Mamusie kwietniowe 2017 - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-24, 10:14   #4501
meniaa94
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2017

przezduzeem-ja w weekendy czesto robie wlasnie placki do nalesnikow albo gofry bo młoda uwielbia a w tygodniu nie mam zbytnio czasu zeby rano wstac i robic
Stary 2016-09-24, 10:15   #4502
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ecia91 Pokaż wiadomość
Mój mąż nie ma tego problemu bo on się bardzo dużo dzieci ubierał takich malutkich (ma ponad 20 lat młodsze kuzynostwo) także ma doświadczenie i on nie ma żadnych problemów z opieką nad dziećmi. A u mnie w rodzinie to najmłodsza kuzynka jest 2 lata młodsza ode mnie- młodszych w rodzinie nie mam
Mi się dzisiaj śniło, że lekarka na genetycznym stwierdziła, że na 100% dziewczynka. Zobaczymy jak będzie w praktyce :P
Ecia to super, przeszkoli Cię też niestety nie mam młodszych dzieci w rodzinie, ale jakoś to będzie, damy radę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zuzolkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 10:19   #4503
malwiska
Zakorzenienie

Moja dziecko nie je ani placków, ani racuchow, ani naleśników - nie je mleka i płatków z mlekiem - jest dziwna czasami zje naleśniki czy gofra ale widać ze jej nie smakuje. Woli ogórki

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-09-24, 10:25   #4504
patrysia333
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bozenaabi Pokaż wiadomość
Patrycia333 - trzymam kciuki aby bylo dobrze. Aczkolwiek troche tego nie rozumiem. Czemu lekarz Ci od razu wszystkiego nie wyjasnil ?

Wczoraj tez bylam na genetycznych. Jestem w 11tc tetno 175 czyli prawidlowe. Dzidzius ma miec do 180. Mi lekarz robil badania i od razu wyjsnial wszystko. Takze dodatkowo dostalam opis badania w ktorym jest napisane, ze wszystko jest dobrze.

Nastawilam sie na chlopczyka. Slodyczy nie jem, jakos nie widze abym jakies wypryski na buzi dostala a mimo to okazalo sie, ze na 80% bedzie dziewczynka. Musze sie teraz przestawic psychicznie haha. Nawet imie dla chlopczyka wybralismy haha, bo jakos tak czulam ze bedzie chlopczyk.
Byłam na usg genetycznym, które wyszło bardzo dobrze i też dostałam opis, że wszystko ok. Ale następnego dnia zrobiłam w laboratorium test Papp-a. Sama widzę, że jego wyniki nie są najlepsze, wysłałam je do lekarza wykonującego usg i on ma mi je zinterpretować dokładnie.
patrysia333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 10:29   #4505
przezduzeem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrysia333 Pokaż wiadomość
Byłam na usg genetycznym, które wyszło bardzo dobrze i też dostałam opis, że wszystko ok. Ale następnego dnia zrobiłam w laboratorium test Papp-a. Sama widzę, że jego wyniki nie są najlepsze, wysłałam je do lekarza wykonującego usg i on ma mi je zinterpretować dokładnie.
Patrysia, ja nie bardzo sie orientuje ale czy to nie jest tak, ze lekarz wpisuje dane z usg i krwi do jakiegos programu i dopieroo wtedy mozna orzec czy wyniki sa ok czy nie?

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 10:36   #4506
Bozenaabi
Przyczajenie

U mnie odbylo sie to tak jak pisze przedduzen. Lekarz zrobil usg, pobrali krew a pozniej wpisal wszystko do komputera i on wyliczyl, ze wszystko jest dobrze.

Zle ze sobie sama interpretujesz wyniki, bo moim zdaniem tylko nie potrzebnie sie martwisz. Pewnie wszystko bedzie dobrze.
Bozenaabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 10:38   #4507
catro
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny a jak tam z Waszą wagą?
Bo ja w poniedziałek zaczynam 13 tydzień a na razie -2kg. Ciekawe kiedy zacznę przybierać, ale jak na razie mam problemy z jedzeniem, mało co potrafię zjeść, więcej jestem głodna niż najedzona..
U mnie -1kg co mnie dziwi, bo niewiele wymiotuję i jem mniej więcej tyle co przed ciążą.

Cytat:
Patrycia333 - trzymam kciuki aby bylo dobrze. Aczkolwiek troche tego nie rozumiem. Czemu lekarz Ci od razu wszystkiego nie wyjasnil ?

Wczoraj tez bylam na genetycznych. Jestem w 11tc tetno 175 czyli prawidlowe. Dzidzius ma miec do 180. Mi lekarz robil badania i od razu wyjsnial wszystko. Takze dodatkowo dostalam opis badania w ktorym jest napisane, ze wszystko jest dobrze.

Nastawilam sie na chlopczyka. Slodyczy nie jem, jakos nie widze abym jakies wypryski na buzi dostala a mimo to okazalo sie, ze na 80% bedzie dziewczynka. Musze sie teraz przestawic psychicznie haha. Nawet imie dla chlopczyka wybralismy haha, bo jakos tak czulam ze bedzie chlopczyk.
Gratuluję wyników dziewczynki są fajne

Dziewczyny znacie Zawitkowskiego? Chodziłam z Olą na rehabilitację i tam mnie nauczyli m.in. jak podnosić i nosić malucha - tak samo jak on to robi: https://www.youtube.com/watch?v=W7dcFTuHbek
A przewijanie to trudne nie jest, byle mieć wygodne miejsce do tego, na dobrej wysokości (ja miałam przewijak na biurku narożnym, nic się nie ruszał i obok mogłam mieć całą resztę bambetli)

catro jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-24, 10:40   #4508
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość
Patrysia, ja nie bardzo sie orientuje ale czy to nie jest tak, ze lekarz wpisuje dane z usg i krwi do jakiegos programu i dopieroo wtedy mozna orzec czy wyniki sa ok czy nie?
Z PEŁNYM genetycznym to jest właśnie tak, że robisz usg i dodatkowo test PA-PPA. Wyniki z jednego i drugiego wpisuje się dopiero do odpowiedniego programu (kryptor się to chyba nazywa) i on dopiero wylicza do końca to ryzyko. Rozmawiałam z 2 ginami, którzy mają już długie doświadczenie w robieniu tych badań i oczywiście odpowiednie certyfikaty do tego. Kazdy z nich twierdzi, że samo usg bez pa-ppy to tylko dokładniejsze usg i aby w pełni ocenić ryzyko potrzebny jest cały pakiet: usg + PA-PPA + wolna jednostka bHCG.
Nie piszę to po to, żeby się z kimkolwiek sprzeczac czy warto robic PA-PPE czy nie nie, tylko przekazuje opinie zaslyszana u moich lekarzy.
Sam gin, który będzie mi je robił zasugerował, żeby pa-ppe zrobic2 soboe w diagnostyce bo tańsza, a on później zrobi interpretację wyników.
Stary 2016-09-24, 10:42   #4509
patrysia333
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość

Dokładnie tak jak mówicie, czekam na interpretacje wyników według tego testu. Niestety tu właśnie doskwiera mi to, że skończyłam to położnictwo i widzę na pierwszy rzut oka, że wyniki z krwi nie są w porządku, ale staram się nie martwić, bo to o niczym jeszcze nie przesądza.
Stary 2016-09-24, 10:44   #4510
przezduzeem
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie tak jak mówicie, czekam na interpretacje wyników według tego testu. Niestety tu właśnie doskwiera mi to, że skończyłam to położnictwo i widzę na pierwszy rzut oka, że wyniki z krwi nie są w porządku, ale staram się nie martwić, bo to o niczym jeszcze nie przesądza.
Nie martw sie na zapas

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 10:51   #4511
Bozenaabi
Przyczajenie

Kochana nie martw sie, bo takie badania przeciez sama wiesz robi nie byle jaki lekarz. Przeciez robi to lekarz z certyfikatem i mysle, ze zwykly lekarz bal by sie podjac interpretacji a co dopiero Ty.

Jak mi lekarz konczyl robic usg i juz znal parametry to wtedy sie go zapytalam czy wszystko ok. On mi powiedzial, ze nie wie dopoki nie wprowadzi do systemu. Wiec, sama widzisz.

Tego tak nie da sie zinterpretowac.

Kiedy bedziesz miala ten wynik ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-24, 10:59   #4512
patrysia333
Zadomowienie

Cytat:
Kochana nie martw sie, bo takie badania przeciez sama wiesz robi nie byle jaki lekarz. Przeciez robi to lekarz z certyfikatem i mysle, ze zwykly lekarz bal by sie podjac interpretacji a co dopiero Ty.

Jak mi lekarz konczyl robic usg i juz znal parametry to wtedy sie go zapytalam czy wszystko ok. On mi powiedzial, ze nie wie dopoki nie wprowadzi do systemu. Wiec, sama widzisz.

Tego tak nie da sie zinterpretowac.

Kiedy bedziesz miala ten wynik ?
Mam nadzieje, że jeszcze dzisiaj.
Stary 2016-09-24, 11:17   #4513
Bozenaabi
Przyczajenie

Patrysia333 - koniecznie daj znac jak bedziesz miala wynik.

Trzymam kciuki abym miala racje
Stary 2016-09-24, 11:19   #4514
ecia91
Wtajemniczenie

Cytat:
Patrysia333 - koniecznie daj znac jak bedziesz miala wynik.

Trzymam kciuki abym miala racje
I ja trzymam !

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)
ecia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 11:47   #4515
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
Hej. Wstawiam zdjęcie

Ale slodko 😍
Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Gratulacje

Ja biorę od początku i nic takiego nie zauważyłam

Super, że wszystko dobrze

I następna dobra wiadomość

Moja miewa fazy (np na sukienki), ale raczej akceptuje moje wybory.
Gorzej jest z wlosami - niestety ma dość cienkie po mnie, z tendencją do zbijania w strąki i elektryzowania w chłodniejsze dni i ładniej jej w związanych, ale ile razy pójdzie w kucyku/warkoczach do przedszkola, zawsze wraca w rozpuszczonych - gumki do włosów to kupuję w ilościach hurtowych, bo wiecznie giną.

Dzisiaj rzeczywiście lecicie - od wczoraj wieczór miałam chyba z 5 stron do nadrobienia
Co do płci to mi jest naprawdę wszystko jedno - mimo że frazes, to naprawdę najważniejsze, żeby było zdrowe.

a co do książek dla dzieci mam na tym punkcie hopla - Ola ma pokaźną biblioteczkę i już od paru lat jest zapisana do biblioteki publicznej. Jest teraz tyle świetnych książek dla dzieci - zarówno pod względem treści, jak i ilustracji (uwielbiam i polecam rysunki Emilii Dziubak).

Idę dziś na 16:30 na genetyczne - proszę trzymajcie kciuki

15/40

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Zuzolkaa Pokaż wiadomość
Malwiśka, toż to urodzona modelka

Patrysia333 postaraj się póki co nie denerwować, poczekaj na interpretację lekarza. Ja właśnie dlatego nie zdecydowałam się na dodatkowe badania z krwi bo się naczytałam, że nie raz wychodzą dziwne rzeczy, napawają mnóstwa strachu i stresu a okazuje się, że wszystko ok. Wolałam sobie oszczędzić.

Ja tak samo, mimo, że miałam darmowe.

15/40

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Napisane przez wantxme Pokaż wiadomość
a tak wogole to jak kupuje sie ciuszki to jaki rozmiar bo widze ze od 50 sa dostepne ale chyba wiekszosc dzieci rodzi sie 54-60 ? to 50 za małe? wiem ze lekarz tam mniej wiecej potrafi powiedziec jaka wielkosc dziecka ale wiadomo ze kupuje sie troche wczesniej ciuszki i jak to wycyrklować?
Ja biore od 50. Mój syn urodzil sie 51 cm 3060 a 50 byly za duże.

15/40

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 11:55   #4516
meniaa94
Wtajemniczenie

Malwiska- moja tak samo uwielbia ogórki surowe 😂 nie kwaśne itp. Jak widzi ogórka to się trzęsie aż ... No ale dobrze niech jedzą ☺😊 w przedszkolu to wygrzebie z warzyw ogórki i zje inne wyrzuci warzywa.
A Ty dajesz ogórka ze skórą ?

Stary 2016-09-24, 12:05   #4517
Ewelcia32
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieje, że jeszcze dzisiaj.
Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok

Ewelcia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 12:12   #4518
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Ja tez nic niewiem i nie zamierzam nic kupowac bo poprostu niewiem co
Zainteresowalo mnie na razie tylko takie lozeczko na kolkach gdzie dziecko moze spac b blisko mamyTylko niewiem czy to bedzie praktyczne:
http://www.halobassinest.com

Takie łóżeczko to dla mnie must have.

15/40

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Moj syn spal w nim do konca 7 miesiąca.

15/40

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Catro super wiadomości. Gratuluję udanej wizyty.

15/40

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Dziewczyny a jak tam z Waszą wagą?
Bo ja w poniedziałek zaczynam 13 tydzień a na razie -2kg. Ciekawe kiedy zacznę przybierać, ale jak na razie mam problemy z jedzeniem, mało co potrafię zjeść, więcej jestem głodna niż najedzona..
U mnie zaraz 16tc i -3 kg.

15/40

Paulina
Stary 2016-09-24, 12:12   #4519
meniaa94
Wtajemniczenie

Dziewczyny można jesc w ciazy wątróbkę drobiowa?

Stary 2016-09-24, 12:31   #4520
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość

Chyba taka po obróbce termicznej mozna..? Ja bym jadła raczej.

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Ale slodko

15/40

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Ja tak samo, mimo, że miałam darmowe.

15/40

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Ja biore od 50. Mój syn urodzil sie 51 cm 3060 a 50 byly za duże.

15/40

Moja córka urodziła sie 58 cm długa, 3500 g i w ekspresowym tempie wyrosła z 62 na 68 cm ciuchy, na 68 ciut dłużej posiedziała i teraz ma 7 miesięcy i nosi 80 i pewnie tez na dłużej zostanie z nami ten rozmiar.

Ja będę sie sugerować wymiarami dziecka na usg, tzn jesli bedzie normalnie duże czyli ponad 3 kg (domyślnie koło 3500) to kupie z 5 pajaców 56 i od tego śpioszki i kaftaniki tez z 5, a resztę głownie od 62 będę kupować. Jesli dziecko sie urodzi wcześniej niespodziewane lub malutkie to wyślę szybko siostrę na zakupy i dwa dni pózniej będę miec mniejsze ciuchy.
Na wątku u mam lutowych chyba nie było dzieci urodzonych na mniej niż rozmiar 56 wiec ja nie radzę kupować mniejszych, moze jedno awaryjnie?... choć tu np wyżej Lilotka bedzie brała mniejsze bo miała takiego maluszka. No każdy niech zrobi jak uważa ale jesli chodzi o moje zdanie to nie kupować mniejszych od (56).

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:

Nie martw sie kochana na zapas. Te badania to na prawdę jedno a co w praktyce to drugie. Choć świetnie rozumiem, ze sie stresujesz to na prawdę niewarto dla swojego i dzidzi dobra

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 12:36   #4521
Bozenaabi
Przyczajenie

Moja lekarka powiedziala aby watrobki drobiowej nie jesc.
Stary 2016-09-24, 12:45   #4522
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Też słyszałam, że wątrobki nie wolno jeść

Zuzolkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 12:50   #4523
esor
Mamusia Luty 2016

Z tego co wiem nawet nie będąc w ciazy nie wolno przesadzać z częstotliwością wątróbki bo z jednej strony jest zdrowa i cenna w rożne składniki, ale z drugiej jak to wątroba moze mieć duzo zanieczyszczeń... ale sama nie wiem.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 12:51   #4524
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja jem czasami.

15/40

Paulina
Stary 2016-09-24, 12:53   #4525
Ewelcia32
Raczkowanie

Ja bardzo nie lubie watrobki

Ewelcia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 12:56   #4526
Lilotka
Zakorzenienie

Esor ja wole jak ubranka sa dopasowane. Nie lubię podwijac i jak dziecko sie plącze. Ale masz racje, ze rozne dzieci sie rodza. U nas 56 byly do okolo 3 miesiąca potem 58 do jakiegoś 5 teraz mamy 86 niektore 92.

15/40

Paulina
Stary 2016-09-24, 13:01   #4527
ecia91
Wtajemniczenie

Cytat:

Z tego co wiem to chodzi o dużą zawartość wit A.
Ale ja się raz skusiłam na wątróbkę. Co innego ją jeść dzień w dzień, ale raz w miesiącu... No nie mogłam się powstrzymać

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)
ecia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 13:09   #4528
malwiska
Zakorzenienie

Menia moja lubi ogórki w każdej postaci, mizeria jest najlepsza.
Ogórki surowe je bez skóry, ale kiszone normalnie ze skórą.
Ja mam nadzieje ze mój drugi dziec tez urodzi się jakoś 3kg bo z nią miałam problem żeby wypchnac 5h porodu w tym 40min parcia a to parcie to było dla mnie jak nieskończoność
Zazdroszczę wam tego nie tycia w ciąży. Ja pewnie niedługo zacznę tyć ale mam nadzieje ze 12kg nie przekrocze

Stary 2016-09-24, 13:34   #4529
kinga_91
Rozeznanie

witam się z bólem gardła i kaszlem zrobiłam sobie syrop z cebuli ale ciężko mi go pić bo mam od razu odruch wymiotny

Menia mi lekarz jeszcze w 1 ciąży mówił żeby nie jeść wątróbki ze względu na dużą zawartość wit A która w ciąży w nadmiarze może być szkodliwa

15.03.2017r.
Liliana
kinga_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 14:12   #4530
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Esor ja wole jak ubranka sa dopasowane. Nie lubię podwijac i jak dziecko sie plącze. Ale masz racje, ze rozne dzieci sie rodza. U nas 56 byly do okolo 3 miesiąca potem 58 do jakiegoś 5 teraz mamy 86 niektore 92.

15/40
Ja też nie lubię za dużych ubrań. Córka urodziła się 54 cm. Ubranka na 56 nosiła trzy miesiące a te na 62 kolejne 3. Teraz mamy 80/86. Ma 15 miesięcy. A bratanica tż ma 8 miesięcy i nosi ten sam rozmiar z tym że wszystko ma takie luźne. Zależy kto co lubi.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Patrysia trzymam kciuki za interpretacje. Koniecznie daj znać co się okazało!
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości