|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narz璠zia |
|
|
#4471 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 204
|
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟
Moje dzisiejsze R, od jakiegos czasu staram si zdrowo od篡wia czasami mam takie tragiczne jedzenie w dzie ( 1 posilek ) albo same slodycze ze nawet tego nie wstawiam , od 3 dni udaje mi sie naprawde w miare dobrze od篡wia, prosz o ocen , od 14 do 22 jestem w pracy
![]() I. p騧no wsta豉m , 5 造瞠k p. owsianych na mleku 2 % z suszon 郵iwk, orzeszkami archaidowymi, suszon. papaj, rodzynkami i siemieniem lnianym. II. w pracy: pierwsza przerwa, 2 jajka na twardo , 2 tosty pe軟oziarniste z serem gouda light i pomidorem ![]() III. 2 przerwa kakao naturalne bez cukru ![]() IV: jeszcze w pracy miseczka sur闚ki z selera i pora z 造磬 jogurtu naturalnegoV: kie豚asa z piersi indyka, sa豉tka grecka, kromka razowca. I jak?
|
|
#4472 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 684
|
Cytat:
![]() 鑿icz si這wo i przegl康aj帷 w徠ek z posi趾ami oko這treningowymi w豉郾ie takie co wyczyta豉m - mo瞠 masz jaki inny pomys? Zast徙i czym innym te wafle?
|
|
|
|
|
#4473 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 671
|
Redukcja
![]() I: owsianka (5. p豉tk闚) z lnem mielonym, wi郾iami i jogurtem naturalnym. II: dwie kromki domowego chleba z mas貫m, w璠zonym indykiem, serem hit z ryk i og鏎kami konserwowymi; domowy kisiel ![]() III: ry br您owy, 這so pieczony, broku造. IV: wiejski z rodzynkami i nerkowcami. V: sa豉tka grecka. |
|
|
|
#4474 |
|
Zakorzenienie
|
R:
I. P豉tki gryczane i migda這we na mleku z orzech闚 laskowych z bananem, suszonymi 郵iwkami, pecanami i start czekolad 90% + jajko na mi瘯ko II. 2 kromki chlebka cukiniowego (bez m彗i) z tofu, pomidorem, papryk i kie趾ami broku豉 + jab趾o III. dorsz z pary, broku, dusznone warzywa z czerwonym pesto (marchew, cukinia, cebula oraz pieczarki) IV. jogurt z mro穎nymi owocami le郾ymi i od篡wk bia趾ow, pestki dyni V. b璠zie wrap z siemienia ze szpinakiem, cebul, czerwon papryk, jajkiem na twardo oraz hummusem z suszonymi pomidorami i kolendr ![]() Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4476 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 521
|
Dzi瘯uj bardzo, to bardzo mi貫
![]() Cytat:
Wychodzi mi a'la pancake, musz zdecydowanie zmniejszy ilo嗆 siemienia. Nic nie zmienia貫 w proporcjach? :P 3 造磬i na jedno jajko to u mnie zdecydowanie za du穎.
|
|
#4477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mo瞠 na zbyt ma貫j patelni robisz? Zawsze mo瞠sz doda troch wi璚ej mleka/wody. Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4478 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 521
|
Cytat:
B璠 pr鏏owa na pewno dalej
|
|
#4479 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4480 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 375
|
Wrzucam swoje U - nie wiem, co mi si sta這, ale metabolizm bardzo mi si rozp璠zi. Na mojej solidnej diecie, do嗆 czystej, ale z wieloma wyj徠kami, i przy umiarkowanych 獞iczeniach 3-4 razy w tygodniu w ostatnim miesi帷u schud豉m ponad 2 kg. Nie mia豉m wagi w domu, wi璚 nie zdawa豉m sobie sprawy. Wa輳 teraz ok 55 kg przy 175 cm wzrostu, wi璚 to granica niedowagi i nie jestem z tego zadowolona. Dok豉dam wi璚 kalooooriii.
郾iadanie : spory nale郾ik z serem bia造m, rodzynkami, migda豉mi, malinami i jogurtem greckim. porcja sa豉tki owocowej z melona, jab趾a, mandarynek, gruszki i suszonej 簑rawiny. Cappuccino z 2 espresso na pe軟ot逝stym mleku. II 郾iadanie: bu趾a razowa posmarowana mas貫m, z 這sosiem w璠zonym, roszponk, avocado, pomidorami koktajlowymi, czerwon papryk i rze簑ch. koktajl z banana, mro穎nych truskawek, bor闚ek i mleka migda這wego godzina basenu Obiad: makaron razowy ze szpinakiem, jajkiem, czosnkiem, fet i suszonymi pomidorami + sa豉tka z sa豉ty rzymskiej, pomidor闚 cherry, pieczonego tofu, pieczonego bak豉瘸na i gruszki, z sosem z balsamico i oliwy. podwieczorek: 2 domowe ciastka owsiane z suszon 簑rawin, migda豉mi i ciemn czekolad, kawa zbo穎wa z mlekiem. pomara鎍za kolacja: g瘰ta zupa z cukinii, pomidor闚 i zielonej soczewicy + grzanka z razowca posmarowana pesto, z mozzarell, pomidorami, oliwkami i bazyli. |
|
|
|
#4481 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 290
|
Shariana, serek typu w這skiego wyst瘼uje w sklepach pod nazwami Capri, Capreggio, Capresi
![]() Moje U z dzi. I Kakaowa owsianka z kasz mann i otr瑿ami orkiszowymi na mleku z: gruszk, cynamonem, serkiem homo, orzechami w這skimi i miodem wielokwiatowym II Bu趾a "3 ziarna" z zio這wym serem brie, pomidorem i sa豉t; jab趾o III 2 panierowane sma穎ne filety z morszczuka; ga趾a kaszy gryczanej; zestaw sur闚ek (obiad w restauracji - od razu odczu豉m ma陰 jak dla mnie porcj kaszy, bo mnie szybko przyssa這 na w璕le, czego efektem by s這dki podwieczorek) IV 2 kromki chleba graham z mas貫m orzechowym crunchy i d瞠mem truskawkowym; kilka suszonych 郵iwek V Jajecznica z 2 jaj na oliwie z oliwek z kie豚as wieprzowo-wo這w, rzodkiewkami i szczypiorkiem I chyba waln wieczorem z T jakie dobre mocne ciemne piwo, na wyluzowanie
|
#4482 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 6 855
|
Cytat:
Jestem jestem, komu trzeba dup spra??
|
|
#4483 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 319
|
Dawno niczego nie wrzuca豉m, wi璚 mo瞠 wrzuc
![]() U ![]() I: kawa z mlekiem kokosowym; kasza jaglana z upieczonymi wczoraj warzywami (zosta這 z kolacji): pietruszk, selerem, marchewk, cukini i burakami, posypana pestkami z dyni; II: banan, gar嗆 gryki ekspandowanej z jogurtem kozim; III: zupa jarzynowa; na drugie filet z okonia pieczony w piekarniku razem z ziemniakami; domowe warzywa kiszone: cukinia, buraki, papryka, marchewka i og鏎ki; IV: kawa貫k ciasta jaglano-dyniowego; V: cztery placuszki z amarantusa z sosem pomidorowym. |
|
|
|
#4484 |
|
Konto usuni皻e
Wiadomo軼i: 5 832
|
U mnie weekend b璠zie na lu幡o (pisa豉m Wam o serniku
), ale i tak co musz u這篡, 瞠by nie rozp璠zi si za bardzo.Niby redukcja, ale czy na pewno? Jutro: Wst瘼 do 郾iadania (do嗆 wcze郾ie wstaj i jad na dworzec to u siebie zjem mniejszy posi貫k, bo tak wcze郾ie ci篹ko mi zje嗆 pe軟owarto軼iowy posi貫k a ca趾iem g這dna nie wyjd, w poci庵u b璠zie kontynuacja): 2 造磬i p豉tk闚 owsianych z rodzynkami, p馧 szklanki mleka, dwie roladki z pol璠wicy i twarogu I 郾iadanie: ciabatta z twarogiem, pol璠wic, og鏎kiem i zielonym pesto, ma貫 jab趾o II 郾iadanie: kefir naturalny, ma貫 jab趾o obiad: pier z kurczaka ok. 150 g z warzywami podwieczorek: sernik <3 kolacja: jak szale to szale polecicie jaki przepis na ciasto od pizzy nadaj帷e si na redukcj? zjad豉bym sobie kawa貫k ze szpinakiem ![]() Niedziela: I 郾iadanie: 4 造磬i p豉tk闚 owsianych, szklanka mleka, kromka chleba z twarogiem, pomidorem i pol璠wic z indyka II 郾iadanie: sernik <3 obiad: pier z kurczaka ok. 150 g z miodem i warzywami podwieczorek: jogurt naturalny do picia, jab趾o kolacja I: grahamka z twarogiem i pol璠wic z indyka, papryka kolacja II: serek wiejski z 造瞠czk konfitury niskos這dzonej |
|
|
|
#4485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
boski ten Tw鎩 jad這spis
|
|
#4486 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 405
|
mi! prosze! 瞠bym nie wypadala z formy!
|
|
|
|
#4487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jej jak zdrowo i pysznie, wszystko bym zjad豉 jeden z najlepszych jad這spis闚 pod m鎩 gust---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Tobie to wiesz ![]() trzeba Tob potrz御n望 tak porz康nie 瞠by Ci si w g這wie zn闚 poprzestawia這 w t dobr stron ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
gdzie wyje盥zasz co 鈍ietujesz, wi璚 szalej, mo瞠sz zje嗆 kawa貫k pizzy, zr鏏 po prostu na pe軟oziarnistym spodzie cho nawet jak zjesz kawa貫k zwyk貫j nic Ci nie b璠zie ![]() omlet te b璠zie ok
|
|
#4488 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 319
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4489 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 914
|
Cytat:
jeste na redukcji? je郵i tak to uwa瘸m 瞠 zb璠ne s Ci w璕le od razu po treningu, wystarczy這by jakby do godz zjad豉 pe軟owarto軼iowy posi貫k, ewentualnie zaraz po treningu szejk bia趾owy ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- Cytat:
przygarnij mnie do siebie
|
|
#4490 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 88 472
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Cytat:
|
|
#4491 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 254
|
Redukcja
I Wie郾iak , p馧t逝sty twar鏬 i j. naturalny , og鏎ek , pomidor , cebula , szczypiorek , s鏊 , pieprz + 1,5 kromki grahama . Zielona herbatka II jab趾o i zielona III n騜ka z kurczaka z piekarnika , jeden ziemniak z piekarnika i sa豉tka grecka + zielona herbatkaIV υso nadziewany pieczarkami (malutki ) i kawa貫k pieczywa graham V Jak b璠 g這dna to zjem jajka gotowane 2 sztuki a jak mniej to jab趾o i herbatke
|
#4492 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 119
|
Cytat:
Strasznie ma這 No i kolacja... to samo co przy drugim sniadaniu. 2 go貫 jaja to nie jest posi貫k, a jab趾o tym bardziej. W og鏊e nie widz u Ciebie t逝szczy (tylko tyle co zawieraj go 這so i ewentualnie jajka), jak na m鎩 gust niewiele warzyw.
|
|
|
|
|
#4493 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 42
|
Dzisiejsze U
![]() I (8:00) - jajecznica z jednego jajka, dwa plastry pol璠wicy z indyka, dwie ma貫 kromki chlebka 篡tnio-razowego z ziarnami, warzywa (pomidor, papryka, rzodkiewka) II (10:30) - p馧 banana, p馧 jogurtu, kilka orzech闚 w這skich, cynamon III (13:00) - jajko gotowane, kromka chleba Pro-Body, dwie 造瞠czki bielucha lekkiego, warzywa (og鏎ek, papryka, rzodkiewka) trening - 1,5h tenisa IV (16:00) - duszona pier z kurczaka z br您owym ry瞠m, sur闚ki (buraczki i kapusta) V (pewnie ko這 19:30) - owsianka (3 造磬i p豉tk闚, p馧 szklanki mleka, p馧 jab趾a, 造磬a p豉tk闚 migda堯w, cynamon) - tak wiem, owsianka na kolacj to do嗆 niespotykane, ale jak pisa豉m kilka post闚 wcze郾iej, kolacje musz je嗆 lekkie i ryby, twarogi czy surowe warzywa wieczorem mi nie s逝膨
|
|
#4494 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 254
|
Cytat:
og鏊nie t逝szcze spo篡wam , mase趾o przewa積ie na 郾iadanie , sa豉tki z oliw oraz jakie podsma瘸nia to na niej te i rybki jadam cz瘰to ostatnio np. 郵edzie , normalna rybka jaki dorsz . a kukniesz na ten jad這spis ? Tu pewnie b璠zie za du穎 w璕li , t逝szczy umiarkowanie a bia趾a za ma這 ![]() btw dzi瘯uje I 2 kromki pieczywa s這necznikowego , mas這 , sa豉ta lodowa , i ... plasterki w璠zonego indyka ( zapomnia豉m - Post ) pomidor , cebulka , og鏎ek , kie趾i z rzodkiewki , s鏊 + zielona herbatka II Duu瘸 pomara鎍za Pomi璠zy : 郵ed w oleju (ods帷zy豉m mocno ) z cebulk i kromk pieczywa s這necznikowego III Zupa jarzynowo-ziemniaczana , mega mieszanka IV / V Ma豉 szklanka robionego soku z marchwi i jab貫k oraz to samo co pomi璠zy II a III tz. " : 郵ed w oleju (ods帷zy豉m mocno ) z cebulk i kromk pieczywa s這necznikowego ,,
|
|
#4495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do "za ma這-za du穎" - ode mnie ka盥y mo瞠 liczy na kopniaka w zad, je郵i za bardzo obetnie porcje A czy nie jest za du穎 albo czy nie za du穎 w璕li, moim zdaniem najpro軼iej si przekona jedz帷 przez pewien czas na podobnym bilansie (nie m闚ie, 瞠by wylicza co do grama, tylko orientacyjnie) - wtedy sama zobaczysz, czy na tym chudniesz/stoisz w miejscu/puchniesz.A z takich og鏊nych uwag to: 1. 好iadanie ca趾iem ok. Tego w璠zinego indora sobie nie 瘸逝j Jedno, do czego mog豉bym si przyczepi - nie 陰cz pomidora i og鏎ka w jednym posi趾u, bo pozbawisz pomidora witaminy C. 2. 奸ed z chlebem jest ok. ale dodaj do niego jakie warzywa koniecznie. 3. Co to jest "mega mieszanka"? To mieszanka warzywna czy jaki miks orzech闚? je郵i to drugie, to spoko. Je郵i pierwsze - dodaj do zupy cho熲y oliwy. |
|
|
|
|
#4496 |
|
Wtajemniczenie
|
Niedzielna, lu幡a
redukcja:I: owsianka z 5. p豉tk闚 na mleku z jab趾iem, cynamonem i serkiem wiejskim (150g). II: dwie kromki domowego chleba z mas貫m, 這sosiem w璠zonym, pomidorem i serem hit z ryk; ma造 kawa貫k sernika 25km przeja盥磬a na rowerze, podczas kt鏎ej wpad這 jab趾o i kilka suszonych moreli. III: dwa spore ziemniaki, pieczony filet z kurczaka, og鏎ki konserwowe. IV: serek homo naturalny (200g) z orzechami w這skimi. |
|
|
|
#4497 |
|
Konto usuni皻e
Wiadomo軼i: 5 832
|
Na jutro (redukcja):
I 郾iadanie: 3 造磬i p豉tk闚 owsianych z rodzynkami i szklank mleka, ostatni kawa貫k sernika (dosta豉m na wynos, nie mo積a pozwoli 瞠by si zmarnowa )II 郾iadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem i pol璠wic sopock, og鏎ki w occie III 郾iadanie: 2 jab趾a, jogurt naturalny obiad: zupa pomidorowa z makaronem podwieczorek: serek wiejski z 2 造瞠czkami konfitury niskos這dzonej kolacja: 2 jajka sadzone z jak捷 sur闚k |
|
|
|
#4498 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 148
|
cze嗆, wrzucam dwa jad這spisy R - z wczoraj, i na dzisiaj
NIEDZIELA I - 2 jajka sadzone, 2 plastry pol璠wicy, kromka chleba wieloziarnistego, pomidor II - piada pszenna, kurczak grillowany, pesto hand made z rukoli,oliwy z oliwek i pra穎nych pestek dyni i s這necznika, pomidorki koktajlowe zgrillowane, dressing jogurtowo czosnokowy, kapary, ser typu ba趾a雟kiego III - 2 kabanosy drobiowe Tarczy雟ki, 500 ml soku warzywnego z chilli PONIEDZIAΒK I - 2 jajka sadzone, kawa貫k malutki grillowanej piersi kurczaka,kawa貫k bagietki wieloziarnistej posmarowany pesto z rukoli, pomidor II - sa豉tka a'la Caesar (sa陰ta lodowa, spzinak baby, pier kurczaka, og鏎ek, pomidor, 造磬a parmezanu, dressing jogurtowy) III - szczawiowa z jajkiem IV - kotlet mielony wieprzowo-drobiowy, ziemniak gotowany, sur闚ka z pekinki trening dolnych partii (unoszenie tu這wia w podporze, przysiady,wykroki i martwy ci庵 ze sztang, wspi璚ie na palce z obci捫eniem) + ZUMBA V - fili瘸nka fasoli, oraz shake z malin, mleka i jogurtu naturalnego
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-03-10 o 12:42 |
|
|
|
#4499 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo軼i: 9 126
|
Redukcja
![]() Sniadanie: jajo sadzone ( na odrobinie oleju), pol pomdiora, dwa ogorki kiszone, kromka razowca posmarowana maslem + kawa bez cukru z mlekiem 2% 2 sniadanie:Owsianka z 3ch lyzek, mleko 2 %, wiorki kokos, banan, 1/2 jablka Obiad: 這so zapiekany z cytryn, w sosie ziolowym, ryz brazowy, kapusta kisozna z marchewka Kolacja: twar鏬 poltlusty z lyzka jogurtu nat plus troche tunczyka, kromka razowca Nie za duzo? Bo tak jakos dzis wyszlo
|
|
|
|
#4500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na czym byla robiona zupa pomidorowa? Z uwag "upier.liwych":1. Nie widze w ogole tluszczy w Twoim jadlospisie - nie piszesz ich (typu maslo na kanapkach, oliwa do warzyw czy whatever) czy nie jesz? 2. Z 6 posilkow w 4 masz bialko z nabialu - nie chce robic nagonki na nabial, bo nie o to chodzi, ale przesada w zadna strone nie jest dobra, jedzenie powinno byc jednak bardziej urozmaicone. joanstark, olik - co do tych wegli po treningu to ile osob tyle teorii Ja trzymam sie (i trzymalam bedac na redu) takiej zasady: jesli w ciagu godziny-poltorej po treningu nie bylam w stanie zjesc pelnego posilku potreningowego, to bezposrednio po nim wciagalam na szybko troche wegli, a potem normalnie jadlam potreningowke. W redukcji mi to nie przeszkodzilo. Z tym ze zamiast wafli ryzowych z miodem polecam jednak jakis owoc Odzywki bialkowej sama uzywam, wiec bylabym hipokrytka krytykujac ten pomysl, ale mimo wszystko uwazam ja za zasadna dopiero wtedy, kiedy z roznych powodow ciezko jest pokryc zapotrzebowanie na bialko z normalnego jedzenia
|
|
|
![]() |
Nowe w徠ki na forum Dietetyka
|
|
|
«
Poprzedni w徠ek
|
Nast瘼ny w徠ek
»
| Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.

, 5 造瞠k p. owsianych na mleku 2 % z suszon 郵iwk, orzeszkami archaidowymi, suszon.
miseczka sur闚ki z selera i pora z 造磬 jogurtu naturalnego