|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Cytat:
![]()
|
|
|
#4532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, nie chcę wtrącać się do Twojej diety czy coś, ale widzę w podpisie, że masz 172 (prawie tyle co ja..) i chcesz ważyć poniżej 55? to niedowaga, nie popieramy tutaj złego odżywiania i głodzenia się dla uzyskania bmi niższego niż norma. Bez urazy, oczywiście..
|
|
#4533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za uwagi, postaram się jeść więcej.Najgorzej jest zwalczyc uzależnienie od słodyczy i pizzy, bo wpadam ze skrajności w skrajność i dlatego będę Wam wstawiać swoje jadłospisy, żebyście mnie temperowały
|
|
|
|
|
#4534 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajna rzecz, rano tylko otwierasz notesik - i myślisz 'mam ochotę na owsiankę z..' , następnego dnia podobnie jest tylee pomysłow! żeby schudnąć nie trzeba (a raczej nie można) pić 5 litrów herbaty dziennie i jednego serka wiejskiego na dobę, zobacz, że dziewczyny jedzą nawet po 1600kcal (spotkałam się nawet z wersją 1800) i chudną.
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2010-03-02 o 16:31 |
|
|
|
|
#4536 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/P
śn;7.00 6 łyżek bran flakes, łyżka otrębów, łyżeczka miodu, łyżka słonecznika, 6 migdałów, łyżka rodzynek,jogurt 200 g naturalny, pół mega banana 2śn;11.00 duża bułka sojowa, masło, 2 plasterki wędliny drobiowej, rzodkiewka, sałata, kiełki, rzeżucha, szczypiorek przek;12.00 jabłko duże ob;14.40-15.102,5 chochelki zupy szpinakowej zabielanej z liścmi szpinaku(własnej uprawy letniej, zamrożony), 2 łyżki zacierki, 2 danie; gałka ziemniaków posypanych kiełkami, golonko z indyka gotowane, ok 100 g (ponad) mieszanki warzywnej duszonej na maśle przek;16.30 łyżka rodzynek, kawałek jabłka pod;18.00 sałatka owocowa(raczej to) lub kefir kol;20.30 planuje 2 kromki chleba z masłem, 2 jajka na miękko lub jajecznica lub serek wieski lub biały, warzywka, herbata Ovenicie???Plisss!!!! |
|
|
|
#4537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4539 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie, widać, że się chociaż starasz (;
9:00 wieśniak z rzodkiewką i pomidorkiem Tutaj koniecznie jakieś węglowodany, to jest pierwszy posiłek, musi być sycący i dawać energię na cały dzień. Proponuję : wieśniak z rzodkiewką i pomidorem + bułka grahamka z sałatą i szynką (na przykład) albo z czym lubisz, z białym serkiem, lub owsianka (płatki i te inne bajery typu otręby na mleku lub wodzie) lub chleb np. żytni, wieloziarnisty, graham. 11:00 garść pistacji, 0,5 l czerwonej herbaty to nie jest posiłek, możesz jeść pistacje, są bardzo zdrowe. Możesz do tego dodać twaróg/homogenizowany albo po prostu przerzucić ten serek z pierwszego śniadania tutaj. 13:30 mix stałat z pomidorkiem koktajlowym, ogórkiem i grillowanym stekiem z łososia tutaj ładnie, możesz dorzucić ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kaszę gryczaną /jęczmienną. Grunt by były warzywa, białko i węgle. Obiad to ponad 35% zapotrzebowania dziennego na kcal (: 16:00 jabłko, 0,5 l czerwonej herbaty unikamy owoców po godzinie 16. Możesz je sobie zjeść w pierwszej połowie dnia, o tej porze zjadłabym np. jajecznicę z warzywami staramy się wycofywać węglowodany złożone w późniejszych godzinach, więc na podwieczorek możesz sobie pozwolić na chleb czy grahamkę, ale lepiej niech jest to jednak białko (może być tuńczyk, makrela, ogólnie ryba morska, kurczak czy indyk, jajko, nabiał). 21:00 tuńczyk z puszki z oliwkami i papryką Oliwki także są zdrowe, są źródłem nnkt. Taką kolację możesz sobie zaserwować nawet godzinkę przed snem. Ważne, by tuńczyk był w sosie własnym, nie w oleju! No i te oliwki na noc? trochę ciężki posiłek.. pewnie domyślasz się, że z tłuszczami wieczorem to różnie.. możesz mieć np. problemy z żołądkiem (to jednak zależy od organizmu). kolacja musi być lekka i białkowa, to przede wszystkim! Tyle ode mnie.. pamiętaj, że w diecie musi być conajmniej 1200kcal, posiłki powinny być zróżnicowane, a dieta przyjemnością ![]() _________________________ _ mircia14; Śniadanie - zależy ile mleka, dla mnie 250-300kcal II śniadanie - 250 -270? Obiad - jakieś 350. Podwieczorek - ile tego jogurtu? Dla mnie byłoby to jakieś max 250kcal. 1h aerobiku i 30min stretchingu, jakieś brzuszki Kolacja - jakieś 250. Ciężko oszacować na oko.. (jak mawia moja mama ;na oko to nie jeden umarł) nie podajesz żadnej wagi, ilości.. kromkę razowca liczę jako 55kcal (tyle ma mój), jogurt koło 100 (kubeczek), a warzywa zaokrąglam, bo sama nie liczę (; w sumie 1100 -1200 kcal? Nadrobiłaś tym masłem i serkiem topionym..
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2010-03-02 o 17:15 |
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postaram się zastosować. Węgli boję się jak ognia to diecie South Beach, ale jakos się przełamię Niestety pracuję codziennie od 9-17:30 a po pracy biegnę na zajęcia, więc czasem ciężko o ciepły i zdrowy posiłek w trakcie dnia, ale będę się starać
|
|
|
|
|
#4541 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci bardzo
!Na przyszłość podam dokładniejsze proporcje ![]() A co do jogurtu.. został zjedzony wcześniej przez mamę i musiałam się zadowolić samymi pomidorami, ale i tak było pysznie
|
|
|
|
#4542 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() nawet wiem od kogo ![]() Cytat:
a reszta jw
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
|
|
|
#4543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
każdy ocenia ze swojej perspektywy, ja na pewno bym szybko przytyla stąd też może taka moja uwaga
|
|
|
|
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
U/P
śniadanie: 2 kromki razowca; jedna z masłem czosnkowym, żółtym serem i papryką, druga z Almette ziołowym, szynką drobiową i pomidorem; serek wiejski 200g, herbata z sokiem malinowym 2śniadanie: bułka z ziarnami z masłem, polędwicą wędzoną, szczypiorkiem i papryką; banan; jabłko; kitkat senses obiad: 2 kotlety, podsmażane ziemniaczki, warzywa- kalafior, brokuły i marchewka; 2 szklanki soku pomarańczowego deser: 2 czekoladki malaga, garść nerkowców, gruszka podwieczorek: drożdżówka z budyniem, kakao (na mleku 2%) kolacja: 2 kromki razowca; jedna z masłem i camembertem, druga z masłem czosnkowym, polędwicą wędzoną, papryką, ogórkiem i szczypiorkiem; jajko ugotowane na miękko +majonez; herbata z sokiem malinowo-żurawinowym po: jabłko; garść migdałów |
|
|
|
#4545 | ||||
|
Rozeznanie
|
wlasnie sek w tym ze nie lubie jesc tuz przed snem... zle wtedy spie boli mnie brzuch i rano nie mam apetytu... ;/
Cytat:
jeeej nawet nie wiesz jak mnie motywuja Twoje slowa! dlugo sie przelamywalam ale widze ze warto Cytat:
Cytat:
Cytat:
wiedzialam ze malo |
||||
|
|
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze R
![]() Śn I - owsianka -(szklanka mleka 3,2% rozcieńczona na pół z wodą, 5 łyżek płatków owsianych, 1 łyżka otrąb, 5 suszonych moreli, 5 suszonych śliwek, garść rodzynek), 2 kromki razowca z twarogiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem, pomarańcza, szklanka zielonej herbaty ŚnII - kromka razowca z twarogiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem, serek homo naturalny, jabłko O- ryż z kurczakiem i warzywami (zakupiony na uczelni) P- makrela wędzona 200g K- serek wiejski 150 g poproszę o ocenę, i gdyby ktoś pomógł mi obliczyć ilość kalorii w moim jadłospisie. Nigdy nie liczyłam kalorii, a jestem ciekawa ile mniej więcej spożywam...
|
#4547 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie
wzdęło mnie i czuję się obżarta ocenicie???? |
|
|
|
#4548 |
|
Zadomowienie
|
Moje U
I. Pół dorsza wędzonego, serek homo, jabłko II. Szklanka maślanki jabłkowej, dwie kromki razowca z serem wiejskim III. Mało jogurt naturalny IV. Trzy kromki razowca, dwie z serkiem wiejskim, jedna z żółtym) mały kawałek pieczonej ryby, pół dorsza wędzonego (ten dorsz ogólnie był dość niewielki) - posiłek rozciągniety w czasie bo głodna byłam to dobierałam, już nic nie będzie dzis bo chce się wcześnie położyć spać - postaram sie od jutra jeść więcej w ciagu dnia żeby nie czuć sie głodnym po uczelni ![]() Może ktoś ocenić? ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- No faktycznie bardzo dużo zjadłaś żeby czuć się obżarta ![]() To oczywiście ironia
Edytowane przez LilyHoney Czas edycji: 2010-03-02 o 18:14 |
|
|
|
#4549 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje dziewczynki
![]() LilyHoney : okej nic sie takiego nie stalo ![]() Kikus ;*** dzieki twoim bacikom jem teraz normalnie ty moj wzorze ;*Moje Pyszne U : Sn: jajecznica z 3 jajek na szyneczce i cebulce , grahamka 100g z masełkiem : jedna połowka z serkiem zoltym , sczypiorkiem , pomidorkiem , druga z serkiem topionym smietaknowym i ogorkiem kiszonym , pomaranczka , herbatka malinowa 2sn: jogurt pitny truskawkowy 330g , bułka z śmietaną O: 2 duże grube naleśniki ( kocham ;d ) jeden z twarozkiem ( ser biały , smietana 12% , szczypiorek ) , drugi posmarowany duzym monte P: kakao na szklance mleka 1,5% , paczka paluszkow z sezamem 70g , jogurt naturalny 150g z garscia mieszanki studenckiej K: dwie kromki razwoca z maselkiem : jedna z szyneczka i ketchupem , druga z serem zoltym i pomidorkiem , serek wiejski 200g 2 jabluszka , pomaranczka i jak?
|
|
#4550 |
|
Raczkowanie
|
R
przed sniadaniem: duze,soczyte(puszne ) jabłuszko sniadanie: jog nat 135 g z 2 garsciami musli(platki owsiane,pszenne itd,rodzynki,susz jablka), posiekane 4 migdaly, 4 orzechy wloskie, 5 malin 2 sniadanie: srednia grahamka 1/2 - z salata, poledwicą, papryką i migdalami, 1/2 - szynka i pomidor; duze jablko obiad: miseczka kremu ze szpinaku + salatka orientalna z grilowana wolowina,salata,marchewka ,kielkami,pomarancza i ananasem - SaladStory kolacja: serek wiejski z pomidorem, listkami swiezej bazyli, jednodniowy sok marchewkowy ocenicie? ![]() |
|
|
|
#4551 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4552 |
|
Zadomowienie
|
a czy moje U ktoś może ocenić???
![]()
|
|
|
|
#4553 |
|
Zakorzenienie
|
kakaukowa dziękuję baaardzo !!
Obiad to było na oko pół torebki ryżu, tej kury to strasznie mało było, parę kawałków, i odrobina warzyw... średnio, ale tylko to miałam możliwość kupienia dziś na uczelni. ok.3200 kcl... chyba za dużo jak na R ? Dodam tylko, że ćwiczę na zmianę aerobowo i siłowo...
|
#4554 |
|
Zadomowienie
|
Śniadanie:
bułka grahamka:
II Śniadanie: twarożek lekki+ łyżeczka dżemu wiśniowego+ 2 łychy otrębów pszennych granulowanych z żurawiną, kawa z mlekiem Obiad: zupa pomidorowa z makaronem i gotowaną marchewką Podwieczorek: jabłko Kolacja: mała bułeczka sojowa
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4555 |
|
Rozeznanie
|
utrzymanie
z góry dzięki za ocenki
|
|
|
|
#4556 |
|
Raczkowanie
|
przepraszam za tego OT od razu
ale chcialam sie z Wami podzielic moim odkryciem ...dziaj udalam sie na zakupki bo chcialam zakupic Bran Flakes - udalo sieale zeby nia bylo ....PASZKA GRATULUJE!!!!!
|
|
|
|
#4557 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
malo Cytat:
mmmm![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#4558 |
|
Zakorzenienie
|
U.
Śniadanie: ciemna bułka z ziarnami z masłem, zielonym ogórkiem, kiszonym ogórkiem, pomidorem i jajkiem na twardo Przekąska: pomarańcza Obiad: pół woreczka białego ryżu z pomidorowym sosem z warzywami Podwieczorek: 2 wafle ryżowe (bananowo-kokosowo-orzechowe) posmarowane naturalnym serkiem homogenizowanym (150g) wymieszanym z łyżką słonecznika, 1 wafel 'na sucho' Kolacja: 130g tuńczyka w sosie własnym z ogórkiem kiszonym i łyżeczką musztardy Byłabym wdzięczna gdyby ktoś ocenił.
|
|
#4559 |
|
Raczkowanie
|
R:
Śniadanie: Owsianka z pięciu łyżek z serkiem homo naturalnym i cynamonem, kawa z mlekiem. II śniadanie: grahamka z pasztetem sojowym, sałatą i rzodkiewką, jabłko. Obiad: Niecałe pół woreczka brązowego ryżu z sosem pieczarkowym, brokuły gotowane na parze, jajko sadzone bez tłuszczu. Podwieczorek: garść migdałów. Kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym. Baaaardzo proszę o ocenę
|
#4560 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję za ocenę. ale musiałaś mnie pomylić z kimś. ja się nie przełamuje. ja jadłam już ładnie i dużo i ciacha i więcej posiłków i w restauracjach i naprawdę nie było czego już przełamywać. właściwie to mogłam jeść dosyć dosyć, a nie tyłam. a teraz miałam napady od roku czasu wróciły, przytyłam w przeciągu miesiąca 10kg i teraz tak skromnie. pierwszy dzień normalniejszy.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

Dzięki za uwagi, postaram się jeść więcej.
), dwa wafle ryżowe ze słonecznikiem tutaj też ok.

Postaram się zastosować. Węgli boję się jak ognia to diecie South Beach, ale jakos się przełamię 

a reszta jw
jeeej nawet nie wiesz jak mnie motywuja Twoje slowa! dlugo sie przelamywalam ale widze ze warto