Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-29, 09:38   #4501
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

hej hej - jestem podczytuje was :P ale jakos wiecie same

nestelle
- nio masz szczecie zes napisala, inaczej bylby - a tej czekoaldy zazdroszcze :P

jolanT
- boski sen
no i witam po wczasach

agus
- fajnie zes wrocila i maaaaaase rzeczy dla Jaski masz, szkoda ze nie udalo sie spiknac jak bylas na tym slonsku :P - no ale moze za rok haha

kmagg
- kochana by dziecie bylo zdrowe i te bezdechy zniknely

a tak poza tym - za KG - Zabki - i nowe umiejestnosci.

kupilam wczoraj mlodemu rajstopy - w NO mam 4 ale przeciez ani jednej nie wzielam i jaki byl placz wam powiem, jak sie mordowal ciagnol - szarpal - aaaa tu PSIKUS nie na golej nozki.

Milus jak na razie odkupac zdrowy - smarujemy dziaselka mascia - i czekamy z niecierpliwoscia na zeba

ogolnie juz mam dosc :P a tu jeszcze bede musiala na caly pazdziernik przyleciec - a potem w grudniu - oj nalatamy sie z Milusiem nalatamy

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 10:10   #4502
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kmagg81 Pokaż wiadomość
dziękujemy za kciuki - też mam nadzieję, że minie szybciutko i wszytsko będzie dobrze.

Dziewczyny takie pytanko:
jemy już marchewkę i ziemniaczka - jakie kolejne warzywo wprowadzać ?? brokół ? pietruszkę ? dynie ?
ja bym dała brokuł

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

Ahh i marchewka ma dzialanie zestalajace na stolec, wiec trzeba obserwowac.
no własnie zauważyłam i jak daje marchewkę to na drugi dzień podaję jabłuszko i jest ok
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 11:26   #4503
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Dziewczyny BLW - Alliw, OC, Moderna (ktoś jeszcze?) - trafiłyście na jakieś publikacje, że to szkodzi dzieciom? Czytam teraz o tym dużo i trochę obawiam się tego, że za duże kawałki na początku nie będą trawione, tylko wydalane w takiej samej postaci, w jakiej trafią do buzi. Nie wiąże się to z problemami z żołądkiem, trzustką itd. w przyszłości? Czy po prostu to, co niestawione jest wydalane bez żadnych szkód dla układu trawiennego?
Cytuję sama siebie ale COFAM, bo już doczytałam.

Cytat:
Pisałam niedawno o tym monitorze oddechu do Was, więc powiem Wam że czasami Maksiu w ciągu snu ma jakby takie bezdechy niby nie trwa to długo ale tak wtedy trudno mu załapać powietrze strasznie się martwię i spać ciężko, dlatego tak bardzo potrzebny był mi monitor.
Wprawdzie mój tż twierdzi, że pewnie trochę panikuję i przesadzam, ale wolę żeby faktycznie wyszło że panikuję niż żeby coś się miało stać niedobrego.
A wiesz, mi się wydaje, że to nic groźnego, mój też tak ma, że we śnie na chwilę przestaje oddychać i potem głośno łapie powietrze. Ostatnio coraz rzadziej. Czytałam, że do pewnego wieku to normalne i się tym nie przejmowałam. No ale może ja bagatelizuję i jeśli masz być spokojniejsza, to jak najbardziej załatw monitor.

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
jest większa możliwość zadławienia
Już Moderna odpisała - nie ma większej możliwości. Warunkiem rozpoczęcia BLW jest nabycie przez dziecko umiejętności siedzenia i dzięki temu jedzenie z jamy ustnej trafia na przednią ścianę przełyku (bo dziecko jest w pionowej pozycji, wyprostowane) i dziecko może sobie samo odkaszlnąć. Ale musi siedzieć, bo jak jest w półleżącej pozycji (jak to często przy karmieniu papką), jedzenie trafia na tylną ścianę przełyku i odkszalnięcie jest utrudnione/niemożliwe.
Moderna, popraw mnie, jeśli coś przekręciłam.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 13:09   #4504
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
dzień dobry
byłyśmy dzis na szczepieniu - Oliwcia waży 6500 i mierzy 68cm

Cytat:
Ważymy już 6900 Pani doktor od szczepień bardzo synusia pochwaliła

Cytat:
jemy już marchewkę i ziemniaczka - jakie kolejne warzywo wprowadzać ?? brokół ? pietruszkę ? dynie ?
obojetnie to co jest w sloikach po 4 mc
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Wybralabym dynie, cukinie lub pasternak .. Ale to nie gra wiekszej roli, mysle ze i tak dziecko zadecyduje . Ahh i marchewka ma dzialanie zestalajace na stolec, wiec trzeba obserwowac.
w polsce nie ma pasterniaku w ogole nie fair bo wczoraj obczajalam ze w niemczech jest wiekszy wybor sloikow. firma nestle ma taka serie slokow alete naturnes. musze pozamawiac na allegro lub poprosic kogos o kupno.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 13:15   #4505
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Hejka

My po wtorkowej wizycie u neurologa od razu zrobili nam usg ciemiączka okazało się być wszystko w porządku i jak to Pan dr stwierdził że on nie widzi powodów abyśmy mieli przyjemność jeszcze raz się spotkać
Kłaść malutką jak najczęściej na brzuszku podczas aktywności w dzień. Ale lepiej że ją sprawdzili aniżeli mielibyśmy się martwić choć jeszcze parę dni przed wizytą nie miała pojęcia o istnieniu prawej strony no ale z dnia na dzień dzieci nam rosną i rozwój też dosyć szybko postępuje.

My wczoraj pojechałyśmy na mini zakupy bo trzeba było kupić większą wanienkę przy okazji kilka pierdołek i a`la kamizelka dla małej i 4 stówki poszły a prawie nic nie kupione.

hm chciałam coś pisać
aaa
już wiem co do wagi dzieciaczków wiecie co
Ja DZIĘKUJĘ Wam, każdej z osobna bo dzięki Wam jestem uświadomiona, dzięki Wam karmię tak długo piersią i dużo wiem dzięki Wam.

Była u mnie moja siostra w odwiedzinach i opowiada że odwiedziła też koleżankę dobrą która urodziła wcześniaka (chyba w 34-35 tygodniu) no i nie karmi go piersią bo jak urodziła nie miała pokarmu ok nikogo nie neguję każdy robi jak uważa (ale wg mnie dziewczyna farmaceutka jest beznadziejnie głupia) tak i nie ważne czy kogoś to urazi ale dla mnie to totalne bezmózgowie wcześniakowi dawała co 3 godziny łącznie z wybudzaniem go w nocy od 90 do 120ml mleka bo powiedzieli jej w szpitalu że mały jako wcześniak to trzeba pilnować by ładnie przybierał na wadze i tak pisało na opakowaniu mm po czym dziecko mające niespełna 1,5 miesiąca wagę urodzeniową miało coś 2200 a waży po niespełna 6 tygodniach 4550 jak lekarz podobno to zobaczył i położna to się za głowę chwycili dziecko potrafi nawet w tydzień 0,5 kg przybierać na masie. I teraz musi go ograniczać a jak ograniczyć takiego maluszka ??

Nie uważam się za super matkę bo się tego uczę dopiero ale na każdym kroku spotykam się słyszę o różnych cudach i kwiatkach gdzie nie będąc jeszcze matką bym tak nie postąpiła a co dopiero jak nią zostałam.
I dzięki forum i waszym dyskusją oraz doświadczeniu czuję się bardziej uświadomiona i dumna że nie popełniam póki co błędów w wychowaniu dziecka No ale to dopiero początek zobaczymy jak będzie szło nam dalej.

Póki co poniosłam już klęskę z tv moje dziecko powoli przesuwa się od akwarium pod tv jak jest włączone ale zaraz je zabieram ale coś ją tam ciągnie samą może kosmici

zmykam obiad gotować

jeśli coś nieskładnie, nie jasno to proszę o wybaczenie piszę zabawiając małą bo pospała aż 10 minutek
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 14:03   #4506
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez oliwka__;42521399
Była u mnie moja siostra w odwiedzinach i opowiada że odwiedziła też koleżankę dobrą która urodziła wcześniaka (chyba w 34-35 tygodniu) no i nie karmi go piersią bo jak urodziła nie miała pokarmu ok nikogo nie neguję każdy robi jak uważa (ale wg mnie dziewczyna farmaceutka jest beznadziejnie głupia) tak i nie ważne czy kogoś to urazi ale dla mnie to totalne bezmózgowie [B
wcześniakowi dawała co 3 godziny łącznie z wybudzaniem go w nocy od 90 do 120ml mleka bo powiedzieli jej w szpitalu że mały jako wcześniak to trzeba pilnować by ładnie przybierał na wadze[/B] i tak pisało na opakowaniu mm po czym dziecko mające niespełna 1,5 miesiąca wagę urodzeniową miało coś 2200 a waży po niespełna 6 tygodniach 4550 jak lekarz podobno to zobaczył i położna to się za głowę chwycili dziecko potrafi nawet w tydzień 0,5 kg przybierać na masie. I teraz musi go ograniczać a jak ograniczyć takiego maluszka ??

Nie uważam się za super matkę bo się tego uczę dopiero ale na każdym kroku spotykam się słyszę o różnych cudach i kwiatkach gdzie nie będąc jeszcze matką bym tak nie postąpiła a co dopiero jak nią zostałam.
I dzięki forum i waszym dyskusją oraz doświadczeniu czuję się bardziej uświadomiona i dumna że nie popełniam póki co błędów w wychowaniu dziecka No ale to dopiero początek
No i dobrze robiła, na początku trzeba kontrolowac wage wczesniakow, my mielismy tak samo, karmienie co 3h nawet wybudzać, potem dopiero na żądanie. Ja mam nawet wage specjalna w domu zeby malego wazyc, u wczesniakow konntrola jest b.ważna. Pod koniec pobytu w szpitalu dopiero mielismy karmic na zadanie i tyle ile chcial.
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 14:04   #4507
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
hej hej - jestem podczytuje was :P ale jakos wiecie same

nestelle
- nio masz szczecie zes napisala, inaczej bylby - a tej czekoaldy zazdroszcze :P

jolanT
- boski sen
no i witam po wczasach

agus
- fajnie zes wrocila i maaaaaase rzeczy dla Jaski masz, szkoda ze nie udalo sie spiknac jak bylas na tym slonsku :P - no ale moze za rok haha

kmagg
- kochana by dziecie bylo zdrowe i te bezdechy zniknely

a tak poza tym - za KG - Zabki - i nowe umiejestnosci.

kupilam wczoraj mlodemu rajstopy - w NO mam 4 ale przeciez ani jednej nie wzielam i jaki byl placz wam powiem, jak sie mordowal ciagnol - szarpal - aaaa tu PSIKUS nie na golej nozki.

Milus jak na razie odkupac zdrowy - smarujemy dziaselka mascia - i czekamy z niecierpliwoscia na zeba

ogolnie juz mam dosc :P a tu jeszcze bede musiala na caly pazdziernik przyleciec - a potem w grudniu - oj nalatamy sie z Milusiem nalatamy

Kasia a nie lepiej zostać, niż tak latać?

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
hm chciałam coś pisać
aaa
już wiem co do wagi dzieciaczków wiecie co
Ja DZIĘKUJĘ Wam, każdej z osobna bo dzięki Wam jestem uświadomiona, dzięki Wam karmię tak długo piersią i dużo wiem dzięki Wam.

Była u mnie moja siostra w odwiedzinach i opowiada że odwiedziła też koleżankę dobrą która urodziła wcześniaka (chyba w 34-35 tygodniu) no i nie karmi go piersią bo jak urodziła nie miała pokarmu ok nikogo nie neguję każdy robi jak uważa (ale wg mnie dziewczyna farmaceutka jest beznadziejnie głupia) tak i nie ważne czy kogoś to urazi ale dla mnie to totalne bezmózgowie wcześniakowi dawała co 3 godziny łącznie z wybudzaniem go w nocy od 90 do 120ml mleka bo powiedzieli jej w szpitalu że mały jako wcześniak to trzeba pilnować by ładnie przybierał na wadze i tak pisało na opakowaniu mm po czym dziecko mające niespełna 1,5 miesiąca wagę urodzeniową miało coś 2200 a waży po niespełna 6 tygodniach 4550 jak lekarz podobno to zobaczył i położna to się za głowę chwycili dziecko potrafi nawet w tydzień 0,5 kg przybierać na masie. I teraz musi go ograniczać a jak ograniczyć takiego maluszka ??

I dzięki forum i waszym dyskusją oraz doświadczeniu czuję się bardziej uświadomiona i dumna że nie popełniam póki co błędów w wychowaniu dziecka No ale to dopiero początek zobaczymy jak będzie szło nam dalej.

Póki co poniosłam już klęskę z tv moje dziecko powoli przesuwa się od akwarium pod tv jak jest włączone ale zaraz je zabieram ale coś ją tam ciągnie samą może kosmici

zmykam obiad gotować

jeśli coś nieskładnie, nie jasno to proszę o wybaczenie piszę zabawiając małą bo pospała aż 10 minutek
hmmm, nie mnie oceniać, ale raczej wcześniak powinien mieć regularne posiłki , więc tu myślę robiła ok, natomiast w pozostałej kwestii- nie rzucałabym raczej tekstem bezmózgowie- bo ile jest przypadków- ze ktoś wychodzi ze szpitala ( a same wiemy rózne są) i jest zdany sam na siebie. I jeśli w rodzinie nie było wczesniaka, a lekarz nie ma doświadczenia ( a wiemy ze tacy są) to kogo się miała radzić.

kurcze tak prosto przychodzi nam ocena innych, czemu?rozumiem rady, rozmowy ale na rany boga zajmijmy się swoim własnym ogródkiem a nie oceniajmy innych.

A co do forum- dziewczyny piszmy- stało się jak się stało, czasu i wypowiedzianych słów nie cofniemy-ale przez ten czas ciąży, porodów jakoś byłyśmy dla siebie kimś z kim mogłybyśmy porozmawiać. Myslę , że to się nie zmieniło.
Atmosfera się zepsuła- więc naprawmy ją- tylko właśnie tym razem bez oceniania innych, pokazywania ze się wie lepiej- ale radą i wsparciem, co Wy na to? Jesteśmy i trafiłyśmy tu po to żeby mieć wsparcie- a nie po to by byc pouczanym , ocenianym, więc odbudujmy atmosfere poczekalni i wspierajmy się dalej i bądźmy, po prostu bądzmy

Edytowane przez despa
Czas edycji: 2013-08-29 o 14:06
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 14:36   #4508
monnagiovanna
Raczkowanie

Cytat:

U nas była marchewka, ziemniaczek, potem brokuł. Chociaż dziecko brokułem pluło na odległość... Mimo moich zapewnień, że brokułek pyysznyy Chyba wyczuł szwindel, bo tak naprawdę to dla mnie okropnie smierdział
W następnej kolejności mamy dynię, kalafior i groszek zielony - ja akurat mam taki poradnik rozszerzania diety z Bobovity i mniej więcej według tego idziemy.
Stary 2013-08-29, 14:44   #4509
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka

My po wtorkowej wizycie u neurologa od razu zrobili nam usg ciemiączka okazało się być wszystko w porządku i jak to Pan dr stwierdził że on nie widzi powodów abyśmy mieli przyjemność jeszcze raz się spotkać

Stary 2013-08-29, 15:29   #4510
despa
Zakorzenienie

GG do despa

LIWKA-
Wszystkiego najlepszego
Stary 2013-08-29, 15:47   #4511
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość

kurcze tak prosto przychodzi nam ocena innych, czemu?rozumiem rady, rozmowy ale na rany boga zajmijmy się swoim własnym ogródkiem a nie oceniajmy innych.

a co do forum- dziewczyny piszmy- stało się jak się stało, czasu i wypowiedzianych słów nie cofniemy-ale przez ten czas ciąży, porodów jakoś byłyśmy dla siebie kimś z kim mogłybyśmy porozmawiać. Myslę , że to się nie zmieniło.
Atmosfera się zepsuła- więc naprawmy ją- tylko właśnie tym razem bez oceniania innych, pokazywania ze się wie lepiej- ale radą i wsparciem, co wy na to? Jesteśmy i trafiłyśmy tu po to żeby mieć wsparcie- a nie po to by byc pouczanym , ocenianym, więc odbudujmy atmosfere poczekalni i wspierajmy się dalej i bądźmy, po prostu bądzmy
amen!

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 16:05   #4512
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:

eghem... ja też wybudzałam Jaśkę w nocy i karmiłam co 3h. Dokładnie takie same zalecenia miałam ze szpitala. I co więcej musiałam odciągać mleko i dodawać taki proszek, który zwiększał jego kaloryczność.
I też około takich ilości...
Wydaje mi się że pisanie że to bezmózgowie to lekka przesada.
Wypadałoby że ja też jestem. Dziękuje.

Kasia no szkoda! Ja nie miałam neta i tylko raz złapałam wifi i wiadomość na fb dopiero przeczytałam jak wracaliśmy! Szkoda że na tel nie napisałaś. No ale następnym razem (;

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 16:22   #4513
kmagg81
Raczkowanie

Cytat:
ja bym dała brokuł

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

no własnie zauważyłam i jak daje marchewkę to na drugi dzień podaję jabłuszko i jest ok
Cytat:
Napisane przez monnagiovanna Pokaż wiadomość
U nas była marchewka, ziemniaczek, potem brokuł. Chociaż dziecko brokułem pluło na odległość... Mimo moich zapewnień, że brokułek pyysznyy Chyba wyczuł szwindel, bo tak naprawdę to dla mnie okropnie smierdział
W następnej kolejności mamy dynię, kalafior i groszek zielony - ja akurat mam taki poradnik rozszerzania diety z Bobovity i mniej więcej według tego idziemy.
dziękuję, dziękuję dziewczynki - to pewnie brokuła będziemy próbować mam nadzieję, że Maksiu polubi bo ja osobiście uwielbiam to warzywo o tz tez

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
obojetnie to co jest w sloikach po 4 mc
.
no to musze popatrzyć co w tych słoikach jest - bo ja jak na razie planuję warzywka sama przygotowywać i na razie tak czynię - słoiczki pójda w ostateczności.

Cytat:
Hejka

My po wtorkowej wizycie u neurologa ...

Była u mnie moja siostra w odwiedzinach i opowiada że odwiedziła też koleżankę dobrą która urodziła wcześniaka (chyba w 34-35 tygodniu) no i nie karmi go piersią bo jak urodziła nie miała pokarmu ok nikogo nie ....
za wizytę u neirologa i za to, że wszystko w porządeczku

co do karmienia, no więc my też na początku karmiliśmy się bardzo reguralnie i w dzień i w nocy, jak mały spał to go na musa wybudzałam nie rzadziej jak co 3 godziny.
Natomiast co do ilości podawanego pokarmu - hmmm, nie mam pojęcia ile jedzą wcześniaki i ile powinny jeść. Wiem tylko, że w szpitalu jak byliśmy i ja nie miałam pokarmu to pielęgniarki kazały dawać w pierwszej dobie 10 ml w drugiej 20 ml a w trzeciej 30 ml itp.
Teraz mamy 4 miesiące i jemy 120 - 150 ml.

Cytat:

A co do forum- dziewczyny piszmy- stało się jak się stało, czasu i wypowiedzianych słów nie cofniemy-ale przez ten czas ciąży, porodów jakoś byłyśmy dla siebie kimś z kim mogłybyśmy porozmawiać. Myslę , że to się nie zmieniło.
Atmosfera się zepsuła- więc naprawmy ją- tylko właśnie tym razem bez oceniania innych, pokazywania ze się wie lepiej- ale radą i wsparciem, co Wy na to? Jesteśmy i trafiłyśmy tu po to żeby mieć wsparcie- a nie po to by byc pouczanym , ocenianym, więc odbudujmy atmosfere poczekalni i wspierajmy się dalej i bądźmy, po prostu bądzmy
dobrze gadasz dać Ci wódki
popieram, popieram, popieram !!!!
Choć ja późno do Was dołączyłam i może nie udzielałam się zbytnio - to zawsze miło było wpaść i choć podczytać co u Was.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09km3h0o13o.png
kmagg81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 16:53   #4514
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Ewkaaa8891 i Agnjeska nawet zdaniem lekarza przegięła bo wpajanie takich ilości kilkudniowemu maluszkowi to przegięcie (bo po paru dniach ich wypisali ze szpitala) mały ma obecnie niespełna 1,5 mc a jest w stanie pić co 3 godziny po 180ml a teraz lekarz kazał jej ograniczać jedzenie dziecku
Ja rozumiem że u wcześniaków trzeba karmić na żądanie ale jak dziecko tyje 0,5 kg na tydzień to chyba troszkę przegięcie. (podając wcześniej wagę początkową mogłam coś poknocić bo siostra nie pamiętała dokładnie tylko wiedziała że coś 2 200 czy 2 500 miał jak się urodził)
I bardziej chodziło mi o ilość wypijanego mleka a nie o systematyczność bo wiadomo że każde dziecko wcześniej lub później się normuje z jedzeniem.
No ale jak zawsze zostało wyłapane nie to co trzeba z tekstu

Przynajmniej chwilowy ruch na wątku się zrobił.

Moje dziecko właśnie odbywa poważną rozmowę z rybkami a jak się emocjonuje

Edytowane przez oliwka__
Czas edycji: 2013-08-29 o 17:13
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 17:32   #4515
bmma
Zadomowienie

Hejka

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny po jakim czasie miałyście 3 szczepionkę na wzw? Bo ja mam zapisane 5 wrzesien a to będzie 5,5 miesiąca a podobna ma być po 6 miesiącach

miałam we wtorek, czyli 6 m-cy i 5 dni. Ma być w 7-mym m-cu.

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
dzień dobry
byłyśmy dzis na szczepieniu - Oliwcia waży 6500 i mierzy 68cm (tekst teściowej: "nie ma nadwagi??? ...)
Dziewczyny autentycznie myślałam że mi się nóż w kieszeni otworzy
kretynka... miałam już taka wiazanke na końcu języka, ale się powstrzymałam.
Olcia zdrowa i robi duże postępy. Z racji tego że nie ma żadnych przeciwwskazań zapisuję nas na basen od 8 września
ślicznie rośnie, duża już

moja ma 7 kg i 65 cm.

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Napisane przez soczewka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie odnośnie urlopu rodzicielskiego, czyli tych dodatkowych 26 tygodni, które wprowadzono.
Czy orientujecie się jak one są płatne jeśli chcę wziąć tylko połowę przysługującego mi urlopu? Czyli kończę macierzyński płatny 100% i chcę dobrać tylko połowę urlopu rodzicielskiego. Wiem, że ten urlop wtedy jest płatny 60%, ale z drugiej strony nie biorę całego okresu więc może nalicza się proporcjonalnie?
bo np. w każdej chwili możesz zmienić zdanie i jeszcze wrócić na resztę rodzicielskiego.

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
Cześć Kobietki

Może pomału uda mi się do Was wrócić
Poidczytuję Was w wolnych chwilach, ale cos ostatnimi czasy to nawet nie bardzo jest co podczytywać smutno tak
Cosik się porobiło że jest nie tak jak powinno a i zauważyłam, że takl jakby formum się przetransportowało na facebooka
no ale nikogo do niczego się nie przymusi.

A co u nas:
wczoraj zaliczyliśmy 3 szczepienie - Maksiu trochę płakał ale i tak był bardzo dzielny.
Pisałam niedawno o tym monitorze oddechu do Was, więc powiem Wam że czasami Maksiu w ciągu snu ma jakby takie bezdechy niby nie trwa to długo ale tak wtedy trudno mu załapać powietrze strasznie się martwię i spać ciężko, dlatego tak bardzo potrzebny był mi monitor.
Wprawdzie mój tż twierdzi, że pewnie trochę panikuję i przesadzam, ale wolę żeby faktycznie wyszło że panikuję niż żeby coś się miało stać niedobrego.

Dobra lecę teraz do mojego Szkraba - później coś jescze nastukam.
brawo za szczepienie

kciuki za zdrowie Maksia, oby to było twoje przewrażliwienie

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 17:48   #4516
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Ewkaaa8891 i Agnjeska nawet zdaniem lekarza przegięła bo wpajanie takich ilości kilkudniowemu maluszkowi to przegięcie (bo po paru dniach ich wypisali ze szpitala) mały ma obecnie niespełna 1,5 mc a jest w stanie pić co 3 godziny po 180ml a teraz lekarz kazał jej ograniczać jedzenie dziecku
Ja rozumiem że u wcześniaków trzeba karmić na żądanie ale jak dziecko tyje 0,5 kg na tydzień to chyba troszkę przegięcie. (podając wcześniej wagę początkową mogłam coś poknocić bo siostra nie pamiętała dokładnie tylko wiedziała że coś 2 200 czy 2 500 miał jak się urodził)
I bardziej chodziło mi o ilość wypijanego mleka a nie o systematyczność bo wiadomo że każde dziecko wcześniej lub później się normuje z jedzeniem.
No ale jak zawsze zostało wyłapane nie to co trzeba z tekstu

Przynajmniej chwilowy ruch na wątku się zrobił.

Moje dziecko właśnie odbywa poważną rozmowę z rybkami a jak się emocjonuje
oj chyba nie, mnie chodzi o to, że rózne matki wczesniaków mają wskazania- co do karmienia na bank co 3 godziny- a dalej nie wiemy- moze lekarze ją zostawili samej sobie i musiała sobie radzić. Kto to wie- może nie miała się kogo poradzić- nie wiem nie wnikam- jesli popełniła błąd i teraz lekarz każe jej "odchudzac"dziecko to pewnie to zrobi bo nie sądzę, zeby świadomie i z premedytacją krzywde mu chciala zrobić. I tylko nazywanie kogoś bezmózgiem mnie razi- bo przypinane obrażliwej łatki komuś tak łatwo przychodzi. Skupmy się na sobie i tyle
Stary 2013-08-29, 18:27   #4517
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:

A co u nas:
wczoraj zaliczyliśmy 3 szczepienie - Maksiu trochę płakał ale i tak był bardzo dzielny.

Dobra lecę teraz do mojego Szkraba - później coś jescze nastukam.
brawo za szczepienie!!!!

mam nadzieje, że bezdechy miną!!!

Cytat:
Hejka

Kłaść malutką jak najczęściej na brzuszku podczas aktywności w dzień. Ale lepiej że ją sprawdzili aniżeli mielibyśmy się martwić choć jeszcze parę dni przed wizytą nie miała pojęcia o istnieniu prawej strony no ale z dnia na dzień dzieci nam rosną i rozwój też dosyć szybko postępuje.

Cytat:

Dobrze napisane ale szczerze wątpie czy już wrócą te czasy gdy było tu tak radośnie i pięknie...

Cytat:
LIWKA-
Wszystkiego najlepszego
Dzięki kochana!

Agnjeska - witaj kochana z powrotem!
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 18:37   #4518
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
LIWKA-
Wszystkiego najlepszego
Liwka ma urodzinki? w takim razie STO LAT!!

Stary 2013-08-29, 18:41   #4519
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:

Popieram

Kapałam Filipa i był mój kuzyn i mnie zagadał,trzymałam akurat Filipa na brzuchu w wodzie i chyba chciał buzię do rąk opuścić i wsadził głowę do wody. Ale się przestraszyłam, jak zaczał kaszleć.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 18:45   #4520
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
brawo za szczepienie!!!!

mam nadzieje, że bezdechy miną!!!

Dobrze napisane ale szczerze wątpie czy już wrócą te czasy gdy było tu tak radośnie i pięknie...

Dzięki kochana!

Agnjeska - witaj kochana z powrotem!
Tak sobie myślę,ze my tworzymy ten watek-więc szansa zawsze jest, jak nie spróbujemy to nas tu nie będzie
Stary 2013-08-29, 18:59   #4521
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
Liwka ma urodzinki? w takim razie STO LAT!!
yes! dziś kończę 18 lat:P

Cytat:
Tak sobie myślę,ze my tworzymy ten watek-więc szansa zawsze jest, jak nie spróbujemy to nas tu nie będzie
racja ja będę zawsze!
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:07   #4522
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
+vat
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:09   #4523
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
ja nie patrzyłam na to
tylko na 1 tydzień dawałam jabłka i marchewkę
potem już jarzynową, czy danie z indykiem, a od 3 dni daję łososia
(Michaś je słoiczki dopiero drugi tydzień)
z owoców miał jabłka i owoce letnie czy coś podobnego

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Już Moderna odpisała - nie ma większej możliwości. Warunkiem rozpoczęcia BLW jest nabycie przez dziecko umiejętności siedzenia i dzięki temu jedzenie z jamy ustnej trafia na przednią ścianę przełyku (bo dziecko jest w pionowej pozycji, wyprostowane) i dziecko może sobie samo odkaszlnąć. Ale musi siedzieć, bo jak jest w półleżącej pozycji (jak to często przy karmieniu papką), jedzenie trafia na tylną ścianę przełyku i odkszalnięcie jest utrudnione/niemożliwe.
Moderna, popraw mnie, jeśli coś przekręciłam.
to nie ma znaczenia czy dziecko siedzi czy nie, Jula mi się zakrztusiła jak miała ponad rok i od dawna siedziała, a nawet już chodziła. Zakrztusiła się jabłkiem.
Mówię to co mi przekazały koleżanki, które stosują BLW

Cytat:
też jestem tego zdania...

nawet widać po ilości postów, że się bardzoo zmieniło, a dopiero jesteśmy pół roku od pierwszych porodów

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 19:23   #4524
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
ohoh jaką młodą mamusie ma Miśka

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
+vat

Stary 2013-08-29, 19:29   #4525
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Liwka - najlepszego jeszcze raz kochana
Stary 2013-08-29, 19:35   #4526
oldzinx
Raczkowanie

Hej kobitki
Wracamy do was po udanych chrzcina, remoncie, wakacjach i sezonie na przetwory znowu mam całą piwnicę zawalona sloikami (TZ się wkurzal bo musiał z 4 piętra znosić to wszystko) no ale jestem maniakiem przetworowym. A i dla Tomika coś ukrecilam.

Jesteśmy cały czas na cycu, w październiku zaczynamy pierwsze marchewki dzisiaj byliśmy na 2 szczepieniu. Waga 6800, jesteśmy zdrowi i weseli

A teraz leze z termometrem bo temp była 37.7 i utrzymuje się jak narazie. Tomik śpi ładnie ale co jak do 38 skoczy to budzić go i dac coś na zbicie czy czekać do rana

Pozdrawiamy dla wszystkich mam i dzieciaków. Za skończone miesiące, ząbki, pierwsze obiadki. A i jestem cały czas na bieżąco.
Stary 2013-08-29, 19:38   #4527
Moderna
Zakorzenienie

AW: Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Cytat:

to nie ma znaczenia czy dziecko siedzi czy nie, Jula mi się zakrztusiła jak miała ponad rok i od dawna siedziała, a nawet już chodziła. Zakrztusiła się jabłkiem.
Tylko tu chodzi o to, ze blw mozna stosowac tylko w przypadku dzieci siedzacych (wazne sa rowniez boczne ruchy jezyka - podobno istnieje zwiazek z przekrecaniem sie z plecow na brzuch - oprocz pozycji siedzacej to kolejny punkt na ktory nalezy zwrocic uwage )- musi ono miec mozliwosc wyplucia / wykrztuszenia jedzenia z powrotem, a jest to utrudnione w pozycji pollezacej .
Mi chodzilo o to ze ryzyko zadlawienia sie wcale nie jest wieksze niz u dzieci jedzacych zmiksowane produkty - tak samo wlasnie moze sie zadlawic wieksze dziecko czy dorosly.
Dzieci maja bardzo wyczulony odruch wymiotny. Jedzenie pokarmow i polykanie to sztuka ktora dzieci musza powoli sie nauczyc - to proces ktory trwa- dlatego na poczatku jedzenie to eksperymentowanie , glownym posilkiem nadal jest mleko, dopiero po jakims czasie dzieci zaczynaja wiecej jesc .

Gesendet von meinem GT-I9001 mit Tapatalk 2

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 19:38   #4528
klementyna1
Zakorzenienie

Witam, KAcper był dzis zew mna w predszkoluBył mega dzielny i grzeczny przyklejalismy etykietki do wieszaczków, kubeczków, szufladek itp, robilismy gazetkę ścienna i wybieralismy zabawki Pomagał jak tylko umiał
p.s mamy juz d jedynki dolne
Cytat:
Kasia a nie lepiej zostać, niż tak latać?

Atmosfera się zepsuła- więc naprawmy ją- tylko właśnie tym razem bez oceniania innych, pokazywania ze się wie lepiej- ale radą i wsparciem, co Wy na to? Jesteśmy i trafiłyśmy tu po to żeby mieć wsparcie- a nie po to by byc pouczanym , ocenianym, więc odbudujmy atmosfere poczekalni i wspierajmy się dalej i bądźmy, po prostu bądzmy[/B]
Cytat:
klask i: brawa i wiwaty za te poematy
Cytat:

racja ja będę zawsze!
najlepszego!!!!!!!!!! kiedy impreza urodzinwa?
a dspa ile kończy 16 czy to z innej okazji życzenia?nie mniej jednak ja tez się dołączam stóóówa!

;oliwka ;moj tez za tv szaleje. nie pozwalam, ale potrafi głowe nawet o 180 stopni obrócic by zobaczyc, co leci;p

Edytowane przez klementyna1
Czas edycji: 2013-08-29 o 19:39
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:44   #4529
monnagiovanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Kapałam Filipa i był mój kuzyn i mnie zagadał,trzymałam akurat Filipa na brzuchu w wodzie i chyba chciał buzię do rąk opuścić i wsadził głowę do wody. Ale się przestraszyłam, jak zaczał kaszleć.
Też mi się to zdarzyło, że mały sobie "zanurkował" Potem ze 2 dni był problem z kąpaniem, ale teraz już się bardzo pilnuję i jest ok.

Przyszła mi dziś przesyłka promocyjna z pampersa - dwie pieluchy, tylko że rozmiar 3, a my już od kilku tygodni mamy 4 Wszyscy zresztą mówią, że mam spore dziecko, w przyszłym tygodniu mamy szczepienie, to się okaże ile waży.

Liwka 100 lat

Edytowane przez monnagiovanna
Czas edycji: 2013-08-29 o 19:46
monnagiovanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 20:14   #4530
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Była u mnie moja siostra w odwiedzinach i opowiada że odwiedziła też koleżankę dobrą która urodziła wcześniaka (chyba w 34-35 tygodniu) no i nie karmi go piersią bo jak urodziła nie miała pokarmu ok nikogo nie neguję każdy robi jak uważa (ale wg mnie dziewczyna farmaceutka jest beznadziejnie głupia) tak i nie ważne czy kogoś to urazi ale dla mnie to totalne bezmózgowie wcześniakowi dawała co 3 godziny łącznie z wybudzaniem go w nocy od 90 do 120ml mleka bo powiedzieli jej w szpitalu że mały jako wcześniak to trzeba pilnować by ładnie przybierał na wadze i tak pisało na opakowaniu mm
Ja nie widzę w tym nic dziwnego, wcześniaki wymagają szczególnego traktowania. A dziewczyna na pewno chciała dla dziecka jak najlepiej, jak każda z nas.

że dobrze u neurologa.

Cytat:
Atmosfera się zepsuła- więc naprawmy ją- tylko właśnie tym razem bez oceniania innych, pokazywania ze się wie lepiej- ale radą i wsparciem, co Wy na to? Jesteśmy i trafiłyśmy tu po to żeby mieć wsparcie- a nie po to by byc pouczanym , ocenianym, więc odbudujmy atmosfere poczekalni i wspierajmy się dalej i bądźmy, po prostu bądzmy[/B]

Cytat:
W końcu możesz wódkę pić!!!

Cytat:
I dorosły może się zakrztusić. Chodzi o to, że nie ma większej możliwości niż przy karmieniu papką. Zawsze może nie w tą dziurkę polecieć.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Strippi, ćwiczyłaś z Zuzką Light? Co sądzisz? (jakiej ona jest narodowości?)

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości