|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
Na wszystko już wchodzi. Wczoraj na swój samochodzik, za samochodziku na krzesło, a z krzesła na pianino próbował Ale tego już nie wytrzymałam i pogalopowałam z interwencją ![]() Cytat:
Sama czujesz, że robisz dobrze albo źle. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymaj się tam. Nie daj im. Masz nas! ![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- A Stronczku, zapomniałam się ucieszyć, ze z Wiki dobrze
|
|
#4532 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Hallooooooooooooo What's up?
|
#4533 |
|
Wtajemniczenie
|
Brumku miło mi ze sie cieszysz razem ze mną. Nawet jak na chwile zapomniałas
![]() Patik jak tam kupy? Uspokoiło sie Troche? Jak Sara ? |
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
Stronczek narazie nie ma kupy, ale tyłek odparzony. Spać nie chce chociaż ledwo na oczy widzi, i marudzi, kwęka, coś jest jej nie tak. Kaszę zjadła .
|
#4535 |
|
Wtajemniczenie
|
Patik a Moze na brzuszek jej cos daj. Ja espumisan daje czasami jak widze ze jej cos na żołądku lezy.
Ej gdzie wy wszystkie sie podzialyscie. Wylazic z tego facebook'a i wracać mi tu bo inaczej ![]() Shira dawaj z helga na fb
|
|
|
|
#4537 |
|
Wtajemniczenie
|
Marina właśnie dziś o Tobie myślałam
trzymaj się, dacie radę!ale puchy... nie wiem co pisać przeczytałam po łebkach ![]() mój śpi... zobaczymy jaka noc dzisiaj.... bo jak rano pisałam, że zasnął to za pół godziny go kominiarz obudził o telik jak tam Jaś? wyłaź z krzaczorów
|
|
#4538 |
|
Zakorzenienie
|
Stronczek własnie nie mam nic na brzuch
![]() Czekam aż pójdzie spać, idę się kąpać i odpalam popcorn w mikrofali ![]() ( wiecie jakie mam już sadło na brzuchu? serio)
|
#4539 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Hejo maminki
Marinko dobrze ze napisałas, bo jak większość mysle o Tobie i Zaciskam kciukasy zeby wam sie tam ułożyło. Dobrze ze wszyscy mili, a masz tam kogoś do pomocy z Igorkiem? Cytat:
Ach i nie pogniewaj sie ale lubisie to jedne z najgorszych rzeczy które można dać dziecku Skład:Mąka pszenna, cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, jaja, olej roślinny, glicerol, olej palmowy, dekstroza, kakao, difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, sól, serwatka w proszku, E412 Guma guar, kwas cytrynowy, mleko w proszku odtłuszczone 3,7%, mleko w proszku pełne 2,6%, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, E475 Estry kwasów tłuszczowych. Sama chemia i to ciężkiego kalibru Jak instytut matki i dziecka daje temu aprobatę ![]() Cytat:
![]() U nas przy gotowaniu ta sama sytuacja, Mamoooooooo i szapranie nogawki/spódnicy. Więc gotujemy razem... Cytat:
.Z Adasiem tez tak mialas ?(pytałam już kiedyś ale chyba nie widzialas )No i brawa dla naszego 2 latka A tak na poważnie zawsze jestem pełna podziwu umiejętności Adasia Pieleszka cudowne wieści Marzenko pytałas o przygotowania do ślubu Nic specjalnego nie kupowałam sobie Wyszperam coś z szafy, chyba ze jutro coś jeszcze upoluje bo wyjątkowo mam wolne Szkoda ze będziemy tak krótko bo z chęcią bym sie z wami zobaczyła I wytarmosila mojego Haniolka
|
|
#4540 |
|
Wtajemniczenie
|
Patik a Moze krople zoladkowe. Masz? Kilka kropelek.
|
|
|
|
#4541 |
|
Wtajemniczenie
|
Brumciu i Elu
Jachu zakatarzony wciąż No ale to tylko katar,jakoś sobie radzimy Bardziej mnie martwi jak moja mama z nim sobie w sobotę poradzi To taki pierwszy wyjazd bez niego. Więc nawet nie mam ochoty jechać No ale żem świadkowa to chyba wypadałoby ![]() Jasiek po raz pierwszy dziś dostał takiego ataku histeri w wózku na spacerze Że zapewne pobiłam swój czas na bieg na średnim dystansie Nie wiem co mu sie stało ale Jeszce przez 10 minut w domu nie mógł sie uspokoić Aha zapomnialam sie pochwalic od 2 dni pijemy kakao na mleku krowim
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
Stronczek nie mam
o 19 zawsze miałam już "wolne", od 2 tyg chodzi spać przed 21. Telik to zaszalejesz jako świadkowa. My mamy weele 29 gr, wypadło nagle bo młodym się wpadło, ja nie lubię się dowiadywac o weselu miesiąc przed. Kolejny wydatek, a musimy iść niestety. Wcale nam się nie uśmiecha
|
#4543 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale z 2 lampki wina wypije A to od momentu porzucenie karmienia to ilośc wystarczająca do szaloności
|
|
#4544 |
|
Zadomowienie
|
Teliku u nas tez histerii nie jestes w stanie przewidziec, ja wymiekam ostatnio. Nic, no nic nie pomaga. Nie wiem czasami o co mu chodzi. Az sama sie dziwie, bo to jest takie pogodne i spokojne dziecko i nagle bum, placz. Ostatnio plakalam razem z nim, bo nie moglam sobie poradzic.
Co do mleka krowiego, to u nas chyba przeszlismy zupelnie na modyfikowane. Nie chce mu krowiego podawac, bo jednak moze za bardzo obciazac nerki, poza tym mlody je malo miesa, a jednak w MM jest dodatkowe zelazo. Brumku u nas jest to samo ze zmywaniem, tylko zmywam, mlody wpycha sie pomiedzy mnie i szafke i mnie odpycha. U nas wszystko ok, niestety jestem wiecznie zmeczona, wiec jak przeczytam wizaz, to juz nie mam weny.
|
|
#4545 |
|
Rozeznanie
|
Witam!!!!!!!!
Miałam dzisiaj wolne więc szybko nadrobiłam i jestem ![]() ![]() Został mi jeszcze tydzien pracy i Was zamecze postami ![]() ![]() Wszyscy chorzy, chorzy i my ![]() Ewci wychodza dwie trójki i jest potwornie zakatarzona(a wszystko przez kuzynke i jej 14sto miesieczna córeczke...zaprosiły nas w sobote na zabawe, przychodzimy a one gile po pas Bo niby katarem nie da sie zarazic.......)Tak wiec Ewik po całosci zakatarzony a mnie zaczyna rozbierac Stronczku, Teliczku-całuje Wasze chorowitki Brumek Ewka tez ma napady złosci...i to lekko przerazajace...i tez budzi sie w nocy czesciej...a własciwie to nie spimy od tygodnia wcale. Nawet wzielam ja pierwszy raz do naszego łożka ale nic to nie zmienilo. Zwalam wszystko na zeby, bo jesli nie to ![]() Pieleszko,PaticzkuBardzo sie ciesze, ze wizyty udane! Aniaa,Myha piekne z Was ciezaroweczki i mam nadzieje,ze mdłosci szybko minai zdjecia boskie!!!!!!!!!!! Mała Myha okularnica prszesłodka Tymek jak włoski żeglarz Sarenkajuz wiem czemu taki kruszon, dziecko prawie z głodu talerz zjadło ![]() i Janek z Domkiem i drugim Jankiem niezli saneczkarze i jeszcze Szymek na szelkach słodziaczek a zapomniałabym o Pani Mikołajowej i wiecej nie pamietam!!!!!! |
|
|
|
#4546 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękować
Dziękować Dziękować za kciukasy Sarenka szczepienie znosła nawet dobrze, zapłakała dwa razy na chwileczkę. Teraz niestety ma gorączkę, już podałam pierwsza dawne nurofenu, wziełam ją do łóżka do sypialni bo przy ubieraniu w piżamke zwymiotowała kolacje i bałam się ją kłaść sama do łóżeczka. Ronek prawie nie ma cysty, zmniejszyla sie do 1cm, trzeba jej naprawdę długo szukac na usg, nereczka wygląda jak najbardziej prawidłowo! Cytat:
Gomra czasami też oglądam wiem co jem (jesli nie myle z innym programem) prowadzaca taka nie za szczupła w dziwacznych kolczykach zawsze? W pełni rozumiem Karolka, tez tak mam |
|
|
|
|
#4547 | |
|
Zakorzenienie
|
Marinka trzymam kciuki żeby wszystko się poukładało
![]() Telik dasz radę, mama na pewno też da rade, w końcu Jaś w nocy i tak będzie spać ![]() A Ty poszalejesz, odreagujesz troszkę, przyda Ci się ![]() A atak histeri, ciekawe, może coś go zabolało, może pampers go uwierał albo coś innego. A może ząbki sie wyrzynają. Lili 83 dokładnie, takie rzeczy jak misie lubiesie czy jak im tam są bardzo syfiaste. Lepiej dziecku dać gorzkiej czekolady, albo czekolady z orzechami jeżeli juz chce się dać dziecku coś słodkiego. Ja zawsze czytam ulotki, jak już widze E - xxx, albo cukier i cukro podobne czyli: sacharoza, glukoza, fruktoza, laktoza karmel lub syrop, słód, koncentrat soku owocowegego, melasa, glukoza to odkładam na półkę. Rozumiem jednen cukier, ale w wielu można spotkać po 5 nazw (czy nawet wszystkie) tak jak 5 właśnie w tym słodyczu. No i te wszystkie chemiczne związki. Chłopaki spią. Ja urobiona dzisiaj masakrycznie. Umyłam 4 okna, ale tylko od wewnątrz, bo u nas -10. Posprzątałam kuchnie i 3 pokoje i klatkę schodową, poprasowałam. Dziś tż w domu, także trzeba było korzystać z darmowej niańki ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-13 o 21:31 |
|
|
|
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie powiem, ciśnienie mi skoczyło E, coś Ty, nie gniewam się. Strzeliłam z tym lubisiem bo akurat jednego w szafce mam Teraz zje jednego na miesiąc. Chociaż muszę przyznać, że był czas kiedy jadł częściej
|
|
|
|
|
#4549 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale takie normalne, nic niepokojącego. Za to apetyt miał taki, że nie nadążałam karmić Chyba sobie odbija ostatni strajk głodowy.taaaa, widać po zdjęciach, jaki z Ciebie spaślak Cytat:
Niedawno gdzieś czytałam, jak to się odbywa Oni nie robią żadnych swoich badań. ŻADNYCH.2. Telik-Menelik od małego był 3. Dokładnie - w nosidle albo jedną ręką Gorzej z myciem naczyń, bo jedną ręką nie umiem (choć czasami próbuję )Cytat:
i będzie szaleć?Cytat:
Jasio jakoś przeżyje, spoko A o której jedziecie i o której wracacie?2. Ale tak po prostu? Czy np. po tym, jak sobie hasał, a potem go chciałaś zapakować? Bo u nas ta druga sytuacja zawsze się wiąże z małym kryzysikiem Po takim swobodnym bieganiu, jak chcę do wózka wsadzić, to się pręży i płacze. Na szczęście da się go zagadać ![]() 3. ![]() A wiesz, ze my to samo! Tzn. nie kakao, ale inkę. Już dwa razy mleko mu dolałam. Co prawda on mało tego pije, kilka łyczków, ale zawsze ![]() A jak Wasze plamy? Jeszcze w temacie histerii i rozrabiania. U nas histerii raczej nie ma, za to od tygodnia Tymek morduje tapetę Mamy tylko taki niski pasek, przy podłodze, na wysokość ok. 60 cm. I on podchodzi i odrywa górną krawędź. Zrobiłam głupotę, bo jak tak zrobił pierwszy raz, to gwałtownie zareagowałam - tzn. podbiegłam i go odciągnęłam. No i jemu w to graj teraz, bo myśli, że to zabawa Mówię, że nie wolno, tłumaczę, ale oczywiście nie działa. Liczę, że zapomni o tej zabawie za kilka dni, ale póki co ręce mi opadają, bo już 3 razy przyklejałam na nowo kawałki i dziś znowu mnie to czeka.Poza tym mam dość całodniowego warowania przy ścianie
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4550 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O czyli nie tylko Ewulon nie je miesa? Nie mam pojecia czym je zastapic...masz jakies pomysły? Z jajek je tylko białko...żółtko wciera w siebie. I nastepny histeryk...chyba odkurze ksiazke o buncie dwulatka-jakas miałam ![]() Telik I jak Milky Johny po kakao? Ewka zjadła 2 razy owsianke na krowim i miala rozwolnienie...jeszcze poczekam. I zgadzam sie z Lubisiami I zapomniałam sie pochwalic-upiekłysmy dzisiaj pierniczki-sa obłedne!http://warsztatmamy.com/2011/12/11/pierniczki/ I mamy sanki http://allegro.pl/sanki-drewniane-i2836883417.html Tanie i fajne |
|
|
|
|
#4551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, Tymek jest boski
|
|
|
|
|
#4552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Agata dziś się zajdała czekoladą 70% ![]() A kiedyś została z moimi rodzicami, wracam, a ta cała w czekoladzie, zjada wielkiego mikołaja ale luz, nie mam nic przeciwko rozpieszczaniu przez dziadków. Tym bardziej, ze dziecko mi porzuca słodycze na rzecz mięsa
|
|
|
|
|
#4553 |
|
Rozeznanie
|
Odnosnie kuchni i gotowania-Tż zamontował mi na srodku kuchni huśtwake na haku
|
|
|
|
#4554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy identyczne sanki ![]() Co do jajek, ja robie je z tuńczykiem, taką pastę. Bo mój Karol podobnie zółtka traktuje. Czasem mu na masełku zrobię jajecznice. Co do mięsa to tylko gotowane je, ale za to uwiebia fasolkę. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-13 o 21:46 |
|
|
|
|
#4555 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też nie mam nic przeciwko rozpieszczaniu przez dziadków, ale jeśli dziadkowie opiekują się dzieckiem, bo mama idzie do pracy to już inna historia, wtedy powinni się podporządkować decyzjom mamy.
moja mama uważa na słodkie, ale tata jak to tata... kiedys przychodzę i pytam jak było, zjadł coś? a tata mówi, no wygrzebał pudełko z ciastkami i zjadł kilka, z siedem... ![]() a z drugiej strony to ciekawe Ci dziadkowie, jak czytam Wasze posty, że teoria "jak nie chce jeść to chociaz żeby słodkiego zjadł" to mnie dziw bierze. Przecież oni nas wychowywali, nie sądzę, żeby nam dawali ciastka na obiad ![]() no, ale ponoć wnuki są po to żeby rozpieszczać, bo wychowywało to się swoje dzieci... ![]() oooo dużo nas na pasku, piszcie, piszcie będę miała co nadrabiać jutro ![]() idę spać, bo nie wiadomo co za noc mnie czeka :/ wczoraj nie zdążyłam zasnąć, a on się już obudził i heja.... paaaa
Jaś 17.07.2011 Zuzia 28.11.2014 Edytowane przez ela_86 Czas edycji: 2012-12-13 o 21:53 |
|
|
|
#4556 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4557 |
|
Zadomowienie
|
Teliczku, a może Jasiek te suche plamy dostał od krowiego mleka? Czy już wcześniej je miał?
Tak sobie właśnie dzisiaj pomyślałam, że będziecie tak bliziutko, a możliwości na spotkanie brak-szkoda. Udanej zabawy Wam życzę, babcia na pewno super sobie poradzi. ![]() Brumku, u Nas to samo w kuchni- od razu wisi mi na nodze. Zmywanie jeszcze jest w stanie ścierpieć, ale jak wyciągam garnki to już się zaczynają jęki.Tymkowi najwyraźniej nie podoba się pomysł z tapetą, może nie pasuje do wnętrza? ![]() Patik, biedna Sarka - może coś na bolący brzuszek podaj?
|
|
|
|
#4558 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z jaj może jakiś omlecik? Albo chlebek obtaczany w jajku i zapiekany na masełku? |
|
|
|
|
#4560 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:28.

Wczoraj przyniósł z łazienki takie podium dziecięce z ikea i pościągał wszystko z blatów kuchennych. No i niżej jeszcze jego nowy pomysł - jak za nisko to jeszcze kładzie na autko sorter albo pudełko z klockami i wchodzi 
Na wszystko już wchodzi. Wczoraj na swój samochodzik, za samochodziku na krzesło, a z krzesła na pianino próbował 

Zakończone: 2
trzymaj się, dacie radę!

.
)

Bo niby katarem nie da sie zarazic.......)
zębole