![]() |
#421 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX
A czytała któraś z Was Nieznajomą Trudi Canavan? Wraz z Misery kupiłam wlasnie te ksiazke z promocji z Biedronki i ciekawa jestem opinii. Zaznaczam, chodzi mi o opinie, a nie recenzje, spoilery :P.
|
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Dlatego mówię, możemy zapoznać się z opinią innych, ale nie możemy się tym sugerować
![]() podejrzewam, że grono czytelnicze dużo bardziej by się powiększyło gdyby nie ta trauma z czasów szkolnych odnośnie przymusu czytania książek ![]() Mahdab może profesorka wychodziła z założenia, że tylko 2 tygodnie, bo i tak nikt nie przeczyta od deski do deski, i nie chciała tracić czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Raczkowanie
|
A więc aktualnie Cień Wiatru -Carlos Ruiz Zafon.
#424 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą, lektury to czasem jedyne książki jakie niektórzy przeczytali, więc chyba dobrze, że są? Jasne, że nie każda pozycja jest trafiona (serio, Żeromski? I to razy dwa? ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
sadie pewnie, że z konieczności przerobienia materiału, a nie dlatego, że szkoda jej było czasu to był żart zapomniałam o tym poinformować
![]() znam wiele osób, które zraziło się do czytania przez przymus czytania lektur czy też okropną panią bibliotekarkę wiadomo, że jeśli Cię w ogóle do tego nie ciągnie to za chiny tego nie polubisz, ale jeśli ktoś Cię systematycznie będzie zrażał to za którymś razem powiesz stop i przestaniesz to robić, co do dużej ilości lektur zmniejszenie ilości też jest rozwiązaniem ![]() nie ma się czym szczycić, że jedyne książki jakie się przeczytało to kilka lektur choć to też nie zawsze całe książki tylko streszczenia, poza tym rodzice nie kładą nacisku na propagowanie czytania, zanika czytanie bajek dzieciom na dobranoc, zamiast zachęcać do czytania, pozwala im się przesiadywać godzinami na kompie |
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No dobrze, zmniejszmy kanon lektur - ale o co? (poza Żeromskim, bo on az sam sie prosi, zeby go stamtąd wyrzucić ![]() ![]() Edytowane przez sadie Czas edycji: 2013-08-29 o 11:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Niestety TŻowi nie udało się pożyczyć w bibliotece w szkole gdzie pracuje kolejnych części Millenium i przyniósł mi Grę o Tron.
Nie lubie fanatastyki, do tego z tego co czytam na lubimyczytać podchodzącej pod powieść historyczną, porównanie do Władcy Pierścieni. Spróbuję jednak, może jednak mi się spodoba.
#428 |
Zakorzenienie
|
Tak jak myślałam - Jodi Picoult "Dziewiętnaście minut".
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Wtajemniczenie
|
Carlos Ruiz Zafón "Światła września" - moja pierwsza książka tego autora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
sadie
zgadzam się z Tobą co do zachęcania dzieci do czytania zgadzam się z Tobą, że osoby, które nie lubią czytać lektur niekoniecznie muszą nienawidzić czytania innych książek zgadzam się z Tobą również w kwestii, że jeżeli kogoś to nie rajcuje to jakimś magicznym sposobem tego nie pokocha przedstawiłam tylko problematykę związaną z czytaniem lektur, w życiu codziennym jest podobnie, jeśli ktoś powie przeczytaj tą książkę w tydzień, to automatycznie chcesz zrobić na przekór albo w ogóle się do niej nie zabierasz, bo po prostu Cię ona nie interesuje mam trochę racji? Edytowane przez anex_1989 Czas edycji: 2013-08-29 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
Jeśli rodzice nie wyrobili w dziecku nawyku czytania i radości z tego, to takie dziecko w szkole po raz pierwszy ma do czynienia z czytaniem książek i jeśli trafi na lektury i to takie które nie porywają, będzie kojarzyło książki jako coś nudnego i niepotrzebnie zabierającego czas i wątpię aby chciało szukać swojej czytelniczej drogi, więc lektury mogą zniechęcać i działać odstraszająco.
I obecne czasy też nie sprzyjają czytelnictwu dla dzieci wychowanych na internecie i kreskówkach książka może być czymś nudnym, co wymaga od nich czasu, zastanowienia i użycia wyobraźni czyli czegoś do czego nie są przyzwyczajone. |
![]() ![]() |
![]() |
#432 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niemniej jednak ok, rozumiem co masz na myśli. ![]() Edytowane przez sadie Czas edycji: 2013-08-29 o 13:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Carpe Diem!
|
Czytam "Zanim umrę" Jenny Downham.
#434 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Mi sie spodobalo ![]()
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieci dzisiaj sporo czasu spędzają używając komputera, ale zdecydowanie nie ucierpiała na tym wyobraźnia, czy zdolności analitycznego myślenia. Umiejętności moich kuzynów, małych dzieciaków i ich zdolność obserwacji, analizy, wyciągania bardzo kreatywnych, ale jednocześnie słusznych wniosków, czasem mnie zadziwia. "Moje" dzieciaki sporo czasu spędzają przy ogłupiaczach, reklamach, ale same wyciągają rękę po kredki, klocki, zabawki, chcą, żeby im czytać (oczywiście książki z pięknymi obrazkami ![]() ![]() A co do kanonu - więcej literatury obcej (Dostojewski i Camus to moim zdaniem niewiele), wyrzucić Żeromskiego (rozdarta sosna, omójboże), Reymonta (tak, wiem, noblista, ale tego się przecież nie da czytać) połowę romantyków (przede wszystkim Słowacki) i, przede wszystkim, wprowadzić więcej dyskusji, bo interpretacja pod klucz jest tym, co całkowicie zabija przyjemność, jaką można czerpać z lektury. Wprowadziłabym też więcej literatury współczesnej, bo nie oszukujmy się, mało kogo obchodzi 'Iliada' czy 'Dekameron', ale na pewno chętniej poczytałby o współczesnych problemach związanych z rasizmem, brakiem tolerancji, równości, itp. Podobnie sytuacja ma się z historią, ale to temat na całkiem osobną dyskusję ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Edytowane przez Callitus Czas edycji: 2013-08-29 o 14:47 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie napisałam że wszystkie współczesne dzieci nie posiadają w ogóle wyobraźni czy zdolności analitycznego myślenia. Poza tym Ty stykasz się z takimi dziećmi, ja z innymi. Nie wszystkie z mojego otoczenia są takie, ale bardzo dużo niestety. I nie interesują ich kredki, czytanie czy rysowanie, ważny jest komputer z internetem, reszta mogłaby nie istnieć. Dostałam od koleżanki "Labirynt" Kate Mosse, zapowiada się bardzo ciekawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
Odp: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX
Dziewczyny, wstyd się przyznać, ale nie przeczytałam jeszcze ani jednej ksiazki Kinga.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#438 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja od dzisiaj czytam Alienistę Caleba Carra. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX
38. K. Kesey, Lot nad kukułczym gniazdem
#440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Uważam też że kanon lektur był na tyle obszerny żeby każdy znalazł coś dla siebie. A taka jedna przeczytana z przyjemnością książka może zaprowadzić kogoś do biblioteki w poszukiwaniu następnej. Cytat:
![]()
![]() |
#442 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() marina i książę mgły już mniej mi się podobały. ja obecnie przymierzam się do 'MISERY' Kinga. to dopiero pierwsza książka tego autora jaką kupiłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie to omawianie niektórych lektur jest zupełnie pozbawione sensu. Jest tyle wartościowych książek, które na dodatek młodzież czytałaby z większą chęcią (piszę młodzież, bo lektury dla dzieci jeszcze ujdą ![]() Moimi ulubionymi lekturami były m.in. . 'Inny świat' Herlinga- Grudzińskiego i 'Opowiadania' Borowskiego. I wiem, że wielu innych osób również. Czyli książki, w których mowa o życiu, mające wartość, dające jakąś naukę. Takie właśnie powinne być lektury. A nie jakieś bzdety w stylu Nie-Boskiej Komedii. Tak uważam. Ktoś może się ze mną nie zgodzić jeśli chce. ![]()
![]() |
#444 |
Wtajemniczenie
|
"Zew pustyni" Teresy Fortis. O stewardessach w saudyjskich liniach lotniczych. Takie sobie, ale jako ciekawostka ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po prostu uwielbiam słowo pisane ![]() Lubię też książki, które skłaniają do przemyśleń, dramaty, obyczajowe, najróżniejsze. Jednak lektur nie bardzo lubiłam, przyznaję szczerze, że często sięgałam po opracowania, nie przeczytałam np "Nad Niemnem" czy "Potopu". Były lektury, które czytałam, ale wiele własnie omijałam, nie miałam ochoty ich czytać ![]() Mimo tego, że uwielbiam czytać, to idea przymusowego czytania tak mnie odpychała, że często czytałam opracowania lub lekturę czytałam pobieżnie. Dlatego nie poszczycę się gruntowną znajomością lektur, a wręcz przeciwnie, mało pamiętam. Pewnie wiele osób tak ma, z tym, że niektórzy w ogóle przestali czytać, a inni np lektur nie czytali, a czytają tak jak ja- to co lubią ![]() W moim przypadku dużą rolę mają osobiste upodobania, a nie środowisko czy dom rodzinny, bo jak pisałam: lektur nie lubiłam, więc w szkole nie zaszczepili mi radości czytania, u mnie w rodzinie niewiele czytają, praktycznie same gazety, książek rodzice nie lubią, więc nie propagowali, bym czytała. A ja sama po prostu chciałam czytać, uwierzcie, bywa i tak ![]() W podstawówce już wybierałam książki z cyklu "Gęsiej skórki", "Ulica strachu" czy jakoś tak itp, thriller/sensacja dla młodzieży, czyli od najmłodszych lat miałam chęć czytania, no i uwielbienie do thrillerów. Nikt tego we mnie nie zaszczepił, tutaj sama, sama ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-08-29 o 23:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
Każdy ma inny gust, i ja np. bardziej sobie cenię "Nie-Boską Komedię" od "Innego Świata", ale ja ogólnie nie lubię takiej tematyki.
Co do lektur, mało ich przeczytałam, jeszcze mniej z chęcią. Ja, jak mnie książka nie zainteresuje, to za nic w świecie jej nie przeczytam, bo nie lubię się męczyć. Mam kilka prób, jeżeli wiem, że muszę, ze należy, że wypada. Rzadko którą doczytam do końca. Co do Kanonu lektur, ja bym go wzbogaciła. Bo to jest tak, średniowiecze, mamy tysiące opowiastek na jedno kopyto, ja bym chciała, żeby np. obok Biblii był Koran interpretowany, dodałabym więcej zagranicznych autorów, często filozofów, zostawiłabym Mickiewicza w spokoju, dodatkowo, z chęcią wrzuciłabym utwór z danego okresu, który trzeba przeczytać i samemu zinterpretować, w odniesieniu do historii. Chciałabym, aby w kanonie była np. Austen, Bronte. Ja się zniechęcałam do lektur, które mówiły o czymś złym, były za bardzo patetyczne. Chociaż Lalkę czytałam z nadzieją, że Wokulski przejrzy na oczy, ale wiadomo, to chłop był...
#447 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-08-29 o 23:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
Dziewczęta tak jak mówicie w szkole powinna być możliwość własnej interpretacji książki- o ile lekcja byłaby ciekawsza
![]() wielokrotnie zdarzało się tak, że autorzy swoich tekstów pisali z nich testy i okazywało się, że większość w zupełności rozmija się z kluczem, a to przecież autor wie co ma na myśli ![]() dzieciaki zabierałyby częściej głos, bo na prawdę ciężko wstrzelić się w to co ktoś sobie ubzdurał, że tak ma być. Poza tym wszystko też zależy od samego podejścia nauczyciela do sprawy pamiętam swoją polonistkę była tak zafascynowana interpretacją z klucza, że nie dopuszczała nawet dzieciaków do głosu ;O co powodowało przyjście na lekcje i przemęczenie się 45 minut, a przecież mogłoby być znacznie ciekawiej ![]() Candy-lips pamiętam ten cykl Gęsiej skórki bardzo mi się podobał ![]() Książki pobudzają wyobraźnię, a przede wszystkim czytając zapamiętujesz co wpływa chociażby na wyniki z ortografii ![]() Skończyłam Szpital K. Wahlberg zaczełam ostatnią książkę z tego cyklu: Dziewczynka z majowymi kwiatkami- zapowiada się ciekawie ![]() Edytowane przez anex_1989 Czas edycji: 2013-08-30 o 05:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Ja np. teraz wracam do niektórych lektur, bo uważam, że dopiero teraz jestem w stanie je przeczytać.
Swoją drogą, Anię z Zielonego Wzgórza przeczytałam dopiero jak miałam 26 lat, wcześniej nie potrafiłam ![]() Pamiętam też, że kiedyś byłam przepytywana z Mickiewicza i jego Sonety Krymskie. Ale wtedy powiedziałam, co ja myślę, a moja polonistka (równa babka) do mnie "ale to ma być inaczej interpretowane", na co ja że Mickiewicza osobiście nie znałam, więc nie wiem co mógł mieć na myśli pisząc te sonety, ale moim zdaniem i walnęłam jej swoją interpretację. I właśnie wtedy doceniła to. Ale ona chciała byśmy tak robili, albo się zgadzali z kluczem (ale swoje argumenty) albo nie (i też swoje argumenty) ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.