|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Rozeznanie
|
Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Ja byłam dziś z mamą w lumpexie. I było tyle cudownych ciuszkow dzieciecych. No ale nie wiem jaka plec to nie chcialam bez sensu kupować.
Własnie zjadlam miche makaronu z sosem pieczarkowym i ogorki kiszone i oczywiscie mi sie odbija... |
|
|
|
#4592 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe39939.html właściwie kisisz je dokładnie tak jak małosolne. Bierzesz kamienne naczynie, szorujesz buraki, kroisz na talarki na dno, dajesz czosnek i chrzan (jeśli lubisz, dla mnie to nadaje uroku małosolnym i kiszonym...im więcej tym lepiej) dajesz sól dokładnie w proporcjach do ogórków małosolnych i zalewasz wodą...czyli właściwie różnica tkwi tylko w tym co wkładasz do słoja czy kamionka. Oczywiście ostawiasz na trzy dni, możesz skórkę chlebka razowego dodać. Tutaj z obrazkami: http://kuchennepogawedki.blogspot.co...-barszczu.html gwarantuję, że jak zaczniesz raz robić to jak z ogórkami dojdziesz do swojego smaku i perfekcji. Mój tato ostatnio tak doprawił chrzanem i czosnkiem że aż buzował jak szampan |
|
|
|
|
#4593 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A każdy pies ma też inny charakter, ale generalnie labki to psy wodne, aportujące i "pracujące". Tak samo nie mogę znieść yorków trzymanych na kanapie w ubrankach albo noszonych w torebce. York to terier, hodowany do tępienia myszy, a nie piesek ozdobny.... W ogóle to zaczęłam dziś 15 tydzień ... kiedy to zleciało? Aha, polecałyście mi kiedyś witaminy - kupiłam w końcu Vita Miner Preanatal z kwasami DHA. Zapłaciłam 27 zł, a Femibion 2 z takim samym składem 47 zł ... Dziewczyny, o co chodzi z tym stawianiem się macicy? Aha, i czy macie jakieś doświadczenia z wózkami marki Jane? Znaleźliśmy dziś z TZ fajny komis dziecięcy, masa ciuszków, wózki i inne akcesoria. Jest właśnie fajny wózek, full wypas za 900 zł. Podobno nowe ponad 2 tys.
05.03.2014. - Gabryś Edytowane przez ag9 Czas edycji: 2013-09-14 o 14:54 |
|
|
|
|
#4594 |
|
BAN stały
|
Zapadła ostateczna decyzja co do imienia będzie RADEK
|
|
|
|
#4595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam lubie rymowanki, sama czasmai cos skrobie ale teraz ciagle mi niedobrze i nie mam weny stawianie się brzucha/macicy ja nie mialam pierwszej ciazy, to sa te skurcze przepowiadające z tego co kojarze i jak za wczesnie to niedobrze , ale nic mi konkretniejszego nie wiadomo.ja nie mialam. ja jem wszystko na co mma ochote, chociaz mam ostatnio coraz mniejszą, bo mam odruchy wymiotne, dzis wylewalam wode po parówkach i musialam do wc leciec .w tamtej ciąży aż tak nie mialam. ale nic , damy rade. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- brawo ładnie.ja narazie nawet nei gadalam z tż na ten temat zbytnio, wiem ze podoba mu sie raczej to co mi, bo mielismy duzo typow rok temu Bruno, Wit, Tytus (choć raczej odpadnie)..mi sie podoba Kajetan ale maz sie nei chcial wtedy zgodził bo kajtek bez majtek to pewnie teraz tez odpadnie.dla dziewczynki Sonia mi sie podoba, Sara a męzowi Pola..ale mi srednio bo chyba oklepana |
|
|
|
|
#4596 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tz spotkal ja wczoraj w sklepie i sie mu pochwalila, mu szczena opadla i zaraz nie omieszkal mnie poinformowac A jak wrocil to dzownil do brata tez sie pochwalic ![]() matko, kto wymysla te tytuly ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co do grzybow, to tak, je sie dusi z cebulka, zalezy jaki gatunek, ale mniej wiecej od 40min-godz Cytat:
![]() Wiecie co, ja w sumie nie wierze w zabobony, ale mialam taka historie, ze nie wiem juz sama co myslec Bylam z corcia w 5-6 miesiacy ciazy, jak moja tesciowa ostrzegla mnie, zebym uwazala przy prasowaniu, zeby sie nie oparzyc w brzuch i gwaltownie nie dotknac wtedy reka tego miejsca, bo dziecko bedzie mialo myszke I co ! kuzwa nie minelo pare dni i sie oparzylam, w przestrachu dotknelam brzucha i corcia ma na pleckach myszke Bylam taka wsciekla wtedy na nia, ze po cholere mi to mowila, wczesniej jak o tym nie wiedzialam, tez prasowalam i nic sie nie stalo Uciekam dokonczyc obiad, potem idziemy do znajomych, a najchetniej zostalabym w lozku ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- ladnie ja dzis w nocy nie umialam spac i tez rozmyslalam o imionach Podoba mi sie Lenka i Amelia, dla chlopca Bartus ale w de nie ma odpowiednika tego imienia wiec zostaje jeszcze Fabian i Patryk, zwariowac mozna
|
|
|
#4597 | |
|
Zadomowienie
|
Też właśnie ciakawa jestem... Bo kiedyś przeszło mi przez myśl, że mogę nie zauważyć a na przykład będę miała jakieś małe skurcze?
![]() Mój małżonek jutro na grzyby idzie też. Ja chciałam iść, ale chyba to nie jest dobry pomysł... jakieś kleszcze czy co? Ale jak wróci to pierswze co to też sobie jajecznicę z grzybami zrobię ![]() Aż mi ślina cieknie. A co do rymowanki - ja sobie żartowałam, naprawdę rozumiem Ja nie z tych obrażalskich, nie przejmujcie się I kurcza, zaczynają mnie boleć plecy. Od 3 dni odzywają się moje korzonki... A tu nic nie można na to. Chyba na jakieś masaże trzeba się będzie zapisać. No i gości dzisiaj mamy ale przez te plecy olałam kwestię i tylko kanapeczki zrobię i upiekłam babeczki i tyla... ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Lenka, Bartuś pięękne. Patryków u mnie w okolicach bardzo dużo Ja---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- U nas Radek był bardzo mocno rozważany, ale mniej pasuje nam do nazwiska
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4598 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jecie grzyby? Są ciężkostrawne i słyszałam, ze w ciąży nie mozna ich jeść, a ja mam wielką ochotę!!!! Przestałam w końcu rzygać i jem już w miarę normalnie i zaczynam mieć zachcianki
za kilka tygidni pewnie będę miała tę wstretną cukrzycę i znowu będę musiała wielu rzeczy sobie odmawiać, więc teraz chcę sie najeść do woli |
|
|
|
#4599 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4600 | |
|
Zadomowienie
|
Gratulacje
![]() Cytat:
Bardzo ladne Kupiłam sobie dwie bluzki dzisiaj na czas ciąży i jestem bardzo zadowolona ![]() Gorzej że mój tż się zaczyna rozkładać boję się żeby się od niego nie zarazić
|
|
|
|
|
#4601 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za zakupy ![]() A co do tża, może jego szprycuj rutinoscorbinem, jak Ela pisała Mnie wczoraj wieczorem też takie przemyślenie naszło, jaka to jest strasznie wazna decyzja z tym wyborem imienia dla dziecka... Toć to na całe życie
|
|
|
|
|
#4602 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
U nas dla dziewczynki miała być Sara Cytat:
|
||
|
|
|
#4603 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4604 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny muszę się Wam wyżalić. Jak ja nie trawie mojej teściowej. Jakiś czas temu dowiedziałą sie, ze jestem w ciaży, miała to zachować tylko dla siebie. Chodzi i trąbi na prawo i lewo, ze będzie miała cytuję "niunia". Już wydzwania do swojej córki do Anglii by opowiedzieć. My z siostrą TŻ nie mamy żadnego kontaktu- ona jest bardzo specyficzna- o rodzinie przypomina sobie tylko jak czegoś potrzebuje. Dla zobrazowania siostry TŻeta napiszę, że nawet na pogrzeb swojego ojca- mojego teścia- nie przyleciała bo ponoć z Londynu za drogie bilety. Potem zaś wydzwaniała i była pierwsza by przylecieć w sprawie ewentualnego podziału spadku. Nie mam więc ochoty by taka osoba od razu sie dowiadywała, ze jestem w ciąży, zwłaszcza, że naprawdę niewiele osób o tym jeszcze wie. Nie chcę zapeszać i cały czas się martwię, ze coś może pójść nie tak. Odpukać w niemalowane ale przecież różnie bywa. U mnie to dopiero 9 tydzień.
Dziś na rodzinnym obiedzie teściowa rzuciła taki tekst- "Rzucę palenie, przy dziecku nigdy bym nie zapaliła. Jeszcze jak bedę miała swoje to już w ogóle". Mój TŻ się obruszył i mówi- "Ale jakie swoje? To będzie nasze dziecko, Ty już swoje wychowałaś" A ona na to, że to będzie jej niuniuś i nikt jej tego nie zabroni.
|
|
#4605 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jak ja sobie zrobie takie same, to już nie smakują. Cytat:
|
|
#4606 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a jak już wyjątkowo mnie wkurza to mowie tż on ją zaraz ochrzani (wie jaką ma matkę i on się z nią nie patyczkuje) , ona się obraża a ja mam spokój |
|
|
|
|
#4607 |
|
Wtajemniczenie
|
Od tych opcji cytuj i wielocytuj można zgłupieć. Właśnie sie dowiedziałam z ostatniego postu kate, że jestem w 17 tyg ciąży
![]() a toć dopiero 9 ![]() Niezapominajka temat teściowych to temat rzeka ja swoją juz nam 17 lat, w tym od 9 jest teściową i różne z nia miałam spięcia, az jakoś wypracowałyśmy swoje kontakty (byle nie za częste ). Wiem, jaka jest i tego nie zmienię, więc po prostu przyzwyczaiłam się do jej zachowań. I uwierz, że jeżeli babcia mówi że będzie miała swojego niunia i rzeczywiście gdy urodzisz, będzie chciała się nim zajmować i go rozpieszczać to dobrze. Pomysl, jakby wam było przykro, gdyby olała sprawę waszej ciązy. Wiem, co mówię, bo znam takie babcie. Na szczęście nie są nasze ![]() Ja tez musiałam powiedzieć teściowej o ciąży bardzo wcześnie i cała jej rodzina oraz sąsiadki dowiedzieli się w ciągu następnej doby no ale wiem, że sie bardzo cieszytez wolałabym żeby nie rozgłaszała tego na prawo i lewo, przynajmniej nie tak szybko, ale przecież buzi jej siłą nie zamknę... Side dzięki za przepis Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2013-09-14 o 18:43 |
|
|
|
#4608 |
|
Raczkowanie
|
Radek... ładne imię
U nas będzie Wincent, a jeśli dziewczynka to chyba Elena lub Melania. Podoba mi się też Blanka, ale tż nie jest zachwycony.Moja koleżanka miała wózek Jane i była bardzo zadowolona, ale to jest naprawdę bardzo indywidualna kwestia. Dla mnie może być duży i ciężki, bo mieszkam w lesie na parterze i mam vana, do którego wszystko zmieszczę. Ale musi mieć spore, pompowane koła, bo zimy u nas bardzo śnieżne, a nie chcę rezygnować ze spacerów w zimie, tym bardziej, że u nas jest cudowne powietrze i warto by dziecko z niego korzystało jak najwięcej. |
|
|
|
#4609 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4610 | |||||
|
Zakorzenienie
|
koziemleko
za 17 tydzień Ja też dzisiaj, pamiętasz o mnie? I za body! Świetna cena!!Ja też Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Ale masz rację - to jedna z ważniejszych decyzji. Potem CI dziecko i tak powie, co o tym myśli ![]() Cytat:
rozumiem też ,że nie chcesz żeby paplała ale czasu nie cofniesz, buzi nie zamkniesz. Na pewno mówi, bo sie cieszy i jest dumna Cytat:
Mój teść też się dowiedział za wcześnie. Wypaplała bratowej córka 7letnia nieświadomie i rozpowiedział na około komu się dało. A potem pisze do mnie kuzynka męża, którą średnio lubię, na fb z gratulacjami. Nie mam z teściem dobrego kontaktu i się postaram żeby moje dziecko go nie widywało za często - chyba że zacznie ograniczać picie
|
|
#4611 |
|
Zakorzenienie
|
Niezapominajko - wspolczuje teściowej. Moja też jest trudna, ale nie aż tak. I niestety na naszym przykładzie mogę stwierdzić, ze slepa miłość, zaglaskiwanie dziecka przez babcie przynosi więcej złego niż dobrego. Po 2-dniowym pobycie teściów co najmniej 2 tygodnie zajmuje mi ustawienie dziecka na właściwe tory. Dlatego Ewa nigdy nie została sama pod opieka tej babci, zawsze czuwamy gdzieś w pobliżu, kompletnie jej nie ufam po paru akcjach, które wywinela, jak chocby pozostawieniu 2-letniej E z sekatorem w ręce. Kompletnie brak jej wyobraźni, skupiona jest niby na dziecku, a tak naprawdę na sobie.
|
|
|
|
#4612 |
|
Wtajemniczenie
|
no u moich rodziców jest podobnie
Marcelowi wszystko wolno, jak się zachowa niegrzecznie to nawet słowa nie pisną, chyba ze już naprawdę przegniea potem słyszę od rodziców, że to taki grzeczny chłopczyk jest, normalnie wypisz wymaluj aniołeczek, więc skoro przy nas jest niegrzeczny to może my nie umiemy z nim postępować ![]() a ja na to, ok, a dlaczego miałby być u was niegrzeczny, przecież jemu wszystko wolno u was, je co chce i kiedy chce, robi co chce, tv właczony cały dzień, nie ważne ogląda czy nie, je słodycze niezależnie od pory dnia, zabawki walaja sie po domu i podwórku, dziadkowie nie wymagają aby je sprzątał - więc niby przeciw czemu miałby sie buntować? ja tak rozumiem, że rola rodziców wychowac dziecko, rola dziadków rozpieszczać i ja nie mam nic przeciwko takiemu układowi na szczęście Marcel dobrze wie, ze to co mu ujdzie płazem u babci, u mamy jest nie do przyjęcia ![]() kate domyśliłam się, że cos ci się pomerdało z cytatami, rozbawiło mnie tylko, że tak awansowałam na 17 tydzień
Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2013-09-14 o 20:41 |
|
|
|
#4613 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny czuję się w ostatnie dni jakby uszło ze mnie powietrze, na nic nie mam ochoty, z jedzeniem jest źle bo mam na wszystko wstręt, masakra jakaś .... zmuszam się aby dziecku coś ugotować i aby choć troszeczkę się z nim pobawić, bo tak to bym tylko spała ...
co do teściowych to też bym dodała trzy grosze, na pewno nie dam mówić teściowej że to jej niunia/niuniek, bo od tego się zaczyna późniejsze wtrącanie nie będzie miało końca... |
|
|
|
#4614 | |
|
Moderator
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Moze trzeba bylo jej nie mowic... Moja tesciowa jeszcze nie wie - pewnie w przyszlym tygodniu sie dowie bo na imieniny musimy wejsc do brata TZ ktory ma 10 latek, a po mnie niestety juz widac - wiec sie nie ukryje. Mam z nia tragiczny kontakt - zrobila mi i mezowi tyle krzywdy, ze dziwie sie ze jeszcze utrzymujemy z nia kontakt, ale to chyba tylko ze wzgledu na tego malego braciszka... |
|
|
|
|
#4615 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
nie dziwię się, że jej nie ufasz...
|
|
|
#4616 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Miałam dzisiaj wizytę u lekarza Tzw "pierwsza wizyta", po której jestem legalnie w ciąży we Francji I od teraz zwracają kasiorę za lekarzy.Co ciekawe, to lekarz ogólny, ale zbadała mnie naprawdę dokładnie. (łącznie z badaniem ginekologicznym) - kazałą rozebrać totalnie do naga i wymacała wszystko , także tarczycę, węzły chłonne...zrobiła dokładny wywiad...więc jestem zadowolona![]() Zagłosowałam, może jeszcze się odwróci i będzie bez rymów . Wahałam się jeszcze bo ta "rymowanka" o rzygach jest przeurocza:P , ale widzę że i tak szans raczej nie ma.Cytat:
![]() ![]() Sama piszę trochę rymowanek, i jestem potwornie wyczulona na takie rymy częstochowskie i wciskanie sylab... Cytat:
![]() Generalnie objawia się to twardnieniem brzucha, takie jakby skurcze brzucha. Odnośnie psów, też uwielbiam kundelki. I owczarki niemieckie. Nie mamy psa, przy naszym trybie życia to niemożliwe (sporo podróżujemy, generalnie często "wybywamy" z domu), pies byłby nieszczęśliwy. NA szczęście moi rodzice mają psa, Antek go wielbi miłością totalną
|
||
|
|
|
#4617 |
|
Zakorzenienie
|
Pola no to gratuluję legalnej ciąży
![]()
|
#4618 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
mój też Bartek najwspanialszy i najbardziej pracowity człowiek pod słońcem
|
|
|
|
|
#4619 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie po dłuugiej przerwie
Jakoś nie mogę nic pisać jak nie jestem na bieżąco... a teraz wogóle nie mam na nic siły ani czasu - praca, synuś a do tego zapisałam się na kurs doskonalący i 3-4 razy w tygodniu tłukę się busem 2h, a wracam o 21![]() Zmieniłam lekarza i teraz chodzę prywatnie do naprawdę miłej pani Ma fajne podejście i nie trzeba do niej czekać w kolejce po2h Sama nawet zapytała czy mam podstępny plan chodzić podwójnie, bo nie wie czy m coś wpisywać w kartę Jesteśmy już po genetycznym i wszytsko w porządkuNastępna wizyta 01 października Jeszcze nie mam toxo zbadanej, skierowanie dostałam dopiero tydzień temu, a już zaczynam 16 tydzień.... Zmartwiły mnie wasze posty i w poniedziałek lecę do przychodni! My załapiemy się na becikowe, lepszy rydz niż nic ![]() a apropos grzybów w ciąży - marynowane kurki to moja ulubiona przekąska ostatnio O mdłościach już dawno zapomniałam, a i tak było krótkotrwałe i nawet do zniesienia, ale kto mi powie kiedy mijają humory ciążowe? CZasem to na prawdę jest kiepsko, poziom cierpliwości spada mi do zera....
|
|
|
|
#4620 |
|
Rozeznanie
|
witajcie kochane mamusie
trochę mnie nie było, net miał swoje humory, starałam się podczytywać co przychodziło na maila jak już raczył sie pojawiać, ale to nie to samo co być na bieżąco spałam przez ten czas jak śpiąca królewna i siły brakowało na wszystko, ostatnio dopadł mnie okropny ból gardła i siedzę teraz z katarem (babki w szkole otwierają okna na oścież, mimo że nie jest palone i w nocie mają przeciągi - staram się ubierać ciepło, ale w jednej sali zzzzzzimno, w drugiej gorąco, to się doigrałam po 2 tygodniach zajęć :/) na dodatek dorzucili mi jeszczez 2 godziny, czyli mam teraz 28+2 karciane (masakra jakaś) i kazali poszukać za siebie zastepstwa już tak na "zaś" (cwaniaki), ale wiecie, że nikt nie chce..? pytałam znajomych, wysyłałam info na uczelnie, że może jakiś abolwent, czy coś, szukałąm na facebooku... cisza 24 września idziemy z mężem na wizytę (będzie pierwszy raz ), a już wczoraj nie wytrzymałam i dałam mu prezent na dzień chłopaka ;P czyli koszulkę z napisem "Będę tatą, zbieram na pieluchy" :P:P:Pżyczę nam wszystkim dużo zdrowia! i samych dobrych wieści!
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

Bokser typowy kanapowiec, aż ciężko to sobie wyobrazić 
, pomimo, ze nic mnie nie swędziało ani nie piekło
bądź tu mądry
jestem w 16tc
masakra
):

wiem, że jakos się chyba grzyby dusi. W ogóle nie umiem i nie lubię gotować 
ladnie

żonka swojego męża
jak ja sobie zrobie takie same, to już nie smakują. 

II kreski 30.07.2013