![]() |
#4591 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Cytat:
![]() Wydaje Ci się, że minęła moda na sztuczną opaleniznę.. Wraz z emisją programu Ekipa z New Jersey w MTV jeszcze się bardziej zakorzeniła w Polsce tym bardziej u młodych osób. Regularnie raz na rok u Ewy Drzyzgi są uzaleznione od solarium w programie Rozmowy w Toku XD A u mnie w mieście obok (14 km) jeszcze żadne solarium nie upadło(a jest ich chyba z 10) mimo, że jakieś 2 lata temu 'gadali i pisali', że to już koniec.. Cytat:
![]()
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-12-09 o 18:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4592 |
BAN stały
|
Na podkarpaciu jest najgorzej o pracę , walenie drzwiami nic nie daje. Chodziłam do jednej z firm dużej wiele razy o pracę czy staż pytać, to pani kadrowa, powiedziała, żebym nie chodziła , bo i tak mnie nie przyjmią, bo jej synowa też szuka pracy, i też jej w tej firmie nie przyjeli.
Patrze na koszt dojazdu 70 ponad km do tarnowa, gdyby tam pracę znalazł, to już małopolska, ale wyliczyłam, że ponad 750 zł miesięcznie. ZA dużo. I słaby dojazd . A pokój malutki jednoosobowy jak patrze, w którym nic poza łóżkiem i malutką szafką, taki trochę z zdjęcia widać dziecinny pokój 400 zł . Są i droższe widzę, Dwuosobowy dla studentek by znalazł taniej. Ceny wysokie, koszty utrzymania wyższe, a zarobki przeważnie najniższa, |
![]() ![]() |
![]() |
#4593 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4594 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czasami też myśle, że nie pasuje, do tego świata. lepiej było by nie żyć i mieć święty spokój. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-09 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Nie róbmy normy z ekstremum....
#4596 |
Zakorzenienie
|
Po prostu jak nadal 'nagłaśniają' taki problem to moim zdaniem on jeszcze nie zniknął z 'ulic'.
Co miasto to może inaczej ale Południowa Wielkopolska to tutaj póki co lóżka opalające są nadal w modzie. Konkurencja jest tutaj dość duża - solarium jedni 1 zł za minute jedni 1,60 .. a inni 16 minut za 10 zł ![]()
#4597 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-09 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4599 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Nie uważam, że studia, nawet te źle "dobrane" skazują nas na bezrobocie.
Realia są jakie są i musimy sobie zdać sprawę, że a) nie zawsze będziemy pracować w zawodzie b)życie nie kończy się na jednych studiach. Czasem aby zawalczyć o pracę, trzeba kształcić się dalej na innym profilu c) czasami wystarczy zrobić kurs aby się przekwalifikować O tej znajomości języków- no nie przesadzajmy. Nie każdy będzie pracował w międzynarodowej korporacji. Niby po co pani z mięsnego biegła znajomośc angielskiego?? ![]()
#4600 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4601 |
Raczkowanie
|
kasiuletka aż miło się Ciebie czyta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4602 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
Rozeznanie
|
tez nie wiem jakim cudem mozna miec 5 razy, no chyba ze 5 razy po 2 miesiace. u mnie mialo sie rok stazu (lacznie), jezeli bylo sie przed 25r.z lub osoba bez doswiadczenia. potem na staz mozna bylo isc ale tylko jezeli: bylo sie dlugotrwale bezrobotnym, samotnym rodzicem itp.
Edytowane przez pepsikolakokakola Czas edycji: 2011-12-09 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4604 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
w sumie to staż można mieć 12 miesięcy ja miałam 9miesięcy chyba 3 razy po 3miesiące potem miałam przyuczenie zawodowe 6 miesięcy. A na koniec 6 miesięcy prace interwencyjne. Na staż się załapałam bez znajomości (właśnie z chodzenia i pytania) te 3 miesiące pierwsze, potem juz tylko jak mi się kończyło chodziłam do mojej pani kierownik i do kadr czy jest mozliwosc przedłużonia, i była. ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
Cytat:
Jeszcze miesiąc temu myślałam, że bezrobotna bede juz zawsze. Ale jednak udało mi się bez znajomości dostać do tej budżetówki. Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-12-09 o 20:44 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4605 | |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w tamtym roku na stażu 3 miesiące. W Publicznej szkole, sama go znalazłam. Gdzie indziej nie chcieli,bo studiowałam co drugą sobotę. W ogóle różne miałam przygody, ale długo by o tym pisać. Np jedna pani zapytała czy zamiast w sklepie odbywać staż będę u niej sprzątać w domu, inny pracodawca nawet nie pokazał mi się na oczy i jego pracownik odmowę wypisał sam, podrabiając podpis szefa. To przykłady staży które pojawiały się na stronie UP.
Później UP nie wysyłał na staż, gdy później nie było pewności, że mi zagwarantują pracę. U mnie to wyglądało tak: 3 miesiące,nie muszą zatrudniać 6 miesięcy, muszą na chyba 3 miesiące minimum na 1/2 etatu 1 rok, na pół roku Później nie przechodziły już staże na 3 miesiące. A znajome miały np staż w Urzędzie miasta, brali je na rok, nie przyjmowali później(wg prawa powinni) i przyjmowali nowe. Ale mimo wszystko tego roku stażu zazdroszczę. ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
U mnie bez potwierdzenia, że później będę u nich pracować nici ze stażu.
![]() ![]() |
![]() |
#4606 |
Zakorzenienie
|
a ja byłam zdesperowana i poszukałam pomocy w tarocie... napisałam do 2 osób niestety w obu wyszło mi we wróżbie,że niestety nie znajdę w tym roku pracy... nie wiem,co mam robić odbijam się od ścian w domu, mam doła i nic mnie nie cieszy. Nie mam po co nawet na rozmowy czy dni próbne chodzić,skoro nie dostanę pracy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- A ja właśnie zobaczyłam ogłoszenie o pracę na halę do supermarketu, pomyślałam sobie może się uda załapać przed świętami, a tu: Pilnie poszukujemy osób uczących się zaocznie oraz dziennie (do 26 roku życia) ![]() Dawniej u mnie naprawdę nie chcieli studentów.
![]() ![]() |
![]() |
#4608 |
Zakorzenienie
|
wiem,wiem ale dla mnie to trudne, bo oznacza,że te oferty, na jakie składałam nie mam na nie szans kompletnie i jak dostanę telefon na rozmowę to chyba nie ma sensu nawet iść, bo zaczęłoby się chyba w grudniu a w grudniu nie znajdę pracy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4609 | |
Rozeznanie
|
ale juz sie konczy ten rok
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- walcz, a nie wierz tarotowi no bez przesady w sumie to na ta prace co ja dostalam prosilam o tarota, bo bylam ciekawa i niecierpliwa czy ja dostane, wyszlo ze jej nie dostane, a dostalam Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-12-09 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może będą przyjmować po nowym roku? A może kiedyś przypomną sobie o Tobie? Ja bym chciała jakąś rozmowę... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4611 |
Zakorzenienie
|
już mi się "sprawdził" nieraz...
---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- tak tylko teoretyzuję,żadnego telefonu nie dostałam ![]() z dwóch ofert,na które spełniam wymogi niestety cisza |
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Rozeznanie
|
skoro mi sie udalo to i wam sie uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 |
Zakorzenienie
|
dziwne,że wyszło ci inaczej hm. A ja akurat jestem w innej niż ty sytuacji, bo jeszcze niepracowałam i jestem bezrobotna od maja 2009;
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana...wpadłaś w dołek... Musisz sobie powiedzieć, że nowy rok niedługo, nowe szansę. Uwierz w to! Ja żyję nadzieją, że się w nowym roku musi poprawić. To jedyne trzyma mnie przy tym żebym się nie załamała.
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Raczkowanie
|
A ja byłam ostatnio na rozmowie w urzędzie pracy na tego doradce no i w końcu zadzwonili i powiedzieli, że nie wybrali ani mnie ani tych pozostałych dwóch dziewczyn bo NAGLE trafiła im się pani z większym doświadczeniem. Ta... nagle. Ni z gruchy ni z pietruchy wyskoczyła
![]() ![]() Ale pani z urzędu zapewniała, że będzie o mnie PAMIĘTAĆ przy rozdawaniu staży po nowym roku. Zapytałam się jej czy to prawda, że w 2012 roku dużo urzędów pracy ma nie dostać pieniędzy na staże a ta: "yyy.... eee... uuu... hmm... nie no nie wiem, raczej nie, nie no chyba normalnie dostaniemy pieniądze". Zaskoczyłam ją chyba pytaniem ![]()
#4616 | |
Rozeznanie
|
---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- A masz gwarancje, że później Cię przyjmą? I na ile masz ten staż? U mnie bez potwierdzenia, że później będę u nich pracować nici ze stażu.[/QUOTE] no właśnie mam. Jak tam byłam trwały boje rodziców z dyrekcją, że grupa dzieci jest zbyt duża ( przedszkole). Poszli więc do naczelnika wydziału oświaty żeby dał staż, niestety nie było środków. Dyrektor obiecał, że znajdzie rozwiązanie a oni i tak nie dawali za wygraną. w rezultacie staż dadzą po nowym roku. Jednostki publiczne w niektórych przypadkach zwolnieni są z zatrudniania stażystów. Nie ma mowy gdy prywatny przedsiębiorca nie wyrazi zgody na zatrudnienie. Dyrektor sugerował mi żebym zaczęła studia podyplomowe z ped. przedszkolnej bo są szanse, że od września będą dwie grupy bo jest bardzo dużo dzieci. Ponada 30 na jednego nauczyciela. Ja nie zapisałam się na żadną podyplomówkę bo to zbyt odległy czas na takie kroki. Zostawiłam więc cv u tej nauczycielki u której byłam. Gdy pojechałam po tygodniu po odbiór opinii pytał dlaczego nie zostawiłam do siebie namiaru. Tłumaczyłam, że jest u Pani X, wtedy kazał mi iść i kserować żeby leżało u niego. Tak zrobiłam, mówił, że trzyma rękę na pulsie i UP w pierwszej kolejności rozpatrzy ich wniosek. Rodzice też mi to obiecali tak też ufam im. Sprawdziłam się dlatego chcą mi to wynagrodzić chociaż stażem. ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki z tego wniosek? Ze jeśli chcesz liczyć na siebie musisz być naprawdę dobry we wszystkim. Jeśli nie jesteś to albo masz solidne plecy i nie zginiesz, albo poszukaj pracy przy mopie, jeśli wogóle chcesz pracować.
![]() |
#4618 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie znam człowieka, który jest dobry we wszystkim. Dobry we wszystkim to może być Bóg.
![]() |
#4619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście uważam, ze jest mnóstwo prac, które wymagają jedynie pewnego obycia ogólnożyciowego i chęci pracy, ale tu konkurencja jest olbrzymia, a to sprzyja nepotyzmowi. Np. czy pani w recepcji salonu kosmetycznego musi mieć specjalistyczne wykształcenie i musi znać języki? Moim zdaniem nie. Więc pracodawca albo zatrudni jakaś znajomą, albo poszuka pracownika przez ogłoszenia niebotycznie windujac swoje oczekiwania. O całej reszcie niegłupich, a jednak dość pospolitych ludziach mówi sie, ze przynajmniej nie bedą robić innym konkurencji. Ale jednak coś muszą z sobą zrobić i gdzieś pracować.
![]() |
#4620 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
z takim dziecinnym podejściem do sprawy to ty NIGDY nie znajdziesz pracy!!! Zejdź na ziemię i przestań wierzyć w głupoty!! Byłam w wiosną u ""wróżki" i mi powiedziała, że na pewno w tym roku będę w ciąży! I co?? Idąc tym tropem myślenia w ogóle nie powinnam szukać pracy, bo po co skoro będę w ciąży??!! Ocknij się dziewczyno!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.