|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Szkoda, że u mnie część waszych pomysłów nie do zastosowania - nie jem w ogóle zup, dla TŻta obiad bez mięsa to nie obiad - chyba, że to piątek, to wtedy na odwrót, choćby miał paść ofiarą śmierci głodowej to mięsa nie zje, 2 dni z rzędu nie zje tego samego raczej, jak coś zamrożonego to marudzi, że nie świeżo robione itd itp....
Wrócę do mieszkań po raz ostatni - może i jakiś czas temu byłoby realne dla mnie odkładać te 6 tys/mc, ale na mieszkanie, w którym mieszkam, kilka lat by nie wystarczyło, raczej nastu by było trzeba. W tym czasie musiałabym jeszcze opłacać jakiś wynajem i odkładać na urządzenie - więc te 6 na pewno nie byłoby na samo mieszkanie. 50 tys na urządzenie całego mieszkania to jak ktoś chce najtańszymi materiałami to robić, nawet te 40 m. Urządzamy się już 6ty rok, to wiem jak to w praniu wygląda. Nie cierpię przeprowadzek, trudno mi przywyknąć do miejsca, po 6 latach niemieszkania w domu rodzinnym jeszcze mi nie przeszła żałoba po nim. Mieszkanie w 40m w wielkiej płycie to byłaby dla mnie trauma (wynajmowaliśmy rok ponad 60m - znajomi nam zazdrościli strasznie, że takie fajne mieszkanie na wynajem udało nam się znaleźć - i z radością stamtąd uciekłam do mieszkania w stanie developerskim). Także co kto lubi... A kupowanie mieszkania na chwilę, bo się sprzeda - bywa bardzo złudne - siostra TŻta tak zrobiła, niby lokalizacja bdb, wszędzie blisko, mieszkanie ciche, wyremontowane, boczna uliczka w samym centrum - i kicha, chcą budować dom, kilka lat próbują sprzedać i nic.
#422 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
W ogóle kupowanie mieszkania jako inwestycja to zluda
#423 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym tak - właśnie dlatego chciałabym kupić teraz dziurę na 40-metrów, żeby pomieszkać parę lat, odbudować oszczędności i kupić dom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naradzie spoko ale przypiszcz ze za 10 lat to już dupa będzie .
![]() |
#426 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas też by się to nie sprawdziło. Nie chcieliśmy mieszkać w bloku, ani nawet w apartamentowcu w mieście. Wchodził tylko dom na wsi bo cenimy sobie prywatność i przestrzeń ![]() Jeśli ktoś chce mieszkać w bloku i satysfakcjonuje go te 40-50 m2, ma duże zarobki i w ciągu max kilku lat uzbiera na takie mieszkanie, to kupienie za gotówkę ma sens. Bo po prostu jest to realne. Ja nie wyobrażam sobie życ 20 lat na wynajmie, żeby potem kupić mieszkanie o podobnym standardzie. Ale każdy ma inne potrzeby i co tu dużo mówić inne możliwości finansowe. Cytat:
![]() Cytat:
Jak się niespodziewanie zepsuła lodówka/pralka to niespodziewany wydatek. W dodatku wszystko zależy na kogo trafisz. Prawo lokalowe w Polsce jest tak sprecyzowane, że chroni głównie lokatorów, nie właściciela. Może się zdarzyć, że nie płacą, a Ty i tak niewiele możesz zrobić (chyba, że masz zaprzyjaźnionych osiłków ale to już też niezgodne z prawem ;/). Lokatorzy mówią, że nie mają dokąd pójść, nie płacą, a Ty możesz im ![]() Owszem, można zrobić umowę najmu okazjonalnego (wtedy oni zaznaczają, gdzie w razie ,,W" mogą się wyprowadzić) ale mało kto się na takie coś zgodzi. No, powiem tak: jest na tyle duża konkurencja, że znajdą sobie inne gdzie nie będą musieli niczego więcej podpisywać. Kolejna rzecz: nie wszyscy dbają o porządek, szanują powierzone mienie. O skargach sąsiadów na hałas, stresy związane z policją i spółdzielnią mieszkaniową nawet nie wspomnę ![]() No i jeszcze: nie każdy lokator będzie naprawiał drobne sprzęty (choć owszem, powinien). Do mojego Taty ciągle były telefony od jednych lokatorów, żeby przyjechał i coś naprawił ![]() Ostatecznie po ok 5 latach wynajmowania, mieszkanie było dość zrujnowane. I gdy przydały się większe naprawy, remont itp, gdzie trzeba byłoby wyłożyć kilkadziesiąt tyś, moi rodzice po prostu sprzedali je w takim stanie jakim było ![]() Edytowane przez 201608171256 Czas edycji: 2015-01-08 o 08:42 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Żeby wynajem pokrył Ci ratę kredytu to musiałabyś wziąć kredyt na 30 lat więc jaka w tym korzyść dla Ciebie że kupujesz i oddajesz innym do mieszkania ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Koleżanka tak robi - wymyśliła sobie, ze wynajmujący "kupią" jej to mieszkanie i dla dziecka bedzie.
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Konto usunięte
|
Wg mnie to raczej kiepski pomysł. Wiadomo, że te raty nie będą się w całości pokrywać.O naprawach, kupnie nowego sprzętu, remontach nie wspomnę. Chyba, że kupuje z dużym wkładem własnym i ratę będzie miała niewielką.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pokrótce: 1) Planuję kupić mieszkanie za około 2 lata za gotówkę - przemawia za tym wiele argumentów: pracujemy w mieście, nie chcę tracić czasu na dojazdy, nie mamy dzieci i w ciągu najbliższych 6 lat nie planujemy ich. Kupując za gotówkę, uwalniamy się od kredytu, płacimy tylko rachunki i czynsz, co będzie niewielkim procentem naszych zarobków. Bardzo szybko będziemy w stanie odrobić oszczędności. 2) Jesteśmy w Krk po to, żeby się dorobić. Dopiero zaczynamy rozwijać swoje kariery. Za kilka lat będziemy zarabiać więcej niż teraz. 3) Pakować się w dom w naszym przypadku od razu to głupota = skazywanie się na wieczne dojazdy spod Krakowa, gdzie ceny za dom są z kosmosu; żyjemy minimalistycznie, mamy niewiele rzeczy, na co nam teraz dom? Poza tym, nie marzy mi się specjalnie dom pod Krakowem, to nie jest moje miejsce na ziemi. Potrzebne jest nam własne mieszkanie, żeby przestać płacić wynajem w końcu. 4) Nie wiem jak się potoczy życie - może będziemy chcieli jednak kupić po prostu duże mieszkanie w centrum? Albo jednak domek na wsi? 5) Dom to nie jest dla mnie nic więcej niż kupa cegieł, nie zamierzam się na to kredytować do śmierci ani za wszelką cenę "utrzymywać dom" jak moi rodzice. Miejsce, w którym mieszkam ma być wygodne i czysto użytkowe, ma służyć moim celom. Teraz moim celom słuzy mieszkanie, dom jest wyłącznie mrzonką, bo ani tego nie potrzebuję, ani mnie na to nie stać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuje Ci, bo mam taki przypadek w rodzinie. Mój szwagier jest po prostu taki sam, jedzenia z dnia poprzedniego się nie chwyci po prostu, wszystko musi być świeżo zrbione. Im na jedzenie idzie tyle kasy, że głowa mała, dobrze mają tylko dlatego, że nie mieszkają w Polsce i ich zarobki są dużo lepsze. Mimo to marnotraswto jedzenia jakie jest w tym domu to woła o pomste do nieba. Bo X no niestety jak ugotuje za dużo ziemniaków, czy nie zje kanapki od razu to bum do kosza. ![]() ![]() To co opisałam to ekstremalny przypadek i zapewne Twój partner nie jest aż taki, ale jakoś mi się od razu skojarzyło z moją rodziną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#434 | ||
Zakorzenienie
|
Mój mąż bezmięsnego obiadu też nie uznaje.
![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Jak jeszcze mieszkałam sama tu zupę uznawałam za nieświeżą po 3 dniach, Mąż wyrzuca po drugim dniu. Nie chce mi się z tym walczyć bo on się grzecznie dostosowuje do warzywek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#436 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Ja tak. Nie najadam się po prostu, to raz, a dwa po prostu mi nie smakują. A kremy powodują u mnie odruch wymiotny. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#439 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na dzień dzisiejszy wkładu własnego nie mam za dużo (ok.10 tys.) ale oszczędzam dalej i się zastanawiam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#440 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
Mój mąż robi to samo. Powiedziałam, że bez przesady, większość jogurtów, serków itp jest dobra nawet pół miesiąca po dacie ważności. Powiedziałam mu, żeby się nie ważył wyrzucać, tylko jak już "nie może patrzeć" na te rzeczy to żeby postawił na dolnej półce i ja je zjem. Oczywiście wszystko dobre, ale on się nie tknie. Rozumie natomiast kwestię oszczędzania i nie przeszkadza mu jedzenie odgrzewanych rzeczy itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#444 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Konto usunięte
|
I tak uważam, że zachowały się wyjątkowo tępo. Poza tym, żeby nie musieć odtykać umywalki, należy zabezpieczać np. Kretem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
W ogóle taki offtop - a propos zleceń dorobienia. Dostałam dziś telefon od dziewczyny, która chciała mi zlecić napisanie pracy magisterskiej po hiszpańsku. Bo się jej nie chce
![]() I jeszcze mówi mi "u nas na roku nikt sam pracy nie pisze, wszyscy komuś zlecają". Jakaś uczelnia prywatna. Oczywiście odmówiłam i nie wzięłam tej roboty, bo nie zajmuję się pisaniem prac, a jedynie poprawą, ale to takie smutne ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
Nie mogłabym komuś zlecić napisania pracy. Raz, że nieuczciwe, dwa, nie zaufałabym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A nawet jakbym chciała rozważyć pisanie takiej pracy, to mi się to zwyczajnie nie opłaca + na studiach nienawidziłam pisać prac (ale jakoś dwie magisterki wymękoliłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.