|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Dziewczyny, nie chcę straszyć, bo nie o to chodzi, ale obserwujcie uważnie czy nagle nie wzrasta wam waga, bo ja też dłuższy czas nie tyłam, a potem nagle wszystko się posypało. A zrzucić jest to cholernie ciężko.
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Jutro jadę na wywołanie porodu, obecnie biorę letrox w dawce 150. Endo zalecił taka dawkę utrzymać tydzień po porodzie a potem zmniejszyć do 75. zastanawiam się czy to nie za duży skok? Jak wchodziliśmy na większe dawki w ciąży to stopniowo, a teraz nagle taki spadek. Nie chce narobić sobie kłopotu bo teraz jestem ładnie wyregulowana i nie przytyłam w ciąży dużo (10kg). |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Raczkowanie
|
Cześć, zrobiłam sobie dziś badanie na TSH, bo od dłuższego czasu zastanawiałam się czy wszystko ok z moją tarczycą.
Dostałam wynik 3,630 i niby norma jest podana jako 4,200, ale czytałam że nie do końca tak to wygląda u młodych osób (mam 21 lat) ![]() ![]()
#4505 | |
czasem troszkę winny
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4506 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 05:43 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ---------- po ciąży tarczyca szaleje Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Konto usunięte
|
koło miesiąca- nic mi nie było
warunki też się zmieniają bo w ciąży dawka była dla większej masy ciała Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- po urodzeniu najpierw miałam bardzo niskie tsh pomimo dawki sprzed ciąży a potem mi skoczylo (po jakiś 5 miesiącach) i zwiększyłam dawkę do 100, rok po porodzie mam dawkę 100 i ostatnio tsh 1.5 Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Raczkowanie
|
Odebrałam wczoraj moje wyniki tsh i mam 4,7 :/ A we wrześniu tamtego roku miałam 3,6 i zwiększoną dawkę :/ Ale ja jestem dopiero na etapie dobierania dawki. Dziwiłam się, że ostatnio przytyłam jakieś 3 kg i ciągle mi było zimno, teraz już wiem dlaczego.
Piszecie, że mała tarczyca to objaw choroby Hashimoto, w moim przypadku tak nie jest. Co do zrzucenia wagi, u mnie ciężko, mam nadzieję, że jak hormony będę mieć unormowane to bedzie lepiej, na chwilę obecną przytyłam :/ Koleżanka pisze o wyniku 3,6, ja uważam, że trochę za dużo bo norma dla młodych kobiet to między 1 a 2. Kwestia tylko tego, czy masz jakieś objawy. Ja bym zrobiła badania jeszcze za jakieś dwa miesiące, ale konsultacja nie zaszkodzi, tym bardziej, jeśli planujesz w niedalekiej przyszłości dzieci. Przy takim wyniku ciąża nie będzie bezpieczna. Tak przynajmniej mówi mój lekarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Zakorzenienie
|
Ja biorę 150 już od września. Zalecana kontrola stężenia hormonow tydzień po porodzie i potem miesiąc po i na wizyte.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny a czy macie jakieś sposoby żeby chociaż trochę powstrzymać to wypadanie włosów. To jest dla mnie jakiś koszmar
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Raczkowanie
|
Mi pomógł loxon, dostałam go od endo, z tym że 5% jest na receptę. Jeśli masz możliwość to poproś o receptę, jeśli nie kup 2%. Warto spróbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dla dziecka.
![]() |
#4515 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4516 |
Zadomowienie
|
Wlasnie odebralam wyniki. Ft3 i ft4 w normie. Atpo ponad norma i wysoki cholesterol. TSH ponad norma. Na atg musze jeszcze czekac. Co myslicie o tych wynikach?
Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
Zakorzenienie
|
Moja młodsza siostra przy wzroście 164cm ważyła 52 kg. W trakcie ciąży okazało się, że ma subkliniczną niedoczynność. Brała leki urodziła. No i temat sobie olała. Jest 6 miesięcy od urodzenia dziecka. I jak na początku (podobno brała leki) to waga schodziła - zeszła do 62kg, to teraz - przyznała mi się kilka dni temu, że nie ma czasu - nauka etc. pójść do lekarza i wziąć receptę. No i waga poszła jej w górę - waży 69kg.
