Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-09, 20:00   #4531
wiewiora1986
Raczkowanie

GG do wiewiora1986
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
nie kupuj na all, lepiej w sklepach imternetowych, często mają jeszcze dodatkowe promocje i upusty, no i asortyment większy - na all zwykle są produkty z półki tych tańszych albo na sztuki, bo tylko takie tam się sprzedają

dzięki za rady
Stary 2009-03-09, 20:06   #4532
Malla
Nie depcze krokusów

nie żebym potępiała allegro, jeśli wiesz co kupujesz, to nie ma problemu

ale nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy widzę "nowość - surevue", "nowa, przepuszczająca o 80% więcej tlenu soczewka soflens59" czy coś w ten deseń

nie daj się nabrać, a będzie ok
Stary 2009-03-10, 08:43   #4533
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość

Lalaith-moja instrukacja do EYEYE jest w 6 językach, ale niestety nie po polsku Mogę Ci ewentualnie z francuskiego przetłumaczyc.
To tak jak moja Wiesz co nie ma sensu tłumaczyć całej bo pewnie brzmi podobnie jak każdego innego płynu, chodzi mi tylko o to jak czyścić mechanicznie, ile sekund szorować palcem, czy potem przepłukiwać płynem, bo wiem że to się różni w zależności od płynu. Na razie robię tak jak w Renu, czyli 10s czyszczenia mechanicznego z każdej strony, a potem 5s przepłukuję.

A jeśli chodzi o allegro to ja jestem bardzo zadowolona z kupowania tam soczewek i w żadnym sklepie internetowym niestety nie znalazłam tańszych cen (bo jakbym znalazła to bym skorzystała )
Mallajak mi znajdziesz Soflens38 6 szt za mniej niż 49zł, albo Proclear za mniej niż 13zł za sztukę to będziesz Mistrzem :P

Jedna rzecz która mnie ostatnio rozczarowała to zamówiłam sobie 2 opakowania Soflensów 3 miesiecznych i jedno z opakowań ma datę ważności 10-10 czyli muszę używać do tego czasu tylko ich bo inaczej się przeterminują A lubiłam sobie nosić 3 miesięczne na zmianę z miesięcznymi. 2 opakowanie ma ważność dużo dłuższą ale to już bez różnicy bo mam dwie różne wady i muszę brać 1 soczewkę z jednego, a 2 z drugiego opakowania. Ale to już moja wina, mogłam się wcześniej skontaktować ze sprzedającym w tej sprawie. Najwyżej niektórych nie będę nosić 3 miesiące tylko 2 i w międzyczasie próbować z jakimiś miesięcznymi (Frequency, Proclear) Więc jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Wow jednodniowe Proclear http://www.lensa.pl/Proclear_1_Day_30szt_149.html
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 09:57   #4534
Ineso
Matka Smoka

No popatrz jak to dobrze, że zapytałaś o tą instrukcję - bo ja jej nawet nie przeczytałam i teraz dopiero odkryłam, że płyn ma tylko 2msc wazności po otwarciu.

Jeśli chodzi o czyszczenie:
Tutaj nie ma w ogóle mowy o czyszczeniu mechanicznym codziennie. Jest tylko o przepłukaniu płynem i dezynfekcji w pojemniczku przez min.4godziny.
O czyszczeniu mechanicznym jest mowa tylko w wypadku jeśli soczewki mają spory osad białkowy - ale nie jest podany czas.
Acha, i jeszcze jedno mnie zdziwiło-że można wkrapiać ten płyn do oka.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 10:05   #4535
Malla
Nie depcze krokusów

nowe zalecenia uwzględniają codzienne czyszczenie mechaniczne i producenci będą stopniowo je wprowadzać do ulotek - nie wiem kiedy ta została sporządzona, ale wiele badań udowodniło, że zwłaszcza przy silikonowych zwykłe przechowywanie nie jest wystarczające

2 m-ce? oj, mało...
Stary 2009-03-10, 10:57   #4536
radioheadka
Zadomowienie

dziewczyny, pilna sprawa, bo wybieram się do tego sklepu, czy ten płyn "nadaje się" do używania, wszystko ok z nim?: http://allegro.pl/item574357940_plyn...ion_500ml.html
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 13:15   #4537
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
No popatrz jak to dobrze, że zapytałaś o tą instrukcję - bo ja jej nawet nie przeczytałam i teraz dopiero odkryłam, że płyn ma tylko 2msc wazności po otwarciu.

Tutaj nie ma w ogóle mowy o czyszczeniu mechanicznym codziennie. Jest tylko o przepłukaniu płynem i dezynfekcji w pojemniczku przez min.4godziny.
O czyszczeniu mechanicznym jest mowa tylko w wypadku jeśli soczewki mają spory osad białkowy - ale nie jest podany czas.
Zgadzam się z Mallą. Optyk ostatnio pytał mnie, czy stosuję mechaniczne czyszczenie. Powiedział, że niezależnie od tego, co jest napisane na ulotkach, samo moczenie soczewek nie wystarcza, i że firmy produkujące płyny będą odchodzić od tego. Np. na opakowaniu Opti Free jest napisane "bez pocierania", a to nieprawda
Można je wkraplać, bo na zdrowy rozum - skoro wyjmujesz z płyny soczewki i takie nakładasz na oko, to i tak ma ono kontakt z płynem. Tak więc nie może on być szkodliwy Ja jednak traktuję tę możliwość opcjonalnie, do zakraplania i tak wolę mieć kropelki (ale odkąd mam te nowe soczewki, to właściwie nie muszę zakraplać )
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 13:49   #4538
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
dziewczyny, pilna sprawa, bo wybieram się do tego sklepu, czy ten płyn "nadaje się" do używania, wszystko ok z nim?: http://allegro.pl/item574357940_plyn...ion_500ml.html
Odpuściłabym sobie. Nigdzie nie znalazłam pełnego składu, na aukcji jest tylko: Polyhexamethlene Biguanide 0,0001% (dezynfekcja), Disodium edetate 0,1% (odbiałczanie), Ampho-cationic surfactants 1,001% (nie podano jakie). Jeśli to jest pełny skład, to wg mnie to trochę mało, nie zaufałabym takiemu płynowi
Stary 2009-03-10, 15:37   #4539
radioheadka
Zadomowienie

Dzięki Malla, kupię więc Renu, chociaż gdzieś wyczytałam, że powinno się unikać łączenia soczewek i płynu tej samej firmy (a noszę purevision)...Ale OptiFree mi nie służy..
Co do zakraplania oczu płynem, to mnie się wydaje, że chyba lepiej tego unikać, skoro jednym z zadań płynu jest o'dbiałcznie'...
Mam jeszcze takie pytanie: wyjatkowo w tym miesiącu kupiłam BIOXY i wczoraj wieczorem przy czyszczeniu zauważyłam malutki 'ubytek' na brzegu soczewki, nie wiem jak to nazwać...Czym to może być spowodowane? Na pewno od początku soczewka nie była taka...
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 20:18   #4540
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do zakraplania oczu płynem, to mnie się wydaje, że chyba lepiej tego unikać, skoro jednym z zadań płynu jest o'dbiałcznie'...
Mam jeszcze takie pytanie: wyjatkowo w tym miesiącu kupiłam BIOXY i wczoraj wieczorem przy czyszczeniu zauważyłam malutki 'ubytek' na brzegu soczewki, nie wiem jak to nazwać...Czym to może być spowodowane? Na pewno od początku soczewka nie była taka...
Pewnie, że lepiej unikać zakraplania płynu do oczu. On jest przeznaczony do dezynfekcji soczewek a nie do nawilżania oczu, do tego służą krople nawilżające ( ich skład jest "nieco" inny niż płynów).
Płyn można zakroplić do oczu awaryjnie jeżeli soczewka nam się przyssała do oka i jest problem z jej zdjęciem i nie mamy nic lepszego do wyboru

Uszkodzenie soczewki mogło nastąpić w różny sposób. Powinnaś ją wyrzucić ponieważ uszkodzona krawędź może podrażnić spojówkę gałkową powiekową lub rogówkę.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 20:18   #4541
elkiza81
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Malla, kupię więc Renu, chociaż gdzieś wyczytałam, że powinno się unikać łączenia soczewek i płynu tej samej firmy (a noszę purevision)...Ale OptiFree mi nie służy..
Dlaczego powinno się unikać łączenia soczewek i płynu tej samej firmy?
Stary 2009-03-10, 20:52   #4542
Malla
Nie depcze krokusów

Nie ma takich zaleceń. Niestety, nie znam wiarygodnych badań potwierdzających, jakie płyny są najlepsze dla jakich soczewek. Wiele zależy od użytkownika i tolerancji jego oczu.
Stary 2009-03-11, 08:18   #4543
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Pewnie, że lepiej unikać zakraplania płynu do oczu. On jest przeznaczony do dezynfekcji soczewek a nie do nawilżania oczu, do tego służą krople nawilżające ( ich skład jest "nieco" inny niż płynów).
Płyn można zakroplić do oczu awaryjnie jeżeli soczewka nam się przyssała do oka i jest problem z jej zdjęciem i nie mamy nic lepszego do wyboru

Uszkodzenie soczewki mogło nastąpić w różny sposób. Powinnaś ją wyrzucić ponieważ uszkodzona krawędź może podrażnić spojówkę gałkową powiekową lub rogówkę.
Dziewczyny, bardzo Was proszę o uważne czytanie!!! ja nie napisałam, że ja zakraplam płynem albo, że nie czyszczę mechanicznie!!!
Cała wypowiedź to cytat z instrukcji Eyeye na prośbę lalaith.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 10:57   #4544
madaK
Rozeznanie

mam takie pytanie jezeli mam wszystkie dane(moc soczewek,krzywizne-uzywam J@J oasys),czy moge kupic innej firmy o tych samych parametrach moze głupie,poprostu nie ma roznicy jaka firma bo moc jest taka sama.i jesli krzywizna jest 8.4 to moge kupic np.8.6 czy bedzie przeszkadzac,bo tak jak patrzyłam na allegro to praktycznie nie ma wyboru 8.4.i jakie polecacie soczewki-te osasy szybko mi sie niszcza.
madaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 12:11   #4545
Broniecka
Raczkowanie

madaK, soczewki innej firmy mogą Ci nie służyć.

A co do łączenia płynu z soczewkami, to ja wiem, że nie można zmieniać typu płynu w trakcie używania soczewek, dopiero przy nowej parze.

Broniecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 15:53   #4546
enlevé
Rozeznanie

jakich soczewek używacie obecnie? które Wasze oczka najlepiej tolerowały i soczewki jakiej firmy mają największą przepuszczalność powietrza ?

enlevé jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 17:14   #4547
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - ja nawet nie myślę, że mogłabyś tak twierdzić

enlevé - zachęcam do lektury tego artykułu (ang.)

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-11 o 17:20
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 18:27   #4548
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, bardzo Was proszę o uważne czytanie!!! ja nie napisałam, że ja zakraplam płynem albo, że nie czyszczę mechanicznie!!!
Cała wypowiedź to cytat z instrukcji Eyeye na prośbę lalaith.
Ale dlaczego mi się oberwało ?? Nie napisałam, że Ty to robisz.
Ja uważnie przeczytałam wypowiedź Nais i radiohedki i postanowiłam napisać co myślę o zakraplaniu płynu do oczu.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 18:29   #4549
Malla
Nie depcze krokusów

Zamówiłam w optyku żel do mycia rąk bez wody, ostatnio mi się to przydało w samochodzie, będzie dobry na wycieczki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-11, 18:38   #4550
elkiza81
Zakorzenienie

Dziewczyny, nie mam siły przedzierać się przez 152 strony wątku. Pytam fachowców: używam soczewek B&L Purevision, które dla moich oczu są doskonałe, jednak, zachęcona wieloma pozytywnymi wypowiedziami o Proclearach, chciałabym je wypróbować. Stąd moje pytanie - czy mogą pojawić się jakieś problemy w związku ze mnią soczewek? Używałam już J&J oraz O2 Optix - te drugie to był koszmar dla moich oczu. Doradźcie. Nie chcę kupić soczewek, ktore następnego dnia wylądują w koszu na śmieci. Z góry dziękuję.
Stary 2009-03-11, 18:55   #4551
Malla
Nie depcze krokusów

elkiza81 - odpowiedź jest prosta: tak.
Stary 2009-03-11, 19:48   #4552
figga771
Przyczajenie

A moja przygoda z Proclearami skonczyła sie po 4 dniach, nosiły sie super, ale dzis jedna pekła w palcachNormalnie jak mokra chusteczka higienicznaI juz teraz wiem po co niektórzy kupuja po 3sztuki soczewek.Wróciłam wiec do Iwearów i nie narzekam na nie jeszcze.

Poleccie prosze na szybko jakis dobry płyn, wiem, ze sporo o tym było, ale nie mamcheci znow przekopywac cały watek
figga771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 20:32   #4553
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

No można się było domyślić skoro to płyn "no rub". Jednak większość tego typu płynów ma opis jak czyścić mechanicznie jeśli się to robi. O dwóch miesiącach wiedziałam, akurat to zrozumiałam Malla dlaczego mało? Mi akurat duży płyn starcza na dwa miesiące użytkowania.
Co do wkrapiania do oka myślę że tu chodzi o sporadyczne przypadki, zawsze to tak interpretowałam. Mnie tam się nie udało kiedyś gdy próbowałam wycelować z tej wielkiej butli do oka

Cytat:
Ja kupuję u Pana Jarka Miałam raz ten płyn i był ok. Normalny.. Moja koleżanka też go miała i też ok.

Cytat:
Napisane przez elkiza81 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie mam siły przedzierać się przez 152 strony wątku. Pytam fachowców: używam soczewek B&L Purevision, które dla moich oczu są doskonałe, jednak, zachęcona wieloma pozytywnymi wypowiedziami o Proclearach, chciałabym je wypróbować. Stąd moje pytanie - czy mogą pojawić się jakieś problemy w związku ze mnią soczewek? Używałam już J&J oraz O2 Optix - te drugie to był koszmar dla moich oczu. Doradźcie. Nie chcę kupić soczewek, ktore następnego dnia wylądują w koszu na śmieci. Z góry dziękuję.
Jeśli PureVision są dla Twoich oczu doskonałe, nie waż się ich zmieniać! Jedyna przyczyna dla której można by rozważyć zmianę soczewek to oprócz dyskomfortu którego nie odczuwasz kwestia finansowa, a Proclear nie są tańsze, tak więc PO CO? PureVision to nowoczesne soczewki sylikonowo-hydrożelowe, mają świetne parametry, przepuszczają mnóstwo tlenu. Proclear to tradycyjne hydrożele o dużo gorszych parametrach, fakt że na wrażliwych, suchych oczach dobrze się noszą to ewenement. Skoro dobrze Ci się noszą nowsze, lepsze soczewki to tylko pozazdrościć.

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Malla mogłabyś popatrzyć na stronę http://www.ursapharm.pl/produkty.html na składy kropli Hylo-Parin, Hylo-Gel i Hylo-Lasop jak się mają składowo do Hylo-Comod i Hylo-Care?
Bo były b.tanio na allegro i wzięłam wszystkie..

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2009-03-11 o 20:05
Stary 2009-03-11, 22:21   #4554
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - mało w sensie: reszta ma co najmniej 3 miesiące. Mogłaś powiedzieć, że zamawiasz krople, bo mi się skończyły ;] Zastanawiałam się nad Hylo-Parin, bo ma heparynę, która jest dobra dla zaczerwienionych oczu, ale trochę się go boję, jak każdego leku wpływającego na naczynka (choć ulotka twierdzi, że jest przeznaczony do długotrwałego stosowania). Hylo-Gel jest gęstszy, bo zawiera bardziej stężony hialuronian, więc musi dawać efekt, nie wiem tylko jak wygląda jego stosowanie z soczewkami, czy pacjenci nie narzekają na obniżenie komfortu widzenia. Nie ma gęstości maści, więc powinno być ok. Dziwi mnie Hylo-Lasop, bo to jest to samo co Hylo-Comod, tylko że ulotka jest sporządzona pod kątem pozabiegowym. Hylo-Comod ma ładniejsze opakowanie Generalnie podstawowy składnik ten sam, wielkiej różnicy między tymi rodzajami nie będzie.

elkiza - wybrane przez Ciebie produkty są tak odmienne, że na Twoich oczach mogą się zachowywać diametralnie różnie. Soczewki zmienia się u lekarza, a nie na allegro. Dodatkowo PureVision są i tak dość tanie, można się w nich bez większych wyrzutów sumienia zdrzemnąć np. w czasie podróży, więc jeśli Ci odpowiadają, to nic tylko się cieszyć.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-11 o 22:24
Stary 2009-03-12, 14:10   #4555
lalaith
Zakorzenienie

Malla nie powiedziałam bo to były resztki, tylko po 1 sztuce: comod, care i lasop za 8zł, gel i parin za 18. Wcześniej ten użytkownik miał wszystkie krople za 24 więc mi się nie opłacało od niego kupować. Kupiłam bo u mnie w aptece za Hylo-Comod już ostatnio dałam 28zł, a to dla mnie majątek ;( Wszystko zdrożało :-O!
Pisałaś kiedyś że za Nutrof Total dajesz dwadzieścia kilka złotych, można wiedzieć gdzie bo u mnie w aptece jak pytałam kosztuje 38 (a to nie jest droga apteka)?
Stary 2009-03-12, 17:30   #4556
inc0rrect
Zakorzenienie

Hej, zamierzam sobie kupić soczewki kolorowe, i może korygujące też mam jakąś wadę 0.75 w drugim oku 0,5 (stan z czerwca 2008) to jeszcze nie wiem czy dla mojej wady warto ale kolorowe napewno, czy trafiłam na dobry wątek i czy znajdę na tym wątku dokładnie opisany problem, jakie są rodzaje soczewek, co trzeba zrobić, żeby je dostać, jakie firmy są najlepsze i czym się firmy od siebie różnią, takie vademacum dla niewtajemniczonych ?

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 17:54   #4557
Kamfcia
Przyczajenie

namawiam starszych do kupna soczewek . . , ale kurcze . jest słabo . ;/ twierdzą , że to niebezpieczne , że może wdać się infekcja .. jak mam ich przekonać . ? ile kosztują . ? byłabym zainteresowana dwytygodniowymi lub miesięcznymi . . / i proszę o dokładne info . np . co z makijażem i lakierem do włosów , można używać . ? wiem . najpierw się zakłada soczewkę potem makijaż , ale jak chcem zmyć . ? wiem . . jak pójdę do okulistki to wszystko mi ona wytłumaczy . . / kurczee . okulary są okropne . ( i od jakiegoś czasu leżą w szufladzie . . ;/
Kamfcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 18:25   #4558
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - świetna promocja! NutrofTotal kupowałam w aptece na Os.Bohaterów Września, czyli zupełnie przeciwna strona miasta od Ciebie. Sieć aptek to Hygieia, niestety na ich stronie nie mogę znaleźć tego produktu Klarin Aktiv wychodzi tanio, a ma bogaty skład, z tego co pamiętam. Zupełnie zapomniałam o napisaniu tego artykułu, a ceny faktycznie nieźle wzrosły, z 20-paru do prawie 40

Kamfcia - ceny znajdziesz w sklepach internetowych, a pozostałe informacje na wielu stronach internetowych poświęconych soczewkom, zachęcam do lektury!

inc0rrect - jest osobny wątek o kolorowych, jeszcze jeden z samymi zdjęciami dla porównania, ale i tak soczewki dobiera lekarz, więc popytaj w salonach, gdzie można dobrać kolorowe, najlepiej przymierzając parę kolorów.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-12 o 18:30
Stary 2009-03-12, 20:36   #4559
Kamfcia
Przyczajenie

czytałam . . dużo już czytałam . , ale w sumiee każdy mówi co innego .
a nad rodzicami pracujęę . tak fajnie byłoby gdyby się udałoo . ( , a mam taka cicha nadziejęę ) -> życiee prostrzee , wygoda .

, a jakiee maciee . ? i ilee płaciciee . ?
Kamfcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 20:54   #4560
Malla
Nie depcze krokusów

To czytasz czy słuchasz? Bo jeśli czytasz, to nie powinnaś się spotkać z tym, że wszędzie jest co innego.

Życie czasem potrafi się nieźle pokomplikować z soczewkami

Koszt to jakieś 30-50zł miesięcznie.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-12 o 20:58
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości