|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
|
|
|
|
|
#4592 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poważnie, gdyby jakiś katolik pomodlił się za Ciebie, byś znalazła właściwą dla siebie drogę, to byś na niego naskoczyła? To jest serio na poziomie amerykańskiego dowcipu: - Have a nice day! - Don't tell me how to live my life! Z łaski swojej czytaj dokładnie moje wiadomości. Bo nic nie napisałem o życzeniu (m. in. Tobie) jakichś boskich łask, czy nawracania. Cytat:
Żebyś się nie zdziwił.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||
|
|
|
#4593 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Istnieje wiele zgromadzeń zakonnych, które żyją modlitwą i kontemplacją. Modlą się za innych ludzi.
|
|
|
#4594 | |
|
Raczkowanie
Lokalizacja: Z centrum Polski każdy jak zerknie na mapę będzie wiedział.
|
Cytat:
A większość próbuje mi na siłę narzucić swój światopogląd na ,który się nie zgadzam. Ja natomiast nie mam nic złego w skojarzeniach o Tobie cóż pozostańmy przy swoich zdaniach. Ps Nie jestem ani z PIS,PO,NOWOCZESNEJ,PSL,KU KIZ 15 ani z lewicy. |
|
|
|
|
#4595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tam jest wyzszosciowe wezwanie do uznania bledow i nawrocenia, wiec jak widzisz to nie ja tu generalizuje w ocenach ale ty, opisujac jakiegos katolika i jakas modlitwe, podczas gdy ja sie konkretnie odnosze do osoby i sytuacji i nie, nie przechodze etapu buntu a juz tym bardziej nie gimnazjalnego... swoja droga to proba deprecjonowania przeciwnika przez podwazanie jego autorytetu i zdania nazywajac go okresleniem zarezerwowanyum dla niedojrzalej mlodziezy jest mocno manipulacyjny i ad personam dla przypomnienia: Metody erystyczne (według Schopenhauera) Argument ostatni – ad personam: Widząc, że przeciwnik jest mocniejszy, atakować go osobiście, obrażać lub w jakikolwiek sposób porzucać prawdziwy przedmiot sporu. Rzucać inwektywami – używanie słów obraźliwych wobec przeciwnika, np. "Ty i całe twoje stronnictwo jesteście przykładami chorej ambicji, przy maleńkich móżdżkach" czekam teraz na nazwanie mnie cyklistka, wegetarianka i nosicielka futra z norek ![]() ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- proponuje zakonczyc religijno - polityczny off top i powrocic do tematu watku |
|
|
|
|
#4596 |
|
Zadomowienie
|
Nareszcie. Dlatego pisałam o logicznych i merytorycznych argumentach, a nie religijnych "prawdach".
|
#4597 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tak, statystycznie rzecz biorąc, najwięcej buntu młodzieńczego przeżywa się w gimnazjach, na przełomie gimnazjum/liceum. Dlatego gimnazjalny bunt, czy też kolokwialnie gimboateusz, jak się przyjęło w Internecie na postawę zacietrzewionego przeciwnika wszystkiego, co związane z religią. Także nazwałem rzecz po imieniu - ba, w drugim moim poście już napisałem dokładnie o co chodziło z użyciem tego określenia, jednak dalej to zlekceważyłaś. Z mojej strony koniec tematu. Jeśli ktoś coś będzie miał ochotę pisać, to może na PW. Jeśli tu odpisze, to ja się wtedy odezwę na PW.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||||
|
|
|
#4598 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4599 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego że tego nie chcę, nie roztrząsając już wszystkiego, niech stanie na tym, że ja jej nie bombarduję Dawkinsem ona mnie modlitwami. Nie musisz pisać PW.
|
|
|
|
#4600 |
|
Zakorzenienie
|
Och panowie tyle pisania nie na temat. Nie zamierzam tu cytować całej chronologii wypowiedzi oraz tego jak płynął wątek, możecie cofnąć się i poczytać. Dla mnie to już stało się nudne udawadnianie kotu że jest kotem.
Skończcie wycieczki osobiste i wypowiadajcie się w temacie wątku a jeśli to przekracza wasze umiejętności proponuję wątek opuścić. |
|
|
|
#4601 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4602 |
|
Zadomowienie
|
A jak dla mnie to jest długi off top.
|
#4603 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4604 |
|
Raczkowanie
|
Chodzi Ci chyba o zawód mnie o instytucję dwa różne tematy.Jeśli chodzi o zawody równie dobrze znany jest rybak lub żołnierz(wcześniej wojownik)Nie widzę związku miedzy jednym a drugim.
W starożytności owszem były prostytutki ale wierzenia ewaluowały wraz z postępem światopoglądowym.Jedne wierzenia znikały i zastępowano je innymi(często czynili to władcy najeżdżając dany teren narzucali swoje trendy kulturowe).Ale od ponad 2000 tys lat kościół mimo swej niedoskonałości w wiekach średnich rozpusty i ułomności przetrwał.Padły imperia,ludzie potężni,którzy chcieli rządzić światem a on trwa.I to nie jest przypadek. |
|
|
|
#4605 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Mam propozycję. Wróćmy do tematu aborcji, w sposób kulturalny i nie atakujący rozmówców.
Zostawmy temat modlitw, żydów, muzułmanów, katolików, modlitw i innych tego typu historii. Ten temat jest o aborcji. A jeśli nie macie ochoty, to zwyczajnie na kilka dni zamknę watek w ramach ostudzenia emocji... myślę jednak, że nie bedzie to konieczne, prawda?
|
|
#4606 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Wracamy do tematu?
Cytat:
Kobieta głęboko wierząca zapewne odnajdzie sens w donoszeniu takiej ciąży i w cierpieniu swoim i dziecka, ale niewierząca będzie miała z tym problem. W imię czego więc ma ciążę donosić?
|
|
|
#4607 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
|
|
|
#4608 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4609 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Kiedyś dyskutowałam na temat zagrożenia życia matki z moim ówczesnym, wierzącym chłopakiem - twierdził, że życie dziecka ponad wszystko.
|
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie to jest naprawdę okrutne...
|
|
|
|
#4611 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dla mnie też. Zarówno dla kobiety, jak i dla tego dziecka.
|
|
#4612 |
|
Zakorzenienie
|
zwłaszcza, że kościół katolicki też przez długi czas nie uznawał płodu czy zarodka za człowieka. były podawane różne terminy graniczne, gdy 'zstępuje dusza' (3-6 miesiąca, w zależności od autora i płci płodu
). po prostu w pewnym momencie w Rzymie był wysyp prostytutek, który się Watykanowi nie podobał (XVII wiek bodajże, ale nie dam sobie głowy uciąć) i chcąc te praktyki ukrócić, Watykan zakazał zabezpieczeń (prezerwatywy z jelit) i aborcji. w ten sposób prostytutki zostały wyparte, ale idea zakazu antykoncepcji i ochrony zygoty pozostała.
|
|
|
|
#4613 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie nie ma co myśleć jeśli jest zagrożenie życia danej osoby i nic innego nie da się zrobić,wtedy w imię wyższej konieczności należy usunąć ciąże.Choć są ludzie,którzy poświęcili by własne życie ale ja do takich akurat nie należę.To są skrajne przypadki gdzie nie ma trzeciej możliwości i wybór jest albo albo.Tak radykalnych ludzi,którzy chcą bronić dziecka nienarodzonego jest naprawdę garstka to samo tyczy się świadków jehowy jeśli chodzi o przetaczanie krwi.Oni mając wybór czasami świadomie z tego rezygnują w imię swojej religii czy to daje reszcie społeczeństwa prawo do napiętnowania ich?Ja jestem przeciwnikiem aborcji ale w skrajnych przypadkach mam moralny obowiązek stanąć po przeciwnej stronie i jeśli będzie trzeba to samemu biskupowi wykrzyczę w twarz to co myślę.Może dlatego,że mam wrodzoną bezczelność i szczerość do bólu jest mi łatwiej spojrzeć na to z dwóch płaszczyzn.
|
|
|
|
#4614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, ale nie jest to wymóg. Natknęłam się też kiedyś na artykuł na stronie katolickiej, że jeśli taka kobieta ma wiele dzieci, to powinna ze względu na nie ratować swoje życie. Natomiast, gdy jest np. ciąża poza maciczna, gdy umrze i kobieta, i płód, jeśli się jej nie przerwie, to KK jest za przerwaniem ciąży, bo to i tak nie ma sensu, żeby matka umarła, skoro dziecko i tak nie ma szansy przeżyć.http://www.kosciol.pl/article.php?st...50503203026923 ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Czyli chłopak nie ma pojęcia o tym, co głosi KK, który stawia na równi życie matki i płodu/dziecka. Kolejny wierzący, który jest ignorantem w temacie własnej wiary. Cóż... nic nowego. Tacy są najgorsi. Edytowane przez Japitu Czas edycji: 2016-02-04 o 12:14 |
|
|
|
|
#4615 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#4616 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Niestety, w dodatku ludzie o takich poglądach nie są rzadkością :/
|
|
#4617 |
|
Raczkowanie
|
Takie poglądy jakie głosił Twój znajomy nie mają nic wspólnego z wiarą.To bardziej brak wiedzy i własna głupota popycha ludzi to tak archaicznych twierdzeń.W sytuacji gdzie nie ma wyjścia nie można zdać się tylko na wiarę i Boga,po to ktoś wymyślił medycynę(która się rozwijała przez wieki) aby ludziom pomagać.Podobnie czynił Pan Jezus
pomagał i uzdrawiał i to do mnie bardziej przemawia. |
|
|
|
#4618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. ciąża jest z gwałtu? przecież to koszmarna trauma dla kobiety. 2. kobieta nie chce dziecka, ewidentnie nie jest gotowa zostać matką. jaki jest Twój stosunek do aborcji w takich sytuacjach i dlaczego? |
|
|
|
|
#4619 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Jestem za usunięciem płodu jeśli nie zagraża to życiu i zdrowiu kobiety.Tu wszystkie decyzje i tak będą złe czy urodzi czy dokona aborcji trauma i tak pozostanie.Natomiast sprawcę gwałtu potraktował bym z całą surowością aby nie zaświtał mu podobny pomysł.Kara 2-3 lat więzienia ale dokuczliwa i praca na rzecz poszkodowanej w kopalniach,kamieniołomach ,niebezpiecznych budowach przez 12 godzin dziennie.Bez oglądania się na prawa człowieka. 2.Oczywiście,że jestem przeciw aborcji może je urodzić i oddać ludziom,którzy są gotowi i je pokochają.Nie ma gadania jest tyle środków anty,że trzeba myśleć co się robi.Nie ma tu żadnych usprawiedliwień. |
|
|
|
|
#4620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
środki anty zawodzą. czyli ona musi przez 9 miesięcy poświęcić się i swoje ciało (bo to jest ból, dyskomfort, ryzyko zwolnienia z pracy)? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.

). po prostu w pewnym momencie w Rzymie był wysyp prostytutek, który się Watykanowi nie podobał (XVII wiek bodajże, ale nie dam sobie głowy uciąć) i chcąc te praktyki ukrócić, Watykan zakazał zabezpieczeń (prezerwatywy z jelit) i aborcji. w ten sposób prostytutki zostały wyparte, ale idea zakazu antykoncepcji i ochrony zygoty pozostała.