|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
dzięki za rady ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4532 |
Nie depcze krokusów
|
nie żebym potępiała allegro, jeśli wiesz co kupujesz, to nie ma problemu
ale nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy widzę "nowość - surevue", "nowa, przepuszczająca o 80% więcej tlenu soczewka soflens59" czy coś w ten deseń nie daj się nabrać, a będzie ok
![]() |
#4533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o allegro to ja jestem bardzo zadowolona z kupowania tam soczewek i w żadnym sklepie internetowym niestety nie znalazłam tańszych cen (bo jakbym znalazła to bym skorzystała ![]() Mallajak mi znajdziesz Soflens38 6 szt za mniej niż 49zł, albo Proclear za mniej niż 13zł za sztukę to będziesz Mistrzem :P Jedna rzecz która mnie ostatnio rozczarowała to zamówiłam sobie 2 opakowania Soflensów 3 miesiecznych i jedno z opakowań ma datę ważności 10-10 czyli muszę używać do tego czasu tylko ich bo inaczej się przeterminują ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Wow jednodniowe Proclear http://www.lensa.pl/Proclear_1_Day_30szt_149.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 |
Matka Smoka
|
No popatrz jak to dobrze, że zapytałaś o tą instrukcję - bo ja jej nawet nie przeczytałam i teraz dopiero odkryłam, że płyn ma tylko 2msc wazności po otwarciu.
Jeśli chodzi o czyszczenie: Tutaj nie ma w ogóle mowy o czyszczeniu mechanicznym codziennie. Jest tylko o przepłukaniu płynem i dezynfekcji w pojemniczku przez min.4godziny. O czyszczeniu mechanicznym jest mowa tylko w wypadku jeśli soczewki mają spory osad białkowy - ale nie jest podany czas. Acha, i jeszcze jedno mnie zdziwiło-że można wkrapiać ten płyn do oka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Nie depcze krokusów
|
nowe zalecenia uwzględniają codzienne czyszczenie mechaniczne i producenci będą stopniowo je wprowadzać do ulotek - nie wiem kiedy ta została sporządzona, ale wiele badań udowodniło, że zwłaszcza przy silikonowych zwykłe przechowywanie nie jest wystarczające
2 m-ce? oj, mało...
![]() |
#4536 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, pilna sprawa, bo wybieram się do tego sklepu, czy ten płyn "nadaje się" do używania, wszystko ok z nim?: http://allegro.pl/item574357940_plyn...ion_500ml.html
|
![]() ![]() |
![]() |
#4537 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Można je wkraplać, bo na zdrowy rozum - skoro wyjmujesz z płyny soczewki i takie nakładasz na oko, to i tak ma ono kontakt z płynem. Tak więc nie może on być szkodliwy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4538 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Zadomowienie
|
Dzięki Malla, kupię więc Renu, chociaż gdzieś wyczytałam, że powinno się unikać łączenia soczewek i płynu tej samej firmy (a noszę purevision)...Ale OptiFree mi nie służy..
Co do zakraplania oczu płynem, to mnie się wydaje, że chyba lepiej tego unikać, skoro jednym z zadań płynu jest o'dbiałcznie'... Mam jeszcze takie pytanie: wyjatkowo w tym miesiącu kupiłam BIOXY i wczoraj wieczorem przy czyszczeniu zauważyłam malutki 'ubytek' na brzegu soczewki, nie wiem jak to nazwać...Czym to może być spowodowane? Na pewno od początku soczewka nie była taka... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Płyn można zakroplić do oczu awaryjnie jeżeli soczewka nam się przyssała do oka i jest problem z jej zdjęciem i nie mamy nic lepszego do wyboru Uszkodzenie soczewki mogło nastąpić w różny sposób. Powinnaś ją wyrzucić ponieważ uszkodzona krawędź może podrażnić spojówkę gałkową powiekową lub rogówkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4542 |
Nie depcze krokusów
|
Nie ma takich zaleceń. Niestety, nie znam wiarygodnych badań potwierdzających, jakie płyny są najlepsze dla jakich soczewek. Wiele zależy od użytkownika i tolerancji jego oczu.
![]() |
#4543 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
Cała wypowiedź to cytat z instrukcji Eyeye na prośbę lalaith. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Rozeznanie
|
mam takie pytanie jezeli mam wszystkie dane(moc soczewek,krzywizne-uzywam J@J oasys),czy moge kupic innej firmy o tych samych parametrach moze głupie,poprostu nie ma roznicy jaka firma bo moc jest taka sama.i jesli krzywizna jest 8.4 to moge kupic np.8.6 czy bedzie przeszkadzac,bo tak jak patrzyłam na allegro to praktycznie nie ma wyboru 8.4.i jakie polecacie soczewki-te osasy szybko mi sie niszcza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Raczkowanie
|
madaK, soczewki innej firmy mogą Ci nie służyć.
A co do łączenia płynu z soczewkami, to ja wiem, że nie można zmieniać typu płynu w trakcie używania soczewek, dopiero przy nowej parze. |
![]() ![]() |
![]() |
#4546 |
Rozeznanie
|
jakich soczewek używacie obecnie? które Wasze oczka najlepiej tolerowały i soczewki jakiej firmy mają największą przepuszczalność powietrza ?
#4547 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - ja nawet nie myślę, że mogłabyś tak twierdzić
![]() enlevé - zachęcam do lektury tego artykułu (ang.)
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-11 o 17:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja uważnie przeczytałam wypowiedź Nais i radiohedki i postanowiłam napisać co myślę o zakraplaniu płynu do oczu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4549 |
Nie depcze krokusów
|
Zamówiłam w optyku żel do mycia rąk bez wody, ostatnio mi się to przydało w samochodzie, będzie dobry na wycieczki
![]()
![]() |
#4550 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie mam siły przedzierać się przez 152 strony wątku. Pytam fachowców: używam soczewek B&L Purevision, które dla moich oczu są doskonałe, jednak, zachęcona wieloma pozytywnymi wypowiedziami o Proclearach, chciałabym je wypróbować. Stąd moje pytanie - czy mogą pojawić się jakieś problemy w związku ze mnią soczewek? Używałam już J&J oraz O2 Optix - te drugie to był koszmar dla moich oczu. Doradźcie. Nie chcę kupić soczewek, ktore następnego dnia wylądują w koszu na śmieci. Z góry dziękuję.
#4551 |
Nie depcze krokusów
|
elkiza81 - odpowiedź jest prosta: tak.
![]() |
#4552 |
Przyczajenie
|
A moja przygoda z Proclearami skonczyła sie po 4 dniach, nosiły sie super, ale dzis jedna pekła w palcach
![]() ![]() ![]() Poleccie prosze na szybko jakis dobry płyn, wiem, ze sporo o tym było, ale nie mamcheci znow przekopywac cały watek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do wkrapiania do oka myślę że tu chodzi o sporadyczne przypadki, zawsze to tak interpretowałam. Mnie tam się nie udało kiedyś gdy próbowałam wycelować z tej wielkiej butli do oka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Malla mogłabyś popatrzyć na stronę http://www.ursapharm.pl/produkty.html na składy kropli Hylo-Parin, Hylo-Gel i Hylo-Lasop jak się mają składowo do Hylo-Comod i Hylo-Care? Bo były b.tanio na allegro i wzięłam wszystkie.. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2009-03-11 o 20:05 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - mało w sensie: reszta ma co najmniej 3 miesiące. Mogłaś powiedzieć, że zamawiasz krople, bo mi się skończyły ;] Zastanawiałam się nad Hylo-Parin, bo ma heparynę, która jest dobra dla zaczerwienionych oczu, ale trochę się go boję, jak każdego leku wpływającego na naczynka (choć ulotka twierdzi, że jest przeznaczony do długotrwałego stosowania). Hylo-Gel jest gęstszy, bo zawiera bardziej stężony hialuronian, więc musi dawać efekt, nie wiem tylko jak wygląda jego stosowanie z soczewkami, czy pacjenci nie narzekają na obniżenie komfortu widzenia. Nie ma gęstości maści, więc powinno być ok. Dziwi mnie Hylo-Lasop, bo to jest to samo co Hylo-Comod, tylko że ulotka jest sporządzona pod kątem pozabiegowym. Hylo-Comod ma ładniejsze opakowanie
![]() elkiza - wybrane przez Ciebie produkty są tak odmienne, że na Twoich oczach mogą się zachowywać diametralnie różnie. Soczewki zmienia się u lekarza, a nie na allegro. Dodatkowo PureVision są i tak dość tanie, można się w nich bez większych wyrzutów sumienia zdrzemnąć np. w czasie podróży, więc jeśli Ci odpowiadają, to nic tylko się cieszyć.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-11 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Zakorzenienie
|
Malla nie powiedziałam bo to były resztki, tylko po 1 sztuce: comod, care i lasop za 8zł, gel i parin za 18. Wcześniej ten użytkownik miał wszystkie krople za 24 więc mi się nie opłacało od niego kupować. Kupiłam bo u mnie w aptece za Hylo-Comod już ostatnio dałam 28zł, a to dla mnie majątek ;( Wszystko zdrożało :-O!
Pisałaś kiedyś że za Nutrof Total dajesz dwadzieścia kilka złotych, można wiedzieć gdzie bo u mnie w aptece jak pytałam kosztuje 38 (a to nie jest droga apteka)? |
![]() ![]() |
![]() |
#4556 |
Zakorzenienie
|
Hej, zamierzam sobie kupić soczewki kolorowe, i może korygujące też mam jakąś wadę 0.75 w drugim oku 0,5 (stan z czerwca 2008) to jeszcze nie wiem czy dla mojej wady warto
![]() ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Przyczajenie
|
namawiam starszych do kupna soczewek . . , ale kurcze . jest słabo . ;/ twierdzą , że to niebezpieczne , że może wdać się infekcja .. jak mam ich przekonać . ? ile kosztują . ? byłabym zainteresowana dwytygodniowymi lub miesięcznymi . . / i proszę o dokładne info . np . co z makijażem i lakierem do włosów , można używać . ? wiem . najpierw się zakłada soczewkę potem makijaż , ale jak chcem zmyć . ? wiem . . jak pójdę do okulistki to wszystko mi ona wytłumaczy . . / kurczee . okulary są okropne . ( i od jakiegoś czasu leżą w szufladzie . . ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - świetna promocja! NutrofTotal kupowałam w aptece na Os.Bohaterów Września, czyli zupełnie przeciwna strona miasta od Ciebie. Sieć aptek to Hygieia, niestety na ich stronie nie mogę znaleźć tego produktu
![]() ![]() Kamfcia - ceny znajdziesz w sklepach internetowych, a pozostałe informacje na wielu stronach internetowych poświęconych soczewkom, zachęcam do lektury! inc0rrect - jest osobny wątek o kolorowych, jeszcze jeden z samymi zdjęciami dla porównania, ale i tak soczewki dobiera lekarz, więc popytaj w salonach, gdzie można dobrać kolorowe, najlepiej przymierzając parę kolorów.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-12 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Przyczajenie
|
czytałam . . dużo już czytałam . , ale w sumiee każdy mówi co innego .
a nad rodzicami pracujęę . tak fajnie byłoby gdyby się udałoo . ( , a mam taka cicha nadziejęę ) -> życiee prostrzee , wygoda . , a jakiee maciee . ? i ilee płaciciee . ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Nie depcze krokusów
|
To czytasz czy słuchasz? Bo jeśli czytasz, to nie powinnaś się spotkać z tym, że wszędzie jest co innego.
Życie czasem potrafi się nieźle pokomplikować z soczewkami ![]() Koszt to jakieś 30-50zł miesięcznie.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-12 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:29.