|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Ilu jest rekruterów tyle sposobów na przeglądanie dokumentów aplikacyjnych. Jeden będzie czytał wszystko a drugi tylko te punkty,które są ważne dla danego stanowiska.
W firmie, w której aktualnie pracuję z zasady nie czytają większej części informacji z CV a skupiają się wyłącznie na kilku cechach/kompetencjach/umiejętnościach i nie zwracają szczególnej uwagi na resztę. Byłem już zatrudniony w kilku firmach i w zupełnie różnych branżach i jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby przeczytali moje całe CV, które ma 2 strony.
#4502 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() SPM to nie jest stanowisko na które idzie ktoś bez doświadczenia, więc i cv może być długie. Za to 5 stron na stanowisko stażysty który skończył studia i roznosil kiedyś ulotki raczej byłoby dziwne :P nie każdy tu aplikacje na tego typu stanowisko, nie każdy ma tyle doświadczenia. Poza tym wyskakujesz ze stanowiskiem wyższego szczebla gdzie sa wyższe wymagania i mniej kandydatów. Tak samo podchodzisz do sprawy stanowisk niższego szczebla gdzie w każdym cv jest to samo? Jak wtedy podejmiesz decyzję gdy np. masz wybrać praktykanta? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Konto usunięte
|
Ja teraz zrobiłam CV na jedną stronę, mam wpisane 5 stanowisk i do każdego po 3 krótkie podpunkty z opisem co robiłam. Oprócz tego wykształcenie, szkolenia, język, zainteresowania, programy komputerowe i dodatkowe informacje. To wszystko mam po prawej stronie, po lewej mam zdjęcie i dane.
Wydrukowałam je i stwierdziłam, że jest czytelne i ładne. ![]() Ale uważam, że CV nie musi mieć wcale jednej str, ale za przeginaniem pałki w drugą stronę też nie jestem. |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Przyczajenie
|
Ja korzystałem z kreatorów CV. W sumie bardzo dobre robią, tylko obawa, że ktoś będzie miał na tym samym szablonie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
Nie było mowy żeby wydłużać swoje CV jeśli ktoś nie ma doświadczenia, a raczej w drugą stronę. Jak dobrze pamiętam padły słowa żeby skracać, bo powinno mieć jedną stronę. Jeśli myślisz, że na stanowiska niższego szczebla w "każdym CV jest to samo" to muszę Cię rozczarować. Teraz szukałam przeds. handlowego - CV dostałam zarówno od osób z dużym doświadczeniem, prosto po studiach, a nawet od dwóch zawodowych kierowców C+E. Stażystów/praktykantów wybieramy na trochę innych zasadach niż pracowników ![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;58181121]Ja teraz zrobiłam CV na jedną stronę, mam wpisane 5 stanowisk i do każdego po 3 krótkie podpunkty z opisem co robiłam. Oprócz tego wykształcenie, szkolenia, język, zainteresowania, programy komputerowe i dodatkowe informacje. To wszystko mam po prawej stronie, po lewej mam zdjęcie i dane. Wydrukowałam je i stwierdziłam, że jest czytelne i ładne. ![]() Ale uważam, że CV nie musi mieć wcale jednej str, ale za przeginaniem pałki w drugą stronę też nie jestem.[/QUOTE] O to, to . O to właśnie chodzi ![]()
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Ja nie staram się na siłę ściskać wszystkiego na jednej stronie. Wydaje mi się, że lepiej żeby wszystko było przejrzyste i wyraźne.
#4507 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To proszę powiedz na jakich ci stazysci. Albo przy innym stanowisku gdzie startują głównie studenci lub swiezi absolwenci którzy w cv mają studia, praktyki i ulotki. Bo łatwo napisać ze wybierając spm spośród ludzi z 10-letnim stażem jest tam roznorodnie i jest co czytać. Btw, u mnie w firmie jak trzeba kogoś na stanowiska umyslowe najniższego szczebla to rekruter bierze zwykle pierwsze cv z brzegu. Ewentualnie na prośbę menadżerów wybiera kogoś kto miał praktyki w dużej firmie, z uwagi na zbliżone standardy bhp. ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Nie chce się wyklocac, po prostu pamiętam że zielonymigotek szukała sporo czasu, wymagania spełniała, miała doświadczenie a długo nie dawało to rezultatów. Stąd uważam ze przesmiewczy ton i udawanie ze pierwszy raz się słyszy o takim kryterium jest nie na miejscu. Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2016-03-31 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4508 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
Inaczej jest kiedy pracujesz na etacie i dla swojej firmy szukasz pracowników, a inaczej kiedy pracujesz w firmie stricte rekrutacyjnej. Jeśli do swojej firmy potrzebuję magazyniera to też biorę swój zbiór CV i z niego na początku szukam, jeśli się nie uda to dopiero wtedy idzie ogłoszenie. Ale jeśli jest to firma rekrutacyjna to pojawiają się narzędzia, które wskazał pracodawca. Stażystów/praktykantów to też zależy od stanowiska jeśli mówimy o zwykłym "biurowym" i np. mam 15 osób z takim samym kierunkiem studiów, który mnie interesuje to patrzę na "prace dorywcze", dodatkowe kursy, a jeśli to nie pozwoli wyłonić to nawet na zainteresowania ![]() ![]() Nawet po mailu można rozróżnić osobę konkretną i poważną ![]() ![]()
![]() |
#4509 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
Oczywiście zakładamy, że osoby bez kierunkowego doświadczenia.
![]() |
#4511 |
Wtajemniczenie
|
Ja w CV w ogóle nie mam wpisanych zainteresowań to pewnie by nawet na mnie nie spojrzeli
![]()
![]() |
#4512 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tzn. lepiej jest skakać z firmy na firmę, co kilka miesięcy, tak aby się nazbierało 5 lat doświadczenia(np. 10 firm po 0,5 roku) i wtedy taka osoba jest godna zaufania, bo może rozpisać CV na 5 stron? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Stąd się bierze cala nagonka na ładne cv, bo Ty się zachwycisz jakims hobby, inny powie żeby go nie wpisywać i wybierze kogoś kto pisał najladniejsza jego zdaniem czcionka. Wybranie po hobby czy ładnym cv ani nawet rozmowa nie pozwalają wylapac co komu zostało w głowie ze studiów ani jak się będzie zachowywać w pracy. I Tobie moze sie fajnie pogada o Indiach, ale przełożony dostanie idiote który przespal ostatnie pięć lat życia. Studia nie świadczą o wiedzy ani umiejętnościach, niby oczywiste, a nie wszedzie wpada się na weryfikację tego i polega sie na papierkach. Czasem drugi czy trzeci etap sprawdza coś więcej, ale nie zawsze, szczególnie gdy na wszystkich jest rekruter bez wiedzy w branży do której przeprowadza nabór. ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;58181121]Ja teraz zrobiłam CV na jedną stronę, mam wpisane 5 stanowisk i do każdego po 3 krótkie podpunkty z opisem co robiłam. Oprócz tego wykształcenie, szkolenia, język, zainteresowania, programy komputerowe i dodatkowe informacje. To wszystko mam po prawej stronie, po lewej mam zdjęcie i dane. Wydrukowałam je i stwierdziłam, że jest czytelne i ładne. ![]() Ale uważam, że CV nie musi mieć wcale jednej str, ale za przeginaniem pałki w drugą stronę też nie jestem.[/QUOTE] Ja wpisywalam jeszcze nazwy projektów, ale teraz się zastanawiam, jak to zrobić... bo od roku nie wszystkimi zajmowalam się od A do Z, częścią tylko na niektórych etapach. Muszę pomyśleć jak to ładnie ubrać w słowa ![]() I jedne uprawnienia mam takie ze się nazwa w jednej linijce nie mieści ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
1) dąży do realizacji marzeń/założonych celów 2) jest samodzielna 3) zna język angielski w stopniu komunikatywnym ( rezerwacje hoteli, samochodów itp.) 4) nie boi się wyzwań 5) jest ogarnięta ![]() Może dla Ciebie to " no bez kitu brawo", ale uwierz że dzisiaj są osoby powyżej 20 lat które nawet nie potrafią zarezerwować biletu lotniczego ![]() ![]() Nie zdarzyło mi się jeszcze wybrać osoby z której pracodawca nie był by zadowolony także chyba nie jest tak źle z moim zmysłem do "fajnych" pracowników ![]() Tak jak mówisz - można na temat rekrutacji pisać i pisać, ale nie o to chodzi w tym wątku. Chodziło mi tylko o to, żeby osoby szukające pracy nie wierzyły w teksty typu " CV musi być na 1 stronie" ![]()
![]() |
#4515 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4517 |
Konto usunięte
|
U mnie był to test z angielskiego, z którym nie ma styczności praktykant i większość pracowników a pozostali też używają go sporadycznie (pojedyncze przetargi). HR to tak wymyślił
![]() ![]() Niektórzy mają jeszcze rozmowę z menadżerem ale to też nie zawsze osoba z branży. A nawet jeśli to mało kogo odrzucają bo to hr robi selekcję do takiej ilości jaka ma być przyjęta. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Poza tym samodzielność w organizacji wycieczki nie musi iść w parze z samodzielnoscia w pracy. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Rekrutacja nie jest dziedzina ścisła, nie ma na nią wzoru lub recepty i nie da sie uznać ze robiąc tak nie przepusci się niewłaściwych osób a inaczej przejda głównie idioci. Poza tym gdy przychodzi dużo aplikacji na jedno stanowisko pewnie nadaje się więcej niż jedna osoba i nie ma kryteriów które sprawia ze udowodni się ze ta jest na pewno lepsza od innych, bo to zależy od kryteriów. Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2016-03-31 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;5812975 6]Tak, w zawodzie. Gratulacje to będą jak te firmy okażą się godne nas, pracowników
![]() Szczera prawda. Podjęłam decyzję,że szukam czegoś innego, żałuje że odmówiłam propozycji innej pracy jak zaczęłam obecną ![]()
#4519 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Z jakiego powodu jednak dalej szukasz? Gdzie pracujesz?
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
Poczta Polska mam umowę na pół etatu, jednak pracuje po 8 godzin bo mam równoważny system pracy, wolne powinni wydawać ale widze u innych pracowników nie wydają. Poza tym dali mi najgorszą współpracownicę, np: pracuję wolno bo nie mam wprawy to potrafi stanąć obok i mówić ,,szybciej, szybciej, ruchy, ruchy''
![]()
#4521 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym to też kwestia statystyki i doświadczenia. Jakkolwiek może wydaje Ci się to bezduszne, to naprawdę rzadko zdarza się kandydat z brzydko/źle napisanym CV, który nadaje się do pracy. Trzeba przez kilkanaście miesięcy być po drugiej stronie i wtedy się inaczej na rekrutacje popatrzy. Cytat:
Wiem, że zielonymigotek długo szukała pracy. I miała z tego co pamiętm 7 albo 9 lat doświadczenia. Jeśli CV miała na jedną stronę (bez jakiegokolwiek linku do portfolio), to nie dziwię się, że tyle szukała. Nigdy nie uczestniczyłam w tych rozmowach, ale dla mnie to jest mocno dziwne, że grafik z takim doświadczeniem tak długo nie mógł znaleźć pracy. Po prostu coś mi tu nie gra - i na pewno to nie jest wina tych złych pracodawców tylko. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4524 |
Zakorzenienie
|
Jakby mnie ktoś poinformował,że tak będzie w życiu bym się nie zgodziła tym bardziej że poszłam na pół etatu z myślą by po godzinach gdzieś dorobić.Jak na złość miałam telefon od innego pracodawcy z propozycją pracy od poniedziałku niestety mam dwutygodniowe wypowiedzenie a na skrócenie nie mam szans.Plus taki ze w maju mają też przyjmować więc popracuje do połowy kwietnia i wypowiem umowę.Tak płacą za pół etatu,a odpowiedzialność pracy i taka wypłata to nieporozumienie.
#4525 |
dead & alive
|
Nikita, szczerze współczuję. Mój znajomy pracuje w firmie, która jest podwykonawcą poczty, więc mają takie warunki jakie wynegocjowali, ale mówił, że w życiu nie chciałby poczty jako pracodawcy, bo wymagania są z kosmosu, a pieniądze niewspółmierne do odpowiedzialności. Mam nadzieję, że szybko znajdziesz inną pracę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 |
Konto usunięte
|
Tak, to prawda, szukałam pracy chyba 1,6 roku. Na razie mam okres próbny. Jeśli chodzi o rozmowy rekrutacyjne, naprawdę niektórzy nawet nie czytali mojego CV, i szczerze mówię nie wiem czym to jest spowodowane. Niektórym nawet nie chciało się go zabrać ze sobą na rozmowę rekrutacyjną. A niektórzy mówili że nic nie umiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Konto usunięte
|
Ja zaczęłam staż w kancelarii i narazie jest ok, sporo nowości.
Też ciężko po pierwszym dniu coś powiedzieć. 2 lata byłam bez pracy, więc cieszę się nawet ze stażu. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4529 |
Raczkowanie
|
Klucz do znalezienia pracy to opowiedzieć o ciekawym hobby, wyjeżdzie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
dead & alive
|
Ja usunęłam z CV zainteresowania po tym jak rekruterka (swoją drogą dziewczyna młodsza ode mnie, a nie mam nawet 30 lat) była zupełnie nieprzygotowana do rozmowy, próbowała udawać mądrzejszą od mądrej, a tak naprawdę wyszła na taką ignorantkę, że z powodzeniem ta rozmowa nadawałaby się do wrzucenia na yt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.