Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-15, 20:01   #4531
Ray
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

waniliana ale co za roznica ktory??? oba sa dobre.. to juz kwestia twojego wyboru co tam ci sie podoba
to tylko zel do podmywania nie kupujesz przeciez szarego mydla
Stary 2010-07-15, 20:14   #4532
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Co do plynu to nie wiem czy kupic z Ziaji z kory debu http://www.apte.pl/kategoria/higiena...0_ml/2138.html czy Laktacyd, bo tez ma dobre opinie. A wy jaki kupujecie?
Ja używam cały czas Lkatacydu. No i chyba nie będę zmieniać teraz przed porodem. A ten z Ziaji ile kosztuje?
Stary 2010-07-15, 20:19   #4533
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja używam cały czas Lkatacydu. No i chyba nie będę zmieniać teraz przed porodem. A ten z Ziaji ile kosztuje?
za 500 ml ok 8-9 zloty one sa dosyc tanie. Ja wlasnie Ziaji zawsze uzywam i zadowolona jestem.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 20:20   #4534
cellaris
Rozeznanie

Bordowa eee no waga dzidzi w porządku, jeszcze z 5 tyg. w brzusiu posiedzi to myśle że jakieś 1,5 kg. przybierze

Dra ja z tych mamuś schizowatych więc mając do wyboru brudne ściany albo malowanie to wybrałabym pierwszy wariant. My w ubiegłym tygodniu malowaliśmy mieszkanko zwykłymi farbami duluxa, to ja się z domu exmitowałam i wróciłam 3 dni po malowaniu, mimo ze te farby wogóle nie śmierdziały jak sie malowało. A może poproś jakiegoś kuzyna, brata czy znajomego ? Nie dość,ze ci pomoże to jeszcze na ambicję tż0towi wejdziesz
waniliaania dzięki za info o tantum. To ja kupię wodę w butelce 0,7 z dzióbkiem i będę rozpuszczała. Chociaż u mnie to cc będzie więc nie przewiduję większych problemów.

U nmnie minimalnie się ochłodziło, mała z godzinkę pofikała i znów śpi, no ale mnie troszkę uspokoiła.

Dziewczyny mam mego problem, chciałam kupić na początek kołyskę dla małej zamiast łóżeczka bo mamy dwa pokoje, jeden minimalutki i ten przeznaczyliśmy dla Martusi,ale na noc chcę ja mieć przy sobie. Najpierw była opcj kupienia łóżeczka na kółkach żeby na noc przewozić ją do nas,ale okazało się,że nie wyrobimy się na zakrętach w przedpokoju więc stwierdziłam,że kołyska to fajna sprawa. No i jak weszłam na all to okazało się,ze odległość między podłogą,a dnem kołyski to 50cm. Wydaje mi się,że to nisko bo nawet jak dam materacyk to razem jakieś 56-57cm od podłogi będzie i co ? Kurcze tak nisko bym się schylać musiała do dzidzi? A na jakiej wysokości wy macie w łóżeczkach dno? Chodzi mi o odległość od podłogi do dna łóżeczka. Bo może mi się wydaje,że to tak nisko?
Stary 2010-07-15, 20:34   #4535
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dla dziewczyn ktore beda rodzily na Ujastku. Polozna powiedzila na SR ze z kosmetykow mamy zabrac:
1. krem ALANTAN lub LINOMAG
2. chusteczki nawilzone, obojetne jaka firma
3. Pieluchy- liczyc po 15 na dobe, rozmiar od 2-5 kg (na stronie internetowej byly wieksze napidsane ale zapytalam)

Czy wiecie moze o jakiejs promocji na proszek do prania lub pieluszki? Jezeli cos zauwazycie to prosze o info.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-07-15 o 20:40
Stary 2010-07-15, 20:46   #4536
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Dla dziewczyn ktore beda rodzily na Ujastku. Polozna powiedzila na SR ze z kosmetykow mamy zabrac:
1. krem ALANTAN lub LINOMAG
2. chusteczki nawilzone, obojetne jaka firma
3. Pieluchy- liczyc po 15 na dobe, rozmiar od 2-5 kg (na stronie internetowej byly wieksze napidsane ale zapytalam)

Czy wiecie moze o jakiejs promocji na proszek do prania lub pieluszki? Jezeli cos zauwazycie to prosze o info.
Ja kupiłam proszek do prania Dzidziuś ok. 13,50 w realu oraz płyn do płukania Dzidziuś (trzeba patrzeć bo są dwa rodzaje, dla niemowląt i dla dzieci pow. 3 lat). A pieluchy zamierzam kupić marki bella ok. 30 zł i to są właśnie dla noworodków, z wycięciem na pępek.
Stary 2010-07-15, 20:56   #4537
elenka1
Rozeznanie

Otóż moje 15 kg weszło w nogi zawsze miałam suchutkie, zgrabne a teraz... troszkę sie zmieniły no i w boczki...
a powiedzcie jak używać tego tantum rosa bo wyczytalam ze to najlepiej jak sie dostanie do środka a nie myc tak jak płynem do higieny intymnej

ja na weekend jade na mazury, moja ciocia ma tam domek akurat blisko grunwaldu więc TZ z reszta facetów którzy jada to pojda obejrzec bitwe a kobitki będa sie opalały w sumie tylko 2 dni ale zawsze cos

OLA 6.10.2010

Edytowane przez elenka1
Czas edycji: 2010-07-15 o 20:58
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 21:05   #4538
malwina1204
Rozeznanie

ja uzywam od pol roku Lactacyd i nadal bede go uzywac kosztuje ok 15zł ale jest wydajny pachnący

elenka1 moze i 15kg ale wygladasz swietnie,mi to poszlo w tylek i nogi ale już wycwiczylam i juz jest super zawsze mialam boczki a teraz brzusio poszedl do gory boczków nie ma jak narazie przynajmniej nie jestem rozlana czyli brzusio rozlany tylko zgrabny u ciebie tez to widze

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 21:38   #4539
Majka232
Zakorzenienie

Cześć

naked, gabisun, mszu, elenka
- fajne brzuszki i te malutkie i te dużutkie

Dziś pół dnia przespałam, bo musiałam wstać po 7 i wybrać się na 8.30 do szkoły rodzenia.
Dziś się dowiedziałam, że nie wolno za często brać nospy, bo może ona wywoływać zwiotczenie mięśni u dzidzi. Wydaje mi się, że trzeba by ją brać bardzo długo i dużo, żeby wywołała aż tak negatywne skutki. Ja brałam raz 2x1 tabl. nospy forte przez ok. tydzień, a tak to z 3 razy po 1 tabl. jak mi sie brzuszek spiał i bolał.

Zdecydowaliśmy się na zakup lateksowego materaca do łóżeczka http://allegro.pl/item1087222642_mat...aloe_vera.html
Macie jakieś opnie na jego temat?

Używanych ciuszków nie kupuję, ale mam pożyczone od koleżanki i dostanę kilka ze Stanów (tam za 1-2 $ można dostać super rzeczy).
Muszę się zebrać i zamówić kolejne rzeczy dla dzidziusia-butelki, smoki, laktator itp. (jakie wy zamówiłyście?) Ja myślałam nad laktatorem ręcznym Avent, butelkami: Tommee and Tippee 150ml i Avent 125ml, nie wiem jakie smoki (te uspokajające) zamówić...?
Ubranka zamierzam poprać ok.1,5-2 m-ce przed terminem porodu. Wózek chcemy zamówić też w drugiej połowie sierpnia (bo od daty zakupu liczy sie gwarancja), nianie elektroniczną jeszcze bliżej porodu.

Płyn do higieny int. - u mnie od kilku lat Laktacyd (są jakieś 2 nowe rodzaje). Podobno trzeba zmieniać co jakiś czas...
Ufam tylko takim aptecznym a nie typu Soraya czy Avon.

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-07-15 o 21:40
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 22:12   #4540
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Pytam się na koniec "nadal dziewczynka?" a on na to "jakie nadal? Dziecko jest tak ułożone, że nic nie widać. Można tylko gdybać, że dziewczynka, bo jajek nie widać, ale właściwie to nie widać nic." I teraz mam zagwozdkę Czy dziewczynka, czy jednak nie
hehe przynajmniej będziecie mieć niespodziankę

Cytat:
ja ostatnio w tesco kupiłam paczkę Pampersów 2-5 kg wiem, że byly tańsze, ale ceny nie pamiętam. Kupiłam też proszki Lovela, przecenione niestety tylko o 1 zł

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Otóż moje 15 kg weszło w nogi zawsze miałam suchutkie, zgrabne a teraz... troszkę sie zmieniły no i w boczki...
a powiedzcie jak używać tego tantum rosa bo wyczytalam ze to najlepiej jak sie dostanie do środka a nie myc tak jak płynem do higieny intymnej

ja na weekend jade na mazury, moja ciocia ma tam domek akurat blisko grunwaldu więc TZ z reszta facetów którzy jada to pojda obejrzec bitwe a kobitki będa sie opalały w sumie tylko 2 dni ale zawsze cos
tantumem najlepiej krocze pryskać
Stary 2010-07-15, 22:39   #4541
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Gabisun pozazdrościć tylko takiego brzucha, rzeczywiscie wrócisz do swojej figury szybciorem
Naked Twój brzucholek super, wyglądasz jakbyś za chwilę miała pęknąć
Mpik, Mszu Wasze też urocze

Dziewczyny czy macie zamiar kupic saszetki Tantum rosa ???? do przemywania pochwy, jeśli tak to ile ???
i jaki żel do higieny intymnej macie zamiar spakować????
dziękuję twój brzucholek też uroczy ja kupiłam dwie saszetki tantum rosa, rozrobię sobnie do szpitala do butelki z dzióbkiem a żel to lepeij nie testować niczego nowego świeżo po porodzie, lepiej wziąć płyn/żel który zawsze używamy bo wiadomo, że nie wywoła uczulenia i nie podrażni

Cytat:
gabisun Ja też odniosłam wrażenie, że brzuch Martuchy jest niżej ..
Dałabym sobie rękę uciąć, że widziałam Cię dziś na USG Gdybyś tylko była z mojego miasta...

No i jeszcze dodam, że w 33 tygodniu moja mała waży 2090g To dużo czy mało?
a wyglądałam dobrze czy źle? ja we wrocku ostatni raz byłam na obronie, więc może mam jakiegoś sobowtóra
no to Martucha chyba już niedługo...
Dokładnie tyle samo ważyło maleństwo mojej koleżanki w dniu porodu ( poród w 33 tyg.) musisz sprawdzić na tej siatce centylowej ale myslę,że to jest w sam raz

Jeśli chodzi o mydło szare to są różne opinie, bo ono jest zasadowe, a najlepszy odczyn w pochwie to kwaśny ( naturalna ochrona przed infekcajmi ). Ja w ogóle nie wyobrażam sobie mycia tych okolic świeżo po porodzie żelem w ogóle nie wyobrażam sobie dotknąć się w tym miejscu

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 04:47   #4542
cellaris
Rozeznanie

Heloł, od dwóch godzin przewracam sie z boku na bok i mam dość...kolejna nieprzespana noc od tygodnia
No nie wiem za gorąco nie ma, komary nawet mi dzisiaj w miare odpuściły,a ja co? Doopa spałam od 00:30 do 2:30 i koniec. To chyba hormony bo innego wytłumaczenia brak. Zaraz zrobie tż śniadanko i obudze go do pracy, a sama mykam do mamci

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Dziś się dowiedziałam, że nie wolno za często brać nospy, bo może ona wywoływać zwiotczenie mięśni u dzidzi. Wydaje mi się, że trzeba by ją brać bardzo długo i dużo, żeby wywołała aż tak negatywne skutki. Ja brałam raz 2x1 tabl. nospy forte przez ok. tydzień, a tak to z 3 razy po 1 tabl. jak mi sie brzuszek spiał i bolał.
EEEE nie sądzę, nospa jest słaba, nawet forte, poza tym działa tylko na wybrane mięśnie gładkie gł.macice i mięśnie układu moczowego. To już magnez w dużych ilościach jest bardziej rozkurczowy/zwiotczający i działa na wszystkie mięśnie i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Więc nie ma się co martwić o zwiotczenie mięśni naszych dzieciaków. Jeśli chodzi o mięśnie i przewodnictwo to jestem "prawie expertem" więc uwierz nie ma się co martwić

Co do płynów ja mam ziaję i jestem zadowolona więc pewnie ten wezmę.
Stary 2010-07-16, 06:18   #4543
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Hello z rańca
Właśnie wyprwiłam mojego mężusia do Pracy do.. Gdyni
Znów pojechał na 10dni zarobić. Wziął urlop z pracy, aby jechać do pracy. wraca prawdopodobnie dopiero 26ego, wtedy też przyjeżdza moja mamcia na dwa miechy z Grecji..
Pawcio wyjedzie jeszcze raz przed porodem w sierpniu ale to na dłużej.. ale wtedy juz mamcia bedzie i tak smutno mi nie będzie

Ledwo co wyjechał a mi smutno strasznie- zostajemy z Malutką same przez tylle dni (((((

cellaris - bidulko, szkoda, że się nie wyspałaś..
Ja dziś wyjątkowo przespałam całą noc od 22.30-5.30 więc sama się sobie dziwie, że nawet na siusiu nie wstałam..
Stary 2010-07-16, 07:35   #4544
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
[B]
Dziś pół dnia przespałam, bo musiałam wstać po 7 i wybrać się na 8.30 do szkoły rodzenia.
Dziś się dowiedziałam, że nie wolno za często brać nospy, bo może ona wywoływać zwiotczenie mięśni u dzidzi.

Muszę się zebrać i zamówić kolejne rzeczy dla dzidziusia-butelki, smoki, laktator itp. (jakie wy zamówiłyście?)
Ja butelki i laktator mam z Aventu. Kupowalam wszystko jednej firmy aby pozniej pasowalo do laktatora

Co do Nospy to tez to slyszalam, mam siostre lekarke i zabronila mi brac, gdyby mi lekarka chciala przepisac. No ale lekarze przepisuja a pewnie co lekarz to inna opinia. Co innego tez jak ktos ma tez jakies problemy.
Mi tez moja ginka przepisala ASPARGIN 3*2 tabletki bo mialam bole na dole brzucha, to tez mi zabronila brac takiej ilosci i biore jedna tabletke raz dziennie i zupelnie mi pomoglo, bo od miesiaca nie mialam bolu zadnego. Ale to jest pewnie tak ze siostra sie bardziej mna przejmuje....wiec pewnie dlatego pilnuje mnie aby czegos nie brac.

---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ----------

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
tantumem najlepiej krocze pryskać
ale jak pryskac? czym?

Czas edycji: 2010-07-16 o 07:39
Stary 2010-07-16, 08:06   #4545
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do plynu to nie wiem czy kupic z Ziaji z kory debu czy Laktacyd, bo tez ma dobre opinie. A wy jaki kupujecie?
ja od dawna kupuję Laktacyd, więc nie mam zamiaru zmieniać teraz przyzwyczajeń

Cytat:
hehe to co by było, gdybyś wstawała codziennie o 6 do pracy tak jak ja
ja biorę nospę od 1,5-2 miesięcy, najpierw zwykłą 3*1, teraz forte 3*1. Do tego maksymalną zalecaną na opakowaniu dawkę magnezu. No cóż- niestety czasem trzeba się faszerować lekami. Mnie brzuch mocno się napina, no-spa pomaga tylko trochę, ale moja lekarka twierdzi, że nie powinnam odstawiać tabletek, bo jest duża szansa, że skurcze się będą nasilać i wtedy dopiero będzie problem (dziś zaczynam 33tc). No i pewnie będę musiała łykać tabletki prawie do końca ciąży
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 08:29   #4546
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dziewczyny bo tak sie zastanawiam- jak bedziecie praly ciuszki dla maluchow to wszytskie czy tylko te rozmiar 56,62? bo ja sie zastanawiam, czy jest sens pracy 68 i wieksze a mam tez takich ciuszkow troche. Uzywane (co mam od kuzynki)upiore napewno, ale mam tez duzo takich nowych i nie wiem czy jest sens juz teraz ich prac (bo mozna je wyprac pozniej)

I jeszcze sie zastanawiam nad spirytusem do pielegnacji pepka- czy lepiej kupic takie gaziki od razu nasaczone, czy osobno gaziki i osobno spirytus (tylko czy spirytus taki kupie w aptece?)

Czas edycji: 2010-07-16 o 08:34
Stary 2010-07-16, 08:40   #4547
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Lenka to ja też tak mam, ale nospy nie biorę, ostatnio tylko brałam coś na zgagę bo miałam straszną i migdały nie pomogły. Piersi mnie właśnie wogóle nie bolą... Dziękuję za szybką odpowiedz, uspokoiłaś mnie, czyli to chyba normalne z tym brzuszkiem. Buziole dla Ciebie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Nie..chyba nie..mysle że to poszewka na kołerke...
zazwyczaj tak pokazane są całe komplety na allegro..
Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
większość tych ochraniaczy, które można kupić np na alledrogo jest tylko na szczebelki- tylko tak wygląda, że zakrywają materac, bo z reguły na tych zdjęciach jest też pościel w takiej samej kolorystyce, którą można kupić na innych aukcjach
To dobrze, dzięki za odpowiedź

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ray a kto powiedział, że to są już łóżeczka naszykowane dla maluchów ja wszystko założyłam żeby obejrzeć co kupiłam i jak to wygląda, wczoraj wyprałam i kołderka na razie powędruje z powrotem do pokrowca a meteracyka nie wypakowywałam, nadal jest w folii, więc co ma się zakurzyć? a tak poza tym to wszystko byłoby prostsze gdybysmy miały 100% pewności, że dwa tygodnie przed porodem to będą faktycznie dwa tygodnie. A przecież w terminie mało kto rodzi ja wolę mieć wszystko naszykowane na 37 tydzień czyli za 3,4tygodnie, więc wcale nie jest tak za wcześnie według mnie
Też tak myślę. My jak na razie złożyliśmy tylko łóżeczko i tak sobie stoi, ale nie przeszkadza mi to czy się kurzy czy nie, potem je przetrę. Jak dzidziuś będzie w nim przez najbliższe miesiące leżał, to też się przecież będzie tak samo kurzyło.

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ja pożegnałam się na jakiś czas z pierścionkiem zaręczynowym. Obrączkę narazie noszę, na noc zdejmuje (od 3 dni metodą na mydło) i rano zakładam. Na razie daję radę bo też nie wyobrażam sobie chodzić bez obrączki, jestem przyzwyczajona.

Są takie np. ten.
http://www.allegro.pl/item1118330639...czko_nowy.html

Nie zasłania prześcieradła, jest na same szczebelki.
Dzięki, właśnie o to mi chodziło
Co do obrączki, to ja nie mogę założyć, puchną mi palce od kilku dni..
Stary 2010-07-16, 08:54   #4548
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość

Też tak myślę. My jak na razie złożyliśmy tylko łóżeczko i tak sobie stoi, ale nie przeszkadza mi to czy się kurzy czy nie, potem je przetrę. Jak dzidziuś będzie w nim przez najbliższe miesiące leżał, to też się przecież będzie tak samo kurzyło.
Ja uważam tak samo, zresztą fajnie na serduchu się robi, jak się patrzy na łożeczko
ja zamowilam posciel wczoraj i teraz będe czekała na paczkę Skusiłam się na rózową, mam nadzieje, ze Moja Milenka będzie Milenką ehhe
Co do obrączki, to ja nie mogę założyć, puchną mi palce od kilku dni..
Tez tak mam.znalazlam w moim kuferku jakas stara,dużąą obraczke, nawet nie złota i czasem nosze. Uwielbiam pierscionki i inna bizuterie a teraz jakos głowy do tego nie mam
Mężuś dzownił, że już przejechał ponad 100km ..
Tęskno mi już za nim...
Stary 2010-07-16, 09:13   #4549
martynka81
Rozeznanie

Dzień Dobry

Cellaris - ja też się dziś nie wyspałam, niby spałam ale z przerwami i jak się rano obudziłam to cała opuchnięta, rączki, nóżki no i twarz, wyglądam jakbym wczoraj balowała......

Mpik - oj no to nie fajnie że Ci tak smutno, ale zawsze jest wizaz, no i na pewno szybciutko zleci te kilka dni i zanim się obejrzysz mąż będzie w domku

Szczęśliwa, Lenka - ja też nie mogę obrączki założyć, choć to zależy od dnia, ale dziś na pewno nie założę

dla wszystkich

Mój Mały jakiś dziś leniwy z rana chyba przez ten gorąc.
Chyba pojadę później nad zalew ze szwagierką i jej dziewczynkami, przynajmniej sobie przy wodzie posiedzę w cieniu

Miłego dnia dziewczynki
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 09:18   #4550
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

No, wreszcie was nadrobiłam.. Tak mi się nie chce ostatnio siedzieć przed kompem- zwłaszcza że miałam gości, 3 dni była u mnie mama z małym braciszkiem, mamy mnóstwo super zdjęć- wrzucę potem do albumu

Te upały są okropne- nie mogę spać po nocach:/ A ostatnio w nocy miałam takie boleści i twardniał mi brzuch, że myślałam że rodzę..

A z przyjemniejszych rzeczy - mam za sobą pierwszą jazdę naszym autkiem Wreszcie się odważyłam jechać, i to w nocy
Stary 2010-07-16, 09:21   #4551
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
a ja tż ostatnio tak nakrzyczałam,ale nic nie dało

nic sie nie stanie jak troche sie zamoczysz
ja ostatnio pływałam w jeziorku,
No przykra sprawa z mężulem...
a co do basenika,to chyba se kupię,a co

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam mego problem, chciałam kupić na początek kołyskę dla małej zamiast łóżeczka
ja tam się na kołyskach nie znam,ale wszystkie jakie widziałam do tej pory były niskie(może po to,żeby dzidek nie wypadł),a w łóżeczkach są 3 poziomy wysokości.na początku dzidek jest wysoko,a potem jak rośnie to się obniża

Cytat:
ale jak pryskac? czym?
No możesz sobie rozrobić tantum w jakimś pojemniczku z rozpylaczem,albo buteleczce po wodzie mineralnej z dziubkiem i tak sobie pryskać

9 rano,a u mnie juz 35 stopni...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 09:56   #4552
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
No więc tak. Dołączam do sierpniówek ...
Termin porodu przesunięty na 31 sierpnia.
Główka "wyprzedza" resztę o tydzień, a kość udowa jest do tyłu o 2 tygodnie ... Ale pan doktor mówi, że wszystko w porządku. Ułożenie niestety miednicowe
Pytam się na koniec "nadal dziewczynka?" a on na to "jakie nadal? Dziecko jest tak ułożone, że nic nie widać. Można tylko gdybać, że dziewczynka, bo jajek nie widać, ale właściwie to nie widać nic." I teraz mam zagwozdkę Czy dziewczynka, czy jednak nie
Bordowa- ale jaja! Przesunal ci gin termin? Kurcze, w sumie to fajnie nie? Mojego jak sie spytalam o taka mozliwosc, to wykluczyl zupelnie jakiekolwiek ruchy z terminami. Wiec Olek moze urosnac jak gigant, ale rodzony bedzie w terminie wyznaczonym w marcu A mi wczesniej by nawet odpowiadalo
Z dziewczynka niepotwierdzona to moze byc roznie jeszcze ci sie moze w siusiaka zamienic

Cytat:
Heloł, od dwóch godzin przewracam sie z boku na bok i mam dość...kolejna nieprzespana noc od tygodnia
No nie wiem za gorąco nie ma, komary nawet mi dzisiaj w miare odpuściły,a ja co? Doopa spałam od 00:30 do 2:30 i koniec. To chyba hormony bo innego wytłumaczenia brak. Zaraz zrobie tż śniadanko i obudze go do pracy, a sama mykam do mamci
Cellaris- ale masz masakre z tym spaniem... nie zazdroszcze. Moze jakas meliska na noc albo cieple mleko?
Ja wczoraj poszlam spac o 23 a wstalam o 8.40, rekord normalnie. Pecherz mnie nie goni w nocy i grzecznie czeka do rana
Co do plynow to ja uzywam Perfecty Mama i mam jedna butle od jakis 2lat Ona ma kwas mlekowy i kore debu. Jest ok!

A u nas w nocy padalo, teraz co prawda juz nie widac i nie czuc, ale troche lepiej mi na swiadomosc wplynal sam fakt deszczu.

Mam dzis wizyte u gina, ale samotna, bo moj TZ nie urwie sie z pracy
juz widze jak sie tam dokulam klejaca i sapiaca i spockana, a mam tyle kwestii do omowienia Najwiecej z ta cesarka.
Lece kawke robic
Stary 2010-07-16, 10:05   #4553
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

hej Brzuchatki, własciwie to mam pytanie... czy któraś z Was potrafi mi wyjaśnić dlaczego należy prać nowe ciuszki dla niemowlęcia??

Ja dostałam poki co multum uzywanych, ale wyprałam je w zwyklym proszku ARIEL PRO ZIM i wypłukałam w LENORZE, bo mialam wrazenie, ze zalatują mi lumpeksem... ale nowe ciuszki, są mieciutkie, i nie pachną brzydko... czy te "proszki dla dzieci" to aby nie jakis marketing, zdzierajacy z biednych rodzicow kolejne pieniądze?

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-07-16, 10:14   #4554
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
za 500 ml ok 8-9 zloty one sa dosyc tanie. Ja wlasnie Ziaji zawsze uzywam i zadowolona jestem.
Ja może sobie wypróbuje go, bo jest tańszy jak widzę od Lactacydu

Cytat:
dziękuję twój brzucholek też uroczy ja kupiłam dwie saszetki tantum rosa, rozrobię sobnie do szpitala do butelki z dzióbkiem a żel to lepeij nie testować niczego nowego świeżo po porodzie, lepiej wziąć płyn/żel który zawsze używamy bo wiadomo, że nie wywoła uczulenia i nie podrażni
Po porodzie to na pewno nie jest dobrze zmieniać, ale teraz jest jeszcze trochę czasu na testy

Cytat:
Dziewczyny bo tak sie zastanawiam- jak bedziecie praly ciuszki dla maluchow to wszytskie czy tylko te rozmiar 56,62? bo ja sie zastanawiam, czy jest sens pracy 68 i wieksze a mam tez takich ciuszkow troche. Uzywane (co mam od kuzynki)upiore napewno, ale mam tez duzo takich nowych i nie wiem czy jest sens juz teraz ich prac (bo mozna je wyprac pozniej)
Ja wypiorę wszystkie. Kupiłam w Ikei pudełka i poskładam do nich żeby się nie kurzyły, a to do szafy i będzie wyprane od razu na zapas. Bo tak to nie chcę, że trochę mam wypranych, trochę niewypranych, poza tym czy ja np. za pół roku będę pamiętać, które prałam a które nie? Nie sądzę

Cytat:
I jeszcze sie zastanawiam nad spirytusem do pielegnacji pepka- czy lepiej kupic takie gaziki od razu nasaczone, czy osobno gaziki i osobno spirytus (tylko czy spirytus taki kupie w aptece?)
Ja niczego nie kupuję do pielęgnacji pępka. Moja mama mi mówiła, że najlepiej to przemywać tylko zwykłą wodą, ewentualnie wodą utlenioną i uważać, żeby nie zakazić i nie rozmoczyć, bo wszyscy się tak martwią tym pępkiem, a po tygodniu zostanie sam strup, który potem odpadnie i ponoć nie ma się czym tak przejmować.

Jeśli chcesz kupić spirytus to mi położna mówiła żeby stosować spożywczy a nie apteczny
Stary 2010-07-16, 10:20   #4555
gabisun
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:

ja prałam 68 też wrzuciłam za jednym zamachem z resztą ubranek. W ogóle część 68 jst identyczna jak 62, więc najlepiej poprzykładaj i porównaj wielkością, bo na metkę nie ma co patrzeć

A do pępka mam octenisept i gaziki jałowe. Kupiłam dla męża większą ilość ( bo jest po zabiegu i robię mu opatrunki 2xdziennie) i akurat zostanie dla małej

Mpiczku wytrzymasz tą rozłąkę wiem co to znaczy, bo tż często wyjeżdżał do pracy na wakacje do Niemiec, jak jeszcze nie byliśmy małżeństwem i to był koszmar. Będziesz miała niedługo mamcię przy sobie, więc na pewno nie będzie ci smutno

A co do nospy to nie sądzę, żeby lek często przepisywany "w razie czego" i w ciąży zagrożonej miał zły wpływ na dziecko. Trzeba by było chyba tonami to jeść. A magnez ja biorę 6 tabletek dziennie i musiałam mieć niezły niedobór, bo dopiero po miesiącu brania już nie wierzgam nogami w nocy jak bym brała jedną tabletkę tak jak jest na opakowaniu to bym ją mogła co najwyżej w sobie ją wsadzić

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 10:25   #4556
tulumka
Raczkowanie

Cytat:

Pranie większych ubranek można sobie odpuścić na razie. Spirytus można kupić w monopolowym i rozcieńczyć. Nie pamiętam niestety w jakiej proporcji. Zamiast gazików lepsze są patyczki do uszu, łatwiej dotrzeć do zakamarków. Jeśli chodzi o leko saszetki to podobno kompletnie do bani.

Cytat:
Ja w ogóle nie wyobrażam sobie mycia tych okolic świeżo po porodzie żelem w ogóle nie wyobrażam sobie dotknąć się w tym miejscu
Ja podobnie. Żel jakiś tam wezmę, ale pewnie skończy się na opłukiwaniu prysznicem i tantum rosa.

My też mieliśmy odnawiać pokój dziecięcy. Niestety nie mamy gdzie się z synem eksmitować. Chyba przykleimy tapetę narazie

Ktoś pytał o materac z all. Ja właśnie kupiłam ten z hevea. Jest super moim zdaniem. Szkoda, że to wydatek na krótko.

Ja mam dużo ciuszków z ciuchladów. Bardzo często są dobrej jakości.

Jeśli chodzi o pranie to być może upiorę wszystko w normalnym proszku tylko wypłuczę raz lub dwa dodatkowo. Tylko płyn zmiękczający kupię dla dzieci. Skład proszku E jest prawie identyczny z tymi środkami dla dzieci, a tańszy.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
hej Brzuchatki, własciwie to mam pytanie... czy któraś z Was potrafi mi wyjaśnić dlaczego należy prać nowe ciuszki dla niemowlęcia??

Ja dostałam poki co multum uzywanych, ale wyprałam je w zwyklym proszku ARIEL PRO ZIM i wypłukałam w LENORZE, bo mialam wrazenie, ze zalatują mi lumpeksem... ale nowe ciuszki, są mieciutkie, i nie pachną brzydko... czy te "proszki dla dzieci" to aby nie jakis marketing, zdzierajacy z biednych rodzicow kolejne pieniądze?
Na pewno zdzierstwo, bo niby czemu są droższe skoro są tylko pozbawione niektórych uczulających substancji. Podobnie z płynami/mydłami dla dzieci. Taka akcja jest na oilatum, emolium, a przecież jak dziecko nie ma skłonności do uczuleń to nie ma co wydawać kasy. Ja od początku myję syna w hipie i jest git. Czekam tylko na promo w hipermarketach, żeby był po 15 zł (robię zapas, żeby starczyło do następnej promo), a nie 25zł. Aha podobnie jest z chusteczkami baby active. Raz na jakiś czas jest sześciopak na pormocji za 25zł.

Edytowane przez tulumka
Czas edycji: 2010-07-16 o 10:37
tulumka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 10:28   #4557
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

cellaris: ja też marnie dziś spałam za gorąco, za duszno, cała mokra i co 2 godz wstawanie do łazienki.. oj niefajnie

Mpik82: Mężusiowi pewnie tym bardziej smutno i tęskno będzie, w końcu do on Was musiał zostawić. Nie martw się kochana, czas szybko zleci, a wpadną dodatkowe piniążki, które z pewnością będzie na co wydać

waniliaania2009: trzeba kupić sobie taki spryskiwacz np w sklepie ogrodniczym do kwiatów i w tym rozrobić. Ja tam wypiore ciuszki wszystkie, które aktualnie mam, wyprasuję i poukładam w szafce. Potem na bieżąco pewnie będzie sporo prania i innej roboty

do pielęgnacji pępka już się podobno spirytusu nie używa. Teraz radzą suszyć jak najwięcej, nic sie też nie stanie jak podczas kąpieli lekko sie pępuszek zachlapie. A w razie paprnia stosować Octanisept

mszu- podobno zwykłe proszki mogą wywołać reakcję alergiczną i cieżko potem wytepić taką wysypkę. Prać w tych proszkach należy chociaż te ciuszki, które mają styczność ze skórą najbardziej
Stary 2010-07-16, 10:40   #4558
tifio
Rozeznanie

mszu, ślicznie wyglądacie razem z Nadią.
Ja nie kupuję proszków i płynów specjalnych dla dzieci, bo wydaje mi się to zbyteczne. Będę prała w Vizir Sensitive i płukała w Lenorze Sensitive migdałowym, bo ładniej pachnie niż zwykły.
A nowe ciuszki jak najbardziej będę prała, bo jest na nich straszna ilość bakterii groźnych dla takiego maluszka - nigdy nie wiesz kto i czym je wcześniej dotykał, ile razy spadły na brudną podłogę itp. Nawet jak kupuję sobie nowe ubrania to je najpierw piorę.

Zuziczka, możesz mieć jeszcze szerszy nosek podobno poszerza się przed samym porodem i to znak, że niedługo będziesz rodzić

elenka1, a gdzie te Twoje 15kg?? chyba tylko w brzuszku i to nie wiem jakim cudem... Śliczniutki!

A tantum rosa to się kupuje w aptece czy w sklepie też można??

Ja niestety dzisiejszą noc również zaliczam do fatalnych :/ nie dość, że straszliwie bolała mnie głowa i w końcu musiałam poratować się tabletką, chociaż staram się tego unikać i zdarzyło mi się to dopiero pierwszy raz. W dodatku sąsiedzi mieszkający nad nami wyczyniają jakieś niestworzone rzeczy i z ich balkonu na nasz kapała woda, ale tak głośno, że było to nie do zniesienia. Chodziła, patrzyłam z czego to kapie i niestety przyczyny nie znalazłam, a jakbym zamknęła balkon żeby tego nie słyszeć to chyba bym się udusiła taki gorąc :/

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-07-16 o 10:47
tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 10:43   #4559
abz
Zakorzenienie

Cytat:
elenko ja mam już Tantum rosa kupione 3 saszetki,ale mam problem bo nie wiem w jakiej ilości wody je rozpuścić macie gdzieś ulotkę z tego?
0,5 litra wody

Cytat:
Zaraz Was nadrobię, a teraz zdam relację z USG

No więc tak. Dołączam do sierpniówek ...
I teraz mam zagwozdkę Czy dziewczynka, czy jednak nie
No to będziecie mieli niespodziankę Też bym mogła dołączyć do wrześniówek, ale ja trzymam sie terminu z OM. Bo inaczej to pewnie co wizytę miałabym inny tp. Od samego początku mały jest większy o jakieś 6 dni więc teoretycznie o tyle wcześniej mogę urodzić i biorę to pod uwagę, ale termin pozostawiam jednak bez zmian.

Cytat:
Nie wiem tylko co z zelem do higieny intymnej, bo ja zawsze uzywam z Ziaji, ale slyszalam ze dobry na czas po porodzie jest Lactacyd i kolezanka tez mi zachwalala chusteczki nawilzajace ich- ze bardzo byly jej pomocne po porodzie. Plynu jeszcze nie kupilam- moze dziewczyny jakis poradza kupic...

Kupilam w Carefour miseczki male plastikowe
Ja juz długi czas używam Lactacydu i przy nim zostanę.
Miseczki też mam na liscie wyprawkowej

Cytat:
No i jeszcze dodam, że w 33 tygodniu moja mała waży 2090g To dużo czy mało?
Nie wiem jakie są normy, ale to chyba dobra waga. Dzieciaczki na końcu strasznie szybko przybierają.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Mam ochotę kupić sobie mały basenik dla dzieci i pomoczyć się w nim trochę,bo do jeziora to boję się wejść.Myślicie,że będzie higienicznie jak zamoczę zada w takim malutkim dmuchanym akwenie???
Przecież nalejesz tam czystej wody to spokojnie moze się moczyć

Cytat:
Dziewczyny mam mego problem, chciałam kupić na początek kołyskę dla małej
Kołyski generalnie są niższe także jak sie zdecydujesz to się będziesz musiała schylać

Cytat:

Polewać kroczę tym roztworem. Irygacje się robi tantum rosa, ale to przy jakiś infekcjach czy coś, po porodzie to pewnie ciężko będzie się dotknąc więc polewanie musi wystarczyć.
I zazdroszczę wypadu na mazury

Cytat:
Zależy kto poleca, ale ja sie skupie na spirytusie i osobno na patyczkach kosmetycznych, patyczkiem dokładniej się przetrze pępuszek, ale kilka gazików na pewno też warto mieć

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
A z przyjemniejszych rzeczy - mam za sobą pierwszą jazdę naszym autkiem Wreszcie się odważyłam jechać, i to w nocy
W nocy fajnie się jeździ, bo jest mały ruch

Któraś pytała o urosept, ale widać wcięło mi cytat. Ja tez brałam urosept nawet na początku ciąży. Tak jak piszą w ulotce 3x2tabl, nie zaszkodzi.

Ostatnia noc i wieczór to jakaś porażka. Było tak duszno, ze nie wiedziałam już co ze soba zrobić. Niby zapowiadało sie na deszcz, to popadało dopiero rano i jak to moja mama mówi tylko 20 kropel, parę kilometrów dalej już mocniej pokropiło i z rana było przyjemnie, ale teraz znowu duchota. Siedzę i się topię, bleee.
I do tego ten mój ból nie wiadomo czego, nasilający sie w nocy i jak rano wstaje, to boje się dać krok tak boli. Ja nie wiem czy to faktycznie synek mnie tak uciska. W pon do gina to znowu mu pomarudzę.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 10:45   #4560
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
ja prałam 68 też wrzuciłam za jednym zamachem z resztą ubranek. W ogóle część 68 jst identyczna jak 62, więc najlepiej poprzykładaj i porównaj wielkością, bo na metkę nie ma co patrzeć

Mpiczku wytrzymasz tą rozłąkę wiem co to znaczy, bo tż często wyjeżdżał do pracy na wakacje do Niemiec, jak jeszcze nie byliśmy małżeństwem i to był koszmar. Będziesz miała niedługo mamcię przy sobie, więc na pewno nie będzie ci smutno
Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Mpik82: Mężusiowi pewnie tym bardziej smutno i tęskno będzie, w końcu do on Was musiał zostawić. Nie martw się kochana, czas szybko zleci, a wpadną dodatkowe piniążki, które z pewnością będzie na co wydać
Dzięki dziewuszki za słowa pocieszenia kasa wiadomo sie zawsze przyda!!!

Dziewuszki mam może głupie pytanie w ilu stopniach pierzecie ciuszki??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości