Czy zamknąć sklepy w niedziele? - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-13, 09:26   #4591
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dot.: niedziela bez zakupów

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
To super ale chyba przyznasz mi rację,że lepiej wysilać się w pracy umysłowo niż fizycznie?Nie twierdzę,że jest super lekko ale jednak łatwiej niż pracując fizycznie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Powiedz to kontrolerowi lotów. I módl się, żeby Cię nie zrzucił z wieży.

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

Nie mówiąc o tym, że praca umysłowa =/= praca biurowa. Chirurg również na pewno doceniłby powyższy tekst oonnej
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 09:32   #4592
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Nie. Czasem lepiej zapierdzielac fizycznie, kiedy jesteś, bardzo brzydko powiem, szeregowym robolem, który nie wiem, stawia sobie ściany, wraca do domu, i nic go nie obchodzi niż człowiekiem, który niby pracuje od 9-16 umysłowo, a potem przynosi robotę do domu

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jest jeszcze aspekt międzynarodowych firm.

Ja na przykład nie mam wolne w typowe polskie święta (Wielkanoc, zaduszki, 1 czy 11 listopada, trzech króli. Bo kolesia w Chinach czy Korei to mało interesuje, a pracuję jako kontakt z Azją - tam mało kto rozumie, że mamy wolne i koniec. W niedzielę też siedzę.

A czasem w razie nagłej potrzeby dzwonią do mnie w wigilię czy pierwszy dzień świąt, a wieczorami też staram się być pod telefonem, bo nigdy nie wiadomo.

Fajna praca, dobrze płatna, nie narzekam, ale często jest coś za coś. Mi to nie przeszkadza, ale gdybym była rodzinną osobą szukałabym ufałabym innej pracy.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 09:40   #4593
Onnaa88
BAN stały

Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8134049 6]Ja też mam pracę za biurkiem i co z tego? Jem w biegu, czasami ledwo zdążę odgrzać sobie coś do jedzenia, bo przerwa to 15 minut. Zanim człowiek dojdzie do kuchni to ile czasu zleci. Na 10 minutowej przerwie to tylko siku i szybko kawę, herbatę można nastawić. Takie latanie na kawkę to chyba tylko w państwowym urzędzie i to pewnie nie wszędzie (byłam na stażu w urzędzie miasta, dużo pracy ale i dużo wolnego czasu, jak się dobrze rozplanowało pracę.[/QUOTE]
To i tak dobrze ja często w poprzedniej pracy w gole przerwy nie miałam.
Mimo wszystko macie bardzo odpowiedzialne prace

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Nie. Czasem lepiej zapierdzielac fizycznie, kiedy jesteś, bardzo brzydko powiem, szeregowym robolem, który nie wiem, stawia sobie ściany, wraca do domu, i nic go nie obchodzi niż człowiekiem, który niby pracuje od 9-16 umysłowo, a potem przynosi robotę do domu

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Tak zgadza się ale nie każdą pracę umysłowa przynosi się do domu akurat

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

A taki robol czasami też przynosi pracę do domu,jak mój tato który musiał czytać projekty w domu żeby widzieć co jak ma budować

Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 09:42   #4594
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Ja nie mam odpowiedzialnej, bo na szczęście nie liczę kasy fizycznie, a w banku są to jednak spore sumy. Każdy mój błąd da się naprawić mimo wszystko, ale i tak człowiek się nerwów naje, jak coś spierniczy.
Szczerze mówiąc mniej wyczerpana byłam jak wracałam ze zmiany w biedrze.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 09:51   #4595
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
To super ale chyba przyznasz mi rację,że lepiej wysilać się w pracy umysłowo niż fizycznie?Nie twierdzę,że jest super lekko ale jednak łatwiej niż pracując fizycznie.Jeżeli chodzi o emeryturę to też zdecydowanie łatwiej pracując umysłowo niż dać sobie radę fizycznie coś ciężkiego dźwigać albo stać przy taśmie 10 godzin

Osobiście póki co wolałabym stać przy taśmie czy dźwigać niż robic umysłowo tak jak pracuje. Etat i wychodzę do domu, umysłowo etat i 24h na tel, odoowiedzialnosc liczona w grubej kasie, niespodziewane nadgodziny bo coś poszło nie tak... Sorry, ale praca biurowa to nie tylko kawka... nieraz nie masz czasu zjeść śniadania czy iść do kibla...

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

I żeby nie było, bo pracowałam fizycznie.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 10:24   #4596
samotny_t
BAN stały

Cytat:
To super ale chyba przyznasz mi rację,że lepiej wysilać się w pracy umysłowo niż fizycznie?Nie twierdzę,że jest super lekko ale jednak łatwiej niż pracując fizycznie.Jeżeli chodzi o emeryturę to też zdecydowanie łatwiej pracując umysłowo niż dać sobie radę fizycznie coś ciężkiego dźwigać albo stać przy taśmie 10 godzin
Generalna rada dla Ciebie: życia nie da się binarnie sklasyfikować i uprościć do poziomu praca fizyczna -> gorzej, praca umysłowa -> lepiej.

Zacznijmy od tego, że dla mnie w ogóle nie ma jasnej różnicy między pracą fizyczną a umysłową, tzn. istnieją zawody, które wpadają w obie kategorie. Np. trener piłki nożnej jak ustala taktykę, ogląda mecze przyszłego przeciwnika czy też zastanawia się, który zawodnik co ma poprawić w swojej grze, pracuje mózgiem, często z fotela lub kanapy. Gdy zaś prowadzi trening na boisku, zwłaszcza aktywnie się weń angażując, to pracuje mięśniami. To jakim jest pracownikiem? Fizycznym? Umysłowym? Fizjoterapeuta czy lekarz to następne oczywiste przykłady trudne do zaklasyfikowania.

Druga rzecz, to to, że na ile praca Ci szkodzi, nie zależy bynajmniej li tylko od tego, czy jest fizyczna, czy umysłowa. Przecież to zależy od:
- poziomu stresu (to chyba przede wszystkim, a stres może mieć bardzo różny poziom i dla różnych prac fizycznych, i dla umysłowych)
- warunków w biurze/miejscu wykonywania pracy fizycznej
- jakości (i co za tym idzie, ergonomii) sprzętu biurowego dla pracowników "biurowych"
- stopnia przestrzegania przepisów BHP
i tak dalej. Na pewno nie "fizyczny to tak, a umysłowy to siak".

Po prostu, i życie, i rynek pracy, to nie jest świat kategoryzowalny binarnie, ani nawet na inną małą liczbę kategorii, tylko masz całe mnóstwo różnych możliwości.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 11:00   #4597
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:

Ja się po pracy biurowej czuję bardziej zmęczona niż po fizycznej. Nie uważam, żeby praca biurowa była lżejsza czy łatwiejsza. Zazwyczaj praca fizyczna nie wymaga wielkich umiejętności ani używania mózgu, w przeciwieństwie do biurowej, gdzie oprócz tego, że często pracuje się na wysokich obrotach to dochodzi stres oraz np. użeranie się z ludźmi.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-02-13, 12:54   #4598
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ja się po pracy biurowej czuję bardziej zmęczona niż po fizycznej. Nie uważam, żeby praca biurowa była lżejsza czy łatwiejsza. Zazwyczaj praca fizyczna nie wymaga wielkich umiejętności ani używania mózgu, w przeciwieństwie do biurowej, gdzie oprócz tego, że często pracuje się na wysokich obrotach to dochodzi stres oraz np. użeranie się z ludźmi.
Kolega jest kierowcą autobusu i pomimo tego, że siedzi bez przerwy kilka godzin to ta praca jednak wyczerpuje.. jest odpowiedzialny za kilkadziesiąt osób, musi być cały czas uważny i mieć oczy szeroko otwarte..
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 13:16   #4599
Onnaa88
BAN stały

Wiadomo każda praca to jakaś odpowiedzialność,tylko łatwiej jednak pracować umysłowo jak się jest starszym niż fizycznie gdzie w wielu pracach już w pewnym wieku się nie daje rady.Pracowałam w wieku miejscach fizycznie jednak starszych osób nie chcieli przyjmować z wiadomych względów,a na stażu czy w jak idę załatwić jakąś sprawę w urzędzie to jednak tych starszych osób widać bardzo dużo,dają sobie jednak świetnie radę mimo wieku

Stary 2018-02-13, 13:41   #4600
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Onnaa, a co ty byś chciała robic? Taka wiesz, praca marzeń, to co by to było?
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 13:43   #4601
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;81349486]Onnaa, a co ty byś chciała robic? Taka wiesz, praca marzeń, to co by to było?[/QUOTE]

Też o to pytałam kilka razy. Może w końcu się dowiemy.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-02-13, 13:46   #4602
Onnaa88
BAN stały

Nie mam pracy marzeń mi pasuje tu gdzie pracuje cały czas

Stary 2018-02-13, 14:51   #4603
eyo
Zakorzenienie

Cytat:

o ile nie "musisz" pracować umysłowo po pracy umysłowej - czasem lepiej wyjść z roboty po 8h, trzasnąć drzwiami i do kolejnej zmiany nie myśleć o pracy

Cytat:

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

A taki robol czasami też przynosi pracę do domu,jak mój tato który musiał czytać projekty w domu żeby widzieć co jak ma budować

w większości prac umysłowych jak nie musisz jej przynosić do domu to chociaż musisz się doszkalać a to też i czas i umysł zajmuje

tak na poważnie - praca umysłowa nie wymagająca żadnego zaangażowania po pracy to ? bo ja nie mam pomysłów

pomijam to, że nie ma tylko pracy umysłowej i fizycznej ale jest jeszcze umysłowo-fizyczna (przykład Twojego taty czy wspomniany tutaj chirurg)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 14:54   #4604
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja robiłam i to całkiem sporo,a obok pilnowały mnie kobiety które co chwilę wychodziły na kawę tyle miały czasu i tak bardzo ciężko miały,ale oczywiście pewnie nie każda praca biurowa tak wygląda
Powiem ci, onna, że różnice między pracami umysłowymi są ogromne.
Mąż pracuje umysłowo. Nawet na 5 minut nie siada przy biurku, co tam dopiero na kawusię. Jak mu nie podstawią lunchu pod nos, to czasami cały dzień nie je.

Ja mam o wiele, wiele lżej, ale jak dwa tygodnie temu prowadziłam warsztaty (również zero pracy fizycznej), to jak przyjechałam do domu po zakończeniu to padłam w ubraniu i spałam 15 godzin. Nie zdajesz sobie sprawy, jak wyczerpująca potrafi być praca umysłowa, tylko to inny rodzaj zmęczenia.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 15:29   #4605
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Nie zdajesz sobie sprawy, jak wyczerpująca potrafi być praca umysłowa, tylko to inny rodzaj zmęczenia.
ja sie wole, na przykład, zmęczyć fizycznie. Bo ciało mi sie szybciej regeneruje niż mózg. Jak byłam na takiej niby delegacji i robiłam fizycznie, czyli stawiałam swój projekt, to ja przy tym odpoczywałam i czułam sie jak ryba w wodzie. Ale niestety ja jestem od czarnej, umysłowej roboty. I czasami, jak mam wymagającego zleceniodawcę i zlecenie na wczoraj, to zdarza mi sie ciągiem robic kilkanaście godzin. I to wcale nie jest przyjemne.
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 16:03   #4606
Onnaa88
BAN stały

No oczywiście praca umysłowa też bywa męcząca,obecnie mam cały sklep na głowie,musiałam mieć wiedzę z zakresu zielarstwa,sumplementów diety,jak ktoś przyszedł do sklepu wiedzieć to mu polecić na jego dolegliwości,do tego masa przyswajania wiedzy na początku bo nie miałam nigdy styczności z programem subiekt ani z fakturami które wypełniam w pracy.Wpisanie wielu pozycji oraz myślenie przy fakturze żeby ją dobrze wypełnić wydrukować też zajmuje trochę czasu a jednak uważam tą pracę za lekką chociaż,czasami zajmuje nam cała zmianę wprowadzanie faktur jak jest dużo towaru.
Może nie jest to aż tak dużo myślenia ale trzeba się jednak skupić żeby wypełnić to wszystko,i nie było błędów już nie wspomnę o korekcie faktur a jednak jest to dla mnie bardzo lekka praca.
Mimo tego,że ciągle po pracy odbieram tel.od szefowej czy zostało wszystko zrobione,zamówione itd.
I po pracy nie jestem tak zmęczona jak po tej której pracowałam na 3 zmiany to było straszne wtedy

Stary 2018-02-13, 16:08   #4607
visionAM
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;81352626] ja sie wole, na przykład, zmęczyć fizycznie. Bo ciało mi sie szybciej regeneruje niż mózg. Jak byłam na takiej niby delegacji i robiłam fizycznie, czyli stawiałam swój projekt, to ja przy tym odpoczywałam i czułam sie jak ryba w wodzie. Ale niestety ja jestem od czarnej, umysłowej roboty. I czasami, jak mam wymagającego zleceniodawcę i zlecenie na wczoraj, to zdarza mi sie ciągiem robic kilkanaście godzin. I to wcale nie jest przyjemne.[/QUOTE]
Mam dokładnie to samo, mój mąż też. Zarówno on jak i ja, pracowaliśmy obydwoje fizycznie i uważamy tę pracę za mniej męczącą.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 16:22   #4608
Onnaa88
BAN stały

No ok to znaczy,że jak byście pracowali fizycznie to dali byście pracować aż do emerytury?Umysłowo bo będzie już ciężko?

Stary 2018-02-13, 16:57   #4609
figa84
Zakorzenienie

Onnaa tak się składa, ze w moim zawodzie to co obecnie robię jest już trudno wykonywalne dla osób 50+, choćby z racji presji czasu. I sporo osób z niej rezygnuje i idzie pracować na hale. Tam co i rusz ktoś odchodzi na emeryturę, w biurze to rzadkość...
Ja tez nie zakładam, ze dam rady tak jeszcze z 25l, góra 15, a potem będę musiała szukac czegoś na wolniejszych obrotach.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 17:05   #4610
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Onnaa tak się składa, ze w moim zawodzie to co obecnie robię jest już trudno wykonywalne dla osób 50+, choćby z racji presji czasu. I sporo osób z niej rezygnuje i idzie pracować na hale. Tam co i rusz ktoś odchodzi na emeryturę, w biurze to rzadkość...
Ja tez nie zakładam, ze dam rady tak jeszcze z 25l, góra 15, a potem będę musiała szukac czegoś na wolniejszych obrotach.
Rozumiem ale chyba jednak trochę lepiej,że wiek emerytalny jest obniżony bo mimo wszystko osoby bez wykształcenia i pracujące ciężko fizycznie nie dały by rady tak długo pracować do tego akurat zmierzam cały czas

Stary 2018-02-13, 17:36   #4611
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem ale chyba jednak trochę lepiej,że wiek emerytalny jest obniżony bo mimo wszystko osoby bez wykształcenia i pracujące ciężko fizycznie nie dały by rady tak długo pracować do tego akurat zmierzam cały czas

Osoby ciężko pracujące (np. górnicy, strażacy, itp.) powinny mieć zawsze możliwość wcześniejszego przejścia na emeryturę, jednakże standardowo obniżenie wieku emerytalnego dla każdego ma negatywne skutki , i to zarówno dla osób wcześniej przechodzących, jak i dla budżetu państwa
Stary 2018-02-13, 17:52   #4612
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Osoby ciężko pracujące (np. górnicy, strażacy, itp.) powinny mieć zawsze możliwość wcześniejszego przejścia na emeryturę, jednakże standardowo obniżenie wieku emerytalnego dla każdego ma negatywne skutki , i to zarówno dla osób wcześniej przechodzących, jak i dla budżetu państwa
Tak racja bo będą niższe emerytury ale jednak jakąś część ludzi zadowolona bo będzie miała możliwość ja dostać,bo gdyby musiała tak długo pracować raczej by się nie doczekała

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Już sama nie wiem co lepsze czy możliwość dostania głodowej emerytury czy w lepiej na nią w ogóle nie przejść

Stary 2018-02-13, 17:56   #4613
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak racja bo będą niższe emerytury ale jednak jakąś część ludzi zadowolona bo będzie miała możliwość ja dostać,bo gdyby musiała tak długo pracować raczej by się nie doczekała

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Już sama nie wiem co lepsze czy możliwość dostania głodowej emerytury czy w lepiej na nią w ogóle nie przejść

Ja szczerze bardzo wątpię czy w ogóle dostaniemy emerytury kiedykolwiek, bardzo w to wątpię.. Osoby, które mają teraz po 20, 30 lat prawdopodobnie nigdy nie dostaną emerytury
Stary 2018-02-13, 18:03   #4614
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Ja szczerze bardzo wątpię czy w ogóle dostaniemy emerytury kiedykolwiek, bardzo w to wątpię.. Osoby, które mają teraz po 20, 30 lat prawdopodobnie nigdy nie dostaną emerytury
Też racja niestety,ciekawe co się wtedy stanie z osobami które sobie tych pieniędzy nie odłożą,większość to nawet małych oszczędności nie ma

Stary 2018-02-13, 18:39   #4615
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Osoby ciężko pracujące (np. górnicy, strażacy, itp.) powinny mieć zawsze możliwość wcześniejszego przejścia na emeryturę
Bzdury. A kto ustali czyja praca jest cięższa od innej ? Czy robotnik budowlany po 60tce będzie skakał po budowie niczym rącza łania ? Tylko górnik choruje na choroby zawodowe i ciężko pracuje ?
A np. spawacz ? Ten to co, lekko ma ?
A neurochirurg po 60tce jak mu się ręce trzęsą i wzrok siada, dalej może kroić ludziom mózgi, bo nie fedruje w węglu tylko w głowach ? Co to za socjalistyczna mentalność ? Te wszystkie branżowe przywileje to spadek po PRL-u. A zwłaszcza przywileje dla górników i rolników, których tamta władza kochała (chłopa i robotnika). Dla chorych na choroby zawodowe sa renty, cała reszta może się przekwalifikować jak już w danym zawodzie sił brakuje. Pomijajac prosty fakt, że w dobie energii atomowej i rozwoju źródeł energii odnawialnej, dłubanie w ziemi i wydobywanie wędla jest przeżytkiem - kosztownym, nierentownym i niebezpiecznym.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
To powinno nas zachęcać do dalszego uczciwego płacenia składek na ZUS

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2018-02-13 o 19:09
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 18:58   #4616
Onnaa88
BAN stały

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;8135805 1]Bzdury. A kto ustali czyja praca jest cięża od innej ? Czy robotnik budowlany po 60tce będzie skakał po budowie niczym rącza łania ? Tylko górnik choruje na choroby zawodowe i ciężko pracuje ?
A np. spawacz ? Ten to co, lekko ma ?
A neurochirug po 60tce jak mu się ręce trzęsą i wzrok siada, dalej może kroić ludziom mózgi, bo nie fadruje w węglu tylko w głowach ? Co to za socjalistyczna mentalność ?

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

To powinno nas zachęcać do dalszego uczciwego płacenia składek na ZUS [/QUOTE]
Innego wyjścia niestety nie ma i te składki trzeba płacić,a niby emerytur nie będzie bo nie ma kto na nie pracować.Skoro tak mało dzieci rodzi się również na zachodzie to tam też tych emerytur nie będzie? W sumie wątpię takie rzeczy chyba tylko u nas

Stary 2018-02-13, 19:11   #4617
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Ale przywileje emerytalne powinny być ustalane ze względu na szkodliwość pracy. Górnik jest narażony na wiele chorób zawodowych (pylica, głuchota, itp.). i co - ma do 65 roku życia siedzieć z kretem pod ziemią, tak samo jak adwokacik w gabinecie przy kawce? To byłoby wysoce niesprawiedliwe
Stary 2018-02-13, 19:15   #4618
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ale przywileje emerytalne powinny być ustalane ze względu na szkodliwość pracy. Górnik jest narażony na wiele chorób zawodowych (pylica, głuchota, itp.). i co - ma do 65 roku życia siedzieć z kretem pod ziemią, tak samo jak adwokacik w gabinecie przy kawce? To byłoby wysoce niesprawiedliwe
Ale czemu od razu dwie skrajności - górnik albo "adwokacik przy kawce"? A co ze spawaczami, lekarzami, budowlańcami, pielęgniarkami, maszynistami? Kto i na jakiej podstawie miałby oceniać, jaka praca jest ciężka i zasługuje na wcześniejszą emeryturę, a jaka nie? Wyobrażasz sobie 65-latkę, która radośnie podnosi pacjentów i im pomaga w codziennych czynnościach od 40 lat? Wyobrażasz sobie 65-letniego budowlańca, który od powiedzmy 45 lat zasuwa na budowie codziennie dźwigając?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 19:22   #4619
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale czemu od razu dwie skrajności - górnik albo "adwokacik przy kawce"? A co ze spawaczami, lekarzami, budowlańcami, pielęgniarkami, maszynistami? Kto i na jakiej podstawie miałby oceniać, jaka praca jest ciężka i zasługuje na wcześniejszą emeryturę, a jaka nie? Wyobrażasz sobie 65-latkę, która radośnie podnosi pacjentów i im pomaga w codziennych czynnościach od 40 lat? Wyobrażasz sobie 65-letniego budowlańca, który od powiedzmy 45 lat zasuwa na budowie codziennie dźwigając?
Jak już pisałam - praca w szkodliwych warunkach. To można łatwo ocenić, każdy lekarz medycyny pracy z łatwością stwierdzi czy dany zawód istotnie wpływa na zdrowie /codzienne funkcjonowanie/ jakość życia czy też nie.
Stary 2018-02-13, 19:30   #4620
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Jak już pisałam - praca w szkodliwych warunkach. To można łatwo ocenić, każdy lekarz medycyny pracy z łatwością stwierdzi czy dany zawód istotnie wpływa na zdrowie /codzienne funkcjonowanie/ jakość życia czy też nie.
Kazdy sam sobie wybiera zawod. Nie widze zadnego powodu aby cale spoleczenstwo musialo sie zrzucac na wybory innych.
Zawsze sie mozna przekwalifikować.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości