Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-17, 15:08   #4471
IzzieSt
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:
Napisane przez Kira_18 Pokaż wiadomość
Sklep stomatologiczny ewentualnie przez internet np:
https://www.shop-dent.pl/pl_PL/p/Wos...ego-1szt./1170
Dzięki, przesyłka 3 razy droższa od wosku
Ale faktycznie - poszukam jakichś sklepów online z siedzibą w krk
Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
dostawałam za darmo u ortodontki
Też dostałam ale zużyłam w 4 dni
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-17, 15:40   #4472
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość

na aparat (zamki itp.) nigdy nie naklejałam, jedynie jak nosiłam łuk podniebienny i miał wystające ostre elementy od strony języka. Przez jakiś czas obklejałam, potem przestałam i język sam się przyzwyczaił

w Krakowie stacjonarny sklep jest niedaleko Ronda Grzegórzeckiego - Profilactica.
Stary 2018-03-17, 15:43   #4473
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
na aparat (zamki itp.) nigdy nie naklejałam, jedynie jak nosiłam łuk podniebienny i miał wystające ostre elementy od strony języka. Przez jakiś czas obklejałam, potem przestałam i język sam się przyzwyczaił

w Krakowie stacjonarny sklep jest niedaleko Ronda Grzegórzeckiego - Profilactica.
Dokładnie na to zużyłam cały wosk w ciągu ostatnich 4 dni Nic innego mnie nie obciera.
Serio język się do tego przyzwyczai? Przywróciłaś mi nadzieję

Dzięki, zajrzę tam w poniedziałek
Stary 2018-03-17, 15:45   #4474
Kira_18
Zadomowienie

Cytat:

Akurat ja jestem z Krakowa
Poniżej sklepy w których znajdziesz wosk.

https://profilactica.pl/pl/p/WOSK-OR...HOWY-1-SZT/646
Ul. Grzegórzecka 45

https://hellodent.pl/pl/p/Wosk-ortod...howy-1szt/1078
Ul. Ruczaj 39

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Jako że pracuję w gabinecie stomatologicznym, to co do wosków jak ktoś wyżej wspominał albo u ortodonty, albo allegro no i sklepy stomatologiczne. W aptekach raczej takich rzeczy nie sprzedają.

I ślubuję, że Ci nie odpuszczę aż do śmierci
29.06.2019
Kira_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-17, 15:51   #4475
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat ja jestem z Krakowa
Poniżej sklepy w których znajdziesz wosk.

https://profilactica.pl/pl/p/WOSK-OR...HOWY-1-SZT/646
Ul. Grzegórzecka 45

https://hellodent.pl/pl/p/Wosk-ortod...howy-1szt/1078
Ul. Ruczaj 39

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Jako że pracuję w gabinecie stomatologicznym, to co do wosków jak ktoś wyżej wspominał albo u ortodonty, albo allegro no i sklepy stomatologiczne. W aptekach raczej takich rzeczy nie sprzedają.
Pięknie dziękuję!
Stary 2018-03-17, 16:01   #4476
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie na to zużyłam cały wosk w ciągu ostatnich 4 dni Nic innego mnie nie obciera.
Serio język się do tego przyzwyczai? Przywróciłaś mi nadzieję

Dzięki, zajrzę tam w poniedziałek
zawsze tak jest na samym początku, pojawia się ciało obce w jamie ustnej i organizm reaguje, musi się przyzwyczaić do nowych elementów nosiłam łuk parę miesięcy, a tylko na samym początku miałam takie przeboje, drut ranił mi język, obklejałam go woskiem, potem coraz rzadziej i rzadziej aż w końcu nie naklejałam w ogóle.
Stary 2018-03-18, 09:34   #4477
chouette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shukri Pokaż wiadomość
na zaleceniach miałam napisane, że tydzień (miałam założone szwy na tydzień), ale właściwie mogłabym już ćwiczyć na drugi dzień :P

