Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-16, 17:08   #4501
maria28
Kniaginia

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co to za cisza przy niedzieli? Ja pojutrze mam wizyte i to póznym wieczorem i już się zaczynam martwić, żeby tylko u maluszka wszystko było dobrze! Jak dla mnie to wizyty co 4 tygodnie za rzadko są, bo po 2 tyg. zaczynam sie niepokoić, ale z drugiej strony zbankrutowałabym Któraś z Was ma jutro lekarza?

No właśnie, cisza. Jak mam czas przy weekendzie, to tutaj pustki. Na tygodniu znów nie wyrobię z waszym tempem

Ja jutro późnym wieczorem mam wizytę bez usg.
Łudzę się, że mój gin pozwoli mi brać choć niektóre leki na alergię, bo jak nie, to skoczę z okna. Kupiłam sobie melisę na uspokojenie, ale też nie chce jej nadużywać.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 17:13   #4502
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

zyje w koncu w domu, jak ja dzis mialam wszystkiego dosyc w pracy, glowa mnie bolala, a ludzie jak na zlosc przychodzili zrec te hamburgery

jutro jak wroce o 22 jak padne to nie wiem czy na ta 11 we wtorek do pracy wstane. mam jutro otwarcie od 8 do 16, potem od 17 do 21 kurs, i chyba sie wykoncze . no ale juz nie chcialam macic szefowi by mi zmienial 1 dzien dam jakos rade tyle godzin, wazne ze na kolejne dni mam albo wolne albo od 11do16

teraz wybaczcie ale ide spac

buziole spokojnej nocy
i 3mam kciuki za jutrzejsze wizyty,
ja najprawdopodbniej zawitam chyba we wtorek dopiero

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 17:21   #4503
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ja też liczę tak, 12 tydzień i 2 dni czyli 12 tydzień
tak samo mowie. musialam przyzwyczaic sie ze heh... wg OM to ja jestem 15t3d... z USG 13t5d - dla mnie to duzy rozjazd. i znaczacy w rozwoju na wczesnym etapie Torresiatka... i dlatego mowie ze jestem w 13 tygodniu.
tak jak mam 33 lata a nie 34 a dziecko miesieczne nie ma roku. choc dzis mi kolezanka z Hollandii powiedziala ze u nich tak licza. jej mala ma 2 miesiace - czyli 3... dla mnie zbyt skomplikowane

Cytat:
Jak dla mnie to wizyty co 4 tygodnie za rzadko są, bo po 2 tyg. zaczynam sie niepokoić, ale z drugiej strony zbankrutowałabym
poki co mam co 2 tyg. wczoraj liczylam usg. 6 juz mialam...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 17:28   #4504
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
choc dzis mi kolezanka z Hollandii powiedziala ze u nich tak licza. jej mala ma 2 miesiace - czyli 3... dla mnie zbyt skomplikowane
Pierwsze słyszę

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 17:30   #4505
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Pierwsze słyszę
no mnie tez zatkalo.

Stary 2012-09-16, 17:35   #4506
Agnjeska
Zadomowienie

Nie wiem gdzie dokładnie koleżanka mieszka ale bynajmniej w moim regionie się z tym nie spotkałam, nie wiem może gdzie indziej jest inaczej, nie wnikam

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 17:55   #4507
Malpka
Zakorzenienie

ale piszecie gaduły znów nie mogę nadrobić

Cytat:
hehe
mnie dreczy dylemat: zamowic pizze czy nie
a ja wczoraj upiekłam pizze na kolacje

wiecie co byłam dziś w szpitalu u siostry u 3 dniowej kruszynki tak słodko sie przeciągała i takie słodkie minki już sie nie mogę doczekać

no to spróbuję was nadrobić
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-16, 18:15   #4508
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
tak samo mowie. musialam przyzwyczaic sie ze heh... wg OM to ja jestem 15t3d... z USG 13t5d - dla mnie to duzy rozjazd. i znaczacy w rozwoju na wczesnym etapie Torresiatka... i dlatego mowie ze jestem w 13 tygodniu.
tak jak mam 33 lata a nie 34 a dziecko miesieczne nie ma roku. choc dzis mi kolezanka z Hollandii powiedziala ze u nich tak licza. jej mala ma 2 miesiace - czyli 3... dla mnie zbyt skomplikowane

To ja tylko na zakończenie dyskusji: ja mam 34 lata (skończone!), ale można powiedzieć, że leci mi 35-ty rok życia (choć tak potocznie się o wieku nie mówi ).
Więc jak ma się 15t3d to 15 tygodni jest ukończone, czyli dzieciaczek ma 15 tygodni życia (tak jak ja mam 34 lata ). Ale leci mu 16-ty tydzień, więc kobieta jest w 16tc
Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłam, taka drobna różnica pomiędzy ile tyg. jest skończone, a który trwa obecnie

Przynajmniej ja to tak rozumiem i mój gin okazuje się też; ale każdy niech liczy, jak mu wygodnie, bo przecież w końcu i tak na jedno wyjdzie

A tak btw zrobiłam zaaa☠☠☠iste kotlety z soczewicy na obiad , pycha wyszły!
Jeszcze na jutro mamy, z puree i surówką bomba!
Idę zrobić sobie kąpiel w letniej wodzie, mam kakaowy płyn do kąpieli, więc muszę trochę posiedzieć
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 18:15   #4509
LiwkaO
Wtajemniczenie

Jej myślałam, że naskrobiecie znowu pełno stron a tu zaskoczenie do nadrobienia tylko dwie

U mnie week spokojnie. Cieszę się TŻ. bo we wtorek znowu jedzie w delegacje.

Powiem Wam, że czuje ruchy coraz częściej bąbluje w brzuchu prawie non stop! Najmocniej w czasie jazdy samochodem. Chyba Misia ma chorobę lokomocyjna hehe czekam na kopniaki z niecierpliwością
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

Edytowane przez LiwkaO
Czas edycji: 2012-09-16 o 18:16
LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 18:21   #4510
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Jeszcze a propos zielonej herbaty:
http://parenting.pl/portal/zielona-herbata-a-ciaza
Czyli wiadomo, wszystko z umiarem
czyli mogę pić, bo 3-4 filiżanek i tak nie wypiję.

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
ja też nie lubię chodzić do dentysty.. sam ten zapach mnie powala..
mnie też. na osiedlu mam dentystę i czasem siłą rzeczy przechodzę obok. od razu robi mi się niedobrze. a jutro mam wizytę u dentysty....

Cytat:
Z krwią i moczem ok, mogę płacić, ale teraz mam zrobić te wszystkie badania na HIV, WR, CMV (?), Różyczkę i Toxo - jak patrzyłam na cennik to jest to kilkaset pln...
nie każdy lekarz rodzinny da skierowanie na te badania. chyba tu na wątku albo gdzieś na wizażu ktoś pisał, że chodzi do gin na NFZ, więc i badania wszystkie powinny być na NFZ, a te nie są, trzeba sobie za nie zapłacić.

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Dziewczynki, które bolała głowa! Jak sobie radziłyście? Chyba sfiksuję dzisiaj
kładłam się spać. ale nie był to jakiś strasznie nieznośny ból.

Cytat:
mnie dreczy dylemat: zamowic pizze czy nie
mój mąż by powiedział, że to żaden dylemat i złapałby za telefon dzwonić on taki żarłok pizzowy, że czasem jak mam lekką ochotę to muszę się powstrzymywać, żeby nic mu nie powiedzieć bo zaraz miałabym pizzę przed sobą.

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Kawkę strzeliłam - nie pomogła Za tabletki nawet się nie biorę... mam nadzieję, że to jednodniówka...
W ogóle teraz mi przyszło do głowy, że to chyba KAC. Mąż wrócił nad ranem zrobiony jak ta lala... położył się koło mnie i się zaczęło - chrapał, chuchał na mnie, więc wzięłam podusię pod pachę i zwinęłam się do drugiego pokoju... Ale pewnie całe mieszkanie było przesączone % i stąd ból głowy
ty się zawinęłaś do drugiego pokoju? ja bym męża pogoniła!

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie miałyście USG genetyczne? Przez brzuch i dopochwowe? Czy tylko przez brzuch?
Szczerze nie bardzo chciałabym mieć dopochwowe przy TŻ nie dlatego że się go wstydze, no bo niby jak, jak dziecko w drodze ale badanie przy nim napewno mnie troche zawstydzi
ostatnie usg miałam w 13 tygodniu i dopochwowe. przez brzuch jeszcze nie miałam. mój lekarz wychodzi z założenia, że tak chyba lepiej widać. byłam z mężem, przekonana, że będzie przy badaniu, ale okazało się, że za zasłoną też jest monitor i tam sobie patrzył, więc samego badania nie widział, tylko słyszał. miałam tak już robione usg, ale nie zauważyłam wcześniej tego monitora dla rodziny.

Cytat:
jako kochajaca matka spełniam zachcianki swojego dziecka i dzwonie już po pizze
podoba mi się to stwierdzenie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Dziewczyny takie pytanie bo ja jeszcze nie zorientowana w związku z moimi dolegliwościami dopiero wgłębiam się w ciąże co i jak. Jak jestem w ciąży 8 tygodni i 5 dni czyli jest to 9 tydzień i zaraz zacznę 10 tak?? i tygodnie ciąży liczymy od OM?
jak dla mnie to jesteś w 8 tygodniu. tak mi liczył lekarz, w szpitalu też brali pod uwagę tylko skończone tygodnie. dopiero niedawno lekarz zaczął na wydrukach usg pisać łamanymi tygodniami i śmiesznie wyszło, bo jak byłam w 12t0d do zaświadczenia do pracy wpisał mi ciąża 11/12 tygodni, a tydzień później, w 13t0d na wydruku miałam ciąża 13/14 tygodni wg mnie takie liczenie, że na prawdę masz 8 tydzień a już mówisz o zaczynanym 10 tylko bałagan powoduje, potem na usg lekarz zmierzy maleństwo i patrząc np na 10 tydzień dojdziesz do wniosku, że dziecko za małe, że coś jest nie tak, mimo, że byłoby w normie, bo to 8 tydzień. ja posługuję się skończonymi tygodniami. tak samo II trymestr zaczniesz nie w 13 tygodniu 1 dniu tylko w skończonym 14 tygodniu (licząc, że II trymestr jest od 14 tygodnia).

byliśmy dziś na targu na małych zakupach, zaopatrzyłam się w cienkie, dłuższe sweterki, w sam raz na taką pogodę jaka za oknem i jakieś getry. powoli nie mam się już w co ubrać. większość moich sweterków to dość krótkie i na guziczki, więc wyłazi mi z nich brzuch i zaczynają się brzydko rozchodzić między guzikami. podobnie bluzki, wszystko krótkie, a ja zmarźluch jestem i nie wyobrażam sobie wystającego spod bluzki brzucha w jesieni.

zęby dalej mnie bolą, jutro po południu dentysta....

wczorajszy panieński był krótki, ale się udał w końcu znalazłam coś, w co się zmieściłam oczywiście była jedyna 0% i mimo, że nie zamierzałam mówić, bo to w sumie nie było moje koleżanki, to nie dało się, bo pierwsze pytanie po stwierdzeniu, że nie piję to czy jestem w ciąży, a przecież nie zaprzeczę tylko dlatego, że nie chcę rozpowiadać całemu światu.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 18:25   #4511
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie miałyście USG genetyczne? Przez brzuch i dopochwowe? Czy tylko przez brzuch?
Szczerze nie bardzo chciałabym mieć dopochwowe przy TŻ nie dlatego że się go wstydze, no bo niby jak, jak dziecko w drodze ale badanie przy nim napewno mnie troche zawstydzi
ja miałam i takie i takie ale u nas jest zasłona oddzielająca pacjenta od kanapy dla rodziny

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

witam z rana czyżbym była pierwsza?

od 6.30 nie umiem spać ;/
ja dziś wstałam o 4.30 mąż jechał do Gniezna a poźniej nie mogłam usnąć i poszłam coś zjeść a jak mi się spać zachciało to o 6 wstała Julka

Cytat:
Ale za to pyknęłam sobie foty brzucha;p Zaraz dołącze. Ciekawa jestem czy wielkość odpowiednia 14tyg5dni;p Oceńcie same;p Wydaje mi się, ze jeszcze nikt go nie zauważa,a dla mnie jest duży i okrągły
Pierwsza fota w spodniach ciążówkach druga w dresiorach.
super brzusio ja mam większy ale jakoś strasznie mnie ciągnie ostatnio do jedzienia wcześniej jadłam bo mnie mdliło a teraz jem bo jestem głodna

Cytat:
Aha, dziś miałam pierwsze "obejmowanie muszli"
i jak wrażenia hehe tak tak serio to budulka

Cytat:
Napisane przez Maluda2112 Pokaż wiadomość
A ja dzis chwilę po północy dostałam tel żę ma przyjechać do szwagierki bo jej wody odeszły i czy popilnuję jej 5 letniej córci... Więc szybko ubrałam na siebie to co miałam i ruszyłam w drogę wpadam tam taka zdyszana a ona spokojna rozluzniona z lekkimi skurczami pojechała i co biedulka męczyła się 7 godzin aż wkońcu lekarz stwierdził że rozwarcie jest już ma tyle duże że można zaczynać ale musieli ją delikatnie naciąć bo mały dość duży 55cm i 3,6 kg ale czuja się dobrze

Jak narazie nie będe jej odwiedzać bo i tak ją wszyscy już zaczynają męczyć ja pójdę na spokojnie jak już w domku będzie...

Sama zresztą też bym nie chciała aby każdy mnie nachodził odrazu po porodzie
dla szwagierki

Cytat:
Dziewczyny, co to za cisza przy niedzieli? Ja pojutrze mam wizyte i to póznym wieczorem i już się zaczynam martwić, żeby tylko u maluszka wszystko było dobrze! Jak dla mnie to wizyty co 4 tygodnie za rzadko są, bo po 2 tyg. zaczynam sie niepokoić, ale z drugiej strony zbankrutowałabym Któraś z Was ma jutro lekarza?
ja też mam we wtorek wizyte szkoda tylko ze usg dopiero w październiku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-16, 18:31   #4512
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
A ja dzis chwilę po północy dostałam tel żę ma przyjechać do szwagierki bo jej wody odeszły i czy popilnuję jej 5 letniej córci... Więc szybko ubrałam na siebie to co miałam i ruszyłam w drogę wpadam tam taka zdyszana a ona spokojna rozluzniona z lekkimi skurczami pojechała i co biedulka męczyła się 7 godzin aż wkońcu lekarz stwierdził że rozwarcie jest już ma tyle duże że można zaczynać ale musieli ją delikatnie naciąć bo mały dość duży 55cm i 3,6 kg ale czuja się dobrze

wow dla szwagierki i maluszka
a ja bym chyba chciala zeby byl ktos ze mna a nie sama.

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
teraz wybaczcie ale ide spac
dobranoc, odpoczywaj

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
a ja wczoraj upiekłam pizze na kolacje

wiecie co byłam dziś w szpitalu u siostry u 3 dniowej kruszynki tak słodko sie przeciągała i takie słodkie minki już sie nie mogę doczekać
a ja miałam kupną dobra była jak na mrożoną kupie znowu
ale fajnie maluszka widzialas
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
wczorajszy panieński był krótki, ale się udał w końcu znalazłam coś, w co się zmieściłam oczywiście była jedyna 0% i mimo, że nie zamierzałam mówić, bo to w sumie nie było moje koleżanki, to nie dało się, bo pierwsze pytanie po stwierdzeniu, że nie piję to czy jestem w ciąży, a przecież nie zaprzeczę tylko dlatego, że nie chcę rozpowiadać całemu światu.
hehe dobrze się się wieczór udał

nadrobiłam możecie dalej pisać

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 18:42   #4513
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

nadrobiłam pocytowałam, ale niektóre cytaty mi wcięło nie pamiętam już która pisała, że rodzina zwariowała i ma już mnóstwo rzeczy dla maleństwa. ja bym się bardzo cieszyła jak by nam rodzina chciała zafundować całą wyprawkę, ale jeszcze nie na tak wczesnym etapie ciąży. teraz zdecydowanie bym ich przystopowała, do porodu jeszcze mnóstwo czasu, poza tym jeśli rzeczy nie byłyby używane to chciałabym sama trochę wybrać. używane brałabym wszystko nie marudząc

my co prawda mamy obiecane trochę ciuszków, ale jakby to powiedzieć, rodzice tego maleństwa planują za jakiś czas kolejne, więc ciuszki byłyby do zwrotu, a my też prawdopodobnie będziemy planować drugie, więc i tak będziemy musieli pokupować, jak nie dla pierwszego, to dla drugiego maluszka. ale dziecko nie musi mieć markowych ciuchów, my dla siebie często kupujemy na targach, to dla dziecka tym bardziej będziemy tam kupować a nie w sklepach, w końcu tak szybko ze wszystkiego powyrasta.

i tak się w ogóle zastanawiam czy po pierwszym dziecku nie przejdzie mi ochota na kolejne
Stary 2012-09-16, 18:52   #4514
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Jak jestem pierwszy dzień w ciąży (umownie, bo chodzi o pierwszy dzień miesiączki przed zapłodnieniem ) to jest to 0t1d, czyli 1-szy tydzień ciąży
Jeszcze dopiszę - nie to, że już trwa tydzień, ale że pierwszy tydzień właśnie "leci" Czyli jest się "w pierwszym tc"

A zresztą to jest tylko kwestia nazewnictwa, zwał jak zwał
dokladnie
ja po prostu mowie 9+4 (jestem w 10 tygdoniu ciazy)

Cytat:
Aha, dziś miałam pierwsze "obejmowanie muszli"
ojejj wspolczuje... ja mialam pierwsze obejmowanie 4 tygodnie temu.. no i tak codziennie rano na stale wpisane w program dnia
Stary 2012-09-16, 18:58   #4515
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
c

byliśmy dziś na targu na małych zakupach, zaopatrzyłam się w cienkie, dłuższe sweterki, w sam raz na taką pogodę jaka za oknem i jakieś getry. powoli nie mam się już w co ubrać. większość moich sweterków to dość krótkie i na guziczki, więc wyłazi mi z nich brzuch i zaczynają się brzydko rozchodzić między guzikami. podobnie bluzki, wszystko krótkie, a ja zmarźluch jestem i nie wyobrażam sobie wystającego spod bluzki brzucha w jesieni.
.
i dużo wydałaś jak teraz ceny bo na giełdzie niedzilenj byłaś rozumiem ja też muszę sie za czymś wybrać bo tez sie juz w mało co mieszcze a brzuch ze wszystkiego wyłazi

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
nadrobiłam możecie dalej pisać
no ja już raczej kończe na dzisiaj bo JUlka siedzi w wannie i biegne już ją kąpać koniec zabawy

tak więc miłej nocki
Stary 2012-09-16, 19:17   #4516
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
i dużo wydałaś jak teraz ceny bo na giełdzie niedzilenj byłaś rozumiem ja też muszę sie za czymś wybrać bo tez sie juz w mało co mieszcze a brzuch ze wszystkiego wyłazi
tak, na giełdzie. cienkie sweterki i sweterko-sukienki, takie dłuższe niż tuniki po 30-40zł, przynajmniej te, które wpadły mi w oko. getry, różnego rodzaju leginsy z tych grubszych (nie rajstopowych) 15zł. ceny różne, zależnie od sprzedających, ale można kupić coś fajnego. wolę to niż allegro, bo przynajmniej zobaczę z bliska, pomacam. a ile fajnych dziecięcych ciuszków, ale tu już o ceny nie pytałam, tylko z ciekawości zerkałam.
Stary 2012-09-16, 19:51   #4517
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
no ale jak jestęs pierwszy dzien w ciązy to trwa ona 1 dzień a nie już tydzień
no ale jest zasadnicza różnica między skończonym tygodniem, a tygodniem który trwa... Jeśli jestem w 13t3d to w chwili obecnej 14 tydzień u mnie trwa (a 13 tygodni już mam skonczonych)
Cytat:
Jak jestem pierwszy dzień w ciąży (umownie, bo chodzi o pierwszy dzień miesiączki przed zapłodnieniem ) to jest to 0t1d, czyli 1-szy tydzień ciąży
Jeszcze dopiszę - nie to, że już trwa tydzień, ale że pierwszy tydzień właśnie "leci" Czyli jest się "w pierwszym tc"
pod tym sie podpisuję
Cytat:
ja tez bym nie chciała... I zaczynam o tym delikatnie wszystkim zainteresowanym mówić... bo mamy takich jednych przyjaciół, którzy pewnie będą stali pod drzwiami porodówki
Cytat:

jeśli masz 33 lata skończone, to oczywiście że nie masz 34 lat... Ale to nie zmienia faktu, że 34ty rok życia Ci się rozpoczął dzień po 33 urodzinach A dziecko miesięczne oczywiście, ze nie ma jeszcze roku... ale jest aktualnie w pierwszym roku życia
Cytat:
To ja tylko na zakończenie dyskusji: ja mam 34 lata (skończone!), ale można powiedzieć, że leci mi 35-ty rok życia (choć tak potocznie się o wieku nie mówi ).
Więc jak ma się 15t3d to 15 tygodni jest ukończone, czyli dzieciaczek ma 15 tygodni życia (tak jak ja mam 34 lata ). Ale leci mu 16-ty tydzień, więc kobieta jest w 16tc
Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłam, taka drobna różnica pomiędzy ile tyg. jest skończone, a który trwa obecnie

Przynajmniej ja to tak rozumiem i mój gin okazuje się też; ale każdy niech liczy, jak mu wygodnie, bo przecież w końcu i tak na jedno wyjdzie
absolutnie pod tym też się podpisuję

Już pomijając tematykę ciążową... chyba naturalnym jest dla wszystkich, że poniedziałek jest pierwszym dniem nowego tygodnia Uważam, że zasada liczenia tygodni w ciąży jest podobna Każdy tydzień trwa 7 dni i tego nikt nie zmieni A kazdy kolejny dzień to już dzień nowego tygodnia
Wiem, trochę się nawymądrzałam
Stary 2012-09-16, 20:01   #4518
22Paula22
Raczkowanie

Ostatnio jak byłam u lekarza to był 8tyg i 6dni lekarz w karte ciazy wpisal mi 8 tyg...
sercu na pół złamanym
i ramionach rozpaczliwie pustych
po imionach nie nadanych
i łzach w ukryciu wylanych
po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
po tym wszystkim poznasz aniołkowe Mamy
22Paula22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 20:24   #4519
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez 22Paula22 Pokaż wiadomość
Ostatnio jak byłam u lekarza to był 8tyg i 6dni lekarz w karte ciazy wpisal mi 8 tyg...
bo tak lekarze wpisują, liczą tylko skończone tygodnie, też tak miałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-16, 20:36   #4520
Maluda2112
Raczkowanie

GG do Maluda2112

Mokka_83
Ona dziś urodziła a od 10 godziny było już u niej 5 odwiedzi po maks 3 osoby..
A ja nie mam zamiaru po porodzie oglądać każdego i żeby każdy wciaż mówił to samo "jak się czujesz, jak maleństwo, pokaż nam go" po to jest się w tym szpitalu te kilka dnia aby mama po porodzie nabrała sił..
I ja osobieście tż zaznaczyłam żeby mnie nie odwiedzali odrazu po porodzie i on to uszanował

Synek Kacper
Maluda2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 20:40   #4521
nestelle
Zakorzenienie

Cześć!

Cytat:
Napisane przez ciekawska89 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

przyjmiecie mnie do siebie?
według miesiączki jest 8t2d, według usg 7t4d, długość zarodka 10mm
panikara ze mnie z natury wiec ciągle sie czymś martwię,a to tym że nie przytyłam nawet grama, nie mam wzmożonego apetytu , mdłości bardzo sporadyczne. ale za to jestem ciągle zmęczona senna, no i najczęstsze sformułowanie ,które ostatnio pada z mich ust to " ale się wkurzyłam"
Cześć,i!

Ja już po weselu. Oj ,super fajnie było! Gdyby nie dojazd....(4 godz...)ale za to jechaliśmy autem z jeszcze jedną parą,i tak się razem naśmialiśmy jadąc, już na weselu i wracająć ,że maluszek został wytrzęsiony za wszystkie czasy.....
Jejku a jakie wesele .....super pierwszy taniec(robii sobie żarty za pomocą mixów piosenek),super orkiestra-prowadzący miał takie pomysły -że cała sala "sikała" ze śmiechu,a zabawy o 24.00- "ryczeliśmy ze śmiechu.Jednym słowem-nic standartowego...naprawdę super.Wytrzymałam do 4.00(wstałam o 7.00),potem "przytulanko " z Tż(oj,potrzeba było mi takiego odprężenia...)i od rana poprawiny.......... .I nawet znalazłam sukienkę (........w swojej szafie.....) w której całkiem,całkiem wyglądałam(tzn. ..nie ciążowo..).

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2012-09-16 o 20:43
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 20:49   #4522
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Ona dziś urodziła a od 10 godziny było już u niej 5 odwiedzi po maks 3 osoby..
A ja nie mam zamiaru po porodzie oglądać każdego i żeby każdy wciaż mówił to samo "jak się czujesz, jak maleństwo, pokaż nam go" po to jest się w tym szpitalu te kilka dnia aby mama po porodzie nabrała sił..
I ja osobieście tż zaznaczyłam żeby mnie nie odwiedzali odrazu po porodzie i on to uszanował
niektórzy na prawdę nie mają wyczucia. ja sobie nie wyobrażam odwiedzin w dniu porodu, w ogóle w czasie pobytu w szpitalu. pewnie odwiedzin mamy i teściowej i tak nie uniknę, ale reszcie przed porodem zacznę dawać do zrozumienia, że sobie nie życzę odwiedzin.

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Ja już po weselu. Oj ,super fajnie było! Gdyby nie dojazd....(4 godz...)ale za to jechaliśmy autem z jeszcze jedną parą,i tak się razem naśmialiśmy jadąc, już na weselu i wracająć ,że maluszek został wytrzęsiony za wszystkie czasy.....
Jejku a jakie wesele .....super pierwszy taniec(robii sobie żarty za pomocą mixów piosenek),super orkiestra-prowadzący miał takie pomysły -że cała sala "sikała" ze śmiechu,a zabawy o 24.00- "ryczeliśmy ze śmiechu.Jednym słowem-nic standartowego...naprawdę super.Wytrzymałam do 4.00(wstałam o 7.00),potem "przytulanko " z Tż(oj,potrzeba było mi takiego odprężenia...)i od rana poprawiny.......... .I nawet znalazłam sukienkę (........w swojej szafie.....) w której całkiem,całkiem wyglądałam(tzn. ..nie ciążowo..).
fajnie, że dobrze się bawiliście u nas wesele za tydzień, ale nie nastawiam się na dobrą zabawę, bo i tak tańczyć nie mogę, zostanie siedzenie przy stole.
Stary 2012-09-16, 21:18   #4523
czarny flamaster
Zadomowienie

Byłam dziś u szefowej z zaświadczeniem. Ja tu z chęciami dalszej pracy, a ona do mnie, że kategorycznie nie. Mamy obecnie jedną dziewczynę w ciąży (ja jestem druga), która naprawdę nieźle w kulki leci. Ma L4, ale przekonała szefową, że potrzebuje kasy i by wpisała jej godziny. Teraz, dzień przed pracą, dzwoni, że nie może przyjść bo się źle czuje i na szybko musimy szukać kogoś na jej miejsce. No i szefowa się uprzedziła, co nie jest dla mnie zaskoczeniem. Udało mi się ją jednak przekonać, że przepracuję jeszcze październik, a potem pójdę na L4. Umowa kończy mi się w grudniu więc przedłuży mi ją do czasu porodu. Oczywiście musiała zapytać, czy uważam, że to odpowiednia pora na dziecko. Na co ja, że oczywiście: jestem zdrowa, młoda, oboje z mężem pracujemy i chociaż nie zarabiamy kroci, to sobie radzimy. Gdybym szukała powodów na nie, to chyba nigdy nie zdecydowałabym się na dziecko.

Kupiłam ostatnio w Delimie skarpetki dziecięce, które na podeszwie mają napis "Kocham tatę" Mąż jest nimi zachwycony

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-16, 21:38   #4524
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
fajnie, że dobrze się bawiliście u nas wesele za tydzień, ale nie nastawiam się na dobrą zabawę, bo i tak tańczyć nie mogę, zostanie siedzenie przy stole.
...a czemu nie? może być fajnie,dużo zależy od nastawienia i od towarzystwa...... Ja tańczyłam tylko wolniejsze kawałki i tylko z Tż(bo uważał na mnie) a tak to resztę czasu przestałam w tłumie obserwujących zabawy-konkursy-teatrzyki..ale jednak większość czasu przesiedziałam -śmiejąc się... trudno,trzeba sobie radzić....niedługo czeka nas kolejna impreza.....
Więć życzę jednak dobrej zabawy...

....muszę odespać to wszystko , dobranoc.
Stary 2012-09-16, 22:07   #4525
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 22Paula22 Pokaż wiadomość
Cytat:
bo tak lekarze wpisują, liczą tylko skończone tygodnie, też tak miałam.
Paula - no bo prawdopodobnie Twój lakarz wpisuje tylko skończone tygodnie - co nie oznacza że kolejny tydzień własnie nie "leci"
Ja na szczęście nie mam z tym problemu, bo u mnie w karcie wpisują dokładnie tydzień i dzień, tak jak w chwili wizyty jest rzeczywiście, np 12t 1d
Stary 2012-09-17, 06:00   #4526
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Dzień doobry
Trochę za wcześnie mi się wstało i znów buszuję

nestelle podziwiam, za balowanie do 4 rano ja chyba do takich wyczynów z tym samopoczuciem jakie mam nie jestem zdolna
Zasnęłabym na krześle chyba

A co do tygodni to jak kto liczy akurat nikomu nie zaszkodzi, więc niech każdy liczy po swojemu
Stary 2012-09-17, 07:19   #4527
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już po weselu. Oj ,super fajnie było!

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
No i szefowa się uprzedziła, co nie jest dla mnie zaskoczeniem.
heh...

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Oczywiście musiała zapytać, czy uważam, że to odpowiednia pora na dziecko.
super pytanie. taktowne, z wyczuciem i bardzo na miejscu.... ile ona ma lat???

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
A co do tygodni to jak kto liczy akurat nikomu nie zaszkodzi, więc niech każdy liczy po swojemu

Stary 2012-09-17, 07:27   #4528
czarny flamaster
Zadomowienie

pani22ka

Ona ma 30stkę, 2 dzieci (jedno z poprzedniego związku) i jest zdecydowanie pracoholikiem. W ostatnich dniach ciąży pracowała po 12 godzin. Szkoda dzieci, bo mama ciagle w pracy, znerwicowana i przy komputerze cały czas.
Pewnie sądziła, że każdy jest jak ona.

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2012-09-17, 07:45   #4529
Malpka
Zakorzenienie

hej
Cytat:
tak, na giełdzie. cienkie sweterki i sweterko-sukienki, takie dłuższe niż tuniki po 30-40zł, przynajmniej te, które wpadły mi w oko. getry, różnego rodzaju leginsy z tych grubszych (nie rajstopowych) 15zł. ceny różne, zależnie od sprzedających, ale można kupić coś fajnego. wolę to niż allegro, bo przynajmniej zobaczę z bliska, pomacam. a ile fajnych dziecięcych ciuszków, ale tu już o ceny nie pytałam, tylko z ciekawości zerkałam.
o takie sukienki sweterkowe by mi sie przydaly moze wybiore się i ja na giełde

Cytat:
Cześć!

Cześć,i!

super ze zabawa udana mnie czeka wesele za tydzien i mamy ok 80 km ta droga chyba najgorsza ale ja do 4 to i nie będąc w ciązy bym nie wytrzymała

Cytat:
niektórzy na prawdę nie mają wyczucia. ja sobie nie wyobrażam odwiedzin w dniu porodu, w ogóle w czasie pobytu w szpitalu. pewnie odwiedzin mamy i teściowej i tak nie uniknę, ale reszcie przed porodem zacznę dawać do zrozumienia, że sobie nie życzę odwiedzin..
mi tam miło było jak przyszła siostra czy mama jak z Julką leżałam znajomi to raczej wolałabym nie ale rodzina to nie mam nic przeciwko

czarny flamaster co za pytanie szefowej

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2012-09-17 o 07:49
Stary 2012-09-17, 07:54   #4530
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:

mi tam miło było jak przyszła siostra czy mama jak z Julką leżałam znajomi to raczej wolałabym nie ale rodzina to nie mam nic przeciwko
Moja mama jak urodziła mojego brata była strasznie obolała. Szpital mieścił się po drugiej stronie ulicy gdzie mieszkała jej rodzina. Istne pielgrzymki do niej urządzali, w różnych porach i ona biedna, cała obolała, musiała tam i z powrotem korytarzem by posiedzieć z nimi. Aż mojemu tacie powiedziała by uświadomił im, że ona nie ma siły i nie chce by jej tam chodzili. Poobrażali się wszyscy, ale spokój chociaż miała.

Ja właśnie chciałabym uniknąć takiego chodzenia. Bo tylko będą pytać jak się czuję, a co ja im nowego powiem?

02.08.2012 - nasz ślub
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości