![]() |
#4591 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
Można to nazwać działaniem prowadzącym do śmierci zarodka/płodu. Ale nie zabójstwem. Zarodek jest organizmem złożonym z komórek. I biologicznie możemy zabić komórki, jasne. Ale nie możemy dokonać zabójstwa na komórce. Ani na bakterii. Ani nawet na myszy, szczerze mówiąc. Zabójstwo jest zdecydowanie zbyt ludzkie w swoim wydźwięku. Inna sprawa, że my nie zabijamy płodu. My go odcinamy od organizmu żywiciela, co skutkuje jego śmiercią/obumarciem. Ale niektórych terminów nie zniose. Nie dlatego, że mnie rusza, bo ja tam mogę "zamordować własne dziecko" jeśli o terminologię laika chodzi, nie rusza mnie to, bo naukowo to po prostu nie jest dziecko. Ale trzymajmy się odpowiedniej terminologii, bo to działa w dwie strony - jedni "mordują nienarodzone dzieci", inni "wysrywają zlepek komórek". I to nie prowadzi do niczego, tylko do dyskusji, w której gramy na emocjach, przeciągamy się argumentami, kto bardziej drze szaty pod klinikami aborcyjnymi, kto ma bardziej wywalone emocjonalnie. Jeśli dyskusja ma być na poziomie, to nacechowane emocjonalnie słowa nie mogą w niej brać udziału. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4592 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie zarodek też nie jest ciałem kobiety, tylko innym organizmem żywym. W moim ciele. Ja to tam nie chcę, jak nie chcę żywego organizmu tasiemca. Więc to usuwam. Żeby opuścił moje ciało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
BAN stały
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87297263]
![]() Zresztą jak kogoś śmieszą naukowe terminy to chyba nic już mu nie pomoże.[/QUOTE] Śmieszy mnie nagminne unikanie zwrotu "zabijanie" i zastępowanie go terminacją. Po to żeby brzmiało luźniej. Ciekawe, że jak ktoś zabija psa, to zwolenniczki aborcji krzyczą, że to zło. Nawet jedzenie mięsa to zło. Za to zabijanie nienarodzonych traktujecie jak wyciśnięcie pryszcza (porównanie z tego wątku). |
![]() ![]() |
![]() |
#4594 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4597 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak w pracy mówiłam, że nie będę miała dziecka, to zaraz któraś mówiła "A jak się zdarzy "? Ja - :" To usunę!". W odpowiedzi wymowne milczenie i wzrok w ziemię. Nie wypada o tym mówić. Skąd więc mam wiedzieć, czy któraś z przecciwniczek sama nie przerwała ciąży? Przecież jak ktoś to zrobi, to się raczej chwalić publicznie NIE bedzie, bo się boi. Edytowane przez mariamalaria Czas edycji: 2019-11-02 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4599 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Zabicie jego płodów, aborcję uważam za zupełnie w porządku, jeśli nie chcę małych piesków. Zabicie człowieka też uważam za zło. Zabicie płodów, jeśli nie chcę małych łuczników uważam za zupelnie w porządku. Łapiesz?[COLOR="Silver"] [SIZE=1]---------- Dopisano o 14:21 ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
Ale napluć na nią każdy, podżegany przez świętą obłudę może. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Mnie na przykład to, że chciałbyś za mnie decydować w tej sprawie. Na szczęście nie możesz. Edytowane przez mariamalaria Czas edycji: 2019-11-02 o 13:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4601 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pamiętam jak na usg mój 12 tygodniowy płód sobie skakał w macicy. Nie wyglądał na zlepek. Cytat:
Po prostu zlepek komórek to eufemizm i taka sama manipulacja jak "mordowanie dzieci nienarodzonych" Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie coś jest ok tylko w kontekście "dla mnie to tylko zlepek komórek, nie miałabym problemu z aborcją" albo "dla mnie to dziecko, nie potrafiłabym dokonać aborcji". Ale w sytuacji dyskusji ogólnej, nie dotyczącej mnie i mojego punktu widzenia oba te sformułowania są nacechowane i nie powinny być używane.
![]() |
#4603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4604 | ||||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
https://sjp.pwn.pl/slowniki/zabijanie.html |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak chcesz, to możemy poużywać slangu, bo słowa krótsze. Tylko to jest (moim zdaniem) temat, który i tak wzbudza dużo emocji i tak jest mocno niejasny i używanie mglistej terminologii wcale mu nie pomaga. Możesz tego słowa używać, ale ja się z nim nie zgadzam w tym kontekście po prostu. I tyle piszę, nie mogę Cię zmusić do zmiany języka dyskusji, ale chcę, żebyś wiedziała, że ja się nie odniosę do "zabójstwa" płodu. Z Wikipedii (ja wiem, że nie jest to źródło niesamowite, ale pokazuje jak ludzie odbierają zabójstwo): Zabójstwo może być spowodowane silną determinacją wyładowania agresji, korzyściami majątkowymi sprawcy kosztem ofiary, efektem sprzecznych interesów zabójcy i ofiary lub aktem spowodowanym☠zaburzeniami psychicznymi (np. w wyniku choroby lub wpływu substancji psychoaktywnej). Około 10% zabójstw popełnianych jest z czystej agresji, np. podczas rabunku. 90% zabójstw ma charakter zemsty, będąc formą odpłaty za czyny wcześniej popełnione przez ofiarę wobec sprawcy lub jego bliskich. Zabójstwo jest też klasyfikacją przestępstwa. Więc jeśli określają coś zabójstwem, to jest równoznaczne z określeniem tego przestępstwem. Co jest bardzo mocno nacechowane jeśli chodzi o kwestię legalizacji aborcji. Jeśli znajdziesz mi artykuł naukowy, w którym rozmawiamy o "zabójstwie" w ramach narracji odnośnie czegokolwiek, co nie jest kwestią prawnie zakazaną, a jest związana na przykład z zabójstwem komórek rakowych w badaniach onkologicznych, to oczywiście zmienię zdanie. Nie zapominaj, że słowo "zabójstwo" nie jest tłumaczone jako "kill" na angielski, tylko "murder" i zakłada chęć odebrania tego życia w nielegalny sposób.
![]() |
#4606 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyraźnie odpowiadałam na post, w którym pisałaś o zabójstwie: Cytat:
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2019-11-02 o 16:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Tęczowa Jaszczurka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to nie złośliwie, czy żeby mieć rację. Na pewno prowadzi do uśmiercenia płodu. Ale zabicie wymaga chęci zabicia kogoś/czegoś. Tutaj jest to raczej efekt uboczny. Szczerze mówiąc myślę, że jakiś językoznawca powinien się wypowiedzieć. Na pewno uśmiercenie w skutek odcięcia możliwości dalszego przeżycia i rozwijania i na pewno nie zabójstwo. Ale czy zabicie? Sama nie będę tego terminu używać, bo nie jestem pewna, czy jest odpowiedni. Nie wiem też, na ile możemy "zabić" komórkę de facto. Nie spotykam się z takim terminem w literaturze naukowej. A płód to jednak grupa komórek (jeśli się mózg jeszcze nie rozwinie to nie ma możliwości odczuwania bólu ani świadomości, więc z punktu widzenia biologii tym właśnie jest). Nie wiem też, naprawdę szczerze, kiedy klasyfikujemy płód jako osobny organizm. Nauka nie wyznacza nam jasnej granicy. Tak na szybko, na czuja, uważam, że płód można zabić po wykształceniu się mózgu. Wcześniej to niemożliwe, tak jak nie zabiję w poważnej dyskusji tulipana, bo go zerwałam, choć kolokwialnie mogę tak powiedzieć. TL;DR: Nie wiem, musiałabym poszperać zdecydowanie mocniej w słownikach języka polskiego i w literaturze naukowej, żeby się do tego odnieść. Jak na moje zabić płód możemy dopiero po wykształceniu się układu nerwowego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4611 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Co do intencji, wyobraź sobie taką sytuację: do twojego mieszkania wleciał motyl. Próbujesz go złapać, żeby go wypuścić, ale przez przypadek miażdżysz go w dłoni. Zabiłaś go, czy nie? Moim zdaniem tak. Intencje nie mają tu nic do rzeczy. Więc skupiając się na naukowej stronie całego zagadnienia, według mnie możemy powiedzieć "dokonując aborcji, zabijasz zarodek". Bo to jest prawda. Tyle że w tym samym sensie, jak rozumiemy zabijanie plemników poprzez masturbację. Moim zdaniem unikanie słowa "zabijać" tworzy tylko wrażenie, że zwolennicy pro-choice specjalnie starają się wymyślić jakąś nowomowę, żeby zdehumanizować zarodek. Dużo lepiej byłoby skupić się na tym, co słowo "zabijać" tak naprawdę znaczy, i dlaczego uważamy zabijanie (ale tylko czasami!) za złe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
BAN stały
|
Bardzo się mylisz. Chciałbym decydować o losie swojego dziecka i żeby każdy ojciec mógł decydować. Nie chcę żeby była to tylko decyzja matki, bo nie uważam żeby zarodek był jej ciałem. W mojej opinii jest nowym organizmem, o którym decydować powinni obydwoje rodzice.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
BAN stały
|
Cytat:
Rodzice mogą decydować o wspólnym dziecku. Ja decyduję o usunięciu zarodka lub płodu z mojego ciała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym pisała pracę naukową napisałabym coś w stylu: "zerwano 10 osobników z rodzaju tulipanów (Tulipa Sylvestris L.)" (Z tyłka wzięte, z botaniki dobra nie byłam, nie wiem czy tulipany to cała rodzaj, rodzina czy co...) Na pewno nie "zabito 10 osobników z Tulip sp." Już szybciej "zabito wszystkie Salmonella sp." Ale to też mi tak dziwnie brzmi szczerze mówiąc. Choć ani botanikiem ani mikrobiologiem nie jestem, mogę się mylić. Ale nie jestem też poetą, żeby "zrywać tego roślinnego osobnika". ![]() Cytat:
Jeśli jest mróz i wyrzucę pająka przez okno i on zamarznie, to czy go zabiłam? Pośrednio tak, ale czy powiemy o tym w takim kontekście? Z jednej strony rozumiem twój punkt widzenia, ale to słowo mi tu nie pasuje do końca. I to nie dlatego, że próbuje zdehumanizować zarodek (w końcu zabiłam niejedną kurę w życiu i zabijanie rzeczy, które muszą zginąć dla mojego dobra nie budzi moich emocji). Dla mnie jeśli chodzi o kolokwialne zwroty, to ten zaproponowany przez ciebie może być, jest mi emocjonalnie obojętny. Ale nie do końca się zgadzam z tym sformułowaniem w ujęciu naukowo-językoznawczym. Popytam na polonistyce, może ktoś coś ciekawego mi na ten temat powie.
![]() |
#4615 |
Zakorzenienie
|
No,ale jednak temu zarodkowi juz w 6 tygodniu bije serce. Więc w jakims sensie tu dochodzi do zabicia . Tylko nie rozumiem dlaczego dużo ludzi ma problem z nazewnictwem
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
#4616 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to żaden wyznacznik życia. Mamy tak trochę kulturowo zakorzenione, że to serce jest najważniejsze (jest bardzo ważne), ale suma summarum człowiek jest w stanie żyć bez wszystkich organów, poza mózgiem. Powiedzenie, że serce już bije to tak jak powiedzenie, że są już płuca. No są i są bardzo ważne. Ale można człowiekowi wyciąć oba, wsadzić odpowiednie rurki i będzie chodził, żył. Można człowiekowi zaszczepić serce świni i będzie żył. Tak naprawdę nasze jestestwo zawiera się w mózgu, a nie w sercu. To bardzo ładny poetycki koncept, ale w sumie nic poza tym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcesz, żeby był jakiś przepis? Można prościej, współżyć z kobietą która ma takie same poglądy jak facet. Nie ma wtedy problemu z aborcją/oddaniem/wychowaniem.
![]() |
#4620 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Siłą rzeczy kobieta ma więc więcej do powiedzenia. Kiedy mężczyźni wynajdą sztuczną macicę, będą mogli przełożyć sobie zarodek do swojego brzucha lub inkubatora, to proszę bardzo. Niech decydują na równych prawach. Ale dopóki to tylko mnie będą dotyczyć ciąża, poród, rozrywanie i nacinanie krocza, nietrzymanie moczu, hemoroidy i inne cudowności, które niesie za sobą zatrzymanie zarodka, współtwórca tego zarodka może co najwyzej wyrazić swoje zdanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:11.