Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-21, 19:30   #421
basiabasia989
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Cytat:
Napisane przez skrzatek24 Pokaż wiadomość
Zgłupiałam już. Czyli moje przekonanie o tym, że cukier zapobiega psuciu i pełni rolę utrwalacza w przetworach mogę włożyc między bajki? Jakieś dwa czy trzy lata temu przygotowałam sporo dżemów z jabłek i wszystkie słoiczki były do wyrzucenia, bo z pleśnią:/ Pamiętam, że nigdy wcześniej mi sie to nie zdarzyło i żadne inne przetwory z tamtego roku tak beznadziejnie mi się nie przechowały, ale wtedy właśnie teściowa stwierdziła, że może za mało cukru dałam, bo jabłka miały bardzo dużo wody w sobie. A jakby nie patrzeć cukier wode wiąże. W każdym razie nie wiem co się wówczas stało. Nie wierzę, ze miałam 30 wieczek nieszczelnych albo wszystkich ich nie dokrecilam
Nie no to ze cukru używało się od zawsze jako utrwalacza to prawda ale musi go być dość duzo, bardzo duzo to wtedy tak działa. Ale nie jest to dla mnie warunek nie psucia się przetworów, bo takie bez cukru jeszcze mi się nie zepsuły.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-08-21, 19:54   #422
sasia25
Rozeznanie

jussi zajrzałam na Twojego bloga i o mamooo ile tam tego jest powiedz mi, masz tam też recenzje jakichś romansideł albo innych babskich czytadeł? ja takie lubię i cóż muszę przekopać się przez Twoje przeczytane książki, bo czuję, że znajdę tam jakieś perełki dla mnie
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 19:56   #423
basiabasia989
Rozeznanie

Widzialyscie ten wątek? "czy damy sobie radę, ciąża w młodym wieku"
Jestem w szoku... Dziewczyna ma 21 lat, mieszka z facetem od 2 lat wynajmują dwupokojowe mieszkanie, ich miesięczne dochody to 4900 plus 800 zł od rodziców. Zaliczyli wpadkę i dziewczyna przerażona ze nie wyrobią finansowo i zastanawia się nad usunięciem ciąży.

Stary 2014-08-21, 20:12   #424
Basjenia
Zadomowienie

dziewczyny ponawiam pytanie o działanie tapatalka...niech mnie ktoś oświeci....

znajoma chce kupić mate edukacyjną. skrzyżowane pałąki z jakimiś gadżetami wiszącymi....planujecie coś takiego?podobno bobas już o 2miesięcy lubi sobie potarmosić takie zabawki

mamuśki doświadczone-te foczki wkłady noworodkowe do kąpieli takie plastikowe....warte to coś?czy lepiej taką gąbkę profilowaną?czy wogóle nic?
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 20:18   #425
Justyssia87
Rozeznanie

basjena- mata jest rewelacyjna moj w niej lezal jak mial miesiac i ją kochał bawil sie nia do 7mca, oczywiscie potem juz w inny sposob ale jednak hehe

tyle hajsu mają i sie boi?moj boshe...to teraz nie wie ile wydatkow mają?chyba widzi ile miesiecznie im zostaje kasy to se umi pi razy drzwi policzyc ile ja bedzie kosztował bobo....stupido
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 20:39   #426
sofia_the_first
Raczkowanie

heej.. witam się w nowym wątku i w 24 tygodniu

Sara
Laura
sofia_the_first jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:07   #427
Roksape
Zadomowienie

O matko, jak ja bym miała 4900 plus 800 od rodziców to moje dzieci chodziły by w samych markowych ciuchach. Widać nigdy nie martwiła się o pieniądze i rozrzutna musi być skoro jej mało

Basjenia wchodzisz na apke i masz od razu żeby się zalogować przez fejsa, mail itd a na dole po lewej jest chyba "pomiń" jak się nie mylę. Ja wzięłam to pomiń, bo nie wiedziałam też co tu robić i były kategorie czym się interesujesz. Zaznaczasz i podłóg tego szuka for, mi od razu wizaż znalazło, może dlatego, że miałam apke wizażu na tel i znalazłam wątek i żeby móc odpisać trzeba wpisać login i hasło na wizaż i piszę
Nie wiem czy objaśniłam, spróbuj a jak nie to inne dziewczyny tu obsługują tapatalka dłużej to lepiej Ci przetłumaczą

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

A wkłady do wanienki te plastikowe jak najbardziej tak, bo nie musisz dziecku główki podtrzymywać do mycia i masz dwie ręce wolne.

Gąbki nie każdy chce kupować, no jak wiadomo są skupiskiem bakterii
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 21:24   #428
niteczka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Jestem po wizycie i niestety ale moja szyjka sie skraca, ma 3.3 jak mi dojdzie na pobiedzialek pessar to dolacze do krazkowcow jednak to wcale nie oznacza, ze mi to pomoze takze jestem zalamana
Lolcia - moja ma 3,8 cm i podobno jest bardzo długa, za każdym razem to słyszę. A u Ciebie 3,3 i już tak źle, hmm...ale może poprostu miałaś dłuższą i gin zauważył/a że się skraca. Na pocieszenie moje znajome jak im się skracała to miały po 2cm, 1,5 cm... Także spokojnie będzie dobrze. Jeszcze się może zatrzymać.

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
znajoma chce kupić mate edukacyjną. skrzyżowane pałąki z jakimiś gadżetami wiszącymi....planujecie coś takiego?podobno bobas już o 2miesięcy lubi sobie potarmosić takie zabawki

mamuśki doświadczone-te foczki wkłady noworodkowe do kąpieli takie plastikowe....warte to coś?czy lepiej taką gąbkę profilowaną?czy wogóle nic?
Basjenia - matę edukacyjną polecam, my dostaliśmy w ramach prezentu narodzinowego synka. Super sprawa - synek używał jej aktywnie od 3 miesiąca (kładliśmy go jak miał niecałe 2 miesiące, ale mając 3 łapał te zawieszki i miał sporo radości).
Co do kąpieli - my foczki nie mamy, podobno fajna rzecz. A gąbki nie używam... na początku myliśmy tylko ręką (to i tak bardziej takie polewanie wodą i delikatnie). A potem zaczęliśmy stosować myjkę (taką materiałową - muszę ją co jakiś czas wyparzać).

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
O matko, jak ja bym miała 4900 plus 800 od rodziców to moje dzieci chodziły by w samych markowych ciuchach. Widać nigdy nie martwiła się o pieniądze i rozrzutna musi być skoro jej mało
Roksape - dokładnie tak samo pomyślałam.
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:28   #429
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość

Karo Fakt z dopasowaniem trafilam idealnie I chyba te meble chca byc moje bo dwie osoby zadzwonily ze chca gitare ktora mam wystawiona na sprzedaz To akurat beda pieniazki na mebelki
to cudnie!

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Jestem po wizycie i niestety ale moja szyjka sie skraca, ma 3.3 jak mi dojdzie na pobiedzialek pessar to dolacze do krazkowcow jednak to wcale nie oznacza, ze mi to pomoze takze jestem zalamana
oj:/ to się oszczędzaj teraz ile możesz. na kanapkę, nogi na lampę i palcem nie ruszaj

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:33   #430
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:

Ja matę używaną zakupilam za 150 zł . Dość drogo ale oglądałam ją w smyku za 290 zł i była największa i ma ruchome te zabawki , ze nie na stałe w dziurki tylko jeżdzą po tych listwach na takich dziwnych plastikowych elemntach i ma boczki zapinane zeby wyszedł z tego taki 'basenik' na poczatek. Ponoć od 1 miesiąca do 7 sie super sprawdza , potem można zabawki zabrac i powiesić w foteliku,wózku,łozeczku

Te wkladkę do wanienki też chcę kupic..widziałam w hurtownii za 9zł..jedni mowią ze nie trzeba inni ze trzeba , wole kupić niż się stresować pierwsze kapiele . Podoba mi sie też taki zakladany hamak na wanne ale sama nie wiem co lepsze..w hamaku woda dziecko od dołu opływa a w plastiku nie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mata.jpg (25,1 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hamak.jpg (23,0 KB, 22 załadowań)

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:37   #431
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
jussi zajrzałam na Twojego bloga i o mamooo ile tam tego jest powiedz mi, masz tam też recenzje jakichś romansideł albo innych babskich czytadeł? ja takie lubię i cóż muszę przekopać się przez Twoje przeczytane książki, bo czuję, że znajdę tam jakieś perełki dla mnie
Jestem pewna, że coś byś znalazła. Ja uwielbiam takie typowo kobiece powieści. Przy nich się relaksuję i odpoczywam Moim ostatnim odkryciem jest nasza rodzima Witkiewicz, jej ostatnie książki same się czytają. Dosłownie
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 21:39   #432
Basjenia
Zadomowienie

Aaa dzialaale juz widzę ze poziom mojej irytacji związany z używaniem mojego teł skutecznie mnie odstrasza...mate koleżanka używana znalazła za 25zl...ci do wkładu wanienkiwego...tez

wydaje mi się wygodny na te pierwsze miesiące...

Sent from my Lumia 610 NFC using Tapatalk
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:50   #433
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
przy okazji sprawdziłam swoje wyniki i ddimery powinnam mieć pon.500 a mam prawie 1040:/ ciekawe co z tego wyniknie...chociaż moja ginka wyluzowana pewnie stwierdzi że eee...w ciąży tak może być::P
bo mogą takie w ciąży być ja mam ponad 1500 i moja ginka powiedziała, że mam się nie martwić bo w ciąży takie mogą być. Gdzieś w necie znalazłam kiedyś jakiś artykuł właśnie o ddimerach u ciężarnych i chyba coś u około 80% zdrowych ciężarnych te ddimery rosły.
Ja mam dla kontroli za miesiąc badanie powtórzyć.

Ja po wizycie - nasza córeczka to dziewczynka na 100% poza tym wszystko ok

Lolcia będzie dobrze, oszczędzaj się tylko głowa do góry

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:54   #434
madziqqq
Rozeznanie

jestem durna oglądałam wózek niby fajny niezniszczony,nawet mi się spodobał i co.... oczywiście go nie kupiłam,a teraz siedzę i cały czas o nim myślę, tż mnie wkurzył bo znowu zaczął jęczeć że może nowy a teściowa mnie rozwaliła tekstem, że mi wózek niepotrzebny narazie bo to zima i, że może w marcu dopiero z małym na dwór wyjdę:b rzydal: a jak będę chciała gdzieś jechać to... małego w koc zawinę
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 21:57   #435
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:

U nas się sprawdziła. Dużo pewniej sie czułam opierając na tym malucha
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 22:01   #436
Roksape
Zadomowienie

Linka tak patrzę na ten hamak w wanience i sobie myślę, że takiemu malcowi może być chłodno nad ciepłą wodą wolę tradycyjnie, żeby dziecko było w tej wodzie i jeszcze je delikatnie polewać
Stary 2014-08-21, 22:07   #437
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:

Ja kupiłam matę edukacyjną używaną na allegro za 50 zł o taką jak w linku poniżej.

http://www.bajkowachatka.pl/GIMNASTY...INY-LOVE/1741/

Jestem zadowolona bo w Smyku ponad 200 zł kosztuje no i jest dwustronna

Co do wkładów do wanienki i tzw. foczki to dzisiaj w szkole rodzenia mieliśmy właśnie ten temat. Ogólnie to położna odradzała. W tych gąbczastych wkładach może tworzyć się grzyb więc w miarę często trzeba by je wymieniać. Co do foczki to jak Linka już pisała będzie problem z obróceniem dziecka i myciem mu plecków i pupki. Ja nie będę kupować nic z tych rzeczy tylko samą wanienkę. Zastanawiamy się też ewentualnie nad kupnem wiaderka do kąpieli. Położna polecała mówiła że w tej pozycji dziecko najlepiej się odgazowuje i przez to ma mniej kolek

https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...hp?produkt=279

Edytowane przez Paulinkus
Czas edycji: 2014-08-21 o 22:22
Paulinkus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 22:14   #438
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:

Ja póki co maty nie kupuję, ale może właśnie dostanę od kogoś albo kupię w późniejszym czasie.

Ja wcześniej chciałam kupić tę gąbkę, ale zaczęłam czytać jakie to niehigieniczne więc odpuściłam sobie. Później zagłębiałam temat z koleżanką, która w szkole rodzenia dowiedziała się, że te profilowane wanienki (czyli foczki) też są złe - bo przecież same na plastiku leżeć byśmy nie chciały. I położne przekonywały, że najlepiej to pieluszka tetrowa lub ręka. Ja i tak kupię profilowaną wanienkę. Widziałam w tesco za jakieś 49zł bodajże i co by o niej kto mówił i tak ją kupię

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
Widzialyscie ten wątek? "czy damy sobie radę, ciąża w młodym wieku"
Jestem w szoku... Dziewczyna ma 21 lat, mieszka z facetem od 2 lat wynajmują dwupokojowe mieszkanie, ich miesięczne dochody to 4900 plus 800 zł od rodziców. Zaliczyli wpadkę i dziewczyna przerażona ze nie wyrobią finansowo i zastanawia się nad usunięciem ciąży.
Basia, ja nie czytam głupot.. A to podwiewa mi jakąś prowokacją..

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
jestem durna oglądałam wózek niby fajny niezniszczony,nawet mi się spodobał i co.... oczywiście go nie kupiłam,a teraz siedzę i cały czas o nim myślę, tż mnie wkurzył bo znowu zaczął jęczeć że może nowy a teściowa mnie rozwaliła tekstem, że mi wózek niepotrzebny narazie bo to zima i, że może w marcu dopiero z małym na dwór wyjdę:b rzydal: a jak będę chciała gdzieś jechać to... małego w koc zawinę
Madziqqq prześpij się z tą myślą o wózku i jutro na spokojnie podejmij decyzję Bo czasem człowiek się napala a na drugi dzień całkiem inne myślenie. Jeśli jutro dalej będziesz czuła, że musisz go mieć to jedź i kupuj! A teściową się nie przejmuj Wózek potrzebny może nie od dnia narodzin ale myślę że po 2 tyg można już pierwsze werandowanie i krótkie spacerki
Stary 2014-08-21, 22:26   #439
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Linka tak patrzę na ten hamak w wanience i sobie myślę, że takiemu malcowi może być chłodno nad ciepłą wodą wolę tradycyjnie, żeby dziecko było w tej wodzie i jeszcze je delikatnie polewać
na zdjęciu pokazany jest hamak nie zanużony , normalnie jest zanużony ponoć , tylko jak by go zanuzyli by nie było reklamy bo go nie widać :P

widzialam u kolezanki coś takiego , to jest siateczkowe i może sobie maleć leżeć w tym i woda go opływa z każdej strony a na pewno badziej higieniczne niż gąbkowy wklad..sama nie wiem czy dam rade po cc trzymac dziecko i jednoczesnie je myc..

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 22:31   #440
TheN4ti
Rozeznanie

A ja dzis bylam w Asdzie, nie wiem czy w Polsce tez jest, cos jak Tesco. Kupilam kilka ciuszkow, taka cena, ze nawet uzywanych sie nie oplaca. Swietna jakos i cena, znajomi bardzo polecali ciuszkiw wlasnie z Asdy i Tesco sczegolnie body i pajace bo tego sie uzywa w sporych ilosciach.
Wlasnie skonczylam gotowac grochowke, chodzila za mna od dwoch tygodni Uwielbiam miec gotowy obiad na nastepny dzien!
Inka sliczna ta komoda! Lolcia wszystko bedzie dobrze, tylko duzo odpoczywaj.
Stary 2014-08-22, 08:27   #441
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
spokojnie, przemyśl sprawę i podejmij decyzję na spokojnie
a tekst teściowej

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
Wlasnie skonczylam gotowac grochowke, chodzila za mna od dwoch tygodni Uwielbiam miec gotowy obiad na nastepny dzien!
narobiłaś mi smaka

Miłego dnia

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 08:48   #442
Justyssia87
Rozeznanie

Cześć dziewczynki

ta plastikowa wkładka do wanny to ja sobie nie wyobrażam kąpac na tym dziecka tak małego. Maluszka fajnie jest dac na rękę, miesci sie bez problemu bo taki malutki jest a druga ręka myć, można pieluszką tetrowa nakryć malca żeby sie nie bał a potem stopniowo ją zdjąć, to juz każda mamusia wybada sama na swoim maluchu Pozatym z tej wkłądki mój syn zjeżdzał jak miał 2-3 mce jak mu to dałam na próbe, bo wtedy juz lubiał sie dłuuugo moczyć (przedtem nienawidził kąpieli ryk ze hoho!! jak był maluski ) to jakby noworodka na nia dac to chyba by w ogole zleciał z niej.

madziqq- moja tesciowa mówila nam identycznie haha..ciagle tylko po co wam wózek, kupcie na wiosne :| i w koło macieju..az kupilismy i jej zawiozla pokazac...ani słowem sie nie odezwała, ani ze chociaz ładny, nic może obrazona haha Nie słuchaj jej :P

Edytowane przez Justyssia87
Czas edycji: 2014-08-22 o 08:49
Stary 2014-08-22, 09:03   #443
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Super, ja szukałam najmniejszych 125ml bo się zasugerowałam rozmiarem gerbera ale te kupie chętnie bo będą świetne na wyjścia, te 300ml będą dobre do uzywania w domu.

No więc postudiowałam co i jak z tymi słoiczkami i oto wnioski:

1. Zgodnie z zaleceniami ekspertów wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Czyli w naszym przypadku to będzie kwiecień/maj. Jednym słowem do słoiczków można zrobić to czego wtedy jeszcze nie będzie a nie jabłka czy ziemniaki

2. Ponieważ dzieci trudniej przyzwyczajają się do smaku warzyw niż owoców, eksperci zalecają, by właśnie od warzyw rozpocząć wprowadzanie nowych smaków do diety dziecka. Często popełnianym przez rodziców błędem jest rezygnacja po pierwszym wypluciu przez dziecko warzywnej papki. Tymczasem badania pokazują, że do pełnej akceptacji nowego smaku potrzeba czasem nawet kilkunastu prób. Owoce należy zacząć wprowadzac po około 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw.

3. Nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo. Zachowaj odstęp około 1-2 dni. Dzięki temu łatwiej zaobserwujesz, czy dziecko nie ma żadnych dolegliwości po konkretnym produkcie.

4. Na początku podajemy jednoskładnikowe dania, najlepiej warzywne, np. marchewkę, dynię, zielony groszek, ziemniaki i wiele innych.

Podsumowując jak ktoś ma czas i chęć to teraz warto zrobić słoiczki głownie warzywne ale też owocowe, szczególnie jeśli mamy nadmiar. Warzywa czy owoce poddusić w garnku bez tłuszczu ani cukru, można dolać trochę wody żeby nie przywarły. Jeśli za gęste to można zmiksować albo poddusić już przetarte. Gotową masę przekładamy do wygotowanych słoiczków i zakręcamy. Układamy w garnku na ściereczce, zalewamy wodą do wysokości 3/4 słoików i od zagotowania wody liczymy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia do góry dnem i voila! Ważne żeby napisać na słoiku co jest w środku i datę.

Ja będę robiła, dynię, marchewkę, cukinię, brukselkę, śliwki, jabłka, jagody. No chyba że coś jeszcze mi wpadnie w oko

Tu jest fajny kalendarz przetworów:
http://smakuje.blox.pl/2014/07/Kiedy...kalendarz.html

Edytowane przez bimbunia_
Czas edycji: 2014-08-22 o 09:33
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 09:15   #444
Justyssia87
Rozeznanie

taki ten turystyczny przewijak kupiłam, on sie sklada na kostke i spina

bimbunia- bardzo fajny ten blog, skorzystam na pewno ale nie rozumiem jednej rzeczy...napisałaś ze gotowe sloiczki dac do garnka do góry dnem? ja zawsze jak pasteryzowałam to zakrętke miałam na gorze a nie na dole...na pewno tak ma być?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0314.jpg (30,0 KB, 16 załadowań)

Edytowane przez Justyssia87
Czas edycji: 2014-08-22 o 09:18
Stary 2014-08-22, 09:16   #445
maczuma
Rozeznanie

bimbunia, dzięki za info o słoiczkach

skóra na brzuchu mnie straaaasznie swędzi, chyba się rozciąga...
Stary 2014-08-22, 09:28   #446
madziqqq
Rozeznanie

Bimbunia po co pokazałaś tą stronę :P teraz mam ochotę wekować wszystko :P co prawda bardziej dla siebie niż dla małego ale co tam :P i znowu mam smaka na leczo

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
taki ten turystyczny przewijak kupiłam, on sie sklada na kostke i spina

bimbunia- bardzo fajny ten blog, skorzystam na pewno ale nie rozumiem jednej rzeczy...napisałaś ze gotowe sloiczki dac do garnka do góry dnem? ja zawsze jak pasteryzowałam to zakrętke miałam na gorze a nie na dole...na pewno tak ma być?
ja też w garnku przykrywką do góry.
a wózek chyba sobie jednak odpuszczę, poszukałam w necie i jest dużo ogłoszeń w podobnych cenach, przyjedzie tż to go wyciągnę trochę po sklepach zobaczymy co będzie gadał jak ceny zobaczy na żywo :P
Stary 2014-08-22, 09:38   #447
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skrzatek24 Pokaż wiadomość
Zgłupiałam już. Czyli moje przekonanie o tym, że cukier zapobiega psuciu i pełni rolę utrwalacza w przetworach mogę włożyc między bajki? Jakieś dwa czy trzy lata temu przygotowałam sporo dżemów z jabłek i wszystkie słoiczki były do wyrzucenia, bo z pleśnią:/ Pamiętam, że nigdy wcześniej mi sie to nie zdarzyło i żadne inne przetwory z tamtego roku tak beznadziejnie mi się nie przechowały, ale wtedy właśnie teściowa stwierdziła, że może za mało cukru dałam, bo jabłka miały bardzo dużo wody w sobie. A jakby nie patrzeć cukier wode wiąże. W każdym razie nie wiem co się wówczas stało. Nie wierzę, ze miałam 30 wieczek nieszczelnych albo wszystkich ich nie dokręciłam

Lolcia trzymam kciuki, żeby nic złego sie nie działo.
ogolnie to masz racje, jak jest duzo cukru to nie trzeba pasteryzować, mojej teściowej przetwory 8 letnie są rewelacyjne a nigdy nic nie pasteryzowała tylko zamykając słoik używa spirytusu.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
Oczywiście masz rację już poprawiłam

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Bimbunia po co pokazałaś tą stronę :P teraz mam ochotę wekować wszystko :P co prawda bardziej dla siebie niż dla małego ale co tam :P i znowu mam smaka na leczo [COLOR="Silver"]
No raczej, nie ma głupich, ja zrobiłam póki co 6 małych słoiczków dziecięcych i 10 z sosem pomidorowym dla dorosłych
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 09:48   #448
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
o
No raczej, nie ma głupich, ja zrobiłam póki co 6 małych słoiczków dziecięcych i 10 z sosem pomidorowym dla dorosłych
coś czuję, że w weekend zabiorę się za przetwory bo u moich rodziców na działce pełno pomidorów a takie pyszne, że na samą myśl ślinka cieknie i papryka teraz tania więc na zimę będę miała wyżerkę
Stary 2014-08-22, 09:51   #449
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Cześć dziewczynki

ta plastikowa wkładka do wanny to ja sobie nie wyobrażam kąpac na tym dziecka tak małego. Maluszka fajnie jest dac na rękę, miesci sie bez problemu bo taki malutki jest a druga ręka myć, można pieluszką tetrowa nakryć malca żeby sie nie bał a potem stopniowo ją zdjąć, to juz każda mamusia wybada sama na swoim maluchu Pozatym z tej wkłądki mój syn zjeżdzał jak miał 2-3 mce jak mu to dałam na próbe, bo wtedy juz lubiał sie dłuuugo moczyć (przedtem nienawidził kąpieli ryk ze hoho!! jak był maluski ) to jakby noworodka na nia dac to chyba by w ogole zleciał z niej.

madziqq- moja tesciowa mówila nam identycznie haha..ciagle tylko po co wam wózek, kupcie na wiosne :| i w koło macieju..az kupilismy i jej zawiozla pokazac...ani słowem sie nie odezwała, ani ze chociaz ładny, nic może obrazona haha Nie słuchaj jej :P
W sumie to ja też nie miałam tej wkładki, myślałam, żeby teraz ją kupić, bo tyle pozytywów słyszałam. Też tak kąpałam, że miało pieluszki tetrowe pod główką lub ręką podtrzymywałam, a na brzuszku też miało pieluszkę
Stary 2014-08-22, 09:52   #450
19Inka90
Wtajemniczenie

Dzien dobry dziewczynki

Lolcia Ja mam wizyte we wtorek i tez czekam zeby sie dowiedziec co u mnie z szyjka... A Ty sie nie zamartwiaj na zapas Na pewno wszystko bedzie dobrze

Bimbunia Dzieki za tak wyczerpujacy instruktaz,chyba i Ja wezme sie za sloiczki

Maczuma mnie teraz tez swedzi brzuch i tz sie smieje bo caly czas mam oliwke pod reka i smaruje sie z 4 razy dziennie

MAdziaqqq I jak dzisiaj,dalej zalujesz ze nie kupilas tego wozka ??
A tesciowa to widac pocieszna kobieta

Sugub wydaje mi sie czy wizyte dzisiaj masz ?? Jezeli tak to trzymam kciuki

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości