|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XII
Cytat:
A serek smakowy ? Bakusie są dobre i ile dać tych herbatników ? Tak na oko? I chyba nie same ciasteczka tylko jako dodatek do czegoś ?
|
|
|
|
|
#4502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
herbatniki ile chcesz, nie pamiętam ile dawałam. A ciasteczka mogą być i same jeżeli bedzie ich dużo +kakao Mogą być też lody, budynie, omlety, krokiety , jak się ma czas i ochotę to i pizzę można zrobic xD
|
|
|
|
|
#4503 |
|
Zakorzenienie
|
No tak chodzi o to by się najeść.
---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Ale czekam na inne propozycje. |
|
|
|
#4504 |
|
Raczkowanie
|
Ocenicie????
U: Ś: 2 kromki razowca, plaster sera, 2 plastry krakowskiej, keczup, kawa z mlekiem 3,2 i łyżeczką cukru IIŚ: serek wiejski 120g z konfiturą truskawkową 30g, kawa z mlekiem 3,2%, łyżeczka cukru, 4 śliwki suszone O: 2 garście makaronu 2 łyżeczki pesto rosso, łyżeczka parmezanu, szklanka soku wielowarzywnego P: kromka razowca z serkiem twarogowym rzodkiewkowym 4% , 2 plastry pomidora, kilka migdałów, herbata z łyżką miodu i cytryną K: pół kostki twarogu z sardynkami z puszki (ok.8 sztuk), szklanka soku warzywnego, herbata z łyżką miodu i cytryną warzywa są ostatnio tak plastikowe, że sobie odpuściłam-nie smakują mi listopadowe ogórki i pomidory. |
|
|
|
#4505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4506 |
|
Raczkowanie
|
Dorzucę do obiadu mandarynkę, bo okazało się że mam.
Byłam jakiś czas na R, teraz nie mogę patrzeć na takie typowo redukcyjne jedzonko. Dlatego przerwałam R mimo, że zostało mi ze 2 kg do zrzucenia. Dlatego chciałabym jeść to co na U, ale w mniejszych ilościach. Nie wiem czy tak się da Po R mam mniejsze łaknienie, tyle jedzenia mi wystarcza, zapewniam że nie jestem głodna jedząc takie ilości...
Edytowane przez shea 87 Czas edycji: 2010-11-26 o 14:10 |
|
|
|
#4507 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ma żadnych owoców, mało warzyw i mało jedzenia w ogóle. Cytat:
Nie ma II śniadania i podwieczorku. Cytat:
Możesz zrobić sobie omlet z czymś słodkim, np. dżemem czy masłem orzechowym/nutellą... U Śniadanie: owsianka z 5 łyżek na mleku 2% z bananem, garścią fitelli karmelowej, garścią orzechów laskowych, zalana dużym jogurtem brzoskwiniowym II śniadanie: 3 kromki razowca, dwie z sosem, sałatą, szynką, pomidorem, papryką i cebulą, jedna z twarogiem półtłustym wymieszanym z masłem orzechowym i miodem Obiad: makaron spaghetti "pełne ziarno" z kawałkami piersi z kurczaka i smażonymi warzywami (papryka, pomidor, ogórek) Podwieczorek: mała szklanka budyniu czekoladowego na mleku 2% pomarańcz ze startym paskiem gorzkiej czekolady Kolacja: 3 kromki razowca, jedna z masłem orzechowym, druga z dżemem jagodowym, trzecia z sosem, sałatą, szynką, pomidorem, papryką i cebulą Edytowane przez emelie Czas edycji: 2010-11-26 o 14:24 |
|||
|
|
|
#4508 |
|
Raczkowanie
|
Redukcja (chyba trochę lepsza
)śn: owsianka - 4 łyżki płatków ow, 3 otr pszennych, dwie małe mandarynki, 6 małych suszonych śliwek, 200g wiesniaka chudego ob: bułka wieloziarnista ciemna trójkąt fit 90g, sporo polędwiy z indyka, pomidor na to, ogórek, ogórek konserwowy, papryka podw: dwa jajka na wardo, ogórek, pomidor koacja: ser wiejski lekki z 7 orzeszkami laskowymi
|
#4509 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skoro tak sądzisz, to co na obiad robi kanapka? śniadanie nawet ładne, podwieczorek też, tak samo kolacja, chociaż nie wiem, czemu lekki. Ale obiad kiepski
|
|
#4510 |
|
Rozeznanie
|
U
I śniadanie: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem, żółtym serem i oliwkami czarnymi, pół z pasztetem drobiowym i papryką; kawa z mlekiem II śniadanie: mała bułka dyniowa z masłem, serem i oliwkami; krucha babeczka z budyniem przed obiadem: garść orzechów Obiad: makaron pełnoziarnisty z białym serem, rodzynkami i cynamonem deser: 3 paski mlecznej z bakaliami Podwieczorek: jogurt gruszkowy Kolacja: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem, serem i oliwkami, pół z pasztetem i papryką
|
#4511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a 3ł.płatków owsianych +3ł. musli to myślę rozsądna ilość. kakao lubię, choć daaaawno nie piłam. kurczak z obiadu był duszony na oleju rzepakowym, wraz z warzywami, także nie obyło się bez tłuszczu
|
|
|
#4512 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, przepraszam z góry za offtop, ale myślicie że jeśli będę jadła na obiad (z rodziną
) raz w tygodniu domową pizzę (na pszennym nadmuchanym spodzie - 95g) z żółtym serem i szynką z indyka to nic mi nie będzie? pytam, bo uwielbiam, a zwykle jak ktoś zje pizzę i napisze tu, na NCJ "chyba przesadziłam z tą pizzą " lub coś w ten deseń, to dostaje odezwę "ale przecież nie jesz jej raz na tydzień". To byłby taki straszny grzech? Jakoś tak lubimy mieć w domu mniej więcej zaplanowane co jadamy w dane dni tygodnia (mieszkam z dziadkami i mamą; od poniedziałku do czwartku gotujemy sobie osobno, w piątki ryba, w niedzielę gotuję ja z mamą a na soboty wypadałaby pizza). Bo tak jakoś wydaje mi się, że pizza nie należy do tych zdrowych dań czy jednak nie powinnam się powstrzymywać i ograniczać np. do 2 razy w miesiącu? I proszę o potraktowanie mnie poważnie. ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Żeby nie było, że tworzę OF, to wstawię swoje dzisiejsze utrzymanie ![]() - 125g ciężkiego razowca (informacja z opakowania), 100g twarogu z ugotowaną gruchą, 3 orzechami brazylijskimi & cynamonem - kanapki z chleba żytniego (kilka cienkich kromek, objętościowo wyjdą 2 normalne graham), każda posmarowana ramą, z szynką drobiową & ogórkiem; sucharek; baton corny linea z czekoladą - jogurt śliwkowy 8 zbóż jogobella (pół dużego 400gramowego - drugie pół dla mamy ) z garstką nerkowców; mandarynka- grillowana panga (średnia sztuka), 2 małe ziemniaczki & trochę mizerii (w razie wątpliwości - późno jadłam, a nie byłam głodna - w zupełności mi wystarczyła taka porcja) - sucharek; mięta - wpadnie jeszcze średnia grahamka przekrojona na 3 części - każda z dżemem niskosłodzonym o smaku kiwi & limonki (nie będę sobie żałować dżemu - pyszny jest ); herbata owoce leśnei jak?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2010-11-26 o 18:22 |
|
|
|
#4513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ten spód do kupny czy domowej roboty? Myślę, że Tobie nic nie będzie, szczególnie, że pozostałe obiady w tygodniu jesz zdrowe, prawie, że redukcyjne.Co do jadłospisu - fajnie. Te sucharki są trochę niepokojące, ale rozumiem, że lubisz
|
|
|
|
|
#4514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4515 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no więc: kupny. Sama nie umiem robić takiego wysokiego, więc ten od piekarni familijnej (pszenny ) nadaje się świetnie. A czemu sucharki niepokojące? Nie są przecież posiłkiem (dlatego już nie numeruję tego, co zjadłam - bo np. takiego sucharka i herbaty jako posiłku nie traktuję, tylko jako zjedzenie czegoś, co się napatoczyło, a miałam na to ochotę). Po prostu idę do szafki i go jem. Załóżmy pół godziny po obiedzie, jak to zdarzyło się dzisiaj. Są po prostu dobre .
|
|
#4516 |
|
Zadomowienie
|
|
#4517 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4518 |
|
Raczkowanie
|
U
śn. (8.20)- 2 kromki chleba z 2 plastrami sera żółtego hohlanda (tego w osobnych plasterkach z szynką) + kawa: zabielona mlekiem 1,5%, łyż.cukru II śń (12)- 2 nieduże rogaliki a'la drożdżowe z odrobiną dżemu w środku obiad (16.10)- pół woreczka ryżu,polędwiczki (2 małe kawałki) w sosie z pieczarkami, trochę surówki z czerwonej kapusty + kawa jak rano potem (18.30)- herbata i duży piernik kolacja (19.50) wieśniak 150g 3%, łyżeczka miodu, pół brzoskwini z puszki ocenicie?
|
|
|
|
#4519 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jest jadłospis czy spowiedz? jezu to nie konfesjonał!
|
|
|
#4520 |
|
Wtajemniczenie
|
R
Ś - 2 kromki z ch. orkiszowego z chudym boczkiem swojskiej roboty i z twarozkiem z rzodkiewką, zielona herbata IIŚ - pół szklanki kefiru 0% tłuszczu z 3 łyżeczkami otrębów truskawkowych, orzechami włoskimi, laskowymi, rodzynkami, papaja i żurawiną, kawa z mlekiem 1,5% O - spagetti bolońskie z mielonym mięskiem, makaronem durum i sosem pomidorowym bez maki z oliwą z oliwek, sałatka z lodowej sałaty, pomidora, oliwek i fety z oliwa o sosem knorra P - herbata imbirowa z 1 owsianym ciastkiem - nic więcej nie zmieściłam K - cała pierś z kurczaka duszona z suszonymi śliwkami, morelami i żurawiną
|
|
#4521 |
|
Zadomowienie
|
Uu
![]() dobrze? |
|
|
|
#4522 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poza tym to jest jadłospis -.-' czy wygląda on na monolog w konfesjonale? Nie mam zamiaru Wam się z niczego spowiadać.. wklejam po prostu swoje jadłospisy, jak zresztą wiele z Was.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2010-11-26 o 20:28 |
|
|
|
|
#4523 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mamie powiedz, że nie zjesz w ten piątek tylko w następny, bo na wizażu Ci zabronili ! Ale w tej większości malo jest osob, które pisze a) tak dokladnie co zjadlo b) z kim sie czym podzielilo c) w jakich okolicznosciach zjadlo d) ile kromek lekkiego chleba to kromek normalnego chleba blagam Cie, nie wmowisz mi,ze zaburzenia odzywiania Cie nie dotycza. koniec ota ;D
Edytowane przez airwaves Czas edycji: 2010-11-26 o 20:31 |
||
|
|
|
#4524 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hahahaha ...spadłam z krzesła![]()
|
|
|
|
|
#4525 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
I. Owsianka z gruszką, mandarynką, rodzynkami eko, suszonymi daktylami eko, pestkami słonecznika, serkiem wiejskim & 0,3 l kawy z mlekiem II. Bułka żytnia z pestkami dyni i sezamem z masłem, wędzonym łososiem, papryka czerwoną, ogórkiem zielonym i oliwkami zielonymi III. Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem; puree ziemniaczane posypane natką pietruszki & b.dużo surówki z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli i oliwy z oliwek IV. Crumble śliwkowe (miseczka śliwek zapiekanych z razową kruszonką) & kubek liściastej zielonej herbaty; jabłko V. Kromka chleba słonecznikowego z masłem, twarożkiem, rzodkiewką i koperkiem; micha parowanych brukselek skropionych oliwa z oliwek /własnie się robi/ W międzyczasie 1,5 l wody mineralnej
|
|
#4526 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4527 |
|
Zakorzenienie
|
Moje lekkie (choć dziś takie nie wyszło
) U ![]() Śniadanie - owsianka z 3łyżek na połowie szklanki mleka z małymi bananem i jabłkiem ; kawałek tortu (urodziny Mamy )W szkole (oczywiście rozłożone w czasie, siedziałam od 7:30 do 15 )2kromki razowca z masłem szynką i ogórkiem kiszonym malutki jogurt owoce leśne kromka razowca jw. złożona na pół (czyli taka mała kromeczka wyszła )banan mały jogurt biszkoptowy (dostałam od kolegi )Obiad - pstrąg z warzywami na patelnię na oliwie kawałek tortu ćwiczenia Kolacja - omlet z 2jaj na kapce oliwy + pokrojony pomidor z jogurtem nat. |
|
|
|
#4528 |
|
Rozeznanie
|
U
ufff ..i jak? |
|
|
|
#4529 |
|
Zadomowienie
|
chyba czas na pożegnanie...
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2010-11-26 o 21:30 |
|
|
|
#4530 | |
|
Zadomowienie
|
Jak dla mnie możesz sobie jeść tę pizzę co sobotę. Powiedz mi tylko,skąd pewność, że w każdą sobotę będziesz miała na nią ochotę? Czemu chcesz mieć wszystko tak idealnie zaplanowane?
---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.

i ile dać tych herbatników ? Tak na oko? I chyba nie same ciasteczka tylko jako dodatek do czegoś ?

herbatniki ile chcesz, nie pamiętam ile dawałam. A ciasteczka mogą być i same jeżeli bedzie ich dużo +kakao
, jak się ma czas i ochotę to i pizzę można zrobic xD
Po R mam mniejsze łaknienie, tyle jedzenia mi wystarcza, zapewniam że nie jestem głodna jedząc takie ilości...

) myślę, że jedzenie dwóch obiadów to jednak nie jest dobry pomysł... jeżeli zjesz porządne śniadanie i II śniadanie to nie będziesz miała później miejsca w żołądku na duży obiad. może spróbuj na śniadanie owsiankę z dodatkami? nieźle zapycha 

pytam, bo uwielbiam, a zwykle jak ktoś zje pizzę i napisze tu, na NCJ "chyba przesadziłam z tą pizzą
" lub coś w ten deseń, to dostaje odezwę "ale przecież nie jesz jej raz na tydzień".
); herbata owoce leśne

)