tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-20, 01:00   #4501
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Ikka=) Pokaż wiadomość
Hejka dziewczyny
mam do was małe pytanie, może troche głupie, ale jednak
czy oprócz stosowania YAZ stosujecie jeszcze jakieś inne metody antykoncepcji czy w 100% ufacie tym tabletkom?

aha, i czy jeśli wystąpiły małe przerwy w sposobie brania tabletek (kilkanaście minut później a 2 razy nawet 3h) to czy wpływa to na zmniejszenie antykoncepcji?

błagam o szybką odpowiedź póki nie jest za późno!
1. jesli bierzesz regularnie to są skuteczne, nie potrzeba nic innego. ale dodatkowa antykoncepcja wtedy zalezy od psychiki.
2. jesli przeczytasz ulotke, to dowiesz sie czy jest jakas roznica.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 03:32   #4502
Caterina666
Raczkowanie

Cytat:
Hejka dziewczyny
czy oprócz stosowania YAZ stosujecie jeszcze jakieś inne metody antykoncepcji czy w 100% ufacie tym tabletkom?

aha, i czy jeśli wystąpiły małe przerwy w sposobie brania tabletek (kilkanaście minut później a 2 razy nawet 3h) to czy wpływa to na zmniejszenie antykoncepcji?

Ja jestem przy pierwzym opakowaniu wiec zabezpieczam sie podwójnie, tak polecił mi mój ginekolog, bo to są moje 1 tabletki antykoncepcyjne,
natomiast co od dawkowania to trzeba je brac o jednej porze dnia,
np. rano czy wieczorem,
jak bedzie 2-3 h różnicy to nic sie nie dzieje
Caterina666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 10:12   #4503
ineczka7
Zadomowienie

Trochę nie rozumiem tego z podwójnym zabezpieczaniem się - działanie antykoncepcyjne tabletek jest od pierwszego dnia jeśli się zaczęło je brać w 1 dzień miesiączki. Są przypadki, kiedy lepiej przez pierwszy tydzień się dodatkowo zabezpieczać - ale żeby przez cały cykl? Mi nawet na samym początku brania tabletek lekarz powiedział, że po pierwszej tabletce jestem już zabezpieczona.

Jasne, jeśli ktoś się czuje pewniej stosując dodatkowo np. prezerwatywy - jego wybór, ale z medycznego punktu widzenia druga metoda nie jest niezbędna przy założeniu, że pierwsza tabletka została przyjęta w pierwszy dzień cyklu.
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 10:14   #4504
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Caterina666 Pokaż wiadomość
Ja jestem przy pierwzym opakowaniu wiec zabezpieczam sie podwójnie, tak polecił mi mój ginekolog, bo to są moje 1 tabletki antykoncepcyjne,
natomiast co od dawkowania to trzeba je brac o jednej porze dnia,
np. rano czy wieczorem,
jak bedzie 2-3 h różnicy to nic sie nie dzieje
kompletnie bez sensu...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 10:24   #4505
ada91
Przyczajenie

witam. mam pyt pewnie ktore sie powtorzylo ale nie moglam go znalezc na tym rozleglym forum. biore yaz od 2 mies. pierwszego miesiaca mialam caly czas plamienia ktore 2 dnia brania tabletek placebo przerodzily sie w okres. po okresie nie mialam juz zadnych plamien, teraz jestem na 4 tabletce placebo i brak okresu. dziwi mnie to bo to nie pierwszy miesiac brania yazu tylko drugi ...troche sie obawiam chociaz bralam wszystkie tabletki poprawie i nie ominelam zadnej. prosze o odp
ada91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 11:05   #4506
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Najczęściej nie stosuję nic innego, chyba że jestem na łonie natury czy w samochodzie, wtedy koniecznie gumka (na łonie natury czasem przerywany) ze względu że... Nie lubię tego uczucia dyskomfortu gdy "coś ze mnie wycieka" w mieszkaniu mam możliwość by iść i wziąć prysznic natomiast gdy jestem poza nim, to już gorzej (Tapicerkę łatwo pobrudzić, trudno wyczyścić :P)

Cytat:
Mój polecił mi tak samo. Powiem szczerze że przez pierwsze dwa miesiące stopniowo rezygnowałam z gumki jeszcze bardziej przestraszona tym co powiedział lekarz.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-09-20 o 11:06
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 11:39   #4507
pisadlo
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

w Bydgoszczy na Dworcowej, jak sie idzie od dworca w strone Gdańskiej, tak mniej wiecej w połowie drogi znalazlam Yaz za 37,95 to chyba najtaniej w Bydgoszczy, wie ktos gdzie ewentualnie jeszcze taniej ?
pisadlo jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 12:10   #4508
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ada91 Pokaż wiadomość
witam. mam pyt pewnie ktore sie powtorzylo ale nie moglam go znalezc na tym rozleglym forum. biore yaz od 2 mies. pierwszego miesiaca mialam caly czas plamienia ktore 2 dnia brania tabletek placebo przerodzily sie w okres. po okresie nie mialam juz zadnych plamien, teraz jestem na 4 tabletce placebo i brak okresu. dziwi mnie to bo to nie pierwszy miesiac brania yazu tylko drugi ...troche sie obawiam chociaz bralam wszystkie tabletki poprawie i nie ominelam zadnej. prosze o odp
nie przejmuj się. to dopiero początki, więc organizm musi się ustabilizować. nie jest nigdzie powiedziane, że krwawienie musi wystąpić tego samego dnia co w poprzednim miesiącu. poczekaj jeszcze trochę. ja bym nie panikowała

a i odnośnie zabezpieczania. nie używam nic dodatkowo - ufam tabletkom. no chyba, że zapomniałabym wziąć, albo jakieś inne okoliczności obniżające skuteczność - no to wtedy szklanka wody lub prezerwatywa

Edytowane przez Sayouri89
Czas edycji: 2009-09-20 o 12:13
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:27   #4509
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka dziewczyny

Ja ufam, bo pytalam sie gine i maja 3- krotne działanie wiec jesli sie nie zapomni wtedy kiedy nie powinno, to nie ma szans.
I spoznienie kilkanascie minutowe to nie spoznienie. Czytałaś ulotke? Do 12 godzin spoznienia możesz być spokojna...

Edytowane przez lily92920
Czas edycji: 2009-09-20 o 12:28
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:50   #4510
Ikka=)
Raczkowanie

GG do Ikka=)

dziękuje wszystkim za odpowiedź ;*
ulotkę czytałam ale wolałam się upewnić, teraz tylko oczekuje okresu ;d
pozdrawiam ;*
Ikka=) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:18   #4511
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Hejka dziewczyny

poczytaj wątek - uzyskasz informacji, że aż ci się odechce

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
kompletnie bez sensu...
zgadzam się...

Cytat:
przez pierwsze 3 m-ce wszystko może się zdarzyć więc niczym się nie przejmuj
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 13:29   #4512
ada91
Przyczajenie

wszystko ? mam nadzieje ze wszystko oprocz ciazy.. bo juz zaczynam sie troche stresowa, i mam pyt kiedy najpozniej mozna dostac okres tj na ktorej tabletce ?? z gory dzieki na odp
ada91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 14:22   #4513
lily92920
Zakorzenienie

Ja zazwyczaj dostaje na 4 białej, ale to zależy od organizmu i to, ze ktos ma wtedy nie znaczy ze i Ty...
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 19:07   #4514
Wisienka96
Przyczajenie

Cytat:
wszystko ? mam nadzieje ze wszystko oprocz ciazy.. bo juz zaczynam sie troche stresowa, i mam pyt kiedy najpozniej mozna dostac okres tj na ktorej tabletce ?? z gory dzieki na odp
Niektórzy dostają na 3 lub 4, a inni na pierwszej różowej kolejnego opakowania. Nie stresuj się Ja np. dostałam na 3
Wisienka96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 19:19   #4515
Lacturia
Wtajemniczenie

GG do Lacturia Send a message via Skype™ to Lacturia

Dziewczyny i ja kolejna.
Biore 2 opakowanie yazu.
W pierwszym miesciu dostalam okresu na ostatniej bialej tabletce, ale i tak byl mocno skapy. A dzis wlasnie wzielam 4 tabletke biala i okresu nadal nie ma. Nie pomineełam ani jednej tabletki, nie wystapily wymioty, biegunka itd. W dodatku jakies 2 tygodnie temu zrobilam test i byl negatywny (przez ten okres skapy juz mialam schizy). Nie wiem co mam teraz robić ;/;/;/

Wymiana kosmetyczna&biżuteria&tor ebki -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778720

Wish -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=47297911
Lacturia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 20:01   #4516
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lacturia Pokaż wiadomość
Dziewczyny i ja kolejna.
Biore 2 opakowanie yazu.
W pierwszym miesciu dostalam okresu na ostatniej bialej tabletce, ale i tak byl mocno skapy. A dzis wlasnie wzielam 4 tabletke biala i okresu nadal nie ma. Nie pomineełam ani jednej tabletki, nie wystapily wymioty, biegunka itd. W dodatku jakies 2 tygodnie temu zrobilam test i byl negatywny (przez ten okres skapy juz mialam schizy). Nie wiem co mam teraz robić ;/;/;/
ponownie - jeśli troszkę postów byś poczytała - to jest całkowicie NORMALNE. można dostać krwawienia na na 1 białej, a można i na 1 różowej tabletce. różnie bywa. u jednych dziewcząt będzie ono skąpe u innych obfitsze. nie ma co się przejmować
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 07:49   #4517
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Nie przejmuj się tym
ale badania powinnas zrobic.
dzieki, ale jakie to mialyby byc badania doklaadnie jesli moglabys napisac?

---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
Napisane przez ecrulo Pokaż wiadomość
madzia13005
Zwróc uwagę na to, że znaczny procent osób w Stanach Zjednoczonych to osoby otyłe. Pewnie wiele leków się tam wycofuje z prostego powodu: otyłość ciągnie za sobą wiele innych schorzeń, które mogę dyskryminować branie wielu hormonów. Nawet w Yaz jest napisane coś o otyłości.

Myślę, że jeśli Yaz rujnowałyby organizm znaczniej niż inne tabletki to byłoby o tym głośno i niebawem wycofanoby je z bardziej "cywilizowanych" państw. A ginekolodzy raczej by ich nie przepisywali, mówimy o rozsądnych ginekologach, a mojego za takiego uważam.

Brałam już Stediril30, Diane35, Yasmin, Yasminelle i teraz Yaz. Fakt faktem ja biorę tabletki zdrowotnie, bo na zespół policystycznych jajników. O Diane 35 było głośno, że nieskuteczne, że często ciążą się kończy. W ciążę nie zaszłam i żyję. Jedyne co mi branie hormonów wyrządziło to podniszczenie wątroby ale to normalne przy braniu długo tabletek.

Jeśli nie szukasz na upartego dziury w całym to nie znajdziesz czegoś co mogłoby Cię zaniepokoić. Zeby uspokoić swoje obawy o zdrowie może rób sobie kontrolne kompleksowe badania co pół roku i zobacz jak Twój organizm reaguje na Yaz, obserwuj czy zachodzą jakieś zmiany i jakie, po czym zgłoś się z tym do lekarza, poproś o zmianę hormonów
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz... moj chlopak to sie wystraszyl gorzej ode mnie o te tabsy....
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 09:00   #4518
monikan00
Przyczajenie

Czesc dziewczyny mam pytanie w sobote kochalismy sie z moim facetem w niedziele wzielam tabletke o 7 rano byla to 22 tabletka z blistra jasnoroznowa w niedziele na chrzcinach dosc ostro popilam wodke tak ze pierwszy raz zwymiotowalam okolo 14 a pozniej ok 19tej jeszcze poszly kolejne partie moj chlopak twierdzi ze jestem przewrazliwiona a ja sie zastanawiam czy nie udac sie do lekarza po wspomagacza bo nie wiem czy ta moja antykoncepcja nie zostala obnizona co myslicie??
monikan00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 10:01   #4519
ineczka7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monikan00 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny mam pytanie w sobote kochalismy sie z moim facetem w niedziele wzielam tabletke o 7 rano byla to 22 tabletka z blistra jasnoroznowa w niedziele na chrzcinach dosc ostro popilam wodke tak ze pierwszy raz zwymiotowalam okolo 14 a pozniej ok 19tej jeszcze poszly kolejne partie moj chlopak twierdzi ze jestem przewrazliwiona a ja sie zastanawiam czy nie udac sie do lekarza po wspomagacza bo nie wiem czy ta moja antykoncepcja nie zostala obnizona co myslicie??
Po pierwsze - jeśli od przyjęcia tabletki do pierwszych wymiotów minęły te 3-4h - tabletka już powinna być wchłonięta, u Ciebie było to 7h - więc moim zdaniem już w tym momencie nie masz się czym martwić

Po drugie to była 22 tabletka - ogólnie zasada jest taka (chociaż i tak polecam ulotkę ) że najbardziej należy się przejąć i dodatkowo zabezpieczać itd. jeśli pominie się/zwymiotuje tabletkę z pierwszego tygodnia cyklu. W ostatnim tygodniu ryzyko jest odpowiednio miejsze - ale to też dokładnie wyjaśnia schemat w ulotce (s.34-35, tak jakbyś ją jeszzcze miała )

Nie denerwuj się, za dużo czasu minęło od wzięcia tabletki, żebyś ją zwróciła
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 10:36   #4520
monikan00
Przyczajenie

dzieki wielkie , najbardziej jednak ciekawi mnie fakt alkoholu i tabletek to prawda ze skutecznosc jest zmniejszona ??
monikan00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 12:02   #4521
elka116
Raczkowanie

nie prawda, o ile sie neie zwymiotuje
elka116 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 12:05   #4522
beinvisible
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez monikan00 Pokaż wiadomość
dzieki wielkie , najbardziej jednak ciekawi mnie fakt alkoholu i tabletek to prawda ze skutecznosc jest zmniejszona ??
Takiej informacji to ja akurat nigdzie nie znalazłam
Skutecznośc jest zmniejszona jeśli tabletkę zwrócisz w ciągu tych pierwszych godzin, bo nie zdąży się wchłonąc, a sam alkohol nie reaguje z hormonami.

Oczywiście nie jestem ekspertem, ale też szukałam kiedyś na ten temat informacji.
beinvisible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 13:22   #4523
Sacharoza
Przyczajenie

Dziewczyny, może któraś z Was miała taką sytuację jak ja? Mam grypę jelitową, latam z dość dużą częstotliwością do toalety, pewnie potrwa to jeszcze ze 2 dni, a na dzisiaj przypada ten dzień, kiedy powinnam rozpocząć nowe opakowanie Yaz. I nie wiem co robić, bo nawet nie ma takiej możliwości, żeby tabletki się wchłonęły. Może któraś z Was wie jak w takiej sytuacji postępować? Od rana próbuję się dodzwonić do mojej gin., ale nie odbiera, a o wyjściu z domu nawet nie ma mowy ;/
Sacharoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 15:24   #4524
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sacharoza Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może któraś z Was miała taką sytuację jak ja? Mam grypę jelitową, latam z dość dużą częstotliwością do toalety, pewnie potrwa to jeszcze ze 2 dni, a na dzisiaj przypada ten dzień, kiedy powinnam rozpocząć nowe opakowanie Yaz. I nie wiem co robić, bo nawet nie ma takiej możliwości, żeby tabletki się wchłonęły. Może któraś z Was wie jak w takiej sytuacji postępować? Od rana próbuję się dodzwonić do mojej gin., ale nie odbiera, a o wyjściu z domu nawet nie ma mowy ;/
Kurcze, no to rzeczywiście nieciekawie..
Nie da rady rozumiem wytrzymać 4h? A jakby tak zjeść duuuużo czekolady? No wiesz - przyjemne z pożytecznym :P
Ale tak na serio.. Łyknełabym te tabletki, nawet jeśli miałyby się nie przyjąć. Bo jeśli je zupełnie zignorujesz, to narobisz sobie niezłego bałaganu. Łykałabym je do końca, normalnie, ale połączyłabym to z celibatem na całym blisterku :P
Stary 2009-09-21, 16:11   #4525
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Kurcze, no to rzeczywiście nieciekawie..
Nie da rady rozumiem wytrzymać 4h? A jakby tak zjeść duuuużo czekolady? No wiesz - przyjemne z pożytecznym :P
Ale tak na serio.. Łyknełabym te tabletki, nawet jeśli miałyby się nie przyjąć. Bo jeśli je zupełnie zignorujesz, to narobisz sobie niezłego bałaganu. Łykałabym je do końca, normalnie, ale połączyłabym to z celibatem na całym blisterku :P

na razie łykaj normalnie, oczywiście dodatkowo się zabezpieczaj no i próbuj się mimo wszystko dodzwonić do ginekologa i poradzić.
Stary 2009-09-21, 17:10   #4526
Sacharoza
Przyczajenie

Wczoraj jak zjadłam czekoladę okazało się to niezbyt dobrym pomysłem ;p

Do ginekologa w dalszym ciągu nie mogę się dodzwonić, więc jest raczej kiepsko... Na razie czekam na wieczór, może w końcu mi choć trochę przejdzie i będę mogła połknąć tabletkę i jakoś wytrwać te 4 godziny W końcu trzyma mnie już 6-ty dzień ;/ A na ulotce jest napisane, że do 12 godzin później jak się ją zażyje to nic się nie stanie... więc trzymajcie kciuki
Sacharoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 18:47   #4527
khrrr
Raczkowanie

hmm od jakis 3 dni mam dziwne wodniste brązowe plamienia. To naprawdę dziwne uczucie i bardzo niekomfortowe . Nawet jak mam wkładkę to po chwili można ją wykręcać z "mokrości" . Ktoś miał podobnie? Dla mnie to dziwne i niepokojące zwłaszcza, że to już końcówka 5-go opakowania
khrrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 19:31   #4528
Fufka
Zakorzenienie

jestem na 17 z 4 opakowania. 2 dni temu dostałam lekkiego, brązowego plamienia, ale tłumaczę to sobie tym, że to "uraz" spowodowany stosunkiem (miałam poczycie ogromnej suchości przy wejściu, ale nieważne) gorzej, że dziś rano pojawiło się lekko czerwone, teraz jest już spokój, ale i tak nie wiem co o tym myśleć :?

to jest chyba moje ostatnie opakowanie, bo: wciaż jestem płaczliwa, dołująca i przewrażliwona (chociaż ostatnio mniej, bo stres odszedł), na nogach coraz mocniej widać mi żyły i od czasu do czasu wieczorami mam silne miejscowe bóle nóg , coraz mniejsze libido o coraz wieksza suchość

no ale ta prawie 100% skuteczność i swoboda... ech... może trzeba bedzie zmienić, ale boję się, że przy innych będę miała gorsze skutki uboczne
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 19:41   #4529
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez khrrr Pokaż wiadomość
hmm od jakis 3 dni mam dziwne wodniste brązowe plamienia. To naprawdę dziwne uczucie i bardzo niekomfortowe . Nawet jak mam wkładkę to po chwili można ją wykręcać z "mokrości" . Ktoś miał podobnie? Dla mnie to dziwne i niepokojące zwłaszcza, że to już końcówka 5-go opakowania
na 5tym opakowaniu takie rzeczy nie mają prawa się zdarzać. idź do lekarza.

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
jestem na 17 z 4 opakowania. 2 dni temu dostałam lekkiego, brązowego plamienia, ale tłumaczę to sobie tym, że to "uraz" spowodowany stosunkiem (miałam poczycie ogromnej suchości przy wejściu, ale nieważne) gorzej, że dziś rano pojawiło się lekko czerwone, teraz jest już spokój, ale i tak nie wiem co o tym myśleć :?

to jest chyba moje ostatnie opakowanie, bo: wciaż jestem płaczliwa, dołująca i przewrażliwona (chociaż ostatnio mniej, bo stres odszedł), na nogach coraz mocniej widać mi żyły i od czasu do czasu wieczorami mam silne miejscowe bóle nóg , coraz mniejsze libido o coraz wieksza suchość

no ale ta prawie 100% skuteczność i swoboda... ech... może trzeba bedzie zmienić, ale boję się, że przy innych będę miała gorsze skutki uboczne
bez sensu. to chcesz się tak dalej męczyć? na rynku jest tyle tabletek, że lekarz Ci dobierze odpowiednie.
Stary 2009-09-21, 21:16   #4530
Fufka
Zakorzenienie

no jestem średnio chętna na zmianę, bo lekarka mówi "no może pani spróbować z yasminelle, ale może być gorzej, bo yaz to są jedne z najnowszych i maja najmniej skutków ubocznych" tylko nie piszcie, żebym zmieniła lekarkę ;P
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości