Marcowe Mamy 2015 cz. 3 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-18, 08:35   #4561
smv
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 3

No tak strach strachem ale u diabla niech mi nikt nie mówi że nie mogę się stresować że coś jest nie halo skoro faktycznie czuje ze coś jest nie teges...

Jak miałam w 12 tyg silne bóle brzucha przekrecalam się na boki i tylko nospe brałam każdy w rodzinie mowi: łez i Odpoczywaj i nie nakrecaj się... A ja tak chciałam żeby ktoś powiedział jedz na IP spokojnie... To nie ja zawsze panikę sieje i się enakrecam. Jeszcze każdy mówi żeby forów nie czytać bo tam głupoty wypisuja a ja niekoniecznie tak uważam bo bez naszego forum np dużo rzeczy bym nie wiedziala..

A poza tym nie codziennie rodzi dziecko zwłaszcza że jest to moje pierwsze to skąd ja mam wiedzieć czy taj ma być jak 30 lat temu to moja mama była parę razy u lekarza a dziś się dziwi że tyle badań się robi.... Inna świadomość i tyle i takie gadanie mnie zwyczajnie wkurza

Edytowane przez smv
Czas edycji: 2014-11-18 o 08:38
smv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:36   #4562
lesyeux
Zadomowienie

dawno do Nas nie zaglądała debraM. ciekawe co u niej ?
Stary 2014-11-18, 08:37   #4563
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
Od ostatniej wizyty jestem wyczulona na wszystko bo lekarka stwierdziła, że brzuch mi się napina a ja tego w ogóle nie czułam wcześniej, nic a nic... Mówi, że to może wysoki próg bólu ale muszę uważać na różne objawy ale boję się, że jak coś się zacznie dziać to na IP mnie spławią, już wczoraj w przychodni mnie dwie lekarki olały jak prosiłam o przyjęcie bez rejestracji a widziały i mówiłam, że jestem w ciąży :<
A mówiła na jakie objawy zwracać szczególną uwagę? U mnie lekarz stwierdził napięcie macicy (tak się wyraził) na ostatniej wizycie, ale przepisał tylko luteinę i magnez. Jakoś nie był za bardzo przejęty moimi dolegliwościami

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:39   #4564
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Niestety czytalam, ze dotyk w tym tygodniu bardzo boli dziecko...... nie wiem jak jest naprawde..... ale i tak trzeba wierzyc ze bedzie dobrze.... lekarze by nie zwlekali jesli cos by bylo nie tak prawda, tylko pozwolili by jej zostac przy malej....

musimy sie nie stresowac przedewszystkim i duzo odpoczywac....
tak, masz rację, teraz doczytałam, że można pogładzić tak maleńkie dziecko dopiero po kilku dniach, bo na początku sprawia to ból ze względu na brak tkanki tłuszczowej.
My tu wszystkie razem przesyłamy Małej Helence tyle dobrych zyczeń i wiary, że musi się udać i z tego wyjdzie!!!

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
No tak strach strachem ale u diabla niech mi nikt nie mówi że nie mogę się stresować że coś jest nie halo skoro faktycznie czuje ze coś jest nie teges...

Jak miałam w 12 tyg silne bóle brzucha przekrecalam się na boki i tylko nospe brałam każdy w rodzinie mowi: łez i Odpoczywaj i nie nakrecaj się... A ja tak chciałam żeby ktoś powiedział jedz na IP spokojnie... To nie ja zawsze panikę sieje i się enakrecam. Jeszcze każdy mówi żeby forów nie czytać bo tam głupoty wypisuja a ja niekoniecznie tak uważam bo bez naszego forum np dużo rzeczy bym nie wiedziala..
ja też tak uważam jak Ty, a inni niech sobie mówią co chcą
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:40   #4565
smv
Zakorzenienie

Bo wszędzie piszą że napinanie macicy to rzecz Normalna ale skąd mamy wiedzieć że jest coś za często lub za mocne skurcze są... To jest denerwujące że nikt nic nie powie a potem gadanie - było jechać na pogotowie a jak chcemy jechać to teksty że tak ma być i nie stresuj się... Bądź mądry
Stary 2014-11-18, 08:41   #4566
lesyeux
Zadomowienie

DZIEWCZYNY tylko jak któraś z NAS BĘDZIE MIAŁA NIEPOKOJĄCE OBJAWY zasuwamy na IP!!! nie ma co zwlekać. nie zjedzą Nas tam !!!! ich obowiązkiem jest stwierdzi czy tak ma być czy jednak zostawią na oddziale.
Stary 2014-11-18, 08:41   #4567
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:

A poza tym nie codziennie rodzi dziecko zwłaszcza że jest to moje pierwsze to skąd ja mam wiedzieć czy taj ma być jak 30 lat temu to moja mama była parę razy u lekarza a dziś się dziwi że tyle badań się robi.... Inna świadomość i tyle i takie gadanie mnie zwyczajnie wkurza
ja bym nie czytala tych forum tego wszystkiego, gdyby nie to ze stracilam ciaze... w zyciu bym nie myslala ile mozna miec problemow, i jak mozna sie bac kazdego dnia o swoja ciaze..... zeby bylo dobrze....
Dla mnie wziecie tabletek oznacza pojechanie na ip, bo tabletki nie bierze sie przeciez przy lekkich bolach.... masakra....
Moze to dziwne, ale uwazam ze gdyby wizyty byly czestsze i bardziej by dbali o kobiety w ciazy lekarze, to szybciej mozna byloby wykryc cokolwiek.... a nie wiekszosc jest obojetnych, a pozniej jest za pozno..... a wizyty co miesiac, a u niektorych jeszcze pozniej.....
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:43   #4568
smv
Zakorzenienie

Jak mnie ostatnio przez cały tydzień pobolewal brzuch ale bez żadnych ekstra boli to brałam nospe.. U każdy mówił że tak ma być bo. Się rozrasta tam wszystko... Ale jak rozpoznać że to jednak nie ból rozrastajacy sie? Takim sposobem to ja mogę codziennie jechać na IP...
Stary 2014-11-18, 08:44   #4569
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lesyeux Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY tylko jak któraś z NAS BĘDZIE MIAŁA NIEPOKOJĄCE OBJAWY zasuwamy na IP!!! nie ma co zwlekać. nie zjedzą Nas tam !!!! ich obowiązkiem jest stwierdzi czy tak ma być czy jednak zostawią na oddziale.
Napisalam mezowi co sie stalo... smutno mi.... powiedzial ze jak bede zle sie czula, to mam mowic a nie zwlekac..... albo cos niepokajacego.... no oby....
Stary 2014-11-18, 08:44   #4570
żona_marcina
Rozeznanie

Ja dlatego cieszę się, że chodzę do szkoły rodzenia. Prowadzące położne można pytać o wszystko

Stary 2014-11-18, 08:45   #4571
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Bo wszędzie piszą że napinanie macicy to rzecz Normalna ale skąd mamy wiedzieć że jest coś za często lub za mocne skurcze są... To jest denerwujące że nikt nic nie powie a potem gadanie - było jechać na pogotowie a jak chcemy jechać to teksty że tak ma być i nie stresuj się... Bądź mądry
mi sie napina brzuch jak jestem aktywna w ciagu dnia.... ale poloze sie to przechodzi..... tylko ze jakby nie przechodzilo to juz bym jechala do szpitala.... to mnie przeraza zawsze....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 08:45   #4572
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
Napisane przez żona_marcina Pokaż wiadomość
A mówiła na jakie objawy zwracać szczególną uwagę? U mnie lekarz stwierdził napięcie macicy (tak się wyraził) na ostatniej wizycie, ale przepisał tylko luteinę i magnez. Jakoś nie był za bardzo przejęty moimi dolegliwościami
Na dolegliwości powtarzające się regularnie co kilka-kilkanaście minut, tzn. jakieś spięcia, skurcze, bóle itd.
Tylko jak trzymam ręce na brzuchu to jestem w stanie wychwycić, że faktycznie ten brzuch mi się napina ale normalnie tego nie czuję i boję się, że w jakiś sposób przegapię objawy nie wiem czy to możliwe no ale skąd mam wiedzieć

Ja mam przepisany tylko magnez i zalecenie, żeby odpoczywać kiedy mogę (wie, że studiuję) bo u mnie się jeszcze szyjka macicy już prostuje (a to się podobno robi dopiero przed porodem).
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:45   #4573
smv
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym nie czytala tych forum tego wszystkiego, gdyby nie to ze stracilam ciaze... w zyciu bym nie myslala ile mozna miec problemow, i jak mozna sie bac kazdego dnia o swoja ciaze..... zeby bylo dobrze....
Dla mnie wziecie tabletek oznacza pojechanie na ip, bo tabletki nie bierze sie przeciez przy lekkich bolach.... masakra....
Moze to dziwne, ale uwazam ze gdyby wizyty byly czestsze i bardziej by dbali o kobiety w ciazy lekarze, to szybciej mozna byloby wykryc cokolwiek.... a nie wiekszosc jest obojetnych, a pozniej jest za pozno..... a wizyty co miesiac, a u niektorych jeszcze pozniej.....
I jeszcze te wizyty nie są za darmo...
Mówcie Ci chcecie ale lekarze (nie wszyscy) traktują nas wg wzoru "kolejna"... A potem Mówią że nic się nie dało zrobić ale jakbym wizyty miała co 3 tyg byłabym spokojniejsza... Niby mam co 4 tyg ale dla mnie i tak za długo
Stary 2014-11-18, 08:47   #4574
lesyeux
Zadomowienie

idę dziewczyny szykować się i jadę na wizytę, to dzisiaj.

papa
Stary 2014-11-18, 08:48   #4575
smv
Zakorzenienie

No nic dziewczyny czekamy na informacje i nie nakrecamy się bo to dla nas też niedobrze.

Myślę że każda z nas przed kompem tu siedzi i czeka.. A mon9 przeżywa I tak swoje. Wierzymy że będzie dobrze

Lesyeux powodzenia skarbie!
Stary 2014-11-18, 08:53   #4576
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
Na dolegliwości powtarzające się regularnie co kilka-kilkanaście minut, tzn. jakieś spięcia, skurcze, bóle itd.
Tylko jak trzymam ręce na brzuchu to jestem w stanie wychwycić, że faktycznie ten brzuch mi się napina ale normalnie tego nie czuję i boję się, że w jakiś sposób przegapię objawy nie wiem czy to możliwe no ale skąd mam wiedzieć

Ja mam przepisany tylko magnez i zalecenie, żeby odpoczywać kiedy mogę (wie, że studiuję) bo u mnie się jeszcze szyjka macicy już prostuje (a to się podobno robi dopiero przed porodem).
No to witam w klubie. Ja też nie czuję napinającego się brzucha, dopiero gdy dotknę. Ale od Ciebie dowiedziałam się więcej niż od mojego gina. I faktycznie, odkąd nie pracuję i mam czas na odpoczynek to nie czuję bóli brzucha, choć napięcie pojawia się. Tak więc odpoczywaj kiedy tylko się da.
Teraz to już chyba będę miała ręce non stop na brzuchu

Stary 2014-11-18, 08:53   #4577
mon9
Zakorzenienie

Była lekarka od wcześniaków, mała wazy 800g .. Ogólnie trzeba czekać
mon9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:55   #4578
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mon9 Pokaż wiadomość
Ruchy czułam wczoraj.

Czy Helenka żyje to nie wiem, chyba by powiedzieli jakby od razu umarła. Ale intak jedna wielka niewiadoma pewnie bedzie przez najbliższy czas..
Kurczs to okropne takie niedoinformowanie. Najbardziej nie lubie wlasnie takich rzeczy. Najbardzisj sie stresuje gdy nikt mi nic nie mowi.

Cytat:
Napisane przez żona_marcina Pokaż wiadomość
Dziewczyny
czy któraś wie i napisze, jakie bóle/inne dolegliwości świadczą, że dzieje się coś złego?

Wszędzie czytam, że bóle i skurcze to rzecz normalna, a do szpitala należy się zgłosić, gdy pojawią się plamienia, krwawienia lub silne bóle.

Podejrzewam, że większość z nas ma czasami skurcze czy lekkie bóle. Ja miałam silne bóle w nocy i lekarz chyba to bagatelizował, przepisał mi jedynie na ostatniej wizycie luteinę i magnez no i kazał się zgłosić, "gdy będzie się działo coś niepokojącego". Mnie niepokoi wszystko
Ja jestem zdania ze nalezy jechac na ip zawsze gdy czyms sie stresujemy, cos nas niepokoi. Nasze prawo a im sie krzywda nie stanie jesli nas przebadaja. Nie ma co zwlekac i sie zaatanawiac czy ktos nas wysmieje czy nie. Jechac i tyle.

Cytat:
tak naprawde ten strach po porodzie nie przechodzi....pozniej bedzie wiekszy... czy dziecko prawidlowo oddycha, czy dobrze spi, czy dobrze zjada itd. Taka jest nasza rola pilnowac wszystkiego i stresowac sie.

Oj to prawda. Szczerze mowiac strach jest wiekszy. Co chwila cos nowego dochodzi. No taki los matki.
Juz zawsze bedzie sie co chwila denerwowala o dziecko.
Jako mama 2013 moge powiedziec ze prawie codziennie ktoras z nas ( mamuz czerwiec 2013) o cos sie denerwuje, szczegolnie teraz. W okresie chorob.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 08:58   #4579
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze te wizyty nie są za darmo...
Mówcie Ci chcecie ale lekarze (nie wszyscy) traktują nas wg wzoru "kolejna"... A potem Mówią że nic się nie dało zrobić ale jakbym wizyty miała co 3 tyg byłabym spokojniejsza... Niby mam co 4 tyg ale dla mnie i tak za długo
zgadzam sie juz raz wspomnialam do TZ, ze jesli cos mi sie stanie, to zabije naszego lekarza, za to ze na moje objawy mowi ze to normalne i nie zamierza nic z tym zrobic.... nie oczekuje niczego poprostu sie boje ( chodzi mi o moje omdlenia TZ mial okazje kilka razy to widziec ) .... ale wg niego to jest normalne wiec staram sie tez traktowac tak jak on twierdzi....
Nie moge sobie wyobrazic co czuje Mon.... my tak sobie piszemy o tym wszystkim a ona przezywa horror teraz

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:

papa
3mam kciuki za wizyte daj znac koniecznie jak bedziesz po

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
800 gram cudu modle sie za twoja coreczke bedzie dobrze!!! A mozesz chociaz ja zobaczyc?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 09:05   #4580
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
dawno do Nas nie zaglądała debraM. ciekawe co u niej ?
też sie zastanawiam, bo ostatnio pisała do nas ze szpitala

powodzenia na wizycie!

Cytat:
no to czekamy wszystkie z zaciśniętymi kciukami

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 09:06   #4581
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
mi sie napina brzuch jak jestem aktywna w ciagu dnia.... ale poloze sie to przechodzi..... tylko ze jakby nie przechodzilo to juz bym jechala do szpitala.... to mnie przeraza zawsze....
ja mam bóle brzucha jak się stresuję, a że mam taki charakter, że jestem wrażliwa i zawsze się przejmuję, nawet innymi, to potem to muszę odchorować. Dotychczas bolał mnie żołądek, a w ciąży napina mi się wtedy brzuch i boli. Kładę się i głęboko oddycham, żeby się wyluzować. A charakteru nie potrafię zmienić, wszyscy mi to mówią, że świata nie zbawię. mają rację, ale zmienić się nie jest łatwo. Już taka jestem, zawsze wszystko przeżywam. Ale wiem, że muszę uważać, bo Mała wtedy też to czuje.

Cytat:

papa
powodzenia!

Cytat:
trzymaj się Kochana czekamy razem z Tobą.
Stary 2014-11-18, 09:07   #4582
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
też sie zastanawiam, bo ostatnio pisała do nas ze szpitala

powodzenia na wizycie!

no to czekamy wszystkie z zaciśniętymi kciukami
Ostatni raz pisalam z nia miesiac temu.... to bylo dawno.
Stary 2014-11-18, 09:11   #4583
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meganka18 Pokaż wiadomość
Mam pytanie ktoś myślał o tym Łóżeczku ?

Zastanawiamy sie z TZ poważnie nad nim . W cenie 500 zł jest lozeczko materacyk, kołderka, poduszka, pościel, ochraniacz na szczebelki, baldachim.

Co myślicie ?

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

http://allegro.pl/lozeczko-dostawka-...795466021.html

O linku zapomniałam
Ja się w tym temacie nie orientowałam, bo łóżeczko i pościele dostanę, ale moim zdanie chyba nie jest to zła cena za taki full zestaw. I śliczna pościel tam jest.
emily863 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 09:12   #4584
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
ja mam bóle brzucha jak się stresuję, a że mam taki charakter, że jestem wrażliwa i zawsze się przejmuję, nawet innymi, to potem to muszę odchorować. Dotychczas bolał mnie żołądek, a w ciąży napina mi się wtedy brzuch i boli. Kładę się i głęboko oddycham, żeby się wyluzować. A charakteru nie potrafię zmienić, wszyscy mi to mówią, że świata nie zbawię. mają rację, ale zmienić się nie jest łatwo. Już taka jestem, zawsze wszystko przeżywam. Ale wiem, że muszę uważać, bo Mała wtedy też to czuje.

powodzenia!

trzymaj się Kochana czekamy razem z Tobą.
witaj w klubie, Stresuje, i szybko sie denerwuje roznymi rzeczami.... za szybko.... TZ mowi ze powinnam to kontrolowac, ale ja nie umiem, bo ciezko.... jak sie nie denerwowac, jesli cos nie jest takie jak powinno byc a stres zle wplywa na dziecko..... ostatnio jak babcia byla w szpitalu, to mialam napiety brzuch ze stresu... nawet jak odpoczywalam, ale ciezko byc zadowolonym i miec wyje**** jak cos sie dzieje....
Stary 2014-11-18, 09:17   #4585
tout-petit-fille
Zadomowienie

mon9 o kur.....

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 09:18   #4586
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
witaj w klubie, Stresuje, i szybko sie denerwuje roznymi rzeczami.... za szybko.... TZ mowi ze powinnam to kontrolowac, ale ja nie umiem, bo ciezko.... jak sie nie denerwowac, jesli cos nie jest takie jak powinno byc a stres zle wplywa na dziecko..... ostatnio jak babcia byla w szpitalu, to mialam napiety brzuch ze stresu... nawet jak odpoczywalam, ale ciezko byc zadowolonym i miec wyje**** jak cos sie dzieje....
ja też tak myślę, jak już ktoś jest z natury empatyczny i wrażliwy to nie da się przestawić. Odkąd jestem w ciąży staram się szybko znaleźć w głowie jakieś śmieszne wspomnienie, albo myślę szybko o czymś miłym i wtedy mi to pomaga, bo inaczej wyłączyć się też nie potrafię. Zresztą moi rodzice też są tacy i mam to po nich
Stary 2014-11-18, 09:19   #4587
tout-petit-fille
Zadomowienie

No zaraz sie rozrycze!! Mon napisz co jest grane((

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 09:26   #4588
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Z Helenka jeszcze nie wiem co i jak, dzisiaj zaczynałby sie 26 tydzien dopiero.

Byłam przekonana ze to skurcze tego Braxtona, ale nie przechodzily i śmieje sie do siostry ze to moze porodowe? Ale odrzuciłam te myśl bo nawet nie dało sie mierzyć czasów miedzy nimi.. I nie były takie bolesne i w ogóle.

No i o 2:15 chlusnęły mi wody, normalnie potop..
Skurcze stały sie konkretne co jakis czas, oczywiscie tz od razu na pogotowie zadzwonił, chyba po 10 minutach przyjechało. Ja byłam wyjątkowo spokojna za to on denerwował sie za nas dwoje. Co jakis czas chlust, podczas skurczu a tz do mnie: boli? Albo zebym usiadła sobie, to mu mowię zeby sie nie odzywał do mnie bo głupio,pyta i radzi bo nad toaletę pozniej poszłam zeby nie zatopić całego mieszkania.a jak siadałam to czułam ze dziecko wypycham bardziej. Pozniej juz sie,położyłam na łóżko i tak sie macam a tu kawalątek główki czuc.. I nie wiadomo jak to,powstrzymać, wiecie takie rozdwojenie tu skurcz a tu myślenie nie wychodź nigdzie maleńka w domu i jak to,powstrzymać.

Przyjechało pogotowie zabrali mnie do szpitala na woloska , kolejny skurcz i główka wychodzi, pozniej parłam dwa razy bez skurczy i wyśliznela sie jak rybka. Położyli mi ja na brzuchu, przecięli pępowinę , poglaskalam ja i szybko zabrali, podobno intubowali i dalej nie wiem co sie dzieje, czekam na lekarza z tamtego oddziału..

Boje sie tych informacji..

Pozniej urodzenie łożyska, to,było juz parcie bez skurczy chociaż dali oksytocyny troche, no i łyżeczkowanie, okropne uczucie jak ci grzebie jakimś prętem w brzuchu.

Teraz leżę w połogu, ale to dziwne..
Kochana trzymam za was mocno kciuki. Nawet się nie znamy,a ja siedzę i nie mogę przestać płakać po przeczytaniu tego posta.
emily863 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 09:29   #4589
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Kochana trzymam za was mocno kciuki. Nawet się nie znamy,a ja siedzę i nie mogę przestać płakać po przeczytaniu tego posta.
ciezko dzis nie plakac
Stary 2014-11-18, 09:34   #4590
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
ciezko dzis nie plakac
tak...ja też nie mogę dojść do siebie...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości