Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-29, 10:38   #421
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

A czytała któraś z Was Nieznajomą Trudi Canavan? Wraz z Misery kupiłam wlasnie te ksiazke z promocji z Biedronki i ciekawa jestem opinii. Zaznaczam, chodzi mi o opinie, a nie recenzje, spoilery :P.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 10:40   #422
anex_1989
Zakorzenienie

Dlatego mówię, możemy zapoznać się z opinią innych, ale nie możemy się tym sugerować

podejrzewam, że grono czytelnicze dużo bardziej by się powiększyło gdyby nie ta trauma z czasów szkolnych odnośnie przymusu czytania książek

Mahdab może profesorka wychodziła z założenia, że tylko 2 tygodnie, bo i tak nikt nie przeczyta od deski do deski, i nie chciała tracić czasu
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 10:44   #423
cookiesx3
Raczkowanie

A więc aktualnie Cień Wiatru -Carlos Ruiz Zafon.

14.02.2013
cookiesx3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 10:50   #424
sadie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anex_1989 Pokaż wiadomość
podejrzewam, że grono czytelnicze dużo bardziej by się powiększyło gdyby nie ta trauma z czasów szkolnych odnośnie przymusu czytania książek
Nie sądzę. Albo ktoś złapał bakcyla, albo nie. Zresztą, z tą traumą nie przesadzałabym, tym bardziej w dobie bryków i innych pomagaczy - jak ktoś nie chciał, to i tak nie czytał.
Zresztą, lektury to czasem jedyne książki jakie niektórzy przeczytali, więc chyba dobrze, że są? Jasne, że nie każda pozycja jest trafiona (serio, Żeromski? I to razy dwa? ), ale samej idei bym jednak az tak nie demonizowała.

Cytat:
Mahdab może profesorka wychodziła z założenia, że tylko 2 tygodnie, bo i tak nikt nie przeczyta od deski do deski, i nie chciała tracić czasu
Myślę, że bardziej wynikało to z programu nauczania - lektur jest na semestr sporo i pewnie ciężko to zorganizowac jakos rozsądniej. chociaż zgadzam sie z Mahdab - mnie tez często to zniechęcało.
sadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 11:07   #425
anex_1989
Zakorzenienie

sadie pewnie, że z konieczności przerobienia materiału, a nie dlatego, że szkoda jej było czasu to był żart zapomniałam o tym poinformować

znam wiele osób, które zraziło się do czytania przez przymus czytania lektur czy też okropną panią bibliotekarkę wiadomo, że jeśli Cię w ogóle do tego nie ciągnie to za chiny tego nie polubisz, ale jeśli ktoś Cię systematycznie będzie zrażał to za którymś razem powiesz stop i przestaniesz to robić, co do dużej ilości lektur zmniejszenie ilości też jest rozwiązaniem
nie ma się czym szczycić, że jedyne książki jakie się przeczytało to kilka lektur choć to też nie zawsze całe książki tylko streszczenia, poza tym rodzice nie kładą nacisku na propagowanie czytania, zanika czytanie bajek dzieciom na dobranoc, zamiast zachęcać do czytania, pozwala im się przesiadywać godzinami na kompie
Stary 2013-08-29, 11:25   #426
sadie
Zadomowienie

Cytat:
sadie pewnie, że z konieczności przerobienia materiału, a nie dlatego, że szkoda jej było czasu to był żart zapomniałam o tym poinformować

znam wiele osób, które zraziło się do czytania przez przymus czytania lektur czy też okropną panią bibliotekarkę wiadomo, że jeśli Cię w ogóle do tego nie ciągnie to za chiny tego nie polubisz, ale jeśli ktoś Cię systematycznie będzie zrażał to za którymś razem powiesz stop i przestaniesz to robić, co do dużej ilości lektur zmniejszenie ilości też jest rozwiązaniem
nie ma się czym szczycić, że jedyne książki jakie się przeczytało to kilka lektur choć to też nie zawsze całe książki tylko streszczenia, poza tym rodzice nie kładą nacisku na propagowanie czytania, zanika czytanie bajek dzieciom na dobranoc, zamiast zachęcać do czytania, pozwala im się przesiadywać godzinami na kompie
Ja bym własnie problemu bardziej dopatrywała się w niepropagowaniu czytania przez rodziców, niż w demonicznych lekturach. Ludzie, w których nie wyrobiono zwyczaju, czy też chęci czytania; którym nie pokazano, ze książki to też fajna zabawa, rzadko sięgną po nie sami z siebie. Nie pomijajmy też faktu, ze na swiecie zwyczajnie sa ludzie, którzy mimo prób po prostu nie lubia tego sposobu spedzania wolnego czasu - ich prawo; mnie bardziej smuca ci "nieświadomi". Jesli mnie do czegos nie ciagnie, to zapewne nie "zaciagnęłoby" mnie na dłuższą metę nawet jesli p. bibliotekarka bylaby najmilsza na świecie. Poza tym, ja naprawde nie rozumiem jak lektury mają wpłynąć na fakt, ze ktoś, kto miałby potencjalnie czytanie lubic i chetnie po książki sięgać, przestanie to robić.
No dobrze, zmniejszmy kanon lektur - ale o co? (poza Żeromskim, bo on az sam sie prosi, zeby go stamtąd wyrzucić - żart oczywiście, to moje osobiste uprzedzenia ). I tak zrezygnowano już z kilku pozycji np. z literatury wojennej (bardzo ważnej, moim zdaniem), pozostałe zredukowano do fragmentów. Całych książek do przeczytania pozostało niewiele.

Edytowane przez sadie
Czas edycji: 2013-08-29 o 11:27
Stary 2013-08-29, 11:34   #427
Hosenka*
Zakorzenienie

Niestety TŻowi nie udało się pożyczyć w bibliotece w szkole gdzie pracuje kolejnych części Millenium i przyniósł mi Grę o Tron.
Nie lubie fanatastyki, do tego z tego co czytam na lubimyczytać podchodzącej pod powieść historyczną, porównanie do Władcy Pierścieni.

Spróbuję jednak, może jednak mi się spodoba.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 11:40   #428
malootka
Zakorzenienie

Tak jak myślałam - Jodi Picoult "Dziewiętnaście minut".
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 11:41   #429
qrczak
Wtajemniczenie

GG do qrczak

Carlos Ruiz Zafón "Światła września" - moja pierwsza książka tego autora
qrczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 11:48   #430
anex_1989
Zakorzenienie

sadie
zgadzam się z Tobą co do zachęcania dzieci do czytania
zgadzam się z Tobą, że osoby, które nie lubią czytać lektur niekoniecznie muszą nienawidzić czytania innych książek
zgadzam się z Tobą również w kwestii, że jeżeli kogoś to nie rajcuje to jakimś magicznym sposobem tego nie pokocha

przedstawiłam tylko problematykę związaną z czytaniem lektur, w życiu codziennym jest podobnie, jeśli ktoś powie przeczytaj tą książkę w tydzień, to automatycznie chcesz zrobić na przekór albo w ogóle się do niej nie zabierasz, bo po prostu Cię ona nie interesuje mam trochę racji?

Edytowane przez anex_1989
Czas edycji: 2013-08-29 o 11:51
Stary 2013-08-29, 12:05   #431
marza_mr
Zakorzenienie

Jeśli rodzice nie wyrobili w dziecku nawyku czytania i radości z tego, to takie dziecko w szkole po raz pierwszy ma do czynienia z czytaniem książek i jeśli trafi na lektury i to takie które nie porywają, będzie kojarzyło książki jako coś nudnego i niepotrzebnie zabierającego czas i wątpię aby chciało szukać swojej czytelniczej drogi, więc lektury mogą zniechęcać i działać odstraszająco.
I obecne czasy też nie sprzyjają czytelnictwu dla dzieci wychowanych na internecie i kreskówkach książka może być czymś nudnym, co wymaga od nich czasu, zastanowienia i użycia wyobraźni czyli czegoś do czego nie są przyzwyczajone.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 12:23   #432
sadie
Zadomowienie

Cytat:
sadie
zgadzam się z Tobą co do zachęcania dzieci do czytania
zgadzam się z Tobą, że osoby, które nie lubią czytać lektur niekoniecznie muszą nienawidzić czytania innych książek
zgadzam się z Tobą również w kwestii, że jeżeli kogoś to nie rajcuje to jakimś magicznym sposobem tego nie pokocha

przedstawiłam tylko problematykę związaną z czytaniem lektur, w życiu codziennym jest podobnie, jeśli ktoś powie przeczytaj tą książkę w tydzień, to automatycznie chcesz zrobić na przekór albo w ogóle się do niej nie zabierasz, bo po prostu Cię ona nie interesuje mam trochę racji?
Pewnie, że jakby teraz ktoś mi wciskał książkę, która mnie kompletnie nie interesuje i jeszcze wyznaczał ramy czasowe, to bym się w głowę popukała. Ale podobnie zrobiłabym gdyby mi z równaniami do rozwiązania czy opisem fotosyntezy przychodził
Niemniej jednak ok, rozumiem co masz na myśli.

Edytowane przez sadie
Czas edycji: 2013-08-29 o 13:04
Stary 2013-08-29, 13:58   #433
Lady_AnneBelle
Carpe Diem!

Czytam "Zanim umrę" Jenny Downham.

Z uniesień pozostało mi uniesienie brwi,
ze wzruszeń - wzruszenie ramion.

home sweet home

Lady_AnneBelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 14:08   #434
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Niestety TŻowi nie udało się pożyczyć w bibliotece w szkole gdzie pracuje kolejnych części Millenium i przyniósł mi Grę o Tron.
Nie lubie fanatastyki, do tego z tego co czytam na lubimyczytać podchodzącej pod powieść historyczną, porównanie do Władcy Pierścieni.

Spróbuję jednak, może jednak mi się spodoba.
Ja tez nie lubie fantastyki. Ale to w sumie nie jest taka typowa fantastyka.
Mi sie spodobalo
Stary 2013-08-29, 14:44   #435
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Jeśli rodzice nie wyrobili w dziecku nawyku czytania i radości z tego, to takie dziecko w szkole po raz pierwszy ma do czynienia z czytaniem książek i jeśli trafi na lektury i to takie które nie porywają, będzie kojarzyło książki jako coś nudnego i niepotrzebnie zabierającego czas i wątpię aby chciało szukać swojej czytelniczej drogi, więc lektury mogą zniechęcać i działać odstraszająco.
I obecne czasy też nie sprzyjają czytelnictwu dla dzieci wychowanych na internecie i kreskówkach książka może być czymś nudnym, co wymaga od nich czasu, zastanowienia i użycia wyobraźni czyli czegoś do czego nie są przyzwyczajone.
Co to za głupoty?
Dzieci dzisiaj sporo czasu spędzają używając komputera, ale zdecydowanie nie ucierpiała na tym wyobraźnia, czy zdolności analitycznego myślenia. Umiejętności moich kuzynów, małych dzieciaków i ich zdolność obserwacji, analizy, wyciągania bardzo kreatywnych, ale jednocześnie słusznych wniosków, czasem mnie zadziwia. "Moje" dzieciaki sporo czasu spędzają przy ogłupiaczach, reklamach, ale same wyciągają rękę po kredki, klocki, zabawki, chcą, żeby im czytać (oczywiście książki z pięknymi obrazkami ), więc nie róbmy z nich niepełnosprawnych umysłowo. To rodzicom, w jakichś 90 procentach przypadków, się po prostu nie chce

A co do kanonu - więcej literatury obcej (Dostojewski i Camus to moim zdaniem niewiele), wyrzucić Żeromskiego (rozdarta sosna, omójboże), Reymonta (tak, wiem, noblista, ale tego się przecież nie da czytać) połowę romantyków (przede wszystkim Słowacki) i, przede wszystkim, wprowadzić więcej dyskusji, bo interpretacja pod klucz jest tym, co całkowicie zabija przyjemność, jaką można czerpać z lektury.
Wprowadziłabym też więcej literatury współczesnej, bo nie oszukujmy się, mało kogo obchodzi 'Iliada' czy 'Dekameron', ale na pewno chętniej poczytałby o współczesnych problemach związanych z rasizmem, brakiem tolerancji, równości, itp. Podobnie sytuacja ma się z historią, ale to temat na całkiem osobną dyskusję
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.

Edytowane przez Callitus
Czas edycji: 2013-08-29 o 14:47
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 15:36   #436
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Co to za głupoty?
Dzieci dzisiaj sporo czasu spędzają używając komputera, ale zdecydowanie nie ucierpiała na tym wyobraźnia, czy zdolności analitycznego myślenia. Umiejętności moich kuzynów, małych dzieciaków i ich zdolność obserwacji, analizy, wyciągania bardzo kreatywnych, ale jednocześnie słusznych wniosków, czasem mnie zadziwia. "Moje" dzieciaki sporo czasu spędzają przy ogłupiaczach, reklamach, ale same wyciągają rękę po kredki, klocki, zabawki, chcą, żeby im czytać (oczywiście książki z pięknymi obrazkami ), więc nie róbmy z nich niepełnosprawnych umysłowo. To rodzicom, w jakichś 90 procentach przypadków, się po prostu nie chce

A co do kanonu - więcej literatury obcej (Dostojewski i Camus to moim zdaniem niewiele), wyrzucić Żeromskiego (rozdarta sosna, omójboże), Reymonta (tak, wiem, noblista, ale tego się przecież nie da czytać) połowę romantyków (przede wszystkim Słowacki) i, przede wszystkim, wprowadzić więcej dyskusji, bo interpretacja pod klucz jest tym, co całkowicie zabija przyjemność, jaką można czerpać z lektury.
Wprowadziłabym też więcej literatury współczesnej, bo nie oszukujmy się, mało kogo obchodzi 'Iliada' czy 'Dekameron', ale na pewno chętniej poczytałby o współczesnych problemach związanych z rasizmem, brakiem tolerancji, równości, itp. Podobnie sytuacja ma się z historią, ale to temat na całkiem osobną dyskusję

Nie napisałam że wszystkie współczesne dzieci nie posiadają w ogóle wyobraźni czy zdolności analitycznego myślenia. Poza tym Ty stykasz się z takimi dziećmi, ja z innymi. Nie wszystkie z mojego otoczenia są takie, ale bardzo dużo niestety. I nie interesują ich kredki, czytanie czy rysowanie, ważny jest komputer z internetem, reszta mogłaby nie istnieć.

Dostałam od koleżanki "Labirynt" Kate Mosse, zapowiada się bardzo ciekawie.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 16:02   #437
Domcia2605
Zakorzenienie

GG do Domcia2605
Odp: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Dziewczyny, wstyd się przyznać, ale nie przeczytałam jeszcze ani jednej ksiazki Kinga. siegnelam kuedys po smetarz dla zwierzat, ale bylam wtedy w gimnazjum i jakos poleglam. Jesteście nim zachwycone wiec chciałabym nadrobić moglybyście polecić cos na poczatek, żebym się zbyt wcześnie nie zarazila?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Domcia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 16:11   #438
Marybeth
Rozeznanie

Dot.: Odp: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
A czytała któraś z Was Nieznajomą Trudi Canavan? Wraz z Misery kupiłam wlasnie te ksiazke z promocji z Biedronki i ciekawa jestem opinii. Zaznaczam, chodzi mi o opinie, a nie recenzje, spoilery :P.
Też się zastanawiałam nad Nieznajomą, ale gdy przeczytałam fragment od razu odłożyłam. Chyba wyrosłam z tak "naiwnej" fantastyki.

Cytat:
Napisane przez Domcia2605 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wstyd się przyznać, ale nie przeczytałam jeszcze ani jednej ksiazki Kinga. siegnelam kuedys po smetarz dla zwierzat, ale bylam wtedy w gimnazjum i jakos poleglam. Jesteście nim zachwycone wiec chciałabym nadrobić moglybyście polecić cos na poczatek, żebym się zbyt wcześnie nie zarazila?
Spokojnie możesz sięgnąć po nią ponownie. Polecam także "Miasteczko Salem" albo "Carrie", tak na dobry początek.

Ja od dzisiaj czytam Alienistę Caleba Carra.
Marybeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 18:06   #439
xdate
Rozeznanie

Dot.: Odp: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

38. K. Kesey, Lot nad kukułczym gniazdem

6/2015
56/2014
52/2013
xdate jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 18:29   #440
Bellatrix_92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
O ja też uwielbiam Zafona, Marina jest jedną z moich ulubionych książek w ogóle. Koniecznie przeczytaj Cień wiatru i Grę anioła, spodobają ci się.
Cień wiatru przeczytałam jako pierwszą i zgadzam się, że jest rewelacyjna. Jeżeli chodzi o tą drugą- na pewno po nią sięgnę
Bellatrix_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 19:48   #441
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość

Ja lubię twórczość Kinga, jego specyficzny klimat, drobiazgowe opisy bohaterów i pozornie nieistotne szczegóły. Ręka mistrza podoba mi się. Jednakże rzeczywiście tu akcja bardzo wolniutko się rozgrywa, jednakże zagdaka z którą przychodzi zmierzyć się głównemu bohaterowi na wyspie jest bardzo ciekawa. Ręka mistrza jest mocno psychologiczna (a to bardzo moje klimaty), zresztą ja lubię poznać najpierw bohaterów opowieści wtedy łatwiej wczuć się w przeżywane przez nich zdarzenia i dla mnie nie jest to przynudzanie. Na razie jestem gdzieś około połowy i czyta mi się dobrze.
Zaciekawiłaś mnie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Marybeth Pokaż wiadomość
Też się zastanawiałam nad Nieznajomą, ale gdy przeczytałam fragment od razu odłożyłam. Chyba wyrosłam z tak "naiwnej" fantastyki.
Popieram Marybeth Przeczytałam dwie części z trylogii Czarnego Maga i nie dałam rady jej dokończyć. Moim zdaniem Canavan ma bardzo ubogi i prościutki styl.

Cytat:
Napisane przez sadie Pokaż wiadomość
Ja bym własnie problemu bardziej dopatrywała się w niepropagowaniu czytania przez rodziców, niż w demonicznych lekturach. Ludzie, w których nie wyrobiono zwyczaju, czy też chęci czytania; którym nie pokazano, ze książki to też fajna zabawa, rzadko sięgną po nie sami z siebie. Nie pomijajmy też faktu, ze na swiecie zwyczajnie sa ludzie, którzy mimo prób po prostu nie lubia tego sposobu spedzania wolnego czasu - ich prawo; mnie bardziej smuca ci "nieświadomi". Jesli mnie do czegos nie ciagnie, to zapewne nie "zaciagnęłoby" mnie na dłuższą metę nawet jesli p. bibliotekarka bylaby najmilsza na świecie. Poza tym, ja naprawde nie rozumiem jak lektury mają wpłynąć na fakt, ze ktoś, kto miałby potencjalnie czytanie lubic i chetnie po książki sięgać, przestanie to robić.
No dobrze, zmniejszmy kanon lektur - ale o co? (poza Żeromskim, bo on az sam sie prosi, zeby go stamtąd wyrzucić - żart oczywiście, to moje osobiste uprzedzenia ). I tak zrezygnowano już z kilku pozycji np. z literatury wojennej (bardzo ważnej, moim zdaniem), pozostałe zredukowano do fragmentów. Całych książek do przeczytania pozostało niewiele.

Uważam też że kanon lektur był na tyle obszerny żeby każdy znalazł coś dla siebie. A taka jedna przeczytana z przyjemnością książka może zaprowadzić kogoś do biblioteki w poszukiwaniu następnej.

Cytat:
Co to za głupoty?

Zgadzam się z Tobą, tylko problem jest taki, że gdyby zniesiono klucz to egzaminatorzy musieliby się bardziej napocić podczas sprawdzania matur.
Stary 2013-08-29, 21:18   #442
unsexy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bellatrix_92 Pokaż wiadomość
Cień wiatru przeczytałam jako pierwszą i zgadzam się, że jest rewelacyjna. Jeżeli chodzi o tą drugą- na pewno po nią sięgnę
cień wiatru, gra anioła, więzień nieba wrócę do niech nie raz.
marina i książę mgły już mniej mi się podobały.

ja obecnie przymierzam się do 'MISERY' Kinga. to dopiero pierwsza książka tego autora jaką kupiłam
unsexy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 21:34   #443
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Co to za głupoty?

Oo, tak zgadzam się z Tobą!
Jak dla mnie to omawianie niektórych lektur jest zupełnie pozbawione sensu. Jest tyle wartościowych książek, które na dodatek młodzież czytałaby z większą chęcią (piszę młodzież, bo lektury dla dzieci jeszcze ujdą). Może ja się nie znam na literaturze, ale np. Słowacki, Wyspiański, Krasiński (Nie-Boska Komedia - to mam na myśli, nie wiem po co to komu naprawdę nie wiem), Gombrowicz też (chociaż tu niektórzy piszą, że do Ferdydurke ponoć trzeba dorosnąć i niektórym się podoba) - według mnie pierwsi do usunięcia z listy lektur.
Moimi ulubionymi lekturami były m.in. . 'Inny świat' Herlinga- Grudzińskiego i 'Opowiadania' Borowskiego. I wiem, że wielu innych osób również. Czyli książki, w których mowa o życiu, mające wartość, dające jakąś naukę. Takie właśnie powinne być lektury. A nie jakieś bzdety w stylu Nie-Boskiej Komedii. Tak uważam. Ktoś może się ze mną nie zgodzić jeśli chce.
Stary 2013-08-29, 22:19   #444
Maniwa
Wtajemniczenie

"Zew pustyni" Teresy Fortis. O stewardessach w saudyjskich liniach lotniczych. Takie sobie, ale jako ciekawostka ok.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 22:56   #445
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:

Myślę, że coś w tym jest. Sama uwielbiam czytać, np jak pewnie widzicie pochłaniam kryminały.. i nie tylko
Po prostu uwielbiam słowo pisane

Lubię też książki, które skłaniają do przemyśleń, dramaty, obyczajowe, najróżniejsze.
Jednak lektur nie bardzo lubiłam, przyznaję szczerze, że często sięgałam po opracowania, nie przeczytałam np "Nad Niemnem" czy "Potopu". Były lektury, które czytałam, ale wiele własnie omijałam, nie miałam ochoty ich czytać

Mimo tego, że uwielbiam czytać, to idea przymusowego czytania tak mnie odpychała, że często czytałam opracowania lub lekturę czytałam pobieżnie. Dlatego nie poszczycę się gruntowną znajomością lektur, a wręcz przeciwnie, mało pamiętam. Pewnie wiele osób tak ma, z tym, że niektórzy w ogóle przestali czytać, a inni np lektur nie czytali, a czytają tak jak ja- to co lubią

W moim przypadku dużą rolę mają osobiste upodobania, a nie środowisko czy dom rodzinny, bo jak pisałam: lektur nie lubiłam, więc w szkole nie zaszczepili mi radości czytania, u mnie w rodzinie niewiele czytają, praktycznie same gazety, książek rodzice nie lubią, więc nie propagowali, bym czytała. A ja sama po prostu chciałam czytać, uwierzcie, bywa i tak Tylko właśnie nie lektury, tylko sama sobie wybierałam.

W podstawówce już wybierałam książki z cyklu "Gęsiej skórki", "Ulica strachu" czy jakoś tak itp, thriller/sensacja dla młodzieży, czyli od najmłodszych lat miałam chęć czytania, no i uwielbienie do thrillerów. Nikt tego we mnie nie zaszczepił, tutaj sama, sama

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2013-08-29 o 23:07
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 23:03   #446
kaarooo
Zakorzenienie

Każdy ma inny gust, i ja np. bardziej sobie cenię "Nie-Boską Komedię" od "Innego Świata", ale ja ogólnie nie lubię takiej tematyki.
Co do lektur, mało ich przeczytałam, jeszcze mniej z chęcią. Ja, jak mnie książka nie zainteresuje, to za nic w świecie jej nie przeczytam, bo nie lubię się męczyć. Mam kilka prób, jeżeli wiem, że muszę, ze należy, że wypada. Rzadko którą doczytam do końca.
Co do Kanonu lektur, ja bym go wzbogaciła. Bo to jest tak, średniowiecze, mamy tysiące opowiastek na jedno kopyto, ja bym chciała, żeby np. obok Biblii był Koran interpretowany, dodałabym więcej zagranicznych autorów, często filozofów, zostawiłabym Mickiewicza w spokoju, dodatkowo, z chęcią wrzuciłabym utwór z danego okresu, który trzeba przeczytać i samemu zinterpretować, w odniesieniu do historii. Chciałabym, aby w kanonie była np. Austen, Bronte.
Ja się zniechęcałam do lektur, które mówiły o czymś złym, były za bardzo patetyczne. Chociaż Lalkę czytałam z nadzieją, że Wokulski przejrzy na oczy, ale wiadomo, to chłop był...

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 23:42   #447
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Co do lektur, mało ich przeczytałam, jeszcze mniej z chęcią. Ja, jak mnie książka nie zainteresuje, to za nic w świecie jej nie przeczytam, bo nie lubię się męczyć. Mam kilka prób, jeżeli wiem, że muszę, ze należy, że wypada. Rzadko którą doczytam do końca.
Ja przeczytałam praktycznie wszystkie lektury, bo tak uwielbiam czytać, że po prostu sama chciałam. Z tego, co pamiętam to nie doczytałam do końca tylko 'Zdążyć przed Panem Bogiem' i 'Jądra ciemności', bo jakoś nie mogłam dotrwać, no po prostu ciężko mi się czytało. A wiem, że wiele osób te książki akurat ceni. Także masz rację, że każdy ma inny gust i wiadomo, że wszystkim się nie dogodzi.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-08-29 o 23:44
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 05:42   #448
anex_1989
Zakorzenienie

Dziewczęta tak jak mówicie w szkole powinna być możliwość własnej interpretacji książki- o ile lekcja byłaby ciekawsza
wielokrotnie zdarzało się tak, że autorzy swoich tekstów pisali z nich testy i okazywało się, że większość w zupełności rozmija się z kluczem, a to przecież autor wie co ma na myśli
dzieciaki zabierałyby częściej głos, bo na prawdę ciężko wstrzelić się w to co ktoś sobie ubzdurał, że tak ma być.
Poza tym wszystko też zależy od samego podejścia nauczyciela do sprawy pamiętam swoją polonistkę była tak zafascynowana interpretacją z klucza, że nie dopuszczała nawet dzieciaków do głosu ;O co powodowało przyjście na lekcje i przemęczenie się 45 minut, a przecież mogłoby być znacznie ciekawiej

Candy-lips pamiętam ten cykl Gęsiej skórki bardzo mi się podobał

Książki pobudzają wyobraźnię, a przede wszystkim czytając zapamiętujesz co wpływa chociażby na wyniki z ortografii

Skończyłam Szpital K. Wahlberg zaczełam ostatnią książkę z tego cyklu:
Dziewczynka z majowymi kwiatkami- zapowiada się ciekawie

Edytowane przez anex_1989
Czas edycji: 2013-08-30 o 05:43
Stary 2013-08-30, 07:55   #449
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Ja przeczytałam praktycznie wszystkie lektury, bo tak uwielbiam czytać, że po prostu sama chciałam. Z tego, co pamiętam to nie doczytałam do końca tylko 'Zdążyć przed Panem Bogiem' i 'Jądra ciemności', bo jakoś nie mogłam dotrwać, no po prostu ciężko mi się czytało. A wiem, że wiele osób te książki akurat ceni. Także masz rację, że każdy ma inny gust i wiadomo, że wszystkim się nie dogodzi.
dla mnie czytanie lektur było czymś oczywistym, pewnie przy niejednej się namęczyłam, bo zupełnie mi nie pasowała, ale dzięki temu kształtowałam swój gust i na pewno nie żałuję ani minuty, którą przeznaczyłam na lektury
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 08:42   #450
kaarooo
Zakorzenienie

Ja np. teraz wracam do niektórych lektur, bo uważam, że dopiero teraz jestem w stanie je przeczytać.
Swoją drogą, Anię z Zielonego Wzgórza przeczytałam dopiero jak miałam 26 lat, wcześniej nie potrafiłam

Pamiętam też, że kiedyś byłam przepytywana z Mickiewicza i jego Sonety Krymskie. Ale wtedy powiedziałam, co ja myślę, a moja polonistka (równa babka) do mnie "ale to ma być inaczej interpretowane", na co ja że Mickiewicza osobiście nie znałam, więc nie wiem co mógł mieć na myśli pisząc te sonety, ale moim zdaniem i walnęłam jej swoją interpretację. I właśnie wtedy doceniła to. Ale ona chciała byśmy tak robili, albo się zgadzali z kluczem (ale swoje argumenty) albo nie (i też swoje argumenty)

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości