![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
![]() Kościół ma proste rozwiązanie na wszelkie problemy. Szkoda tylko, że życie nie jest czarno białe i zwykle prostych rozwiązań nie ma. Dziwne, że komuś sie wydaje, że tysiące lat temu w prymitywnym plemieniu na pustyni odkryto receptę na dobre i szczęśliwe życie i ma ona pasować do naszych realiów, rozwiązywać wszystkie problemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
BAN stały
|
nie pisałam tu bajem zmyślonych ,tylko fakty o których wiem na 100% ze sa autentyczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |||
Zakorzenienie
|
masz bardzo płyciutkie spojrzenie na życie
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a zabijanie żon,które sprzeciwiają się mężom to norma,nie wspominajc o niewolnictwie i wyzysku kobiet w świecie islamu ![]() to wszystko dzieje się dziś,teraz..w tym monencie ktoś ginie w imię boga ... jak to nazwać ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dowód? wątek jest ANTY- KOŚCIELNY,a nie antykatolicki . ![]() żeby nie było,islam równiez posiada swój kościół i immamów,coś na zasadzie księży,którzy studiują koran i są przewodnikami wiary ,z którymi wierzący bardzo się liczą. po drugie patrząc na akt gwałtu nie widze tylko motywu gwałciciela,ale też skupiam się na ofierze,która nie miała wpływu na krzywdę.dla gwałciciela jest sex poza małżenski,a dla ofiary ![]() dla ciebie gwał malżeński to nieumiejętność kierowania żądzami,a ja znów patrzę z punktu widzenia ofiary-ŻONY.jak ona ma się bronić? na koniec dodam,że księża KATTOLICCY również gwałcą dzieci i czynią to w imię boga.zdobywają doświadczenie poprzez swoją funkcję,krzywdzą innych i zacieraja slady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Zadomowienie
|
Ja juz to pisałam kiedys - nigdy nie zrozumiem i nie zaakceptuje naśmiewanie sie z tego, że ktoś jest wierzący.
Wiara jest kwestia uczuc, emocji, spsobu myślenia. Osoby niewierzace - w tym tutaj - próbują kreować się na bardziej swiadome, inteligentne, lepsze - bo nie wierzą. A tak jest nieładnie (moze to kwestia wychowania, mnie nauczono, że nie wolno śmiać sie z nikogo). Ktoś doswiadcza wiary, wierzy i niech tak bedzie. Dla mnie nie jest ani głupszy, ani madrzejszy. W moim odczucu - moim jako zagorzalej agnostyczki - dowodów na istnienie boga jest tyle samo co na nieistnienie - DOKŁADNIE 0. Być moze nie doswiadczyłam łaski wiary, ani tez niełaski. W któryms momencie po rpostu wpadłam na pomysł, a raczej oswieciło mnie - paradoksalnie - ze nie ogarniam tego wszystkiego. Ze mam tyle samo watpliwosci co nie mam , aby w koncu dojsć do twierdzenia, że wiedza czy bóg istnieje czy nie jest mi do niczego niepotzrebna i w żaden sposób mojego życia nie zmienia. A potem wystąpiłam z kk - miałam zal do rodziców ogromny, ze mnie ochrzcili bez mojej zgody. Irytuje mnie instytucja koscielna jako-taka. Jej wtrażalanie sie do swiata publicznego, uzurpowania sobie prawa do bycia strazem moralnosci panstwowej. Z tego powodu na zawsze i an wieki będe antyklerykałem (choć jestem np. przeciwniczka aborcji i w kwestii tej - chyba jedynej - zgadzam sie z postawa kk). Ale nigdy mi nie przyszło do głowy, aby pytac kogokolwiek, dlaczego wiezry i dlaczego jest taki głupi, ze wierzy. Bo tak to w tym watku wygląda. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-07-14 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dla mnie dziwna jest twoja krucjata. ![]() Ciągle usiłujesz zdyskredytować czyjeś poglady czy wierzenia. Pytanie po co ? Masz poczucie misji? Cytat:
Islamisci mają się nijak do KK. Esktremisci podobnie. Poza tym niewolnictwo nie jest jedynym źródłem niewolnictwa kobiet ![]() Cytat:
Watek jest zarówno antykościelny jak i antykatolicki. Po pierwsze; o czym już było wspomniane; Kościół tworzą ludzie. I ci ludzie sa w tym watku krytykowanie, wysmiewania itd. Po drugie: prócz krytykowania katolików przez działanie instytucji kościoła w watku jest mnóstwo przykładów stanowisk antykatolickich. Margotskąd pomysl, ze księża katoliccy dopuszczają się gwałtów w imie Boga? Przyznam, ze to jakaś nowość dla mnie... Jaatka fajnie napisane ![]()
![]() |
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bzykanie się przed ślubem jako PRZYCZYNA zgwałceń, aborcji, niechcianych ciąż i zdrad. No ludzie, takie mądrości to chyba żywcem z oazy wzięte, bo na pewno nie z prawdziwego życia. A takie widzenie świata lansuje właśnie KK i ludzie z nim związani. Znaleźć kozła ofiarnego (typu właśnie często seks przedmałżeński, antykoncepcja) i w nim widzieć całe zło tego świata, chociaż to ewidentny absurd, bo winny złu jest zwykle ludzki egoizm, dążenie do władzy i pieniędzy (widocznie także w kk), nic więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obniżenie wieku inicjacji, wiże się również z obinizeniem ilosci nieplanowanych ciąż wśród nastolatek.
![]() |
![]() |
#431 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiele jest tu wpisów o KK,ponieważ o tej religii mamy najwięcej do powiedzenia,a mój wpis dotyczył tego,że każdy wie co znaczy dobro.ja udowodniłam,że dobro jest pojęciem Względnym Cytat:
jesli rodzic kłamie to ,czy wychowa dziecko w prawdzie? Cytat:
moim celem nie jest krytykowanie kościoła,ale nie boję się mówić o rzeczach,które mnie bolą. śmieszy mnie natomiast wytykiwanie błędow katolikom,gdzie jednen katolik wytyka błędy drugiemu katolikowi.wiele razy zdarzało się,że pan W. doszukiwał się win u innych. a jak wiadomo rzuc kamieniem jeśli sam jesteś bez winy. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-07-14 o 19:46 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
vixen - gdzie magica napisała, że to jest przyczyną? Mi się wydaje, że stwierdziła fakt, że gwałty itd to JEST seks przedmałżeński.
A co do gwałtów w małżeństwie: przykazanie "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego" zawiera nakaz, by nie czynić krzywdy swemu bliźniemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
śmieszy mnie natomiast wytykiwanie błędow katolikom,gdzie jedne katolik wytyka błędy drugiemu katolikowi.wiele razy zdarzało się,że pan W. doszukiwał się win u innych. a jak wiadomo rzuc kamieniem jeśli sam jesteś bez winy.[/QUOTE] Przyczepię się do pogrubionego (co do reszty mam wrażenie, ze zupełnie się nie zrozumiałyśmy ![]() każdy człowiek dokonujący czynu pedofilnego działa podobnie. Nieważne jaki nosi strój i kim jest w zyciu: lekarzem, prawnikiem, księdzem czy woźnym. Naduzywa zaufania, które zdobywa w różny sposób. I zwykle zastrasza. Kościół nie popiera pedofilii. Ja jako katoliczka nie popieram pedofilii. bezwzględu na to kim jest osoba wykorzystujaca.
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam dziewczyny z rodzin bardzo katolickich, rodzice tylko NPR uznawali, seks przed ślubem to wielki grzech. Efekt? Dziewczyny powpadały w bardzo młodym wieku, jakieś 19-20 lat, szybko śluby trzeba było organizować oczywiście. Bo owoc zakazany bardziej kusił, a wiedza o skutecznej antykoncepcji zerowa. Miałabym poczucie winy, gdybym taki los zgotowała własnej córce, że w wieku 19 lat chodziłaby w ciąży z wpadki i teraz musi wychodzić za mąż, bo jej wkładałam do głowy tak często niesprawdzającą się w zyciu ideologię i nie dopuściłam myśli, że jednak ten seks przed ślubem uprawiać będzie. Dodajmy też do tego taką specyficzną oazową naiwność życiową, że wszystko będzie pięknie, ładnie, kolorowo, jak tego seksu przed ślubem nie będzie, broń też Panie Boże antykoncepcji i ksiądz pobłogosławi. I jest szybki ślub, bo wiadomo, seksu się chce, a przed nie można nawet zanocować razem. A naiwność życiowa może jeszcze przejść, jak ma się lat 15 czy 16, a nie jak się wkracza w życie małżeńskie i liczy na pomoc boską, kiedy mąż pije, bije, zdradza czy zaniedbuje rodzinę, bo wtedy modły na pewno nie pomogą. Pisałam już, że mam znajome właśnie typ oazowo-pielgrzymkowy, jak na razie nigdy faceta nie miały, a 19 czy 20 lat już nie mają, tylko kilka więcej. Obawiam się, że wystarczy im teraz pierwszy lepszy natchniony z oazy czy pielgrzymki i ślub po roku byłby, bo wiedzy i doświadczenia życiowego z tym związanego żadnego nie posiadają, tylko głowę wypchaną teoriami grzesznego seksu i antykoncepcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
ciekawy temat
![]() ja powiem tak wierze w Boga do kosciola chodze jak mam taka potrzebe u spowiedzi nie bylam juz hoho ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok gwał to nie sex przedmałżenski,ale przemoc fizyczna ![]() Cytat:
tak.kosciól nie popiera gwałtów,ale nie karze księży,jak normalnych obywateli.zaciera ślady,tworzy kokon milczenia,lub nie reaguje ,pozwala na takie zachowania (Irlandia lata 70-te) jesli powiesz,że księża gwałciciele dostali odsiadke w więzieniu,jak zwykły zboczeniec to zakończe ten spór o pietruszkę |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1ca96
![]() |
![]() |
#438 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() KK obwiniam za to, że nakazuje katolikom chrzczenie niczego nieświadomych dzieci. Rodziców obwiniam o to, że mnie ochrzcili, kiedy nie wiedziałam nawet czym jest KK. Cytat:
Cytat:
Zaprowadzić tam niczego nieświadome dziecko to potrafili, a teraz odkręcić tego nie chcą ![]() Cytat:
Na chrzty, komunie itd. w rodzinie nie chodzę, i jakoś nikt nie ma pretensji. Na BN tylko jem - nie modlę się przy stole itd. Zero reakcji ze strony innych. Także wypraszam sobie insynuowanie, że udaję wierzącą w obawie o reakcję rodziny. Bo nie udaję wierzącej. Tu od razu cytuję to, co pisałam na ten temat poprzednio: "Od lat wszyscy wiedzą, że niewierząca jestem, i nie mam z tego powodu żadnych nieprzyjemności w rodzinie. Bywam tylko na ślubach kościelnych, a na inne uroczystości typu chrzest, komunia itd. nie chodzę ![]()
![]() |
![]() |
#439 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |||
Wtajemniczenie
|
Jejku, stwierdziłam oczywisty fakt- jest to seks przedmałżeński, nie? czy może się mylę, oświećcie mnie... Gdyby nastolatki nie bzykały się na prawo i lewo nie byłoby tych wszystkich niechcianych dzieci. A co do gwałtu- może to uproszczenie, ale to też seks poza małżeństwem (pomijając przypadki gwałtów w małżeństwie) . TmargoT, Ty się skupiasz na ofierze, ok... ja tylko mówię, że sytuacja wynika z nieprzestrzegania szóstego przykazania, i gdyby nie zostało złamane, nie byłoby nawet ofiary. A teraz mnie zjedźcie, śmiało, nie krępujcie się.
---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
Możecie mi odpowiedzieć, dlaczego najwięcej plotek o Kościele, pomówień, historii o żonatych księżach, o nieutrzymywaniu przez nich celibatu znają osoby, które są daleko od KK ? Czy któraś z Was osobiście spała z księdzem, widziała przez żaluzje, że uprawia z kimś seks? Była na imprezie z księdzem i razem z nim piła drinki, a może któraś z Was jest z księdzem w ciąży? Wasze dzieci molestował ksiądz pedofil?
Pytam, skąd macie takie informacje? Wy, osoby z KK mające tyle wspólnego, co z lotem na Księżyc? Druga sprawa. Jestem niesamowicie ciekawa, dlaczego ateiści, tak niezwykle zaciekle wieszają psy na KK? Co Was obchodzi ta 'instytucja'? Dlaczego obrażacie ludzi chodzących do Kościoła i sam Kościół? Ja jestem wierząca i nigdy złego słowa nie powiedziałam na innowierców, czy ateistów, bo zwyczajnie NIE OBCHODZI MNIE TO. Tutaj wychodzi Wasza podłość zajadłość, bo nie interesując się 'instytucją' KK, więcej plotek znacie ode mnie, która chodzi normalnie na msze. Ostatnia sprawa, to hipokryzja przynajmniej części z Was, które i tak wezmą ślub KOŚCIELNY, ochrzczą dzieci i poślą je do komunii. Czy tak ciężko dokonać apostazji, skoro tak nienawidzicie kościoła? Wierzcie lub nie, ale Kościół nie potrzebuje takich osób. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
A to trzeba przestrzegać oprzykazania "nie cudzołóż" danego od Boga? Jakby wszyascy przestrzegali prawa to też by gwałtów nie było. A dzieci niechciane się trafiają nawet w małżeństwach. Ale nie, lepiej to podciągnąć pod boskie przykazania, jakby wszyscy ich przestrzegali to jaki świat byłby cudowny... A tam, kodeks cywilny... Przecie na boskich prawach oparty...
---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak sie w to wpisuja gwalty w malzenstwie???? a aborcje w malzenstwie? prawie wszystkie kobiety ktore znam, a dokonaly aborcji, zrobily to juz bedac mezatkami, majac juz dzieci i po podjeciu trudnej decyzji z mezem ze wiecej potomstwa nie beda w stanie wyzywic/ubrac itp... juz nie wspominajac o zdradach mezatek/zonatych facetow... Ja nie lubie instytucji KK ze wszystkich powodow podanych przez poprzedniczki plus za indoktrynacje wiernych takimi wlasnie pogladami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Ile księży ma regularne rodziny, sama znam co najmniej jedno dziecko księdza. Bliska sprawa, ksiądz upił nastolatkę (15 lat) i uprawiał z nią seks, a jej rodzice w sądzie walczyli z wiatrakami, takiego miał adwokata od biskupa. Mieszkam na wsi świętokrzyskiej, do wsi do wsi chodzi który ksiądz ma rodzinę. I to nie jest głupia plota, na jednego nawet pisali skargi, bo się nawet nie krył z tym zbyt... rozeszło się po kościach. Btw, moja mama nigdy nie puściła mnie na pielgrzymkę jak byłam nastolatką, bardzo starała się bym nie chodziła na jakieś oazy, spotkania i inne cuda. Mówiła że to nie jest miejsce dla młodej dziewczyny. Wolała mi pozwolić na zwykłą imprezę ze znajomymi. Jak myślisz dlaczego? Ludzie nie widzą jakim samochodem jeździ ksiądz? Jak żyje? A mówi zróbcie sobie jeszcze pięcioro, bo egoiści jesteście, antykoncepcję stosujecie? Ludzie coraz bardziej wykształceni i świadomi, nie boją się ogni piekielnych to mają pretensje. Szczególnie jak ktoś ma autentyczną potrzebę wiary, spowiedzi... a tu taki buc siedzi w konfesjonale. Tak samo płacą na kościół ciężko zarobioną kasą, to chcą jakiejś jakości, a nie durnego kazania politycznego z ambony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
ale na czym polega wpływ kościoła na ateistów
skoro go nie przyjmuję to i to co ma na mój temat do powiedzenia nie ma dla mnie znaczenia zdrady w małżeństwie to cudzołóstwo i zdecydowania bardziej krytykowane są niż sex przedmałżeński
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
Też jestem ciekawa jaki wpływ ma kościół na ateistów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.