|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy to ciąż?????
Skoro dostałaś okres to nie jesteś w ciąży. Stopień prawdopodobieństwa zajścia w ciążę na 3 dni przed okresem jest znikomy.
Zajść w ciążę tak naprawdę można przez bardzo krótki czas, to jest zaledwie kilka dni. Poczytaj trochę o tym, naprawdę warto,strach ma wielkie oczy, a fizjologia kobiety nie aż tak nieprzewidywalna jak twiedzą zwolennicy stosowania tabletek anty. Wiem coś o tym, bo jeszcze kilka lat wcześniej była to dla mnie czarna magia-ja w przeciwieństwie do Ciebie starałam się o dzidzię i musiałam się dokładnie nauczyć kiedy mogę, a kiedy nie zajść w ciążę ![]() ![]()
#422 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Okres i ciąża? Do P. Doktora i Wizażystek...
milsik - owszem, jest prawdopodobieństwo zapłodnienia, a przy tak krótkich cyklach nawet spore.
Nie będe prawić moralizatorstwa, ale na przyszłosć weź pod uwagę, że "kalendarzyk" i stosunek przerywany nie są żadną metodą antykoncepcji. Trafnie króraś z dziewczyn porównała kalendarzyk do horoskopu. Owszem, można "wyliczyć", kiedy jest czas płodny a kiedy nie, ale do tego potrzeba kilkumiesięcznych obserwacji własnego ciała (temp i śluz). |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
milsik dziewczyny już Ci pisały, że są spore szanse na to, że doszło do zapłodnienia. szczególnie iż tym razem nie wykorzystaliście nawet stosunku przerywanego. sama piszesz, że poszliście na całość. dlatego tak, prawdopodobieństwo jest duże.
oczywiście zgadzam się z dziewczynami, że stosunek przerywany nie jest żadna metodą antykoncepcji. polecam wizytę u ginkologa, by dowiedzieć się czegoś o antykoncepcji. a swoją drogą.. jak już się tak wystraszyliście itp. to czemu nie udaliście się do lekarza po tabletkę po? tak z ciekawości pytam.
#424 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A test zrobie w piatek na razie jest poniedzialek wiec jeszcze poczekam...:/ Aha ma pytanie jakby sie jesdnak okazalo ze jestem w tej(nie daj Boże) ciązy to chyba moge zastosowac jakies tabletki wczesnoporonne?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.
No wiesz,ciąży można zapobiegać ,a nie usuwać.To nielegalne i nie wiem jak sobie to wyobrażasz
![]()
#426 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam wrazenie ze urwalas sie z bardzo starej choinki.:-/ chociaz moze w twoim przypadku byloby wskazane usunięcie ciazy bo jak wiadomo głupota jest dziedziczzna wiec po co obciazac niewinne dziecko. jest pewien sposob ale musisz go poszukac sama. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Aha ma pytanie jakby sie jesdnak okazalo ze jestem w tej(nie daj Boże) ciązy to chyba moge zastosowac jakies tabletki wczesnoporonne??[/quote]
Boga w to nie wciągaj, bo zapewniam Cię, że ma na tę sprawę zupełnie inne zdanie. Zobacz co piszesz....Jeśli rzeczywiście byłabyś w ciąży, w co wątpię, to są tysiące ludzi, którzy o niczym innym nie marzą jak tylko o dziecku, więc jeśli Ciebie nie stać na bycie matką dla swojego dziecka to pozwól, by znalazło kochającą matkę adopcyjną. A jeśli jej nie znajdziesz, w co wątpię jeszcze bardziej, niż w to, że jesteś w ciąży, to ja nią chętnie zostanę chociaż mam już córeczkę i potrafię docenić dar macierzyństwa.Dziecko nie jest winne temu, że sama podejmujesz nieodpowiedzialne decyzje, a ono ma ponosić za to karę.
#430 |
Rozeznanie
|
![]()
Nie chce tu nikogo oceniać... I nie bede sie wymadrzac o antykoncepcji bo sama mam nie planowanego dzidziusia, ale teraz jest on moim całym światem... Ale rozpoczynając współzycie liczyłam się z tym, że moge zajść w ciąże! Dziwia mnie tu Wasze wypowiedzi... Jedna mysli, że zaszła w ciąże bo jej facetowi się ulało... Druga bo ocierała się o bokserki... A trzecia? No właśnie co wymysli? Że zaszła w ciąże bo zjadła za dużo cytryny?! Rozpoczynając współżycie trzeba liczyć się z tym, że można zajśc w ciąze. Pierwsza deska ratunku- ANTYKONCEPJA- Czasem metody antykoncepcji zawodzą... Oki-rozumiem to. Są TABLETKI które zazywa się do 72 GODZINY PO stosunku w którym to miało dojśc do zapłodnienia... Więc druga deska ratunku też jest. Środki wczesno poronne powino zazywac się pod opieką lekarską, i podczas poronienia wywołanego, lekarz też jest nie zbędny. Był już watek tu na forum dziewczyny która zażyła takie środki i teraz boji się iść do lekarza, bo może się on zorientować, że poronienie nie było samoistne. Jestem zdania, że aborcja powinna byc legalna... Przynajmniej w tedy nie było by tylu dzieci w domach dziecka i tych zaniedbanych, niekochanych. Dla mnie, jako dla 17 latki ciąża nie była łatwa. Ale nawet przez myśl mi , ani mojemu TŻ nie przeszło żeby usuwac dzieciaczka. Przeciez to maleństwo żyło we mnie... Biło mu serduszko... Pomimo, że moja ciąza była wpadką (nie lubie tego określenia...wrr...) nie usneła bym. Jasne, że po narodzinach dziecka świat przekręca się do góry nogami... Ale... ja Kocham ten mój świat obrócony o 360 stopni.
Chciałabym zyczyć wszystkim dziewczyną rozpoczynającym współżycie więcej rozumu. Mamy 21 wiek, o antykoncepcji mówi się już otwarcie. Zanim zaczniecie myśleć o współżyciu, pomyslcie o antykoncepcji... i o ewentualnych konsekwencjach. I nie piszcie zdań typu " Mój facet zupełnie nie nadaje się do roli ojca... " tylko dobierajcie partnerów tak, by w razie wpadki on wykazał się dorosłością... |
![]() ![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przecież każdy wie, że dzieci znajduje się w kapuście |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
przepraszam ze przeszkadzam ale
![]() mam pewien problem: biore tabletki anty (Jeanine),jestem w trakcie 2 opakowania (o zadnej nie zapomnialam,lykam je o tej samej porze itp. - toleruje je dobrze),kilka dni temu kochajac sie maz skonczyl we mnie i teoretycznie nie powinnam sie o nic martwic ale wiem ze nie ma 100% zabezpieczenia (no chyba ze celibat ![]() wiem ze moge one sie pojawiac ale ja mam je juz za soba (tak mi sie przynakmniej wydaje),podczas pierwszego opakowania,przez kilka dni takie mialam,potem mi przeszlo a teraz nie wiadomo skad znowu sa ? eh,co o tym myslicie? zatanawia mnie jeszcze jedna sprawa: nawet jak sie zajdzie w ciaze przy tabletkach to na jakiej podstawie mozna ja rozpoznac? tzn chodzi mi o to ze w naturalnych warunkach nie pojawia sie okres a przy tabletkach jak jest? |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Rozeznanie
|
Przy tabletkach równiez okres się nie pojawi. Chociaż jak pisze w innych wątkach okres w ciązy może się jeszcze długo pojawiać :/
A co do ciąży, to prawdopodobieństwo wynosi 1% (no chyba, że nie uwzględniłaś brania jakiś leków, wymiotów lub biegunki) czyli tyle ile wynosi przy braniu tabletek. Plamienia mają prawo się poajwiać przez 3 pierwsze cykle (nawet jeśli wcześniej się skończyły, to mogą wrócić). Nie masz się czym martwić. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
okłady z kapusty to były dobre na piersi po urodzeniu dziecka, tak mi się wydaje
[kiedy było zbyt dużo mleka, a dziecko nie chciało lub nei dawało rady go skonsumować, wtedy okłady z kapusty pomagały, pzrynajmniej tak mi się wydaje, bo moja mama takowe sobie robiła dawno temu ![]() może TŻ ma jakąś nadzieję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Przyczajenie
|
Witam Wszyskich!
Czy moge Was prosic o porade...? Sprawa jest nastepująca: Ostatnio miesiaczka zaczeła mi sie 5 marca, cylk mam zazwyczaj 30 -31 dniowy, piec dni temu (w piątek) doszło do zblizenia bez jakichkolwiek zabezpieczen, wytrysk równiez był do środka. Teoretycznie miałam dni niepłodne i powinnam dostac teraz okresu a nawet dzien sie spóznia, ale nie mam, starsznie sie denerwuje ![]() Dziekuje i Pozdrawiam! dodam jeszcze ze ciąza nie jest jeszcze tym na co czekam;/ dzisiaj jeszcze spróbuje babciną metode która była opisana na początku tematu, mianowicie dobra gorąca kąpiel. Edytowane przez aro_h Czas edycji: 2006-04-05 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak się zastanawiam czy nie lepiej zainwestować w antykoncepcje zamiast stresować się że może to ciąża, może nie?Seks bez zabezpieczenia służy prokreacji,wiec jak piszesz że nie chcesz zostać jeszcze mamusią to zastanów sie czy warto tak igrać z ogniem a później płakac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym możesz-nie musisz odczuwać dolegliwości jak przed miesiączką, ból w podbrzuszu, albo kłócie w jajniku . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
najlepiej jest tez mierzyć temperaturę przez kilka dni, miec pewność, że się jest zdrowym i mierzyć ją zawsze o tej samej porze
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewczynki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
aha czyli wzrost temperatury przed niby spodziewanym okresem jest oznaka ciązy... , bo zobaczice interesuje mnie fakt taki iz np. jesli peknie nam prezerwatywa to mozemy liczyc sie z tym ze zaszlysmy w ciaze, a np. gdy nie pekla ani nic sie nie zsunelo to raczej prawdopodobienstwo ciazy jest zerowe... a teraz patrzac na tabletki to juz tak nie wiadomo, bo nie wiesz czy dzialaja
![]() ![]() ![]()
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
![]()
Shemrolin Hehhh... a wydawało by się że te gwiazdy takie mądre... No ale coż... Jeśli takie rzeczy wypisza w Bravo przeczytają to młodzi ludzie to póżniej wydaje się im, że można zajsć w ciąże ze szpinakiem... :/ Nie długo doczekamy się tu na wizażu pytania czy można zajść w ciąze żołądkową... Ale może nie będę pisała, że w ciąże można ZAJŚĆ... bo będa pytania do ka trzeba IŚĆ zeby ZAJŚĆ... No coż... Szła i szła aż zaszła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Hej! mam glupie pytanie. Mozecie mnie zbesztac no problem. Mianowicie czy gdy ja i chlopak bylismy w pizamach nie bylo wytrysku to mam sie o co martwic? Czy w przypuszczalnym 8 i 12 tygodniu lekarz podczas badania moze stwierdzic ciaze? Czy w ciazy mozna miec miesiaczke? Dzieki za szczere odpowiedzi z ciekawosci i ze strachu troche pytam
|
![]() ![]() |
![]() |
#448 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dzieki za odpowiedz.Bo ja w ogole nie uprawiam seksu, od tamtej chwili mialam 4 miesiaczki, bylam dwa razy badana (w tych terminach co podalam) no i nikt nic nie stwierdzil. Bylabym teraz niby w 17 tygodniu i niby nie mam zadnych objawow, brzuch mi nie rosnie (no a juz powinien) zamiast grubnac to chudne (za bardzo sie studiami stresuje :P) ale jakos tak sie podswiadomie boje. Wiem ze to niemozliwe ale to takie jakies glupie jest. No nic- dzieki raz jeszcze- nie bede sie juz martwic. Jak ktos chce jeszcze cos dodac to prosze bardzo- jestem otwarta na wszytskie opinie i rzadna nowych informacji. Pozdrowionka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
Kobiecy organizm to ruletka! Kobiety! dlaczego nie zabezpieczacie się? Lubicie stres czy co? Skóra mi cierpnie jak czytam "Współżyliśmy w dni płodne, czy istnieje prawdopodobieństwo....... .?"
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.