![]() |
#4501 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Cytat:
2. jesli przeczytasz ulotke, to dowiesz sie czy jest jakas roznica.
![]() ![]() |
![]() |
#4502 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
natomiast co od dawkowania to trzeba je brac o jednej porze dnia, np. rano czy wieczorem, jak bedzie 2-3 h różnicy to nic sie nie dzieje |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zadomowienie
|
Trochę nie rozumiem tego z podwójnym zabezpieczaniem się - działanie antykoncepcyjne tabletek jest od pierwszego dnia jeśli się zaczęło je brać w 1 dzień miesiączki. Są przypadki, kiedy lepiej przez pierwszy tydzień się dodatkowo zabezpieczać - ale żeby przez cały cykl? Mi nawet na samym początku brania tabletek lekarz powiedział, że po pierwszej tabletce jestem już zabezpieczona.
Jasne, jeśli ktoś się czuje pewniej stosując dodatkowo np. prezerwatywy - jego wybór, ale z medycznego punktu widzenia druga metoda nie jest niezbędna przy założeniu, że pierwsza tabletka została przyjęta w pierwszy dzień cyklu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4505 |
Przyczajenie
|
witam. mam pyt pewnie ktore sie powtorzylo ale nie moglam go znalezc na tym rozleglym forum. biore yaz od 2 mies. pierwszego miesiaca mialam caly czas plamienia ktore 2 dnia brania tabletek placebo przerodzily sie w okres. po okresie nie mialam juz zadnych plamien, teraz jestem na 4 tabletce placebo i brak okresu. dziwi mnie to bo to nie pierwszy miesiac brania yazu tylko drugi ...troche sie obawiam chociaz bralam wszystkie tabletki poprawie i nie ominelam zadnej. prosze o odp
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-09-20 o 11:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Przyczajenie
|
Dot.: YAZ - gdzie i za ile
w Bydgoszczy na Dworcowej, jak sie idzie od dworca w strone Gdańskiej, tak mniej wiecej w połowie drogi znalazlam Yaz za 37,95 to chyba najtaniej w Bydgoszczy, wie ktos gdzie ewentualnie jeszcze taniej ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a i odnośnie zabezpieczania. nie używam nic dodatkowo - ufam tabletkom. no chyba, że zapomniałabym wziąć, albo jakieś inne okoliczności obniżające skuteczność - no to wtedy szklanka wody lub prezerwatywa Edytowane przez Sayouri89 Czas edycji: 2009-09-20 o 12:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I spoznienie kilkanascie minutowe to nie spoznienie. Czytałaś ulotke? Do 12 godzin spoznienia możesz być spokojna... Edytowane przez lily92920 Czas edycji: 2009-09-20 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Raczkowanie
|
dziękuje wszystkim za odpowiedź
![]() ulotkę czytałam ale wolałam się upewnić, teraz tylko oczekuje okresu ;d pozdrawiam ;* |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zgadzam się... Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Przyczajenie
|
wszystko ? mam nadzieje ze wszystko oprocz ciazy.. bo juz zaczynam sie troche stresowa, i mam pyt kiedy najpozniej mozna dostac okres tj na ktorej tabletce ?? z gory dzieki na odp
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Zakorzenienie
|
Ja zazwyczaj dostaje na 4 białej, ale to zależy od organizmu i to, ze ktos ma wtedy nie znaczy ze i Ty...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny i ja kolejna.
Biore 2 opakowanie yazu. W pierwszym miesciu dostalam okresu na ostatniej bialej tabletce, ale i tak byl mocno skapy. A dzis wlasnie wzielam 4 tabletke biala i okresu nadal nie ma. Nie pomineełam ani jednej tabletki, nie wystapily wymioty, biegunka itd. W dodatku jakies 2 tygodnie temu zrobilam test i byl negatywny (przez ten okres skapy juz mialam schizy). Nie wiem co mam teraz robić ;/;/;/
#4516 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 | |
Przyczajenie
|
dzieki, ale jakie to mialyby byc badania doklaadnie jesli moglabys napisac?
---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny mam pytanie w sobote kochalismy sie z moim facetem w niedziele wzielam tabletke o 7 rano byla to 22 tabletka z blistra jasnoroznowa w niedziele na chrzcinach dosc ostro popilam wodke tak ze pierwszy raz zwymiotowalam okolo 14 a pozniej ok 19tej jeszcze poszly kolejne partie moj chlopak twierdzi ze jestem przewrazliwiona a ja sie zastanawiam czy nie udac sie do lekarza po wspomagacza bo nie wiem czy ta moja antykoncepcja nie zostala obnizona co myslicie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po drugie to była 22 tabletka - ogólnie zasada jest taka (chociaż i tak polecam ulotkę ![]() ![]() Nie denerwuj się, za dużo czasu minęło od wzięcia tabletki, żebyś ją zwróciła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Przyczajenie
|
dzieki wielkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Raczkowanie
|
nie prawda, o ile sie neie zwymiotuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Skutecznośc jest zmniejszona jeśli tabletkę zwrócisz w ciągu tych pierwszych godzin, bo nie zdąży się wchłonąc, a sam alkohol nie reaguje z hormonami. Oczywiście nie jestem ekspertem, ale też szukałam kiedyś na ten temat informacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, może któraś z Was miała taką sytuację jak ja? Mam grypę jelitową, latam z dość dużą częstotliwością do toalety, pewnie potrwa to jeszcze ze 2 dni, a na dzisiaj przypada ten dzień, kiedy powinnam rozpocząć nowe opakowanie Yaz. I nie wiem co robić, bo nawet nie ma takiej możliwości, żeby tabletki się wchłonęły. Może któraś z Was wie jak w takiej sytuacji postępować? Od rana próbuję się dodzwonić do mojej gin., ale nie odbiera, a o wyjściu z domu nawet nie ma mowy ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4524 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie da rady rozumiem wytrzymać 4h? A jakby tak zjeść duuuużo czekolady? ![]() Ale tak na serio.. Łyknełabym te tabletki, nawet jeśli miałyby się nie przyjąć. Bo jeśli je zupełnie zignorujesz, to narobisz sobie niezłego bałaganu. Łykałabym je do końca, normalnie, ale połączyłabym to z celibatem na całym blisterku :P
![]() |
#4525 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() na razie łykaj normalnie, oczywiście dodatkowo się zabezpieczaj no i próbuj się mimo wszystko dodzwonić do ginekologa i poradzić.
![]() |
#4526 |
Przyczajenie
|
Wczoraj jak zjadłam czekoladę okazało się to niezbyt dobrym pomysłem ;p
Do ginekologa w dalszym ciągu nie mogę się dodzwonić, więc jest raczej kiepsko... Na razie czekam na wieczór, może w końcu mi choć trochę przejdzie i będę mogła połknąć tabletkę i jakoś wytrwać te 4 godziny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Raczkowanie
|
hmm od jakis 3 dni mam dziwne wodniste brązowe plamienia. To naprawdę dziwne uczucie i bardzo niekomfortowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
Zakorzenienie
|
jestem na 17 z 4 opakowania. 2 dni temu dostałam lekkiego, brązowego plamienia, ale tłumaczę to sobie tym, że to "uraz" spowodowany stosunkiem (miałam poczycie ogromnej suchości przy wejściu, ale nieważne) gorzej, że dziś rano pojawiło się lekko czerwone, teraz jest już spokój, ale i tak nie wiem co o tym myśleć :?
to jest chyba moje ostatnie opakowanie, bo: wciaż jestem płaczliwa, dołująca i przewrażliwona (chociaż ostatnio mniej, bo stres odszedł), na nogach coraz mocniej widać mi żyły i od czasu do czasu wieczorami mam silne miejscowe bóle nóg ![]() ![]() ![]() no ale ta prawie 100% skuteczność i swoboda... ech... może trzeba bedzie zmienić, ale boję się, że przy innych będę miała gorsze skutki uboczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4530 |
Zakorzenienie
|
no jestem średnio chętna na zmianę, bo lekarka mówi "no może pani spróbować z yasminelle, ale może być gorzej, bo yaz to są jedne z najnowszych i maja najmniej skutków ubocznych" tylko nie piszcie, żebym zmieniła lekarkę ;P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:37.