|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
No to mogę się pożegnać z super pracą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4412 |
Zadomowienie
|
nigdy nic nie wiadomo
![]() Póki co zapomniałabym o tych ogłoszeniach i skupiła się na szukaniu nowych ![]()
#4413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4414 |
Zakorzenienie
|
dlatego czasami warto zachować chłodną głowę i wysyłać dopiero po 10krotnym sprawdzeniu.
#4415 |
Konto usunięte
|
Kiedyś wysłałam papiery na fajne ogłoszenie, ale zapomniałam zmienić stopkę, przez co wysłałam do miejsca X cv z klauzulą o wyrażeniu zgodny na przetwarzanie danych przez Y
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4416 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4417 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:49 ---------- Dobra, to jeszcze jedno pytanie ![]() Sytuacja wygląda u mnie tak, że pracowałam w pewnej firmie na zastępstwo, które miało trwać do połowy 2015 roku. Niestety w firmie trwają duże zwolnienia, można powiedzieć, że grupowe, dlatego ja niestety też poleciałam. Tym sposobem moje zastępstwo, które miało trwać półtora roku, zakończyło się po 5 miesiącach. Mój szef zapewniał mnie, że powodem zwolnienia mnie nie jest moja praca, bo był bardzo zadowolony, ale oszczędności na payrollu (moja funkcja nie była kluczowa, a a czysto supportowa). Nigdy też wcześniej nie miał zastrzeżeń do mojej pracy, tego jestem w 100% pewna. Tego dnia, kiedy ja dostałam wypowiedzenie, poleciało w całej firmie ok. 30 osób. I takie zwolnienia miały miejsce co miesiąc. Te fakty uwiarygodniają jego słowa. Tylko jak to odbierają na rozmowach? Ok, powiem prawdę, ze były zwolnienia tylko jaką mam pewność, że mi uwierzą. Mam referencje od byłego szefa tylko nie wiadomo czy w ogóle ktoś o to poprosi, a też nie uważam, że bez pytania powinnam z nimi wyskakiwać. Jak to najlepiej przedstawić, żeby nie zostało to odebrane na zasadzie zwolnili ją, bo słaba była? Bo szczerze mówiąc moja pierwsze skojarzenie ze dużymi zwolnieniami chyba byłoby takie, że wyrzucają najsłabszych. Dodam, że mam w CV zaznaczone, że była to umowa na zastępstwo. O dziwo dzwonią i dlatego jak to wytłumaczyć pytam, bo czekają mnie rozmowy w przyszłym tygodniu. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2014-08-11 o 00:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4418 |
Zakorzeniona
|
No w sumie każdy ma takie, bo prawda jest taka, że najlepszych nie wyrzucają. Ty nie byłaś w tej firmie niezbędna, nie miałaś stałej umowy, no i stanowisko nie było kluczowe dla firmy. To stanowisko zostało po Twoim zwolnieniu zlikwidowane? W ten sposób z tego wybrnij, powiedz, że brano pod uwagę przede wszystkim staż pracy i rodzaj umowy - czyli coś, na co nie miałaś wpływu, no i odbyła się likwidacja stanowisk, w tym Twojego. No i ja dodawałabym, że mam referencje od byłego pracodawcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Umowę miałam na zastępstwo. Trudno też, żeby asystentka była osobą niezbędną, bo to rola stricte supportowa. Nie wiem co się stalo z tym stanowiskiem, osoba, ktorą zastępowała wróci pewnie na nie w przyszłym roku. Teraz nie pracuje na nim nikt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4420 |
Zakorzeniona
|
Przepraszam, nie chciałam być złośliwa. Źle się wyraziłam - w słowie "najlepsi" chodziło mi bardziej o "niezastąpieni". To oczywiste, że niektóre stanowiska w firmie są niezbędne, a inne mniej. Tobie akurat trafiło się takie stanowisko i właśnie to powinnaś podkreślać na rozmowie. Staż pracy, rodzaj umowy i stanowisko to rzeczy, na które nie miałaś wpływu, podkreślaj że decyzja o zwolnieniu nie była spowodowana Twoimi wynikami w pracy. Dobrze, że masz referencje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4421 |
Rozeznanie
|
Marbella, skoro masz referencję, to z nich skorzystaj. Uwierz mi, gdybyś była taka fatalna, to by ci ich nie dali, bo przecież zawsze to też świadczy o nich. to tak jakby kogoś zwolnić bo był mega kiepski, powodował straty w firmie, ale dali mu referencje, bo go prywatnie lubili. czasem firmy współpracują między sobą i łatwo im wtedy kogoś "oczernić" na rynku
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4422 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4423 |
Raczkowanie
|
Po raz kolejny proszę o ocenę CV. Tym razem, które lepsze.
Przepraszam, że znowu w ej kwestii marudzę, ale bardzo cenię sobie Wasze rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4424 |
Raczkowanie
|
hej, nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie.. Mogłaby któraś zerknąć na mój List Motywacyjny?
#4425 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4426 |
Wtajemniczenie
|
hej. mozna dolaczyc? szukam pracy od prawie 3mcy, niedawno sie obronilam, powoli łapie depreche;/
#4427 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dagusia, moim zdaniem oba te CV są naprawdę ok. Co bym jedynie zmieniła: chyba już o tym pisałam - skróciłabym profil zawodowy do 3, góra 4 linijek. Część info powtarza się w dalszej części CV (np. angielski czy obsługa komputera). Wyrzuciłabym też info o liceum, a już na pewno o profilu z rozszerzonym niemieckim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4428 |
Wtajemniczenie
|
W pierwszym CV nie podobają mi się podkreślenia, jakos przytłaczają je całe. Natomiast drugie OK, ciekawe zainteresowanie wpisałaś odnośnie spędzania wolnego czasu wśród przyrody, z tym się jeszcze nie spotkałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4429 |
Raczkowanie
|
Ja też chętnie pomogę
![]() Dagusia oba CV wizualnie prezentują się naprawdę świetnie. Usunęłabym jednak informację o liceum (a zwłaszcza o profilu) oraz punkt z hobby: spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dla mnie brzmi to bardzo dziwnie i wydaje mi się, że takich rzeczy nie powinno się wpisywać do CV. Może zamień tę informację na jakiś konkretny sport ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4430 |
Raczkowanie
|
Dołączam do wątku. Dziś rzuciłam pracę i szukam nowej. Musiałam już powiedzieć, że rezygnuję, żeby sobie znaleźli kogoś na moje miejsce (gimnazjum i liceum). Szukam pracy w korporacjach w Krk. Ciężko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4433 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4434 |
Raczkowanie
|
HR, rekrutacja najlepiej. Byle nie księgowość, customer service ani administracja. Praca musi być na umowę o pracę i muszę mieć możliwości awansu i rozwoju. Plus prywatna opieka medyczna. I koło 3 tysi na rękę. Ech
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4435 |
Zadomowienie
|
aaa nie pomyślałam, że chodzi Ci o rekrutację. Nawet zdążyłam się zdziwić jak napisałaś, że jest mało ofert pracy w korpo (jest dużo właściwie w każdym większym mieście)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4436 |
Kawaii strona mocy
|
W takim razie będę brutalna i pierwsze cv Dagusi przez kolorystykę kojarzy mi się z nekrologiem
![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-08-11 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do obsługi urządzeń to wierz mi to, że ktoś włączy kompa, nie znaczy, że obsłuży drukarkę (true story!) czasami trzeba z milion razy pokazywać ![]()
![]() |
#4438 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() No ok, ale skoro Dagusia umie obsługiwać programy, to wychodzę z założenia, że potrzebne urządzenia też. Wiem, że są różne skanery, mój w pracy jest mega wypasiony i musiałam mu masę rzeczy ustawiać, ale ... nie wpisuję takich rzeczy, są dla mnie oczywiste, poza tym mam inne zalety i umiejętności niż kliknięcie w przycisk "drukuj"o, sądzę, że Dagusia też ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4439 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:58.