|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
hej hej - jestem podczytuje was :P ale jakos wiecie same
![]() nestelle - nio masz szczecie zes napisala, inaczej bylby ![]() jolanT - ![]() ![]() no i witam ![]() agus - fajnie zes wrocila i maaaaaase rzeczy dla Jaski masz, szkoda ze nie udalo sie spiknac jak bylas na tym slonsku :P - no ale moze za rok ![]() kmagg - kochana ![]() a tak poza tym - ![]() kupilam wczoraj mlodemu rajstopy - w NO mam 4 ale przeciez ani jednej nie wzielam ![]() Milus jak na razie odkupac zdrowy - smarujemy dziaselka mascia - i czekamy z niecierpliwoscia na zeba ![]() ![]() ogolnie juz mam dosc :P a tu jeszcze bede musiala na caly pazdziernik przyleciec - a potem w grudniu - oj nalatamy sie z Milusiem nalatamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4502 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4503 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Już Moderna odpisała - nie ma większej możliwości. Warunkiem rozpoczęcia BLW jest nabycie przez dziecko umiejętności siedzenia i dzięki temu jedzenie z jamy ustnej trafia na przednią ścianę przełyku (bo dziecko jest w pionowej pozycji, wyprostowane) i dziecko może sobie samo odkaszlnąć. Ale musi siedzieć, bo jak jest w półleżącej pozycji (jak to często przy karmieniu papką), jedzenie trafia na tylną ścianę przełyku i odkszalnięcie jest utrudnione/niemożliwe. Moderna, popraw mnie, jeśli coś przekręciłam.
![]() |
![]() |
#4504 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() My po wtorkowej wizycie u neurologa od razu zrobili nam usg ciemiączka okazało się być wszystko w porządku i jak to Pan dr stwierdził że on nie widzi powodów abyśmy mieli przyjemność jeszcze raz się spotkać ![]() Kłaść malutką jak najczęściej na brzuszku podczas aktywności w dzień. Ale lepiej że ją sprawdzili aniżeli mielibyśmy się martwić choć jeszcze parę dni przed wizytą nie miała pojęcia o istnieniu prawej strony no ale z dnia na dzień dzieci nam rosną i rozwój też dosyć szybko postępuje. My wczoraj pojechałyśmy na mini zakupy bo trzeba było kupić większą wanienkę przy okazji kilka pierdołek i a`la kamizelka dla małej i 4 stówki poszły a prawie nic nie kupione. hm chciałam coś pisać aaa już wiem co do wagi dzieciaczków wiecie co Ja DZIĘKUJĘ Wam, każdej z osobna ![]() ![]() Była u mnie moja siostra w odwiedzinach i opowiada że odwiedziła też koleżankę dobrą która urodziła wcześniaka (chyba w 34-35 tygodniu) no i nie karmi go piersią bo jak urodziła nie miała pokarmu ok nikogo nie neguję każdy robi jak uważa (ale wg mnie dziewczyna farmaceutka jest beznadziejnie głupia) tak i nie ważne czy kogoś to urazi ale dla mnie to totalne bezmózgowie wcześniakowi dawała co 3 godziny łącznie z wybudzaniem go w nocy od 90 do 120ml mleka bo powiedzieli jej w szpitalu że mały jako wcześniak to trzeba pilnować by ładnie przybierał na wadze i tak pisało na opakowaniu mm ![]() ![]() Nie uważam się za super matkę bo się tego uczę dopiero ale na każdym kroku spotykam się słyszę o różnych cudach i kwiatkach gdzie nie będąc jeszcze matką bym tak nie postąpiła a co dopiero jak nią zostałam. I dzięki forum i waszym dyskusją oraz doświadczeniu czuję się bardziej uświadomiona i dumna że nie popełniam póki co błędów w wychowaniu dziecka ![]() Póki co poniosłam już klęskę z tv moje dziecko powoli przesuwa się od akwarium pod tv jak jest włączone ale zaraz je zabieram ale coś ją tam ciągnie samą ![]() zmykam obiad gotować jeśli coś nieskładnie, nie jasno to proszę o wybaczenie piszę zabawiając małą bo pospała aż 10 minutek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4506 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4507 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kasia a nie lepiej zostać, niż tak latać? Cytat:
kurcze tak prosto przychodzi nam ocena innych, czemu?rozumiem rady, rozmowy ale na rany boga zajmijmy się swoim własnym ogródkiem a nie oceniajmy innych. A co do forum- dziewczyny piszmy- stało się jak się stało, czasu i wypowiedzianych słów nie cofniemy-ale przez ten czas ciąży, porodów jakoś byłyśmy dla siebie kimś z kim mogłybyśmy porozmawiać. Myslę , że to się nie zmieniło. Atmosfera się zepsuła- więc naprawmy ją- tylko właśnie tym razem bez oceniania innych, pokazywania ze się wie lepiej- ale radą i wsparciem, co Wy na to? Jesteśmy i trafiłyśmy tu po to żeby mieć wsparcie- a nie po to by byc pouczanym , ocenianym, więc odbudujmy atmosfere poczekalni i wspierajmy się dalej i bądźmy, po prostu bądzmy ![]()
Oliwka -01.07.2001 http://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rztnwqwft.png Emilka -26.03.2013 http://www.suwaczek.pl/cache/da9d9f9ea7.png Edytowane przez despa Czas edycji: 2013-08-29 o 14:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4508 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() W następnej kolejności mamy dynię, kalafior i groszek zielony - ja akurat mam taki poradnik rozszerzania diety z Bobovity i mniej więcej według tego idziemy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4510 |
Zakorzenienie
|
LIWKA-
![]() Wszystkiego najlepszego ![]()
![]() |
#4511 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4512 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I też około takich ilości... Wydaje mi się że pisanie że to bezmózgowie to lekka przesada. Wypadałoby że ja też jestem. Dziękuje. Kasia no szkoda! Ja nie miałam neta i tylko raz złapałam wifi i wiadomość na fb dopiero przeczytałam jak wracaliśmy! Szkoda że na tel nie napisałaś. No ale następnym razem (;
![]() |
![]() |
#4513 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() no to musze popatrzyć co w tych słoikach jest - bo ja jak na razie planuję warzywka sama przygotowywać i na razie tak czynię - słoiczki pójda w ostateczności. Cytat:
![]() ![]() co do karmienia, no więc my też na początku karmiliśmy się bardzo reguralnie i w dzień i w nocy, jak mały spał to go na musa wybudzałam nie rzadziej jak co 3 godziny. Natomiast co do ilości podawanego pokarmu - hmmm, nie mam pojęcia ile jedzą wcześniaki i ile powinny jeść. Wiem tylko, że w szpitalu jak byliśmy i ja nie miałam pokarmu to pielęgniarki kazały dawać w pierwszej dobie 10 ml w drugiej 20 ml a w trzeciej 30 ml itp. Teraz mamy 4 miesiące i jemy 120 - 150 ml. Cytat:
![]() ![]() ![]() popieram, popieram, popieram !!!! Choć ja późno do Was dołączyłam i może nie udzielałam się zbytnio - to zawsze miło było wpaść i choć podczytać co u Was. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4514 |
Zakorzenienie
|
Ewkaaa8891 i Agnjeska nawet zdaniem lekarza przegięła bo wpajanie takich ilości kilkudniowemu maluszkowi to przegięcie (bo po paru dniach ich wypisali ze szpitala) mały ma obecnie niespełna 1,5 mc a jest w stanie pić co 3 godziny po 180ml
![]() ![]() Ja rozumiem że u wcześniaków trzeba karmić na żądanie ale jak dziecko tyje 0,5 kg na tydzień to chyba troszkę przegięcie. (podając wcześniej wagę początkową mogłam coś poknocić bo siostra nie pamiętała dokładnie tylko wiedziała że coś 2 200 czy 2 500 miał jak się urodził) I bardziej chodziło mi o ilość wypijanego mleka a nie o systematyczność bo wiadomo że każde dziecko wcześniej lub później się normuje z jedzeniem. No ale jak zawsze zostało wyłapane nie to co trzeba z tekstu ![]() Przynajmniej chwilowy ruch na wątku się zrobił. Moje dziecko właśnie odbywa poważną rozmowę z rybkami a jak się emocjonuje ![]()
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka ![]() Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2013-08-29 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4515 | ||||
Zadomowienie
|
Hejka
Cytat:
![]() miałam we wtorek, czyli 6 m-cy i 5 dni. Ma być w 7-mym m-cu. ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() moja ma 7 kg i 65 cm. ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
kciuki za zdrowie Maksia, oby to było twoje przewrażliwienie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4517 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mam nadzieje, że bezdechy miną!!! Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki kochana! ![]() Agnjeska - witaj kochana z powrotem!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
Liwka ma urodzinki? w takim razie STO LAT!!
![]()
![]() |
#4519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kapałam Filipa i był mój kuzyn i mnie zagadał,trzymałam akurat Filipa na brzuchu w wodzie i chyba chciał buzię do rąk opuścić i wsadził głowę do wody. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie myślę,ze my tworzymy ten watek-więc szansa zawsze jest, jak nie spróbujemy to nas tu nie będzie
![]() |
#4521 | |
Wtajemniczenie
|
yes! dziś kończę 18 lat:P
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4522 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4523 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko na 1 tydzień dawałam jabłka i marchewkę potem już jarzynową, czy danie z indykiem, a od 3 dni daję łososia ![]() (Michaś je słoiczki dopiero drugi tydzień) z owoców miał jabłka i owoce letnie czy coś podobnego Cytat:
Mówię to co mi przekazały koleżanki, które stosują BLW Cytat:
nawet widać po ilości postów, że się bardzoo zmieniło, a dopiero jesteśmy pół roku od pierwszych porodów
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4524 |
Zakorzenienie
|
ohoh jaką młodą mamusie ma Miśka
![]() ![]()
![]() |
#4525 |
Zakorzenienie
|
Liwka - najlepszego jeszcze raz kochana
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4526 |
Raczkowanie
|
Hej kobitki
![]() Wracamy do was po udanych chrzcina, remoncie, wakacjach i sezonie na przetwory ![]() Jesteśmy cały czas na cycu, w październiku zaczynamy pierwsze marchewki ![]() ![]() A teraz leze z termometrem bo temp była 37.7 i utrzymuje się jak narazie. Tomik śpi ładnie ale co jak do 38 skoczy to budzić go i dac coś na zbicie czy czekać do rana ![]() Pozdrawiamy ![]()
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
AW: Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Cytat:
Mi chodzilo o to ze ryzyko zadlawienia sie wcale nie jest wieksze niz u dzieci jedzacych zmiksowane produkty - tak samo wlasnie moze sie zadlawic wieksze dziecko czy dorosly. Dzieci maja bardzo wyczulony odruch wymiotny. Jedzenie pokarmow i polykanie to sztuka ktora dzieci musza powoli sie nauczyc - to proces ktory trwa- dlatego na poczatku jedzenie to eksperymentowanie , glownym posilkiem nadal jest mleko, dopiero po jakims czasie dzieci zaczynaja wiecej jesc . Gesendet von meinem GT-I9001 mit Tapatalk 2
![]() |
![]() |
#4528 | ||
Zakorzenienie
|
Witam, KAcper był dzis zew mna w predszkolu
![]() ![]() ![]() ![]() p.s mamy juz d jedynki dolne ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() najlepszego!!!!!!!!!! kiedy impreza urodzinwa? a dspa ile kończy 16 ![]() ![]() ;oliwka ;moj tez za tv szaleje. nie pozwalam, ale potrafi głowe nawet o 180 stopni obrócic by zobaczyc, co leci;p Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2013-08-29 o 19:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4529 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przyszła mi dziś przesyłka promocyjna z pampersa - dwie pieluchy, tylko że rozmiar 3, a my już od kilku tygodni mamy 4 ![]() Liwka 100 lat ![]()
Edytowane przez monnagiovanna Czas edycji: 2013-08-29 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4530 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W końcu możesz wódkę pić!!! ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Strippi, ćwiczyłaś z Zuzką Light? Co sądzisz? (jakiej ona jest narodowości?)
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.