![]() |
#4501 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Jigoku jak to nie uda mi sie utrzymac ladnych zebow przy noszeniu aparatu? Przeciez podobno dba sie 4 x bardziej o higiene, dozwolone sa takze pasty wybielajace (ponoc),, chcialam tylko wrocic do swojego koloru zebow, bo przebarwily mi sie nieco od papierosow/kawy/herbaty/wina etc. Skoro mam go nosic przez nastepne + - 2 lata, chce wygladac ok. Dla mnie aparat to nie "zlo konieczne" ale swoista bizuteria, nosic na zoltych zebach to dla mnie jak nosic ladne pierscionki do poobgryzanych paznokci :P Poradze sie moze mojego dentysty, czy da sie zrobic ..cokolwiek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja dbam bardzo o higienę w aparacie, ale mimo 3 szczoteczek, płynów i past widzę, że zęby nie maja takiego odcienia jak przed założeniem ![]() ![]() Mi jedna dentystka chciała zęby wybielić, bo byłoby to u niej w gabinecie i miałaby z tego kasę, ale jak jej powiedziałam, że nie chcę i poprosiłam o szczerą opinie to sama przyznała, że wybielanie niszczy zęby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4504 |
Rozeznanie
|
eejj bo ja praktycznie co chwila latam do orto na poprawki... teraz urwaly mi sie te lancuszki a raczej on je chyba urwal (...) bo jak doszlam do domu to wiecie juz urwane byly. i nie wiem czy znow do niego lecieć, czy jest mozliwosc ze nic sie nie stanie? nie przesunie sie spowrotem na tamto miejsce? .
![]() |
![]() |
#4505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie też mimo higieny, całej łazienki środków do mycia i wzmacniania zębów, widać że zmieniły nieco kolor na bardziej żółty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a nie macie wrażenia ze kolor zębów staje się inny przez własnie metal ? że to tylko takie wrażenie ? kurde jak pomyślę,ze zęby mi zżółkną to nie chcę
![]() ![]()
![]() |
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4508 |
Raczkowanie
|
Ja jestem po wizycie i mam metalowca na górze z złotymi gumkami, generalnie orto sam za mnie wybrał kolor ale bardzo mi się podobna
![]() Tylko mam jeden problem, jak chce uśmiechnąć się delikatnie, bez pokazywania zębów to pojawia się po prostu grymas na twarzy, dosłownie nie mogę, więc póki co uśmiecham się "pełną gębą" ![]() Postaram się wrzucić fotki później , bo przy sztucznym świetne za cholerę nie chcą mi wyjść.
![]() |
#4509 |
Raczkowanie
|
No pewnie macie racje...wpadlam na taki pomysl po obserwacji mojego barata, ktory ma juz ponad rok metalowy aparat. Od tego czasu ma swira na pukncie zebow, czesto je myje (zwyklymi drogeryjnymi pastami:Blend-a-med itp) i zauwazylam, ze wlasnie po zalozeniu bardzo mu zbielaly, sa lsniace, gladkie i wybielone, a wczesniej mial tez lekko pozolkle. CHodzi regularnie na ziwyty i ortodontka zadnych uwag na ten temat nie ma, wiec pomyslalam sobie, ze moze ja je lekko wybiele przed, zeby potem wlasnie nie miec roznicy, z tym, ze wlasnie jakims nie niszczacym szkliwa preparatem o delikatnym dzialaniu i takiego szukam, ale skoro twierdzicie, ze to absolutnie zabronione to nie bede sie upierac...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ita23, nie ma preparatów nieniszczących szkliwa i tyle ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4512 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, ze nikt mi nie zabroni, zrobie co zechce, moge wszystko, nawet sobie zeby powybijac :P, ale wiadomo, ze skoro decyduje sie na aparat zalezy mi na ladnych zebach. A jakie sa skutki naruszonego szkliwa?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4513 |
Raczkowanie
|
Ita23 Ja na Twoim miejscu wybrałabym aparat bezligaturowy. Kosmetyczny jest pozornie fajny bo niby mniej go widać, ale podejrzewam, że tylko przez chwile do tej pory aż ligatury się nie przebarwią, a o to bardzo łatwo, chyba, że zrezygnuje się z wielu produktów spożywczych co jest uciążliwe no i przede wszystkim papierosów, wtedy to ma to może sens. Co do bezligaturowego atutem są rzadsze wizyty co jest oszczędnością czasu i pieniędzy. Nie uwazam ze te systemy to jakas lipa i ściema. Dlugość noszenia aparatu zalezy przede wszystkim od wady a nie głównie od aparatu. Z tym krótszym czasem chodzi o to, ze czas noszenia aparatu jaki orto wyliczy Ci ze zwykłym aparatem to z Damonem będzie przy tej wadzie o ok 4 miesiące krócej. To nie rodzaj aparatu okresla czas noszenia go a wada. Ktoś się nie zna, wypowiada a później chodzą takie opinie, że Damona nosi się rok. Tak samo nie słyszałam, że zamki się odpinają, nie wiem do końca jak jest z wielkością zamków czy są mniejsze czy większe, ale na początku takie czy takie i tak obcierać będą, a te różnice w wielkości podejrzewam nie są jakieś wielkie. Sama noszę aparat bezligaturowy, kosmetyczny. Najbardziej zależało mi na jak najmniejszej widoczności aparatu, przerażała mnie wizja przebarwiających się ligatur w zwykłym kosmetycznym dlatego wybrałam kosmetyczny bezligaturowy i teraz nie boje sie ze cokolwiek mi się przebarwi. Zwykły aparat mialabym nosic dwa lata a tak niby 18 miesiecy ale nie na tym mi najbardziej zależy bo 4 miesiące w tą czy w tą przy takim czasie dla mnie nie robi różnicy. Jak pisałam mi zależało na jak mniej widocznym efekcie i żeby sie nie przebarwiał. Mam nadzieję, że jakoś pomogłam. Pozdrawiam
---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Szkliwo się nie odbudowuje. Slyszałam ostatnio o zabiegach które odbudowuja szkliwo ale z tego co wiem są bardzo bolesne i bardzo drogie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój chłopak miał odbudowywane szkliwo i nie sądzę żeby chciał sobie sam coś takiego zafundować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4515 |
Raczkowanie
|
ksiezycowa_pyza wybralas chyba najlepsza opcje. A orientujesz sie jaka jest roznica miedzy samoligaturujacym estetycznym, a zwyklym? (cenowo),
zastanawiam sie, czy w takim razie nie doplacic i nie przejmowac sie niczym, bo jednak wolalabym estetyczny, moze pozniej nie robi to roznicy rzadnej noszacym aparat, ale wiecie jak jest, najgorsze poczatki i pierwszy szok, kiedy sie zobaczy siebie w aparacie, te pare dni i jak sie pokazac swiatu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4516 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4517 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Gratulacje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2011-12-12 o 21:19 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak się czujesz bez? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4519 |
Raczkowanie
|
gwiazdka93, ale jaki jest sens zakladania kolorowych ligatur na porcelanowe zamki, ktore wymyslono pot to, zeby byly niewidoczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
Przecież gwiazdka nie napisała, że bierze kolorowe do kosmetycznego tylko szare/srebrne, żeby się nie odbarwiały tak szybko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4521 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4522 |
Raczkowanie
|
Nawiazala do naszej rozmowy o aparatach estetycznych :
"Cytat: Napisane przez shinigami0717 Ita23 aparat kosmetyczny się nie odbarwia - jak już to ligatury zdjęłam dzisiaj górny aparat! Ale nie trzeba brać białych/przezroczystych ligatur. Ja obecnie mam szare/srebrne i po tygodniu ani trochę się nie odbarwiły. Przezroczyste zżółkły już po kilku dniach." ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Ok widac drucik, a nie zamki, a jesli sie je podkresli srebrnymi gumkami to przeciez wyglada jak metalowy, wiec po co nosci kosmetyczny, zeby pozniej wygladal jak metalowy i rzucal sie w oczy przez te gumki....no dla mnie w kazdym razie to sie mija z celem :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4524 |
Raczkowanie
|
Wiem jak, widzialam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4526 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o kosmetyczny z szarymi gumkami może to jest i rozwiązanie, jestem ciekawa jak to wygląda, jeśli faktycznie nie rzuca się w oczy to jest to warte przemyślenia. gwiazdka93 musiałaby zademonstrować ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4527 |
Raczkowanie
|
Jigoku, ale rozmawialysmy o tym, czy lepiej brac porcelanowy, czy sie przebarwia, napisalyscie, ze przebarwiaja sie gumki, ale mozna wziac kolorowe, ktore sie nie odbarwia, ale bedzie widac aparat, ktory ma byc niewidoczny. I takie maslo maslane, kolo sie zamyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4528 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gwiazdka napisała, że porcelanowy się nie przebarwia tylko ligatury się przebarwiają, a możesz je wziąć srebrne/szare i wtedy wszystko jest ok ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4529 |
Raczkowanie
|
Ojej...no zamkow wiadomo, ze nie widac, ale na kazdym zebie widac gumke, wiec aparat jest widoczny, widac, ze cos jest na zebach i aparat kosmetyczny staje sie widoczny. Mysle, ze nie ma sensu ciagnac tej rozmowy
![]() Edytowane przez Ita23 Czas edycji: 2011-12-12 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4530 |
Raczkowanie
|
mam aparat już od wtorku a zęby mnie nie bolą;d NIE żebym się smuciła z tego powodu, ale nie jest to dziwne?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.