|
|
#421 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Pies utrudnia mi bycie w związku
autorka stwierdziła, że pies ma problem kiedy właściciel znika mu z oczu. Więc to jest objaw lęku separacyjnego. Na tej podstawie piszę, a ty się nie odniosłaś do kwestii tego czy to jest dalej w porządku. Poza tym, ponownie napiszę, że pies jest psem domowym, a są plany zamknięcia go w kojcu/pomieszczeniu gospodarczym. To nie jest w porządku, nawet wobec normalnie zrównoważonego psa.
|
#422 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
przecież "dzieciak" to neutralne słowo. Ile razy mamy wołają do swoich pociech "dzieciaki"? Rozumiem, że słowo "bachor" może być obraźliwe, ale "dzieciak"? Nie przesadzasz trochę?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#423 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#425 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Psiarze i kociarze, największe zło świata ![]() A mamusie, które nie pilnują (a powiem wprost) bachorów są najcudowniejsze na świecie. Nawiasem mówiąc ostatnio czekam w kolejce do ortopedy, dzieciak siada obok i maca mi telefon i mówi "moje!" a mamusia nic! Jak jej zwróciłam uwagę, to oburzenie wielkie! |
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
jak śmiesz porównywać zwierzę do DZIECIĄTKA, no nie wierzę, zgroza.
![]()
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2013-12-23 o 22:24 |
|
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, to słowo świadczy o "lekceważenia o dziecku" (na podstawie Słownika Jezyka Polskiego, red. naukowy prof. dr Mieczysław Szymczak, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1978) ale to by się zgadzało z tym jakie masz podejście do dzieci nie mniej nie będę kontynuować rozmowy z kimś kto ma zamiar tak się odnosić
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
nie wierzę, że o dzieciaka ciska się pannica, która stronę wcześniej radośnie wyklikiwała, że psiarze są fanatyczni! psiarze nie szanują swej rodziny!
![]() nie no pewnie, sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
A czy to jest w porządku nie zabrać kobiety swojego życia nigdzie pomimo, że ona tego bardzo pragnie?
|
#430 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie raz słyszę, jak nauczycielka mówi (z zadowoleniem) o uczniach "moje dzieciaki" i nie ma w tym żadnego nacechowania pejoratywnego. Przesadzasz. Poza tym definicja jest trochę inna: dzieciak <z odcieniem rubaszności, pieszczotliwości lub lekceważenia o dziecku> : nieznośny rozkapryszony, rozwrzeszczany dzieciak. przenośnie <człowiek dorosły postępujący nierozsądnie, dziecinnie; smarkacz, młokos> na podstawie Słownika Jezyka Polskiego, red. naukowy prof. dr Mieczysław Szymczak, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1978 Dorabiasz sobie własną ideologię i przeinaczasz fakty. No, chyba że nie rozumiesz funkcji spójnika LUB. Tam jest LUB, a nie I. Przydałby Ci się kurs podstaw logiki. Po drugie - każdy musi się zachwycać dzieckiem i mówić o nim pieszczotliwie? Twoja córka byłaby dla mnie "dzieciakiem" jak każde inne obce dziecko. Tak samo jak ja dla kogoś innego mogę być "obcą babą" i wcale mnie to nie obraża. Edytowane przez Mirrranda Czas edycji: 2013-12-23 o 22:32 |
|
|
|
|
#431 |
|
Naczelna Nastolatka
|
a kto powiedział, że nigdzie nie zabierze??? Z psem można jechać/iść w wiele miejsce. Pomijam fakt, że mówienie o niej "kobieta życia" jest co najmniej nieodpowiedzialne.
|
#432 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Z tego co wyczytałam, to są ze sobą ledwie parę miesięcy. A nie można jechać z psem? Nie - jej pies przeszkadza (!) Ja do TŻta, który wcześniej zwierząt nie miał wprowadziłam się z psem i z kotem i sprawa była jasna - albo ja ze zwierzakami, albo w ogóle. |
|
|
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy życia to się jeszcze okaże. nie rzucajmy tak lekko słów na wiatr..
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro nie znasz mojej corki i jest dla ciebie obcym dzieckiem to oczywiste że słowa dzieciak nie uzywasz pieszczotliwie więc zostaje tylko jedna opcja wg definicji "z lekceważeniem". ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Mi też by przeszkadzał, w życiu bym nigdzie z psem nie pojechała.
|
|
#435 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#436 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ty byś nie pojechała, ale TEN FACET MA PSA, opiekuje się nim, traktuje jak przyjaciela i nie chce go zostawiać w kojcu.
|
#437 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Poza tym istotny jest też fakt, że pies był pierwszy. Facet nie wziął sobie psa w trakcie trwania związku bez konsultacji z Autorką. To ona wzięła sobie faceta z psem. Widziały gały co brały. |
|
|
|
|
#438 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#439 |
|
Konto usunięte
|
Co się robi z tego wątku
Ja to chyba jestem z patologicznej rodziny, bo moi rodzice często używali sformułowania moje dzieciaki zamiast moje dzieciątka ![]() zakonna ![]() Odpowiedzialny posiadacz psa dla swojego zwierzaka zrezygnuje z wielu rzeczy, to naturalne - w wakacje moja cała rodzina pojechała w góry, ja zostałam, żeby pies nie był sam, bo źle znosi samotność. I co? Przeżyłam. Nie uważam, że moje życie jest ubogie. Trzeba być po prostu zdolnym do poświęceń i Twój chłopak zdaje sobie z tego sprawę, za co brawa dla niego. W temacie zostało napisane już wszystko - wybrałaś sobie chłopaka psiarza, byłaś świadoma jego miłości do zwierzęcia, więc teraz nie zgrywaj księżniczki i to zaakceptuj, albo zmień chłopaka. |
|
|
|
#440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, że najpierw próbowałaś wmówić, że "dzieciak" nie ma negatywnego wydźwięku, więc juz się gubisz. Cytat:
To samo można napisać o nim, widziały gały co brały, widział jaką bierze sobie partnerkę i jakie ma potrzeby. A ona biorąc faceta z psem, mogła być tak samo nieświadoma jak ja, ze istnieją ludzie fanatycy na punkcie psa.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2013-12-23 o 22:57 |
||
|
|
|
#441 |
|
Naczelna Nastolatka
|
czym się objawia ten fanatyzm, może napiszesz?
|
#442 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nieświadomość też rzadko bywa prawdziwą wymówką, trzeba by nie przebywać w internecie, albo mieszkać gdzieś, gdzie wszyscy bez wyjątku trzymają psy na łańcuchach i przeznaczają je do pilnowania posesji, przynajmniej według mnie
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#444 |
|
Konto usunięte
|
To zapewne wyolbrzymianie rzeczywistości dla wzmocnienia swoich argumentów.
Bo fanatyzm owszem, zdarza się, ale raczej w przypadkach, kiedy człowiek je z pieskiem z jednego talerza i śpi na podłodze, żeby zwierzak mógł się wyspać na jego łóżku, a tu nie o takim przypadku mowa
|
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
no, dziwi mnie, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą, że inni bywają fanatykami.
fanatycy psów, fanatycy kotów, fanatycy dzieciaczków, fanatycy własnego tyłka.. wielu ich jest
|
#446 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#447 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja bym właśnie chciała wiedzieć, co jest fanatyzmem w tej konkretnej sytuacji wg izabelki. Jak na razie to padły duże słowa typu bestialstwo o fanatyzm, ale żadne konkrety.
|
#448 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym fanatyzm łączy się z pogardą do innych poglądów - jedni uwielbiają psy, inni dzieci, nikt o zdrowym podejściu, nawet przy ogromnej miłości nie będzie chodził i mówił Zośka, Twoje dziecko jest obrzydliwe, robi w majtki, płacze, mój piesek cicho jest, więc jest od niego lepszy. No sorry... Edytowane przez 201703160940 Czas edycji: 2013-12-23 o 23:05 |
|
|
|
|
#449 | |
|
Zakorzenienie
|
Tym, że facet autorki nie chce z nią wyjechać, bez psa.
Cytat:
Znam sporo osob, które posiadają psy, np. moi rodzice mają yorka i leonbergera, ale żadna ze znanych mi osób nie stawia wyzej psa niż partnera.
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to była lekka ironia, jestem jak najbardziej po stronie chłopaka
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

przecież "dzieciak" to neutralne słowo. Ile razy mamy wołają do swoich pociech "dzieciaki"? Rozumiem, że słowo "bachor" może być obraźliwe, ale "dzieciak"? Nie przesadzasz trochę?