Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-04-20, 11:03   #4501
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

Cytat:
Napisane przez Belet Pokaż wiadomość
Aż do nadchodzącego ślubu jednej mojej bliskiej koleżanki, co to larum zrobiła o czerń straszliwe (taka wierząca, a argument jest uwaga - przynosi pecha). I co? I teraz mam albo ją olać albo kupić specjalnie kieckę, której potem nosić nie będę i w której będę się całą imprezę źle czuć... Mimo, ze nawet ten ciągle przywoływany sv mówi o mało czarnej jako eleganckim damskim ubiorze uniwersalnym.
Hmm ja bym zrobiła tak:
a) Jakbym koleżankę lubiła, to przecież nie umrę, jak założę sukienkę w innym kolorze. Jakby to miała być kiecka na jeden raz, to przecież można pożyczyć albo kupic coś taniego w lumpie albo kiepskiej sieciówce. Nie musiałabym się nawet w tej jednorazówce czuć jak Miss Universe - mogę się nieco poświęcić, jak kogoś lubię Jak ma to dziewczynę uszczęśliwić w dniu jej ślubu, to przecież czemu nie.
b) Jakbym koleżanki nie lubiła, to bympo prostu nie szła na ślub i wesele

Dwie inne kwestie w tej sytuacji:
- ja nie rozumiem, naprawdę za nic nie rozumiem, co to znaczy, że w innym kolorze ktoś by się źle czuł Chyba jesteśmy dorośli - mamy prace, w których sa jakieś dress code'y, albo wręcz prace "mundurkowe", chyba rozumiemy, że czasami trzeba się jakoś tam ubrać i niekoniecznie musimy się w tym dobrze czuć
Ja na przykład w czerni i ciemoszarym źle się czuję i wyglądam też raczej średnio - i jakoś nie uważam, żeby uzasadniało to chodzenie napogrzeby na różowo
- SV nie mówi nic o małej czarnej jako damskim uniwersalnym ubiorze.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:07   #4502
Belet
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Liara_Tsoni Pokaż wiadomość
Zakladnie czarnego garnituru na uroczystość ktora nir jest pogrzebem i odbywa sie w srodku dnia tez jest faux pas. Takze no ponprostu przynaj sir ze masz w upie sv i tyle.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Trzymając się zasad ubioru wszyscy panowie powinni na ślub (16:30) mieć inny garnitur - wizytowy, a inny na wesele po przekroczeniu magicznej godziny 18- wieczorowy.

Ale genralnie owszem - nie robią mi te zasady zbyt wielkiej różnicy. Bardziej mnie interesuje żeby w ludzkim zachowaniu było minimum szeroko pojętej przyzwoitości niż szyk i sznyt

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Hmm ja bym zrobiła tak:
a) Jakbym koleżankę lubiła, to przecież nie umrę, jak założę sukienkę w innym kolorze. Jakby to miała być kiecka na jeden raz, to przecież można pożyczyć albo kupic coś taniego w lumpie albo kiepskiej sieciówce. Nie musiałabym się nawet w tej jednorazówce czuć jak Miss Universe - mogę się nieco poświęcić, jak kogoś lubię Jak ma to dziewczynę uszczęśliwić w dniu jej ślubu, to przecież czemu nie.
b) Jakbym koleżanki nie lubiła, to bympo prostu nie szła na ślub i wesele

Dwie inne kwestie w tej sytuacji:
- ja nie rozumiem, naprawdę za nic nie rozumiem, co to znaczy, że w innym kolorze ktoś by się źle czuł Chyba jesteśmy dorośli - mamy prace, w których sa jakieś dress code'y, albo wręcz prace "mundurkowe", chyba rozumiemy, że czasami trzeba się jakoś tam ubrać i niekoniecznie musimy się w tym dobrze czuć
Ja na przykład w czerni i ciemoszarym źle się czuję i wyglądam też raczej średnio - i jakoś nie uważam, żeby uzasadniało to chodzenie napogrzeby na różowo
- SV nie mówi nic o małej czarnej jako damskim uniwersalnym ubiorze.
Jak napisałam wcześniej - jakby to zostało normalnie przekazane to bym nie darła z tego łacha tylko pewnie bym bez słowa poszukała czegoś grafitowego/stalowego i kolorowych dodatków.
I serio nie chodzi o bycie Miss tylko o komfort psychiczny i fizyczny. Chyba, ze wesele ma być dla gościa drogą przez mękę.

A co do małej czarnej- jako, że nie mogę sobie przypomnieć źródła informacji to nie będę polemizować.

Edytowane przez Belet
Czas edycji: 2017-04-20 o 11:17
Belet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:09   #4503
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Trzymając się zasad ubioru wszyscy panowie powinni na ślub (16:30) mieć inny garnitur - wizytowy, a inny na wesele po przekroczeniu magicznej godziny 18- wieczorowy.
Powinni. Ale ze to malo realne, to lepiej trzymac sie z dala od czarnych garniturow. Zwłaszcza a ze jest tez wiele i nych kolorow.
Tp tez swoja droga smutne jak facet ma w szafie tylko garniak pogrzebowy.

Liara_Tsoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:10   #4504
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do końca, jak się impreza zaczyna o 16 i trwa do późna to się zakłada garnitur adekwatny do całokształtu, czyli zazwyczaj granatowy

Ogólnie jeśli chodzi o czerń na ślubie (czy sukienki czy też garnitury) to mi osobiście to nie przeszkadza, ale rozumiem, że komuś może. I w takim przypadku jak Twój Belet, ubrałabym się po prostu w granatową sukienkę, korona by mi z głowy nie spadła

A o "zakazie" czerwonych sukienek na wesele dowiedziałam się z Wizażu, dla mnie to lekka przesada.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:16   #4505
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Ja mam ślub w tym sezonie. Naprawdę, dziwię się tym dyskusjom o kolorach sukien. Ja mam większe problemy na głowie, niż dumanie czy oby jakaś kobieta nie przyszła a czarnej czy białej/ecru sukience. Raczej skupiam się na tym, żeby załatwić wszystkie dokumenty, zdążyć wszytkich zaprosić z wyprzedzeniem, żeby zadbać o dobre jedzenie dla gości. A naprawdę problemy związane z kolorami sukienek nawet nie przyszły mi do głowy ;-)

Czy to aż takie ważne dla wszystkich? Może jakby swiadkowa założyła wielką białą sukienkę, to byloby to dziwne i nie pasowaloby, bo w moich rejonach swiadkowa jest ciągle blisko PM i jej pomaga, więc by się biel za bardzo zlewala. Więc założyłam z góry, że białej sukienki swiadkowa nie założy ;-) po dyskusjach na wizażu widzę,że lepiej się w tym upewnić. Choć powiem wam, że byłam kiedyś na weselu że swiadkowa i jakieś druhny ze "straży bocznej" miały właśnie białe czy tam kremowe sukienki i tylko z kolorowa kokardą. Jednak zakładam, że było to specjalnie, skoro miały takie same te wszystkie druhenki.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:23   #4506
Belet
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Nie do końca, jak się impreza zaczyna o 16 i trwa do późna to się zakłada garnitur adekwatny do całokształtu, czyli zazwyczaj granatowy

Ogólnie jeśli chodzi o czerń na ślubie (czy sukienki czy też garnitury) to mi osobiście to nie przeszkadza, ale rozumiem, że komuś może. I w takim przypadku jak Twój Belet, ubrałabym się po prostu w granatową sukienkę, korona by mi z głowy nie spadła

A o "zakazie" czerwonych sukienek na wesele dowiedziałam się z Wizażu, dla mnie to lekka przesada.
A tu mamy dokładnie odwrotną informację->
http://www.savoir-vivre.com.pl/?czy-...-na-slub-,1071 czyli, ze wieczorowy.
Ale się nie kłócę bo nie jest to dobrze znana mi dziedzina.

Wiesz Vision ja sobie pomarudzę się popodśmiewam, a i tak pewnie się wcisnę w jakieś szarości żeby jej pecha biednej nie przynieść granatu nie przeżyję (generalnie niczego co ma cokolwiek z niebieskim wspólnego).
Zastanawiałam się przez moment nad głębokim winem bądź bordo bo z tego jeszcze w przyszłości coś ramoną czy żakietem ogarnę ale czerwone to też koniec świata u niej

Edytowane przez Belet
Czas edycji: 2017-04-20 o 11:24
Belet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:26   #4507
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
I tez super ciekawe jest jak ktos dorosly i obyty moze miec tylko jedna jedyna kiecke akurat czarna albo biala. Kude no mi sie w glowie nie miesci. Nawet jak za szczyla w kieckach nie chodzilam to mialam jedna czarna i jedna innego.koloru by bylo zawsze dobrze do okazji.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Ale to tylko Twoj problem ze jestes uczulona na wszystko. Co nie jest czarne.
Rozumiem ze kolorowe dodatki tez skalaja Twoja mroczna dusze?

Jeśli juz robimy sobie takie delikatne przytyki, niby nic, ale zasugeruje komus ze jesteś taki niedojrzaly i nieobyty bo nie ma / nie lubi innych sukienek w szafie niż czarne to przyznam że dla mnie niebywałe jest jak ktoś dorosły i obyty może się tak bardzo skupiać na czyimś wyglądzie i tak to przeżywać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:27   #4508
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

A zasady SV to swoją drogą, ale jak ktoś chce ich dokładnie przestrzegać to niech będzie konsekwentny. Jak tak bronicie zasad SV, że biel to tylko panna młoda, że czarny garnirur na ślub i przyjęcie w dzień odpada, to rozumiem, że również zastawa stołowa u was jest odpowiednio przygotowana i poustawiana? Odpowiednia ilość łyżeczek, widelczykow do różnych potraw i specjalne kieliszki do odpowiednich alkoholi? o wszystko można się czepiać jak się chce. Pytanie tylko czy się chce. Jeśli się organizuje tak elitarne przyjęcie, to proszę postawcie ochroniarzy, którzy na wejściu nie będą wpuszczać gości nieodpowiednio ubranych, oczywiście wszelkich panien w bieli i ecru również nie
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:36   #4509
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Jeśli juz robimy sobie takie delikatne przytyki, niby nic, ale zasugeruje komus ze jesteś taki niedojrzaly i nieobyty bo nie ma / nie lubi innych sukienek w szafie niż czarne to przyznam że dla mnie niebywałe jest jak ktoś dorosły i obyty może się tak bardzo skupiać na czyimś wyglądzie i tak to przeżywać

Wiesz niestety ale zwracam uwage na to, czy ktos umie dostosować ubiór do okazji. Nie chodzi o znajomoac na wyrywki SV ale jakies podstawy.
Wymagam minmum obycia.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;73034186]A zasady SV to swoją drogą, ale jak ktoś chce ich dokładnie przestrzegać to niech będzie konsekwentny. Jak tak bronicie zasad SV, że biel to tylko panna młoda, że czarny garnirur na ślub i przyjęcie w dzień odpada, to rozumiem, że również zastawa stołowa u was jest odpowiednio przygotowana i poustawiana? Odpowiednia ilość łyżeczek, widelczykow do różnych potraw i specjalne kieliszki do odpowiednich alkoholi? o wszystko można się czepiać jak się chce. Pytanie tylko czy się chce. Jeśli się organizuje tak elitarne przyjęcie, to proszę postawcie ochroniarzy, którzy na wejściu nie będą wpuszczać gości nieodpowiednio ubranych, oczywiście wszelkich panien w bieli i ecru również nie [/QUOTE]
Zaskocze Cie ale sie staram.
Przy organizacji slubu wystarczy wybrać dobry lokal, ktory powinien odpowiednimi rzeczami dysponowac.
W domu nie mam az tyle powierzchni i dopiero czesc rzeczy nabywam ale mam kieliszki do wina bialego o czerwo ego, do wodu, szampana, martini. Mam rozne szklanki na drinki i whiskey, rozne zwstawy sztućców i talerzy.
Mam filozanki na herbate espresso, szklanki do kawy.
Mam kufle do roznych rpdzajow piwa, lagerow, pszenicznego, grzanego.
Tak staram sie na tyle na ile moge.

Stary 2017-04-20, 11:40   #4510
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Vision jak już skończysz się śmiać to zastanów się czy te osoby tow robiły sobie podsmiechujki bo pomylily kogoś z PM ;-)

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:40   #4511
visionAM
Zakorzenienie

Zaczynają się argumenty z cyklu absurd goni absurd
Stary 2017-04-20, 11:40   #4512
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
to przyznam że dla mnie niebywałe jest jak ktoś dorosły i obyty może się tak bardzo skupiać na czyimś wyglądzie i tak to przeżywać
No to bardzo mi przykro, że jestem taka płytka i oceniam ludzi po wyglądzie "Obycie" chyba zresztą między innymi na tym polega, że trzeba umieć się ubrac stosowanie do okazji?

Co jest swoją drogą dziwnego w specjalnych kieliszkach do odpowiednich alkoholi? Ja miałam kieliszki do czerwonego wina na czerwone wino i nawet mi przez myśl nei przeszło, żeby to było jakieś dziwne
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:41   #4513
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Vision jak już skończysz się śmiać to zastanów się czy te osoby tow robiły sobie podsmiechujki bo pomylily kogoś z PM ;-)
w ogóle nie widzę powiązania
Stary 2017-04-20, 11:43   #4514
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Przecież to było odniesienie do tego

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-04-20, 11:45   #4515
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No to bardzo mi przykro, że jestem taka płytka i oceniam ludzi po wyglądzie "Obycie" chyba zresztą między innymi na tym polega, że trzeba umieć się ubrac stosowanie do okazji?

Co jest swoją drogą dziwnego w specjalnych kieliszkach do odpowiednich alkoholi? Ja miałam kieliszki do czerwonego wina na czerwone wino i nawet mi przez myśl nei przeszło, żeby to było jakieś dziwne
Najwyraźniej jestes ąę i płytka bo nie doceniasz prostoty o swobody bialej sukienki na slubie i posiadania uniwerslanych kieliszkow do wszystkiego.

Stary 2017-04-20, 11:47   #4516
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:48   #4517
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież to było odniesienie do tego

No i co w związku z tym? Nie widzę w ogóle powiązania, nadal Twoje argumenty o byciu ślepym i obcych osobach są z upy
Stary 2017-04-20, 11:50   #4518
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Pomysł gospodarzy to jiz w ogole tragedia. Zadna szamujaca sie wizazanka nie ubierze czegos bo tal jrj kaza.

Stary 2017-04-20, 11:51   #4519
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

No żeby pomylić PM z inną dziewczyna tylko dlatego że ma podobny kolor sukienki to trzeba
A) nie znać PM
B) być ślepym

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-04-20, 11:52   #4520
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Ja naprawdę dalej nie rozumiem, co to ma do rzeczy i skąd się wzięło przekonanie, że nienoszenie białej sukni na czyjś ślub jest po to, żeby się nie "myliło".
Stary 2017-04-20, 11:52   #4521
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
No żeby pomylić PM z inną dziewczyna tylko dlatego że ma podobny kolor sukienki to trzeba
A) nie znać PM
B) być ślepym

Niekoniecznie. Czesto pm wyglada w dniu slubu inaczej niz na co dzien bo ma i ny makijaz i fryzure. Wystarczy ze bendzie podobna dziewczyna na imprezie o tych samych wlosach i typie urody, o co mp w rodzinie nieyrudno i mozna sie pomylic.
Zwłaszcza na sali, na parkiecie jak kest ciemno i po kilku kieliszkach

Stary 2017-04-20, 11:52   #4522
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie odnoszę wrażenie, że sranie się strojem gości to tylko wymyślanie sobie dodatkowych problemów. Ale co kto lubi
No też mi się tak zdaje. Wiadomo, stres etc, ale nie ma co się nad pierdołami zastanawiać. Zawsze na weselach i ślubach para młoda jest raczej dość zajęta, przynajmniej na tych uroczystościach, na których byłam. Czasu na zajmowanie się kolorem sukienki ciotki Stefki razem z kuzynką Józią nie mieli
Cytat:
Zastanawiałam się przez moment nad głębokim winem bądź bordo bo z tego jeszcze w przyszłości coś ramoną czy żakietem ogarnę ale czerwone to też koniec świata u niej
Ale... głębokie wino to co znowu, krew i wypadek zwiastuje?
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-20, 11:53   #4523
voice_of_silence
Zakorzenienie

Myślę ze ocenianie ludzi (mało tego - swoich gosci!) pod kątem wyglądu to nie jest domena ludzi ani obytych, ani kulturalnych. Niezależnie od tego ile rodzajów szkła i sukienek ma się w domu.

Coco Chanel

Stary 2017-04-20, 11:54   #4524
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Arsonist - widocznie nie czytałaś od czego się wzięła ta dyskusja, mnie się powtarzać nie chce.

Voice - W punkt.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-04-20, 11:54   #4525
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51
Stary 2017-04-20, 11:55   #4526
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślę ze ocenianie ludzi (mało tego - swoich gosci!) pod kątem wyglądu to nie jest domena ludzi ani, obytych ani kulturalnych. Niezależnie od tego ile rodzajów szkła i sukienek ma się w domu.

Rozumiem ze Ty nie oceniasz po wyglądzie. Zatrudnisz do powaznej formy do ko taktu z klientami czlowieka chodzacego w poplamionuch dresach. I nie pomyslisz zle o pani idavej w szpilkach po gorach ani o pani w szoetach i traperach na balu.
No coz ja niestety sobie pomysle conajmniej ze ci ludzie sa niedostosowani do zycia w społeczeństwie

Stary 2017-04-20, 12:05   #4527
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Czas edycji: 2023-12-12 o 20:52
Stary 2017-04-20, 12:11   #4528
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Treść usunięta
Oczywiście ze mozna dostac prace nawet przychodzac w dresie. Ja jednak wole obok zalet umysłowych pokazac tez, ze umiem dobrav syroj do okazji. I nie pisalam nigdzie ze na rozmowe o prace trzeba przyjsc w garsonce. To nadinterpretacja.

Po drugie szpilki nawet na asfalt nas morskie oko to slaby pomysl nawey jesli jest łatwiej po tym asfalcie niz po bruku.

Po trzecie jest subtelna roznica pomiedzy bawieniem sie moda a kompletnym niedostosowaniem stroju donokazji. Ale nie wymagam od ludzi broniacych bieli gości na slubie az takiej świadomości.

Stary 2017-04-20, 12:15   #4529
mmagduszka
Rozeznanie

Jeśli chodzi o zasady SV to wiecie.. to nie jest dziesięć przykazań ani konstytucja Nie ma jednej wytycznej świętej księgi która by je zbierała, a same zasady ewoluują z czasem, zależą od regionu i tak dalej.
Poza tym mówimy o sprawach, które nurtują zarówno hrabinę jak i Karynę, która na co dzień nie studiuje podręczników SV, a biała kieca Dżesiki na jej ślubie będzie jej przeszkadzać Więc nie ma co wtrącać do tej dyskusji kieliszków do odpowiednich napoi i widelcy do dań.
Stary 2017-04-20, 12:17   #4530
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście ze mozna dostac prace nawet przychodzac w dresie. Ja jednak wole obok zalet umysłowych pokazac tez, ze umiem dobrav syroj do okazji. I nie pisalam nigdzie ze na rozmowe o prace trzeba przyjsc w garsonce. To nadinterpretacja.

Po drugie szpilki nawet na asfalt nas morskie oko to slaby pomysl nawey jesli jest łatwiej po tym asfalcie niz po bruku.

Po trzecie jest subtelna roznica pomiedzy bawieniem sie moda a kompletnym niedostosowaniem stroju donokazji. Ale nie wymagam od ludzi broniacych bieli gości na slubie az takiej świadomości.

A Ty umiesz normalnie dyskutowac bez wycieczek personalnych? Ton twoich wypowiedzi i argumenty świadczą o Tobie bardziej niż kolor Twojej sukienki na weselu.

Coco Chanel

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości