Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. VI - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-10, 14:49   #4531
Dojotka1987
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. VI

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Ja dzwoniłam ostatnio, ale jako że chcemy iść od początku września, to mam zadzwonić jeszcze raz w sierpniu, żeby się zapisać. A u nas szkoła rodzenia kosztuje... 400 zł Dobijają mnie te warszawskie ceny. Ale bardzo chcę iść, bo nie mam jak na razie lekarza tutaj z tego szpitala, to chcę chociaż położne poznać.
to u nas w Krakowie sa po 250 ale nie wiem czy bede chodzic;p tak sie zastnawiam i tak przy porodzie bede Ci mowiec co masz robic;]
Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Nie, nie jeszcze nie byłam u fryzjera
Myślę cały czas

Jutro mam usg
3mam kciuki
Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
Wizyta tak sobie. Wszystko dobrze, łącznie z soczewkami, serce zdrowe, spodziectwa nie widać, narządy pracują jak należy. Ale mały ma na pęcherzu moczowym torbielkę. Może ona zniknąć, a może być przyczyną powikłań i wymagać wcześniejszego rozwiązania ciąży i leczenia. Kontrola za 6 tygodni. Trochę poczytałam na ten temat i jestem ciut spokojniejsza.. Ale i tak te 6 tygodni to koszmar. Także dziewczyny robimy prenatalne!Torbielka jest tak mała że sprzęt musi być super, żeby ja wychaczyć. Jeśli torbielka nie zniknie to lekarz właśnie mógł uratować małemu nerkę..
napewno wszystko bedzie dobrze
moja kuzynka jak miala USG polowkowe to dowiedziala sie ze Jej coreczka ma dziurke w serduszku, ale lekarz powiedzial ze nie bede tego operowac w brzuszku bo jak sie urodzi to moze sie ona zrosnie, ale niestety sie nie zrosla i jak miala pol roczku to byla operowana ale teraz juz jest wszystko dobrze) i jest szczesliwa, zdrowa 2latka)
Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
Witam, jestem nowa, chciałam się zapisać do mamusiek, wysłałam prywatną wiadomość do Mystiquee, ale nie wiem czy doszła...
dzien dobry) Dorota jestem) milo mi
Stary 2012-07-10, 14:49   #4532
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Podziwiam Cie, że jeszcze niczego nie szukałaś na necie i oby tak zostało
Mam nadzieję, że i u Ciebie również to nic poważnego
Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość

happy_eve
- Trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze
Dzięki dziewczyny Jakoś tak sama się sobie dziwię, ale zaufałam tamtemu lekarzowi, który powiedział, żeby póki co się nie stresować. I nawet o tym zapomniałam. Co prawda teraz sobie przypomniałam i zaczyna mnie korcić, ale wytrzymam
Stary 2012-07-10, 14:51   #4533
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny Jakoś tak sama się sobie dziwię, ale zaufałam tamtemu lekarzowi, który powiedział, żeby póki co się nie stresować. I nawet o tym zapomniałam. Co prawda teraz sobie przypomniałam i zaczyna mnie korcić, ale wytrzymam
Lekarz wie co robi i co mówi
A w internecie to nie raz takie bzdury są, że głowa mała.
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 14:51   #4534
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
Juz kiedys Ci to tłumaczyłam .. ja wedlug kalkulatorow jestem teraz w 23 tygodniu ale wedlug lekarza jeszcze w 22 .. wiec pewnie Ty liczysz sobie tygodnie wedlug lekarza .. stad ta roznica ..
no tak;p ale i tak sie bede jeszcze pytac kilka razy;p wiec musisz mi wybaczyc, w ciazy cos mi sie z mozkiem podzialo;/
Stary 2012-07-10, 14:52   #4535
landi0909
Zakorzenienie

ja zawsze szukam na necie wszystkiego, ale biore to z przymruzeniem oka najlepiej lekarz mi wszystko fachowo wyjasni, ale zazwyczaj wole poczytac troche zeby nie byc taką "ciemną"
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 14:53   #4536
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
ja zawsze szukam na necie wszystkiego, ale biore to z przymruzeniem oka najlepiej lekarz mi wszystko fachowo wyjasni, ale zazwyczaj wole poczytac troche zeby nie byc taką "ciemną"
no tak, ale czasami jak czytam rozne rzeczy to pozniej nie potrzebnie panikuje;/

