|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Wszystko mozna znalezc na www:
Prawidłowe normy wymiarów tarczycy wynoszą: płat: długość - 50-60 mm, szerokość - 20-25, grubość 15-20 cieśń: długość 15-20, grubość 5-10 Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Od jakiegoś czasu już leczę niedoczynność, hormony wędrują w dobrą stronę, jednak na szyi mam widocznego guzka, tzn tarczyca jest powiększona, wg mojego lekarza nie ma na razie podstaw do jej wycięcia, bo dobrze reaguje na leki - zmniejsza się. Tylko ostatnio zauważyłam, że wielkość tego guza szaleje - raz jest rzeczywiście mniejszy, prawie niewidoczny, za tydzień robi się znowu dość spory..o co chodzi? Miałyście tak kiedyś może? Morfologię robiłam 2 tygodnie temu, wtedy też byłam u endo, wyniki były ok - w sensie lepsze niż poprzednio, USG tak samo.
|
|
|
|
#423 |
|
Rozeznanie
|
Bo to zalezy tez od naszych kobiecych hormonow i cyklu... po biopsjach sciagajacych plyn zamiast robic sie mniejszy to byl jeszcze wiekszy
pobolewala mnie wtedy szyja itp. ja nie zgodzilam sie na wyciecie guza i uwazam ze to byla najlepsza decyzja - dzis nie mam go juz wcale.Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#424 |
|
Raczkowanie
|
Tak własnie myślałam, ale wolałam się upewnić :p Podczas następnej wizyty na pewno zapytam o to panią doktor. Póki co o wycięciu nawet nie myślę, chociaż czasami jak patrzę na szyję to mam ochotę to dziadostwo wyrwać po prostu. Duży jest ten guz niestety (na początku miał 72 mm
, teraz 54, więc maleje), ale położony tak, że "wewnątrz" wszystko ok, nie przeszkadza innym narządom, ja nie czuję żadnego ucisku w gardle, nie mam problemów z głosem.. tylko wygląda jak wygląda i całym sercem go nienawidzę
|
|
|
|
#425 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
posłuchałam tego co napisałaś, zrobiłam badania : FT3 2,69 (normy 1,71-3,71) FT4 1,01 ( 0,7-1,48) aTPO 0,24 (0-5,61) najdziwniejszy dla mnie jest wynik TSH - 2,02 przy normach 0,35-4,94, a jeszcze niedawno miałam 3,74 ( przy normie do 4,48) Czy to TSH może tak "skakać"? Endokrynolog przyjmie mnie dopiero 28 maja, pewnie będzie chciał bardziej aktualne wyniki - jak myślicie? A jeszcze taki mały żarcik, w ramach funduszu pani zaproponowała mi wizytę w czerwcu 2016 roku
|
|
|
|
|
#426 |
|
Rozeznanie
|
Ja mialam w przyblizeniu 3 cm na 3cm
zostala mi tylko pokazna kolrkcja szaliczkow ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Tsh zmienia sie z kazdym przeziebieniem, cyklem, pora roku - jest badaniem retrospektywnym: daje obraz mniej wiecej miesiac do tylu ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To w takim razie moje nijak się nie mieszczą w Twoich ramach :/ albo ja tego nie ogarniam prawy: 14 x 16 x 38mm lewy: 8 x 18 x 36mm Miąższ lewego płata wydaje się być niejednorodny :? |
|
|
|
|
#428 |
|
Rozeznanie
|
Moje stare wyniki (z 2012) sa podobne do Twoich
Prawy 10x16x46 Lewy 10x16x44 Wiec wielkoscia nie musisz sie martwic ![]() Co do niejednorodnosci nie pomoge :P Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#429 |
|
Przyczajenie
|
Witam 2 miesiace temu zdjagnozowano u mnie endometrioze,mam 28 lat,jestem po dwoch cieciach cesarskich,od 3 miesiecy nie mam okresu,zastosowno u mnie luteine pod jezyk przez miesiac po czym miało wystapic krwawienie miesiaczkowe i miałam zaczac brac OVULAN,jednak do tej pory miesiaczka nie wystapila,w zwiazku z tym mam pytanie czy moge zaczac brac OVULAN nie czekajac na miesiaczke?zalezy mi rowniez na antykoncepcji,prosze o szybka odpowiedz,dodam ze nie jestem w ciazy i mam niedoczynnosc tarczycy
|
|
|
|
#430 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
chciałabym się z wami skonsultować w sprawie wyników TSH T3 i T4. TSH 4,71 (0,27- 4,2) T3 4,62 (3,1- 6,8) T4 15,73 (12,0- 22,0) TSH wyszło podwyższone ale lekarz rodzinny nie przepisał mi żadnych leków tylko skierowanie do endokrynologa u którego jeszcze nie byłam. Co myślicie o tych wynikach? na co to może wyglądać? |
|
|
|
#431 |
|
Rozeznanie
|
Witam w krainie niedoczynnosci
![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, czy wy też tak miałyście, że w ciągu roku endokrynolog podnosił wam dawkę leków 3 razy? Dzisiaj byłam na TSH i jutro będę miała wyniki, jednak modlę się, aby znowu nie urosło
Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#433 |
|
Rozeznanie
|
Mialam tak na poczatku leczenia
nie stresuj sie ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
Zaczynałam od połowy tabletki Euthyroxu 25 (2tyg), potem brałam cały (3m-ce), następnie połowa 75-ki, a teraz od 2m-cy całą 50. I do tego wit.D3. Ogólnie to co wizytę mam zmieniane tabletki
Boję się, że znowu mi TSH podskoczyło, bo ciągle zmarznięta chodzę, a i ogólnie samopoczucie takie jakieś nie najlepsze Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez nova31 Czas edycji: 2014-04-16 o 19:05 |
|
|
|
#435 |
|
Rozeznanie
|
Wiesz, tsh zmienia sie z wielou powodow, dlatego wazne sa systematyczne wizyty, zeby na biezaco nadazac z dawka. Ja w koncu - po ponad 5 latach zmniejszam, ale moje jajniki daja o sobie znac i mysle ze za jakis czas bede musiala wrocic do anty na min 3 miesiace. Potem znow zacznie sie masakra z odatawianiem, zwiekszanie letroxu i tak w kolko
![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Przepraszam za ortografie , pisze z tel przy prasowaniu ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#436 |
|
Raczkowanie
|
Ja tabletek anty nie biorę, jednak i tak z okresem od pół roku nie mogę dojść do ładu. Raz spóźnia się o 2 tygodnie, potep przychodzi po 2 tygodniach
Niby TSH na poziomie 2,3 , a jednak coś jest ciągle nie tak. Endokrynolog zasugerowała wizytę u gina, idę po świętach, zobaczymy co powie ![]() Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#437 |
|
Rozeznanie
|
Ja bralam, bo okazalo sie ze euthyrox powodowal u mnie bol i obrzeki jajnikow - ale bylam przy tym tak rozhwiana ze plakalam na reklamach :P
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
Przy Euthyroxie? Bo jak tak, to przynajmniej wiem, czemu mnie filmy romantyczne zaczęły niesamowicie wzruszać :O Nie myślałam nawet, że te tabletki dają jakieś efekty uboczne :/
Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#439 |
|
Rozeznanie
|
Juz jak dostalam anty od gin, zmienilam lekarza i dostalam letrox - najpierw 25, 50, 75, teraz znow 50- ale zawsze 3 miesiace po zmianie dawki nie jestem soba xD
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- A efekty uboczne daja - ale u kazdego inne ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
Eh, przyznam, że nawet ulotki od Euthyroxu nie przeczytałam. Jedyne co mi endo powiedziała, to to, że trzeba brać na czczo pół godziny przed jedzeniem i że trzeba powiedzieć o planowaniu dziecka jeszcze przed zajściem w ciążę
A po Euthyroxie to tylko nerwowość jest umnie objawem niepożądanym, gdyż ciągle w domu mi wypominają, że bardzo nerwowa jestem i o wszystko się czepiam ![]() Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#441 |
|
Rozeznanie
|
U mnie tez byly nerwy, apetyt, raz bylam w cudownym nastroju po czym zaraz wpadalam w jakas mega depreche, ale jak sie ustabilizuje hormony to i nerwy przechodza
na cale szczescie moj maz to dobrze rozumie, bo sam bierze 75 letroxu ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#442 |
|
Raczkowanie
|
Oj apetyt to ja mam
Najpierw schudłam prawie 20 kg, a teraz znowu zaczynam rosnąć nie w tą stronę co powinnam Coś strasznego Nawet błonnik w tabletkach sobie kupiłam na pohamowanie apetytu, ale nie pomaga ![]() Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#443 |
|
Rozeznanie
|
Mi blonnik bardzo pomagal, ale z tym apetytem to roznie - raczej wlasnie to zalezy od hormonow
duzo cwicze i trzymamy z malzem diete, przez co nie tyje, ale z tym chudnieciem gorsza sprawa, bo raczej sie "ubijam" po cwiczeniach mam rozmiar 38/40 przy wzroscie 173, ale waze obecnie 70,5 (schudlam tylko 3kg, 10 mam nadal za duzo)Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Ja ważę 58 przy 164 cm wzrostu, a chcę 55. Też ćwiczę, w 40 się mieszczę , chociaż mam nadzieję na to 38
![]() Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#445 |
|
Rozeznanie
|
Damy rade
tarczyce mozna pokonac Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie
A jeśli można zapytać, jakie masz rozpoznanie samej choroby? Bo u mnie jest "o nieznanej etiologii", przez co nie wiadomo do końca co z tym robić Niby jest mała torbiel, ale miałam robioną biopsję i wyszło ok. Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#447 |
|
Rozeznanie
|
U mnie byl guz prawie 3x3 cm a hormony w normie (mimo objawow niedoczynnosci), po gmyraniu lekarzy z hormonami (jeden kazal je calkiem odstawic) guz sie wchlonal, a zostala tylko niedoczynnosc, ktora wynika z ubogiej ilosci jodu w diecie
![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#448 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam jod w porządku, TSH też, przeciwciała ok, FT3 i FT4 też, tylko TSH nie takie jak trzeba
I co tu zrobić ?Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#449 |
|
Rozeznanie
|
Jesc ladnie lekarstwa
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#450 |
|
Raczkowanie
|
no innego wyjścia nie ma niestety
trzeba jeść lekarstwa ![]() Wysłane z mojego TERRA_101 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.

pobolewala mnie wtedy szyja itp. ja nie zgodzilam sie na wyciecie guza i uwazam ze to byla najlepsza decyzja - dzis nie mam go juz wcale.
, teraz 54, więc maleje), ale położony tak, że "wewnątrz" wszystko ok, nie przeszkadza innym narządom, ja nie czuję żadnego ucisku w gardle, nie mam problemów z głosem.. tylko wygląda jak wygląda i całym sercem go nienawidzę

posłuchałam tego co napisałaś, zrobiłam badania : FT3 2,69 (normy 1,71-3,71) FT4 1,01 ( 0,7-1,48) aTPO 0,24 (0-5,61) najdziwniejszy dla mnie jest wynik TSH - 2,02 przy normach 0,35-4,94, a jeszcze niedawno miałam 3,74 ( przy normie do 4,48) Czy to TSH może tak "skakać"?