|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |
Copyraptor
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim,
czytam wasze posty i tak właściwie to zaczynam popadać w panikę. Po 8 latach pracy na umowę na czas nieokreślony decyduję się właśnie na przejście do innego pracodawcy na umowę na roczne zastępstwo. Odchodzę, bo szczerze nienawidzę swojej pracy! Zmiana nie jest spektakularna (oprócz bezpieczeństwa stosunku pracy) i właściwie uważam ją za ślepą uliczkę, ale ja już dłużej nie wytrzymam tu gdzie jestem. Mam wrażenie, że z każdym dniem cofam się merytorycznie, a w nowym miejscu przynajmniej przez pierwszy okres będę miała przed sobą jakieś nowe wyzwania. Szukam innej pracy, bo pracuję tu gdzie pracuję i zarazem nie mogę dostać innej pracy, bo pracuję tu gdzie pracuję... taki paradoks. Po przeczytaniu Waszej dyskusji zaczynam myśleć, że chyba oszalałam! |
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4475 |
Raczkowanie
|
Zaraz mnie szlag trafi. Mam dzisiaj dwie rozmowy telefoniczne z Anglikami przez telefon, żeby sprawdzili czy ja w ogóle gawarit czy nie gawarit, a własnych myśli nie słyszę, bo jak na złość pod blokiem pięć kosiarek kurna chyba zapuścili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Copyraptor
|
No ale wątpliwości masz w kwestii zainteresowań, które mają sprawić, że wydasz się interesująca, a nie kompetentna. Od kompetencji masz resztę CV.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Rozeznanie
|
a nie możesz udać się gdzieś, gdzie nie ma kosiarek?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4478 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4479 |
Zakorzenienie
|
z tym hobby to różnie bywa, można na tym się wyłożyć, znam osobę, która napisała w zainteresowaniach historię Titanica i została z tego gruntownie przepytana (z pytaniem na czele ile dokładnie osób zginęło w tym wypadku). Ja piszę tylko prawdę, wychodzę z założenia, że jak ktoś wpadnie na jakiejś ściemie to będę to ja
![]()
#4480 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam tylko napisane ogólnie podróże, bo nie wiem jak mialabym to rozszerzyć. Lubię zarówno te bliższe jak i dalsze i nie celuję w jakiś jeden konkretny kierunek. Choć w sumie lubię zwiedzać m.in. stolice, więc może to by można było jakoś ciekawe ująć, ale obawiałabym się jakichś pytań konkretnych dotyczących typowych zabytków. Zazwyczaj zobaczę to, co ciekawe na mojej drodze, ale przede wszystkim skupiam się na przestrzeni, charakterze miasta aniżeli jakichś muzeach :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Raczkowanie
|
Mnie nigdy nie spytano o moje zainteresowania, może nie mam jakichś wyjątkowych, ale też nie takie zwyczajne. W końcu usunęłam hobby z CV, bo mi sie nie mieściło;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#4482 |
Wtajemniczenie
|
Mnie się pytali, ale chyba tylko po to, aby sprawdzić komunikatywność, czy tam gadane. Ja lubię konkretne rozmowy, czym się zajmowałam, co umiem i czy widzę się w tej pracy i dlaczego. Wg mnie takie rozmowy być powinny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, pilne pytanie, późna pora, ale może jeszcze któraś z Was coś doradzi, a właściwie utwierdzi mnie w decyzji.
Za pośrednictwem kolegi wysłałam cv do pewnej firmy. Zaprosili mnie na rozmowę. Właśnie jestem po rozmowie z tym kolegą, on pracuje tam 5 lat, i nie wiem, co o tym myśleć. Chodzi o kasę. Powiedział mi, że kasa jaką mogę zarobić na tym stanowisku to tyle i tyle. Jak usłyszałam tę stawkę, to się uświadomiłam sobie, że to tyle co zarabiałam w swojej pierwszej pracy, czyli ponad 4 lata temu. Teraz to dla mnie, przy moich obciążeniach (kredyt), bardzo mała kwota. Kurcze sama nie wiem. Zajrzałam na opinie o tej firmie na goldenline i generalnie wniosek jest taki: mała pensja, brak możliwości rozwoju, praca dobra dla osób zaraz po studiach na początku kariery zawodowej (ja już 5 lat po), z plusów to tylko międzynarodowa atmosfera i fajni ludzie. Trochę mało. Jutro o 10.00 miałaby być ta rozmowa, zastanawiam się, czy w ogóle tracić czas? ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Ja tam wpisuję po prostu to, co lubię robić w wolnym czasie. Np. mam jazdę na nartach, trudno to uznać za hobby, jeżdżę czysto rekreacyjnie, wiadomo, że w zimie, także to taka moja aktywność w zimie i np. pytają gdzie lubię jeździć, ile sezonów jeżdżę, itp. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2014-08-12 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4484 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4485 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym znam przypadki, gdzie znajomi podawali niższe kwoty jakie niby można było zarobić na danym stanowisku, a rzeczywistość była całkiem inna. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4486 |
Zakorzenienie
|
Czy miałyście może sytuacje gdy przerywałyście praktyki ?
Zastanawiam się co jest w przypadku gdy ktoś sie podejmie 3 miesięcznej praktyki i po miesiącu rezygnuje ? Czy jest to problematyczne dla osoby oferujące praktyki czy raczej totalnie na nic to nie wpływa - na zasadzie: dzisiaj ty jutro ktos inny? Czy podpisujecie umowę na czas praktyk ? Dostałam propozycje praktyk w nowej dla mnie dziedzinie, ale za bardzo niska sumę i z góry wiem, że jesli znajdę pracę to z praktyk zrezygnuje - tyle, że głupio mi deklarować się z myślą że mam ochotę zrezygnować ![]()
#4487 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiecie co mi przyszło do głowy ? w poprzedniej pracy księgowa nas goniła, że przedsiębiorstwo nie może podpisać żadnej umowy na 0 zł np. na wynajem, bo tak czy siak musi odprowadzić podatek od wszystkiego z czego korzysta, tzn nie można z czegos korzystać za darmo i miec z tego korzyści ekonomiczne. I jak się ma to bezpłatnych praktyk - przecież przedsiębiorstwa korzystają z darmowych usług pracy takich osób. To nie jest unikanie podatku ? ![]()
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2014-08-13 o 08:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4489 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4490 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4491 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4492 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4494 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
Zakorzenienie
|
O ile praktykant ma taką umowe podpisaną - bo w przeciwnym razie to chyba praca na czarno i to za darmo ...
#4496 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Według mnie te bezpłatne praktyki kwalifikują się pod Trybunał Konstytucyjny, bo są niezgodne z zasadą państwa prawa, która przewiduje godziwe wynagrodzenie za pracę, ale niestety żadna partia tej ustawy nie zaneguje, bo sektor MSP (a głównie tacy przedsiębiorcy zatrudniają frajerów za wpis w cv) to większy i bardziej znaczący elektorat niż młodzież i studenci. Jak studentowi czy absolwentowi nie będzie coś pasować, to pojedzie do roboty za granicę i (teoretycznie) państwo nic nie straci, a jakby wkurzyć przedsiębiorców, to mógłby się z tego zrobić niewyobrażalny młyn, zaczęłyby się wieczne szantaże (tak jak to robią górnicy) i miałoby to bardzo, bardzo zły wpływ na nastroje społeczne i na stosunek do władzy (jakiejkolwiek, bo obecna już się chyba nie może bardziej skompromitować). Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-13 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4497 |
Zakorzenienie
|
nom, a ludzką uczciwościa byłoby zapłacic praktykantowi własnie to symboliczne coś - żeby zapłacić za bilet przynajmniej - absolwent tez powinien uczyc się wartości pieniądza
![]()
#4498 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Zadomowienie
|
dezire - w umowie może być kara za niewywiązanie się z obowiązków przy wcześniejszej rezygnacji... ale jeśli nie będzie, to wtedy szłabym na praktyki bez skrupułow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Zakorzenienie
|
polecam :P ja się zastanawiałam, zastanawiałam jak Daga robi te cuda po czym sama sobie strzeliłam takie (już wylądowało w kilku miejscach :P)
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.