|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Konto usunięte
|
Dot.: niedziela bez zakupów
Cytat:
---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Nie mówiąc o tym, że praca umysłowa =/= praca biurowa. Chirurg również na pewno doceniłby powyższy tekst oonnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na przykład nie mam wolne w typowe polskie święta (Wielkanoc, zaduszki, 1 czy 11 listopada, trzech króli. Bo kolesia w Chinach czy Korei to mało interesuje, a pracuję jako kontakt z Azją - tam mało kto rozumie, że mamy wolne i koniec. W niedzielę też siedzę. ![]() A czasem w razie nagłej potrzeby dzwonią do mnie w wigilię czy pierwszy dzień świąt, a wieczorami też staram się być pod telefonem, bo nigdy nie wiadomo. Fajna praca, dobrze płatna, nie narzekam, ale często jest coś za coś. Mi to nie przeszkadza, ale gdybym była rodzinną osobą szukałabym ufałabym innej pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4593 | |
BAN stały
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8134049 6]Ja też mam pracę za biurkiem i co z tego? Jem w biegu, czasami ledwo zdążę odgrzać sobie coś do jedzenia, bo przerwa to 15 minut. Zanim człowiek dojdzie do kuchni to ile czasu zleci. Na 10 minutowej przerwie to tylko siku i szybko kawę, herbatę można nastawić. Takie latanie na kawkę to chyba tylko w państwowym urzędzie i to pewnie nie wszędzie (byłam na stażu w urzędzie miasta, dużo pracy ale i dużo wolnego czasu, jak się dobrze rozplanowało pracę.[/QUOTE]
To i tak dobrze ja często w poprzedniej pracy w gole przerwy nie miałam. Mimo wszystko macie bardzo odpowiedzialne prace Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- A taki robol czasami też przynosi pracę do domu,jak mój tato który musiał czytać projekty w domu żeby widzieć co jak ma budować Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4594 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szczerze mówiąc mniej wyczerpana byłam jak wracałam ze zmiany w biedrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście póki co wolałabym stać przy taśmie czy dźwigać niż robic umysłowo tak jak pracuje. Etat i wychodzę do domu, umysłowo etat i 24h na tel, odoowiedzialnosc liczona w grubej kasie, niespodziewane nadgodziny bo coś poszło nie tak... Sorry, ale praca biurowa to nie tylko kawka... nieraz nie masz czasu zjeść śniadania czy iść do kibla... ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- I żeby nie było, bo pracowałam fizycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zacznijmy od tego, że dla mnie w ogóle nie ma jasnej różnicy między pracą fizyczną a umysłową, tzn. istnieją zawody, które wpadają w obie kategorie. Np. trener piłki nożnej jak ustala taktykę, ogląda mecze przyszłego przeciwnika czy też zastanawia się, który zawodnik co ma poprawić w swojej grze, pracuje mózgiem, często z fotela lub kanapy. Gdy zaś prowadzi trening na boisku, zwłaszcza aktywnie się weń angażując, to pracuje mięśniami. To jakim jest pracownikiem? Fizycznym? Umysłowym? Fizjoterapeuta czy lekarz to następne oczywiste przykłady trudne do zaklasyfikowania. Druga rzecz, to to, że na ile praca Ci szkodzi, nie zależy bynajmniej li tylko od tego, czy jest fizyczna, czy umysłowa. Przecież to zależy od: - poziomu stresu (to chyba przede wszystkim, a stres może mieć bardzo różny poziom i dla różnych prac fizycznych, i dla umysłowych) - warunków w biurze/miejscu wykonywania pracy fizycznej - jakości (i co za tym idzie, ergonomii) sprzętu biurowego dla pracowników "biurowych" - stopnia przestrzegania przepisów BHP i tak dalej. Na pewno nie "fizyczny to tak, a umysłowy to siak". Po prostu, i życie, i rynek pracy, to nie jest świat kategoryzowalny binarnie, ani nawet na inną małą liczbę kategorii, tylko masz całe mnóstwo różnych możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4599 |
BAN stały
|
Wiadomo każda praca to jakaś odpowiedzialność,tylko łatwiej jednak pracować umysłowo jak się jest starszym niż fizycznie gdzie w wielu pracach już w pewnym wieku się nie daje rady.Pracowałam w wieku miejscach fizycznie jednak starszych osób nie chcieli przyjmować z wiadomych względów,a na stażu czy w jak idę załatwić jakąś sprawę w urzędzie to jednak tych starszych osób widać bardzo dużo,dają sobie jednak świetnie radę mimo wieku
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Konto usunięte
|
Onnaa, a co ty byś chciała robic? Taka wiesz, praca marzeń, to co by to było?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4601 |
Konto usunięte
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;81349486]Onnaa, a co ty byś chciała robic? Taka wiesz, praca marzeń, to co by to było?[/QUOTE]
Też o to pytałam kilka razy. Może w końcu się dowiemy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4602 |
BAN stały
|
Nie mam pracy marzeń mi pasuje tu gdzie pracuje cały czas
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4603 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak na poważnie - praca umysłowa nie wymagająca żadnego zaangażowania po pracy to ? bo ja nie mam pomysłów pomijam to, że nie ma tylko pracy umysłowej i fizycznej ale jest jeszcze umysłowo-fizyczna (przykład Twojego taty czy wspomniany tutaj chirurg)
![]() ![]() |
![]() |
#4604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż pracuje umysłowo. Nawet na 5 minut nie siada przy biurku, co tam dopiero na kawusię. Jak mu nie podstawią lunchu pod nos, to czasami cały dzień nie je. Ja mam o wiele, wiele lżej, ale jak dwa tygodnie temu prowadziłam warsztaty (również zero pracy fizycznej), to jak przyjechałam do domu po zakończeniu to padłam w ubraniu i spałam 15 godzin. Nie zdajesz sobie sprawy, jak wyczerpująca potrafi być praca umysłowa, tylko to inny rodzaj zmęczenia.
![]() |
#4605 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4606 |
BAN stały
|
No oczywiście praca umysłowa też bywa męcząca,obecnie mam cały sklep na głowie,musiałam mieć wiedzę z zakresu zielarstwa,sumplementów diety,jak ktoś przyszedł do sklepu wiedzieć to mu polecić na jego dolegliwości,do tego masa przyswajania wiedzy na początku bo nie miałam nigdy styczności z programem subiekt ani z fakturami które wypełniam w pracy.Wpisanie wielu pozycji oraz myślenie przy fakturze żeby ją dobrze wypełnić wydrukować też zajmuje trochę czasu a jednak uważam tą pracę za lekką chociaż,czasami zajmuje nam cała zmianę wprowadzanie faktur jak jest dużo towaru.
Może nie jest to aż tak dużo myślenia ale trzeba się jednak skupić żeby wypełnić to wszystko,i nie było błędów już nie wspomnę o korekcie faktur a jednak jest to dla mnie bardzo lekka praca. Mimo tego,że ciągle po pracy odbieram tel.od szefowej czy zostało wszystko zrobione,zamówione itd. I po pracy nie jestem tak zmęczona jak po tej której pracowałam na 3 zmiany to było straszne wtedy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4607 |
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;81352626]
![]() ![]() ![]() Mam dokładnie to samo, mój mąż też. Zarówno on jak i ja, pracowaliśmy obydwoje fizycznie i uważamy tę pracę za mniej męczącą. |
![]() ![]() |
![]() |
#4608 |
BAN stały
|
No ok to znaczy,że jak byście pracowali fizycznie to dali byście pracować aż do emerytury?Umysłowo bo będzie już ciężko?
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Zakorzenienie
|
Onnaa tak się składa, ze w moim zawodzie to co obecnie robię jest już trudno wykonywalne dla osób 50+, choćby z racji presji czasu. I sporo osób z niej rezygnuje i idzie pracować na hale. Tam co i rusz ktoś odchodzi na emeryturę, w biurze to rzadkość...
Ja tez nie zakładam, ze dam rady tak jeszcze z 25l, góra 15, a potem będę musiała szukac czegoś na wolniejszych obrotach. |
![]() ![]() |
![]() |
#4610 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4612 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Już sama nie wiem co lepsze czy możliwość dostania głodowej emerytury czy w lepiej na nią w ogóle nie przejść Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4615 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A np. spawacz ? Ten to co, lekko ma ? A neurochirurg po 60tce jak mu się ręce trzęsą i wzrok siada, dalej może kroić ludziom mózgi, bo nie fedruje w węglu tylko w głowach ? Co to za socjalistyczna mentalność ? Te wszystkie branżowe przywileje to spadek po PRL-u. A zwłaszcza przywileje dla górników i rolników, których tamta władza kochała (chłopa i robotnika). Dla chorych na choroby zawodowe sa renty, cała reszta może się przekwalifikować jak już w danym zawodzie sił brakuje. Pomijajac prosty fakt, że w dobie energii atomowej i rozwoju źródeł energii odnawialnej, dłubanie w ziemi i wydobywanie wędla jest przeżytkiem - kosztownym, nierentownym i niebezpiecznym. ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2018-02-13 o 19:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4616 |
BAN stały
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;8135805 1]Bzdury. A kto ustali czyja praca jest cięża od innej ? Czy robotnik budowlany po 60tce będzie skakał po budowie niczym rącza łania ? Tylko górnik choruje na choroby zawodowe i ciężko pracuje ?
A np. spawacz ? Ten to co, lekko ma ? A neurochirug po 60tce jak mu się ręce trzęsą i wzrok siada, dalej może kroić ludziom mózgi, bo nie fadruje w węglu tylko w głowach ? Co to za socjalistyczna mentalność ? ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- To powinno nas zachęcać do dalszego uczciwego płacenia składek na ZUS ![]() Innego wyjścia niestety nie ma i te składki trzeba płacić,a niby emerytur nie będzie bo nie ma kto na nie pracować.Skoro tak mało dzieci rodzi się również na zachodzie to tam też tych emerytur nie będzie? W sumie wątpię takie rzeczy chyba tylko u nas Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4617 |
Wtajemniczenie
|
Ale przywileje emerytalne powinny być ustalane ze względu na szkodliwość pracy. Górnik jest narażony na wiele chorób zawodowych (pylica, głuchota, itp.). i co - ma do 65 roku życia siedzieć z kretem pod ziemią, tak samo jak adwokacik w gabinecie przy kawce? To byłoby wysoce niesprawiedliwe
|
![]() ![]() |
![]() |
#4618 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4620 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zawsze sie mozna przekwalifikować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.