-06-10, 22:01   #437
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:

Co do gadania to to u nas kiepsko.Po swojemu coś tam gada ale nic konkretnego.Nie rozumie zakazów wogóle,rozumie słowo daj, wie gdzie baja leciale nic ponad to.Mój mąz się martwi bo mu opowiadałam jak niektóre wasze dzieciaczki gadaja.
Taaa, moja tylko baba i mama mówi i jeszcze jakieś wawa i cos po swojemu.

lea, walcz

Do przedszkoli chodzą wyższe dzieci?

Dobranoc laski

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.

Edytowane przez bydgoszczanka
Czas edycji: 2011-06-10 o 22:04
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 22:05   #438
Konto usunięte

Cytat:

najwyraźniej...

wiecie co, najbardziej mnie wkurza, że wszędzie tyle gadają o tych udogodnieniach, że teraz łatwo przedszkole założyć, że przez to wszystkie dzieci mają szansę na miejsce, itd... gadka szmatka... tylko się politycy lansują, nie wiadomo jakich dobroczyńców z siebie robią... a te ich wszystkie przepisy/ustawy to w gruncie rzeczy jedna wielka kapa. I się dziwią, że ludzie punktów przedszkolnych nie zakładaja... ale jak, skoro na ich zasadach to się nie opłaca...
Stary 2011-06-10, 22:11   #439
Magdi555
Rozeznanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27438768]otworzysz, nic się nie bój. to jakaś bzdura, że okres na dofinansowanie się kończy. Gmina MUSI dofinansować przedszkolaków w punktach przedszkolnych, wynika to z ustawy, nie jest ograniczone żadnym ekstra projektem, nie ma tu numeru projektu/dzialania/poddziałania i tyle, gmina nie ma wyjścia, jeśli zgłosisz do 30 września np, 2012 roku, że od nastepnego wrzesnia czyli 2013 chcesz przyjac do swojego punktu przedszkolnego 20 dzieciaków, to gmina MUSI za te dzieciaki zapłacić.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

tak, wiem.
o dotacji z urzędu pracy nawet nie myślę- śmieszne 18 tysiecy... a wymagania i papierologia takie, że głowa boli.

prędzej skusiłabym się na 40 tysięcy i doraźną pomoc pomostową z urzędu wojewódzkiego (różne programy, różna pomoc), w tym wypadku nabór do róznych projektów organizują rózne fundacje, itp, np tutaj lista z woj. sląskiego: http://efs.wup-katowice.pl/?a=13207

ale najchętniej skorzystałabym z ROW, nabór wniosków prowadzi ARiMR, zwracają 50% środków klasyfikowanych. 27 czerwca rusza nabór wniosków. We wtorek jadę na spotkanie z konsultantem Agencji Rozwoju Regionalnego, który nieodpłatnie pomaga w tych sprawach. Chciałabym poznac dokładnie procedury jakimi rządzi się ten nabór i na jakich zasadach odbywa się refundacja poniesionych kosztów.[/QUOTE]

Widzę, że Ty to jesteś w temacie Ne pewno znajdziesz jakieś rozwiązanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-10, 22:37   #440
Konto usunięte

Cytat:
Widzę, że Ty to jesteś w temacie Ne pewno znajdziesz jakieś rozwiązanie.
taką mam nadzieję. i z tą nadzieją idę spać. dobranoc.
Stary 2011-06-10, 22:52   #441
justin18061976
Rozeznanie

Kobitki, to moj dancer:
http://www.youtube.com/watch?v=Z1bGpzbPpAs
i tak nie zlapalam Go w najlepszym ujeciu kiedy stepuje i macha jeszcze raczkami jakby biegl w miejscu - rewelacyjnie Mu to wychodzi. Oczywiscie, gdy pojawia sie kamera albo babcia na skypie nie ma mowy o wystepach prezpraszam za tlo - wlasnie zaczynamy remont na naszej czesci, jest totalna rozpierducha

Stary 2011-06-10, 23:22   #442
Edzia400
Zakorzenienie

ja to za wami nie nadążam jak co cicho jak mysz pod miotła a jak juz to jak z karabinu lecicie i połowe zapomniałam

jola bardzo mi przykro mam nadzieje ze nastepny raz to juz bedzie to
margo za 13 zabek

darianna a ty chyba chcesz wpierdziel dostac za opowiadanie głupot slicznie wyszłas w ogóle to super sa te focie i masz przystojnego meza

kardashi dla blanki za zabka
lea to tak jak nauka jest za darmo i wiele innych rzeczy wg rzadu a ja wiem ze ci sie uda masz smykałke tylko wykorzystaj swoje ego i fluidy idz do tego wójta i nim pozakrecaj

curly a próbowaliscie camilli i vibrukolu ??

panna migotka ja tesz nie rozróżniam wron i kruków i tez sie ich boje

nie mam tatuazu moze bym chciała ale sie boje powiekszonego tez nic nie mam maluje sie bardzo rzadko co do tatuazu to wiem ze mozna byc dawca szpiku i oddawac krew tylko musi minąć wiecej niż rok po jego zrobieniu trzeba to zgłosic i wtedy robią dodatkowe badania czy np nie zarazilismy sie jakimis wirusami zółtaczka hiv itp

Amelia mówi duzo i rozumie duzo ale nie chce mnie słuchac moge do niej mówic krzyczec i tak sobie robi co chce ostatnio ja wołam i ide za nia ze ma sie wrócic hehehe cwaniara zaczeła biec i sie smiac i tyle z mojego gadania
\mówi mama, tata dyta (moje imie edyta) baba dzidzia( ale tak miekko ) papa daj tak ne(nie ) tik tak ale troche niewyrazne oko koko bamm amm ne ma kuku aha beee buła kbuba (kuba ale czysto nie powie tylko tak zmieszane z b) - wiecej nie pamietam bo niektóre powie ale troche sa zniekształcone hehe jak np moj tato zaprawiał kompociki i obierał ostatnio truskawki to szpatułek pare zostało na podłodze ta podeszla i mówi dziadzio sifffi szpatułki myk do buzi chciała musze za nia krok w krok choidzic bo to mały odkurzacz nawet sznurówki z trampek sobie obgryza siedzac w wózku a i kocha ptaki jak zobaczy jakiegos to tak sie trzesie i mówi ooooo ooooo i wiecie co przybrał moj klocuszek ostatnio bo wazyłam ja i ma przeszło 9700 interesuje ja nawet jak przyprawiam zupa i tez chce chwycic za pieprz i sól i sama troche dodac bierze buty i se z nimi chodzi maz ostatnio szukał buta bo mu schowała hahahha (ale to ma po mnie bo ja tez tak robiłam a najbardziej lubiałam chowac sznurówki pod lodówke goscie szli w butach bez sznurowadeł)

co do picia amelia tylko pija wode czasem raz na tydz dostaje bobo fruta poł na poł z woda nic innego nie chce naciaga jak jej cos próbuje dac

ide spac bo sie rozpisałam ppapa dobranoc laseczki

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

Cytat:
Kobitki, to moj dancer:
http://www.youtube.com/watch?v=Z1bGpzbPpAs
i tak nie zlapalam Go w najlepszym ujeciu kiedy stepuje i macha jeszcze raczkami jakby biegl w miejscu - rewelacyjnie Mu to wychodzi. Oczywiscie, gdy pojawia sie kamera albo babcia na skypie nie ma mowy o wystepach prezpraszam za tlo - wlasnie zaczynamy remont na naszej czesci, jest totalna rozpierducha
ja tam nic nie widziałam oprócz rewelacyjnego dancera super normalnie jak tupot małych stóp stefciu brawa

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2011-06-10 o 23:24
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 08:18   #443
Curly81
Wtajemniczenie

Cześć!

Cytat:
Kobitki, to moj dancer:
http://www.youtube.com/watch?v=Z1bGpzbPpAs,że
haha jaki super dancer moja więcej dupką kręci i nie tupie tak.Widać,że już od małego mężczyżni mają inny dance.

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
curly a próbowaliscie camilli i vibrukolu ??
nie,nie znam tego...to są maście czy syrop?

Cytat:
Amelia mówi duzo i rozumie duzo ale nie chce mnie słuchac moge do niej mówic krzyczec i tak sobie robi co chce ostatnio ja wołam i ide za nia ze ma sie wrócic hehehe cwaniara zaczeła biec i sie smiac i tyle z mojego gadania
\mówi mama, tata dyta (moje imie edyta) baba dzidzia( ale tak miekko ) papa daj tak ne(nie ) tik tak ale troche niewyrazne oko koko bamm amm ne ma kuku aha beee buła kbuba (kuba ale czysto nie powie tylko tak zmieszane z b) - wiecej nie pamietam bo niektóre powie ale troche sa zniekształcone hehe jak np moj tato zaprawiał kompociki i obierał ostatnio truskawki to szpatułek pare zostało na podłodze ta podeszla i mówi dziadzio sifffi szpatułki myk do buzi chciała musze za nia krok w krok choidzic bo to mały odkurzacz nawet sznurówki z trampek sobie obgryza siedzac w wózku a i kocha ptaki jak zobaczy jakiegos to tak sie trzesie i mówi ooooo ooooo i wiecie co przybrał moj klocuszek ostatnio bo wazyłam ja i ma przeszło 9700 interesuje ja nawet jak przyprawiam zupa i tez chce chwycic za pieprz i sól i sama troche dodac bierze buty i se z nimi chodzi maz ostatnio szukał buta bo mu schowała hahahha (ale to ma po mnie bo ja tez tak robiłam a najbardziej lubiałam chowac sznurówki pod lodówke goscie szli w butach bez sznurowadeł)
Zdolniacha...
Moja też mówi tata,toto,koko,kaka,baba, papa,daj,da,oko,mama,tata .Ostatnio zaczeła mowić siiii bo uczyłam ją siku mówić ale jeszcze nie umie powiedzieć całego siku.Reaguje zawsze na szczekanie psa...Zrywa się i krzyczy A! A! A! i jest zaciesz...leci na balkon i szuka pieska,wyjmuje mi te beleczki co mam na dole na balkonie i patrzy przez dzieurke na psa i woła A!A!A!nie umie powiedzieć chał chał tylko A!A!A!woła.
A wiecie co robi jak ja albo małż siedzimy w łazience?kładzie się w przedpokoju na podłodze i patrzy przez te dziury co są na dole drzwi łazienkowych...i jak nas zobaczy to woła tata albo mama w zaleznosci kogo zobaczy i się ciszy,że nas podgląda.

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
haha...a ciekawa jestem z jakiego powodu ustalili,że 3 a nie 2,5m musi być w przedszkolu?

Moja Ala też mnie nie słucha.Jak otwiera szafke,do ktorej nie pozwalam jej zaglądac to mnie przedrzeżnia i grozi mi ręką tak jak ja jej palcem zawsze no, no no ,że nie wolno i sie smieje a potem zamyka szafke i ucieka z piskiem.

W oczekiwaniu na kolejne szczęście

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2011-06-11 o 08:30
Curly81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 08:28   #444
Silpe
Zadomowienie

Jola bardzo mi przykro kochana , dopiero sie cieszyłaś a tu kurcze no nie wiem co napisac - trzymaj sie

szaja brawo dla Agu

kardashi nie dawno identyczny przypadek był we włoszech - ojciec wykładowca na uczelni tak sie spieszył że zapomniał odwiezc swoją dwuletnią córeczke do przedszkola . Została w aucie na 5 godzin , na słoncu w upale . Po 5 godzinach tatuś wraca do auta a dziecko juz ledwo żywe. Dwa dni walczyli w szpitalu o nią i sie nie udało
Była odwodniona , miała sinice i coś tam jeszcze . Miałam łzy w oczach jak o tym czytałam i jak sobie wyobraziłam jak to dziecko cierpiało , przypiete w foteliku , bez praktycznie powietrza i pomocy ........
Najlepsze że matka tego dziecka , jest w 8 miesiącu ciąży i broniąc meża stwierdziła że każdemu mogło sie to przytrafic

lea
Ty jesteś babka tornado to dopniesz swego. ale tak to jest u nas - robisz biznes plan a jak dochodzi co do czego to możesz sobie nim dupe utrzec

justin no mały wymiata jak wy tam macie wszystko ogrodzone a i chuśtawke mamy taką samą

panna migotka u mnie te same ptaszyska straszą juz nie miałam siły z nimi walczyc bo obrały sobie za cel mój ogródek i namietnie wyciągały sadzonki cukini i patisona a ja je wsadzałam. Wczoraj kupiłam specjalną flizeline i nakryłam sadzonki - teraz krążą i nie mają co wydłubac

wiecej nie pamietam

Moja Gabi - sporo juz powtarza , jeszcze wiecej gada po swojemu , pokazuje gdzie ma poszczególne czesci ciała , jak i włosy , jak jest duża , zrobi mamie cacy albo ati aty
od wczoraj załapała i pokazuje gdzie sroczka kaszke ważyła
książeczki lubi oglądac i lubi jak jej sie czyta .
pokazuje gdzie rosną kwiatki i jak sie jej da kwiatka to przykłada do nosa - nasladuje wąchanie
i jak ona oczka puszcza

Pisałam juz że młoda uwielbia sie przytulac jak i uwielbia swoją pozytywke misia - od paru dni mogła by tej pozytywki na okrąglo słuchac - chce w tedy na rece , głowe kładzie mi na ramieniu i taka przytulona może słuchac misia non stop

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 08:52   #445
Curly81
Wtajemniczenie

A zapomniałam napisac jeszcze,ze od wczoraj u nas hitem jest lalka baby anabel,ktora całuje m.innymi itp..Pokazałam jje wczoraj,że trezba lalę pocałować,żeby cmokęła i cały czas chodzi i ja całuje no i robi jej luli luli.Nie rozstaje się z nią od wczoraj.Trafiony zakup.

Moja marszczy nosek na słowo fufu,ze smierdzi jak mowię,że ma kupę w majtach i też uwielbia sie przytulać,do misia szczeniaczka uczciaczka i do mnie,do tatya teraz i do lali.Kupiłam tez ostatnio na all uzywany pociąg fisher price i domek kiddeland i też jest bardzo zadowolona,ale jednak lala teraz wygrywa.Może dlatego,że nowa zabawka i jeszcze sie nie znudziła.

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2011-06-11 o 08:56
Stary 2011-06-11, 08:53   #446
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jolu, tulam mocno
Justynko, pięknie tańczy a jaki psiak fajny
Margo gratulacje za 13 ząbka, daj trochę

Niegadające dzieciaki uspokajam, Agata też nie gada - tzn. ciągle po swojemu i to tak jakby śpiewała, ale nawet mama nie mówi. Kiedyś zacznie i pewnie bez końca będzie nadawała

Ukochaną zabawą jest włączanie i wyłączanie światła, pokazuje na lampę i się cieszy, wie, że pstryczek ją włącza. Z innych śmiesznych czynności - wie do czego grzebień służy, "czesze" samą siebie i nas Przestaje się bać prysznica, z czego niesamowicie się cieszę.

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2011-06-11 o 08:56
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 09:02   #447
Curly81
Wtajemniczenie

Lea,widzę,że zdeterminowana jesteś w swoich planach i wierzę,że nic nie stanie Ci na przeszkodzie by taki punkt szybko otworzyć.

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27442110]
Z innych śmiesznych czynności - wie do czego grzebień służy, "czesze" samą siebie i nas Przestaje się bać prysznica, z czego niesamowicie się cieszę.[/QUOTE]
Ala też się czesze jak dorwie grzebien i chce czesać wszystkich dookoła,nawet łyse kolezanki.
A prysznica zaczyna się bać..nigdy sie nie bałą a teraz jak chwytam słuchawkę by jej spłukać głowę to wstaje szybko i chce wychodzić z wanny.

Czy wasze dzieci też całuja otwartą buzią?

Stary 2011-06-11, 09:15   #448
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Curly mało tego, z otwartą i zdarza jej się jęzor wysunąć
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 09:24   #449
Konto usunięte

Cytat:
też mi się skojarzyło z pingwinkiem z "tupot malych stóp".

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27442110]
Ukochaną zabawą jest włączanie i wyłączanie światła, pokazuje na lampę i się cieszy, wie, że pstryczek ją włącza. Z innych śmiesznych czynności - wie do czego grzebień służy, "czesze" samą siebie i nas Przestaje się bać prysznica, z czego niesamowicie się cieszę.[/QUOTE]
Tymek czesze się każdą szczotką, którą dorwie, ostatnio była to szczoteczka do zębów.

Cytat:
Napisane przez Curly81 Pokaż wiadomość
Lea,widzę,że zdeterminowana jesteś w swoich planach i wierzę,że nic nie stanie Ci na przeszkodzie by taki punkt szybko otworzyć.

Czy wasze dzieci też całuja otwartą buzią?
ano jestem.

Tymek cmoka, tak jak wtedy gdy posyla całusa na odleglość.
Stary 2011-06-11, 09:33   #450
Magdi555
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27442511]Curly mało tego, z otwartą i zdarza jej się jęzor wysunąć [/QUOTE]
U nas to samo jęzorek na wierzchu jak całuje Jednak jak nie ma ochoty na całowanie to nadstawia czoło I też uwielbia bawić się włącznikiem od światła. Jak wychodzę do pracy to szybko robi papa i zamyka drzwi bo wie, że za chwilę zgasi światło

Justyn, ale słodki Stefcio
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości