Kolęda - wpuszczacie, lubicie...? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-10, 09:21   #421
Milena_12
Rozeznanie

Dot.: Kolęda - wpuszczacie, lubicie...?

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A mnie to tam akurat wisi czy jestem wpisana w księdzowych kajetach czy nie Może i nie powinnam tak mówić, ale tak jest. Teraz księża mają się dobrze, ale zastanawiam się jaki będą mieli kryzys, kiedy dzisiejsze pokolenie moherowych beretów wymrze Nasze pokolenie nie będzie tak ochoczo dawać na ofiary i powiększać ich opasłe brzuszki Pewnie jakiś tam % będzie, ale na pewno duuuużo mniejszy niż teraz.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Dopóki kk będzie dostawał od państwa te 9 mld zł rocznie i kolejne nieruchomości to pieniądze będą mieli... Nieważne ile osób chodzi do kościoła. Chrzczenie niemowlaków utrzymuje kk w obecnym stanie.
Ciekawe czy jakby tylko katolicy płacili podatek kościelny to ilu z obecnych "90%" zostałoby przy tej organizacji.
Milena_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-11, 21:47   #422
GrumpyCat
Wredny kotecek

GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-11, 22:38   #423
Nameria
Zadomowienie

Nie chodzę do kościoła i nie wpuszczam księdza. Dwa lata temu dla świętego spokoju poszłam do rodziców na kolędę, żeby nie było bo mama mi głowę suszyła, że ojciec w pracy i ona sama zostanie ( mieszkam prawie po sąsiedzku moich rodziców). Ksiądz tam jakieś gadki, że w kościele mnie nie widuje i blablabla, próbowałam być miła. Ksiądz bezczelny ( nie wiem co oni takiego w sobie mają, ze tak się zachowują ) wypytał gdzie mieszkam, z kim mieszkam, czy zaręczona, gdzie pracuję. Przemilczałam sprawę, nie odpowiedziałam nic , żeby matuli problemu nie robić w końcu Tż zameldowany nie jest. Na koniec, ksiądz, dlaczego nie przyjmuję go u siebie, on by zobaczył jak mieszkam bo pewnie sama to nie mieszkam, jemu tu coś nie pasuje. Odpowiedziałam tylko, że nie wiem na jakich podstawach mnie ocenia ale nie dbam o to.
Masakra jakaś. Gdyby nie mama powiedziałabym mu co o nim myślę.
Od tej pory mama nigdy mnie nie poprosiła o towarzyszenie przy kolędize
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-12, 10:06   #424
pannaatopowa
Zakorzenienie

Ja na dniach mam kolendę. Może dziś? Nie wiem. Ze względu na babcię wpuszcze. Nawet ze dwie dychy mam w kopercie. Ale sama z siebie chodze tylko jajka święcić. Bo to ja ozdabiam koszyczek w domu (artystka jestem) i pójść mogę. Jednakowoż cokolwiek nie mówić o księżach w mojej wiosce są zarąbiści. Od kiedy przyszedł proboszcz wszystko się pozmieniało: drzwi są nowe, krzyż, organy wyremontowane, ogrzewanie w kościele, Większy cmentarz, odrodzony (wcześniej na końcu cmentarza było wielkie wysypisko a teraz zniknęło), ogrodzenie kościoła, mamy kostnicę i w ogóle jakby widzieć kościół przed i po to zupełnie co innego, Każda msza jest śmiech (dwoje księży się sprzecza), co roku na święto patrona jest festyn rodzinny gdzie wodzirejami są księża (nadają się do tego) i tak dalej i tak dalej.

Ale przeraża mnie myśl, ze w wielu parafiach od dziada pradziada zbiera się na remont i nic się nie dzieje (może poza nowym samochodem księdza). Tu gdzie jestem kościół jest paskudny, nikomu się nie podoba, jeszcze krzyż postawili wielki betonowy i brzydki, ale żeby ktoś zareagował? Nie nadal płacą. A ksiądz nie uważa za stosowne konsultować się z radą parafialną. Chyba nawet takiej nie ma. Mojej koleżance jak umarł ojciec ksiądz nie pozwolił zapłacić po zasiłku pogrzebowym, kredyt musiała wziąć. Często słyszę że daje się księdzu w kopertę a ten nosem kręci. Jak ktoś nie da to sie pluje z ambony. Nie rozumiem dlaczego sie na to pozwala?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-13, 09:56   #425
Celestia
Zakorzenienie

Nie widziałam księdza w domu odkąd się wyprowadziłam i mieszkam na wynajmie. Ale nigdy nie lubiłam tych wizyt. Kojarzą mi się z przepytywaniem a gdzie pracuję, a co robię, a co studiuję, a kiedy ślub z chłopakiem, takie wścibstwo jak 102. Jak raz nie daliśmy koperty (bo słaba sytuacja w domu była) to zapytanie czy o czymś czasem nie zapomnieliśmy co za głupi zwyczaj przyjmowanie księdza tylko po to by sobie mógł kasę wziąć (bo nie widzę innego celu jego odwiedzin).
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-13, 12:32   #426
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Moi rodzice zawsze przyjmowali księdza i ja też przyjmuję. Żaden nigdy nie był wścibski ani nie miał ze sobą "kartoteki". Ten z Warszawy tylko miał ze sobą notatnik, bo to był nowy blok i chodziło mu o to ile wiernych w parafii dojdzie. Daję 50 - 100 zł. Jestem wierząca i praktykująca.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-13, 18:38   #427
paint_it_black
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Celestia Pokaż wiadomość
Nie widziałam księdza w domu odkąd się wyprowadziłam i mieszkam na wynajmie. Ale nigdy nie lubiłam tych wizyt. Kojarzą mi się z przepytywaniem a gdzie pracuję, a co robię, a co studiuję, a kiedy ślub z chłopakiem, takie wścibstwo jak 102. Jak raz nie daliśmy koperty (bo słaba sytuacja w domu była) to zapytanie czy o czymś czasem nie zapomnieliśmy co za głupi zwyczaj przyjmowanie księdza tylko po to by sobie mógł kasę wziąć (bo nie widzę innego celu jego odwiedzin).
no nie gadaj
W moim domu nigdy nie dawało się pieniędzy, wtedy kiedy był proboszcz, mówił, że zachęca do ofiary na potrzeby kościoła, jak wikary, to nigdy nic nie usłyszałam.
paint_it_black jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-13, 19:42   #428
pannaatopowa
Zakorzenienie

Ja nie wiem czy pisałam, ale rodzice nigdy nie dawali koperty. Ksiądz wiedział, że się nie przelewa i nigdy łapy nie wyciągał. Od jakiegoś roku rodzicom powodzi się bardzo dobrze i postanowili coś dać w kopercie to ksiądz się wzbraniał rękami i nogami przed kopertą.

Na ulicy gdzie pracuję (jestem opiekunką) stoją szeregowo bloki. W sobotę był pod numerem 9 i został tylko mój blok. Nie przyjdzie w tym tygodniu (ja do kościoła nie chodze, ale sąsiadka mi mówiła). Czyżby ksiądz wyczuwał mój agnostycyzm na odległość?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 20:19   #429
Elfir
Zakorzenienie

jako ateistka oczywiście nie wpuszczam.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 19:21   #430
2016070953
Konto usunięte

u mnie był ksiądz i nie dałam koperty, ksiądz nic nie mówił i nie sugerował o pieniądzach. A jak nie dałam to nic nie powiedział. Chociaż wiele osób mnie za to skrytykowało że to faux pas nie dać pieniędzy za kolędę. a ja uważam, że wizyta duszpasterska to tak jak odwiedziny. Przecież nie zaprasza się gości po to żeby coś od nich dostać.
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 19:27   #431
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

U mnie też nigdy w domu nie było kwasu z dawaniem pieniędzy. Moi rodzice zawsze dawali tak z 50 zł, ale ksiądz zanim przyjął, to zawsze mówił, że nie trzeba, czy te pieniądze nie są potrzebne w domu itp. i było widać, że nie to było celem wizyty. Ogólnie traumy z kolęd nie mam, zawsze było sympatycznie, tylko to czekanie na księdza było wkurzające, jak rodzice i inni sąsiedzi koczowali na klatce i wypatrywali kolędy
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 19:31   #432
2016070953
Konto usunięte

No z tym koczowaniem się zgadzam, a do mnie ksiądz przyszedł tym razem prawie zaraz po tym jak wróciłam z pracy. Ech, z tym dawaniem kasy to u mnie w domu mama zawsze daje tak z 100 zł i była niezadowolona że nie dałam tu u siebie "bo to nieładnie" i czemu sę tu do parafii nie zapiszę a ja nie chodzę tu w Krakowie do kościoła gdzie moja ulica jest przypisana do parafii, chodzę raz tu raz tu a do parafii gdzie moja ulica przynależy nie chodzę bo mi się nie podobają kazania, to że jest długo itp. A chyba nie da się tak zapisać do parafii gdzie się podoba. Jestem zapisana w rodzinnej miejscowości.
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 00:54   #433
Maja00007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Złośnica81 Pokaż wiadomość
No właśnie, ciekawi mnie jak jest w Waszych domach, ja od kilku lat unikam tej przyjemności, a pieniędzy bym już na pewno nie dała
Śmieszą mnie trochę te ich kartoteki, do których nawet nie mamy wglądu, i "wywiady środowiskowe", a już najbardziej wyciąganie rąk po koperty choć ostatnio słyszałam parę historii o księżach, którzy nie chcą ich przyjmować
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3072025.html
To jest uroczy artykuł o kolędzie
Ogólnie, gdy wyprowadzę się od rodziców, raczej nie będę ich wpuszczać, chyba, że ksiądz chciałby po prostu porozmawiać (choć nie wiem o czym ), w tej chwili po prostu ich unikam lub nie schodzę na dół do rodziców.
Jak jest u Was?
Wpuszczam bo muszę. Moje dziecko na drugi rok idzie do komunii. Nie lubię kolędy i uważam ją jako coś zbędnego.
Maja00007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 14:18   #434
paint_it_black
Zadomowienie

Tu bym się wpisała na listę
paint_it_black jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 22:09   #435
cleopadra
Wtajemniczenie

wpuszczam kolende,nie daje kopery,daje tylko ministrantom paczki ze slodyczami
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 22:24   #436
ellish
Zakorzenienie

Pierwszy raz słyszę o paczkach dla ministrantów.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 22:30   #437
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Pierwszy raz słyszę o paczkach dla ministrantów.
wiem ,malo kto daje,moja babcia pracowala w inkaso za komuny to miala dostep do slodyczy ,gdy inni musieli stac w kolejkach,wiec zawsze robila paczki ministrantom,potem mama przejela te tradycje,i wlasciwie to mama daje ,bo ja mieszkam u mamy,ale tez bede dawac jak bede na swoim,ale koperty nie dajemy
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 19:57   #438
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
wiem ,malo kto daje,moja babcia pracowala w inkaso za komuny to miala dostep do slodyczy ,gdy inni musieli stac w kolejkach,wiec zawsze robila paczki ministrantom,potem mama przejela te tradycje,i wlasciwie to mama daje ,bo ja mieszkam u mamy,ale tez bede dawac jak bede na swoim,ale koperty nie dajemy
i super
Stary 2015-01-30, 20:19   #439
talkshit
Zakorzenienie

pamietam jak z rodzicami się przeprowadziłam, i ksiądz pierwszy raz przyszedł do nas najpierw rozmawial z dobre 5 minut ile to kasy wlozylismy w dom, ogladal komentowal wszystko, a później powiedział do ojca ze może dac mu kopertę i sobie poszedł dopiero po chwili się zorientowaliśmy ze nawet nie poswiecil nam mieszkania, od tamtej pory a było to z 5 lat temu nie wpuścili smy ani razu go i na swoim mieszkaniu tez nie wpuszczam
których nie potrafimy okiełznać.

Motocykl
- mój sposób na życie.

talkshit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 19:11   #440
GrumpyCat
Wredny kotecek

Odświeżam

Jak co roku - nie wpuszczam sukienkowych
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 19:37   #441
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Odświeżam
U mnie ksiądz już był, sam proboszcz przyszedł , siedział ze 20 minut i się miło nam rozmawiało
Stary 2015-12-30, 19:38   #442
marianna144
Wtajemniczenie

nienawidze koledy. raz jak widziałam akcję ze ksiadz nie pogardził koperta od ludzi którzy naprawde nie mieli pieniedzy bo akurat oboje stracili prace a było to w czasie zmian ustrojowych (dali bo tak mieli zakodowane ze ksiedzu sie daje.) i moim zdaniem (a nieletnia byłam) ksiadz nie powinien brac , a nawet jestem zdania ze powinien wyciagnac do nich reke z pomocą (bo oni z tych nie proszacych byli) nie zapomne tego nigdy tym bardziej ze tam naprawde bieda była taka ze na wigilię jedli rybe z puszki.

druga akcja (wczesniejsza) to w moim własnym domu jak ksiadz (miałam 11-12lat) łapiac mnie za reke kazał recytowac główne prawdy wiary. umiałam tylko ze stresu najpierw sie myliłam potem zamilkłam. coz wykrecił mi rekę popłakałam się jak bobr. nikt nie widział bo stałam tyłem mysleli ze on mnie za te reke trzyma a ja wyję bo nie umiem a nie z bolu.
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 19:44   #443
lilka_vanilka
Zakorzenienie

O, sezon rozpoczęty
Do moich tesciów jutro przyjdzie proboszcz, który nie zgodził się udzielic chrztu mojemu synowi, nazywając go bękartem (mamy z mężem cywilny). Akurat jutro też będziemy. Może być ciekawie ;-)
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 19:45   #444
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
nienawidze koledy. raz jak widziałam akcję ze ksiadz nie pogardził koperta od ludzi którzy naprawde nie mieli pieniedzy bo akurat oboje stracili prace a było to w czasie zmian ustrojowych (dali bo tak mieli zakodowane ze ksiedzu sie daje.) i moim zdaniem (a nieletnia byłam) ksiadz nie powinien brac , a nawet jestem zdania ze powinien wyciagnac do nich reke z pomocą (bo oni z tych nie proszacych byli) nie zapomne tego nigdy tym bardziej ze tam naprawde bieda była taka ze na wigilię jedli rybe z puszki.
To raczej problem z ludźmi, którzy mieli coś tam zakodowane. To takie błędne koło, bo oni wytresowani, a ksiądz przyzwyczajony, że mu dają kasę. Swoją drogą skąd Ksiądz ma wiedzieć, że przyszedł do ludzi, którzy właśnie stracili prace i jedzą rybę z puszki? O pomoc nie prosili, na czołach wypisane nie mają, a i kopertę dali z własnej nieprzymuszonej woli.
Cytat:
druga akcja (wczesniejsza) to w moim własnym domu jak ksiadz (miałam 11-12lat) łapiac mnie za reke kazał recytowac główne prawdy wiary. umiałam tylko ze stresu najpierw sie myliłam potem zamilkłam. coz wykrecił mi rekę popłakałam się jak bobr. nikt nie widział bo stałam tyłem mysleli ze on mnie za te reke trzyma a ja wyję bo nie umiem a nie z bolu.
i nic nie powiedziałaś rodzicom?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 19:57   #445
marianna144
Wtajemniczenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;53951525]To raczej problem z ludźmi, którzy mieli coś tam zakodowane. To takie błędne koło, bo oni wytresowani, a ksiądz przyzwyczajony, że mu dają kasę. Swoją drogą skąd Ksiądz ma wiedzieć, że przyszedł do ludzi, którzy właśnie stracili prace i jedzą rybę z puszki? O pomoc nie prosili, na czołach wypisane nie mają, a i kopertę dali z własnej nieprzymuszonej woli.
i nic nie powiedziałaś rodzicom?[/QUOTE]

widac nawet po mieszkaniu bo im sie nigdy nie przelewało, a zreszta padło standardowe pytanie co robicie? powiedzieli ze teraz nie pracują bo polikwidowano ich zakłady pracy pare miesiecy temu (dzieci nieletnie sie przewijały) a ksiadz na to "wszystkim ciezko" po czym myslałam ze guziki sutanny z okolic brzucha to eksplodują:

ja o tym wykreceniu powiedziałam ....ale jak juz ksiadz poszedł potem jakies skargi ogolnie na niego były i wysłano go na misje chociaz podobno nie chciał.
Stary 2015-12-30, 19:57   #446
ellish
Zakorzenienie

U nas nigdy ksiądz nie brał kasy. Tylko zostawiali nas na koniec i impreza do białego rana z całą ekipą parafialną. Stół jak na wigilię. Później wracali bez sutanny żeby ludzie nie widzieli o której to się wraca.

Na szczęście już tam nie mieszkam. A u mnie- nie przyjmuję. Nie lubię wścibskich pytań.
Stary 2015-12-30, 20:00   #447
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;53951525]
i nic nie powiedziałaś rodzicom?[/QUOTE]

Przecież ksiadz to 'wysłannik Boga', wiec w piekle sie bedzie smażył ten, co ośmieli się ma jego eminencję złe słowo powiedzieć!

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 20:23   #448
kalwinka
Zadomowienie

U nas był nowy, młody ksiądz. Poza porą wizyty (10.20) nie mam nic do zarzucenia - posiedział 10 minut, całkiem miło się rozmawiało, stwierdził że z chrzcinami nie ma się co śpieszyć, teraz zimno i szkoda męczyć maleństwo, pogadamy kiedy będziemy chcieli chrzcić. Koperty nie wziął
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 20:56   #449
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
O, sezon rozpoczęty
Do moich tesciów jutro przyjdzie proboszcz, który nie zgodził się udzielic chrztu mojemu synowi, nazywając go bękartem (mamy z mężem cywilny). Akurat jutro też będziemy. Może być ciekawie ;-)
wiesz ze nie moze nie ochrzcic? kuria wydała odpowiednie instrukcje pare lat temu.

wracajac do koledy te pytanie wiecie praca zwiazki itd mnie nie dziwia bo chamsko byłoby wziasc koperte i wyjsc. no to probują zagadac ja nie powiem spotykałam tez fajnych ksiezy po koledzie ale jednak bardziej pamieta sie te "czarne owce"
Stary 2015-12-30, 21:07   #450
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
O, sezon rozpoczęty
No nazywanie bękartem to przesadza, ale że nie chciał ochrzcić, to się nie dziwię.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości