Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-07, 10:05   #4591
rinco
Wtajemniczenie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Dołączam do klubu niewyspanych Dziś w nocy po kilku pobudkach na smoczka, Seba rozbudził się całkowicie (2.00 w nocy), zaczał się wiercić, popłakiwać, bawić się smoczkiem itd. W końcu rozpłakał się na dobre. Wzięłam go na ręce, posadziłam na kolanach i od razu wszelkie płacze mu przeszły - zaczął się rozglądać po pokoju (było całkiem ciemno, bo nie zaświecałam światła), gadać, patrzeć na światełka za oknem (widać miasto) i ogólnie był zainteresowany wszystkim tylko nie spaniem. Po 15 min. wsadziłam go z powrotem do łóżeczka, przykryłam, powiercił się trochę i zasnął. I spał do 6.30 Ogólnie to cała akcja zajęła godzinę. I byłoby pięknie, gdyby nie to, że jak Seba zasnął to mąż zaczął chrapać Co chwilę go budziłam, bo on budził mnie, poza tym bałam się, że obudzi Sebę - masakra. No i się nie wyspaliśmy w ogóle. Dziś go eksmituję do innego pokoju

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Napisz pozniej czy jej zalecenia przyniosly oczekiwane rezultaty Jogurt, kefir? Juz mozna?

Pytanie do mam, ktore nie wrocily i w najblizszym czasie nie wracaja do pracy. Do kiedy chcecie siedziec w domu z dziecmi?
Ja ostatnio dawałam Danonka. Czasem daję mu troszkę jogurtu naturalnego jak sama jem

Ja jestem na wychowawczym do końca maja, ale raczej na 99% przedłużę. Tylko jeszcze nie wiem na ile, może na rok? Nie chcemy dawać Seby do żłobka, opiekunki obcej raczej też nie chcemy. Jedynie babcie wchodzą w grę, ale na razie obie nie dałbyby rady (mają inne obowiązki). Może być też tak, że do 3 roku posiedzę z Sebą, a potem dam go do przedszkola i wtedy wrócę do pracy. Poza tym planujemy jeszcze jedno dziecko za jakiś czas, więc też do końca nie wiem jak to będzie
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:20   #4592
martula007
Raczkowanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Dzieki za odpowiedzi Zastanawialam sie czy duzo z nam siedzi z maluchami, bo nie pamietam kto dokladnie juz pracuje, a kto nie Ja poczatkowo mialam w planach siedziec w domku do roku, ale teraz przedluzylam ten okres jeszcze na wakacje, wiec od wrzesnia mam zamiar isc do pracy, a zaczne szukac wczesniej... zobaczymy tylko czy praca bedzie

Dzis u nas na obiad krem z zielonych warzyw Brokuly, zielona fasolka szparagowa, groszek, szpinak. Do tego kasza kukurydziana, odrobina marchewki, pora, pietruszki i przyprawy: bazylia, ziele angielskie, lisc laurowy, majeranek, szczypta soli. Przed samym podaniem dodam odrobine mm - mam nadzieje, ze jej posmakuje

A na drugie sniadanie zrobilam mus z jablek, jagod i sliwek, przelozylam to platkami ryzowymi - chcialam troszke jej podjadac, ale sie denerwowala hehe:P

stokroteczko - ja nie pisalam nic, ze mam cos do tego, ze powstal jakis klub tutaj na wizazu Napisalam tylko, podobnie jak inne dziewczyny, ze nic na ten temat nie wiedzialam

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Dołączam do klubu niewyspanych Dziś w nocy po kilku pobudkach na smoczka, Seba rozbudził się całkowicie (2.00 w nocy), zaczał się wiercić, popłakiwać, bawić się smoczkiem itd. W końcu rozpłakał się na dobre. Wzięłam go na ręce, posadziłam na kolanach i od razu wszelkie płacze mu przeszły - zaczął się rozglądać po pokoju (było całkiem ciemno, bo nie zaświecałam światła), gadać, patrzeć na światełka za oknem (widać miasto) i ogólnie był zainteresowany wszystkim tylko nie spaniem. Po 15 min. wsadziłam go z powrotem do łóżeczka, przykryłam, powiercił się trochę i zasnął. I spał do 6.30 Ogólnie to cała akcja zajęła godzinę. I byłoby pięknie, gdyby nie to, że jak Seba zasnął to mąż zaczął chrapać Co chwilę go budziłam, bo on budził mnie, poza tym bałam się, że obudzi Sebę - masakra. No i się nie wyspaliśmy w ogóle. Dziś go eksmituję do innego pokoju

Ja ostatnio dawałam Danonka. Czasem daję mu troszkę jogurtu naturalnego jak sama jem

Ja jestem na wychowawczym do końca maja, ale raczej na 99% przedłużę. Tylko jeszcze nie wiem na ile, może na rok? Nie chcemy dawać Seby do żłobka, opiekunki obcej raczej też nie chcemy. Jedynie babcie wchodzą w grę, ale na razie obie nie dałbyby rady (mają inne obowiązki). Może być też tak, że do 3 roku posiedzę z Sebą, a potem dam go do przedszkola i wtedy wrócę do pracy. Poza tym planujemy jeszcze jedno dziecko za jakiś czas, więc też do końca nie wiem jak to będzie
Witaj w gronie wybranych

Z tym jogurtem.. chyba jutro dam na sprobowanie, zobaczymy co bedzie... czy ja wysypie jeszcze bardziej czy nie.
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:31   #4593
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Napisz pozniej czy jej zalecenia przyniosly oczekiwane rezultaty Jogurt, kefir? Juz mozna?

Pytanie do mam, ktore nie wrocily i w najblizszym czasie nie wracaja do pracy. Do kiedy chcecie siedziec w domu z dziecmi?
Ja na wychowawczym do konca sierpnia, potem ide na zasiłek dla bezrobotnych i tutaj to juz chyba bede czegos szukała, jak sie znajdzie to pojde do pracy a jak nie to chociaz Majke troche odchowam i jakies pieniązki bedą. Narazie o tym nie mysle.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:34   #4594
pola_m
Wtajemniczenie

a propos danonków http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Co...5-568e1764a537
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 11:22   #4595
_agata
Zakorzenienie

Dzięki pola! Wyręczyłaś mnie bo chciałam pisać co sądzę o Danonkach.
U nas od czasu do czasu Bieluch albo naturalny jogurt.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 12:11   #4596
izotropia
Rozeznanie

Krystianek zaczyna kopulować fakt, że później pada zmęczony ale i tak ten widok mnie cieszy póki co chodzi jak prawdziwy rak - do tyłu ciekawe czy ruszy do przodu...

zupę ogórkową zjadł i nawet tależyk oblizał, ale po pierwszej łyżeczce to miałam wątpliwości tak podejrzliwie na mnie spojrzał i długo memlał to co dostał jakby się zastanawiał co mu dałam i już się cieszyłam, że zostanie dla mnie, bo dobra wyszła ale nie.. całą zjadł

Ja też trochę posiedzę z dzieckiem w domu, nie wiem ile.. teraz póki co wyślą mnie na staż, a później będę pracy szukać - póki co się rozglądam

Edytowane przez izotropia
Czas edycji: 2013-03-07 o 12:13
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 12:44   #4597
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Dzięki pola! Wyręczyłaś mnie bo chciałam pisać co sądzę o Danonkach.
U nas od czasu do czasu Bieluch albo naturalny jogurt.
u nas też czasem jogurt naturalny, ewentualnie z owocem dorzuconym, naturalny serek kozi tez uwielbia

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
Krystianek zaczyna kopulować fakt, że później pada zmęczony
hehe, no bywa bywa

U nas piękna pogoda, chyba z 15 stpopni i słońce, dziemy zaro na krótki spacerek i po zakupy, wrócimy na cycka i śmigamy rowerem do parku

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-07, 12:56   #4598
benka99
Rozeznanie

martula mogę podawać jogurt naturalny, kefir, troszkę sera, na początku po trochu, jak wszystko będzie ok to można zwiększyć porcje i podawać więcej.

Ja pracy szukam, ale narazie nie zanosi się, żebym coś znalazła Tż będzie rozkręcał własną działalność to będę mu pomagać

_agata napisz co gotujesz Maćkowi na drugie danie
Teraz jak mamy ograniczać mleko odpadnie nam kleik czy kaszka na mm, w to miejsce muszę wymyślić coś innego. Podałam już 3 razy 2 dania, makaron ze szpinakiem, makaron z łososiem i fasolką szparagową i ziemniaki z pulpetami drobiowo-wieprzowymi i groszkiem. Ale na więcej brak pomysłów

A właśnie, można już dzieciakom dawać świnię ?

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Ahaaa i jeszcze się pochwalę!! U nas noce coraz lepsze Pierwsze dwie noce kiedy przestawiłam Maksia na 2 drzemki w dzień były złe ale juz jest coraz lepiej.
Stary 2013-03-07, 12:59   #4599
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

BRY..
Nie, swini chyba nie :-D ja nie daje. U nas krolik, kurczak to domowe i cielecina z miesnego.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 13:49   #4600
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem gdzie czytałam lub słyszałam ale podobno na opakowaniu danonków napisane jest, że podaje się je od 3 lat. Ja nie podaję bo tak jak podała w linku Pola a mi to potwierdził kiedyś inspektor jakości raczej kiepskie są jako przekąska dla dziecka

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 14:05   #4601
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziś go eksmituję do innego pokoju
Ale Sebę, czy Męża?

Byłam dzisiaj w sklepie. Razem ze mną zakupy robiła jakaś kobieta z córeczką. Ta dziewczynka, na oko, miała może rok. Duża, dorodna, pulchna ta dziewczynka, a matka, żeby móc w spokoju oglądać ciuchy dawała jej herbatniki No porażka. I ciągle tylko pytała "co, chcesz ciasteczko?", a to dziecko odpowiadało "mniam" więc matka hyc i już herbatniczek w rączce dziecka. A później się dziwić, że małe dzieci mają nadwagę
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 15:21   #4602
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

ja podpisałam urlop wychowawczy na 3 lata,po tym czasie wracam do pracy.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
no gratuluję !! Super !! ściskamy kciukasy i nie puszczamy !! Uściski dla Was!!

u nas jest mammmma, bababa, błabłabła i ammmm - póki co tyle. Wydaje mi się, że jak jest głodny, albo widzi jak szykuje mu żarcie to woła ammm.. ale nie wiem. muszę to jeszcze przyobserwować, moze mi się tak wydaje tylko
na początku mówił mamm gdy się budził w nocy, ale teraz gada ot tak sobie. Faktycznie jak mi ściąga dresy bo się ich uczepi i chce na ręce to baba nie woła tylko mama ale reszta nie jest chyba jeszcze świadomym wyrażaniem własnych myśli

u nas miazga jeśli chodzi o nocki. chodzę na rzęsach. Borys od dawna już wstaje między 5 a 6, a kiedyś tak pięknie spał do 8-9 .. kiedy te czasy ..... wtedy co prawda budził się co 3 godziny, ale jadł i spał dalej ...a teraz .. co godzinę ryk na smoka, a po północy różnie... ale zresztą co ja tu będę pisać..dwieście razy już się chyba żaliłam.
mamy też jakiś problem z kupami o ile wczesniej była raz dziennie lub nawet co 2 dni, tak od soboty, niedzieli jest ich 4-5 dziennie, w zasadzie po każdym posiłku. Od wczoraj podaję 2x dziennie Dicoflor i chyba jest lepiej, bo póki co dziś 2 kupy tylko. A może 3.. ? Kurcze stracilam chyba już rachubę. O konsystencji i treści nie będę wam opowiadać, ale nie wygląda mi to na biegunkę.

Dzisiaj też odwiedzilismy po raz pierwszy plac zabaw.... Było super. Ja miałam frajdę ! Bo chyba też !
Bo cudny chłopak

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Udanego wyjazdu Odpoczniecie, zwiedzicie i jakos to bedzie pozytywniej )) Ja lubie gdzies pojechac, chocby blisko, w inne miejsce niz dom bo pozniej czlowiek lepszy humor ma

Co do placu zabaw- my my tez
I wielkieee oczy tez sa )
Dzis tez pojdziemy na dlugi spacerek, zapowiadaja znowu zime?! wiec trzeba korzystac

Ogolnie co do tego spania, jedzenia w nocy to wsyztko sie bardzo szybko zmienia, ostatnio spal do 8\9, teraz juz do 6/7, nie zdziwie sie jak za pare dni wstanie o 5 z jedzeniem tak samo
A i tak sie ciesze, wiosna idzie
Leon cudny

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:

ja obstawiam pobudki nocne na zębyLiwia robiła tak samo,danonków nie dam jak nasłuchałam się jaka tam chemia jest.
Stary 2013-03-07, 16:27   #4603
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

A ja machnelam ychowawczy odrazu na 5 lat :P... i tak nie mam powrotu i tak, bylam na zastepstwo....
Bede czegos szukala, ale w przyszlym roku, w tym tz mi wyjezdzie na 3 mce, wiec musze siedziec z malym.

Kurde a szukalam kiedys o tych danonkach artykulow, bo kolezanka daje po 2szt malemu naraz, takze zapisze w ulubionych i jej podesle przy okazji

Krotko sie mozna bylo nacieszyc ciepelkiem.... dzis u nas leje, zimno.
Leon pozdrawia e-ciocie

ps. ze swini daje poledwiczki

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2013-03-07 o 16:40
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 18:30   #4604
natusiakac21
Raczkowanie

dziś kończym 9 miesięcy
dołączam do zmęczonch mamusiek mój synuś obudził się o 2, trochę poleżał, a o 3 już chciał się bawić
Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Bry
Wreszcie Was doczytalam. Czytam od kilku dni i czytam, a tu ciagle cos przybywa, ale juz nadrobila

No to zaczynam niestety dalej bez cytowania...

NATUSIAKAC21 mysle, ze Antos mogl dostac skaze teraz, Paula tez nie miala skazy od urodzenia. A moze zmienialas proszek w ktorym pralas przescieradla? Paula po proszku "E" miala okropne policzki.
nie nie zmieniałam, zawze piorę w tym samym i płyn do płukania też ten sam
Cytat:
no gratuluję !! Super !! ściskamy kciukasy i nie puszczamy !! Uściski dla Was!!

u nas jest mammmma, bababa, błabłabła i ammmm - póki co tyle. Wydaje mi się, że jak jest głodny, albo widzi jak szykuje mu żarcie to woła ammm.. ale nie wiem. muszę to jeszcze przyobserwować, moze mi się tak wydaje tylko
na początku mówił mamm gdy się budził w nocy, ale teraz gada ot tak sobie. Faktycznie jak mi ściąga dresy bo się ich uczepi i chce na ręce to baba nie woła tylko mama ale reszta nie jest chyba jeszcze świadomym wyrażaniem własnych myśli

u nas miazga jeśli chodzi o nocki. chodzę na rzęsach. Borys od dawna już wstaje między 5 a 6, a kiedyś tak pięknie spał do 8-9 .. kiedy te czasy ..... wtedy co prawda budził się co 3 godziny, ale jadł i spał dalej ...a teraz .. co godzinę ryk na smoka, a po północy różnie... ale zresztą co ja tu będę pisać..dwieście razy już się chyba żaliłam.
mamy też jakiś problem z kupami o ile wczesniej była raz dziennie lub nawet co 2 dni, tak od soboty, niedzieli jest ich 4-5 dziennie, w zasadzie po każdym posiłku. Od wczoraj podaję 2x dziennie Dicoflor i chyba jest lepiej, bo póki co dziś 2 kupy tylko. A może 3.. ? Kurcze stracilam chyba już rachubę. O konsystencji i treści nie będę wam opowiadać, ale nie wygląda mi to na biegunkę.

Dzisiaj też odwiedzilismy po raz pierwszy plac zabaw.... Było super. Ja miałam frajdę ! Bo chyba też !
Bo jest śliczny i bardzo fotogeniczny
w ogóle to fajne macie te bujaczki na placach zabaw, u mnie takich nie ma
Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Leon i Borys cudne chłopaki!!

My po alergologu, Maks ma wyprysk atopowy, prawdopodobnie uczulenie na białko. Krew na badania pobrana, wyniki będą za 3 tyg. Dostaliśmy 2 maści do zrobienia, Zyrtec i Linomag.
Maks ma nie jeść cytrusów, bananów, selera, czekolady. Pani doktor powiedziała, żeby ograniczyć mleko Mamy rozcieńczać je wodą, a do kaszki np. dodawać jogurt albo kefir. Mamy pozostać przy Bebiku.
I prowadzić zeszyt, codzień dokładnie zapisywać co jadł i pił i czy zmiany się nasilały .

Zaszłąm też do nowootwartego komisu dziecięcego i... kupiłam spacerówke Maclarena Quest za 120zł!! W super stanie, jedynie troszke przybrudzona ale to wszystko do wyczyszczenia.
czasem można fajne rzeczy nabyć w komisach i tanio, ja mam jeden fajn i tam często chodzę
Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
też słyszałam, że to smam chemia i nie podałabym młodemu. Kiedyś pisałam, że chba zacznę dawać jogurt po 6 m-cu a tymczasem mamy 9 i jeszcze nie jadł. Podchodzę z rozsądkiem do jego diety i wszystkie teorie wsadzam..........
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ale Sebę, czy Męża?

Byłam dzisiaj w sklepie. Razem ze mną zakupy robiła jakaś kobieta z córeczką. Ta dziewczynka, na oko, miała może rok. Duża, dorodna, pulchna ta dziewczynka, a matka, żeby móc w spokoju oglądać ciuchy dawała jej herbatniki No porażka. I ciągle tylko pytała "co, chcesz ciasteczko?", a to dziecko odpowiadało "mniam" więc matka hyc i już herbatniczek w rączce dziecka. A później się dziwić, że małe dzieci mają nadwagę
znam taką mamuśkę, której dziecko jest bardzo grube, a ona je pasie kinderkami i innymi łakociami
Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
A ja machnelam ychowawczy odrazu na 5 lat :P... i tak nie mam powrotu i tak, bylam na zastepstwo....
Bede czegos szukala, ale w przyszlym roku, w tym tz mi wyjezdzie na 3 mce, wiec musze siedziec z malym.

Kurde a szukalam kiedys o tych danonkach artykulow, bo kolezanka daje po 2szt malemu naraz, takze zapisze w ulubionych i jej podesle przy okazji

Krotko sie mozna bylo nacieszyc ciepelkiem.... dzis u nas leje, zimno.
Leon pozdrawia e-ciocie

ps. ze swini daje poledwiczki
a nie masz przypadkiem poza wychowawczym urlopu bezpłatnego? bo przecież wychowawczy przysługuje w okresie 3 lat na zdrowe dziecko
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 20:01   #4605
rinco
Wtajemniczenie

Dzięki za uświadominie odnośnie Danonków - szwagierka mi poleciła (ona podaje 7-miesięcznemu dziecku), dałam Sebie tylko jednego, już więcej nie będę

W ogóle zaczęłam mieszać z jedzeniem Seby i już jestem skołowana. Wydawało mi się, że nie najada się samym mlekiem na noc (bo się tak wcześnie budził rano) i teraz mu zaczęłam podawać kaszkę na noc zamiast na podwieczorek i dlatego nie mam pomysłu co na podwieczorek (dlatego tego Danonka dałam). Podanie kaszki na noc i tak nie spowodowało, że Seba dłużej spał Więc już kurde nie wiem, może wrócę z powrotem do mleka na noc? Wtedy to jakoś miało ręce i nogi. Jak myślicie?
Stary 2013-03-07, 20:08   #4606
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Dzięki za uświadominie odnośnie Danonków - szwagierka mi poleciła (ona podaje 7-miesięcznemu dziecku), dałam Sebie tylko jednego, już więcej nie będę

W ogóle zaczęłam mieszać z jedzeniem Seby i już jestem skołowana. Wydawało mi się, że nie najada się samym mlekiem na noc (bo się tak wcześnie budził rano) i teraz mu zaczęłam podawać kaszkę na noc zamiast na podwieczorek i dlatego nie mam pomysłu co na podwieczorek (dlatego tego Danonka dałam). Podanie kaszki na noc i tak nie spowodowało, że Seba dłużej spał Więc już kurde nie wiem, może wrócę z powrotem do mleka na noc? Wtedy to jakoś miało ręce i nogi. Jak myślicie?
Ja myślę, żeby spróbować wrócić do mleka na noc, a kaszkę dawać w dzień. Ja tak robię, moje dziecko uwielbia mleczko, aż się trzęsie jak widzi butlę, i na noc jakoś mi ta butla pasuje, bo Paula się przy niej wycisza. Niestety idą chyba górne jedynki i dziś była marudna. Co z tego jak wieczorem się wyciszy, jak w nocy i tak będzie ryk.

Witaj komputerku, witajcie polskie znaki i witajcie cytaty

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2013-03-07, 20:52   #4607
rinco
Wtajemniczenie

No dobra, przewertowałam to, co pisałyście o jedzeniu Waszych dzieci jakieś 2 tyg. temu (był taki temat ) i wracam do mojego poprzedniego schematu czyli:

I śniadanie: samo mleko
II śniadanie: owoce z kaszą (jaglaną, kukurydzianą, itp.)
obiad: zupka
podwieczorek: kaszka mleczna
kolacja: samo mleko

I pierniczę Tak było dobrze, niepotrzebnie się skołowałam

A najwyżej na podwieczorek mogę już chyba czasem dawać zamiast kaszki jakiś twarożek czy jogurt, nie? Np. z chlebem (Seba uwielbia).

Poprawcie mnie jeśli się mylę

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

A jeszcze pytanie co sądzicie o jogurcikach Bobovity - też szajs?
https://www.bobovita.pl/home/produkt...Fchc3godygQATA
Stary 2013-03-07, 21:08   #4608
_agata
Zakorzenienie

Też. Cukru jest w nich około 10g czyli dwie łyżeczki w kubeczku.Powinno się zakazać oznaczania tego jako produkt dla dzieci.

Wieprzowiny Maciej nie je i długo nie będzie.
Drób, jagnięcina, cielęcina, wołowina i ryby.My tez za świnka nie przepadamy to i Macio nie będzie jadł.Od czasu do czasu tylko jemy polędwiczki wieprzowe.

o
Stary 2013-03-07, 21:30   #4609
kapukat
Zakorzenienie

ja nie wiem jak długo, staram sie znaleźć pracę zobaczymy jak pójdzie

wiecie że za miesiąc Adam będzie miał roczek? do tego chrzciny? ale mamy zwariowany czas - zaczynamy przestawiać meble, szykować menu, planować gdzie upchniemy gości...już się nie mogę doczekać, a z drugiej strony przez deszcz i wiatr za oknem nie chce mi się nic robić! no nic trzeba sie jakoś w sobie zebrać i zadziałać

chcemy na wakacje kupić dziecku spacerówkę, bo niestety mój wózek do samochodu rodziców się nie zmieści, właściwie to mam upatrzone trzy wózki, jednego nie znam ceny, ale sprawdzając w necie wygląda na to że jest powyżej moich możliwości, dwa następne to
http://silvercross.ie/p/107/pop-classic-pushchair
http://www.argos.ie/static/Product/p...%3ECHICCKO.htm
co myślicie o nich?
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-07, 22:10   #4610
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Dobranoc

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-07, 22:36   #4611
Timii
Rozeznanie

drugi dzień w pracy za mną
dziś tęskniłam jeszcze mocniej... no ale Martusia ma się ok więc to jest najważniejsze!

to co polecacie z nabiału - jogurt naturalny, kefir? my jeszcze nie podawaliśmy wcale. może powolutku już spróbuję.
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 07:44   #4612
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
drugi dzień w pracy za mną
dziś tęskniłam jeszcze mocniej... no ale Martusia ma się ok więc to jest najważniejsze!

to co polecacie z nabiału - jogurt naturalny, kefir? my jeszcze nie podawaliśmy wcale. może powolutku już spróbuję.
Może być troszkę kefiru, jogurtu naturalnego, serka bez dodatków

o
Stary 2013-03-08, 08:19   #4613
_millena
Zadomowienie

Kobietki, wszystkiego najlepszego !!!

(ja zaliczyłam poranną sprzeczkę z tżtem więc nie wiem czy będę dziś świętować )

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
do 3 rż dziecka? takie było nasze założenie przynajmniej. (ale ja juz tłumaczylam,ze nie opłaca mi sie isc do pracy za 1000zł bo same tutaj takie, zeby zaplacic za prywatny-jedyny żłobek 700zł. ).
A jak sie nie dostanie do przedszkola jako 3 latka to i dłużej, rozpoczne jakies studia zaoczne w tym czasie, żeby nie oszalec
Ja póki co oblegam dom , ale u mnie sytuacja jest inna, ponieważ mam własną działalność i póki co mąż się nią zajmuje i daje radę. Ja robie fuchy w domu. CHciałam posiedzieć z Borysem do czerwca , ale te fuchy spływają do mnie coraz częściej i tak trochę w obliczu kryzysu ciężko mi odmawiać, tak więc zatrudniliśmy opiekunkę, która będzie przychodzić na kilka godzin w tygodniu i chyba powoli będę wracać do pracy, ale mam zamiar póki co pracować w domu , nie wiem do kiedy.. (?) ... pewnie jakiś czas.
Też chciałam wakacje przesiedzieć z Borysem. Początkowo, parę miesięcy temu , marzyłam o szybkim powrocie do pracy, nie mogłam sobie poradzić psychicznie z tym, że dziecko aż w takim stopniu ograniczyło mnie zawodowo, ale jak kiedyś wspominałam, w listopadzie zeszłego roku zaczełam chodzić do psychologa i walczyć z deprechą poporodową i jakoś tak mi się poodwracało wszystko dzięki Bogu, że macierzyństwo na prawdę , mimo wszystkich z nim trudów i rozterek związanych, zaczęło mnie uskrzydlać i pracę odstawiłam bez problemów na drugi tor.

apropos pobudek i kiepskich nocek : http://parenting.pl/portal/kryzys-osmego-miesiaca

Dziękujemy za komplementy

My nadal zmagamy się z kupami :/ Dzwoniłam wczoraj do lekarki, kazała ograniczyć mm i przez 2 dni przejść na dietę kleikową i marchwiowo ziemniaczane zupki... zobaczymy.....

Edytowane przez _millena
Czas edycji: 2013-03-08 o 08:21
_millena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-08, 08:39   #4614
_agata
Zakorzenienie

_millena, a jak te kupy teraz wyglądają?

Zdradzisz co robisz zawodowo? Ciekawość mnie zżera

o
Stary 2013-03-08, 08:59   #4615
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Natusiaka kurde nie wiem )) I tak zamierzam szukac wczesniej pracy i przerwe urlop i tak.

Dziewczynki mam pytanie- Jesli nasze dzieci nie zaczelyby chodzic juz na wiosne, tylko np w srodku lata, kiedy temp bedzie bardzo wysoka to jakie buciki? Bo chyba nie w sandalach?(a w polbutach chyba za cieplo?)

Podobaja mi sie buciki Gucio, moze sa mamy , ktore juz maja 2gie dziecko i moga sie wypowiedziec na ten temat ? no i przy okazji o ,,Paputkach,, :P
Czy takie buty nadaja sie na lato?! http://www.gucioshoes.com/3d/gucio2.swf

Wszystkiego Naj dla Wszyskich duzych i malych kobitek z naszego watku
U nas od wczoraj pada deszcz, nie bylismy na spacerze, dzis wieje masakrycznie;/ Eh, a ja chce juz wiosne....
Leon sie ,,naprawil,, i wstaje tak jak wstawal czyli po 8, a nie po 6, uf~!

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2013-03-08 o 09:09
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 09:36   #4616
_agata
Zakorzenienie

Agatka, najważniejsze żeby miały porządną podeszwę. Mocną ale jak najbardziej elastyczną. Jak będziesz kupowała (koniecznie stacjonarnie) to uginaj podeszwę na maxa. Ma się giąć w każdą stronę.

o
Stary 2013-03-08, 09:51   #4617
pola_m
Wtajemniczenie

cześć Babeczki
Najlepszości

Cytat:

hehe

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
ja nie wiem jak długo, staram sie znaleźć pracę zobaczymy jak pójdzie

wiecie że za miesiąc Adam będzie miał roczek? do tego chrzciny? ale mamy zwariowany czas - zaczynamy przestawiać meble, szykować menu, planować gdzie upchniemy gości...już się nie mogę doczekać, a z drugiej strony przez deszcz i wiatr za oknem nie chce mi się nic robić! no nic trzeba sie jakoś w sobie zebrać i zadziałać

chcemy na wakacje kupić dziecku spacerówkę, bo niestety mój wózek do samochodu rodziców się nie zmieści, właściwie to mam upatrzone trzy wózki, jednego nie znam ceny, ale sprawdzając w necie wygląda na to że jest powyżej moich możliwości, dwa następne to
http://silvercross.ie/p/107/pop-classic-pushchair
http://www.argos.ie/static/Product/p...%3ECHICCKO.htm
co myślicie o nich?
Faktycznie, nasz najstarszak już zaraz pierwsze urodziny
powodzenia w przygotowaniach A gdzie chrzciny sie odbywają? U Was, czy przyjeżdżacie do Polski?

Cytat:
Kobietki, wszystkiego najlepszego !!!

(ja zaliczyłam poranną sprzeczkę z tżtem więc nie wiem czy będę dziś świętować )

Ja póki co oblegam dom , ale u mnie sytuacja jest inna, ponieważ mam własną działalność i póki co mąż się nią zajmuje i daje radę. Ja robie fuchy w domu. CHciałam posiedzieć z Borysem do czerwca , ale te fuchy spływają do mnie coraz częściej i tak trochę w obliczu kryzysu ciężko mi odmawiać, tak więc zatrudniliśmy opiekunkę, która będzie przychodzić na kilka godzin w tygodniu i chyba powoli będę wracać do pracy, ale mam zamiar póki co pracować w domu , nie wiem do kiedy.. (?) ... pewnie jakiś czas.
Też chciałam wakacje przesiedzieć z Borysem. Początkowo, parę miesięcy temu , marzyłam o szybkim powrocie do pracy, nie mogłam sobie poradzić psychicznie z tym, że dziecko aż w takim stopniu ograniczyło mnie zawodowo, ale jak kiedyś wspominałam, w listopadzie zeszłego roku zaczełam chodzić do psychologa i walczyć z deprechą poporodową i jakoś tak mi się poodwracało wszystko dzięki Bogu, że macierzyństwo na prawdę , mimo wszystkich z nim trudów i rozterek związanych, zaczęło mnie uskrzydlać i pracę odstawiłam bez problemów na drugi tor.

apropos pobudek i kiepskich nocek : http://parenting.pl/portal/kryzys-osmego-miesiaca

Dziękujemy za komplementy

My nadal zmagamy się z kupami :/ Dzwoniłam wczoraj do lekarki, kazała ograniczyć mm i przez 2 dni przejść na dietę kleikową i marchwiowo ziemniaczane zupki... zobaczymy.....
dzięki Millena za ten artykuł
I też ciekawa jestem bardzo, czym się zajmujesz?
No i dziwne z tymi kupami, że tak nagle się zrobiło. Oby szybko przeszło
Stary 2013-03-08, 09:54   #4618
rinco
Wtajemniczenie

Wywaliłam męża na noc do innego pokoju i wyspałam się, że hej Były oczywiście ze 3 pobudki na smoczka, ale ja wtedy wstaję w półśnie i zaraz śpię dalej, więc tak, jakby ich nie było Ważne, że nikt mi nie chrapał do ucha, bo od tego budzę się momentalnie

Obudziłam się o 6.30 dopiero, a tu cisza. Kaszlnęłam, Seba się poruszył, coś tam mruknął, no to wstałam, patrzę, a on nie śpi. Myślałam, że się wtedy obudził, ale jak o 9.00 już mi zaczął przysypiać to nabrałam podejrzeń, że jednak nie spał już wcześniej (pewnie od 5.00), tylko musiał leżeć jak trusia w łóżeczku i nic się nie odzywać Grunt, że dał mi się wyspać! Założyłam mu wczoraj nową pościel, taką kolorową (do tej pory miał jednolitą) to może to go tak zaabsorbowało

A jeszcze odnośnie żywienia, bo cały czas o tym rozmyślam - jak myślicie, czy owoce lepiej podawać rano na II śniadanie czy na podwieczorek?
Stary 2013-03-08, 09:59   #4619
Renatka89
Zakorzenienie

hej

ale jestem zmeczona Młoda spac nie lubi (no, teraz co prawda zasneła), matka pada na pysk, a tatuś w rozjazdach- niedługo zapomnimy jak wygląda

gotuje dziś ogorkowa z przepisy Agaty
Kilka dni pod rzad wcinała na zmiane pomidorowa i ogorkowa z apetytem i mamy powrot to przeszłosci znowu-niejedzenia
A co moge podac dziecku na sniadanie, ktore nie toleruje zadnej kaszy, ryzu z owocami?

millena- dzieki za artykuł, troche mnie uspokoił ,że nie tylko ja mam takiego potworka w domu
Stary 2013-03-08, 10:10   #4620
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Wywaliłam męża na noc do innego pokoju i wyspałam się, że hej Były oczywiście ze 3 pobudki na smoczka, ale ja wtedy wstaję w półśnie i zaraz śpię dalej, więc tak, jakby ich nie było Ważne, że nikt mi nie chrapał do ucha, bo od tego budzę się momentalnie

Obudziłam się o 6.30 dopiero, a tu cisza. Kaszlnęłam, Seba się poruszył, coś tam mruknął, no to wstałam, patrzę, a on nie śpi. Myślałam, że się wtedy obudził, ale jak o 9.00 już mi zaczął przysypiać to nabrałam podejrzeń, że jednak nie spał już wcześniej (pewnie od 5.00), tylko musiał leżeć jak trusia w łóżeczku i nic się nie odzywać Grunt, że dał mi się wyspać! Założyłam mu wczoraj nową pościel, taką kolorową (do tej pory miał jednolitą) to może to go tak zaabsorbowało

A jeszcze odnośnie żywienia, bo cały czas o tym rozmyślam - jak myślicie, czy owoce lepiej podawać rano na II śniadanie czy na podwieczorek?
rinco, to Ci zrobił prezent na dzień kobiet
Co do tych owoców...ja nie mam zdania. Generalne zasady są takie że rano węglowodany, wieczorem białko, ale nie wiem, jak to się ma do malutkich dzieci...
My dajemy różnie. Czasami po południu owoc, czasami rano. A czasami miks, czyli kasza (ja gotuję na wodzie) z musem owocowym

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
hej

ale jestem zmeczona Młoda spac nie lubi (no, teraz co prawda zasneła), matka pada na pysk, a tatuś w rozjazdach- niedługo zapomnimy jak wygląda

gotuje dziś ogorkowa z przepisy Agaty
Kilka dni pod rzad wcinała na zmiane pomidorowa i ogorkowa z apetytem i mamy powrot to przeszłosci znowu-niejedzenia
A co moge podac dziecku na sniadanie, ktore nie toleruje zadnej kaszy, ryzu z owocami?

millena- dzieki za artykuł, troche mnie uspokoił ,że nie tylko ja mam takiego potworka w domu
ech, współczuję, i jeszcze faceta masz daleko...
A co do jedzenia, może jajko? burak? awokado? naleśnik? (antek ostatnio zajadał się naleśnikiem gryczanym z twarożkiem kozim, awokadem i kiełkami)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości