|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Cytat:
A może dał Ci już na zaś to skierowanie? bo to badanie się robi między 24-28 tygodniem bodajże.
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... ![]() ![]() 17.05.2014- Nasz Dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Potwierdzam ![]()
![]() |
#4473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Iza glukoze sie przepisuje miedzy 18 a 25 tygodniem ciązy m kazdy lekarz inaczej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Zakorzenienie
|
Im waga bardziej rośnie tym szybciej sie bada cukier...są laski co się je posyła w 17 tc a sa takie co w 26 więc to na prawde zalezy od lekarza prowadzącego
a jeśli chodzi o 75 a nie 50 g glukozy to 50 bada sie miedzy 24-28 tygodniem a 75 jest dokladniejszy i można badać szybciej , w sumie od początku II trymestru ![]() o tu masz fajny opis : OGTT z 50g glukozy Doustny test tolerancji glukozy wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży. Wtedy występuje największe ryzyko rozwoju choroby. Do badania nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Nie ma konieczności, żeby być na czczo. Najpierw pobiera się krew żylną do oznaczenia wyjściowego poziomu cukru. Następnie przyszła mama w ciągu 5 minut musi wypić 50 g glukozy rozpuszczonej w 250-300 ml wody. Po 60 minutach ponownie pobiera się krew do badania glukozy. W międzyczasie należy siedzieć spokojnie w poczekalni. Nie wolno wykonywać wysiłku fizycznego (np. wyjść na spacer), palić papierosów, jeść lub pić. Mogłoby to zafałszować wyniki pomiaru. Prawidłowo stężenie cukru po godzinie powinno być mniejsze niż 140mg/dl (7,8mmol/l). Gdy wyniki są dobre, można wykluczyć cukrzycę ciężarnych. Nie ma też potrzeby prowadzenia dalszej diagnostyki. Jeżeli jednak stężenie glukozy jest wyższe, należy powtórzyć test z 75g glukozy z zastosowaniem się do wszystkich zasad jego przeprowadzenia. Jeżeli po 2 godzinach od obciążenia glukozą jej stężenie będzie wynosić ≥ 140 mg/dl, rozpoznaje się cukrzycę ciążową. Gdy po 60 minutach od obciążenia 50g glukozy uzyskano wynik ≥ 200mg/dl (≥ 11,1mmol/l), od razu rozpoznaje się cukrzycę. 3.2. OGTT z 75g glukozy Klasyczny OGTT z 75g glukozy w diagnostyce cukrzycy ciężarnych przeprowadza się tylko w szczególnych sytuacjach: na początku ciąży, przy podwyższonym stężeniu glukozy (100-125mg/dl), lub prawidłowym (< 100mg/dl), ale przy obecności czynników wysokiego ryzyka, w drugiej połowie ciąży, gdy wynik OGTT z 50g glukozy był nieprawidłowy (> 140 mg/dl). W tym przypadku badanie poziomu glukozy w ciąży przeprowadza się na czczo – po minimum 8 godzinach niejedzenia. Można jedynie pić wodę. Ponadto, co najmniej przez 3 dni poprzedzające test należy spożywać pełnowartościową, przeciętną dietę (np. bez ograniczania przyjmowania węglowodanów). W laboratorium najpierw pobiera się próbkę krwi do oznaczenia wyjściowego poziomu glukozy. Następnie w ciągu 5 minut wypija się 75g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Drugie badanie poziomu glukozy wykonuje się po 120 minutach. W tym czasie należy spokojnie siedzieć w poczekalni, stosując się do takich samych zasad, jak w OGTT z 50g glukozy. Czasami robi się dodatkowe oznaczenie w 60 minucie od podania glukozy. Prawidłowo stężenie glukozy po 120 minutach powinno wynosić < 140mg/dl. Jeżeli wykonano oznaczenie również w 60 minucie, stężenie cukru nie powinno przekraczać 180mg/dl (10mmol/l). Każde przekroczenie powyższych wartości oznacza cukrzycę ciężarnych. Jeżeli test wypadł prawidłowo, diagnostyka na tym się nie kończy. Po raz kolejny przeprowadza się OGTT z 75g glukozy w 32. tygodniu ciąży. Wyniki interpretuje się tak jak powyżej. Edytowane przez Linka1984 Czas edycji: 2013-07-23 o 11:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Zakorzenienie
|
Linka dzięki za info
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4478 |
Wtajemniczenie
|
Linka już wszystko rozjaśniła
![]()
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... ![]() ![]() 17.05.2014- Nasz Dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już w diete wprowadzić Ci chcę rzeczy o niskim indeksie glikemicznym..wiec można powiedziec przedcukrzycowa dieta bo za szybko tyjesz.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() Edytowane przez iza243 Czas edycji: 2013-07-23 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4482 |
Zakorzenienie
|
dieta ciążowo-cukrzycowa jest bardzo dobra dla kobiet nawet bez cukrzycy :P bo nie obciąża organizmu a pozwala zdrowo trzymac się wagi bez skutków dla dziecka :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Zakorzenienie
|
poki co mam jakies 3-4 kg mniej niz przed zajsciem w ciaze, ale ja startowalam z waga ponad 70 kg
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4486 |
Zadomowienie
|
czesć
dziś wyszłam ze szpitala niestety ciąży nie udało się uratować mimo że od razu dostałam luteinę na podtrzymanie jednak szybko się okazało że to na nic. w poniedziałek dostałam tabletki poronne(chyba tak to się nazywa) po 8 godzinach leżenia i podwójnej dawce leku, coś zaczęło działać przez ten cały czas miałam 4 razy usg miał być zabieg ale okazało się że macica sam się oczyściła, z racji tego że to była bardzo wczesna ciąża (7tydz) więc lepsza opcja bo mnie inwazyjna mąż był cały czas przy mnie, bardzo mnie wspierał, choć sam cierpiał nie okazywało tego przy mnie. były łzy i wiele pytań, jednak teraz trzeba być silnym i żyć dalej ![]() psychicznie czuję się już ok mój mąż też, na tyle ile to możliwe podjęliśmy decyzję że nie będziemy specjalnie celebrować ani rocznicy "śmierci" ani dni spodziewanych narodzin. chcemy nosić maleństwo w sercu ale bez zastanawiania się "jakby wyglądał za rok czy za 5 lat" wiadomo strata jest duża jednak tak będzie dla nas lepiej i bez pytań czemu my? czemu tak? dlaczego? po prostu stało się i trzeba z tym żyć może pomogło nam to że nie widzieliśmy jeszcze maleństwa i nie słyszeliśmy serduszka bo pierwsza wizyta miała być dziś diagnozę trudno było wystawić ale prawdopodobnie przyczyną była genetyczna wada zarodka i z góry był skazany na niepowodzenie przez 4 dni pobytu w szpitalu na moja salę trafiło 8 dziewczyn z krwawieniem - 2 do domu wyszło z ciążą podtrzymaną 6 łącznie ze mną poroniło, 5 miało zabieg łyżeczkowania statystyki przerażające!! jak trochę dojdę do siebie postaram się was nadrobić za wszystkie trzymam gorąco trzymam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- i po pocieszające - to że mogę zajść w ciąże!! dodam jeszcze że lekarz kazał czekać aż się skończy plamienie ,które obecnie mam i może się utrzymać do tygodnia później @ sam się powinien pokazać potem mamy odczekać dwa pełne cykle i działać dalej ![]() dodał też że pierwsze poronienie jest uznane jako przypadek - nie musi być konkretnej przyczyny, nic konkretnego nie musiało się wydarzyć i ani stres ani wysiłek nie miały wpływu na poronienie |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#4488 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() tsh 3,040 ulU/ml (norma 0,465 - 4,680) prolaktyna 29,9 ng/ml (a norma 1.3 - 25,0)
zakochana ![]() 20.05.2013 - zdany egzamin na prawo jazdy ![]() 05.06.2013 - "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne" ![]() 12.06.2013 - odebrałam Prawo Jazdy ![]() Czekamy na fasolinke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4489 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4490 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
zakochana ![]() 20.05.2013 - zdany egzamin na prawo jazdy ![]() 05.06.2013 - "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne" ![]() 12.06.2013 - odebrałam Prawo Jazdy ![]() Czekamy na fasolinke ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4491 | ||
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Cytat:
![]() Cytat:
Zjadlam melona i mam zgage ![]()
![]() |
#4492 |
Wtajemniczenie
|
Bajka,bo to ładnie się trzymasz z tą wagą
![]() Spinka, bardzo mi przykro... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
Zakorzenienie
|
oba wyniki są za wysokie
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4494 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Adrian - ani ziębi ani grzeje Cytat:
![]() Widze że masz w sobie dużo siły, ciesze się, bo to teraz wazne. Dołączysz szybko do zafasolkowanych, zobaczysz ![]() Cześć ! poślizgnęłam się dzisiaj na schodach i wywaliłam, trochę się wystraszyłam ale nic mnie nie boli.
![]() |
#4495 |
Zakorzenienie
|
Spinka, przykro mi
![]() Dobrze, że masz takie podejście, na pewno będzie dla Was lepiej tak, niż rozpamiętywać co by było gdyby. Powodzenia w następnych staraniach! Czekoladowa - mam podobnie, biorę na razie tylko bromek, ale na urlopie pójdę w końcu do endo i zacznę zbijać też tsh ( u mnie ok 2,7) Oby to pomogło ![]() Izuś a Ty tyle nie panikuj, spróbuj nie myśleć o badaniach itp, póki nie ma czym to sięnie martw ![]() Linka kotek cudo! I nie wiem co jeszcze chciałam .. zmęczona jestem ![]() ![]()
#4496 |
Zakorzenienie
|
Spinka, tak mi przykro, ale widzę że masz w sobie ogromną moc i przeżyjesz to, wierzę że za kilka miesięcy znowu zobaczysz swoje upragnione dwie kreseczki i tym razem już wszystko będzie w jak najlepszym porządku.
#4497 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4498 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4499 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przykro mi z powodu straty, dobrze, że macie w sobie oparcie. Ani się obejrzysz a znowu będziesz w ciąży. Przytulam. Nuna - ja na ciemieniuchę stosowałam alantan maść. Posmarowałam jej głowę około południa a przy wieczornym myciu parę razy potarłam jej pieluszką tetrową i zeszło. Od maści zrobiło się bardzo miękkie i bez trudu zeszło. Na razie nie wraca ![]() Także jakby co to polecam. Maru - walcz o podwyżkę. Masz już w pracy pewnie jakąś ustaloną pozycję a w nowej wiadomo, wszystko od nowa.
Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki. Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów Maleńka i bezbronna Szybko tak ucieka czas, cenny czas córeczka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4500 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Moj tz tez nasza kotke traktuje jak "ksiezniczke", czasem mysle, ze ma z nim lepiej niz ja ![]() ![]() Cytat:
![]() A tu juz 26 ![]() A glukoza nie jest taka straszna (jak teraz o niej pomysle) tylko to czekanie na wynik ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam sie w 32 tc ![]() To juz 8 m-c tak? Zaczynam myslec o porodzie ![]() A mala potrafi sie juz tak wypiac, albo zasadzic mi takiego kopa, ze az mnie wygina jak paragraf. Biorac pod uwage, ze jej ulubione rejony to pecherz i okolice... A i wczoraj zrobilam awanture dla tz, ze pootwieral okna i robi przeciag (a bylo u nas 16 stopni), a potem sie okazalo, ze to ja pootwieralam....wstyd...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.