ide budzic mojego TZ;] spioch;]]
Stary 2012-07-10, 14:56   #4537
landi0909
Zakorzenienie

ja na szczescie nie panikuje, wole sie w spokoju dowiedziec co mi np grozi a dopiero potem na spokojnie uslyszec to od lekarza
Stary 2012-07-10, 14:58   #4538
Dojotka1987
Zakorzenienie

o nie;/ dostalam "kosza" od mojego meza;/ powiedzial jeszcze 10 minut;] i nazwal mnie królisiem;]

a powiedzcie mi czy wasze dzieci maja czkawki?? i jak to czuc? bo wczoraj wieczorem przez kilka minut czulam w regularnych odstepach takie dziwne cos;p nie kopniaczki tylko takie uderzenia jakby glowa;] myslicie ze to czkawka??
Stary 2012-07-10, 15:00   #4539
madzius90
Zakorzenienie

Głowa mnie boli

Jeszcze godzinka i koniec
Po pracy skoczę do tego szpitala dowiedzieć się co i jak, porobię troszkę zakupów i do dziadka na urodziny
Stary 2012-07-10, 15:00   #4540
landi0909
Zakorzenienie

dojotka mozliwe chociaz moje dziecię lubi mnie kopać w kilkusekundowych odstepach z taka sama sila, ale u mnie czuc ze to kopniaki
Stary 2012-07-10, 15:01   #4541
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Głowa mnie boli

Jeszcze godzinka i koniec
Po pracy skoczę do tego szpitala dowiedzieć się co i jak, porobię troszkę zakupów i do dziadka na urodziny
a ja sie chyba starzeje bo mam ochote jechac do cioci na imieniny;]
Stary 2012-07-10, 15:04   #4542
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
o nie;/ dostalam "kosza" od mojego meza;/ powiedzial jeszcze 10 minut;] i nazwal mnie królisiem;]

a powiedzcie mi czy wasze dzieci maja czkawki?? i jak to czuc? bo wczoraj wieczorem przez kilka minut czulam w regularnych odstepach takie dziwne cos;p nie kopniaczki tylko takie uderzenia jakby glowa;] myslicie ze to czkawka??
No pieszczotliwie Cię nazwał

Ja jeszcze nie czułam, ale czytałam, że już czkawka może wystąpic !

21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja
kaaamila1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:06   #4543
landi0909
Zakorzenienie

wiecie co mnie najbardziej wkurza? ze moja cudowna rodzinka twierdzi ze ja jeszcze nie moge miec zgagi bo to za wczesnie a mnie zgaga męczy praktycznie od marca, jak jeszcze nie wiedzialam o ciazy
Stary 2012-07-10, 15:09   #4544
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
no tak;p ale i tak sie bede jeszcze pytac kilka razy;p wiec musisz mi wybaczyc, w ciazy cos mi sie z mozkiem podzialo;/
A ja bede pewnie jeszcze nie raz Ci na to pytanie odpowiadac .. ale dla kobiety w ciązy wszystko

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
wiecie co mnie najbardziej wkurza? ze moja cudowna rodzinka twierdzi ze ja jeszcze nie moge miec zgagi bo to za wczesnie a mnie zgaga męczy praktycznie od marca, jak jeszcze nie wiedzialam o ciazy
mozesz mozesz .. mnie jak czasem zlapie to oszalec mozna ..

No ale skoro oni wiedza lepiej .. to moze to nie zgaga ..

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:09   #4545
landi0909
Zakorzenienie

no, widocznie ja nie wiem co to zgaga haha
Stary 2012-07-10, 15:10   #4546
jo_manh
Rozeznanie

Ja ciążę znoszę bez większych problemów. Od 7 do 9 tygodnia miałam mdłości i czasami wymiotowałam, potem przez jakies 5 tygodni bolało mnie w biodrze - okazało się że to nerw kulszowy jest uciskany. W końcu przeszło. Piersi bolą i rosną , ale da się przetrwać (czego się nie zniesie dla dzieciątka - choć w sumie nie jestem w tak złym położeniu jak inne kobiety) Póki co przytyłam 3 kilo, a jestem osobą przeciętnej budowy. Plecy jeszcze nie bolą, choć powoli zaczynają dawać znać o sobie, ale to podobno normalne, bo kręgosłup zmienia nachylenie. 2 lipca miałam wizytę z usg i z dzidzią wszystko ok, okazało się że mam lekko podwyższone białko i jutro muszę powtórzyć badanie moczu, żeby zweryfikować czy to było chwilowe, czy raczej nie. Kolejną wizytę mam 2 sierpnia i już się oczywiście nie mogę jej doczekać
jo_manh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:11   #4547
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ciążę znoszę bez większych problemów. Od 7 do 9 tygodnia miałam mdłości i czasami wymiotowałam, potem przez jakies 5 tygodni bolało mnie w biodrze - okazało się że to nerw kulszowy jest uciskany. W końcu przeszło. Piersi bolą i rosną , ale da się przetrwać (czego się nie zniesie dla dzieciątka - choć w sumie nie jestem w tak złym położeniu jak inne kobiety) Póki co przytyłam 3 kilo, a jestem osobą przeciętnej budowy. Plecy jeszcze nie bolą, choć powoli zaczynają dawać znać o sobie, ale to podobno normalne, bo kręgosłup zmienia nachylenie. 2 lipca miałam wizytę z usg i z dzidzią wszystko ok, okazało się że mam lekko podwyższone białko i jutro muszę powtórzyć badanie moczu, żeby zweryfikować czy to było chwilowe, czy raczej nie. Kolejną wizytę mam 2 sierpnia i już się oczywiście nie mogę jej doczekać
no to super, że wszystko w porządku daj mi trochę tego zdrowia...
Stary 2012-07-10, 15:12   #4548
MoOoNiA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pani_Jasiowa Pokaż wiadomość
U mnie nie ma szkoły rodzenia... no ale jakoś dam sobie radę, tak myślę , Znajoma co to teraz rodziła, to właśnie opowiadała, że położna tak jej wszystko tłumaczyła, kiedy przeć jak to robić żeby najlepiej było, kazała tańczyć lambadę, żeby ułatwić poród a to jej drugie dziecko Urodziła w niecała godznę od pierwszego partego.
Ja miałam tak, że położna mnie zbadała i mówi: Idę zjeść kolację, jak pani poczuje potrzebę parcia to rposzę wołać. Odwrociła się a ja krzyczę że już czuję szybko mi łózko w fotel zamieniały, a ja w panice mówie ale ja przecież nie wiem jak przec - no ale jakoś tak naturalnie to przyszło, że 3 skurcze parte 10 minut i było po.
Chociaż teraz jakby się ktoś zapytał jak się prze to bym powiedziała, że nie mam pojecia

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość
Że co ósemki sie usuwa ? No to żeś mnie pocieszyła. Ja to mam pecha dentystka na urlopie. Pewnie pójdę prywatnie gdzieś ale i tak muszę na kaskę poczekać.
Mi dentystka mówiła, że w ciązy się 8 nie wyrywa i z moją poczekamy do porodu. nie wiem czemu

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość
Trzeba iść jakiś make up trzasnąć, dawno się nie malowałam i znów ten sam problem będzie jak otworzę paletki
Mam taką sama paletkę jak ty tą z sephory (mąż się na świeta postarał) jest genialna i zdziwiłam się jak trwałe są te cienie.

Cytat:
kochane, chyba nie jest mi pisane teraz nacieszyć się małżeństwem...

Najprawdopodobniej M wyleci do norwegii jeszcze przed końcem wakacji... Wróci na jakiś czas jak urodzę, a potem ściągnie i mnie tam. Możliwe, że moja siostra nam załatwi jakiś domek i pracę dla M, a ja za przylot razem z dzieckiem będę dostawała kasę i zasiłki na początek. Na pewno będzie łatwiej niż tu w Polsce...
Jeżeli sytuacja finansowa będzie lepsza, a pewnie posiedzicie tam kilka lat i wrocicie. Chociaż ja to bym się za granicę nie nadawała Jak byłam po maturze na Cyprze przez pół roku to tęskniłam za naszym krajem strasznie

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
Jestem tylko doczytywałaDzięki za pamięć

Wizyta tak sobie. Wszystko dobrze, łącznie z soczewkami, serce zdrowe, spodziectwa nie widać, narządy pracują jak należy. Ale mały ma na pęcherzu moczowym torbielkę. Może ona zniknąć, a może być przyczyną powikłań i wymagać wcześniejszego rozwiązania ciąży i leczenia. Kontrola za 6 tygodni. Trochę poczytałam na ten temat i jestem ciut spokojniejsza.. Ale i tak te 6 tygodni to koszmar. Także dziewczyny robimy prenatalne!Torbielka jest tak mała że sprzęt musi być super, żeby ja wychaczyć. Jeśli torbielka nie zniknie to lekarz właśnie mógł uratować małemu nerkę.

Landi monco ściskam i gratuluję syna. Oszczędzaj się i duzo odpoczywać.
Oby się wchłonęła

Majeczka
04.12.2012 r

MoOoNiA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:14   #4549
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
A ja bede pewnie jeszcze nie raz Ci na to pytanie odpowiadac .. ale dla kobiety w ciązy wszystko

Cytat:
no, widocznie ja nie wiem co to zgaga haha
ja zgage mam od 2-3 miesiaca))
Stary 2012-07-10, 15:16   #4550
jo_manh
Rozeznanie

Nie słuchaj innych, mnie zgaga męczy od maja, więc może męczyć i Ciebie Ja po raz pierwszy świadomie poczułam małego w minioną niedzielę rano i sie popłakałam ze szczęścia. Popołudniem tego samego dnia dowiedziałam się od 50-cio letniej ciotki, że to niemożliwe żebym w 19 tygodniu poczuła dziecko .... a ja wiem, ze to był On. Tego się rzeczywiście nie da z niczym pomylić. A jak Ty odczuwasz zgagę, to raczej ją masz
Stary 2012-07-10, 15:18   #4551
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Nie słuchaj innych, mnie zgaga męczy od maja, więc może męczyć i Ciebie Ja po raz pierwszy świadomie poczułam małego w minioną niedzielę rano i sie popłakałam ze szczęścia. Popołudniem tego samego dnia dowiedziałam się od 50-cio letniej ciotki, że to niemożliwe żebym w 19 tygodniu poczuła dziecko .... a ja wiem, ze to był On. Tego się rzeczywiście nie da z niczym pomylić. A jak Ty odczuwasz zgagę, to raczej ją masz
nie no, ja doskonale wiem co to zgaga. Z medycznego punktu widzenia zgaga powinna być dopiero później, gdy macica uciska pozostałe narządy. Ale u niektórych po prostu pojawia się szybciutko

a co do ruchów, to ja pierwsze czułam w 16 tygodniu, mimo że to pierwsza ciąża. Takie motylki, na początku łatwo je pomylić ale potem przybierały na sile teraz synuś kopie mnie cały czas, i już jestem nawet pewna gdzie aktualnie ma główkę, a gdzie nóżki, po prostu to czuję w 19 tygodniu jak najbardziej można czuć dziecko
Stary 2012-07-10, 15:21   #4552
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
a ja sie chyba starzeje bo mam ochote jechac do cioci na imieniny;]

Cytat:
Napisane przez kaaamila1 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie czułam, ale czytałam, że już czkawka może wystąpic !
Ja chyba też jeszcze nie czułam czkwaki malucha

Cytat:
No to super, jak ktoś wie lepiej
Mnie zgaga męczyła na początku ciąży, nie wiem dlaczego, może była powiązana ze strasznymi wzdęciami jakie miałam
teraz co jakiś czas tylko mnie dopadnie, a tak mam spokój, a wtedy pamiętam codziennie
A podobno im bardziej zaawansowana ciąża, tym gorzej ze zgagą
Stary 2012-07-10, 15:21   #4553
kaaamila1
Zakorzenienie

Ja póki co z dwa razy miałam zgagę Nic przyjemnego i nie da się tego pomylic z niczym innym..tak więc chyba my najlepiej wiemy czy ją mamy czy nie..

W 19 t.c. jak najbardziej można poczuc ruchy ! Ja poczułam w 20 t.c.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-10, 15:23   #4554
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie
Ja poczułam pierwszego kopniaka w 18 tygodniu
Stary 2012-07-10, 15:31   #4555
kaaamila1
Zakorzenienie

Uciekam ! Może jeszcze dzisiaj wpadnę !

Trzymajcie się

Stary 2012-07-10, 15:31   #4556
Kasia_11_83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
KARNY KUTASIK dla Madzius i dla Kasi
Zasłużony w 100%

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
Wróciłam z zakupów i zaraz się biorę za krupnik, przeczytałam , ale pobieżnie. Gratuluję nowych tygodni

Poza tym spuchłam stopy mam jak wielkie banie, nie wsadziłam ich do żadnych tenisówek i trampek, i do sklepu poszłam w grubych adidasach dobrze, że nie jest gorąco. Jest w sam raz
Oj współczuję, ja podczas upałów obserwowałam stopy, ale nic nie zauważyłam Szybko Cię dopadło.

Cytat:
Napisane przez weronika23 Pokaż wiadomość
Mystiquee skad ja to znam przy gabrsyi taaak wariowalam teraz staram sie spokojnie inaczej oszlaec mozna
zawsze mozna sobie cos wkrecic wymyslic po co ja sie nastawiam ze donosze i urodze i to jest podstawa
Ja na początku odganiałam złe myśli i chyba weszło mi w krew, bo na ogół myślę pozytywnie. Tylko od czasu do czasu naczytam się strasznych historii i dziewczyny muszą obdarować mnie karnym kutasem

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Noo taki ciepły brąz, z lekką poświatą ciemno-karmelową

Szybko zleci Ani sie nie obejrzysz.
Ja nie wiem kiedy mi 21 tygodni zleciało, a ciągle mam wrażenie, że to początek ciąży

O tak... zdecydowanie za dużo tych stresów

Może tak niektóre kobiety maja przy pierwszym dziecku
Ale już sie uspokoiłam i czuje, że małe też spokojniejsze, źle zadziałał na niego ten stres Biedactwo moje!
I tak trzymaj

Cytat:
Ja poczuła w 17 t.c. i byłam pewna, że to dziecko A zgagę miałam kilka razy, zawsze po słodyczach, więc unikam ich (co nie zawsze się udaje)

Kasia_11_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:34   #4557
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaaamila1 Pokaż wiadomość
Uciekam ! Może jeszcze dzisiaj wpadnę !

Trzymajcie się

Cytat:
Napisane przez Kasia_11_83 Pokaż wiadomość
Ja na początku odganiałam złe myśli i chyba weszło mi w krew, bo na ogół myślę pozytywnie. Tylko od czasu do czasu naczytam się strasznych historii i dziewczyny muszą obdarować mnie karnym kutasem

karny kutas na otrzeźwienie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-10, 15:37   #4558
jo_manh
Rozeznanie

Ja nie mogę się już doczekać jak będę Go czuła częściej, na razie się ujawnił i zamilkł może dzisiaj jak się położę to da o sobie znać....
Stary 2012-07-10, 15:43   #4559
peperonik
Zadomowienie

EdziaO trzymam zeby sie torbielka wchlonela
Witam nowa mamusie
Landi mnie tez wkurza takie gadanie ludzi z boku co mozemy czuc a na co za wczesnie. Jak mi z tym brzuchem wyskoczyla szefowa, ze w 5 miesiacu to jeszcze nie moge miec brzucha od ciazy. A ja mam i brzuch i zgagi, na szczescie to drugie rzadko.
bez humoru dzis znow jestem tez mamy troche problemy z kasa, a jeszcze ten pierniczony slub 4 sierpnia. Najgorzej mnie wkurza,ze ciagle mlodzi pytaja czy wiemy juz jak im wieczory panienski i kawalerski zorganizowac. To jest uźwa najważniejsze!!!! Ja pic nie moge, tanczyc tez nie bardzo, do tego do zadymionej knajpy nie pojde. aaaaa musialam sie wyzalic,bo mnie skreca.
peperonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:44   #4560
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
U mnie zgaga była jednym z pierwszych objawów. Wcześniej nigdy jej nie miałam. Teraz już jej nie mam. Może wróci z nasiloną siłą później, ale mam nadzieję, że nie.

Cytat:
Napisane przez MoOoNiA Pokaż wiadomość
Ja miałam tak, że położna mnie zbadała i mówi: Idę zjeść kolację, jak pani poczuje potrzebę parcia to rposzę wołać. Odwrociła się a ja krzyczę że już czuję szybko mi łózko w fotel zamieniały, a ja w panice mówie ale ja przecież nie wiem jak przec - no ale jakoś tak naturalnie to przyszło, że 3 skurcze parte 10 minut i było po.
Chociaż teraz jakby się ktoś zapytał jak się prze to bym powiedziała, że nie mam pojecia
Ja już teraz wiem - trzeba tańczyć lambadę, haha

Cytat:

karny kutas na otrzeźwienie
Haha
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości