![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?
Cytat:
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
madalena83 nie sugeruj się tym,ze po tobie i męzu dziecko duże nie wyskoczy-ja też tak myśłałam i co długi syn,a za kim to nie wiem
co do ubranek na 56 raczej starczy,ale moze dokupiłabym body troche a co do półspiochów ja miałam na poczatek i sie mi przydały szybciej było
![]() |
#423 |
Zadomowienie
|
Klarissa dra dzięki za odpowiedzi.
W takim razie dopiszę sobie jeszcze kilka sztuk body i może jakieś półśpiochy (zobaczę czy mi podejdą w użytkowaniu i małemu ![]()
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
pamiętaj,że każdemu podchodzi co innego.Mi podeszły półśpiochy, a inne nie są zadowolone.
![]() |
#425 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Święta prawda.
Ja nie cierpię pajacyków czy innych zapinanych rzeczy dlatego, że jestem ślepa, w dzień noszę soczewki, na noc zdejmuję i jak wstaję zaspana do dziecka i do tego prawie nic nie widzę to rozpinanie i zapinanie tych mikroskopijnych kapselków, których jest na pajacykach całe mnóstwo było dla mnie mega udręką. Teraz córka śpi w pampersie i body włożona do śpiworka z gołymi nóżkami. Śpiworek jest na zamek i bez problemu w nocy mogę ją przebrać. Strasznie żałuję, że nie wpadłam na to wcześniej ![]()
![]() |
#427 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
jesli chodzi o półspiochy - bardzo fajne sa te z szerokim pasem, który wogole nie uciska dziecka - polecam Cytat:
![]() |
![]() |
#428 |
Konto usunięte
|
Madalena, jak dla mnie to wszystkiego mało. Możesz mieć dziecko, które będzie ulewało i przesikiwało się, moje akurat przesikało się może z 5 razy w życiu ( i tylko przy huggiesach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;24319793]Madalena, jak dla mnie to wszystkiego mało. Możesz mieć dziecko, które będzie ulewało i przesikiwało się, moje akurat przesikało się może z 5 razy w życiu ( i tylko przy huggiesach
![]() ![]() Dzięki za odpowiedzi - będę dokupywać - bo po przemyśleniach też mi się wydaje mało ![]() ![]() Wczoraj rozmawiałam z mężem i mówię ile wszystkiego potrzeba - ubrania+ kosmetyki+ cała reszta i ile to będzie kosztowało - to tylko popatrzył na mnie i stwierdził, że lubię wydawać pieniądze ![]() ![]() Natomiast teraz dzwonił do mnie i mówi, że miał spotkanie z kobietą, która ma 9 tygodniowego chłopca i podpytał się kilka rzeczy - głównie właśnie o ubranka i pani powiedziała mu, że 2 komplety na 56 wystarczą, bo ona tylko tyle dziennie zużywała. Więc wpadł na pomysł, czy może nam też by tyle nie wystarczyło ![]()
![]() |
#430 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a to powiedz mu że sąsiad z klatki ma rozmiar butów 41 i kupiłaś małżowi takie same, bo na pewno mu wystarczą (mniemam że jednak stopę ma twój luby większą...) moja córa mimo, że urodziła się niezbyt mała (3400g) to rozm. 56 nosiła dość długo. a w 62 wyglądała jak... nie wyglądała właściwie... bo jej nie było widać. gdybym posłuchała takich "życzliwych", nie mogłabym dziecka znaleźć między ciuchami. nie mówiąc już o tym, że przy noworodku mało komu się chce nastawiać pranie i prasować dwa razy dziennie, żeby ciągle był czysty zapas. a te ciuszki się nie niszczą prawie w ogóle, więc spokojnie można potem oddać, odsprzedać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
Ja też myśłałam że tak 4-5 szt bodziaków starczy
![]() ![]() m Mój mąż na początku też miał takie podejście czy aby nie przesadzam z ilością, ale jak mu pokazałam co po ile jest i wytłumaczyłam pare rzeczy to teraz inaczej na to patrzy, a nawet to on każe mi już kupować, bo boi się że się nie wyrobie a on sam sobie później nie poradzi ![]() Właśnie nad tą pościelą też się zastanawiałam czy kupować, bo słyszałam że te śpiworki są wygodniejsze. Dobrze wiedzieć. Jak macie jeszcze jakieś cenne rady (mówie tu o mamusiach już) to piszcie, ja bardzo chętnie poczytam i przy okazji się czegoś naucze ![]()
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile bodziaków miałam to nie pamiętam, ale sporo. Natomiast śpiochów z kaftanikami i pajaców miałam po 6 sztuk. I przy moim nieulewającym dziecku to na początek wystarczyło.
![]() |
![]() |
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i widzę że bodziaki to numer jeden i najlepiej jest ich mieć trochę, tym bardziej tak jak w moim przypadku ( mam termin na maj), będzie ciepło to może być w bodziakach i skarpetkach ![]()
![]() |
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja n rozm. 56 mam 6 pajacykow, 6 par bodziaków, 2 pary spiochów- te muszę jeszcze dokupić, Ale jestem zdania, że wole kupić więcej niż codziennie stac i prać bo podejrzewam, że przez pierwsze tygodnie i tak będe miala pełne rece roboty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do 6 sztuk się zgodzić mogę tym bardziej, że jak kaftaników braknie, pod śpioichy bodziaka można założyć. Mała uwaga - jeśli macie wiosenne terminy, zaopatrujcie się w śpiochy też bez rękawów i z krótkim - ja miałam bodajże 11 sztuk (56 i 62 w sumie, ale to 62 mocno zawyżone było), na upały genialna rzecz. Pomijam dnie, w których moja córa "chodziła" nago ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
ja sobie zrobiłam listę wyprawkową z cenami, moge podesłać albo tu wkleić, raczej wersja ekonomiczna, oprócz wózka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
proszę, mam nadzieję, że się przyda do stworzenia wlasnej
![]() Łóżeczko ikea 90zł materac lateksowy hevea 200zł 2 ochraniacze na materacyk 20zł prześcieradło z gumką 3szt 35zł frotte rożek 30zł przewijak 30zł 2 pokrowce na przewijak 15zł laktator avent(kompl z butelką) lub tt(kompl z butelką, pojemnikiem do sterylizacji, termotorbą) ręczny 80zł lub reczno-elektr avent stanik do karmienia 100zł wkładki laktacyjne 2op 20zł babydream, penaten 1 butelka dr brown 30zł 2 smoczki uspokaj. 20zł mutsy transporter z fotelikiem i akcesor. 2350zł pieluchy tetra 20szt 30zł pieluchy flanela 5-10szt 30zł 1 szt ręcznik z kapturem 20zł--- wanienka 40zł nożyczki do paznokci 10zł --- szczoteczka do włosów 10zł --- pieluchy najmniejsze 2op. 50Zł babydream pieluchy rozm.2 1op 50zł babydream płyn do mycia bambino 10zł szampon bambino 10zł chusteczki wilgotne 2op 10zł pampers --- płatki bawełniane do zmywania pupy 1op 5zł babydream patyczki do uszu z blokadą 5zł gaziki jałowe 5*5cm 20op 15zł gaziki niejałowe do przemywania 10*10cm 8zł sól fizjologiczna '5ml 20szt 6zł glukoza w proszku 5zł koper fix herbatka 5zł czopki glicerynowe 1g 5zł linomag maść 7zł woda morska 20zł gruszka do nosa rozkręcana canpol 10zł proszek dziecięcy 20zł majtki siatkowe 4szt 15zł podkłady 2op 10zł duże podpaski 3op 15zł tantum rosa 4saszetki 15zł koszula nocna 2szt 50zł body długi rękaw 7szt ---- body krótki rękaw 10szt --- 2-3 pajace --- kaftaniki 2szt śpioszki 2szt--- skarpetki 7par--- łapki 2pary --- 2 czapeczki--- 250zł Razem 3756zł mam już: sudocrem, oilan do kąpieli, mydło lipikar, tribactic do odkażania, cold cream do buzi, kocyki 2szt, kołderka, 1 prześcieradło, komplet nowych ręczników(3szt), mini ręczniczki, ochraniacz na łóżeczko, przytulaczek -kocyk, termometr, ciuszki dostanę, resztę dokupię na lumpeksie od rodziny na prezenty poprosimy to co nie trzeba od razu, albo dokupimy potem: leżaczek, matę edukacyjną, karuzelę, chustę do noszenia, krzesełko do karmienia ważne linki: https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie...ul,6830,1.html ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- --- oznacza, że juz mi się to udało kupić w promocji czasem coś kosztuje 2zł mniej lub więcej, ale generalnie założenie jest rzeczywiste i się w nim mieszczę(ufff) ![]() Edytowane przez konwalia1282 Czas edycji: 2011-01-13 o 13:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jutro postaram się swoją wkleić - też sobie wszystko wypisałam (łącznie z cenami) i niezła kwota się zebrała. Ale to dlatego, że zaszaleliśmy z łóżeczkiem i przewijakiem - 1000,00 zł (ale mąż nie mógł się oprzeć i chciał tylko to ![]() O widzę, że lista już jest ![]() Na szybko przepisałam listę - ceny z allegro - część już zamówiłam. Tam gdzie pisałam "ok." jeszcze nie jestem zdecydowana na daną rzecz, a tam gdzie brak cen to nie wiem ile będzie kosztować ![]() Dla małego Łóżeczko – 300,00 Komoda z przewijakiem – 530,00 Wózek 3 w 1 – obstawiamy do ok. 1.500,00 Materac lateksowy – 200,00 Pościel – 210 (poszewki na poduszkę i kołdrę, baldachim+stelaż, miękki przewijak, prześcieradło, ochraniacz na szczebelki) Prześcieradło do łóżeczka bawełniane – 2 x 12,00 Prześcieradło do wózka – 2 x 12,50 Ceratka pod materac – 3 x 2,60 Podkłady do przewijania – 8,29 za 10 szt. – nie wiem ile kupić ![]() Kocyk (jeden grubszy, drugi cieńszy, trzeci już czeka od babci ) – 15,50 + ok.35,00 Rożek (chyba kupię z usztywnieniem) – ok. 30-40 zł Niania elektroniczna – ok.60-100 Pieluchy tetrowe – 15 x 1,35 Wanienka – 17,80 Nożyczki – 6,50 Grucha – 4,70 Szczotka + grzebyk – 6,50 Sudocrem 60g – 10,00 Krem do twarzy z filtrem – ok.. 20,00 Płyn do kąpieli Hipp – ok. 20,00 Patyczki z ogranicznikiem – 2,20 za 60 szt. Pampersy newborn – 25 zł za 43 szt. Chciałam kupić na początek taką pakę 4 x 43 po 99,99 (ale nie wiem czy pampersy podejdą?? Płatki kosmetyczne – 7,00 za 240 szt. Termometr kąpielowy – 5,20 Okrycie z kapturkiem + 2 ręczniki – 18 + 16 + 20 Oliwka – ok. 15,00 Sól fizjologiczna – nie wiem ile?? Proszek do prania – albo dzidziuś, albo jelp Dla mnie Cienki szlafrok 2 x koszulki nocne Wkładki laktacyjne – 13,00 za 50 szt. Podkłady poporodowe – 3,65 za 10 szt. – x 3 Majtki siateczkowe – 6,00 za 5 szt. – x 3 Bepanten osłonki na piersi Z butelek kupię jedną z Aventu, laktatora nie kupuję na razie – męża wyedukuję i najwyżej on zakupi później te rzeczy. Kołderki i poduszki też na razie nie kupuję, dziecię raczej nie potrzebuje na początku. A z ubrankami to największy problem, jak uzupełnię listę to podam ![]() Proszę doświadczone mamy co dopisać, a co skreślić, ewentualnie powiększyć, zmniejszyć ilość.
"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie" Jan Lubiński Edytowane przez madalena83 Czas edycji: 2011-01-13 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
![]()
konwalia1282 jeden ręcznik dla dziecka to za mało - co zrobisz jak się zesika na niego zaraz po rozebraniu do kąpieli? I mam pytanie - na co ci 10 sztuk pieluch flanelowych? Ja mam aż jedną i nie używam jej do niczego
![]() Chusteczki wilgotne idą jak woda i ja polecam te z biedronki ![]() madalena83 ja bym z wycudowanych mebelków zrezygnowała na rzecz kupienia na prawdę bezpiecznego fotelika do samochodu. Chyba, że nie będziesz jeździć z dzieckiem to wtedy nie potrzebny. ---------------------------- Patyczki do uszu kupuję zwykłe, no nie widzę sensu przepłacać za ogranicznik, który mi do niczego potrzebny nie jest. Każda matka wie że nie wolno dziecku pchać tego do ucha zbyt głęboko. Oliwki, płynów do kąpieli, szamponów itd. nie stosujemy a mała ma już 3,5 miesiąca. Ja używam tylko emolium - emulsji do kąpieli i czasem kremu z oilatum (bo czasem maleństwo ma delikatnie suchą skórkę). Jeszcze widziałam podkłady do przewijania. Nam na początku schodził 1 podkład na 1 przewijanie ![]()
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Klarissa na dole mam, że mam jeszcze 3 ręczniki nowe, ale bez kapturka.
flanele, hmm myślałam, że się przydadzą do wyłożenia wózka czy leżaczka, ale faktycznie kupię mniej, dzięki ![]() pajacyki kupiłam jeszcze 4 na lumpku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zadomowienie
|
O matko
![]() ![]() ![]()
![]() |
#446 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ZResztą łóżeczko było inne upatrzone - za 140 zł na allegro, ale pojechaliśmy do ikei i mężowi strasznie spodobało się łóżeczko i cała ta seria i powiedział, że tylko to i żadne inne ![]() CO do kosmetyków to ja też cały czas myślałam o używaniu tylko i wyłącznie emolium lub oilatum. ALe zastanawiam się - bo skoro to są kosmetyki polecane do skóry z problemami to czy powinno się maluszkowi, który takich problemów może nie mieć fundować w tym kąpiele ![]() Samochodem będę jeździć i nad lepszym fotelikiem się zastanawiam cały czas - nie wiem co zrobić - bo wózek jakiś super ekstra nie jest mi potrzebny, a jak się kupi tani wózek to te foteliki do niczego, a te lepsze to znowu nie pasują do stelaża wóżka. I jak to rozwiązać??
![]() |
![]() |
#448 |
Rozeznanie
|
Nie powinno się. Generalnie poleca się kąpać noworodki w samej wodzie, można dodać nieco parafiny albo oleju ze słodkich migdałów (albo do wody, albo natrzeć dziecko po kąpieli, tzn wmasować delikatnie w skórę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Przyczajenie
|
4 gwiazdki w testach bezpieczeństwa ADAC ma Maxi Cosi Cabrio, a jeszcze lepszy jest model z bazą Isofix (i dwa razy droższy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
>Rożek kupiłam, taki bez usztywniania. Jest śliczny, więc nie żałuję, bo to jeden z nielicznych zakupów, które mi sprawiły nieziemską frajdę. Ale gdybym do tej pory nie kupiła, to zrobiłabym tak jak radziła mi położna na szkole rodzenia, żeby wsadzić kocyk w poszewkę od dużej poduszki i dokupić ewentualnie wstążkę. To taka rada dla tych co chcą oszczędzić trochę grosza. Położna odradzała rożek usztywniany. >Pokrowców na przewijak na razie nie kupuję, spróbuję je zastąpić pieluszką flanelową i ewentualnie jednorazowymi podkładami. Jak to nie zda egzaminu to dokupię później. >Zastanawiam się nad stanikiem do karmienia. Położna mówiła, że warto (ale w zaawansowanej ciąży, jak wielkość biustu się już ustali), a koleżanka poleca miękkie biustonosze. Pewnie do szpitala wezmę miękki i zobaczę jak się sprawdza, najwyżej ktoś dokupi i dowiezie. >Z butelki i smoczka zrezygnowałam na razie, to można kupić w szpitalu w razie konieczności. Cytat:
>Podkłady jeśli mają być tylko do szpitala, to chyba 3-5 wystarczy (położna mówiła o 3, ja jestem za zwiększeniem do 5), a jeśli mają służyć też w domu do przewijania maleństwa, to na pewno więcej. Ja kupię ok 20 sztuk. >Sól fizjologiczna - też nie mam pojęcia ile, kupię 20 sztuk, bo nie są drogie, na szczęście aptekę mam prawie pod ręką. >Osłonek nie kupuję, mam nadzieję, że bepanthen zda egzamin i nie będą potrzebne. Edytowane przez piwcior Czas edycji: 2011-01-13 o 23:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.