Mam pytanie, czy jeśli dostanie leki, to Jej waga przy lekkiej diecie zacznie spadać? Wiem, że nie wygląd jest najważniejszy, no ale pytam z ciekawości. Bo tak bez leków, to będzie miała problem ze zrzuceniem. Btw. czy to normalne, żeby dopiero w trakcie ciąży (5 miesiąc) sprawdzać hormony? Nie powinno się tego robić na samym początku, aby nie doszło np. do poronienia?
#4520 |
Konto usunięte
|
powinno się sprawdzać na początku ciąży
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Raczkowanie
|
Uważam, że powinno na początku ciąży się robić tsh. Mój endo powiedział, że jak będę w ciąży, to może nawet mąż nie wiedzieć, ale on natychmiast musi być poinformowany, więc coś w tym musi być.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
BAN stały
|
czy skapsze (duuuuuuuuuuuzo skapsze) miesiaczki moga miec cos wspolnego z niedoczynnoscia ? dzis kolejna lekarka olala mnie i moje samopoczucie stwierdzajac ze norma to norma i nie ma dyskusji.
PS. 23 lata, tsh = 3,18 PS2. Skad dobieracie takich lekarzy którzy lecza was mimo nie przekroczenia normy? ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- czy to normalne ze endo nie pyta o zazywanie pigulek antykoncepcyjnych ? bo po wizycie sobie uswiadomilam , ze nie pytala mnie a to chyba jest wazne,,... |
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4524 |
BAN stały
|
mam inne badania, usg tarczycy, ft4, tsh( trzykrotnie), anty tpo (robione 2 razy) i anty tg,
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 |
Raczkowanie
|
Idąc pierwszy raz do endo miałam przekroczoną normę, tsh wynosiło 5,3 wiec u mnie była inna sytuacja. Piszę tutaj to, co mi powiedzial lekarz, że muszę mieć wynik między 1 a 2. Inny znów mi powiedział, że jeśli nie przekracza 5 to nie ma co się martwić. Myślałam, że go wyśmieje, bo już wtedy byłam pod opieką mojego lekarza obecnego, a do tamtego trafiłam przypadkiem, bo jest ginekologiem i w tej sprawie u niego byłam
![]() Zrozumiałam, że bierzesz tabletki anty, więc okres możesz mieć skąpy przez to. Ja nigdy nie miałam problemów z miesiączką przy niedoczynności. |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 |
BAN stały
|
pierwsze badania
tsh = 3,006 ft4 = 48% plus wyszedl niska glukoza... ta na marginesie drugie badanie to tsh = 1,69 anty tpo = 5,81 norma do 5,61 anty tg = 5 z hakiem a norma do 6 z hakiem trzecie badanie usg tarczyca 12 ml, ciesn 2 mm, nieco obnizona echogenicznosc czwarte badanie tsh = 3,18 anty tpo ponad norme 6,80 badania byly robione mniej wiecej w tygodniowych odstepach...wiem ze nie bylo to konieczne ale.... ![]() niby nie sa zle, ale dobre tez nie.... endo kazala za 3 miesiace zrobic badania i przyjsc.... chyba po to by znow zarobic... bo jej wywiad polegal na zadaniu 2 pytan... ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- nieeee nie biore.... ale tak mnie zastanowilo to czy nie powinna o to spytac.... a z ta miesiaczka to dzis zauwazylam to tak bardziej.. bo od jakiegos czasu byl nieco skapszy a obecny okres konczy mi sie w drugim dniu juz ( a mialam ok.5-7 dni zwykle ) od pol roku okolo 4 dni max 5... a teraz 2 ... cala sie sype i nie znam tego przyczyny... |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Raczkowanie
|
Dziwne, że tsh Ci tak skacze w krótkim odstępie czasu. Co do innych badań, to nie pomogę, bo mam je w normie i nie za specjalnie się znam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
BAN stały
|
moze to menopauza..........
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
ale takie wahania podobno moga byc przy hashi... choc moja endo powiedziala ze to wahanie to norma..... coraz mniej jej wierze.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo taka jest natura tsh, skacze. To jego funkcja ma pobudzać lub hamować tarczyce do produkcji t4, musi reagowac na rożne czynniki. Dlatego tez nie powinno sie dobierać dawki leku na podstawie samego tsh ( jest to badanie porównawcze, dodatkowe).
![]() |
#4530 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.