|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Zadomowienie
|
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz
Czy można robić drozdzówke z jabłkami? ja mam pełno jabłek i drożdze ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz
Cytat:
![]() http://www.wielkiezarcie.com/recipe28743.html
![]() |
#4533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez sadze ze ten lekarz bezsensu gada ja akurat nie mam zamiaru nikomu mowic ktora opcja lepsze a ktora gorsze sadze to kazda kobieta musi zadecydowac z swoim lekarzem Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-12-30 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4535 |
BAN stały
|
Dobrze, że moja mama oszczędza mi szczegółów na temat swojego porodu - chyba ze zapytam wprost. Zawsze mówiła że rodziła długo (mnie 10h) ale zdaje się ze nie wspomina tego jako strasznej traumy poza tym że narzekała na bóle krzyżowe. Aha, no i przy siostrze miała podaną oksytocynę i mówi ze to nie było fajne. I tyle.
OYE to u Was się da zrobić tak, zeby mężczyzna był przy cesarce? Zazdroszczę. Ja się boję cały czas że dostane na nią skierowanie, a u nas z tego co wiem to w żadnym szpitalu w mieście na to nie pozwalają... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Synuś rozwija się prawidłowo, więc po cichutku liczę, na to (wiem- optymistka niepoprawna ze mnie), ze jak urodzę, to waga mi spadnie nawet parę kilo w porównaniu do tej sprzed ciąży. Chciałabym maxymalnie 8 kg w całej ciąży złapać. W sumie- oprócz brzucha nie przytyłam nigdzie na razie, no dobra- piersi mi urosły o rozmiar ![]()
![]() |
#4537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy pierwszym prodzie to wsumie nie wiedzial na co sie godzi bo to wygladalo tak ze porod trwal 14 godzin i zaczelo malej tentno slabnac takze w minutach bylam na sali operacyjnej. Do TZ padlo tylko pytanie czy idzie on niewiedzac duzo na co sie godzi bo tak szynko to sie dzialo powiedzial ze tak takze mu rzucili ubior nie wiem jak to sie po polsku nazywa, co lekarze i pielegniarki nosza plus maske i szybko na sale operacyjna i ciecie. Ja wpadlam w starszna panike takze on mi bardzo duzo pomogl. POzniej po cc biegal pomiedzy corka a mna i sprawdzal co z nami robia. Na bardzo duzo tutaj pozwalaja. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-12-30 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
BAN stały
|
Ja między 32 a 36 tyg przytyłam jeszcze dwa kilo (czyli w sumie 8kg), a myślałam że pod koniec się tak nie tyje
![]() OYE to naprawdę zazdroszczę... Ja w razie CC będę mogła co najwyzej pocieszyć się myślą że TŻ jest tam gdzies za drzwiami... Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-12-30 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4539 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się nie do końca zgadzam. Ludzie są różni. Niby jest zapis jakich imion nie można dawać (ośmieszająch, zdrobnień, rzeczowników pospolitych,etc.), ale ja osobiście uważam, że to nie zawsze jest sensowne: Pola jest skrótem od Apolonia, a teraz można już tak dziecko nazwać. Podobni jest z Jagodą np. Nie mam nic do tych imion, niech sobie rodzice tak dzieci rejestrują, ale jak widzę Brajan to mi niedobrze. Zgadzam się w tym punkcie – też uważam, że takie imię można by zostawić w oryginalnej pisowni. W Polsce to wszystko jakoś śmiesznie urządzono. Zwłaszcza, że wtedy nie byłoby problemów z imieniem Leo. Jak najbardziej takie imię istnieje. Obawiam się jedynie, że jakby panowała zupełna dowolność, to część imion wyglądałaby bardzo śmiesznie. I przede wszystkim tę część mogłaby nawet nie stanowić imiona. Ktoś przypuśćmy chciałby nazwać córkę Parasolka. W audycji w Trójce dziś jakiś facet mówił, że niedawno ktoś chciał nazwać syna Helikopter. A jak chodzi o Anna i Hanna to dal mnie to nie kosmetyka! Dla mnie to dwa różne imiona. Cytat:
Jednak w Twoim przypadku większe szanse na jakieś pieniądze przysługiwałyby Ci z tytułu bycia samotną matką. Ale w tym temacie nie pomogę, bo się nie zaliczam. ![]() Cytat:
Ja robię mężowi jednak dzień wcześniej, bo do pracy wyjeżdża 4:30. Nie dałabym rady chyba wstawać o 4. Ale to w małżeństwie jest właśnie fajne - jak się chce coś zrobić dla tej drugiej osoby, a nie nakładać maskę, żeby wszystko na pierwszy rzut oka wyglądało fajnie. Cytat:
Jasne, że można. Albo rogaliki/drożdżóweczki z jabłkami. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja też ma skrzywione patrzenie na takie sprawy...nie warto sobie zaprzątać tym głowy... ja pamiętam jak TŻa podmywałam po operacji, gdy za przeproszeniem leżał i robił pod siebie, albo jak on mnie nosił do wc jak miałam grypę żołądkową i wylewałam z siebie wszelkimi mozliwymi otworkami rózne nieciekawe płyny ustrojowe...i co? ano nic- nadal my są razem ![]() ![]() Ale tak czy inaczej jakoś nie chciałabym żeby ktokolwiek nawet znajomy był ze mną przy porodzie- ja troche mam zapędy do perfekcjonizmu i pewnie bym się wstydziła krzyczeć (a to pomaga przy skurczach- podobno siłę daje rodzącej takie wydarcie się- tak na SR mówiła położna, a ja tam jej wierzę) poza tym moje reakcje czasem są po prostu komiczne...wbiłam gwóźdź w rękę na wylot (nie pytajcie jak!), krew cieknie, a reakcja była taka- do TŻa na spokojnie- patrz kochanie mam gwóźdź w ręku...Tż nawet się nie odwrócił i mówi- to dobrze, podaj mi go..dopiero jak on zaczął krzyczeć, to mnie zaczęło boleć ![]()
![]() |
#4541 |
Rozeznanie
|
byłam na zakupach jedzeniowych chodziłam po kauflandzie moze jakies 30 minut, wróciłam i brzuch mi sie strasznie napina..
![]() moj maz tez nie moze dnia bez pepsi zakończyc, uwielbia fryteczki, chipsy, parówki, hamburgery.. ![]() a i oczywiście wyladowałam w cukierni kupiłam stefanke, w-zke, karpatke ![]() jutro mam isc do mamy po bigos (az w szoku jestem, ze chce nam dac) i zrobie sałatke z tego selera i tyle.. a na obiad.. hmm.. miesa nie dostałam wszytsko przebrane, moj TZ stwierdził ze zrobiłby pizze..
#4542 | ||
Zadomowienie
|
Moja mama mnie zawsze uspokaja jak gadamy o porodzie... Ale oczywiscie musi zawsze pasc zdanie "No porod boli...ale ja juz jak sie skonczylo, to nie pamietalam jaki to byl bol" tylko mnie ten tekst nie pociesza...bo ja tez tych swoich najgorszych boli nie pamietam
![]() A ona z pierwszym dzieckiem sie troche nameczyla, bo byl wczesniakiem i jeszcze urodzil sie posladkowo... (w sumie by powinna miec cesarke, prawda?) i dosc dlugo go rodzila, do tego przed porodem byla kilka tygodni w szpitalu. A po porodzie jeszcze miala lyzeczkowanie...:rolleyes : to mowi, ze nie wie, czy dostala znieczulenie, ale to juz ja nic nie bolalo... Za to mnie ![]() ![]() ![]() Pociesza mnie to, ze mowi, ze ogolnie miala latwe porody ![]() ![]() Cytat:
Eh...ci faceci to sa jak dzieci...ja jak bylam mala to tez chcialam pic cole na pusty zoladek, nie bedac swiadoma konsekwencji... A moj TŻ dalej to robi a potem gada ze go cos zoladek boli... ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4543 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi czy ta podwyżka vat-u z 7 na 23% to jest tylko na ubranka i buty, czy na wszystkie artykuły dziecięce? Wanienki i takie tam też zdrożeją aż o 16%?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Zadomowienie
|
a jeszcze cos mi sie przypominalo odnosnie krzykow
![]() Mama mi mowila, ze ona podczas porodu nie czula takiej potrzeby, ale w koncu tez zaczela krzyczec, ale tylko dlatego, ze jak siedziala cicho to wszyscy lekarze mieli ja gdzies, nikt do niej nie podszedl ani nic, a wokol tych co krzyczaly caly czas ktos latal... To w koncu zaczela krzyczec i nagle lekarze i polozne wokol niej i wtedy jej pozwolili rodzic ![]() Ja, jak juz wspominalam, przezylam rozne bole i niektore naprawde byly tragiczne, ze az mdlalam, ale tez nigdy nie krzyczalam bo mi to po porstu nie pomaga, a nawet dziwnie sie wtedy czuje... A boje sie ze Ci lekarze/polozne maja wyuczone, ze dopoki kobieta nie krzczy z bolu, to znaczy, ze nie jest tak zle, zadnego znieczulenia sie nie daje i w ogole mozna je olac...
#4545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natan- mój brat to takie dziecko którego miało nie być, więc znaczenie "dar od Boga" pasuje doskonale, a Beniamin- mój drugi brat- jest najmłodszy w rodzinie (takie odniesienie do Starego Testamentu) i w sumie naprawdę jest takim"dzieckiem szczęścia" ![]() U nas padło na Leo, czyli lew nie dlatego ze go w zoo spłodziliśmy ![]() ![]() Z tego powodu- miał być Teodor (dar od Boga), ale Tż się uparł że to takie powazne imie i strasznie mu się nie podobało...potem własnie chciałam dać Jonatan (czyli to samo- Bóg dał) i znów Tż namącił, że takie podobne do mojego brata (Natan), potem- to było juz prawie-prawie przeforsowane przeze mnie- Jerzy. Bo przyśnił mi się mój dziadek, który mnie wychowywał i przyniósł mi synka- więc Jerzy po moim dziadku. Ale tu znów skomplikowało sytuację nazwisko- synek będzie miał moje nazwisko no i Tż znów sie postawił, ze to tak głupio- będzie się nazywał dokładnie jak pradziadek?! A że ciągle się śmieliśmy z brzucha że tam silny lew rośnie..to zostało Leo ![]()
![]() |
#4546 |
Zadomowienie
|
Lambria, świetna historia!!!
![]() ![]()
#4547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No skoro może mieć na nazwisko Helikopter (przecież się zdarzają takie śmieszne nazwiska, ja sama mam śmiechowe, ale bardzo jestem z niego dumna), to i imiona mogą być różne, różniaste... Z drugiej strony- eh...co za rodzice dają synowi na imię (chcą dać) Kermit? No nie poważni jacyś?! ale widać i tacy są... ja znam i to dość blisko ludzi, którzy mieli na nazwisko Kaczor i wyobraźcie sobie, ze facet, jak mu się syn urodził poszedł po pijaku zapisywać...i tak! zapisał dziecku na pierwsze imię DONALD! Baba w USC nie robiła problemów, no bo w sumie imię istnieje..obraźliwe nie jest..ale w zestawieniu z tym nazwiskiem?! No żart skacowanego tatusia ![]() ![]() Też kiepsko dla małego dzieciaka, no ale lepiej niż nazywać się Donald Kaczor ![]() Mam znajomą, która zawsze przedstawiała się Fantastyczna...ale dopiero niedawno- jak mi dowód pokazała uwierzyłam, ze tak można mieć na imię- naprawdę ma w dowodzie Fantastyczna...i polsko-brzmiące(nazwisko) ale rodzice wyjechali do USA na początku lat 80-tych a tam w ogóle jest znacznie bardziej liberalne podejście jeśli chodzi o nadawanie imion. A z Anną i Hanną- ja wiem ze to rózne imiona są, chodziło mi o przykład,bo u mnie akurat to były inne imiona, ale też właściwie chodziło tylko o zamianę literki ![]()
![]() |
#4548 | |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Staram się Was podczytywać ale ciężko mi idzie bo mała mnie bardzo absorbuje ![]() Poza tym ciągle piszecie o jedzeniu ![]() ![]() ![]() Pochwalę się że odpadł nam wczoraj pępęk ![]() No i pochwalę mojego męża bo trochę miałam obawy jak to będzie jak mała już będzie z nami ale nie mogę narzekać ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Śpiochy sporadycznie jak już nie mam pajacy. A i zanim urodziłam strasznie się bałam zakładać body przez głowę ale w szpitalu położna pokazała mi jak to się robi i teraz nie mamy już z tym problemu więc nie bójcie się że coś się dzieciaczkowi urwie ![]() Co do chusteczek nawilżających przetestowałam jak dotąd rossmanowskie niebieskie - i te były super i różowe - masakra, nie wiem czy jakieś trefne opakowanie trafiłam ale suche jak wiór nie idzie tym pupki wytrzeć. Nie polecam Kauflandowskich tzn są wilgotne ale zapach wg mnie okropny, taki chemiczny. Z kosmetyków rossmanowska seria Babydream u nas się sprawdza, mam płyn do kąpieli, krem do pupci, lotion i wszystko oki mała nie ma żadnych problemów ze skórką. Butelki TT jak na razie się sprawdzają, mimo że mała w szpitalu była dokarmiana Nukiem to w domku się przestawiła. Ale smoczka uspokajacza TT nie chce, tylko Nuk. Fakt że może miała go buzi raptem z 3 razy jak już nic nie skutkowało a płakała okrutnie. Laktator ręczny TT też super ale fakt trzeba się namachać. Jeśli moje karmienie miało by dalej wyglądać tak jak teraz czyli częściowo butla częściowo cyc i odciąganie to oki ale jakbym miała częściej odciągać to kupiłabym elektryczny. Rożek mi się średnio sprawdził, mała jest mała i gubiła się gdzieś w srodku ![]() Super są te puchate kocyki z allegro!! Cieplutkie i mięciutkie jak kaczuszka. Jak mi się coś jeszcze przypomnie to napiszę ![]()
![]() |
#4549 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiedyś do kuchni mnie kijem by nie zagonił...a teraz mnie naszło i to właśnie od początku ciąży- Tż kanapeczki co rano do pracy dostaje (tak jakoś chce mi się wstać i mu zrobić!) albo obiad gotuję wieczorem i mu pakuję do odgrzania...no i pieczenie- Dziewczyny! ja miałam dwie lewe ręce do ciast, w ogóle do kuchni, bo u mnie mama nigdy nie gotowała. W ogóle- kobiety u nas w domu rodzinnym są wyganiane z kuchni- gotowanie to domena mężczyzn (tak trochę nietradycyjnie wiem) no więc nigdy nie byłam jako mała dziewczynka uczona, ze np. z mamą się gotuje itp. Gotował Dziadek a potem ojciec, a teraz u mojej mamy- ojciec i mój brat ![]() A mnie naszło w ciąży na bycie super-kucharką ![]() normalnie to polubiłam ![]() Znaczy zjem, ale wiecie jak to w ciaży- wiem, że jak zjem za dużo to pożałuję,więc sobie troche odmawiam, no i poza tym jakoś bardziej mnie na kwaśne bierze niż na słodkie ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
![]() Ogólnie najgorsze wyzwiska dostały się ojcu...no ale w sumie nie ma się co dziwić- wszak on był sprawcą ![]()
![]() |
#4550 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą,zapytałam tamtego lekarza:''Panie doktorze,czy ja jestem jakaś ułomna,że nie dam rady urodzić SN po 37 tc?''. Mój mąż stłumił śmiech,lekarz-prawie zabił mnie wzrokiem,ale powtórzył:'' Cesarskie cięcie jest dla kobiety o wiele lepszym rozwiązaniem. Dla dziecka zresztą tez.'' Po tych słowach zbaraniałam...[/QUOTE] Cytat:
dziwne bo lekarze raczej są za SN że jest naturalne, a CC to operacja i własnie po CC może sie zdarzyć osłabienie macicy (jak kobieta szybko zajdzie w 2 ciąże po CC to się blizna może rozejść). A dla lekarzy CC jest szybszym rozwiązaniem niż poród SN. Cytat:
W dodatku słyszałam że po CC dzieci wymagają większej uwagi matki, nie chcą być same itp. Na przykład mój bratanek urodził się przez CC i od początku (teraz ma ponad 3 miesiące) nie umie sam zasnąć, nie uśnie w łóżeczku, musi zasypiać na rękach lub w bliskim kontakcie z matką w sensie takim że musi ją dotykać żeby usnąć. Może nie wszystkie dzieci to dotyczy ale często mówi sie o takim zjawisku po cc. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4551 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja wanienki nie mam jeszcze...ale to pikuś, wózka nie mam (bo TŻ nie może wybrać koloru, model ja wybrałam, więc on- kolor i jest problem- zielony czy czerwony?!), łóżeczko...eh...może dostaniemy po bratanicy TŻa...a może nie...prosić się nie chcę za bardzo, a po tym co usłyszałam od bratowej to głupio mi ten temat poruszać. Sama mi zaproponowała, ze "pożyczy" mi łóżeczko...ale ale...mam na nie uważać, żeby moje koty nie zniszczyły. No i wiecie- niby sama wyszła z inicjatywą że pożyczy, ale jakoś tak się głupio poczułam z tym textem o kotach. Nie od dziś wiem, ze ona kotów nie lubi bardzo, ale po co to było?! Poza tym wyraźnie zaznaczyła że ona może nam POŻYCZYĆ łóżeczko...oczywiście na tyle, na ile będzie nam potrzebne, bo jej już nie jest potrzebne wcale...no ale, skoro nie potrzebne jej wcale, to moze by odsprzedała? A nie pożyczyła... nie wiem...może ja jestem przewrażliwiona...jak uważacie? ciuszki dostaję w zatrważających ilościach od mamy ![]() ![]()
![]() |
#4553 |
Rozeznanie
|
Jelly super, ze w domu jestes, co do zalecenia CC paranoja jak dla mnie, nawet jak skurcze przyjda w 37 tygodniu, to albo powinni je powstrzymac, albo pozwolic rodzic naturalnie, tym bardziej, ze dwa naturalne porody masz za soba, mala lezy glowka w dol, wiec gdzie wskazania do cesarki.
Tu badania dowiodly, ze cesarka to straszny szok dla dziecka, dlatego nikt nie zrobi jak nie musi, mnie trzymali przy pierwszym porodzie, i dopiero jak tetno zaczelo zanikac, to szybko na stol, ale zanim wszystko przygotowali, to mala sie urodzila, a tetno zanikalo, bo sie pepowina bawila, a nie bo owinieta nia byla ![]() W kazdym badz razie, tu planowane cesarki, sa tylko jak ktos zaplaci, bratowac byla za waska w biodrach, a mimo to rodzila naturalnie, bo naturalne porody sa na pierwszym miejscu, jak ktos sie boi, to bezplatnie i bezproblemowo zzo moze dostac. No i nawet jak cesarka, to i tak czekaja na rozpoczecie akcji porodowej, chyba ze jest jakies realne zagrozenie dla mamy lub dziecka, wtedy oczywiscie robia cesarke wczesniej ustalona, z tym ze mama przyjezdza do szpitala jak pierwsze bole ma ![]() Jejku jak dlugo Was czytalam ![]() ![]() Ja, tez dzis skurcze mam od czasu do czasu, no ale tak juz zostanie, do porodu, dopoki na wkladce nic podejrzanego nie ma, to jest ok ![]() Mialam dzis straszna ochote na McDonalda, a potem na lody, i ku uciesze dziewczynek postanowilam ja zaspokoic ![]() ![]() U nas TZ moze byc przy porodzie, nie dostaje zadnych przebran ani masek przy naturalnym, wchodzi z ulicy i tak jak jest ubrany, tak uczestniczy, a przy cesarce chyba musi fartuch i maske wlozyc, no i polozna zawsze mowi, ze jak przyczynil sie do poczecia, to ma tez pomoc przy rozpakowaniu ![]() ![]() Teraz ze wzgledu na jego przejscia z sercem, jak jakims cudem bedzie mogl byc ze mna, pewno to samo bedzie ![]() Mnie dzis w nocy skurcze obudzily, ale nie na tyle zebym wstala z lozka, przelezalam je, i usnelam jak tylko ustaly, spioch ze mnie okropny jest, ale to pewno dlatego ze ja w dzien spac nie umiem, a normalnie to rano wstaje, co by dzieciakom sniadanie zrobic, bo TZ robi sobie sam, ja co najwyzej herbatke zaparzam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama gotuje i piecze ale mnie w domu to poprostu nie interesowalo. Mama zawsze powtarzala ze biedny bedzie maz przy mnie. Teraz jest w szoku zreszta cala rodzinka i nie moga wyjsc z podziwu jaka kucharka zemnie i jakie potrawy wymyslam. Wiedza ze na kazde obaidy rodzinne czy swieta przyniose cos nowego itp Bylam na zakupach takze do sylwestra jestem gotowa. Zakupilam nowa bielzne by w starej nie wchodzic w nowy rok. I cos czuje ze Tz sie bardzo spodoba. Czytalam tutaj ze wiele pod koniec ciazy zrezygnuje z seksu. My akurat nie widzimy takiej potrzeby. Ciaza jest ksiazkowa to sobie nie zalujemy, jeszcze jak mozna bez zabezpieczenia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4555 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A z takich nietypowych imion dla dziewczynki to podoba mi sie Inez-chociaz nie wiem czy swojej corce bym tak dala. U nas juz dawno imie ustalone i bedzie Filipek Aleksander-a imie wymyslalam ja-bo wygralam zaklad o plec. Obstawialam, ze bedzie chlopak i jak na razie na kazdym usg wychodzi, ze ma ogonek. A znaczenie imienia-podroznik, fan koni, wiec mysle, ze dobrze wrozy ![]()
![]() |
#4556 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
chodz i Mercedes w warszawie jest. Ostatnio jak patrzylam na liste imion nadawanych dzieciom w warszawie w 2010 to byla Mercedes i Niunia Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-12-30 o 20:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4557 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
WERA - po studiach możesz się bez problemu zarejestrowac w UP jednak bez prawa do zasiłku no chyba, że miałaś udokumentowaną ciągłość zatrudnienia w ostatnim roku - długości nie znam ale to w kazdym UP ci powiedzą, jako bezrobotna masz prawo do bezpłatnej opieki medycznej bo jesteś normalnie ubezpieczoną są to jedynie okresy nieskładkowe które nie wliczają się do emerytury. Jako bezrobotna masz prawo do różnych kursów które są organizowane w ramach programów unijnych a które potem pomagają znaleźć pracę lub zmienić zawód i założyć własną firmę. Nie wiem jak jest w innych miastach ale w wawie można dostać 15000 na założenie działalności trzeba tam jakies warunki spełniać - nie orientuję się dokładnie ale w UP powinni wszystko ci dokładnie powiedzieć. Jako matak samotnie wychowującą dziecko napewno możesz liczyć na pomoc finansową z Ośrodka Pomocy Społecznej ale też musisz się dowiedzieć bo ja niestety mam za wysokie dochody żeby nawet chodzić się dowiadywać o takie rzeczy ![]() JUSTINE - współczuję sytuacji co do ew. adopcji siostry spróbuj na spokojnie się teraz czegoś dowiedzieć telefonicznie może w jakiejś fundacji?? zazwyczaj przy takich organizacjach działa jakiś prawnik który darmowo udziela informacji, z drugiej strony to nie jest tak że zabiorą siostry od razu do domu dziecka - mają w końcu opiekunów w osobach Twojej i Twojej Babci, jeśli macie dokumentację że ojciec pije i nie chce się leczyć to kwestia na jakiego kuratora traficie właśnie. Co do samego Twojego ojca - mój tez pił, chlał wręcz miał ciągi po kilka miesiecy wtedy urządzał awantury i bijatyki. Tłukł moją matkę tak, że nawet nie chce mi się tego przypominać. Ja nie mam rodzeństwa - na szczęście w tej sytuacji. Ojciec tez już prawie 10 lat nie żyje. Ja wiem, że to Twój ojciec i go napewno kochasz bo ja miałam podobnie z moim zwłaszcza że na trzeźwo był świetnym facetem - ale z drugiej strony ja nie mam dla takich skur*** sentymentów i litości. Pomógł mi psycholog dopiero. Zrozumieć pewne mechanizmy. Nie chcę Ci tu robić wywodów ani w żaden sposób cię urazic bo rodziny się w końcu nie wybiera ale moze pomyśl o jakiejś terapii dla siebie i sióstr żebyście nie kopiowały tych złych zachowań i za mocno nie pielęgnowały żalu w sobie - zwłaszcza jak ojciec umrze. Często zabranie dzieciaków z domu niestety nie rozwiązuje problemów. Trzymam kciuki za Ciebie jesteś strasznie dzielną młoda babką i będziesz świetną matką. A ojciec cóż takie życie sobie wybrał nie pozwól żeby was trzy ciągnął za sobą w to bagienko... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Rozeznanie
|
Oye moge poszukac w necie, ja to czytalam w gazecie, bo lubie takie rozne medyczne opinie poczytac, ale wszystko w jezyku niemieckim.
Jak jednak znasz niemiecki, to przeszukam net, i podam link. Pisalo, ze dziecko rodzac sie naturalnie czuje cisnienie, plus wyzwalaja sie jakies hormony, ktore naturalnie przygotowuja je, do wyjscia na ta strone. W czasie cesarki przewaznie nieswiadome jest "wyrywane" jakby, i przezywa straszny szok. Ale juz szukam linku, bo pewno zagmatwalam troche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() u nas TZ wybrał imię dla młodego ja mam decydować jak będzie dziewczynka, pozwolił mi nawet łaskawie dać jej moje nazwisko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Rozeznanie
|
Oye ale pamietaj, ze Ty mialas cesarke juz, wiec nie masz wyjscia, bo lekarze nie beda ryzykowac, zeby poprzednia rana pekla.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.