|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Cytat:
bo mnie sie wydaje ze nie bezpodstawnie nazywa sie ono turystyczne - co sugeruje zeby je uzywac na wyjazdach a nie na co dzien. Chodzi mi o to ze tyle wagi sie przyklada do kupna dobrego materaca zeby dziecko mialo jak najzdrowszy kregoslup a w takim turystycznym to chyba sie nie da normalnego materaca zamontowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Cytat:
![]() |
#4593 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Desia, owszem zycie zweryfikuje, mozemy sobie planowac, a co z tego wyjdzie to sie zobaczy, ale mysle ze Karolca ma troszke doswiadczenia (mimo ze to jej pierwsze dziecko) i to wlasnie te doswiadczenia przez nia przemawiaja. Ja nauczylam sie obserwowac znajomych i ich bledy w wychowaniu by nie popelniac takich samych. I uwazam ze to ze spodziewamy sie pierwszych dzieci nie dyskwalifikuje nas do tego, zebysmy nie mogly miec wyrobionego zdania na pewne tematy.... ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4594 |
Rozeznanie
|
witam
![]() Widzę, że ostra dyskusja się wywiązała odnośnie spania z dzieckiem/bez dziecka..Ja zaproponuję, żebyśmy do tego wróciły jak nasze pociechy będą miały tak z rok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do miejsca spania dzidzi, teraz kupiłam kosz Mojżesza z podstawką. Będzie u nas w sypialni. a potem się obaczy ![]()
![]() |
#4595 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4596 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kazdy z nas mowi, co zrobi, co by zrobil na czyims miejscu a zycie weryfikuje to co sobie myslimy i w rzeczywistosci czesto robimy tak jakbysmy nie chcieli. Bo zycie nie jest takie proste a doradzac nam jest latwo. Mysle ze mozna sie wypowiadac, jak juz sie cos przezyje na wlasnej skorze. ![]() Cytat:
I w niej jest wytlumaczone dlaczego dziecko budzi sie przy przekladaniu do innego miejsca niz w tym ktorym zasypialo. Lub gdy budzi sie to od razu placze. W ksiazce jest to wytlumaczone tak, ze dziecko jak usypia w danym m-scu np z mama w lozku a przeniesione do lozeckza, budzi sie nagle w nocy w innym m-scu, nagle zaczyna przerazliwie plakac i to jest logiczne. Usypialo w cudnych ramionach mamy a budzi sie nagle w pustym lozeczku, wkolo inne rzeczy niz tam gdzie zasypialo i sie po prostu boi. Dlatego wazne jest by nauczyc dziecko zasypiania samemu. ![]() Miedzy innymi dlatego zastosowalam sie do rad z tej ksiazki, ktora nauczyla Filipa zasypiania samemu i w dzien w i nocy (oczywiscie tak jak pisalam wczesniej z wyjatkami: choroba, zabkowanie czy jakies tam inne sprawy), bo usypianie przez 40 minut Filipa nie bylo mi na reke, czyli lezenie przy nim a potem wychodzenie cichutko na palcach po czym i tak za chwile sie budzil i tyle bylo z jego spania. ![]() A jak wrocilam do pracy jak on mial pol roczku, to naprawde nie bylo lekko i nie mialam tak czasu zeby z nim lezec i zeby zasypial w moich ramionach bo jak wiadomo trzeba bylo robic obiad, szykowac sie do pracy itd... Ta ksiazka mi bardzo pomogla, bo bez drastycznego placzu nauczylam Filipa zeby sam zasypial a ja w tym czasie moglam wiele rzeczy zrobic. I wszystkim ja bardzo polecam. Bo milo sie spi w maluszkiem, ja tez uwielbialam i uwielbiam wtulac sie z Filipka bo jest taki milutki pachnacy i wogole slodki, ale nie wtedy kiedy musze wyjsc do pracy, spiesze sie z obiadem i z tym podobnymi rzeczami ![]()
![]() |
#4597 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A do porodu nie w każdym szpitalu pozwalają na swoje koszule, u mnie dawali takie sztywne paskudne ale później jak mi położyli maluszka na brzuchu to cała koszule miałam w tej krwi więc nic dziwnego- bo pewnie moja była by już do wyrzutu. Później przychodzą myją krocze pomagają się przebrać, wstać z łóżka jak się wstanie to można nawet iść pod prysznic żeby się obmyć z tego potu itp... Cytat:
![]() ![]() Moje dziecko spało przy mnie w łóżeczku czasami jak było chore czy płakało to ze mną w łóżku, ale bałam się je tam brać bo mój mąż jak się ciężko narobił w ciągu dnia to nie czuł co robi przez sen. Nawet raz udeżył mnie kolanem oczywiście niechcący jak jeszcze mi się krocze goiło ![]() ![]() Inni też mają swoje teorie,że nie dadzą smoczka itp. Mój syn ma 2 lata i chodzi ze smoczkiem, wiem,że to już najwyższa pora na oduczenie ale gdy go bolały zęby i ssanie pomagało to żal mi było smoka zabierać. Teraz też jest chory płaczliwy a jak włoży sobie smoka do buzi chwilę possie to jest cichutki jak nie wiem. Każda zrobi inaczej i napewno każde dziecko będzie nauczone czegoś pożytecznego np. spanie samo albo nie np. zamiast z kubka będzie pić z butli itp. Nie da się wychować książkowo ![]() cziquaMoja bratowa miała straszną ochotę na piwo w ciąży do tego musiała leżeć bo ciąża była zagrożona ale jak sobie wzięła łyka to nic jej ani dziecku nie było. Ale z tym to sprawa indywidualna ja też jak wzięłam łyka szampana w poprzedniej ciąży to nic dziecku sie nie stało. Zrobisz jak uważasz, bo każdy ma inne zdanie na ten temat. Mnie do tego wcale teraz nie ciągnie
![]() ![]() |
![]() |
#4598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie... od kilku lat, jak tylko zaczęłam myśleć o dziecku, moje zmysły wyostrzyły się na tyle, że jadąc gdzieś na wakacje zawsze patrzę, czy miejsce nadaje się do pobytu z dzieckiem - łącznie z bezpieczeństwem dla malucha jak i wygodami dla matki. I tak własne dziecko zweryfikuje wszystko, jeśli jakaś zasada się nie sprawdzi to trzeba zawsze próbować z inną ![]() Chcę dziecku przekazać tyle czułości i miłości ile sama jako dziecko dostawałam, ale nie chcę rozpieścić. W końcu zasady też muszą być. ![]()
![]() |
#4600 |
Zakorzenienie
|
Mi powiedzieli 300zł. Skoro Ty płaciłaś podobnie, to chyba ta cena nie jest jakoś wygórowana. Lekarka do której idę, to podobno jedna z najlepszych specjalistek od USG ciąży w Krakowie, więc chyba warto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4601 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja będę płaciła 250 i jest to wyśrodkowana cena, bo zdarza się 200 (u lekarzy o słabej opinii) i 300 w renomowanych prywatnych klinikach. Idę do jednego z najlepszych lekarzy. Ma swoje za uszami, bo przez niego nie byłoby mnie (mama była przed 10 tygodniem w ciąży i zaczęła krwawić, chciał skierowac mamę na łyżeczkowanie, ale drugi doktor powiedział, że ciąża jest).
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli taka cena to normalka ![]()
![]() |
#4603 |
Raczkowanie
|
Hejo Dziewczynki!
Co do butelki Calma to ona bardzo się różni od TT może nie smoczkiem bo te są podobne,ale takim systemem zaworów (? ). Zobaczcie sobie w internecie rysnuki lub zdjęcia jej po rozebraniu tego korka. Same smoczki do niej i butelki są tanie aczkolwiek koszt nowych tych zaworów to ok.50 zł. Czytałam w magazynie,że łóżeczko turystyczne nadaje się od pierwszych dni życia dzidziusia,ale trzeba zadbać tak jak w każdym o porządny materac. Na początku ciąży zapierałam się rękami i nogami,że nigdy,ale to nigdy nie pozwolę dziecku spać z nami w łóżku. Aczkolwiek przeczytałak ok.tygodnia temu artykuł na ten temat. Było tam na pisane,że dziecko będąc z nami przez 9 miesięcy nagle będąc dłużej samo nie wie co się dzieje, brakuje nam mu naszej obecności, bicia serca. W takim momentach widzimy,że nie trzeba zmienić mu pieluszki czy nakarmić tylko po prostu przytulić. Po za tym w pierwszych dniach po powrocie do domu kiedy jesteśmy padnięte po porodzie nam jest wygodniej nakarmić dziecko w pozycji leżącej bez potrzeby wyciągania z łóżeczko. Napisane też było o bezpiecznej pozycji w czasie snu z dzieckiem oraz o przeciwskazaniach np.spożycie leków nasennych,alkoholu, bezdechu... Ja w tej kwesti będe polgać na mojej mamie. Powiedziała mi że jeżeli od początku będziemy dbać o rytm doby dzidzi to ona będzie spokojniesza i my zrelaksowani. Pouczyła bym nigdy nie dopuszczała do płaczu dziecka, ponieważ to jest jego sposób komunikowania się i ja muszę na to reagować by zaspokoić jego potrzeby. Gdy mnie zostawiła pod opieką taty to dokładnie co do godziny mu pisała,że teraz jest pora karmienia, drzemki, wysadzania na nocnik i tato się śmiał,że wszystko było co do minuty. Bardzo o to dbali aczkolwiek z moim młodszym bratem była dokładnie na odwórt nie umieli mu ułożyć plany dnia i był strasznie nerwowy... Zresztą mama mówi,że to przez to,że w ciąży się denerwowała i jadła dużo słodyczy... Powiedziała mi,że mam dzidzię dużo nosić,dotykać,masować, mówić w dzień, a w nocy ograniczyć te czyności do minimum. Ale się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4604 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyłam, że nie które mają dziwne wymiary, dlatego ciężko będzie do każdego dobrać materac. Ale widziałam też w standardowych wymiarach typu 120x60, gdzie tam materacyk spokojnie się mieści. Cytat:
![]() Aguśka a możesz podać jeszcze raz tytuł tej książki? ![]() Cytat:
A co do tematu spania dzieciaków. To jestem zdania, że życie i tak zweryfikuje nasze plany i zamierzenia co do wychowywania dzieci. Zawsze dobrze jest poczytać opinie i doświadczenie innych rodziców, jak też swoje doświadczenie jeśli ma się już dzieci czy też ma się kontakt. Ja bym nie chciała, żeby dziecko spało z nami w łóżku, rozumiem, żeby takiego malca brać przy karmieniu, czy też żeby sobie poleżało rano chwilkę, ale spanie w jednym łóżku całą noc jakoś nie bardzo do mnie przemawia.
![]() |
#4605 |
Raczkowanie
|
Ja jestem z Wrocławia i za 3D z filmem zapłacę 200 zł. Idę do bardzo dobrej lekarki i przychodni. Ale jestem z polecenia Pani Doktor która mnie prowadzi więc może mam taniej...
![]() Dla porównania Konował do którego chodziłam wcześniej zawołał za to badanie ode mnie 350 zł bez niczego... Edytowane przez engela Czas edycji: 2011-11-08 o 12:02 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4606 |
Rozeznanie
|
Mój mąż dokładnie miał to samo odczucie
![]()
#4607 |
Raczkowanie
|
Byliśmy wczoraj na zakupach a Askot i zostawiliśmy tak kupe kasy...
Kupiłam tą butelkę,laktator,poduszkę rogal (polecam z całego serca!) wannienkę taką do środka podpórkę do kąpieli, pampersy 1 z wycięciem na pempek i 2, proszki do prania,płyny Biały Jeleń (podobno są świetne do dzieci... wiecie coś na ich temat?) Dziecko to spory wydatek,ale takie zakupy to sama przyjemność ![]() Dostaniemy jeszcze od znajomych spacerówkę X-Landera XA ![]() Łóżeczko też już wybrane, takie o : http://bobus.com.pl/klups-lozeczko-k...da-p-1017.html co myślicie na jego temat? |
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja walizki nie mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Rozeznanie
|
Aguska- coś takiego:
http://allegro.pl/sliczny-kosz-mojze...912907858.html Nabyłam po bardzo okazyjnej cenie z pościelą i unisexowa kolorystyką ![]() ![]()
![]() |
#4610 |
Wtajemniczenie
|
![]() Witam Mamuśki ![]() mam termin na maj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4611 |
Zakorzenienie
|
"Każde dziecko może nauczyć się spać"
Annette Kast-Zahn http://rodzinna.pl/kazde-dziecko-moz...spac-p-41.html
#4612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4613 |
Raczkowanie
|
Doświadczone mamusie napiszcie mi proszę jak to jest w szpitalu po pordzie... my kąpiemy i zmieniamy pampersy czy robią to pielęgniarki?
Dziecko jest ubierane w swojej ciuszki i pieluchy czy szpitalne? ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Pandzia_2010 Ja mam 164 cm startowa waga ok.74 tera 20 tyg i jest ok.75/76 kg zależy chyba czy woda mi się w organiźmie zatrzyma... Wymiotowałam przez cały I trymestr, ograniczyłam słodycze, piję dużo wody. |
![]() ![]() |
![]() |
#4614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4615 |
Rozeznanie
|
Ja też czuje kopniaki bardzo nisko i podczas ostatniego usg okazało się że to dlatego, że właśnie dzidziuś jest ułożony miednicowo
#4616 |
Zakorzenienie
|
165 cm, start 72,5, teraz 23 tydzien i waga 79,5. Do 18 tygodnia mialam 3 kg na plusie.
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4618 |
Wtajemniczenie
|
ja to utyja jak świnia
![]()
#4619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4620 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8 tc - 63,1 kg 10 tc - 64,6 kg 11 tc - 64,8 kg 13 tc - 65,6 kg 15 tc - 66,9 kg - to mi powiedziała, żebym przejrzała kaloryczność posiłków i odstawiła słodycze - co mi nie bardzo wychodzi i pewnie w poniedziałek na wizycie to już będzie z 70 kg ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.