Gratuluję ile czasu nosiłaś aparat?
Dziękuję
W dniu ściągnięcia będzie 16 miesięcy z górą i 14 miesięcy z dołem
Cytat:
Napisane przez owocelki Pokaż wiadomość
ja też za miesiąc ściagam górę!! a za 2 miesiące chyba dół jestem ciekawa jak to będzie, bo bardzo się przyzwyczaiłam do mojego złomu w buzi
Ja też, na razie nie mogę sobie tego wyobrazić Za każdym razem jak ortodontka zmieniała mi łuk miałam wrażenie, że wszystkie zęby mi wypadną ciekawe czy to samo będzie po zdjęciu

Cytat:

A ortodonta Ci nie wspominał, że jak skończy Ci się wosk to możesz do nich podejść i Ci dadzą za darmo? Z tego co się orientuję to w wielu gabinetach tak jest
Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy."

Edytowane przez chouette_
Czas edycji: 2018-03-18 o 20:30
chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-03-18, 10:13   #4478
czekoladowoo
Zakorzenienie

Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?

Ja tez dostawałam za darmo wosk

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-24, 18:40   #4479
radicalsometingca
Przyczajenie

właśnie szukam ortodonty w Krakowie i zastanawiam się pomiedzy prodentem (niepodległosci) a pod kasztanem ( 2 pulku lotniczego) moze ktos z was byl i cos moze powiedziec?
radicalsometingca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-26, 18:38   #4480
whiteska
Raczkowanie

Może nie pisałam zbyt często w tym wątku, ale wyrażałam kiedyś swoje wątpliwości co do planu leczenia i przychodzę z aktualizacją

Dzisiaj zdjęłam aparat.
Chodziłam do młodej ortodontki, o której nie było żadnych opinii w internecie - poszłam tam bo mam pakiet w Luxmedzie i przez to było taniej :P
Później trochę się tym martwiłam, bo leczenie wydawało mi się chaotyczne, musiałam nosić wyciągi na całą szczękę (miałam "zasznurowane" zęby) i przede wszystkim - moje leczenie trwało 10 miesięcy.
W niewielu miejscach można przeczytać o tak krótkim leczeniu - moja orto natomiast leczy tak szybko wszystkich pacjentów- mówi, że 10 m-cy/do roku to u niej standard. Przy czym wizyty miałam czasem nawet co tydzień.
Nie wierzyłam, że tacy lekarze się jeszcze zdarzają, ale często nie brała kasy za wizytę (przykładowo miałam 3 wizyty w miesiącu a ona brała tylko za jedną) oraz zrobiła mi contouring zębów za darmo (czyli w zasadzie dostałam licówki kompozytowe na starte brzegi zębów za friko, które z tego co wiem kosztują jakieś 100 zł za zęba).

Także chciałam się po prostu podzielić moją radością - efekt mega mi się podoba - oraz przekazać, żebyście nie bali się młodych, niesprawdzonych lekarzy, którzy być może nie nauczyli się jeszcze zdzierać kasy i leczą z powołania. Pewnie za kilka lat znormalnieją :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180326_192058.jpg (269,3 KB, 85 załadowań)
whiteska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-26, 18:59   #4481
asullka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whiteska Pokaż wiadomość
Może nie pisałam zbyt często w tym wątku, ale wyrażałam kiedyś swoje wątpliwości co do planu leczenia i przychodzę z aktualizacją

Dzisiaj zdjęłam aparat.
Chodziłam do młodej ortodontki, o której nie było żadnych opinii w internecie - poszłam tam bo mam pakiet w Luxmedzie i przez to było taniej
Później trochę się tym martwiłam, bo leczenie wydawało mi się chaotyczne, musiałam nosić wyciągi na całą szczękę (miałam "zasznurowane" zęby) i przede wszystkim - moje leczenie trwało 10 miesięcy.
W niewielu miejscach można przeczytać o tak krótkim leczeniu - moja orto natomiast leczy tak szybko wszystkich pacjentów- mówi, że 10 m-cy/do roku to u niej standard. Przy czym wizyty miałam czasem nawet co tydzień.
Nie wierzyłam, że tacy lekarze się jeszcze zdarzają, ale często nie brała kasy za wizytę (przykładowo miałam 3 wizyty w miesiącu a ona brała tylko za jedną) oraz zrobiła mi contouring zębów za darmo (czyli w zasadzie dostałam licówki kompozytowe na starte brzegi zębów za friko, które z tego co wiem kosztują jakieś 100 zł za zęba).

Także chciałam się po prostu podzielić moją radością - efekt mega mi się podoba - oraz przekazać, żebyście nie bali się młodych, niesprawdzonych lekarzy, którzy być może nie nauczyli się jeszcze zdzierać kasy i leczą z powołania. Pewnie za kilka lat znormalnieją :P
Wow super efekt ! A pokazalabys zdjecie przed ?

asullka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-26, 19:24   #4482
whiteska
Raczkowanie

Niestety nie mam takiego od przodu, zwykle na zdjęciach pokazywałam tylko górne zęby, bo były trochę lepsze
Ale mam jedno "kalkulator quality"
Może nie była to jakaś straszliwa wada, głównie stłoczenia. Nic nie miałam wyrywane, aparat zwykły stalowy (którym też się rozszerza łuk - u mnie nawet znacznie)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180326_201731.jpg (56,3 KB, 76 załadowań)
whiteska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-26, 19:27   #4483
asullka00
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nie mam takiego od przodu, zwykle na zdjęciach pokazywałam tylko górne zęby, bo były trochę lepsze
Ale mam jedno "kalkulator quality"
Może nie była to jakaś straszliwa wada, głównie stłoczenia. Nic nie miałam wyrywane, aparat zwykły stalowy (którym też się rozszerza łuk - u mnie nawet znacznie)
Jest duzy efekt ! Super ze juz po 😊 ja bede sciagac w 2020... 😁

asullka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-26, 19:30   #4484
czekoladowoo
Zakorzenienie

Ja w środę sciagam w końcu

Stary 2018-03-27, 06:07   #4485
Maaybee
Przyczajenie

Czy ktoś z Was miał zbyt mało rozbudowaną szczękę górną, przede wszystkim na długość, czy jest jakiś aparat za pomocą którego można ją wydłużyć?

Maaybee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 09:14   #4486
Tomasz0223
Przyczajenie

swego czasu miałem zakładany aparat, nieco bolało, tabletek troche jednak musiałem się nałykać
Tomasz0223 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 09:55   #4487
Maaybee
Przyczajenie

Czy ktoś z Was miał wadę w której zęby dolne wystają przed górnymi? Jak przebiegało leczenie i czy ma ktoś zdjęcia przed i po?

Stary 2018-03-27, 09:56   #4488
Kira_18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maaybee Pokaż wiadomość
Czy ktoś z Was miał wadę w której zęby dolne wystają przed górnymi? Jak przebiegało leczenie i czy ma ktoś zdjęcia przed i po?

Chodzi Ci o przodozgryz? Zerknij na googlach

29.06.2019
Stary 2018-03-27, 09:57   #4489
Maaybee
Przyczajenie

Cytat:
Chodzi Ci o przodozgryz? Zerknij na googlach
Tak, dokładnie

Stary 2018-03-27, 10:02   #4490
Kira_18
Zadomowienie

Odsyłam do forum oraz artykułu poczytaj na spokojnie. Żyjemy w takich czasach że wszystko da się zrobić i niekoniecznie wyłącznie operacyjnie. Ale każda wada jest inna. Musisz się najpierw skonsultować z naprawdę dobrym ortodontą

http://forum.gazeta.pl/forum/w,23692...aparatem_.html

http://www.portaldentystyczny.pl/for...zodozgryz.html

https://zdrowie.tvn.pl/a/przodozgryz...-jak-ja-leczyc

29.06.2019

Edytowane przez Kira_18
Czas edycji: 2018-03-27 o 10:03
Stary 2018-03-27, 10:54   #4491
Kala713
Zakorzenienie

Cytat:

Dzisiaj zdjęłam aparat.
Chodziłam do młodej ortodontki, o której nie było żadnych opinii w internecie - poszłam tam bo mam pakiet w Luxmedzie i przez to było taniej :P

Pięknie to wyglądaNaprawdę!!!
Ja zdejmuje za miesiąc ale mogę pomarzyć o takim efekcie

Mam jeszcze pytanie do osób,które zdjęły rusztowanie jak wygląda sprawa retencji?
Ja wiem,że będę mięć te nakładki i będę je nosić na początku po 15h na dzień ,ale nie zapytałam się orto co z wizytami.
I teraz nie wiem...
Mam nadzieje,że nie będę musiała co miesiąc chodzić się pokazać czy np efekt wyprostowania się utrzymuję.Nie ukrywam,że byłby to dla mnie problem bo zaraz po zdjęciu aparatu chce wyjechać ,właściwie czekam tylko na pozbycie się go.
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna

Edytowane przez Kala713
Czas edycji: 2018-03-27 o 11:34
Kala713 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 14:15   #4492
Maaybee
Przyczajenie

Już kiedyś nosiłam aparat stały, na górne zęby 4 lata, a na dolne 2... I mam wrażenie, że to leczenie wszystko zepsuło... Mam ogromne kompleksy i mam wrażenie, że to wszystko przez zgryz i zęby, ale opowiem od początku jak to było.

Kiedy byłam dzieckiem upadłam niefortunnie i złamałam górną lewą jedynkę, na tyle wysoko, że nie dało się nic zrobić, miałam przez jakiś czas odbudowywaną na sztyfcie u swojego dentysty i to on zauważył, że jest związka i wyrośnie mi po lewej stronie druga dwójka, takie szczęście w nieszczęściu, zaproponował żeby zgłosić się do ortodonty i nie wyrywać tej drugiej dwójki, przesunąć ją w miejsce wybitej jedynki i odbudować żeby była odpowiedniej wielkości, że zawsze lepiej mieć swojego zęba. O ile wtedy wydawało się to super wyjściem to dzisiaj bardzo żałuję, że rodzice się na to zdecydowali, wolałbym mieć nie swojego zęba, można je odbudować teraz tak, że nic nie widać, a nie miałabym takich problemów dzisiaj. Ale wracając do tematu, szybko udaliśmy się do ortodontki, ona stwierdziła również, że to dobry pomysł, zdjęcia, pierwsze wstępne rozeznanie i zaraz miałam aparat na zębach, a w sumie tylko na 4, bo reszta to były mleczaki, albo były zbyt mało wyrośnięte, miałam też założony łuk na podniebieniu. I tak powoli miałam przesuwaną dodatkową dwójkę i podpinane kolejne zęby, dopiero po 2 latach został założony dół, a całe leczenie skończyło jeszcze za 2, kończyła wtedy gimnazjum. Pluję sobie w brodę, bo nie mam zdjęć jak było zaraz po zdjęciu aparatu, ani jak zmieniało się to przez lata, dzisiaj mam 23. Sama nie wiem jaką mam wadę, bo mam wrażenie, że nie pasuje ona do żadnej. Na pierwszy rzut oka wyglądam jakbym miała zbyt wysunięte górne zęby, a dolne cofnięte, twarz wygląda tragicznie, zbyt wysunięte kości policzkowe, drugi podbródek mimo, że jestem bardzo szczupła, cofnięte żuchwa. Jednak moja żuchwa wcale nie jest za krótka, a trzymam ją w tyle, bo jak zauważyłam moja górna szczęka nie jest tak rozwinięta, sieć żeby nie mieć zębów dolnych nad górnymi wpycham żuchwę do tyłu. Dopiero kiedy wysuwam ją nad górne żeby moja twarz zaczyna wyglądać normalnie, żadnych zwisów, rysy się poprawiają, broda jest ładnie wysunięta, tyle, że górna szczęka jest za malutka, jest zbyt wąska w stosunku do dolnej i zbyt krótka. Teraz wydaje mi się, że to przez niedopilnownie ortodontki, że nie zadbała podczas noszenia aparatu o to, żeby górna szczęka dobrze się rozwinęła. Odbiera mi to chęci to życia. Wiem, że są operacje, że są refundowane, ale chciałabym tego unikąć. Nie mogę patrzyć na siebie w lustrze, bo wiem, że gdyby moja szczęką prawidłowo się rozwinęła to wyglądałabym o wiele lepiej, a tak nie mogę patrzeć na swoje rysy. Chyba nigdy nie uda mi się osiągnąć tego co bym chciała, jeśli chodzi o mój zgryz.

Stary 2018-03-28, 15:51   #4493
shukri
Raczkowanie

Cytat:
Już kiedyś nosiłam aparat stały, na górne zęby 4 lata, a na dolne 2... I mam wrażenie, że to leczenie wszystko zepsuło... Mam ogromne kompleksy i mam wrażenie, że to wszystko przez zgryz i zęby, ale opowiem od początku jak to było.

Kiedy byłam dzieckiem upadłam niefortunnie i złamałam górną lewą jedynkę, na tyle wysoko, że nie dało się nic zrobić, miałam przez jakiś czas odbudowywaną na sztyfcie u swojego dentysty i to on zauważył, że jest związka i wyrośnie mi po lewej stronie druga dwójka, takie szczęście w nieszczęściu, zaproponował żeby zgłosić się do ortodonty i nie wyrywać tej drugiej dwójki, przesunąć ją w miejsce wybitej jedynki i odbudować żeby była odpowiedniej wielkości, że zawsze lepiej mieć swojego zęba. O ile wtedy wydawało się to super wyjściem to dzisiaj bardzo żałuję, że rodzice się na to zdecydowali, wolałbym mieć nie swojego zęba, można je odbudować teraz tak, że nic nie widać, a nie miałabym takich problemów dzisiaj. Ale wracając do tematu, szybko udaliśmy się do ortodontki, ona stwierdziła również, że to dobry pomysł, zdjęcia, pierwsze wstępne rozeznanie i zaraz miałam aparat na zębach, a w sumie tylko na 4, bo reszta to były mleczaki, albo były zbyt mało wyrośnięte, miałam też założony łuk na podniebieniu. I tak powoli miałam przesuwaną dodatkową dwójkę i podpinane kolejne zęby, dopiero po 2 latach został założony dół, a całe leczenie skończyło jeszcze za 2, kończyła wtedy gimnazjum. Pluję sobie w brodę, bo nie mam zdjęć jak było zaraz po zdjęciu aparatu, ani jak zmieniało się to przez lata, dzisiaj mam 23. Sama nie wiem jaką mam wadę, bo mam wrażenie, że nie pasuje ona do żadnej. Na pierwszy rzut oka wyglądam jakbym miała zbyt wysunięte górne zęby, a dolne cofnięte, twarz wygląda tragicznie, zbyt wysunięte kości policzkowe, drugi podbródek mimo, że jestem bardzo szczupła, cofnięte żuchwa. Jednak moja żuchwa wcale nie jest za krótka, a trzymam ją w tyle, bo jak zauważyłam moja górna szczęka nie jest tak rozwinięta, sieć żeby nie mieć zębów dolnych nad górnymi wpycham żuchwę do tyłu. Dopiero kiedy wysuwam ją nad górne żeby moja twarz zaczyna wyglądać normalnie, żadnych zwisów, rysy się poprawiają, broda jest ładnie wysunięta, tyle, że górna szczęka jest za malutka, jest zbyt wąska w stosunku do dolnej i zbyt krótka. Teraz wydaje mi się, że to przez niedopilnownie ortodontki, że nie zadbała podczas noszenia aparatu o to, żeby górna szczęka dobrze się rozwinęła. Odbiera mi to chęci to życia. Wiem, że są operacje, że są refundowane, ale chciałabym tego unikąć. Nie mogę patrzyć na siebie w lustrze, bo wiem, że gdyby moja szczęką prawidłowo się rozwinęła to wyglądałabym o wiele lepiej, a tak nie mogę patrzeć na swoje rysy. Chyba nigdy nie uda mi się osiągnąć tego co bym chciała, jeśli chodzi o mój zgryz.

