|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem mamy pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
Cytat:
No zaliczki niby nie sa zwrotne, a czy zwroca to juz zalezy od dobrej woli tamtej osoby....ja dogadalam sie z gosciem ze zwroci, powiedzialam o ciazy ze lekarz jest przeciwny wyjazdowi, ze ja sie boje jechac ponad 700 km do tego z dzieckiem 17 miesiecznym itp duperele mu nagadalam, ze niby mam ciaze zagrozona itd.... a jak zamawialam noclegi to jeszcze w ciazy nie bylam no i powiedzialam ze specjalnie dzwonie 2 m-ce wczesniej zeby mogl sie znaleźć ktos inny jeszcze przed sezonem...a ze gosciu sam ma dziecko 10 miesieczne to wie jak to jest z ciazami i dziecmi no i tak sobie pogadalismy i obiecal oddac...ale czarno to widze ze dostane ta kase widzac jak mi obiecuje juz 3 raz i nic w tym temacie nie robi...zaslania sie brakiem czasu i czestymi wyjazdami w jakies trasyFajnie ze widzialas malucha bo ja bylam w poniedzialek u gina i znowu nie robil mi usg tylko sluchal tetna ktorego nie umial zlapac dobre 5 min bo co mu sie udalo najechac to dzidziol mu uciekal i tak w kolko teraz ide 30 na wizyte i pewnie znowu nie zrobi usg ale mam zamiar sie upomniec bo on niby slynie z tego ze nie chce czesto robic usg ale dupek wizyty czesto umie wpisywac bo co 2 tyg wpisuje czyli to czesto potrafi robic! Mialam miec wizyte 28 ale polozna sama przesuwa to o kilka dni bo wie ze to jest za czesto a on to nawet co 11 dni wizyty nieraz wpisuje bo mi dziewczyny mowily Ale przynajmniej jedna pozytywna rzecz udalo mi sie zalatwic bo bylam wczoraj w pracy i moglam jeszcze wniosek o wczasy pod grusza wypisac Spice to raczej nie pogoda tylko nikomu sie pisac nie chce albo nie ma co, alkamor nie ma to nikt nie pisze a pogoda taka sobie u nas bo slonecznie ale tylko srednio 21 stopni temperatury, gdzie niegdzie chlodniej bo az 16-18 lub ciut cieplej bo 23
Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-06-16 o 21:23 |
|
|
|
|
#4622 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem mamy pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
Cytat:
no upałow nie ma to fakt, ale to i nawet lepiej
|
|
#4623 |
|
Zakorzenienie
|
No u mnie tez ladna bo slonce swieci ale temperatura niby miala byc 18 stopni ale wydaje mi sie ze bylo wiecej jakies 21 moze
|
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
czuje sie nadrobiona
![]() czesc Wam ![]() Anya i dla Klaudusi![]() a Wy z tymi Koreańczykami to serio :mówicie"czy to plotki są, co? ![]() Buziak nie zazdroszcze z bluzkami, fajnie ze na wczasy pod grusza sie zalapałaś!
|
#4625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Pogoniłam lenia. Dziś umyłam 2 okna a mam stare drewniane dwudziestoletnie paskudy, których ramy okropnie się myje Firany poprane i powieszone.Wczoraj za to posprzątałam w takim schowku na klatce na półpiętrze bo już tam można tylko było nasr* i węża wpuścić. Skarby zostawione przez moją mamę typu 10 letnie puszki z resztkami farby (bo się mogą przydać )
|
|
#4626 |
|
Rozeznanie
|
dzien dobry,
tez widzialam wczoraj dzidziola. Bardzo ruchliwy, wyginal sie i machal raczkami. Wyniki rewelacyjne ale ja nie czuje sie rewelacyjnie. Jeszcze miesiac i uciekam. |
|
|
|
#4627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo wogole sie w tym stanie nie czuje, tylko zupelnie normalnie jak gdybym nie byla w ciazy, tylko ten wielki brzuch przypomina mi o tym. Jedynie w te upaly mialam dusznosci i czesto mi sie w glowie krecilo. Polozna mowila ze juz dawno nie miala takiej dziewczyny w ciazy ktora sie dobrze czula i zapominala ze w ciazy jest
Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-06-17 o 08:10 |
|
|
|
|
#4628 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie źle czujesz i ci ciezko to idź na L4, przynajmniej na jakis czas zeby odpoczac a potem wrocisz do pracy jesli nie chcesz do konca ciagnac L4 |
|
|
|
|
#4630 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żadnych objawów ciążowych praktycznie cała ciąże teraz jest odwrotnie dlatego wróżą mi wszyscy chłopaka bo -muli mnie -czasem wymiotuje -jestem zmęczona -o zgrozo mam pryszcze -włosy rosną mi na potęgę -paznokcie osłabły -czasem najchętniej nie wstawałabym z łóżka
|
|
|
|
|
#4632 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ciążę bardzo dobrze znosiłam, zero mdłości, bólów czegokolwiek itp. Raz zgagę miałam. Na początku trochę śpiąca byłam ale przeszło. No i bezbolesna ciąża zemściła się kłopotami z porodem. Ale nie można było dokładnie terminu ustalić z OM.
Dzień dobry! Pogoda ładna. Zupę ugotowałam kalafiorową z groszkiem i koperkiem
|
#4633 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ale się źle czuję dzisiaj głowa mnie boli i padam na twarz ale to alergia niestety ![]() Mamy śliczną pogodę, pranie juz schnie na dworze, obiad zrobiony, posprzątane tyko później jeszcze okna przemyje bo muchy mi od środka obsrały Jak tak podczytuję co piszecie o dzidzolkach w brzuchu to mam wrażenie jakby czas cię cofnął tak jakbyście pisały o pierwszych dzieciaczkach
|
#4634 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Dziewczyny, ile Was tutaj ponownie zaciążonych! Widziałam tylko o Buziaczku, a tu proszę, jaki wiosenny wysyp Wszystkim Wam gratuluje i mam nadzieję, że nie uciekniecie do do "Mam 2010" Napiszcie, czy Wasze dzieciątka były planowane? (chodzi mi o obecną ciążę )Mam jeszcze pytanie: Czy już wszystkie Wasze dzieci chodzą?? Ninka jeszcze trzyma się mnie za jedną rękę i zupełnie nieźle chodzi, ale nie mam mowy, żeby mnie puściła. Sama ustai max. 2 sekundy. Ale idzie ku dobremu ![]() A teraz z innej beczki: mysleliśmy od drugim maluchu w przyszły roku, tzn. zeby na wiosnę zacząć starania. Ale jednocześnie bardzo bym chciała rozpocząć zaoczne studia na architekturze od przyszłego roku - i mam dylemat: co robic? Nie wiem, czy będę miała siły i chęci na kolejne dziecko za 4 lata Czy wszysko musi być tak skomplikowane? Ech...
|
|
#4635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamy Ja od zawsze mowilam ze jak Dawid skonczy rok to zabieramy sie za staranka o drugie dzidzi, no i jak mowilam tak zrobilam tylko ze to troche nie mialo byc tak bo myslalam, ze staranka potrwaja znowu pare m-cy i zalapie sie na rok 2011 a tutaj niespodzianka i wyszlo za 1 razem wiec zalapuje sie jeszcze na 2010 rok, miedzy dzieciakami bedzie 22-23 m-ce roznicy czyli prawie 2 lata ale rocznikowo rok....tak wiec obie ciaze byly planowane Dawid sam chodzi od 1 maja, mial wtedy 15 m-cy i 5 dni jak zaczal chodzic sam Do 18 m-cy ma czas wiec bedzie dobrze ![]() Co do drugiego dziecka i studiow to nie wiem co ci poradzic ale jak mysle co ja bym zrobila to chyba najpierw bym sie zdecydowala na drugie dziecko, dlatego ze chcialam mala roznice wieku, odchowala do 2-3 lat i potem poszla na studia na spokojnie ale nie jestem pewna czy bym tak zrobila rzeczywiscie....Tak zrobil moj kuzyn z zona, on studiowal i pracowal a ona w tym czasie urodzila 2 dzieci, pracowala i zajmowala sie dziecmi, jak on skonczyl studia to ona poszla na studia i pracowala a on zajmowal sie dziecmi i pracowal, obecnie dziewczyna konczy studia i swietnie sobie daja rade pomagajac sobie wzajemnie ale pomagaja im tez rodzice troche Ale to tez zalezy jaka chcesz miec roznice miedzy dziecmi bo jesli mala to proponuje najpierw dzidzi a potem na spokojnie studia, a jesli chcesz roznice pare lat no to najpierw studia Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-06-17 o 12:32 |
|
|
|
|
#4636 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mikolaj chodzi od miesiaca, mial wtedy okolo 13 miesiecy. Tez sie bal bardzo na poczatku nie chcial sie puscic i ciagle sie asekurowal. Jeszcze ma czas, spokojnie. Co do studiow to wiem, ze nie dalabym rady przy Mikolaju. Wracam z pracy i jestem wykonczona, nie wyobrazam sobie uczyc sie do egzaminow, chodzic na uczelnie itp. |
|
|
|
|
#4637 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ło matko! Nie dość że wczoraj tyrałaś na wykopalisku (powodując u mnie wyrzuty sumienia) to jeszcze dzisiaj taka fajową zupe masz.... Szkoda, ze nie mieszkam bliżej.....Cytat:
Na 2 dziecko my też na pewno poczekamy (ze 2 lata co najmniej). Tak żeby się żłobki nie zazębiały. Bo na 2 w żłobku mnie nie stać ![]() No to się napisałam..... Ola wstała.... |
||
|
|
|
#4638 |
|
Zadomowienie
|
A więc tylko Buziaczek planował
![]() Byłam ostatnio u gina i mówię mu, jak mam z miesiączką niewiesoło, że duże opóźnienia itp., zrobiłam badania hormonale, okazało się, że z tarczycą coś nie tak Gin orzekł, że mogłabym mieć problemy z zajściem w ciążę i był zdziwniony, że z Ninką zaszłam za 1 razem. Co do drugiego, to chciałabym tak z 3 lata różnicy, ale teraz zajść, to stanowczo dla mnie za wcześnie (zwłaszcza że miałam ciążę zagrożoną i nie wyobrażam sobie teraz kilka miesiecy leżeć, przy Nince... nie ma szans ). Z drugiej strony baaardzo mi zależy na tych studiach. Mam jeszcze kilka miesięcy na to, żeby spokojnie pomyśleć. Dzięki za porady Ale nie jestem tak odważna jak Buziaczek, żeby teraz zajść![]() A Nince coś się przestawiło. Wstaje o 6.30-7.00, a potem w kimono od 8.30 i śpi jeszcze dwie-trzy godziny. Nie mogłaby pospać do 8.00 -9.00? Nadal niechętnie myje zęby, czasami pogryzie szczoteczkę i zaraz ją wyrzuca z wanienki. Jak Wy sobie radzicie z myciem ząbków? A dzis pierwszy raz mnie oszukała (!) Czuję smród, pytam: Ninko, zrobiłaś kupę? A ona kręci główką, że nie! I ucieka mi, żebym jej nie przewijała
|
|
#4639 |
|
Zakorzenienie
|
hej!
ja tylko na chwilę.Neta nie mamy dalej dzisiaj kupiliśmy młodemu zarąbisty kaszkiet za 10 zł na targu buziaczki |
|
|
|
#4640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jakie miałaś TSH? |
|
|
|
|
#4641 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja na twoim miejscu nie decydowalabym sie na studia i ciaze - sama zaczelam magisterskie na uczelni na ktorej pracuje, ale nie dalam rady. Pierwszy trymestr bylam taka spiaaaaaaaca, ze po pracy tylko do domciu i do spania, nie chcialo mi sie wieczorami jeszcze na zajeciach siedziec. Z drugiej strony nie chce duzej roznicy wieku miedzy dziecmi, planuje zajsc w wrzesniu przyszlego roku, zeby w 2012 w czerwcu miec bobasa. Jula juz bedzie w przedszkolu, wiec taniej no i napewno nie bedzie juz pieluch, ale bedzie roznica wieku na tyle mala, zeby sie chowaly razem no i ja zebym sie nie rozleniwila po jednym dziecku. A studia jak sie odrobie z pieluchami |
|
|
|
|
#4642 |
|
Wtajemniczenie
|
Kizia studiowała w trakcie ciąży i jeszcze w zimie magisterkę pisała. Więc można. Pewnie wszystko zależy od tego jak będzie przebiegała ciąża.....
Czy Ola może popcorn? Bo mi wyżera
|
|
|
|
#4643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co wiem to popcornu nie mozna (bo lupinkami mozna sie udlawic...) Schudnac nie moge |
|
|
|
|
#4644 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale ja nie zamierzam w ciaży studiować, właśnie o to mi chodzi
Dylemat jest nastepujący: "kariera" czy dziecko Wiem, że to głupio brzmi, ale gdybym miała sie decydować na Maulucah po studiach, byłoby to za cztery-pięć lat! A nie sądzę, żebym wtedy chciała... Jeszcze mam czas na przemyślenia.A co do tarczycy, faktycznie mogła się rypnąć w ciąży, ale ja zawsze miałąm bardzo nieregularną miesiączkę, stąd ginekolog sugerował, że mogłabym mieć problemy z zajściem. W ciąży nawet tak miałam, że z usg termin miałam na połowę lutego, a z miesiączki - na połowę marca ![]() Czyli niechodząca Nineczka sama została na polu walki z chodzeniem?
|
|
#4645 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gosia, mam do Ciebie pytanie bo pamietam jak wczesniej pisałas, że Ninka nie raczkowała i chodzilas z nią do neurologa. Tez jestem z W-wy, mozesz kogos polecic? Moja Ewa skonczyla 14 m-cy i nie chodzi przy meblach, ona nie chc nawet wstawac, czasami sie podnosi, ale bardzo zadko i na chilę, nie stoi pewnie. Tym razem lekarka dala skierowniae do neurlologa, do tej pory kazdy mi mowil ze trzeba poczekać. Dzieci max do 14 m-ca powinny podciągać się i chodzic przy meblach. A na samodzielne chodzenie maja czas do 18 m-ca. Ogolnie łapie ostanio same dołki, więc podczytuje Was tylko. |
|
|
|
|
#4646 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ginekolog guuuupi, moj tez powiedzial, ze bede miala problemy z zajsciem, a jak juz zajde to pewnie poronie (bo tylozgiecie szyjki macicy mam). Kretyn jeden, zaszlam w ciagu pierwszych 3 dni staran i nie mialam zadnych problemow w ciazy, jakby to bylo tutaj to bym go idiote do sadu pozwala za stres i placz. Co za dupek moze tak kobiecie mowic? Co on Bogiem jest ze potrafi przewidziec, ze bedzie kobieta miala problem? Skad moze wiedziec, jak ona sama jeszcze nie probowala? Grrrr |
|
|
|
|
#4647 |
|
Zadomowienie
|
Pentuerka, nie przejmuj się! Nina od niedawna chodzi przy meblach, jak miała 14 miesięcy to tez chyba nie wstawała, a teraz śmiga jak szalona
Neurologicznie - wszystko z nią ok.Chodziłyśmy na rehabilitacje do pani Eli na ul. Szajnochy. Polecam A na rehabilitację kwalifikowała z tej samej przychodni dr Ćwirko - bardzo sympatyczna, fajna lekarka, która podnosi na duchu - i jako jedyna postawiła dobra diagnozę - że Ninka jest lękliwa i taki jej urok
|
|
#4648 |
|
Rozeznanie
|
Gosia, dzięki za namairy. Dobrze, że z Ninką wszystko dobrze i zaczeła przemieszczać sie . Moja Ewa "chodzi na kolnkach" i to na tyle, wiec dziwne, że nie chce wstawac.
|
|
|
|
#4649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ciągu 3,5 roku studiów wyszła za mąż i urodziła dwójkę dzieci a wprzerwie między macierzyńskimi pracowała . A mnie na przykład w ciąży taki leń dopadł, że zamiast się bronić w terminie to się obroniłam rok później bo mi się pracy napisać nie chciało ![]() A a propos studiów to się zdecydowałam i dzisiaj się zapisałam na podyplomówkę i się jeszcze okazało że mam 20% zniżki!! a to ponad 600 zł Ja schudłam... Potem się okazało, że to tylko chyba w wyobraźni bo w spodnie dalej się nie mieszczę...
|
|
#4650 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chyba dla spokoju powinnaś iść do tego neurologa, chociaż ja myśle, że taki Ewci urok ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Będzie ok! |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:30.

no i tak sobie pogadalismy i obiecal oddac...ale czarno to widze ze dostane ta kase widzac jak mi obiecuje juz 3 raz i nic w tym temacie nie robi...zaslania sie brakiem czasu i czestymi wyjazdami w jakies trasy
czyli to czesto potrafi robic! Mialam miec wizyte 28 ale polozna sama przesuwa to o kilka dni bo wie ze to jest za czesto a on to nawet co 11 dni wizyty nieraz wpisuje bo mi dziewczyny mowily
a pogoda taka sobie u nas bo slonecznie ale tylko srednio 21 stopni temperatury, gdzie niegdzie chlodniej bo az 16-18 lub ciut cieplej bo 23

Firany poprane i powieszone.
)

)
Czy wszysko musi być tak skomplikowane? Ech...
ale jak mysle co ja bym zrobila to chyba najpierw bym sie zdecydowala na drugie dziecko, dlatego ze chcialam mala roznice wieku, odchowala do 2-3 lat i potem poszla na studia na spokojnie ale nie jestem pewna czy bym tak zrobila rzeczywiscie....
dzisiaj kupiliśmy młodemu zarąbisty kaszkiet za 10 zł na targu