![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czereśnie, jagody, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki... w perfumach
Cudna czerwona porzeczka - Grosellina i Graine de Joie
Czarna - In Love Again, Meliora, Korres porzeczkowy, Jo Malone Jagody - Huckelberry Maliny - Ungaro malinowe, HC, My Insolence, Absolutely Me Ale tylko 1sza to zwiewna malina Owoce lesne - Amethyst Lalique'a, Parisienne Truskawki - Rouge Royale, Wild Laurena, truskawki w Daisy lub Chance Tendre i MDCh L'eau Sliwka z kadzidlem Poison klasyk i Plum Japonais Sliwka likierowa Venezia Wisnie na slodko Indian Holi i Vanille&Cherry Barbados Wisnia ciut lzej Escada Cherry wisnie bardziej zwiewne i z porzeczka - limitka z L'occitane, 1 z kilku wisniowych, nie pamietam nazwy Sliwke tez czulam na slodko w Silver Rain
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Podsumowując mam pytanie - czy ktoś może opisać różnicę między wersją EDP a EDT L'ombre dans L'eau Diptyque? mam ochotę kliknąć w galilu, ale nie dość że w ciemno, to jeszcze dwie wersje są...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mialam obie wersje liczac na wieksza roznice, a roznica jest subtelna ![]() ![]() Ale tam sa liscie porzeczki + roza w tle Porzeczek, owocow nie czuc, a zielonosc krzaka porzeczki Cuuuudo W podobnych klimatach jest Malone, jakby wymieszany Diptyque Dans z pizmowoscia Byredo Bal d'Afrique ![]() Dans edt jest bardziej przestrzenny, edp osiada ciezko Choc przyznaje edt znam i uzywam dlugo, a edp to byl raczej epizod ![]() Jak szukasz porzeczko czarnej owocow to polecam YSL In Love Again i blizniaczego Korres Blackcurrant&Cyclamen ![]() Cudne zapachy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam próbkę Jo Malone, podoba mi się, jednak gdy wychodzi piżmo to zapach traci nieco, moim zdaniem nuta piżma niepotrzebnie "obciąża" zapach - ale to dopiero po paru godzinach ![]() Muszę jeszcze sobie przypomniec koniecznie In Love Again, w sumie znałam go ale zapomniałam, jednak nie kojarzę tam wystarczającej cierpkości i goryczki, bardziej kojarzy mi się kwiatowo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cierpkosc porzeczek jest w tych 2 blizniakach i w polaczeniu z mandarynka i nutami zielonymi w Kenzo Le Monde est Beau ![]() ![]() Intensywnie czarne porzeczki sa tez w niszowym zapachu Meliora ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Przyczajenie
|
Od siebie zapodam porzeczkowe Feerie Van Cleef&Arpels.
Pewnie już były wspomniane, ale to moje absolutnie ukochane perfumy, chyba nie mogę bez nich żyć, jak dla mnie zapach porzeczki wyczuwalny, w miłym otoczeniu fiołka ![]() A teraz weszła nowa wersja, czerwona, z malinami i porzeczkami, wąchałam dzisiaj, całkiem przyjemna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo klasyk edt to dla mnie srebrzyste ksiezycowe fiolki A edp pudrowosc fiolkow ![]() ---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- Moze w S., bo tam Van Cleef dost ![]() ![]() Tez mnie zaciekawil opis tej nowej wersji, a VC&A zawsze bede uwielbiac za Feerié edt ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To trzeba sie wybrac do S., spr jak nowosc, bo o ile kladyczne Feerie obie wersje udane, o tyle pozniejsze limitki nie za bardzo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Nindżopesz
|
Dixi, wybrałaś coś?
Przed Diptyque ja dla odmiany ostrzegam - dla mnie to typowo damski, "dojrzały" zapach, bardziej różano-duszący niż zielono-porzeczkowy. Też mam ochotę na cierpkie porzeczki bez kobiecości i słodkości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | ||
Zakorzenienie
|
Ale Dixi pisala, ze nie moze byc kobiecy?
![]() ![]() ![]() ![]() Porzeczki cierpkie bez kobiecosci, ciezko bedzie, bo zapachy z porzeczka sa urocze i wlasnie dziewczece Chyba, ze dziewczecy moze byc ![]() Porzeczki w stylu Dans, ale jakby i zielonosc i porzeczki owoce sa w Baby Doll ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Nic nie zakupilam, Diptyque cały czas się obawiam głównie ze względu na tę różę - Red, dzięki za ostrzeżenie, czyli moje obawy uzasadnione
![]() Wszak pojęcie cierpkości, zieloności i kwiatowości może być bardzo różne, my mamy chyba podobnie, kiedyś takm się już spotkały nasze gusty zapachowe - chyba w wątku o drewniakach ![]() Pozzzziomko, skoro róża jednak potrafi wyjść to już odpada - ale będę się starać o próbkę ![]() Baby Dolll tez nie ![]() Zieloność ma pochodzić z porzeczkowych krzaczorów, drzew rosnących w okolicy, rozgniecionego zielska i trawy - nie zaś z delikatnych listeczków i gałązek różyczek rosnących w kwiatowym ogrodzie pielęgnowanym przez wdzięczną ogrodniczkę w różowej sukienusi ![]() ![]() Skąd tu wytrzasnąć probkę Blackbird Olympic Orchids? ![]() ![]() I jak to wyżej napisałam ,to pomyślałam jeszcze o Amethyst Durbano - wieki temu testowałam, chyba jednak trochę zbyt dużo kadzidła ale to prawie to ![]() Edytowane przez dixi Czas edycji: 2015-04-30 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Ale w Dansie jest wlasnie mnostwo tej zielonosci
![]() Jesli chodzi o Durbano To mam Uwielbiam Ale to bardziej kadzidlo + lesne owoce tlace sie bardzo w oddali Zielonosci Cierpkosci brak Wg mnie jesli szukasz zielonosci krzaka porzeczki czarnej, to nie ma piekniejszego zapachu niz Dans To jest cudo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Ale problem z glowy popsikac sie globalnie Dansem i akcenty w kilku miejscach np Durbsno albo czegos innego dymnego kadzidlanego ![]() Ja tak czesto dopelniam, idealizuje zapachy ;-)
![]() |
![]() |
#436 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Nindżopesz
|
Dixi, no i co, no i co?
![]() Ja zanabyłam próbkę Entchanted Forest i wielkie rozczarowanie czyli niby porzeczki ale w kompocie/galaretce/żelkach. Za słodko. Czekam na Graine de Joie i mam ochotę jeszcze raz przetestować Dans ale już pozbyłam się próbki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do mnie dopiero lecą odlewki EF i Ametysta Durbano, sie zobaczy, ale zmartwiłaś mnie ![]() A ja ostatnio zanabyłam przy okazji za grosze flakon Portrait For Women Paul Smith - zanteresował mnie, bo pokazywała go fragrantica jako podobny do Enchanted F - ale już nie widzę ![]() Zapach się okazał taki se, kardamon odbieram podobnie jak w Mauboussin Histoire d'eau - w ogole dla mnie dość podobny, tylko trochę mniej słodki i mniej przyprawowy, owoce też wyczuwalne, ale czy to porzeczki? I słabizna niestety ![]() ![]() Aaa, niuchnęłam jeszcze Si Armani EDT, ale czarnej porzeczki w nutach na pierwszym miejscu przez grzeczność nie skomentuję - powiem tylko, że to stanowczo nie mój kubek herbaty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() EF ogólnie nawet mogłabym mieć w formie odlewki bo cena flaszki przegięta, zwłaszcza, że to jeszcze nie TO. Póki co i tak jest najbliższe poszukiwanej przeze mnie porzeczce ale jeszcze czekam na próbkę Graine de Joie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Mam Enchanted Forest, po jednym psiku na nadgarstek całkiem mi się podoba
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Nindżopesz
|
Podpisuję się w całej rozciągłości, też go odbieram jako słodki konfiturowy w otwarciu i "wazambowy" w bazie. Fajny ale bardziej na jesień i nie do końca w moim guście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
napisz jak go odebrałaś, miałam próbkę jak był nowością i to był dopiero kompocik jak się patrzy - mocny, skondensowany, jednocześnie kwaśny i słodki...
![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Nindżopesz
|
Mam próbki no i tak:
Paul Smith bez komentarzy ![]() Graine de Joie eee, pomylili flaszki z Bullion Byredo czy co? W ogóle nie czuję porzeczek ani syropu tylko co najwyżej mnóstwo kwaskowego piżma. Trauma. Chciałam kupić w ciemno Grosellinę skoro podobna ale teraz się boję ![]() Si EDT o dziwo nawet mi się podoba ![]() Póki co Enchanted Forest chyba najlepsze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
ano
![]() a poznałaś Blackberry & Bay Jo Malone? dla mnie ten na drugim miejscu, początek świetny, cierpko owocowo zielony, ale tak po pół godzinie zaczyna wyłazić piżmo, mnóstwo piżma - i wtedy przestaje mi się podobać ![]() ![]() alę że Ci się Si spodobało to się niezle zdziwiłam, no ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
2. nooo więc po 10ciu minutach przestało ![]() ![]() A Ty znasz Grosellinę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
1. można dostać próbkę z wymiany i zużyć do ostatniej kropli
![]() 2. nie znam Grosseliny... znaczy wąchałam chyba w jakiejś perfumerii, niemożliwe żebym odpuściła - ale nie zapadła w pamięc kompletnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Nindżopesz
|
Mam Grosellinę a teraz wezmę karteczkę i napiszę sto razy "już nigdy nie kupię perfum w ciemno"
![]() Kurcze, ja chyba po prostu nie wiem jak pachnie porzeczka bo i Grosellina, i Graine, i Dans, "walą" mi czymś gumowostarobabowym a nie porzeczką taką jaka wg mnie powinna być - i jest np. w Enchanted Forest ![]() Czyli flakon na wylocie ![]() Cierpkim porzeczkom już daruję - nie ma to łaski bez ![]() Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2015-05-30 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() dziś się zlałam cudnym Palais Jamais (słabe na mnie, szkoda) i na to machnęłąm takiowocowy zapaszek z Zary, co sam w sobie nawet mi się podoba, słodki, a nie kompotowy - i wyszło tak, że jeszcze będę powtarzać ![]() Edytowane przez dixi Czas edycji: 2015-05-31 o 19:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Nindżopesz
|
Ciekawy zestaw, PJ dobrze działa z czymś ostrym/cierpkim.
Ja stwierdziłam, że najwyraźniej liście porzeczki fatalnie na mnie "leżą". Tak duszno, jakby paczulowo a liczyłam na zieloną rześkość. Generalnie już darowałam porzeczkom i szukam jeżyn, żurawiny etc. Nawet fajna żurawina (porzeczkowa!) jest w Black XS ale strasznie to słodkie, z landrynkową nutą. Testuję właśnie Kenzo Le Monde i niestety - szampon. Na drugim ręku Lalique Amethyst, hmm... do dalszej analizy ![]() ![]() Kolejny EDIT: Przetestowałam wreszcie porządnie Gold Leather Atelier Cologne i pachnie mi mirabelkami unurzanymi w pudrze i zamkniętymi w pudełeczku wyściełanym zamszem. Łee, myślałam, że to jest mniej kobiece i dystyngowane... Obwąchałam też Si Intense i EDP, no szału nie ma w porównaniu do EDT. Napatoczyło mi się też Pamplelune - tutaj jednak nie bardzo czuję liście porzeczek, głównie cytrusy, oraz Petite Robe Noire - zamiast porzeczek wiśnie, anyż, lukrecja, nie dla mnie. Z tego wszystkiego w końcu kupiłam odlewkę Enchanted Forest ![]() Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2015-06-03 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
a jednak - gratuluję
![]() Pamplelune początek ma fajny, cytrusowo paczulowy, potem jednak się wysładza okrutnie i robi się na mnie dżemik grejfrutowy ![]() Cały czas szukam jeszcze Blackbird Olympic Orchids Edytowane przez dixi Czas edycji: 2015-06-06 o 07:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.