Nie jestem specjalistą, ale to brzmi na retrogenię wiele osób decyduje się na operację i sobie chwalą. Jak chcesz, to odezwij się na pw, wyślę Ci link do forum o tej wadzie
Uważam, że powinnaś skonsultować się z lekarzem, trochę poczytać i wtedy podjąć decyzję o ewentualnej operacji (jeżeli jest potrzebna). Ja gdy pierwszy raz o tym usłyszałam, to miałam ochotę wyśmiać lekarkę, a teraz przygotowuję się do operacji

Edytowane przez shukri
Czas edycji: 2018-03-28 o 15:52
shukri jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-03-28, 17:14   #4494
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Maybee nie załamuj się. Trudno ocenić na podstawie opisu jaką masz wadę, najlepsze byłyby zdjęcia. Najlepiej udaj się do dobrego ortodonty, który wyjaśni wszystko co i jak.To może być retrogenia, progenia, albo jeszcze coś innego. Może uda się wyleczyć wadę tylko i wyłącznie aparatem, trudno mi powiedzieć - w każdym razie zawalcz o siebie. Wady zgryzu mają naprawdę decydujący wpływ na wygląd, ja odkąd noszę aparat to obserwuję te zmiany nieustannie.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-29, 00:27   #4495
shukri
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Maybee nie załamuj się. Trudno ocenić na podstawie opisu jaką masz wadę, najlepsze byłyby zdjęcia. Najlepiej udaj się do dobrego ortodonty, który wyjaśni wszystko co i jak.To może być retrogenia, progenia, albo jeszcze coś innego. Może uda się wyleczyć wadę tylko i wyłącznie aparatem, trudno mi powiedzieć - w każdym razie zawalcz o siebie. Wady zgryzu mają naprawdę decydujący wpływ na wygląd, ja odkąd noszę aparat to obserwuję te zmiany nieustannie.
dobrze powiedziane
dla własnego spokoju powinnaś skonsultować się z lekarzem
shukri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-29, 01:36   #4496
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam nazywa się to progenia. Niestety bez operacji się nie obejdzie. Ja jestem właśnie na etapie ustawiania zębów, operacja gdzies za rok (na NFZ). Nawet np. Jessica Mercedes miała taką wadę zgryzu, z 2 miesiące temu miała operacje Mi z kolei na wyglądzie nie zależy. Chciałbym mieć po prostu normalny zgryz. Gryźć normalnie, a nie męczę się z jedzeniem jak ktoś bez zębów heh Jeśli chcesz zmienić wygląd to tylko operacja.

Edytowane przez Quadesha
Czas edycji: 2018-03-29 o 01:39
Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-29, 07:08   #4497
Maaybee
Przyczajenie

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 💙
Czytałam dużo o operacji, wiele osób pisało, że nie wraca im czucie i tego się najbardziej obawiam..
Z ortodontą już postanowiłam, że się skontaktuję, niewyobrażam sobie życia z tak nie dopasowanymi zębami, nie chcę tylko trafić na złego ortodontę ortodontę, mam na prawdę przykre doświadczenia jako dziecko. Po założeniu aparatu na dolne zęby, zęby z góry nie mogły się całkiem domknąć, bo opierały się na zamkach z dołu i przez to często się odrywały. Na każdej wizycie słyszałam jakim to nie jestem pacjentem, że tylko mi się odrywają i ona nie wie co ma ze mną zrobić. Pojechanie do niej to była trauma, całe dnie się pilnowałam jak jadłam czy siedziałam, żeby zębów nie domknąć całkiem, ale mimo wszystko zdarzało się i zamki się odrywały, dopiero na 3 miesiące przed końcem leczenia zrobiła coś na 6 na dole, że były wyższe i zatrzymywały zęby, które zaczęły się opierać na tych wyższych 6 zamiast zamkach... Niewiele wtedy miałam do gadania, bo byłam dzieckiem i to moi rodzice decydowali o wszystkim, dzisiaj już dawno zmieniłabym ortodontę..

Stary 2018-03-29, 08:34   #4498
czekoladowoo
Zakorzenienie

Czy którąś z Was bolały zęby po zdjęciu aparatu? Wczoraj zdjelam a dzisiaj dosc mocno bola... jutro mam odebrać szyne retencyjna ale juz sie boje ze cos sie dzieje :/

Stary 2018-03-29, 11:13   #4499
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 💙
Czytałam dużo o operacji, wiele osób pisało, że nie wraca im czucie i tego się najbardziej obawiam..
Z ortodontą już postanowiłam, że się skontaktuję, niewyobrażam sobie życia z tak nie dopasowanymi zębami, nie chcę tylko trafić na złego ortodontę ortodontę, mam na prawdę przykre doświadczenia jako dziecko. Po założeniu aparatu na dolne zęby, zęby z góry nie mogły się całkiem domknąć, bo opierały się na zamkach z dołu i przez to często się odrywały. Na każdej wizycie słyszałam jakim to nie jestem pacjentem, że tylko mi się odrywają i ona nie wie co ma ze mną zrobić. Pojechanie do niej to była trauma, całe dnie się pilnowałam jak jadłam czy siedziałam, żeby zębów nie domknąć całkiem, ale mimo wszystko zdarzało się i zamki się odrywały, dopiero na 3 miesiące przed końcem leczenia zrobiła coś na 6 na dole, że były wyższe i zatrzymywały zęby, które zaczęły się opierać na tych wyższych 6 zamiast zamkach... Niewiele wtedy miałam do gadania, bo byłam dzieckiem i to moi rodzice decydowali o wszystkim, dzisiaj już dawno zmieniłabym ortodontę..

Jak chcesz to napisz do mnie na priv to może Ci kogoś polecę Znam sporo osób z wadami zgryzu, różne miasta. Chirurgów tak samo. Co do czucia to większości osób wraca. Po prostu od razu po operacji większość osób gdzieś nie ma czucia, a później wraca. Troszkę zajmuje regeneracja nerwów itd. Ważne jest, żeby chodzic po operacji do fizjo. On da różne ćwiczenia, masaże itd. To bardzo dużo pomaga. Nie ma co się tak bać operacji. Półtora miesiąca i o niej zapomnisz heh Wystarczy, że spojrzysz w lustro i będzie wow

Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-29, 12:17   #4500
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Jak chcesz to napisz do mnie na priv to może Ci kogoś polecę Znam sporo osób z wadami zgryzu, różne miasta. Chirurgów tak samo. Co do czucia to większości osób wraca. Po prostu od razu po operacji większość osób gdzieś nie ma czucia, a później wraca. Troszkę zajmuje regeneracja nerwów itd. Ważne jest, żeby chodzic po operacji do fizjo. On da różne ćwiczenia, masaże itd. To bardzo dużo pomaga. Nie ma co się tak bać operacji. Półtora miesiąca i o niej zapomnisz heh Wystarczy, że spojrzysz w lustro i będzie wow

Zgadzam się. Ja też się boję operacji, ale moja wada zgryzu ma destrukcyjny wpływ na staw skroniowy i nawet kręgosłup szyjny, więc u mnie wskazania są czysto medyczne.
Czucie podobno wraca po jakimś czasie, gdyż nerwy się regenerują i odrastają.
Niestety na NFZ długo się czeka.. podobno kilka lat nawet, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość bo takie leczenie może sporo trwać.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości