Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-26, 13:02   #4531
sincarne
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
ja bardzo chętnie naprawdę, wzięłabym jakieś kwiatuszki np. ale moja orto nie ma i nie mów do mnie króliczku - jak byłam mała tak mnie dzieci przezywały i trauma została mi do dziś
no bo, no bo, to miało być "króliczku doświadczalny"

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:05   #4532
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stopka25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy musiała któraś z Was wyrywać 4? Jak to później wygląda? Moja orto mi powiedziała że to idzie w miarę szybko, ale jak zęby mi wejdą w brakujące 4 będę miała przerwę między 2 a 3...tak przynajmniej ją zrozumiałam. Miała któraś z Was taki przypadek? Proszę dajcie znać jak to wygląda i mniej więcej jak szybko to postępuje.
nie wiem czy 4 czy 5, w każdym razie jak byłam państwowo u ortodontki kazała mi ona wyrwać cztery zęby. mówiła że nie ma jak rozsunąć zębów.wtedy totalnie nie miałam miejsca na kła który jeszcze nie wyrósł. była to głupota, bo inna orto(prywatnie) jakoś sobie radzi. ząb wyrósł i szpara jest na 0,5cm.
na twoim miejscu poszłabym do innej orto. wolałabym już mieć hassa albo hyraxa itp ale nie wyrywać zębów, tym bardziej że mówisz że mogą ci przerwy zostać..

Edytowane przez Hebe5
Czas edycji: 2010-03-26 o 13:07
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:26   #4533
Stopka25
Przyczajenie

To była moja 3 orto i powiedziała dokładnie to samo co poprzednie, także musi coś w tym być. I nie chodzi mi o to, że będzie przerwa po zakończeniu leczenia, tylko jak długo w trakcie leczenia, jak założę już ten aparat, będzie widać że brakuje mi zębów? Przepraszam, że tsk dziwnie sformułowałam pytanie, taka jestem zakręcona odkąd świeci słoneczko, że na niczym nie mogę się skupić
Dzięki za szybką odpowiedź

Karadisa a kiedy idziesz wyrwać 4?
Stopka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:27   #4534
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
no bo, no bo, to miało być "króliczku doświadczalny"
Jak to mawia "ta dzisiejsza młodzież" : SPONIO
(chyba, że już tak nie mawia, a ja jestem nieco do tyłu)
Stary 2010-03-26, 14:01   #4535
whenee
Zakorzenienie

heh no więc i ja dołączyłam do grona metalowców heh cieszę się niezmiernie: bo w końcu spełniło się moje marzenie o prostych zębach, do których droga długa...... no ale suma sumarum usunęłam 2 czwórki, wydałam jak dotąd 2 tys. 1,5 za łuk górny i 500 za leczenie zębów. no ale nie narzekam dołączam fotkę aparaciku. heh dziwi mnie że nie mam ligatur, myślałam, że jak mi już ortho założy aparata to będą i gumki:P heh no ale widocznie bez gumek też można i czemu moje zamki są kolorowe? z jednej strony czerwone a z drugiej żółte heh będę dodawać nowe fotki w miarę postępów:P pozdrowienia znad talerza pomodorowej:P w końcu coś zjadłam

PÓKI CO POKONUJE FALE

Edytowane przez whenee
Czas edycji: 2010-03-26 o 14:49
whenee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:09   #4536
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Jestem umówiona na 31.03 na wycisk. Niby dopiero wtedy moja otrodontka bedzie widziała czy tą 4 trzeba usuwać. Zrozumiałam to tak jakby majac wycisk i moje zdjecia rtg mogła zrobic cos w rodzaju symulacji... czy zeby sie zmieszczą. Szczerzę mówiąc to wolę usunąć tą 4 niż 8. Ale całe szczęście 8 zachowam, tylko nie wiadomo co z ta nieszczęsną 4.

Edytowane przez karadisa
Czas edycji: 2010-03-26 o 16:22
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:17   #4537
Pipi180
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Moja ortodontka to specjalistka II stopnia... co to znaczy? To dobrze? Długo czekałyście na założenie aparatu?
to znaczy że jest magistrem, (kojarzy mi się ze studiami II stopnia-magisterskimi);p ;p no to dobrze;]
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 14:23   #4538
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
To była moja 3 orto i powiedziała dokładnie to samo co poprzednie, także musi coś w tym być.
nie no nie wiem jak to wygląda dokładnie pewnie tak.
Cytat:
jak długo w trakcie leczenia, jak założę już ten aparat, będzie widać że brakuje mi zębów?
kilka miesięcy to to potrwa. tak mi się wydaje.
whenee pfff druciki masz ; O a zamki to chyba każdy ma kolorowe;p po kilku miesiącach ten kolor zejdzie
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:24   #4539
karton
Zakorzenienie

Wiecie, wpadłam na pewien pomysł i proszę Was o radę

Wiem na pewno, że mam jedną ósemkę dolną prawą wyrżniętą powiedzmy w 1/4, pierwszą konsultację u orto mam 28.04, mam przynieść jakieś dwa zdjęcia rentgenowskie...
Może mogłabym już teraz usunąć tą ósemkę? Przecież tak czy siak ósemka to zło.

Stary 2010-03-26, 14:56   #4540
zuczek2023
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
nie no nie wiem jak to wygląda dokładnie pewnie tak.

kilka miesięcy to to potrwa. tak mi się wydaje.
whenee pfff druciki masz ; O a zamki to chyba każdy ma kolorowe;p po kilku miesiącach ten kolor zejdzie
Po kilku miesiącach??? Dla mnie to zeszło gdzieś po nie całych 2 tygodniach. Ja to miałam czerwone, niebieskie, zielone i żółte- lepiej jak ligatury kolorowe
Stary 2010-03-26, 15:35   #4541
whenee
Zakorzenienie

heh no to teraz już wszystko wiem i że mam druciki zamiast ligatur, też wiem, i wiem jeszcze że druciki mocniej naciskają na zęby niż ligatury i są precyzyjniejsze, i że stosuje się je przy obracaniu zębów wokół osi no i zęby zaczynają mnie boleć

no ale w sumie się ciesze nie ma co mi się przebarwiać

Edytowane przez whenee
Czas edycji: 2010-03-26 o 15:41
whenee jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 15:56   #4542
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
Może mogłabym już teraz usunąć tą ósemkę? Przecież tak czy siak ósemka to zło.
Może lepiej poczekaj do tej konsutacji. Niech ortodontka zdecyduje. Po co masz sie niepotrzebnie kaleczyć? Czasem jest tak przecież, że 8 nie przeszkadzają a wystarczy usunąć np. 4 - z dwojga złego lepiej usunąc je tak po mojemu A może w ogóle nic nie będziesz musiała usuwać.

Edytowane przez karadisa
Czas edycji: 2010-03-26 o 16:21
Stary 2010-03-26, 16:30   #4543
dygotka8
Zakorzenienie

rzadko bywam,ale może powiecie. Niedawno ze 2 tygodnie temu zdjęłam aparat i mimo,że mam podklejony drucik to dostałam jeszcze płytkę retencyjną. Jak długo wam się zeszło z przyzwyczajeniem się do płytki retencyjnej?? Bo u mnie jest póki co odruch wymiotny mam w tym spać i w ciągu dnia chodzić ze 2 godziny,ale póki co boję się zasnąć,że się albo zaślinię albo będzie mnie mdliło

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 17:15   #4544
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Stopka25 Pokaż wiadomość
To była moja 3 orto i powiedziała dokładnie to samo co poprzednie, także musi coś w tym być. I nie chodzi mi o to, że będzie przerwa po zakończeniu leczenia, tylko jak długo w trakcie leczenia, jak założę już ten aparat, będzie widać że brakuje mi zębów? Przepraszam, że tsk dziwnie sformułowałam pytanie, taka jestem zakręcona odkąd świeci słoneczko, że na niczym nie mogę się skupić
Dzięki za szybką odpowiedź

Karadisa a kiedy idziesz wyrwać 4?
Stopka25 ja mialam wyrwane gorne 4.. i faktycznie dziury po nich sa widoczne.. trojka powoli bedzie wchodzic Ci na miejsce czworki, i z tym idzie tez szpara miedzy 2 i 3.. ale to sie szybko koryguje, takze nie bedzie zle. mnie ogolnie wysuneli zeby do przodu (gore) i szoary mam nbardziej widoczne jak sie usmiecham. niemartw sie pomysl ze lepiej szopara miedzy 2 i 3 niz jedynkami ;D

---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Co do usuwania zebow, to decyduje orto czy 4 czy 5 czy inny zab.. zazwyczaj wyrywa sie 4 lub 5. Wszystko to zalezy od ukladu Twojej szczeki, czy jest duza, szeroka czy na odwrot..
krychaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 17:30   #4545
bambooko
Raczkowanie

Dziewczyny mam do Was pytanie,
Słuchajcie jaki jest zakres obowiązków ortodonty? Wchodzę, zmineia gumki, podkręca drucik i za to kasuje aż 80 zł?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 18:10   #4546
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bambooko Pokaż wiadomość
Słuchajcie jaki jest zakres obowiązków ortodonty? Wchodzę, zmineia gumki, podkręca drucik i za to kasuje aż 80 zł?
emmm ja za kontrolna place 70 zł aczkolwiek nie wiem co na niej bedzie sie dzialo, a do tego nie ,mam gumek
Stary 2010-03-26, 18:17   #4547
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Po miesiącu noszenia i tygodniu, powolutku jakos się to tworzy ,
podoba mi sie iż kieł, przez ktorego mialam kompleksy aby sie usmiechnac zabkami, wchodzi do luku,

aaaale teraz zastanawiaja mnie jedynki! bo mialam lekko ukruszona, ale na poczatku nie roznily sie, az tak! praktycznie tylko bylo widac, ze ona taka jest a teraz poszla do gory... i sie zastanawiam czy tak zostanie i czy bede musieli mi ja dorabiac czy cos? ...??
aczkowliek dziewczyny co nosily aparat, pocieszyly mnie ze tez mialy dziwne akcje na poczatku, a to potem sie wszelkie ustawia, ehhhss.... mial ktos taki problemik? to dopiero poczatek, wiem, wiem, ale zastanawia mnie to

fotki po miesiacu i na drugiej widac jedynki

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-03-26 o 18:26
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 18:23   #4548
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

aaa w ogole po co jest ten cały drucik??? dziś byłąm u mojej orto, aby mi go wyminila,
po orto ktora mi zakldala zamek, ktory sie odczepil-musialapo tyg zalozc mi ponownie nowy w ramach reklamacji- walnela emmm chyba wocha i powiedziala, ze drucik, to ja juz u swojej musze... bez komentarza...
na co moja orto, ze tez mi wielka łaska i że widocznie nie znala sie na tych zamkach co ja mam i trzeba bylo do niej zadzonic, bo zna z Gdańska, co sie takowe zaklada, no ale juz po ptakach, zamek jest, na razie sie trzyma

aaale wlasnie powiedzial ze NIE TRZEBA BYLO SIE FATYGOWAC - az tak bo ja dojechac musialam...
no ale jak to tak, uciety z lewej strony drucik i darowac sobie mialam? (zamek na7odlecial i tamta nier moja orto, przy ponownym zakldaniu obciela go do 6stki) - zapomnialam sie jej zapytac z wrazenia nio i bezplatnie uff

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-03-26 o 18:24
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 18:36   #4549
whenee
Zakorzenienie

Cytat:
Moja ortho bierze za wizyte 70 zł + wymiana gumek, podkręcanie = 100 zł
No ale ciekawi mnie fakt, że słyszałam takie opinie że ta moja ortho nie mówi co będzie robić i raz się płaci te 100 zł a raz więcej. heh no chyba się zacznę pytać co będziemy robić bo bym się chciała przygotować finansowo jak mi wyskoczy z 200 zł a ja w kieszeni ledwo 100 zł i 5 zł na bilet powrotny:P Ale wszystko kwestia zapytania. Czekam więc na następną wizytę do 30.04. I po długim weekendzie:P ehh no ale co zrobisz żeby pięknie wyglądać
Stary 2010-03-26, 18:43   #4550
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ja płace 150... uroki leczenia w 100licy

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
Po miesiącu noszenia i tygodniu, powolutku jakos się to tworzy ,
podoba mi sie iż kieł, przez ktorego mialam kompleksy aby sie usmiechnac zabkami, wchodzi do luku,

aaaale teraz zastanawiaja mnie jedynki! bo mialam lekko ukruszona, ale na poczatku nie roznily sie, az tak! praktycznie tylko bylo widac, ze ona taka jest a teraz poszla do gory... i sie zastanawiam czy tak zostanie i czy bede musieli mi ja dorabiac czy cos? ...??
aczkowliek dziewczyny co nosily aparat, pocieszyly mnie ze tez mialy dziwne akcje na poczatku, a to potem sie wszelkie ustawia, ehhhss.... mial ktos taki problemik? to dopiero poczatek, wiem, wiem, ale zastanawia mnie to

fotki po miesiacu i na drugiej widac jedynki

dlaczego większość aparatek ma ukruszone jedynki? jakaś dziwna tendencja... ja mam malutki rożek ukruszony

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 18:44   #4551
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
Ja miałam kiedyś ułamaną jedynkę (wypadek, potrącił mnie samochód - co lepsze ta ukruszona część wbiła mi się w wargę i żaden lekarz tego nie zauważył...). Poszłam na dosztukowanie i głupia dentystka kazała mi językiem oceniać czy jest już dobra długość. Super, językiem a nie w lustrze, jak i tak wydawało mi się, że jest jej za dużo, przecież byłam po pół roku chodzenia bez połowy jedynki... W każdym razie jedynka wyszła za krótka.
Teraz mam prawie tak samo jak Ty bo jedynki mi się już wyrównały tak jak powinny być no i jedna jest dużo krótsza.
Orto powiedziała, że tę dłuższą i tak będziemy trochę spiłowywać a w tej krótszej wymienimy to dosztukowanie.

Tak więc don't panic

Ja płacę do 150 za łuk

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-03-26 o 18:46
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 18:51   #4552
rudo-zielona
Zadomowienie

Piszę po raz setny:
Każdy orto ma wyliczony koszt całego leczenia. Koszty rozłożone są różnie. Nie płacimy za wymianę gumek/druta/etc. Płacimy przede wszystkim za wiedzę naszego lekarza.
Moja orto bierze 100 zł za wizytę przy dwóch łukach, 80 zł przy jednym. Bez względu na to co wymienia/dodaje. Za leczenie zapłacę ok 6tys i to jest jedyny pewnik.
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 19:33   #4553
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
dlaczego większość aparatek ma ukruszone jedynki? jakaś dziwna tendencja... ja mam malutki rożek ukruszony
No faktycznie... coś w tym jest... ja też tak mam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 19:36   #4554
Niunia20
Rozeznanie

bambooko ja płacę tak jak betti 150 zł i mieszkam w małej miejscowości 60 km od Warszawy... a wizyta standard wymiana gumek czasem drutu i tyle...
Stary 2010-03-26, 19:44   #4555
Pipi180
Raczkowanie

ja sumując całe moje leczenie zaplacę ok 12 tys zł... mniej więcej.. ;|
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 19:54   #4556
rudo-zielona
Zadomowienie

Moja koleżanka też zapłaci ponad 10 tys. Dwa łuki estetyczne + abonament miesięczny w klinice. Nie wiem, czy byłoby mnie stać na aż tak drogie leczenie.
Ile wyjdzie Cię sam aparat Pipi?

Edytowane przez rudo-zielona
Czas edycji: 2010-03-26 o 19:55
Stary 2010-03-26, 19:56   #4557
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość

Ja płacę do 150 za łuk
za 1 łuk? to ile byś płaciła za 2?

Cytat:
Napisane przez Niunia20 Pokaż wiadomość
bambooko ja płacę tak jak betti 150 zł i mieszkam w małej miejscowości 60 km od Warszawy... a wizyta standard wymiana gumek czasem drutu i tyle...

ja 150 za 2 łuki... za 1 - 100 a Ty płacisz za 1 czy za 2?

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 20:09   #4558
milutek
Wtajemniczenie

ja sobie wyliczyłam że jeżeli moje leczenie potrwa 24 miesiące, jeżeli cena za wizytę sie nie zmieni - 70 zł, to cena za całe leczenie + aparat kryształ oba łuki = 6080 zł.
(licząc 70 zł co miesiąc, a tak naprawdę jest to co 5-6 tyg) no i w sumie dojazdy 60 km też powinnam dodać

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
za 1 łuk? to ile byś płaciła za 2? ?
tysiąc dni ma dwa łuki
Stary 2010-03-26, 20:16   #4559
rudo-zielona
Zadomowienie

Milutku moje wyliczenia obejmują dojazdy/piaskowania/szczoteczki i pasty/retencje. Ciekawe o ile mnie orto zaskoczy
Stary 2010-03-26, 20:28   #4560
bambooko
Raczkowanie

rudo-zielona a za piaskowanie płacisz oddzielnie?

Przecież mając aparat , nie mamy możliwości chodzenia do dentysty, w sumie chyba jakiś przegląd czy małe poprawki powinny odbyć się w ramach wizyty kontrolnej, no chyba ,że się mylę.
Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia, wchodzę na 5 minut, 80 złotych mniej a efekty są takie sobie, noszę aparat już 7 miesięcy i jestem średnio zadowolona.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości