|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
megi ja mysle podobnie jak pop, ja gdzies u kogos jak jestem z Oli to wychodze jak po jakims armagedonie,nie pomyslala-powiedziala,chociaz uprzedzenie i zlosc tez by we mnie kipiala.
Asiulek ja obstawiam srebro Wercia slodziak jak zawsze Tz pojechal do pracy,mala spi (ciekawe jak dzisiaj nocka,baterie mi padly w karuzeli jak na zlosc jak on wyszedl) POPROSZE PRZEPIS NA PRZEROBKE KARUZELI. Amelia przy radiu spi ![]() ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Bao tak Oli byla na nutramigenie dosc dlugo,potem pila bebiko i tak zostalo,mala tez pije bebiko. ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- a co do wystawiania na dwor,nie jestem w stanie psa badz kota wywalic...a nieraz mialam ochote jak np drapal ze chce wyjsc,wracal,drapal,wraca l a ja tylko przy drzwiach stalam to mialam go nie raz nie wpuszczac,dupsko przemrozic,ale sumienie nie pozwalalo.
![]() |
#4532 |
Zakorzenienie
|
z opowiastek lenkowych
regularnie informuje mnie o tak ważnych rzeczach jak -ścielam <strzelam> bączki -robim pierdzioszki idziemy na spacer piechotą, jesteśmy juz spory kawałek za domek -mamo, zapomniałam wózku pokazuję młodej auto z zamontowanymi rzęsami nad światłami -ooo kłują bardzo <powiedziała stojąc 2m dalej>
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
Michalina jak robi kupe ucieka pod stół.. minute temu pytam bo siedzi pod stołem:
- co robisz? - smród, smród mama.. o feeeeeeee ![]()
![]() |
#4534 |
Zakorzenienie
|
EVITKA ja LENKE UBOSTWIAM!
No te teksty wymiataja ![]() na Amelkowym watku kolezanka ma 3 letnia core,jej teksty sa tak niesamowite ze ja wyje ze smiechu ![]() mam nadzieje ze sie nie obrazi,ale tekst mowiony do mamy :Odejdz odemnie potworu okropny" to mistrzostwo swiata!
![]() |
#4535 |
Rozeznanie
|
Ale te wasze dzieciaczki mówią
![]() z moją dialogi nie przejdą W ogóle Olka moja to taka bida - dziś 4-ty dzień jak praktycznie nic nie je, dziś też nie chciała pić - strzykawka poszła w ruch, to zwymiotowała. Stresuje mnie to dziecko strasznie - ale u lekarza byliśmy i mała nie odwodniona. Tak jak badania kału ze szpitala wykazały, że to nie był rota, tylko jakiś inny wirus, to teraz podejrzewam, że to rota - jeden chłopiec ze szpitalnego pokoju miał, to moja podłapała. Taki bonusik. A ja jescze wrócę do tematu żłobków - u mnie miasto 250 tys, do niedawna był 1 żłobek państwowy i 1 prywatny, dopiero teraz zaczynają nowe powstawać. Tym łatwiej mi zrozumieć, że w mniejszych miastach może ich w ogóle nie być. |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Zakorzenienie
|
ja bym bardzo chciala otworzyc swoj ale w tym momencie to nie mozliwe.
Podobnie komis dzieciecy ,ale teraz znowu ze 3 sie otworzyly,wiec lipa troche..
![]() |
#4537 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
W przyszłym roku wymiana pieca gazowego nas czeka . tanie ogrzewanie jest na palety , i piec jest dotowany . Cytat:
![]() zajrzę za chwilkę muszę położyć ekipę ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4538 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny powiem tylko że rozpuszczacie dzieci , pozwalacie im na robienie co chcą a później wystawiacie na balkon,zamykacie w kojcach jak juz nie panujecie nad sytuacją,pomyślcie co będzie później skoro teraz puszczają wam nerwy ,nie pouczam was tylko taka refleksja
![]() Cytat:
Ogrzewamy też gdzieś od września , Ana chyba żartujesz z tą pół tony , toż to ledwo ze 3 taczki. Jak nam się uda (finansowo) to w przyszłym roku chcielibyśmy zrobić ocieplenie bo wiem że dużo daje. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Śliczne obie jesteście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
chodzi Ci o pelet? ten brykiet ekologiczny ? wzięłam kiedyś na próbę parę worków , u mnie to się nie sprawdziło ,mogłabym sie wtedy w etatowego palacza CO zamienić ,trzeba było non stop wrzucać do pieca. No ale jakoś ludzie tym palą ![]() Co do ogrzewania bateriami słonecznymi to sama nie wiem co o tym myśleć ? U niemców widziałam całe stodoły powykładane bateriami u nas rzadko się spotyka, ciekawe właśnie jak to wygląda w praktyce. Zimno u nas jak diabli się zrobiło ,wieje, ja rozumiem że zima że grudzień ale żeby od razu tak ![]() Poszłam na rolki to ledwo jechałam pod ten wicher ,cała dupa mnie teraz boli , o Ana na rolki idź tym sobie szybciej ujędrnisz. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Zakorzenienie
|
libra u nas chata ocieplona a i tak tyle opalu idzie,fakt ze ojciec lubi bardzo cieplo jak jest,ale mimo to....bylam dzisiaj to mowili ze 3 tona im idzie,piec tez jest stary,nowy planuja dopiero kupic.
![]() |
#4540 |
Zakorzenienie
|
Asiulek w tym roku podobno srebro najmodniejsze. Ja czern uwielbiam.bym dodala cos dlugiego na szyje wlasnie srebro z jakims twoim kolorkiem.a zaszalej z makijazem i pazurkami
![]() Moj zdan nie wypowiada. Bardziej slowa pojedyncze, dwa wyrazy to juz zadkosc. Ale cieszy ze coraz wiecej slowrk. Moje chlopaki jeszcze nie spia :/...
![]() |
#4541 |
Zakorzenienie
|
ja przy swoim gluchym dziecku nie reagujacym na moj glos tez czasami wymiekam,mam nieraz ochote przyczepic ja do jakiejs rakiety i oddelegowac w podroz na kosmos,ale cholera jeden usmiech,jedno przytulanko i wszystko przechodzi,a uwierzcie ze na prawde sie zrobila nieznosna!
oby przeszlo,ale przy tym ze jest nie znosna to taaaaaka kochana jednoczesnie ![]() na zlosc mi ucieka do kuchni a nie zostawiam jej tam samej nawet na chwile bo szuflady w zasiegu reki,a tam noze itp...
![]() |
#4542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Libra święta prawda, zgadzam się z tobą w 100%. a odnośnie baterii słonecznych, to my mamy zamiar je założyć. u nas jest bardzo duże dofinansowanie do nich i bardzo dużo osób je zakłada. Za kilka lat dam znać jak to się sprawdza ![]()
![]() |
#4543 |
Zakorzenienie
|
Oliwia kima,mala bedzie zaraz jadla kolacje.
![]() |
#4544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój nie mówi zdaniami , pojedyńcze słowa dosyć niewyraźnie albo tylko pierwsza sylaba ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Sara ok. to czekamy na relacje za kilka lat ![]() Darusia może ona odreagowuje w jakiś sposób , nową sytuację myślę że wkrótce się unormuje Ja właśnie z kuchni pozabierałam sztućce bo też sobie szufladę otwierał a nie dało się jej zabezpieczyć ogólnie to sam tam nie przebywa , raz się poparzył o drzwiczki od pieca na szczęście nie mocno ,już nie rusza. Każde dziecko bywa złośliwe , wszystko zalezy od naszego nastawienia do całej sytuacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bateriami się interesowałam zwracają się po ok 10 latach , raczej się tym nie ogrzewa ale grzeje się wodę , niektóre gminy je dotują ale dobre baterie to koszt ok 15- 20 tyś zależy jaka powierzchnia ale z takim wydatkiem trzeba się liczyć I dokładnie mamy dwa piece do ogrzewania , węglowy i gazowy . mogę grzać czym mi pasi, węglem nie palimy od 2 lat , bo gaz wygodniejszy . ale teść starej daty z tych co to myślą że co to będzie jak to ruskie gaz zakręcą i dlatego są dwa . piec jest dośc fajny bo pali się w nim raz i 24h jest spokój . gazowy wymieniam za rok mam już wybrany . to się wywnętrzniłam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- libra oprócz ocieplenia warto wezwać fachowca który zbada gdzie dokładnie ucieka wam ciepło z domu . może mozna zrobić coś jeszcze oprócz ocieplenia . ale na bank ocieplenie też bardzo dużo da ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Moim zdaniem kazdemu dziecku czasem odbija palma . a chyba lepiej dziecko wstawić do kojca i policzyć do 10 niż np krzyknąć , jesteśmy tylko ludźmi i nie mamy nerwów ze stali ![]()
![]() |
#4546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rozmawiałam z mamą o ogrzewaniu i za listopad zapłaciła 300 zł z ciepłą wodą
![]() |
#4547 |
Zakorzenienie
|
No to ja chyba z tej samej daty co Twój teść bo też bym chciała 2 piece bo co będzie jak gazu braknie
![]() Ja i bez fachowca wiem gdzie ciepło u nas ucieka , dom stary to wszędzie coś gdzieś tam ,prosciej byłoby postawić nowy ale jeszcze w totka nie trafiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja się czasem zastanawiam jak Was czytam czy wszystkie takie spokojne jesteście i zachowujecie zimną krew... My oboje z tz nerwusy, zwłaszcza ostatnio, i wybuchamy też często. Wiem że to źle ale nie umiem tego zmienić. Przy Was czuję się jak wyrodna matka... Michał po 2.5h od kąpieli i założenia pieluchy przesikał ją ![]() ![]() Asiulek Jagoda pisała że może uda się jej dołączyć do naszego poniedziałkowego spotkania. Mamy jej dać znać na którą godz. Jeszcze mam pytanie, bo był tu taki temat, o bank. Mój (WBK) od 1.1 wprowadza mi opłatę za prowadzenie konta i podwyższa za kartę... No i szukam innego. Pisałyście o Aliorze że bez opłat ale jednak są - opłata za kartę 5 lub 9zł (chyba) w zależności od wpływów na konto. W ING niby nie ma opłat jeśli się zrobi zakupy za min 100zł kartą. Ma ktoś takie konto? Jak jest w praktyce?
Pojawiłeś się niespodziewanie w kwietniowy poranek i wywróciłeś nasz świat do góry nogami ![]() ![]() Michaś ![]() Edytowane przez lindsley Czas edycji: 2011-12-29 o 21:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4549 |
Zakorzenienie
|
Libra a może trzeba też okna wymienić ? u nas to bardzo dużo dało a też dom stary
![]()
#4550 |
Zakorzenienie
|
sara moja nawet jak pije to musi chodzic,jak wstawic taka do konta?
![]()
![]() |
#4551 |
Zakorzenienie
|
hehe ja Zosie na silę sadzam i chwile przytrzymuje
#4552 |
Zakorzenienie
|
lindsey ja tez nerwus,ale do malej jakos tak inaczej mam,po prostu rece opadaja i od nowa......
---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- u mnie to nie przejdzie
![]() |
#4553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak fajna elewacja to szkoda psuć a znowu od środka ocieplać to się metraż zmniejszy. Ja też nie należę do całkiem spokojnych , ale wybuchów nie mam , nie wydzieram się , nie trzaskam drzwiami (nie znoszę tego) , mam bardzo stanowczy głos ,nie wydzieram się bo nie chcę żeby się mnie bały, dzieci się raczej słuchają ,wiadomo tez się buntują Nie mam jakichś tam sytuacji nerwowych które by nawarstwiały stres , może dlatego Miko też nie robi jakichś tam scen że rzuca czy rozwala ze złością , co najwyżej kredki wysypie czy klocki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4554 | |
Zakorzenienie
|
Pisałyście że krzyki, wystawianie na balkon, wstawianie do kojca jest be, wstawianie do kąta czasem niewykonalne to jak wyrażacie swoją dezaprobatę, swój sprzeciw, swoją złość że dziecko coś zrobiło? Co zrobić kiedy człowiek się spieszy a młode robi armagedon? Co zrobić jak 100dzień z rzędu, mimo tłumaczenia próśb itd dziecko ciągnie za włosy (a to boli), gryzie (znienacka podejdzie i czapnie) albo drapie (zwłaszcza po twarzy)?
Ja widzę czasem na przykładzie 3latka, któremu wszystko tłumaczono na spokojnie, zero krzyku itd. - często ma rodziców głęboko i robi swoje... ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
No i u nas stres robi swoje ![]()
![]() |
#4555 |
Wtajemniczenie
|
Lind ja niby tez mam swoje metody, które generalnie skutkują, bo jakoś nad małą jeszcze panuję ja, ale też zdarza mi się krzyknąć, albo cedzić słowa przez zęby
![]() ![]() ![]() ale ostatnio była u mnie moja kuzynka z synem 4,5 roku, jak ja zobaczyłam do czego może doprowadzić rozpuszczenie dziecka to od razu pomyślałam, że lepiej chyba, że czasem jestem surowa ![]() ![]() ![]() ![]() ej laski ma któraś tego interaktywnego kotka?? http://allegro.pl/hasbro-furreal-fri...025184804.html potrzebuję rady czy wasze dzieciaki się tym bawią. Mała dostała kasę od chrzestnego i miałam jej go zamówić ale tam wszędzie pisze, że to powyżej 4 rż ![]() a i macie rowerki biegowe?? jak tak to jakie?? bo od dziadka mam małej zamówić ![]()
#4556 |
Zakorzenienie
|
lindsley nie ma na to odpowiedzi
![]() Nie ma też jak dla mnie czegoś takiego jak wychowanie bezstresowe ![]() dużo tez zalezy od dziecka . Ola reaguje na normalne nie wolno - choć też nie zawsze , SZymek nie raz ma w nosie mimo upominania go 5 razy ![]() MInka Ola ma tego kota ona go bardzo lubi ale ona ogólnie lubi kotki . Sara chyba pisała że kupiła i się mała nie bawiła ale nie jestem pewna czy to ona ,. tylko ja za niego dałam 100 zł a w realu były po 80 więc z ceną to tutaj przegięli
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2011-12-29 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też się nie wydzieram, nie trzaskam drzwiami itd. Zosia nie robi mi scen rzucania się na ziemie itd. Jak zaczyna piszczeć czy krzyczeć bo coś jej nie pozwolę to mówię że zaraz ją wyprowadzę z pokoju, jak nie przestaje to wyprowadzam na korytarz i mówię że jak się uspokoi to może wejść. Od dawna tak robię i mam spokój z dzieckiem ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
Minka ja też jak patrze na rozpuszczoną chrześnice tż, to skacze z radości że moje dziecko nie jest takie i zna jakieś tam zasady i wie że nie wolno jej wszystkiego. Pisałam wam jak daliśmy jej prezent to ani me ani be tylko z tektsem do nas że to nas obowiązek kupować jej prezenty. Mi szczena opadła jak to usłyszałam
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2011-12-29 o 22:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Zakorzenienie
|
to ja wam napisze t
![]() |
#4559 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ciężko doradzić, bo każde dziecko jest inne i różnie jest z ich wychowywaniem. Amelka jest całkiem inna niż np. mojej siostry Zosia (moja grzeczniejsza ![]() ![]() ![]() Może mały tak reaguje bo widzi was jak nerwowo reagujecie i się uczy schematów ![]()
![]() |
#4560 |
Zakorzenienie
|
moja oliwia to po prostu czlowiek demolka!!!!!!!!!!!!
MINKA ZAPRASZAM PO RAZ SETNY-POTWIERDZISZ. Ona potrafi zrobic taki bajzel ze ja nie mam sily po prostu,ona wie,ze czegos nie moze ale patrzy i robi-sprawdza mnie.... jak mowie posprzataj slysze nie badz nie chce..... oczywiscie sa tez inne reakcje ale takie zdarzaja sie najczesciej.... Lind chyba jednoznacznej odpowiedzi nie ma,ja mowie mowie mowie i nie dziala,stanowczo jak jej powiem to sie spojrzy jak kot ze shreka ale tez nie zrobi.... oby to minelo... ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- U nas to ja na mniej pozwalam....ale nigdy nie miala przyzwolenia na wszystko i nie bedzie miala....chyba okres buntu. Najgorsze ze ona przychodzi,przytula,daje buziaka,przeprasza od razu jak cos zle zrobi,nie raz nie zdaze nic powiedziec...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.