Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-10, 13:22   #4501
Miikiii
BAN stały

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jak planowałaś R to wyszło, ale po co te parówki

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Znowu ta cola zero Podoba mi się.... Według mnie na tym będziesz chudła

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

A w jakim czasie ?
od listopada +4.4 kg

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Robisz postępy. Powodzenia.
jeżeli to nie ironia, to dziękuję
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 13:34   #4502
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
od listopada +4.4 kg

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

jeżeli to nie ironia, to dziękuję
bez obaw, to nie była ironia
czekam na Twój pełnowartościowy jadłospis
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 13:48   #4503
Miikiii
BAN stały

zastanawaim sie nad zalozeniem bloga, gdzie bede dodawac co jadlam, moze wtedy oduczylabym sie jesc lyzeczkami ;/
Stary 2012-05-10, 14:06   #4504
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
zastanawaim sie nad zalozeniem bloga, gdzie bede dodawac co jadlam, moze wtedy oduczylabym sie jesc lyzeczkami ;/
przecież tutaj wypisujesz co zjałaś i dalej jesz łyżeczkami....

czemu nie odpowiedziałaś na pytanie ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 14:27   #4505
Miikiii
BAN stały

jakie pytanie? Napisałam, że od listopada przybyło mi 4.4 kg
Stary 2012-05-10, 14:44   #4506
mpati86
Zadomowienie

Proszę o pomoc. Zależy mi na zrzuceniu kg. w sumie mam 24 kg do zrzucenia- chcę zrobić to zdrowo.

Redukcja:
Proszę o ocenę.
1h orbitrek
Śniadanie:w pracy 7.30
solidna miseczka musli tradycyjnego nestle z mlekiem 0,5 i wkrojonym 1 bananem
II Śniadanie:w pracy 11. 40
2 kawałki duże razowego chleba owalnego złożone z margaryna benecoll lekką i wędliną- kura w galarecie; 1 pomidor; kawa inka z błonnikiem i mlekiem 0,5 tł.
Obiad: w domciu 15. 20
kasza gryczana, filet z indyka smażony na oliwie panierowany, brokuły gotowane
1h orbitrek, trochę rowerku stacjonarnego może z 10 minut, brzuszki rower w terenie, ale bardziej rekreacyjnie z 30- 40 minut
Kolacja: 19.00
sałatka- z 3 listki sałaty, pół żółtej papryki, z 10 czarnych oliwek, plaster wędzonego łososia, 1 pomidor, pół startej marchewki, posypane pestkami słonecznika
22.00 spanie
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 14:50   #4507
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
jakie pytanie? Napisałam, że od listopada przybyło mi 4.4 kg

to miałam na myśli

Cytat:
dlaczego twoja mama widząc w jakim jesteś stanie zarówno psychicznym jak i fizycznym zezwala Ci na robienie postnych, nic nie dających, dietetycznych posiłków. czemu sama nie ugotuje obiadu a Ty nie zjesz z rodziną? Chyba potrafi gotowac? Ty nie wiesz jak zdrowo i dobrze jeśc i nie powinnaś się sama karmić. Nie umiesz komponować posiłków.

Stary 2012-05-10, 14:59   #4508
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Twój też smakowity! Zazdroszcze szczególnie pogrubionego

Schudłam w sumie 10 kg od mojej najwyższej wagi. Chcę jeszcze max 5 kg ale czuję sie już z moją wagą dobrze i wyglądam ok. W niektóre ubrania jeszcze się nie mieszcze ale nie spinam się Liczę na to żę na R/U jeszcze cos zejdzie. Zresztą nie jestem jeszcze na U tylko zdarzają się dni kiedy zjem więcej bo mam ochotę
Rozumiem A jogurt polecam, pyszny!

Cytat:
Napisane przez monita01 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Dzis po tygodniu na Rce zwazylam sie i niestety ubylo mi tylko 0,5 kg Pamietam, ze w zeszlym roku na diecie przed slubem chudlam po kilo na tydzien.... no ale coz, widocznie metabolizm lezy. Musze chyba zaczac cwiczyc.... ehh... a ciezko mi to przychodzi. Chcialam sie zapisac na joge, ale to tylko raz w tygodniu 1,5 godz... chyba cos jeszcze by sie przydalo, nie? Problem w tym, ze ja mam cod wtorku do czwartku ciagle zajecia po pracy....

Dobra, juz nie marudze, wrzucam R na dzis! Aha, i ciesze sie, ze ten pasztet jest dobry! Upieke go w weekend

sniadanie: owsianka, zielona herbata (nie zdazylam zjesc owocu juz)

2gie sniadanie: dzis dla odmiany jogurt naturalny (nie jadlam go caly tydzien, zamienilam na serki wiejsie, ale juz mi troche bokiem wychodza...) plus jablko i kawa z mlekiem, lyzeczka cukru.

3. lunch w pracy: mam pojemniczek salatki greckiej, robilam wczoraj

4. garsc orzechow plus pewnie kawa z mlekiem przed zajeciami

5. tortilla z dwoch jaj z cukinia i cebulka + salatka z mieszanych salat, z tunczykiem lub z wedzonym lososiem.

Poza tym staram sie pic wiecej. Ostatnio wychodzi to jakies 1,5 litra wody plus kilka (najczesciej 3-4) duze kubki zielonych herbat dziennie.

Z ruchu... ok 4 km spaceru, ale to na raty, w ramach dojscia tu i tam.
Ladny jadlospis, prawidlowe tempo chudniecia to 0,5-1kg na tydzien, wiec jest ok

Cytat:
Cześć Moja Redukcja planowana na dziś

I: 2 kromki grahama z tostera, posmarowane naturalnym serkiem homo, z plasterkami pasztetu z czerwonej soczewicy ze słonecznikiem i świeżą bazylią

II: szklanka kefiru naturalnego

III: pierś z indyka faszerwana pieczarkami i mozarellą, brązowy ryż i surówka z sałaty lodowej, pomidora, papryki i kukurydzy

IV: lekki wiejski z pomidorem i bazylią

Ponadto: woda, czerwona herbata, kawa, cola zero

Co sądzicie?
Ten kefir troszke samotny w 2 sniadaniu, zwlaszcza, ze masz tylko 4 posilki. Poza tym fajnie

Moj dzisiejszy R/U:

I: 5 lyzek musli niedosladzanego Sante z danio light waniliowym i malutkim bananem.
II: 3 male kromki grahamu, kazda z bieluchem, wedlina z indyka, pomidorem, ogorkiem i papryka.
Big Milk
III: salatka: lodowa, ogorek, pomidor, cebula, kukurydza, tunczyk, jajko z sosem jogurtowym + 2 kromeczki pieczywa czosnkowego.
IV: wiejski z warzywami.

Standardowo 2x35min szybkiego marszu, spacer, a wieczorem planuje pobiegac. Chyba troszke za luzno dzis

Edytowane przez AshtrayGirl86
Czas edycji: 2012-05-10 o 15:02
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 15:03   #4509
Miikiii
BAN stały

Może być taki jadłospis?przed sniadnaiem wyjedzona resztka jogobelli light)
śniad: 2 kromki graham ( 1 z delmą i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2 z delma, 2łyżeczkami wiejskiego, łyżeczką dżemu)
2śniad jako tako nie bylo,bo robilam twarozek bananowy i troche go sporbowalam i bylo jeszcze chrupkie pieczywo i pol jablka(resztka z wczoraj)i torche jogurtu naturalnego z bananem(probowalam przy robieniu serka)
obiad: ok 100-150 g filetu z indyka duszone na łyżeczce oliwy z oliwek do tego włoszczyzna i 4(po ugotowaniu) łyżki ryżu brązowego i ze 2 łyżki sosu ketchupowego PO: kostka czekolady
podiweczorek: będzie big milk trio albo sobie zblenduje jabłko z cynamonem
kolacja: to co na sniadane

jakięś poprawki?

Edytowane przez Miikiii
Czas edycji: 2012-05-10 o 15:04
Stary 2012-05-10, 15:21   #4510
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Proszę o pomoc. Zależy mi na zrzuceniu kg. w sumie mam 24 kg do zrzucenia- chcę zrobić to zdrowo.

Redukcja:
Proszę o ocenę.
1h orbitrek
Śniadanie:w pracy 7.30
solidna miseczka musli tradycyjnego nestle z mlekiem 0,5 i wkrojonym 1 bananem
II Śniadanie:w pracy 11. 40
2 kawałki duże razowego chleba owalnego złożone z margaryna benecoll lekką i wędliną- kura w galarecie; 1 pomidor; kawa inka z błonnikiem i mlekiem 0,5 tł.
Obiad: w domciu 15. 20
kasza gryczana, filet z indyka smażony na oliwie panierowany, brokuły gotowane
1h orbitrek, trochę rowerku stacjonarnego może z 10 minut, brzuszki rower w terenie, ale bardziej rekreacyjnie z 30- 40 minut
Kolacja: 19.00
sałatka- z 3 listki sałaty, pół żółtej papryki, z 10 czarnych oliwek, plaster wędzonego łososia, 1 pomidor, pół startej marchewki, posypane pestkami słonecznika
22.00 spanie
Spróbuję Ci pomóc . Rozumiem, ja też staram się przeprowadzić zdrową redukcję, więc cel mamy tożsamy. Szkoda, że nie napisałaś jak ilościowo prezentują się Twoje posiłki. Nie myślisz, że lepiej byłoby zastąpić to pełne cukru i innych niepotrzebnych elementów musli Nestle, własną mieszanką płatków i bakalii? Możesz przecież zmieszć płatki owsiane, żytnie, różne otręby, ulubione orzechy, rodzynki, żurawinę, bądź co tylko chcesz i na co masz ochotę i w ten sposób będziesz miała zdrowszą alternatywę dla tych z Nestle. Myślę, że szklanka mleka spokojnie by wystarczyła. Jeśli banan był nieduży to w porządku, jednak jeśli było inaczej, chyba spokojnie wystarczyłaby Ci połowa. Jeśli II śniadanie Ci smkowało, to spokojnie może być. Przy obiedzie też nie napisałaś jakie zjadłaś/ planujesz zjeść ilości. 1/2 woreczka to moim zdaniem wystarczająca ilość na R. Szkoda, że panierowany był ten indyk. Dobrze by było, gdybyś w ogóle zrezygnowała z panierowania albo nie robiła takiej tradycyjnej, ale jej zdrowszy zamiennik. Kolacja moze być. Tylko znów brakuje mi jednego posiłku, bo od 15.20 do 19 jest zdecydowanie za duża przerwa. Zjedz chociaż trochę białka, aby nie spowalniać metabolizmu. Poza tym, to dobrze, że masz sporo aktywności. Czasem warto ją trochę urozmaicić. Może znalazłabyś trochę czasu na fitness lub siłownię? A nie zastanawiałaś się może nad tym, aby skorzystać z porad dietetyka, który na pewno doradziłby Ci jak na trwałe pozbyć się tych zbędnych kilogramów a po osiągnięciu rezultatu utrzymać wagę?

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-10 o 15:25
Stary 2012-05-10, 15:42   #4511
fresas1991
Raczkowanie

Cytat:
Spróbuję Ci pomóc . Rozumiem, ja też staram się przeprowadzić zdrową redukcję, więc cel mamy tożsamy. Szkoda, że nie napisałaś jak ilościowo prezentują się Twoje posiłki. Nie myślisz, że lepiej byłoby zastąpić to pełne cukru i innych niepotrzebnych elementów musli Nestle, własną mieszanką płatków i bakalii? Możesz przecież zmieszć płatki owsiane, żytnie, różne otręby, ulubione orzechy, rodzynki, żurawinę, bądź co tylko chcesz i na co masz ochotę i w ten sposób będziesz miała zdrowszą alternatywę dla tych z Nestle. Myślę, że szklanka mleka spokojnie by wystarczyła. Jeśli banan był nieduży to w porządku, jednak jeśli było inaczej, chyba spokojnie wystarczyłaby Ci połowa. Jeśli II śniadanie Ci smkowało, to spokojnie może być. Przy obiedzie też nie napisałaś jakie zjadłaś/ planujesz zjeść ilości. 1/2 woreczka to moim zdaniem wystarczająca ilość na R. Szkoda, że panierowany był ten indyk. Dobrze by było, gdybyś w ogóle zrezygnowała z panierowania albo nie robiła takiej tradycyjnej, ale jej zdrowszy zamiennik. Kolacja moze być. Tylko znów brakuje mi jednego posiłku, bo od 15.20 do 19 jest zdecydowanie za duża przerwa. Zjedz chociaż trochę białka, aby nie spowalniać metabolizmu. Poza tym, to dobrze, że masz sporo aktywności. Czasem warto ją trochę urozmaicić. Może znalazłabyś trochę czasu na fitness lub siłownię? A nie zastanawiałaś się może nad tym, aby skorzystać z porad dietetyka, który na pewno doradziłby Ci jak na trwałe pozbyć się tych zbędnych kilogramów a po osiągnięciu rezultatu utrzymać wagę?
Chyba niezbyt uważnie przeczytałaś post mpati Ma bardzo dużo ruchu:2h orbitreka, rower. Troszkę to chorobliwe, nie uważasz mpati...?
Moim zdaniem jadłospis okej, jest mniej niż bywało, ale rozumiem, że tak postanowiłaś. Śniadanie też w porządku, wiadomo, że zdrowsze jest musli zrobione w domu, bądź owsianka, ale nie popadajmy w paranoję Tak samo z bananem, tym bardziej, że jest to posiłek po 1h ćwiczeń.

Is the choice I make every day.
fresas1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 15:45   #4512
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Może być taki jadłospis?przed sniadnaiem wyjedzona resztka jogobelli light)
śniad: 2 kromki graham ( 1 z delmą i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2 z delma, 2łyżeczkami wiejskiego, łyżeczką dżemu)
2śniad jako tako nie bylo,bo robilam twarozek bananowy i troche go sporbowalam i bylo jeszcze chrupkie pieczywo i pol jablka(resztka z wczoraj)i torche jogurtu naturalnego z bananem(probowalam przy robieniu serka)
obiad: ok 100-150 g filetu z indyka duszone na łyżeczce oliwy z oliwek do tego włoszczyzna i 4(po ugotowaniu) łyżki ryżu brązowego i ze 2 łyżki sosu ketchupowego PO: kostka czekolady
podiweczorek: będzie big milk trio albo sobie zblenduje jabłko z cynamonem
kolacja: to co na sniadane

jakięś poprawki?

tymczasowo zablokowana

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 15:52   #4513
lovelykate
Rozeznanie

Dobra, ja postaram się jakoś pomóc.

Cytat:
Może być taki jadłospis?przed sniadnaiem wyjedzona resztka jogobelli light) okej
śniad: 2 kromki graham ( 1 z delmą i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2 z delma, 2łyżeczkami wiejskiego, łyżeczką dżemu) Proponuję wyrzucić z domu wszystkie łyżeczki (albo przynajmniej schować je w bezpieczne miejsce) i zacząć nakładać wszystko nożem prosto ze słoika/opakowania, nie licząc przy tym ile razy zdążyłaś tym nożem namachać. Dodaj do tego warzywa, brak Ci witamin przy wyniszczonym organizmie. Dodaj może kakao na tłustym mleku, a w takie upały zrób sobie koktajl z jogurtu, owocu, orzechów, zmiksuj i śmiało wypij.
2śniad jako tako nie bylo,bo robilam twarozek bananowy i troche go sporbowalam i bylo jeszcze chrupkie pieczywo i pol jablka(resztka z wczoraj)i torche jogurtu naturalnego z bananem(probowalam przy robieniu serka) Przestań próbować, tylko pójdź do kuchni poproś o przygotowanie np ciasta naleśnikowego (jeżeli sama nie umiesz zrobić), wpakuj do naleśników banana, masło orzechowe, masę krówkową, owoce, wiórki kokosowe, orzechy, lub co tylko zapragniesz. Lub zrób sobie grubsze placki, jakieś bliny, budyń na tłustym mleku z orzechami, wypasioną domową tortillę, omlet z dodatkami, mieszankę płatków z owocami, jogurtem, orzechami, jakąś owsiankę. Jest tyle pomysłów...
obiad: ok 100-150 g filetu z indyka duszone na łyżeczce oliwy z oliwek do tego włoszczyzna i 4(po ugotowaniu) łyżki ryżu brązowego i ze 2 łyżki sosu ketchupowego PO: kostka czekolady Filetu mało, ryżu przynajmniej pół woreczka z sosem nalanym na oko. Plus rządek czekolady, albo nawet i więcej.
podiweczorek: będzie big milk trio albo sobie zblenduje jabłko z cynamonem Tak jedzą dzieci w wieku 10 lat.
kolacja: to co na sniadane Monotonnie. Bądź kreatywna bardziej. Jedzenie ma Cię cieszyć.

Proponuję coś do przegryzania po kolacji.

jakięś poprawki?
j.w.

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
tymczasowo zablokowana
O kurcze, nawet nie zauważyłam
A tak się natrudziłam z oceną jej jadłospisu ;p

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 16:01   #4514
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
tymczasowo zablokowana
Stary 2012-05-10, 16:30   #4515
mickey___mouse
BAN stały

wiem,że ucieszyłyście się, że mnie zablokowali,ale ja naprawdę się zmienię, dzisiaj jest o niebo lepeij, a wasze rady biorę i je wcielam w życie, więc czekam na więcej rad. dziekuję wam bardzo, bardzo
mickey___mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 16:33   #4516
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fresas1991 Pokaż wiadomość
Chyba niezbyt uważnie przeczytałaś post mpati Ma bardzo dużo ruchu:2h orbitreka, rower. Troszkę to chorobliwe, nie uważasz mpati...?
Moim zdaniem jadłospis okej, jest mniej niż bywało, ale rozumiem, że tak postanowiłaś. Śniadanie też w porządku, wiadomo, że zdrowsze jest musli zrobione w domu, bądź owsianka, ale nie popadajmy w paranoję Tak samo z bananem, tym bardziej, że jest to posiłek po 1h ćwiczeń.
Post przeczytałam uważnie. mpati zależy na zdrowej redukcji. Połowa banana nie jest moją inwencją twórczą, tylko zdroworozsądkową propozycją a sugestia zrobienia zdrowego musli na pewno nie jest paranoją... Jak zapewne zauważyłaś mpati zależy na pozbyciu się zbędnych kilogramów a nie utrzymaniu wagi, dlatego też nie rozumiem dlaczego miałaby sobie to utrudniać...

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-10 o 16:36
Stary 2012-05-10, 16:35   #4517
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mickey___mouse Pokaż wiadomość
wiem,że ucieszyłyście się, że mnie zablokowali,ale ja naprawdę się zmienię, dzisiaj jest o niebo lepeij, a wasze rady biorę i je wcielam w życie, więc czekam na więcej rad. dziekuję wam bardzo, bardzo
Jak nie drzwiami, to oknem.
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 16:36   #4518
nikol12
Rozeznanie

Moje słoodkie U ( chyba @ się zbliża ) :
śniadanie : granola fitella kokosowo-czekoladowa-50g, ze szklanką mleka, garstką migdałów, paskiem gorzkiej czeko, jabłkiem, batonik sante śliwkowy http://www.sante.pl/k29/batoniki_crunchy, kubek baardzo mocnego cappucino ( znowu za dużo sie sypneło ), 2 cienkie wafle ryżowe z twarożkiem
Szkoła: 2 jabłka
2 kromki razowca z serkiem kanapkowym, wędliną, ogórkim i pomidorem
Obiad : pełen talerz ( aż z górką ) ciemnego makaronu, z serkiem wiejskim, sałatką z ogóra i sałaty, pół słoiczka buraczków
Po : znowu kubek cappucino, marchewka
1h rower
Kolacja : hmm.. będzie kromka razowca z masłem, marchewka i jogurt naturalny

Wiem , ze w szkole powinno by więcej ,ale muliło mnie po tym słodkim śniadaniu a kolacja skromna bo obiad był naprawdę big i teraz ledwo chodzę
Stary 2012-05-10, 16:54   #4519
fresas1991
Raczkowanie

Cytat:
Post przeczytałam uważnie. mpati zależy na zdrowej redukcji. Połowa banana nie jest moją inwencją twórczą, tylko zdroworozsądkową propozycją a sugestia zrobienia zdrowego musli na pewno nie jest paranoją... Jak zapewne zauważyłaś mpati zależy na pozbyciu się zbędnych kilogramów a nie utrzymaniu wagi, dlatego też nie rozumiem dlaczego miałaby sobie to utrudniać...
"Post przeczytałam uważnie"- miałam na myśli Twoją propozycję co do sportu, fitnessu. Mpati napisała o swojej aktywności fizycznej Nie rozumiem skąd u Ciebie agresywny ton? Mój post absolutnie nie miał na celu krytykowania Twoich rad itp.
Napisałam, że musli i banan raz na jakiś czas przy takiej aktywności fizycznej, oraz jako pierwszy posiłek nie zaszkodzą. Co nie oznacza, że te produkty są wskazane na redukcji . Mpati z tego co kojarzę jest po dietetyce, więc wydaje mi się, że wiedzę na temat zdrowego odżywiania posiada. Jednak zdaję sobie sprawę, że łatwiej jest komuś doradzać niż zastosować owe zasady w stosunku do własnej osoby, tym bardziej gdy ma się ED.
Pozdrawiam

Stary 2012-05-10, 17:36   #4520
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fresas1991 Pokaż wiadomość
"Post przeczytałam uważnie"- miałam na myśli Twoją propozycję co do sportu, fitnessu. Mpati napisała o swojej aktywności fizycznej Nie rozumiem skąd u Ciebie agresywny ton? Mój post absolutnie nie miał na celu krytykowania Twoich rad itp.
Napisałam, że musli i banan raz na jakiś czas przy takiej aktywności fizycznej, oraz jako pierwszy posiłek nie zaszkodzą. Co nie oznacza, że te produkty są wskazane na redukcji . Mpati z tego co kojarzę jest po dietetyce, więc wydaje mi się, że wiedzę na temat zdrowego odżywiania posiada. Jednak zdaję sobie sprawę, że łatwiej jest komuś doradzać niż zastosować owe zasady w stosunku do własnej osoby, tym bardziej gdy ma się ED.
Pozdrawiam
U mnie agresywny ton? Czy ja Ci grożę, Kotku? To zabawne. Spokojnie, nie martw się fresas nie poczułam się urażona. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Na sport i fitness patrzyłam w kontekście urozmaicenia, a nie dodatkowej aktywności (abyś nie miała już wątpliwości). Jak na pewno zauważyłaś skomentowałam jeden jadłospis a nie sposób odżywiania mpati. Oczywiście nie zaszkodzi, że raz na jakiś czas na R zje się musli Nestle wraz z całym bananem, ale na dłuższą metę takie połączenie nie nadaje się na R, więc jak widzisz jest to rada na przyszłość...
Nie wiem jak Ty, ale ja nie mam zaburzeń odżywiania. Nie wiedziałam, że tak wiele osób z tego wątku może być chorych... Jeśli mpati ma zaburzenia, to już chyba inna bajka. Ja doradzam odnośnie REDUKCJI.

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-10 o 17:41
Stary 2012-05-10, 17:41   #4521
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje słoodkie U ( chyba @ się zbliża ) :
śniadanie : granola fitella kokosowo-czekoladowa-50g, ze szklanką mleka, garstką migdałów, paskiem gorzkiej czeko, jabłkiem, batonik sante śliwkowy http://www.sante.pl/k29/batoniki_crunchy, kubek baardzo mocnego cappucino ( znowu za dużo sie sypneło ), 2 cienkie wafle ryżowe z twarożkiem
Szkoła: 2 jabłka
2 kromki razowca z serkiem kanapkowym, wędliną, ogórkim i pomidorem
Obiad : pełen talerz ( aż z górką ) ciemnego makaronu, z serkiem wiejskim, sałatką z ogóra i sałaty, pół słoiczka buraczków
Po : znowu kubek cappucino, marchewka
1h rower
Kolacja : hmm.. będzie kromka razowca z masłem, marchewka i jogurt naturalny

Wiem , ze w szkole powinno by więcej ,ale muliło mnie po tym słodkim śniadaniu a kolacja skromna bo obiad był naprawdę big i teraz ledwo chodzę
wiesz ze jest coraz gorzej nie?
Twoje jedzenie konczy sie obiadem i to coraz skromniejszym..
Stary 2012-05-10, 17:53   #4522
fresas1991
Raczkowanie

Cytat:
U mnie agresywny ton? Czy ja Ci grożę, Kotku? To zabawne. Spokojnie, nie martw się fresas nie poczułam się urażona. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Na sport i fitness patrzyłam w kontekście urozmaicenia, a nie dodatkowej aktywności (abyś nie miała już wątpliwości). Jak na pewno zauważyłaś skomentowałam jeden jadłospis a nie sposób odżywiania mpati. Oczywiście nie zaszkodzi, że raz na jakiś czas na R zje się musli Nestle wraz z całym bananem, ale na dłuższą metę takie połączenie nie nadaje się na R, więc jak widzisz jest to rada na przyszłość...
Nie wiem jak Ty, ale ja nie mam zaburzeń odżywiania. Nie wiedziałam, że tak wiele osób z tego wątku może być chorych... Jeśli mpati ma zaburzenia, to już chyba inna bajka. Ja doradzam odnośnie REDUKCJI.
ok

R:

jabłko
I:grahamka z serem białym, pomidorem, ogórkiem i pekinką; kawa

trening siłowy+orbitrek 50min

II: nerkowce 35g+marchewka

III: łosoś pieczony+szpinak i kalafior

kalarepka

50min biegania

IV: omlet z 2 jaj z suszonymi pomidorami, wędzonym pstrągiem, kiełkami, bazylią +sałatka(sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta i zielona)

Edytowane przez fresas1991
Czas edycji: 2012-05-10 o 18:02
Stary 2012-05-10, 18:17   #4523
reggatonka
Raczkowanie

P:
ś: duża żytnia bułka kwadratowa z masłem i indykiem +ketchup, druga połówka z twarożkiem naturalnym i dżemem truskawkowym, 2 listki sałaty i 3 rzotkiewki (z ogródka ), 2 herbaty
w szkole:
IIś: bułka żytnia paluch fitness z masłem, serem żółtym wędzonym, sałatą i pomidorem, jogobella 175g
przekąska:jakiś batonik bliżej nieokreślonej firmy
o: 2 gołąbki z połową garnuszka sosu pomidorowego ;p trochę ziemniaków
podw(w sumie jedzone godzinę po obiedzie): croissant z malinami, jogobella mailnowa z ziarnami zbóż do picia,(już mi niedobrze ) herbata yerba
kol: bedzie standardowo 1,5 sporej kromki pszenno żytniego z czym tam lodówka da i jakąś sałatą, rzotkiewkami

weszłam przed chwilą na wagę i 1kg więcej niż tydzień temu, dziwne, bo wcześniej wogóle nie tyłam a jem nawet odrobinę mniej przez bóle wątroby, no ale DOBRZE ŻE WRESZCZIE PRZYTYŁAM (to było zagłuszanie choroby )

prooooszę o ocenę, bo moje ostatnie 2 jadłospisy przepadły
reggatonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:44   #4524
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
trenujesz boks??
jeszcze tenis?

kurka Ty to jestes mega wysportowana
do wysportowania to mi dużo brakuje Jakoś nie lubie siedziec w miejscu, chociaż wiadomo,zależy jaki dzień,dzisiaj np nie mam na nic ochoty wiec siedze i zamulam przed kompem.

U.
1.standardowo grahamka duża z masłem,twarożkiem,polędwi cą drobiową,jajkiem na twardo,pomidorem,szczypio rkiem,earl grey z cytryną, multiwitamina do picia

2. 2 średnie rogaliki z marmoladą, inka z mlekiem 3,2%

3.zupa pomidorowa z ryżem, kurczak z kus kusem,kapusta czerwona z jabłkiem,sałatka szwedzka

rower, 1,5h w terenie

4.lody koktajlowe, 4wafelki familijne,herbatka z cytryną

5. 2kromki chleba kołodziej z masłem,pieczonym pasztetem z indyka,pomidorem,earl grey z cytryną
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:45   #4525
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U

I 3 duże zytnie naleśniki z serkiem twarogowym i wiśniami

II placuszki z serka homo z wiśniami i gorzką czekolada

III 2 x enchilada wegetariańska z warzywami i bolognese z pieczarkami

4 km. przejażdżka rowerem

IV miska sałatki z makaronem, ogórkiem, groszkiem, kukurydza i łososiem

V pewnie 3 kanapki z osełką, gotowanym jajkiem, łososiem, szczypiorem, ogórkiem, kompot wiśniowy

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
do wysportowania to mi dużo brakuje Jakoś nie lubie siedziec w miejscu, chociaż wiadomo,zależy jaki dzień,dzisiaj np nie mam na nic ochoty wiec siedze i zamulam przed kompem.

U.
1.standardowo grahamka duża z masłem,twarożkiem,polędwi cą drobiową,jajkiem na twardo,pomidorem,szczypio rkiem,earl grey z cytryną, multiwitamina do picia

3.zupa pomidorowa z ryżem, kurczak z kus kusem,kapusta czerwona z jabłkiem,sałatka szwedzka

rower, 1,5h w terenie

5. 2kromki chleba kołodziej z masłem,pieczonym pasztetem z indyka,pomidorem,earl grey z cytryną
Bardzo smacznie Zazdroszczę zupy

Stary 2012-05-10, 18:48   #4526
gosinek13
Raczkowanie

P:

I owsianka ( 5 łyżek owsianych, szklanka mleka 2%, 2 łyżeczki cukru) z bananem, dżemem malinowym, pokruszonym batonikiem nestle cini minis i kostką gorzkiej czekolady, herbata z miodem i cytryną
nutridrink czekoladowy, troche tymbarku
II ( w szkole) bułka z serem, szynką, gotowanym jajkiem i pomidorem, mullermilk bananowy (400 ml), banan
III talerz pomidorowej z makaronem (świderki ), 2 kawałki kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, 4 młode ziemniaki, gotowana kapusta, sałatka ( sałata, ogórki, papryka, pomidor,oliwki) szklanka soku owocowego
IV miseczka domowego budyniu z mieszanką bakalland up ( suszona żurawina, rodzynki, orzechy macadamia) i dżemem malinowym, szklanka soku owocowego
V paluch pszenny z sezamem, pół z serem gouda i pomidorem, pół z serkiem śmietankowym i szynką, kromka pszennego dzielona na 2 , 1 z serkiem śmietankowym i dżemem wiśniowym , 2 z pasztetem i pomidorem, kubek mleka z miodem

I jak ? Jak radziłyście dodałam orzechy ale jak pisałam już jakis czas temu mam po nich problemy. Teraz znowu boli mnie brzuch. Moge je czymś zastąpić ?
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:48   #4527
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
mpati sama jest dietetykiem
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:54   #4528
Bellamy
Zadomowienie

orzeszek, bardzo lubię Twoje jadlospisy bardzo na luzie, domowo i smacznie
Ervisha ty też super śniadanie

moje uu dzisiejsze:

I owsianka z serkiem wiejskim, kiwi, winogronami i nerkowcami
II kanapka podwójna chleba żytniego z masłem, bieluchem ze szczypiorkiem, kiełkami brokuła, kilka pomidorków koktajlowych
III dwa skrzydełka z kurczaka pieczone w sosie miodowo-sezamowym, mieszanka sałat z warzywami, prażonym słonecznikiem i sosem z oliwy z oliwek
IV miseczka domowego barszczu czerwonego (mało wody, dużo buraków ) z jajkiem
V koleżanka mnie zabiera na trójwarstwowe latte rzadko odwiedzam mcdonalda ale pewnie zamówię moje ulubione ciastko z jagodami

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
P:

I owsianka ( 5 łyżek owsianych, szklanka mleka 2%, 2 łyżeczki cukru) z bananem, dżemem malinowym, pokruszonym batonikiem nestle cini minis i kostką gorzkiej czekolady, herbata z miodem i cytryną
II ( w szkole) bułka z serem, szynką, gotowanym jajkiem i pomidorem, mullermilk bananowy (400 ml), banan
III talerz pomidorowej z makaronem (świderki ), 2 kawałki kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, 4 młode ziemniaki, gotowana kapusta, sałatka ( sałata, ogórki, papryka, pomidor,oliwki) szklanka soku owocowego
IV miseczka domowego budyniu z mieszanką bakalland up ( suszona żurawina, rodzynki, orzechy macadamia) i dżemem malinowym, szklanka soku owocowego
V paluch pszenny z sezamem, pół z serem gouda i pomidorem, pół z serkiem śmietankowym i szynką, kromka pszennego dzielona na 2 , 1 z serkiem śmietankowym i dżemem wiśniowym , 2 z pasztetem i pomidorem, kubek mleka z miodem

I jak ? Jak radziłyście dodałam orzechy ale jak pisałam już jakis czas temu mam po nich problemy. Teraz znowu boli mnie brzuch. Moge je czymś zastąpić ?
ojej, ale ślicznie
co do orzechów, to może masz alergię? mi pani dietetyk poleciła zamienienie ich na oliwę z oliwek (możesz dodać do sałatki np.), albo szamać słonecznik na potęgę
na szczęście teraz mi się unormowało i jem je, jak widać na powyższym

Edytowane przez Bellamy
Czas edycji: 2012-05-10 o 18:55
Bellamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 19:00   #4529
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość

U.

rower, 1,5h w terenie

Masz takie fajne, luzne jadlospisy. Przegladalam watek jakis czas wstecz i naprawde duza zmiana u Ciebie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
moje uu dzisiejsze:

II kanapka podwójna chleba żytniego z masłem, bieluchem ze szczypiorkiem, kiełkami brokuła, kilka pomidorków koktajlowych
III dwa skrzydełka z kurczaka pieczone w sosie miodowo-sezamowym, mieszanka sałat z warzywami, prażonym słonecznikiem i sosem z oliwy z oliwek
V koleżanka mnie zabiera na trójwarstwowe latte rzadko odwiedzam mcdonalda ale pewnie zamówię moje ulubione ciastko z jagodami
Bardzo fajny jadlospis, tylko cos Ci wegle z obiadu uciekly

Podbijam swoj R/U bo gdzies sie zapodzial :

I: 5 lyzek musli niedosladzanego Sante z danio light waniliowym i malutkim bananem.
II: 3 male kromki grahamu, kazda z bieluchem, wedlina z indyka, pomidorem, ogorkiem i papryka.
Big Milk, jablko
III: salatka: lodowa, ogorek, pomidor, cebula, kukurydza, tunczyk, jajko z sosem jogurtowym + 2 kromeczki pieczywa czosnkowego.
IV: wiejski z warzywami.

Standardowo 2x35min szybkiego marszu, spacer, a wieczorem planuje pobiegac. Chyba troszke za luzno dzis

Edytowane przez AshtrayGirl86
Czas edycji: 2012-05-10 o 19:01
Stary 2012-05-10, 19:03   #4530
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
orzeszek, bardzo lubię Twoje jadlospisy bardzo na luzie, domowo i smacznie
Ervisha ty też super śniadanie

moje uu dzisiejsze:

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

ojej, ale ślicznie
co do orzechów, to może masz alergię? mi pani dietetyk poleciła zamienienie ich na oliwę z oliwek (możesz dodać do sałatki np.), albo szamać słonecznik na potęgę
na szczęście teraz mi się unormowało i jem je, jak widać na powyższym
Wiesz śniadanie też mi smakowało gorzej z drugiem. Placuszki ani troche mi nie podeszły pomimo iż wiele osób je zachwala.

A menu super zwłaszcza to ciacho

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
P:

I owsianka ( 5 łyżek owsianych, szklanka mleka 2%, 2 łyżeczki cukru) z bananem, dżemem malinowym, pokruszonym batonikiem nestle cini minis i kostką gorzkiej czekolady, herbata z miodem i cytryną widze że owsianka większa i więcej dodatkówmam nadzieję że smakowała
II ( w szkole) bułka z serem, szynką, gotowanym jajkiem i pomidorem, mullermilk bananowy (400 ml), banan widze że skorzystałaś z mojej propozycji ser+jajko i dorzuciłaś jeszcze szynkę no i ten mullermilk
III talerz pomidorowej z makaronem (świderki ), 2 kawałki kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, 4 młode ziemniaki, gotowana kapusta, sałatka ( sałata, ogórki, papryka, pomidor,oliwki) szklanka soku owocowego mam nadzieję, że ziemniaczki były polane masełkiem albo jakimś sosem i ze w sałatce też była jakaś oliwa

Na wszytskie orzechy masz alergie ? Jeśli tak to do budyniu mozesz dorzucać wiśnie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wkruszyć herbatniki, biszkopty albo dorzucić musli
No i menu wzorowe. Pokazujesz że można wziąść sie w garść

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości