Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009 cz. II - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-30, 17:21   #4591
raspberry69
Zakorzenienie

Dot.: Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009 c

Cytat:
Napisane przez e.m.i.l.k.a Pokaż wiadomość

no ja wiem, że lepsza kasa ale jakby byli niekompetentni to nikt by ich nie przyjął, o to mi chodziło

Ja chce zeby wiecej lekarzy jak Dr, House bylo
Stary 2009-07-30, 17:41   #4592
Malpka
Zakorzenienie

Dot.: Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009 c

Cytat:
Napisane przez raspberry69 Pokaż wiadomość

a co do smoków to Julka ma jednego i od razu jej podpasował

ale się wkurzyłam zadzwoniła rano do przychodni spytac czy moge przyjsc dzisiaj na szczepienie, pani powiedziala ze tak oczywiście ale najlepiej kolo 17 bo to chlodniej bedzie. Ja ze pozniej nie moge to poszlam kolo14 i co sie okazało, po 1 że dzis mi dziecka nie zaszczepią a po 2 ze przychodnia tylko do 15 i jak tu sie nie wkurzyć

nie mam siły wiecej pisać
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 17:57   #4593
monix0
Zakorzenienie

Cytat:
po kilku pierwszych odcinkach miałam te same odczucia
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość

1.ale się wkurzyłam zadzwoniła rano do przychodni spytac czy moge przyjsc dzisiaj na szczepienie, pani powiedziala ze tak oczywiście ale najlepiej kolo 17 bo to chlodniej bedzie. Ja ze pozniej nie moge to poszlam kolo14 i co sie okazało, po 1 że dzis mi dziecka nie zaszczepią a po 2 ze przychodnia tylko do 15 i jak tu sie nie wkurzyć

2.nie mam siły wiecej pisać
1.
2.

zaraz zwariuje Dawid marudzi i "skacze" w wozku, obawiam sie, że zaraz go rozwali a wtedy bedzie musial chodzic ciekawe czy zdaje sobie z tego sprawe

Edytowane przez monix0
Czas edycji: 2009-07-30 o 17:58
monix0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 18:04   #4594
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monix0 Pokaż wiadomość
zaraz zwariuje Dawid marudzi i "skacze" w wozku, obawiam sie, że zaraz go rozwali a wtedy bedzie musial chodzic ciekawe czy zdaje sobie z tego sprawe

moja Julka tez wariowała i jak próbowałam ją uśpić to nie chciała spac a teraz ją włożyłąm do łózeczka pod karuzelę i już śpi
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 18:12   #4595
gabriellao0
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie kto powiedzial, ze smoczek zdorwszy
U nas jest tak samo, Laura po mleczku wsadza kciuk i odrazu odplywa a kciuk wypluwa
u nas zawsze mówią tylko jedno zdanie na temat "kciuk czy smoczek"
"jak przyjdzie do oduczania to smoczek wyrzucisz a kciuk???"

danych nie znam, mądrych pism nie czytałam ale tak prywatnie to z dwojga złego osobiście wolę smoczek (znaczy wolę aby Kaja ssała smoczek)
ona ma taki silny odruch ssania, że jak śpi czasem (bez smoczka sypia) to przez sen sobie ssie (tylko ona wie co)

Cytat:
Tz to by najchętniej chciał żeby Dawid z nim Tv oglądał, wtedy by się pewnie nim zajmowała tak po 5 min mi Go daje bo płacze( TZ nie potrafi pojąć, że Dawidowi szybko się wszystko nudzi) i na pewno chce cyca ostatanio tez sam przyznał, że On nie potrafi sie z Dawidkiem bawic(???)

!
a kto by nie chciał sobie wygodnie siedzieć tv oglądać z dzidzią? ja też bym chciała, ale chcieć a "móc"
Mój A. "odnosi" Kaję dopiero jak już nawet noszenie na rękach nie pomaga, ale ja czasem jak patrzę jak "on się z nią bawi" to
np. zawiśnie sobie nad nia i muczy do niej! centralnie jak krowa muczy a ta sie cieszy
np. stanie i "przekręcając" szybko głową rzuca a'la po japońsku "Kaja-Kaja" tez jej się to podoba
np. "trzyma" jej nóżki a'la do góry i wesoło i z miną klauna gada teksty typu "pierdząccccccccccccccccy , no kto tu jest pierdząccccccccy"???
i takie tam

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
Dziekujemy za zyczenia!
o 15:19 ----------

edit: piszac Filip spi z nami mialam na mysli w swoim lozeczku w naszym pokoju
nie wiem czemu ale się uśmiałam
chyba z tego "tłumaczenia"

Cytat:
więcej ogólnie takich ludzi bo ja ogólnie takich ludzi lubię, szczerych-brutalnych i wbrew pozorom wcale nie (jak dla mnie ) chamskich

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:

Kai też "posmakowały" dwa pierwsze smoczki Nuka które miała, ale.... nie umiała po nich jeść, bo to jakieś tam "uspokajacze" były! otulały jej buzię
poszłam kupiłam aventu udajace sutka (dwa odrazu, jeden na dwór, jeden do domu) ma do dziś i z jedzeniem skończyło się szarpanie
gabriellao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 18:15   #4596
monix0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość

a kto by nie chciał sobie wygodnie siedzieć tv oglądać z dzidzią? ja też bym chciała, ale chcieć a "móc"
Mój A. "odnosi" Kaję dopiero jak już nawet noszenie na rękach nie pomaga, ale ja czasem jak patrzę jak "on się z nią bawi" to
np. zawiśnie sobie nad nia i muczy do niej! centralnie jak krowa muczy a ta sie cieszy
np. stanie i "przekręcając" szybko głową rzuca a'la po japońsku "Kaja-Kaja" tez jej się to podoba
np. "trzyma" jej nóżki a'la do góry i wesoło i z miną klauna gada teksty typu "pierdząccccccccccccccccy , no kto tu jest pierdząccccccccy"???
i takie tam

Stary 2009-07-30, 18:28   #4597
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Oj kolezanki. Pol dnia mnie nie bylo a tu 3 strony!!
Ale ciekawy temat na tapecie to produkujecie
Ja mam podobne zdanie jak emilka co do szczepien -wiec sie nie powtarzam
czornoo pneumokoki-sredni koszt 300zl.CZasem warto popytac bo w aptece moze byc taniej niz w przychodni. JA np. zaszczepilam nowa Synflorixem-jest pelniejsza bo 10-walentna ( a 'stara" 7) a tansza.
Powiem Wam ze jedyna roznica jaka zauwazylam miedzy szczepieniami refundowanymi a tymi platnymi -to dzieciaki nie marudza,nie placza i nie goraczkuja po tych platnych.I tyle.

A ja dzis zaopatrzylam sie w sloiczki-obiadki i deserki.Jutro pierwsza konsumpcja.Niestety nie dostalam obiadkow Hippa ( a uwazam ze sa najlepsze skladnikowo) wiec wzielam co bylo-Gerber i Bobo Vita.Sklep ma najtansze produkty w miescie a Hippa akurat nie:m ur:
raspberry pisalas o Hippie ze ma dobre kosmetyki(swoja droga poczytalam tu na biochemii i faktycznie bardzo polecaja-"czyste"kosmetyki,pro ste skladniki) a co uwazasz o ich jedzonku?? Ja nie mam mozliwosci ugotowac zupki dla Julki ze swoich zdrowych warzywek,eko zywnosci tez nie mam-a po ostatnich wydarzeniac ryzykowac nie bede.
monix czytalam ten schemat-troche dziwny bo produkty wprowdzaja dopiero po 5 miesiacu(u dzieci na butli) ,z warzyw tylko dynia,marchew,ziemniak.:c onfused:Ale zawsze cos jeszcze do tego co juz wiem Chyba trzeba poprostu postudiowac te "madre"strony,ksiazki,por adniki,gazetki(swoja droga strony o jedzeniu w gazetkach o dzieciach sa sponsorowane!!!) i wyposrodkowac to wszystko.

Mamy butelkowe-najlepiej te karmiace butelkami Tommee Tippee-czy zmienilyscie smoczki na te o srednim przeplywie??Niby sa dla grupy wiekowej 3+-czyli musialabym Julce zmienic ale nie widze jakiejs potrzeby.Moze mi ktos wytlumaczy dlaczego nalezy zmienic??Bo nie wiem(...moze glupia jestem )

Zmykam-trzeba Julci Soczysta Marchew dac

Edytowane przez fizjo83
Czas edycji: 2009-07-30 o 18:31
fizjo83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 18:31   #4598
monix0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fizjo83 Pokaż wiadomość
Oj kolezanki. Pol dnia mnie nie bylo a tu 3 strony!!
Ale ciekawy temat na tapecie to produkujecie
Ja mam podobne zdanie jak emilka co do szczepien -wiec sie nie powtarzam
czornoo pneumokoki-sredni koszt 300zl.CZasem warto popytac bo w aptece moze byc taniej niz w przychodni. JA np. zaszczepilam nowa Synflorixem-jest pelniejsza bo 10-walentna ( a 'stara" 7) a tansza.
Powiem Wam ze jedyna roznica jaka zauwazylam miedzy szczepieniami refundowanymi a tymi platnymi -to dzieciaki nie marudza,nie placza i nie goraczkuja po tych platnych.I tyle.
A ja dzis zaopatrzylam sie w sloiczki-obiadki i deserki.Jutro pierwsza konsumpcja.Niestety nie dostalam obiadkow Hippa ( a uwazam ze sa najlepsze skladnikowo) wiec wzielam co bylo-Gerber i Bobo Vita.Sklep ma najtansze produkty w miescie a Hippa akurat nie:m ur:
raspberry pisalas o Hippie ze ma dobre kosmetyki(swoja droga poczytalam tu na biochemii i faktycznie bardzo polecaja-"czyste"kosmetyki,pro ste skladniki) a co uwazasz o ich jedzonku?? Ja nie mam mozliwosci ugotowac zupki dla Julki ze swoich zdrowych warzywek,eko zywnosci tez nie mam-a po ostatnich wydarzeniac rzyykowac nie bede.
monix czytalam ten schemat-troche dziwny bo produkty wprowdzaja dopiero po 5 miesiacu(u dzieci na butli) ,z warzyw tylko dynia,marchew,ziemniak.:c onfused:Ale zawsze cos jeszcze do tego co juz wiem Chyba trzeba poprostu postudiowac te "madre"strony,ksiazki,por adniki,gazetki(swoja droga strony o jedzeniu w gazetkach o dzieciach sa sponsorowane!!!) i wyposrodkowac to wszystko.
Mamy butelkowe-najlepiej te karmiace butelkami Tommee Tippee-czy zmienilyscie smoczki na te o srednim przeplywie??Niby sa dla grupy wiekowej 3+-czyli musialabym Julce zmienic ale nie widze jakiejs potrzeby.Moze mi ktos wytlumaczy dlaczego nalezy zmienic??Bo nie wiem(...moze glupia jestem )
jak widac strony sie roznia miedzy soba...
Stary 2009-07-30, 19:10   #4599
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Cytat:
jak widac strony sie roznia miedzy soba...
:conf used:....goraco-nie zakumalam
A co do Twojego pytania monix.
Mysle ze na brzuszku to juz klasycznej zabki Dawidek nie zrobi ale dobrz by bylo zeby chociaz uda byly w miare prostopadle do tulowia.Wtedy glowa kosci udowej jest stabilnie wmocowana w panewke. Mozesz oczywiscie cwiczyc-robic koleczka,zginac nozki w odwiedzeniu-"na zabke" ale wiadomo-dlugo z dzieckiem nie pocwiczysz.Dlatego probuj klas-moze jak zasnie to przewracaj na brzuszek i pod nozki podloz poduszke zeby utrzymac zgiecie,nos na biodrze albo przodem do siebie nogami Dawidka opasajac swoj tulow(nie wiem czy dobrze napisalam). jesli lubi bawic sie na brzuszku zawsze mozesz mu lekko nozki podtrzymywac w prawidlowej pozycji i zabawiac. I tyle z mojej strony. mam nadzieje ze jakos pomoglam
Stary 2009-07-30, 19:11   #4600
raspberry69
Zakorzenienie

Cytat:
ale się wkurzyłam zadzwoniła rano do przychodni spytac czy moge przyjsc dzisiaj na szczepienie, pani powiedziala ze tak oczywiście ale najlepiej kolo 17 bo to chlodniej bedzie. Ja ze pozniej nie moge to poszlam kolo14 i co sie okazało, po 1 że dzis mi dziecka nie zaszczepią a po 2 ze przychodnia tylko do 15 i jak tu sie nie wkurzyć

nie mam siły wiecej pisać
O kurde tez bym sie wkurzyla

Cytat:
raspberry pisalas o Hippie ze ma dobre kosmetyki(swoja droga poczytalam tu na biochemii i faktycznie bardzo polecaja-"czyste"kosmetyki,pro ste skladniki) a co uwazasz o ich jedzonku?? Ja nie mam mozliwosci ugotowac zupki dla Julki ze swoich zdrowych warzywek,eko zywnosci tez nie mam-a po ostatnich wydarzeniac ryzykowac nie bede.
Moja siostra ma bzika na punkcie zdrowej zywnosci i spytalam jej od czego ona zaczynala i tez od Hipp'a. My tez Hipp bedziemy jadly . Sama ostatnio sobie kupilam sloiczek indyk,marchew plus ryz dobre
Kosmetyki naprawde fajne maja

A teraz ja mam pytanie czy takowe obiadki sie podgrzewa???
Stary 2009-07-30, 19:14   #4601
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
my mamy smoczków sztuk 9 i wszystkie be
smoczek tez niby samo zlo i pozniej trzeba oduczac ale teraz te dzieciaczki które toleruja smoka np przez rok beda latwiej usypialy a pozniej np miesiac bedzie trwalo ich oduczanie a mój smoka nie chce a wiem ze czasami pomoglby mu sie wyciszyc, wiec dzieki temu mam jazde srednio co drugi dzien.....

ja mysle ze i smok i kciuki do pewnego stopnia nie są jakas tragedia, jak dziecko non stop sssie kciuka to moze byc i problem ale jak tylko sobie pomaga w zasypianiu tym kciukiem (tak jak Laura) to nie widze w tym problemu
zgadzam się, że do pewnego stopnia nie są tragedią.Tylko właśnie chodzi o to, że nigdy nie wiadomo czy nasze dziecko będzie tym które przestanie ssać samo czy będzie z tym większy problem.Ja niby też czytałam, że to nic złego itd ale cały czas miałam w pamięci tego kolegę...I jak byliśmy na szczepieniu to się zapytałam lekarki.I powiedziała mi, że jednak lepszy smoczek bo w pewnym momencie można go zabrać a jak dziecko się naprawdę zaprzyjaźni z kciukiem to bywają problemy...zresztą ona tez mówiła o wadach zgryzu...A jeszcze jak szukałam w necie na temat tego ssania kciuka to jakaś dziewczyna na forum pisała, ze jej siostra ssała kciuka właśnie do zasypiania jak była mała....w dzień nie....tylko, że to jej zostało...i w wieku lat 16 zupełnie NIEŚWIADOMIE ssała kciuka w nocy.

Cytat:
Napisane przez rudalbn Pokaż wiadomość
wg mnie szczepienia to indywidualna sprawa rodziców co wybierają i oczywiście na co ich stać ... bo też ładnie kosztują te szczepienia
Krzyś miał bezpłatne szczepienia i niektórzy moi znajomi którzy szczepili skojarzonymi dziwnie na mnie patrzyli jakbym krzywdę robiła dziecku ... tak jak mówię to indywidualna sprawa i każdy pediatra czy położna inaczej Ci powie
pediatra prawie się obraził że bezpłatne wybieramy
a znajoma położna mówiła, że one różnią się tylko ilością wkłuć (1 zamiast 3), ale Krzyś ładnie znosi szczepienia więc nie będę płacić
a na pneumokoki chcę szczepić jak Krzycho będzie szedł do przedszkola, czyli jeszcze troszkę
My też Kubę szczepiliśmy i szczepimy szczepionkami z NFZ (w zasadzie z Sanepidu) i choć zamierzałam zachodząc w ciążę szczepić skojarzonymi to niestety życie troszkę zweryfikowało moją decyzję gdyż okazało się, że akurat w okresie końca ciąży i początków (nawet trochę teraz) bubka w naszej rodzince mamy kryzys finansowy i to spory....zwyczajnie nie było nas na to stać.A jak szczepiliśmy za pierwszym razem Kubę tymi bezpłatnymi to położna w przychodni powiedziała, że jak raz zaszczepiliśmy tymi NFZ to w sumie nie ma sensu później "zapodawać" tych płatnych.

Cytat:
nie, zazwyczaj nie, tzn wieczorem zasypia sam a w dzien to baaaardzo roznie, sa dni ze mówie do niego "chwilke Adrianku tylko mamusia sobie kawę zrobi" a on pod wpływem szumu czajnika zasypia (a nie wiedzialam ze mu sie chce spac) - to bylo przedwczoraj, wczoraj musialam juz zagotowac dwa czajniki wody zanim usnal a dzisiaj wyszlam na chwile z pokoju, wracam a on spi
wiec czasami jest super a czasami usypianie trwa 2h i wtedy daję mu coś do picia i on pod wpływem ssania się uspokaja ale wtedy czasami budzi się za chwile bo jest "nie odbity" a tak smoczkiem by sie wyciszyl bez potrzeby odbijania
dzisiaj wracalismy ze spacerku i taki koncert mi dal ze myslalam ze sie spale ze wstydu a to dlatego ze ja glupia na chwile mu pokazalam ze mozna siedziec i o lezeniu nie bylo mowy a tak moze smokiem bym go troszke chociaz uspokoila
No ja mam podobnie....wieczorem nie ma aż takiego problemu bo młody około 21 zawsze się robi śpiący i zasypianie nie trwa zbyt długo.W dzień troszkę gorzej...przeważnie zasypia przy cycu także nie usypiam go jakimiś specjalnymi metodami(jak był mały to jeszcze próbowałam w wózku) choć czasem bywa tak, że zasypia "na siedząco".Siedzi np u mnie na kolanach i nagle...."gaśnie"

rudalbn - zaraz postaram się napisać co i jak z zasiłkiem tylko dopiero co wróciłam z młodym i muszę go ogarnąć

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 19:16   #4602
e.m.i.l.k.a
Wtajemniczenie

GG do e.m.i.l.k.a

Cytat:

mniam soczysta marchewka jest pyyycha

ja zmieniłam przy okazji pleśniawek - wymieniałam wtedy wszytskie smoczki i o ile do butelki marchewki jest ok to butelki do soczku jabkowego i herbatek lub wody jest za duża dziurka i Adrianek sie strasznie dlawi

e.m.i.l.k.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 19:25   #4603
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Na razie nadrobilam pol. Jeszcze czytam.

Cytat:
Spicegirl ja wymysliłamargument nie do przebicia tyle, ze niewiem jak udowodnic, ze jest prawdziwy.
Powiedz, ze majac świeży dopływ powietrza więcej mleka Ci sie produkujei jest lepszej jakości

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość

no i sie z Filipkiem pochwalimy, ze on dzis wlasnie pol roczku konczy - jej ale to minelo,
Sto lat Filipek !!!

Cytat:
Napisane przez czoornoo Pokaż wiadomość
zaprzyjaznilyscie sie?
Eeee. no ja moja Mimi bardzo lubie, tylko jest tak skubana prozna, ze czasem mam wrazenie ze ona zartuje, dopiero po tym jak rykne smiechem po jej minie widze, ze mowi powaznie. Ale ogolnie super jest - wracam po pracy do domciu i zamiast latac po domu gotowac, sprzatac itp to moge sie z Julinka pobawic, nakarmic ja spokojnie a obiad jest przygotowany. Po obiedzie/kolacji ide mala kapac i klade spac a jak schodze z gory, to juz jest posprzatane. Moja kochana Mimi

Zaczelam Julcie klasc o 8 wieczorem, bo mi szkoda, ze ja co rano musze budzic o 6:30, wiec myslalam, ze jak poloze ja o 8 to moze ona mnie raz obudzi. Jak widac nie, musze chyba jeszcze wczesniej To kiedy ja sie z nia mam bawic

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 19:31   #4604
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

rasperry ja bym ciut podgrzala bo w sumie my jemy obiady cieple.A te z mieskiem juz na pewno podgrzeje.
Soczysta Marchew pycha!!Sama spijam resztki jak Julka nie moze(czyli po 3 od otwarcia).Mala wypila 30 ml i az sie cala trzesla jak "szlam"z lyzeczka do buzki
Stary 2009-07-30, 19:36   #4605
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość
ona ma taki silny odruch ssania, że jak śpi czasem (bez smoczka sypia) to przez sen sobie ssie (tylko ona wie co)
Nie wiem czy to znaczy, że ma silny odruch ssania...może jej się śni, że je ?? Kubek też tak robi...ale jakby miał silny odruch ssania to by chyba smoka "przyjął" ??

Cytat:
Sama ostatnio sobie kupilam sloiczek indyk,marchew plus ryz dobre
Kosmetyki naprawde fajne maja

A teraz ja mam pytanie czy takowe obiadki sie podgrzewa???
Ło matko!! przecież te zupki dla dzieci sa obrzydliwe Kosmetyki to nie wiem...ja mam Nivea i nie narzekam...zreszta moje dziecię na nic uczulenia nie ma jeżeli chodzi o kosmetyki

tak obiadki podgrzewa się w kapieli wodnej.Zresztą na opakowaniu jest napisane

co do zasiłku : Po pierwsze papiery można złożyć do pół roku po zakończeniu urlopu macierzyńskiego(zasiłku) czyli jak ja urodziłam 27 lutego to wyliczyła, że urlop przysługiwałby mi do 16 lipca i od 16 lipca mam pół roku na złożenie papierów. Pani dała mi dokumenty i .... wszystkie (łącznie z tymi które tylko na wypełniam) dokumenty + odpis aktu urodzenia dziecka wysyła się/zanosi do zakładu pracy i trzeba im jeszcze(pracodawcy) napisać pisemko, że po 1.mają to odesłać do ZUSu a nie do nas i o przyznanie urlopu macierzyńskiego (pytałam i nie mogą odmówić tego urlopu). no i jak odeślą to ZUS rozpatruje i tyle a zasiłek ma się przez tyle co normalny urlop macierzyński czyli chyba 18 tygodni:confuse d: Z tym, że nie wiem czy nie jest to troszkę inaczej jeżeli za ew.zwolnienie w ciąży płacił Ci bezpośrednio ZUS.Bo mnie płacił pracodawca

A babcia kupiła dzisiaj Kubkowi "soczki" Bobovita.W Tesco jest promocja 4w cenie 3. I za 9,87 zł sa 4 buteleczki tyle, że UWAGA tego 300 ml a nie 175ml czyli Kubek ma zapas

Buziaczek się chyba naprawdę obraził:confuse d:

Maja
Stary 2009-07-30, 19:48   #4606
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość

co do zasiłku : Po pierwsze papiery można złożyć do pół roku po zakończeniu urlopu macierzyńskiego(zasiłku) czyli jak ja urodziłam 27 lutego to wyliczyła, że urlop przysługiwałby mi do 16 lipca i od 16 lipca mam pół roku na złożenie papierów. Pani dała mi dokumenty i .... wszystkie (łącznie z tymi które tylko na wypełniam) dokumenty + odpis aktu urodzenia dziecka wysyła się/zanosi do zakładu pracy i trzeba im jeszcze(pracodawcy) napisać pisemko, że po 1.mają to odesłać do ZUSu a nie do nas i o przyznanie urlopu macierzyńskiego (pytałam i nie mogą odmówić tego urlopu). no i jak odeślą to ZUS rozpatruje i tyle a zasiłek ma się przez tyle co normalny urlop macierzyński czyli chyba 18 tygodni:confuse d: Z tym, że nie wiem czy nie jest to troszkę inaczej jeżeli za ew.zwolnienie w ciąży płacił Ci bezpośrednio ZUS.Bo mnie płacił pracodawca
Znowu nie kumam??Po zasilku macierzynskim idziesz na urlop macierzynski??A jest cos takiego??Myslalam ze wychowawczy?? Generalnie to my zle operujemy nazwami-jest zasilek macierzynski(na kotrym obecnie jestesmy) i zasilek wychowawczy(na ktory pojsc mozemy-ale nie zawsze dostaniemy $$).A jesli ja jestem bezrobotna to tez mi sie nalezy??
Stary 2009-07-30, 19:56   #4607
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Znowu nie kumam??Po zasilku macierzynskim idziesz na urlop macierzynski??A jest cos takiego??Myslalam ze wychowawczy?? Generalnie to my zle operujemy nazwami-jest zasilek macierzynski(na kotrym obecnie jestesmy) i zasilek wychowawczy(na ktory pojsc mozemy-ale nie zawsze dostaniemy $$).A jesli ja jestem bezrobotna to tez mi sie nalezy??
niee....napisałam dobrze ja nie jestem na urlopie macierzyńskim bo byłam na umowie zleceniu na czas nieokreślony.Kubka urodziłam 27 lutego ale zwolnienie od gina miałam do 8 marca i 9 marca rozwiązali ze mną umowę.KAsy nie mam żadnej.I dla takich własnie matek jest zasiłek macierzyński.

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Wiecie co ?? może sobie pomyślicie, że jestem wredna ale...oglądałam Fakty na TVN i w****iła mnie jedna rzecz. Nie rozumiem ludzik którzy za przeproszeniem naklepali np 7 dzieci a teraz uważają, że PAństwo MUSI im pomóc finansowo. Ja rozumiem, że ktoś chce mieć np dużo dzieci, dużą rodzinę ale zdaje się najpierw trzeba pomyśleć czy ma się na to pieniądze

Maja
Stary 2009-07-30, 20:07   #4608
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Kuuuurcze
Dzisiaj rano nie zdazylam odciagnac calego pokarmu po karmieniu malej, bo zaspalam i bym sie spoznila do pracy, a Julcia sie przy jedzeniu wydurniala i mi z nia zeszlo 20 minut. No wiec odciagnelam tylko troche, jakies 150 ml. Teraz jestem w pracy i mam kamien wielkosci piesci w lewym cycu. Zaraz sie wsciekne z bolu. Przy moim odciaganiu o 11 to sie w ogole nie dalo odciagnac Za godzine ide znowu odciagac, zyczcie mi powodzenia. Juz 3 razy mialam zapalenie gruczolu mlecznego, a Julcia ma dopiero 4 miesiace

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Nie wiem, czy mowili o tym w Polsce, ale kilka dni temu w USA (oczywiscie) kobieta zabila swojego 3tygodniowego synka, pogryzla mu palce u nog, odciela glowe i zjadla mozg... link do artykulu

Juleczka

Maleństwo

Stary 2009-07-30, 20:08   #4609
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość

Nie wiem, czy mowili o tym w Polsce, ale kilka dni temu w USA (oczywiscie) kobieta zabila swojego 3tygodniowego synka, pogryzla mu palce u nog, odciela glowe i zjadla mozg... link do artykulu
niektórych zabić to mało!!!

Maja
Stary 2009-07-30, 20:13   #4610
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Cytat:
niee....napisałam dobrze ja nie jestem na urlopie macierzyńskim bo byłam na umowie zleceniu na czas nieokreślony.Kubka urodziłam 27 lutego ale zwolnienie od gina miałam do 8 marca i 9 marca rozwiązali ze mną umowę.KAsy nie mam żadnej.I dla takich własnie matek jest zasiłek macierzyński.

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Wiecie co ?? może sobie pomyślicie, że jestem wredna ale...oglądałam Fakty na TVN i w****iła mnie jedna rzecz. Nie rozumiem ludzik którzy za przeproszeniem naklepali np 7 dzieci a teraz uważają, że PAństwo MUSI im pomóc finansowo. Ja rozumiem, że ktoś chce mieć np dużo dzieci, dużą rodzinę ale zdaje się najpierw trzeba pomyśleć czy ma się na to pieniądze
Aha...no to teraz wszystko rozumiem!!Bo w pierwszej chwili zdurnialam.
Zgadzam sie-jak ktos nie da rady utrzymac 6 dzieci to niech sie zabezpiecza i ma jedno gora dwoje.

Cytat:

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

O Boze: eek:.Skad ci ludzie sie biora????????
Stary 2009-07-30, 20:26   #4611
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:

O Boze: eek:.Skad ci ludzie sie biora????????
Haha jak to skad - z Hameryki!
A tak serio to chyba jakis skrajny wypadek depresji poporodowej, ale ze nikt nie widzial, co sie z nia dzieje i nie zabral jej dziecka? W szpitalu musielismy przed wyjsciem obejrzec polgodzinny film o depresji poporodowej i musielismy podpisac, ze go rozumiemy. Zeby ta depresje rozpoznac, zanim bedzie niewesolo. Wydaje mi sie, ze w przypadku tej matki w gre musialy wchodzic tez narkotyki, ale ja wiem? Taka tragedia...

Juleczka

Maleństwo

Stary 2009-07-30, 20:28   #4612
e.m.i.l.k.a
Wtajemniczenie

GG do e.m.i.l.k.a

Malpka ale zakręceni w tej przychodni

ja obiadki podgrzewam w mikrofai lub kapili wodnej i te "swojskie"(czasami zrobie jak Adrianek spi i czekaja na niego wiec sie robia chlodne) i te sloiczkowe

Raspi masz racjje z Hipp'em ze oni najmniej swinstwa wrzucaja, np patrzylam sooki bobofriut od 5miesiaca (300ml) i sa z cukrem normalnie masakra a i sprawdzilam deserki co kiedys kupilam i na razie stoja i czekaja(z gerbera) i maja cukier no i jedynie hipp ma sama czysta marchewke bez zadnych dodatkow

Cytat:

A babcia kupiła dzisiaj Kubkowi "soczki" Bobovita.W Tesco jest promocja 4w cenie 3. I za 9,87 zł sa 4 buteleczki tyle, że UWAGA tego 300 ml a nie 175ml czyli Kubek ma zapas
no to super cena, faktycznie sie oplacalo ale patrzylas czy sa bez cukru? bo ja wszystkie co patrzylam (wieksze) to sa z cukrem

Stary 2009-07-30, 20:29   #4613
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 20:36   #4614
e.m.i.l.k.a
Wtajemniczenie

GG do e.m.i.l.k.a

Cytat:

mam nadzieje ze uda ci się jakos odciagnac
i nie nabawisz sie znowu zapalenia
Cytat:
no ja tez uwazam ze 5zl miesiecznie (tyle kosztuja tabletki Diane czy jakos tak - jak ktos wiecej nie planuje dzieci nie musi jakis wypasionych tabletek brac) to nie jest duzo i mozna sie zabezpieczyc....raz mozna wpasc, dwa ray tez ok....zdarza sie ale nie 6 razy
tymbardziej ze ja wiem ze jest problem z praca ale i z dobrymi pracownikami tez, moja siostra teraz poszla do pracy z kolezanka, ktora wytrzymala az jeden dzien bo dla niej za goraco....no i taka idzie po zasilek bo nie ma za co zyc...

Stary 2009-07-30, 20:46   #4615
kajaska87
Raczkowanie

a ja dalej nie umiem wielocytowac..;/ zaznaczalam i nic z tego nie wyszlo..
ja od 3 dni mam malego terroryste w domu! uspic go nie mozna, jesc mi nie chce, na zeby nie bo lekarka mowila, ze jeszcze nie pora a zagladala mu w buzke..
co do smoczkow od butelek to ja wymienilam mu na te 3+ ale nie umie z niego pic bo ma wieksza dziurke i sie ksztusil i dlawil wiec wrocilismy do 0+ a tamten bedzie jak bede mu dawac kleik albo kaszke..
ta kobitka chora!!! az mi sie niedobrze zrobilam i poszlam do tego mojego terrorysty spojrzec:P
co do jedzenia to tez uwazam, ze hipp, jakies najlepsze mi sie wydaja i skladem tez mi odpowiadaja i konsystencja a moj terrorysta (nie bede go dzis inaczej nazywac:P) tez sie slini i skacze i zaczyna gadac jak widzi lyzeczke, sliniak i sloiczek
a przychodnie no coz, ja juz przywyklam i zaluje, ze nie ma prywatnego pediatry:P:P
kajaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 20:58   #4616
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:

no to super cena, faktycznie sie oplacalo ale patrzylas czy sa bez cukru? bo ja wszystkie co patrzylam (wieksze) to sa z cukrem

jeszcze dokladniej przeczytam etykiete ale jak patrzylam to bez cukru

Maja
Stary 2009-07-30, 21:16   #4617
raspberry69
Zakorzenienie

Cytat:
rasperry ja bym ciut podgrzala bo w sumie my jemy obiady cieple.A te z mieskiem juz na pewno podgrzeje.
Soczysta Marchew pycha!!Sama spijam resztki jak Julka nie moze(czyli po 3 od otwarcia).Mala wypila 30 ml i az sie cala trzesla jak "szlam"z lyzeczka do buzki
Dziekuje za odp bo ja zjadlam taki niepodgrzany na poczatku i nie byl super reszte podgrzalam i bylo mniam

Cytat:
Ło matko!! przecież te zupki dla dzieci sa obrzydliwe Kosmetyki to nie wiem...ja mam Nivea i nie narzekam...zreszta moje dziecię na nic uczulenia nie ma jeżeli chodzi o kosmetyki

tak obiadki podgrzewa się w kapieli wodnej.Zresztą na opakowaniu jest napisane
Moja tez tfu tfu nie ma na nic uczulenia ale Hipp'ki fajne skladem sa

U mnie sa po niemiecku instrukcje ciezko z czytaniem a Tz'ta nie bylo

Cytat:
Kuuuurcze
Dzisiaj rano nie zdazylam odciagnac calego pokarmu po karmieniu malej, bo zaspalam i bym sie spoznila do pracy, a Julcia sie przy jedzeniu wydurniala i mi z nia zeszlo 20 minut. No wiec odciagnelam tylko troche, jakies 150 ml. Teraz jestem w pracy i mam kamien wielkosci piesci w lewym cycu. Zaraz sie wsciekne z bolu. Przy moim odciaganiu o 11 to sie w ogole nie dalo odciagnac Za godzine ide znowu odciagac, zyczcie mi powodzenia. Juz 3 razy mialam zapalenie gruczolu mlecznego, a Julcia ma dopiero 4 miesiace

Spice, to glownie przez odciaganie te nieprzyjemnosci wspolczuje :/ ja tru tfu nie mialam jeszcze zapalenia i mam nadzieje, ze obedzie sie bez bo ponoc boli nieprzytomnie

A artykul no comment
Stary 2009-07-30, 21:53   #4618
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Spice, to glownie przez odciaganie te nieprzyjemnosci wspolczuje :/ ja tru tfu nie mialam jeszcze zapalenia i mam nadzieje, ze obedzie sie bez bo ponoc boli nieprzytomnie

A artykul no comment
no ja chyba po wyjściu ze szpitala miałam...chyba: confused: bo u lekarza nie byłam.Pierś mnie niby jakoś strasznie nie bolała ale 38 stopni mnie dobijało

Boże prawie się popłakałam http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,...wiadomosc.html

Maja
Stary 2009-07-30, 21:56   #4619
paulina5172
Raczkowanie

czesc dziewczyny pisze do was poniewaz też mam wisennego dzieciaczka i mam takie pytanie, byłam u lekarza bo chciałabym zacząc już wprowadzac nowe pokarmy do jadłospisu mojej dzidzi ale lekarka mi nie pozwoliła, wy już coś dajecie swoim bobaską?????
paulina5172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 22:14   #4620
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez paulina5172 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny pisze do was poniewaz też mam wisennego dzieciaczka i mam takie pytanie, byłam u lekarza bo chciałabym zacząc już wprowadzac nowe pokarmy do jadłospisu mojej dzidzi ale lekarka mi nie pozwoliła, wy już coś dajecie swoim bobaską?????
a czym karmisz?? piersią czy butelką ?? Ja daję już inne pokarmy(tylko raz dziennie) choć mój maluch jest na cycu.....
A czemu Ci zabroniła ??

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Nie chcecie gadać to nie idę spać dobranocwstręciuchy

Maja
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości