|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
Cytat:
Ana oby Agnieszka z tego wyszła!!!! ja u nas w szkole byłam najstarsza z naszego kuzynostwa i zawsze obijałam pyski komu trzeba było tata mnie uczył, że radzić sobie w takich kwestiach musimy same, bo on dzieciaków obijał nie będzie ![]() wcześniaczka to wzorowa siostra
|
|
#4592 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
Ja już mam dla młodej 3 pary w sumie- 2 pary 23 te nowe i takie co kiedys wam pokazywałam nowe z lumpka i trzecia para tez te liliowe w rozmiarze 24-w razie co pójda na all ceruvit to ten co w linku podałaś sa jeszcze inne smaki-oprócz maliny (my mamy) jeszcze truskawa, landrynka i cola. ja miałam kupić jej bioaron, ale poszukałam dalej i jak poczytałam skład to wybrałam ten ceruvit. A tran jej właśnie z tym ceruvitem w kielichu (takim do syropów) daję, co by dobrze wchodził (samym trochę pluje, choć ma cytrynowy) przykro mi z powodu choroby agi, bardzo dzielna jest Cytat:
A koleżanki młode piją melisę z pomarańczą z biedrony, a moja tego też nie chce ![]() Cytat:
wiesz co na oko tak-podgrzewam lekko w mikrofali trochę wody (przegotowanej), rozpuszczam tam łyżeczkę miodku, dolewam jeszcze trochę wody i cytryna tez na oko-próbuję jaki to ma smak po prostu (żeby było nie za słodkie i nie za kwaśne). Robię jej tak niecały niekapek aventa, 150-200ml i zdrówka życzę, ja bym się jednak karnęła do lekarza na twoim miejscu-tak wysoka temp. to już nie przelewki Cytat:
A ojcu się w koszulkę wysmarkuje często i potem mu mówi, że ma "bebe" z wyrzutem Cytat:
![]() dziewczyny polecały kiedyś grube ołówkowe bambino
|
|
|
#4593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie oglądam,to co widziałam mi wystarczy.Ja mam taką popieprzoną głowę i wyobraznie,że takie okrucieństwa pózniej mi siedzą w łepetynie,myślę o tym,wyobrażam sobie
|
|
#4594 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ostatnio z tz'tem oglądałam film "droga", tam jakis koniec świata był (nieważne) i ojciec z synem ok.7 lat szli przez świat, nie było to jakieś straszne, ale cały film widziałam oczami tego dziecka i ryczeć mi sie chciało. Bałam się chyba każdej sceny tak jak ten dzieciak
|
|
#4595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje wam wszystkim za miłe słowa-przekaże Agafonce mojej kochanej. Evitka to ceruwit na liście mam Mnie dzisiaj zżera jakiś tasiemiec.Od rana muszę w siebie wrzucać coś słodkiego,a że nic co zjadłam nie było w stanie zaspokoić mojego aptetu to postanowiłam sobie uklepać budyń czekoladowy i nie dosyć,że sama pochłonęłam pół litra budyniu to teraz czuję jak batony mnie wołają
|
|
#4596 |
|
Wtajemniczenie
|
Hello
Ano ja wiem że się mało udzielam ale widzę też że P0P robiła to niegdyś częściej Bao nie ma u mnie opcji zmiany języka przegrzebałam pilota i dupa. Nie mogę w ogóle wejść w "zmiana języka" Moze to zależy od tv - my mamy aster. ana zdrówka dla siostry! Dzielna dziewczyna ![]() Gdzie drcron zniknęła? Daria super kącik mała ma teraz Też mamy ten stolik i krzesło jeszcze po Hance - super jest i niezniszczalne ![]() Czy któraś z Was posiada najlepiej w pdf książkę "Nauka nocniczka dla chłopców"?? Byłabym wdzięczna
|
#4597 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A ja mam sajgon w pracy chwilkę was poczytałam dziś ale już odpisać nie było kiedy . Ciagle ktoś łazi i coś chce he he . POczta pantoflowa działa i to najważniejsze
|
|
#4598 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka jest z tym ze sporo mniejszy i jak bylam byl tylko rozowy, nie wiem czy inne kolory sa tych prostokatnych
rwt tez odpuszcze... ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- spadam na serial
|
|
#4599 |
|
Zakorzenienie
|
prostokątnych stolików też jest kilka kolorów
|
#4600 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie zakochalam tam w lozeczku ale troche mi szkoda kasy .....
|
|
#4601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Teoria przedszkolna bardzo mi się podoba Cytat:
|
|
#4602 |
|
Zakorzenienie
|
minka zaszalala
tez sie nad nimi zastanawialam:P
|
|
|
|
#4603 |
|
Zakorzenienie
|
DARUSIA czy poczta i mms-y dotarły ?
|
#4604 |
|
Zakorzenienie
|
poczta tak, wlasnie przegladam ale mmsy nie, bo ja tam w klubie numeru nie zmienilam a mam inny, ale jest nieaktywny calkiem wiec kasiurki ci za nie nie zeżre na pewno
|
|
#4605 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny! co was nadrobię to jest tak późno że zasypiam nad kompem.
sara- mój komp też tak niedawno się przegrzewał i wyłączał się... ale sprężone powietrze nie dawało rady... i marcin rozkręcił mi kompa i w wentylatorku była mała kuleczka sfilcowanego kurzu ja mam w zwyczaju zostawiać kompa na kocu albo poduszce... tzn miałam, teraz staram sie zostawiać go na stole no i Kala też nie chce siadać na nocniku! od stycznia do czerwca nie było problemu!! później się jej odwidziało... i do teraz jest z tym problem. chociaż dziś złapałam ją zaraz po przebudzeniu posadziłam na topie dałam jej picie i krakersy i w topie znalazłam niespodziankę a nawet 2... później znowu ją posadziłam ale już nic nie zrobiła... a jak marcin wrócił to w ogóle nie chciała usiąść tylko uciekała... a herbate już od dawna daje taką owocową w saszetkach! z rana to zazwyczaj sobie i jej robię melisę z pomarańczą.. i na mnie działa bo mam do niej więcej cierpliwości ![]() tylkooliwka- niby zmiana fryzury ale Danielek to nie ten sam chłopczyk! wydoroślał ![]() a co do lidlowych ciuchów to ja kupiłam małej ten różowy polar... spodni w końcu nie kupiłam... a butów nie było na nią... były tylko 23 i 26 a ja bym musiała jej kupić 25! bo te 23 miała w sam raz na cienką skarpetkę! a tak mi się podobały te fioletowe! może jeszcze je rzucą przed zimą... ana- ojj biedna ta twoja siostrzyczka... a powiedz mi czy ją bolą te kolanka? bo w RZS to najgorszy jest chyba ból stawów... a ja chodziłam tylko do zerówki... kontakt z dziećmi miałam bo u nas na ulicy było się z kim pobawić... ale Kala już nie ma tak dobrze... są dzieci kilka lat starsze... i 2ka co ma ok pół roku... też myślę nad prywatnym żłobkiem. u nas nazywa się to 'centrum opieki nad dzieckiem' tylko pewnie będzie ciężko... bo kala to typowy mamulec/tatulec! boi się obcych dorosłych, oj bardzo się boi... a nie daj boże jak ktoś obcy od razu do niej podchodzi i che ją wziąć na ręce! jest ryk krzyk kopanie itp! tak myślę o tym żeby pierwszy raz pójść z nią do tego żłobka tak na godzinkę... 2gi raz chwile z nią zostać a później zniknąć na chwile i jakoś stopniowo jej to wprowadzać... jak myślicie zadziała to czy lepiej na głęboką wodę ją rzucić i zostawić samą? no jeszcze nie wiem czy mogłabym zostać z nią w tym żłobku. sidorcia- fajne te butki! pasowałyby do kurtki którą kupiłam Kali.. o taką http://allegro.pl/next-piekna-zamszo...851537949.htmldusiaka- mi wpadł jeden pomysł do głowy: dać młodemu kase na pizze, żeby zaprosił wybrankę dziewczyny i jak tam wasze studia? macie zjazdy co 2 tyg? bo ja następny wolny weekend mam dopiero na 11 listopada a kolejny dopiero na Boże Narodzenie! ale plus taki że nie mamy już zajęć w piątki! więc da się przeżyć
|
|
|
|
#4606 |
|
Zakorzenienie
|
To wrzuć nr może w klubie wyślę
|
#4607 | |
|
Wtajemniczenie
|
cicho!!! bo może się przełamię
Cytat:
Teraz trochę luźniej, tzn w niedziele kończę zazwyczaj ok 15, ale zjazdy co dwa tygodnie.
|
|
#4608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj spotkałam się z żoną chrzestnego kubusia (kuzynka tż), babka wykształcona, ma dobrą pozycję w pracy itd., mają córkę 5 latek i ona jako jedyna nie chodzi na zajęcia z angielskiego w przedszkolu (dodadam, że bezpłatne) bo ona (ta kuzynka) twierdzi, że bez sensu dziecko już "męczyć" nauką języka, jak pójdzie do szkoły i i tak wszystkiego od podstaw się będzie uczyć.....nie szło jej przekonać - odpuściłam. ehhhh szkoda słów! Dla mnie nauka języka to podstawa! od małego mu wpajać będę angielski, a później zapiszę go na niemiecki/hiszpański albo francuski - żeby umiał dwa i miał lżejPoszłam wczoraj do boti i pepco - u nas lipa z butami dla dzieci totalna! Czekam na wyjazd do krakowa i kupię mu jednak te upatrzone bartki
|
|
#4609 |
|
Zakorzenienie
|
w przedszkolu tu ciezko nazwac nauką , pojedyncze slowka, lalka, pilka, pies, kot i tak dalej, ale juz jakis poczatek zawsze jest...
Na dodatkowy jezyk nie bede jej zapisywala, angielski jej starczy niech ma dziecinstwa troche a nie poza szkola jeszcze zajecia, pozniej jak bedzie sama chciala zaden problem.
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć,
dzisiaj jestem zła -niania się spóźniła 1,5 godziny, a A. musiał odprowadzić Patryka do szkoły, obudziła małego i zabrał z nimi - ale w piżamie A teraz o numerach butów - jakoś aż uwierzyć nie mogę - podajcie w cm długości stóp dzieciaczków.
|
#4611 |
|
Zakorzenienie
|
Megi - ja też się czasem dziwię jakie wielkie stopy mają dzieci. Moja ma małą aktualnie nosi 20 lub 21. Na zimę kupiłam 22 i one wydają mi się takie duże.
Minka - a ty taka mała a kopytko 39 masz?
|
#4612 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wierzyć się nie chce - w domu zmierzę ile w cm ma Igor - bo jak mówicie o butach z lidla 25 to no way. Ja się zastanawiam, czy te ziomowe 22 nie są dużo za duże. A może dziekcu za małe buty kupiłam?
|
#4613 |
|
Zakorzenienie
|
machaj lepiej po mału jak masz czas i na poczatku żeby dziecko tam nie spało , bo tego spania dzoieciaki się zwykle boją najbardziej ( że zostaną tam na noc itp ) powinny panie pozolić żebyś z nią została np na godzinkę i nigdy jej nie znikaj bo może sie wystraszyć . Musisz jej powiedzieć że idziesz i po nią przyjdziesz nawet jak będzie płakała , spokojnie ja pani zostawić . babki sobie poradzą . a potem Ci powiedzą czy długo płakała , Ola np płakała a jak już byłam za budynkiem to przestawała .
Moja buty ma jedna 22 i jedne 23 , 27 buty to ma Szymon ale on wogóle wielki jest . Bao co sądzisz o metodzie Helen Doron dla dzieciakow ? Bo myśle nad angielskim dla SZymka . Cały czas tez myślę o szkole społecznej własnie ze wzgędu na język . u nas jest taka dzieciaki mają od 1 klasy angielski 4 h tygodniowo , potem dochodzi niemiecki też 4h. do tego basen a zimą łyżwy . Szkoła jak na prywatną jeszcze jest do przeżycia cenowo . No własnie te laski co uczą co sądzicie o prywatnych podstawówkach choć ja wiem że szkoła szkole nie równa , na co zwrócić uwagę jak bym się kiedyś tam wybrała ?
|
#4614 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny macie może ten fotel?bo się zastanawiam czy młodej nie kupić,ale cykam się w ciemno,bo nie wiem czy on wygodny
http://allegro.pl/ikea-lomsk-fotel-d...853880289.html
|
#4615 |
|
Zakorzenienie
|
Erwin nie wiem ile ma w cm długą stopę, kilka mc temu miał 13,5, teraz nie wiem. Buty na jesień kupiłam mu 25, ale trampki ma 23 i w sumie takie same są, lub nawet większe o 0,5 cm Zawsze mierzę buty bo z rozmiarówkami różnie, z geoxów dopiero co rozmiar 22 sprzedałam, a jeszcze latem je nosił. Stopy ma długie, ale nie jakieś za bardzo. Te rozmiarówki to jak ciuchy dużo od firmy zależy.
Eryk chodzi do państwowej szkoły. U mnie w mieście jest jedna prywatna podstawówka, i musialabym go przez całe miasto codziennie wozić. Chodzi do tej samej szoły co ja chodziłam. W szkole w ramach zajęć pozalekcyjnych maja różnego rodzaju kółka, taneczne,plastyczne, harcerstwo, sksy itp. Basen to ma ze mną przynajmiej raz w tyg.Szkola jest monitorowana, przy drzwiach jest stanowisko z portiernią żeby nikt obcy nie wchodził. Jak go zostawię na świetlicy to ma wszystkie lekcje odrobione, i prawie z placzem go odbieram że już.Nawet pani ze świetlicy się ostatnio mi skarżyla że Eryk nie chciał z nią lekcji jeden dzień odrabiać, a przecież ona go tak prosiła Musiałam go tłumaczyć, że czasami lubi z mamą, i od tego są rodzice żeby dziecku pomagali.Erwin coś dzisiaj spioch, wstał krótko przed 8 i już od kilkunastu minut znowu śpi, chyba trafił na to samo przesilenie co ja, więc idę skorzystać
|
|
#4616 |
|
Zakorzenienie
|
ania Ty masz ten regał,prawda?bo ja ciągle młodej pojemniki kupuję i chyba wezmę to ,bo praktyczne i ładne
http://allegro.pl/ikea-regal-z-6-poj...807010067.html ile za to dawałaś?
|
#4617 |
|
Zakorzenienie
|
mi sie podobal taki fajny "prezesowski" ale juz kurcze nie mam gdzie tego postawic!;/
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- fajne te ragaly sa, tez mi sie podobaja, ale jak tz stwerdzil ze jak bedzie potrzeba zreobi niech robi:P Ania a one sa pakowne bo te pudelkeczka dsa dosc plytkie, przynajmniej takie sie wydaja?? ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- tylko ja nie o tych glebokich mowie, tylko o tych mniejszych troche, bo ja bym chciala zeby tz zrobil laskom, ale nie wiem jak to wyjdzie z ustawieniem u nas, jakies to mieszkanie dziwne:P
|
|
#4618 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Machaj dobrze Ci Ania radzi musisz stopniowo , nie możesz od razu zniknąć bo dziecko może mieć uraz później Megi mój aktualnie nosi numer 24, na jesień półbuty do kostki kupiłam nr 25 w boti i kozaczki w lidlu też 25 ale to na 100% do końca zimy nie ponosi bo będą za małe przypuszczam że wielkość stopy zależy od tego czy dziecko będzie później wysokie , mój starszy syn też miał duże stopy jak był mały a teraz w wieku 13 lat ma 170cm, w klasie większość chłopaków to o głowę niższych od niego tylko jeszcze jeden jest też taki wysoki Zobacz na P0Pową Oliwkę ma małą stópkę pewnie będzie taka mała kurka jak mama ![]() My juz po biegach , po południu jeszcze rower i w końcu mi waga drgnęła za chwilę robię tartę cytrynową taką http://mojewypieki.blox.pl/2009/03/Tarta-cytrynowa.html bo zostały mi cytryny po tym cieście http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/D...odrywania.html było pyszne polecam A na obiad robię tohttp://www.mniammniam.com/Kapusta_w_...na_-9861p.html z pieczonymi ziemniakami
|
|
|
|
#4619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4620 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek
Cytat:
Teraz już wiem, dlaczego kilka tygodni temu upierał się, żeby go zapisac na boks. Nie zgodzilismy się bo to była taka moim zdaniem nie fair odmiana boksu (z kopaniem)... Cytat:
Cytat:
Ze żłobkiem nie doradzę, nie mam doświadczeń. Sama chodziłam, ale nie pamiętam, czy mama mogła być tam ze mną choć chwilę . Może AniaP pomoże.Cytat:
Mojej koleżanki mąz poszedł z dzieckiem do zdjęcia do paszportu - też w piżamie ![]() Ola ma stopy 15,5 cm. Nosi Bartki rozm. 24, ale to tez zależy od modelu bucika. Na zime ma Bartki 25 (wysokie ocieplone trzewiki) i kozaczki Korneckiego, też 25. Mnie zachwyca poziom znajomości języka angielskiego mojego syna. Poza lekcjami w szkole nigdy nie brał udziału w żadnym kursie, czy dodatkowych zajęciach. W odróżnieniu ode mnie. Wieloletnie granie na kompie robi swoje ... Zabawki tupu x-box, itp też często mają angielskie menu albo gry. Do tego dochodzą obcojęzyczne stacje w TV.Myślę, ze spokojnie mógłby się komunikować w tym języku. Owszem, nie zna języka branżowego, czy Business English,ale w codziennje komunikacji dałby radę. nie zuważyłam, żeby odstawał od dzieci, które biora z ang korki, albo uczą się języka od przedszkola. Ola natomiast ogląda czasem bajki po angielsku. ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
.Ale własnie się trzeci dzień dietuję. Spróbuję dopiero za dwa tygodnie :-(
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2011-10-05 o 10:35 |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

tata mnie uczył, że radzić sobie w takich kwestiach musimy same, bo on dzieciaków obijał nie będzie 

Pewnie jak trafie to już numery na Ninie nie będzie.

Ano ja wiem że się mało udzielam ale widzę też że P0P robiła to niegdyś częściej 

. Może AniaP pomoże.
.