|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach — część 3
Od kwietnia ma się pojawić w Rossmannie kolorówka z Alterry. Strasznie jestem ciekawa tych kosmetyków. Gdyby były fajne, to w końcu można by było kupować jakąś kolorówkę w Rossmannie, poza podkładami Lirene.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4502 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To już wolę wibo i lovely. Kolorówka Altery? O, fajnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wibo i Lovely za to nie są zweryfikowane jako cf (nie są cf zgodnie z kryteriami Stowarzyszenia). Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2020-04-02 o 14:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4504 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2023-12-18 o 23:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4505 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
Natomiast Wibo/Lovely cf nie jest. Kolorówka Alterry mnie nie zachwyciła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4506 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cruelty-free // Nietestowane na zwierzetach - Jakie kosmetyki polecacie?
Ja te wszystkie strony znam!
![]() W tym momencie szukam CF kremu przeciwslonecznego, ktory jednoczesnie bedzie mineralny i nie moge znalezc czegos, co bedzie powszechnie dostepne, bez sprowadzania np. z Wielkiej Brytanii za grube funty o_o |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4507 | |
zielony stworek
|
Cytat:
https://www.ceneo.pl/55453403 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4508 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Teraz jest w niebiesko-pomarańczowym opakowaniu. Jest też wersja do twarzy, tez ma dobre oceny, ale go nie używałam, bo ten mi się sprawdza do twarzy bardzo dobrze. W ogóle spoko wątek myślę, bo można luźniej pogadać niż na fejsikowej grupie. Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#4509 |
zielony stworek
|
Dużo polskich kosmetyków jest nietestowane na zwierzętach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4510 |
Zasiedzenie
|
Sporo, to prawda, ale np. taka Bielenda, podaje się za nietestowaną, a sprzedaje część produktów w Chinach, więc i tak trzeba sprawdzać. Poza tym czesc producentów nie wypełniła deklaracji, więc uznaje się je za marki niepewne (podejrzewam, że może chodzić o np. pozyskiwanie składników z Chin, czy innych miejsc, gdzie testowanie jest legalne)
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2020-04-05 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4511 |
Zakorzenienie
|
Ale to nie chodzi o to czy kosmetyki nie są testowane na zwierzętach (bo nie są - w UE już od jakiegoś czasu jest zakaz testowania), tylko o to czy firma ma jakiekolwiek powiązania z testami (kupuje od testujących dostawców, albo od takich, którzy mają powiązania z testami, sprzedaje w Chinach itd).
Dla mnie wiarygodnym źródłem jest Stowarzyszenie Kosmetyki Bez Okrucieństwa. I niestety wiele polskich firm nie wypełniło deklaracji dotyczącej testowania, albo wypełniło tylko częściowo, albo nie odpowiada na maile. Takie firmy są dla mnie niepewne, bo skoro nie mają nic do ukrycia, to dlaczego postępują w ten sposób. Za firmy cf uznaję te zweryfikowane przez Stowarzyszenie plus Logical Harmony. Takie Eveline np chwali się, że ma certyfikat PETA i znaczek króliczka na kosmetykach. Ale deklaracji nie wypełnili, więc nie kupuję. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2020-04-05 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4512 |
Zakorzenienie
|
Tak na szybko kilka screenów z insta Stowarzyszenia i Happy Rabbit.
Załącznik 7712161Załącznik 7712162Załącznik 7712163Załącznik 7712164Załącznik 7712165Załącznik 7712166Załącznik 7712167Załącznik 7712168 Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2023-12-18 o 23:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4513 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Cieszy mnie, że mają takie wymagania ![]() Nie znam tego Stowarzyszenia. Pamiętam Marttę z Kocich uszu (nieodżałowaną :'C). Na jej blogu był wpis ze str. Eris-u, że wysyłają do Chin, na tym forum również był taki wpis ze str. Eris-u zacytowany. I na str. Laboratorium Eris też jest tekst, że - i owszem - w Polsce nie testują na zwierzakach (łaski nie robią - od 2013 r. w Polsce, jak i całej UE, nie wolno), ale "stosują zasady innych rynków" (czyt.: jeśli w Chinach nam każą, to tak robimy). Ze str. lirene.pl: "Marka Lirene nie testuje, nigdy nie testowała i nie zlecała wykonania badań na zwierzętach". Tak, ta marka. Ale już ich firma-matka niestety... ![]() To podobnie można traktować np. Sorayę czy Dermikę (obecnie należą do Cederoth); Kolastynę, Miraculum, Pani Walewska czy Gracja (obecnie należą do Sarantis) - te firmy same raczej nie testowały na zwierzątkach. Ale ich obecny właściciel - już tak. W przypadku Lirene jest to nie tylko właściciel, ale i producent tej marki. ad. ich post ze zdj.: czy wiesz może, co się zmieniło? Co takiego zrobiło Eris, że nagle są O.K.? Zrezygnowali z Chin, czy tam się zmieniły zasady? Jeśli faktycznie tak jest, to byłaby to bardzo dobra wiadomość. Cytat:
![]() jak widzę choćby w jednym z wpisów poniżej (o ile nic się do tamtej pory nie zmieniło): _________________________ _________________________ _________________ Jak mnie irytuje, gdy zła firma wypuszcza serię otagowując, że rzekomo dla wegan. Bo bez składników pochodzenia odzwierzęcego. I co z tego, że bez lanoliny czy miodu, skoro testują na zwierzętach :/ ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Radoja Czas edycji: 2020-04-09 o 23:00 Powód: coś zwariowało, zdublowało po kilka razy |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4514 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Natomiast i tak to dobra wiadomość, gdy wchodzi więcej kosmetyków firm cf - będzie większy wybór z dobrych firm, a i ci, co jeszcze nie zwracają na to tak kardynalnej uwagi, mogą kupić te, zamiast produktów złych firm ![]() ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:45 ---------- https://www.wiadomoscikosmetyczne.pl...-nie-jak,51751 i bardzo dobrze. I dobrze, że i na profesjonalnej str tej branży mają świadomość tematu. Widać tu, że to, że biorą go pod uwagę, jest skutkiem, zasługą wyłącznie nas-klientów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4515 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4516 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Eveline zostało potwierdzone przez Stowarzyszenie jako cf!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4517 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio pisałaś o blogu Kocie Uszy, tylko z tego co wiem, to ten blog od bardzo dawna nie był aktualizowany. Stowarzyszenie podchodzi bardzo restrykcyjnie to kwestii braku powiązań z testami na jakimkolwiek etapie więc ja im wierzę. Zwłaszcza, że bardzo dokładnie te firmy sprawdzają. Jak masz jakieś wątpliwości, to ich zapytaj. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2020-09-24 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4519 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- To forum w ogóle jest skarbnicą błędnych informacji, bo dziewczyny piszą " co im się wydaje", a żadnego potwierdzenia nie mają, Jeżeli szukasz RZETELNYCH informacji wpadaj na bloga Happy Rabbit, na grupę na fb Kosmetyki bez Okrucieńśtwa, na instagrama Stowarzyszenia Bez Okrucieństwa albo na instagrama lub kanał na YT Kasi Konopy z PINK MINK STUDIO. Edytowane przez ad27e677e0de2ac722847c16e33c0345a33b686d_62afaa71a8be5 Czas edycji: 2020-09-24 o 23:33 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4520 |
Dzik
|
Odswiezam, z związku z wymianę zdań z Higu w wątku denkowym. Rozmawiałyśmy konkretnie o Vianku/Sylveco (i te trzy tysiące innych linii, które ma ten sam producent) - dogrzebałam się w końcu, ze firma nadal nie zweryfikowała swojego statusu od 2019 i w związku z tym nie spełnia kryteriów cf wg SKBO.
Czy jest coś co mnie ominęło? Higu nb ta lista z tamtego wątku już nie jest zupełnie aktualna - przyjrzałam się markom po zielonej stronie i są tam firmy, które zdecydowanie nie są cf, bo sprzedają w Chinach chociażby. A jak jest z marka Sesderma, ktos wie? Kopalam w sieci i znalazłam jedynie deklaracje producenta, nie ma tej marki na listach crueltyfreekitty czy ethicalelephant. Nic mi tez póki co nie potwierdziło ze sprzedają w Chinach, ale tu wiadomo, mogę się mylić lub nie dogrzebać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4521 |
Zakorzenienie
|
Dobra wiadomość - zostały potwierdzone kolejne firmy - Soraya i Dermika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4522 |
Czarna owca
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4523 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4524 |
Dzik
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4525 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4526 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4527 |
Dzik
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4528 |
Zakorzenienie
|
Kolejna dobra wiadomość - BasicLab
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4529 |
Dzik
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.