przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-21, 23:13   #4621
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez IvieDalia Pokaż wiadomość
Ja mam spory problem - włosy przetłuszczają się w zastraszającym tępie, muszę myć włosy codziennie, włosy umyte rano, późnym popołudniem zamieniają się w nieświeże strączki
dodatkowo - piecze, swędzi mnie skóra głowy od dłuższego czasu ( chyba już jakiś rok z tyłu głowy). Nawet po delikatnym szamponie. Czy jest na to jakiś sposób? Chciałam stosować kurację wzmacniającą z Joanny, która prawdopodobnie pomogłaby na przetłuszczanie się włosów, ale boję się, że podrażni skalp...
Masz łupież?
Stary 2012-05-22, 14:58   #4622
IvieDalia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Masz łupież?
Nie mam. Zdarza się, że gdzieniegdzie zauważę po myciu, ale dosyć rzadko.

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.

IvieDalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 15:37   #4623
201607040946
Konto usunięte

a ja nie wiem, jakich szamponów używać, bo mam włosy baaaaardzo tłuste (zwłaszcza teraz, w upały - kilka godzin i już tragedia!), ale skórę głowy chyba suchą, bo mam suchy łupież kiedyś pojawił się po naturalnym szamponie i nie moge sie go pozbyć, bo boję się używać mocniejszych szamponów, wiecie, silikony, parabeny itp
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:27   #4624
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
a ja nie wiem, jakich szamponów używać, bo mam włosy baaaaardzo tłuste (zwłaszcza teraz, w upały - kilka godzin i już tragedia!), ale skórę głowy chyba suchą, bo mam suchy łupież kiedyś pojawił się po naturalnym szamponie i nie moge sie go pozbyć, bo boję się używać mocniejszych szamponów, wiecie, silikony, parabeny itp
Na łupież dobry jest olej łopianowy

Cytat:
Nie mam. Zdarza się, że gdzieniegdzie zauważę po myciu, ale dosyć rzadko.
A używałaś olei?
Stary 2012-05-22, 18:41   #4625
MargoF1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
No, ale czy podczas mycia skalpu masz nałożoną odżywkę na końcówki?
Nie, dopiero po myciu używam odżywki do spłukiwania. A to może pomóc?

Dziewczyny, przy ogromnym przetłuszczaniu po prostu nie czekajcie i idźcie do dermatologa. Po co się męczyć jeśli do tej pory nic nie pomagało?
MargoF1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:23   #4626
Drozdowianka
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam spory problem - włosy przetłuszczają się w zastraszającym tępie, muszę myć włosy codziennie, włosy umyte rano, późnym popołudniem zamieniają się w nieświeże strączki
dodatkowo - piecze, swędzi mnie skóra głowy od dłuższego czasu ( chyba już jakiś rok z tyłu głowy). Nawet po delikatnym szamponie. Czy jest na to jakiś sposób? Chciałam stosować kurację wzmacniającą z Joanny, która prawdopodobnie pomogłaby na przetłuszczanie się włosów, ale boję się, że podrażni skalp...

Miałam identyczny problem jak Ty,do tego łuszcząca skóra. Świetnym wybawcą okazał się Squa-Med-rewelacja(jednyny minus cena ok 40zł za opakowanie) .Swędzenie i łupież ustąpiły już po 3-4 użyciach. Zużyłam chyba z 5 opakowaniach. A obecnie stosuję szampon z radical i spisuje się świetnie.
Stary 2012-05-22, 21:32   #4627
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość

Ja sobie też raz przesuszyłam skalp i w efekcie dostałam łupieżu plus dwukrotnie większe przetłuszczanie
Teraz używam tego https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...d-drachen.html
Łupież zniknął, a włoski zdecydowanie mniej się przetłuszczają

Cytat:
Napisane przez MargoF1 Pokaż wiadomość
Nie, dopiero po myciu używam odżywki do spłukiwania. A to może pomóc?

Dziewczyny, przy ogromnym przetłuszczaniu po prostu nie czekajcie i idźcie do dermatologa. Po co się męczyć jeśli do tej pory nic nie pomagało?
Chodzi o metodę OMO https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...01&postcount=5
Odżywka chroni włoski przed negatywnym wpływem mocnego szamponu na końcówki, co akurat u Ciebie się zdarzyło
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 00:08   #4628
IvieDalia
Rozeznanie

Cytat:
A używałaś olei?
Od 2,5 tygodnia olejuję (alterra, babydream, oliwa z oliwek), a także stosuję szampony głownie bez sylikonów, odżywki, maski o dobrym składzie. Wcześniej nie używałam olei, myłam różnymi szamponami, drogeryjnymi i nieraz ziołowymi, o prostych składach.

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.

Stary 2012-05-23, 05:40   #4629
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Od 2,5 tygodnia olejuję (alterra, babydream, oliwa z oliwek), a także stosuję szampony głownie bez sylikonów, odżywki, maski o dobrym składzie. Wcześniej nie używałam olei, myłam różnymi szamponami, drogeryjnymi i nieraz ziołowymi, o prostych składach.
A służą Ci oleje? Po ponad dwóch tygodniach już pewnie możesz w miarę ocenić efekt
Stary 2012-05-23, 14:51   #4630
Cleopatraaa1822
Raczkowanie

Hey Dziewczyny mam problem z wypadajacymi i do tego przetłuszczajacymi sie włosami :/ ech...
myję włosy codziennie bo nie mam wyjścia

Od miesiąca stosuje tabletki Revalid ,dermenę szampon na przemian z klorane z pokrzywy, dodatkowo poszłam w koncu do dermatologa powiedziała ze to prawdopodobnie przez hormony które stosowałam i odstawiłam :/ przepisała mi dodatkowo:

- biotyna do ssania polecam bardzo dobra
-galacet do picia
-loxon

Kazała zrobić również badania Hormonów tarczyny, testosteron i progesteron plus żelazo w tym tygodniu idę je porobić :/
Co do loxonu naczytałam się ze po odstawieniu wypadają więc sie boje go stosować , leży na półce.
Piję też pokrzywę.

Zastanawiałam się nad odżywką WAX do wypadających włosów ale nie wiem czy nie beda mi sie tłuscic jeszcze bardziej bo ja sie wmasowuje w skóre głowy???
Skoncze dermene to chyba sakupie Sobordin podobno dobry...
Stary 2012-05-23, 18:42   #4631
IvieDalia
Rozeznanie

Cytat:
A służą Ci oleje? Po ponad dwóch tygodniach już pewnie możesz w miarę ocenić efekt
Dotychczas nie zauważyłam za bardzo efektów. Ale olejuję dalej, bo ponoć efekty są widoczne dopiero po kilku miesiącach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 18:45   #4632
Chatul
ma zielone pojęcie

Cleopatraaa1822, przede wszystkim zrób te badania, które Ci dermatolog polecił Trzeba ustalić czy nie masz problemów ze zdrowiem.
Stary 2012-05-24, 19:43   #4633
Cleopatraaa1822
Raczkowanie

raczej nie mam , robiłam badania podstawowe miesiąc temu krew posiewy itp wiec pod tym wzgledem jest ok tylko musze te hormony jeszcze:/ w poniedziałek zrobię i zobaczymy :/ nie chce zapeszać ale ten Revalid mi chyba pomaga bo mniej mi wylatuje w myciu, fakt przestałam je meczyc suszarkami prostownicami i szczotkami ale wieksza zasługa chyba w tabletach
Stary 2012-05-26, 09:50   #4634
MalaArielka
Wtajemniczenie

Ostatnio używam szamponu "Pharmaceris H Keratineum" przeciwko wypadaniu włosów. Niestety szybciej mi się po nim włosy przetłuszczają.
Nie miałam tego problemu gdy stosowałam szampon Kallosa, z czarną rzodkwią Evy czy aloesowy Ziaji. Chociaż muszę przyznać, że ogólnie ostatnio szybciej mi się przetłuszczają, muszę myć co 2 dni( a teraz to nawet częściej przy Pharmaceris). Pewnie dlatego, że nie stosuję szamponów do włosów przetłuszczających się. Jednak jeśli nie macie włosów przetłuszczających się bardzo szybko( że codziennie musicie myć) to nie radzę Wam używać szamponów do włosów tłustych- wtedy łupież gwarantowany
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 11:19   #4635
zazia
Przyczajenie

Cytat:
Dotychczas nie zauważyłam za bardzo efektów. Ale olejuję dalej, bo ponoć efekty są widoczne dopiero po kilku miesiącach.
Zaczęłyśmy olejować włosy w tym samym czasie
I powiem Ci, że też nie widzę jakiś powalających efektów. Jednak w ogólnym rozrachunku jest lepiej.
Włosy zaczynają mi się mniej przetłuszczać. Mam nadzieję, że nowa pielęgnacja pozwoli na przywrócenie równowagi skórze głowy, tak jak OCM przywróciło ją twarzy

Wyczytałam ostatnio, że dodanie olejku z drzewa herbacianego do szamponu może pomóc na przetłuszczającą się skórę głowy.(A może kilka kropel by dodać do oleju?) Próbowała któraś z was?
zazia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 19:46   #4636
nafiyqa
Zakorzenienie

zazia, ja kiedys tak robilam.
Probowalam dodawac tez olejku rozmarynowego i lawendowego, nie widzialam zadnych efektow, wiec przestalam to robic.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 21:23   #4637
kredka22
Raczkowanie

Co jest naprawde dobre na przetluszczanie włosów proszę o szybką odpowiedz bo naprawde mam z tym spore problemy :/
Rano umyje wieczorem są już kluchy już nie mam do nich siły:/
kredka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 21:26   #4638
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kredka22 Pokaż wiadomość
Co jest naprawde dobre na przetluszczanie włosów proszę o szybką odpowiedz bo naprawde mam z tym spore problemy :/
Rano umyje wieczorem są już kluchy już nie mam do nich siły:/
moja droga, prawie kazdy ma ten problem tutaj, gdyby rozwiazanie bylo takie proste, to wątek mialby jedna strone, pomysl logicznie. nie ma uniwersalnej rady. zapraszam do lektury
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 09:33   #4639
zazia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
zazia, ja kiedys tak robilam.
Probowalam dodawac tez olejku rozmarynowego i lawendowego, nie widzialam zadnych efektow, wiec przestalam to robic.
No to mnie nie pocieszyłaś...
Mimo to dopiszę szampon z olejkiem z drzewa herbacianego do mojej listy rzeczy, które chcę przetestować. Kto wie, Tobie nie pomogło, ale każdy ma inne włosy, więc może jest nadzieja

A ja osobiście mogę polecić picie drożdży i zażywanie wit B. Ilekroć to robię, to z przetłuszczaniem jest trochę lepiej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-29, 09:43   #4640
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zazia Pokaż wiadomość
No to mnie nie pocieszyłaś...
Mimo to dopiszę szampon z olejkiem z drzewa herbacianego do mojej listy rzeczy, które chcę przetestować. Kto wie, Tobie nie pomogło, ale każdy ma inne włosy, więc może jest nadzieja
Jasne, testuj na sobie - ja tez jestem zwolenniczka tej zasady

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 21:47   #4641
IvieDalia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zazia Pokaż wiadomość
Zaczęłyśmy olejować włosy w tym samym czasie
I powiem Ci, że też nie widzę jakiś powalających efektów. Jednak w ogólnym rozrachunku jest lepiej.
Włosy zaczynają mi się mniej przetłuszczać. Mam nadzieję, że nowa pielęgnacja pozwoli na przywrócenie równowagi skórze głowy, tak jak OCM przywróciło ją twarzy

Wyczytałam ostatnio, że dodanie olejku z drzewa herbacianego do szamponu może pomóc na przetłuszczającą się skórę głowy.(A może kilka kropel by dodać do oleju?) Próbowała któraś z was?
Ja poczekam cierpliwie na efekty
A czym olejujesz?

Stary 2012-06-01, 16:31   #4642
zazia
Przyczajenie

Cytat:
Ja poczekam cierpliwie na efekty
A czym olejujesz?
Olejuję sezamkiem

Widziałam zdjęcia Twoich włosów. Myślę, że już widać efekty. Masz bardzo ładne włoski
Stary 2012-06-07, 20:38   #4643
enviee
Rozeznanie

Dziewczyny czy wystawienie głowy ( niezamierzone ) na działanie promieni słonecznych przez kilka godzin może spowodować nadmierne przetłuszczanie? Jakiś czas temu włosy zaczęły mi się strasznie przetłuszczać. Myję wieczorem, a rano budzę się z lekko przetłuszczonymi. Popołudniu wyglądają tak jakbym kilka dni nie myła. Nie przypominam sobie żadnej zmiany w pielęgnacji, jedynie to, że słońce poparzyło mi skórę głowy, z przedziałka zeszła mi skóra. Myślicie, że to może być przyczyną?

enviee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 21:08   #4644
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enviee Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wystawienie głowy ( niezamierzone ) na działanie promieni słonecznych przez kilka godzin może spowodować nadmierne przetłuszczanie? Jakiś czas temu włosy zaczęły mi się strasznie przetłuszczać. Myję wieczorem, a rano budzę się z lekko przetłuszczonymi. Popołudniu wyglądają tak jakbym kilka dni nie myła. Nie przypominam sobie żadnej zmiany w pielęgnacji, jedynie to, że słońce poparzyło mi skórę głowy, z przedziałka zeszła mi skóra. Myślicie, że to może być przyczyną?
Słońce mogło Ci przesuszyć skalp, tym bardziej, że wspominasz o poparzeniu.
Wysuszona skóra się broni, produkując jeszcze większą ilość łoju, więc ma to sens
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 11:57   #4645
la figa
Wtajemniczenie

moje drogie
piszecie o wizycie u dermatologa. mi niedlugo zbliza sie jej termin jednak do dermatologa chodzilam do tej pory z innym problemem. co wg Was moze polecic dermatolog na przetluszczajacy sie skalp? czytalam gdzies opinie dziewczyny, ze dostala jakies tabletki i glowe moze teraz myc co tydzien.

na pewno szybsze przetluszczanie sie wlosow jest zwiazane z ich struktura. ja mam wlosy cienkie i proste, niskoporowate, ktore nie potrafia pochlonac nadmiaru loju. co innego wlosy kreconowlosych (nie pisze o wszystkich bo sa wyjatki), ale wiekszosc z nich rzadko musi byc wlosy ze wzgledu na wysoka porowatosc, czyli ich wlosy sa w stanie wchlonac ze sie tak wyraze loj.

na prostych wlosach niestety od razu wszystko widac. jeszcze na dodatek blond

czy ktoras z was ma lepsze doswiadczenia z zielona glinka? nie wiem czy powinnam ja stosowac po myciu jak wlosy sa jeszcze swieze czy gdy wlosy sa juz tluste. ostatnio wcieralam w tluste wlosy i efekt zaden
Stary 2012-06-08, 20:52   #4646
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
czy ktoras z was ma lepsze doswiadczenia z zielona glinka? nie wiem czy powinnam ja stosowac po myciu jak wlosy sa jeszcze swieze czy gdy wlosy sa juz tluste. ostatnio wcieralam w tluste wlosy i efekt zaden
Ja wcierałam w skalp prosto po umyciu włosów. Na to czepek i ręcznik, i tak sobie przez godzinę chodziłam. A potem spłukiwałam skorupę letnią wodą
Stary 2012-06-09, 10:48   #4647
Jinbaili
Przyczajenie

Jeżeli chodzi o dermatologa to głównie chodzi o leki robione.
Ja mam trądzik i jak chodziłam do swojego dermatologa to zawsze przepisywała mi świetne płyny i maści robione za 5zł. Zapytałam się więc czy nie mogłaby mi czegoś robionego przepisać na tłuste włosy. Powiedziała, że to starsznie dużo pracy żeby to wszystko ponakładać na włosy a potem zmyć a efekt żaden czyli gra nie warta świeczki.

Jeżeli chodzi o glinkę zieloną to używałam kiedyś jakiejś maski do skóry głowy. Efekty żadne a też dużo roboty przy tym całym procesie nakładania, czekania, potem zmywania.

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Tabletki na tłuste włosy a dermatolog hmmm.....
sądzę, że lekarz mógł przepisać ogólnie coś na zwalczanie łoju, coś z tetracykilną np., bo raczej nie ma tabletek na tłuste włosy.

A druga sprawa to są włosy tłuste i tłuste. Jak ktoś ma mega łój tak jak ja to wątpię, żeby jakiekolwiek tabletki spowodowały, żebym mogła nie myć włosów przez tydzień. U mnie marzeniem byłoby mycie co drugi dzień. I tak jak piszecie, jeżeli ktoś ma włosy kręcone to jednak odstaja one trochę od skóry głowy i mają mniejszy kontak z łojem niż tak jak proste przylizańce (takie jak moje)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-09, 12:14   #4648
la figa
Wtajemniczenie

teraz bralam doksycykline i wlosy i tak musialam myc codziennie :/

ale kiedys mialam dobra kuracje (na tradzik) tetracyklina + antykoncepcja doustna

wlosy moglam myc wtedy co 4-5 dni. po odstawieniu tetracykliny, ale dalej stosowaniu antykoncepcji wlosy moglam myc co 2-3 dni
Stary 2012-06-10, 10:40   #4649
MargoF1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
moje drogie
piszecie o wizycie u dermatologa. mi niedlugo zbliza sie jej termin jednak do dermatologa chodzilam do tej pory z innym problemem. co wg Was moze polecic dermatolog na przetluszczajacy sie skalp? czytalam gdzies opinie dziewczyny, ze dostala jakies tabletki i glowe moze teraz myc co tydzien.
Byłam jakieś 3tyg temu u dermatologa właśnie ze względu na przetłuszczające się włosy. Przepisał mi szampon Stieprox 100ml ok 50zł do stosowania co dwa dni (po tym czasie mogę powiedzieć, że naprawdę działa i wart jest swojej ceny zwłaszcza, że jest mega wydajny!). Dostałam też lek robiony -taką wcierkę na spirytusie do skóry głowy po każdym umyciu, kosztowała 7,50zł, bo to lek refundowany. Efekty są super. Jeszcze jakiś czas temu po 12h miałam na głowie smalec, ale teraz 14-16h i włosy dopiero zaczynają się przetłuszczać. Wierzę, że z czasem będzie jeszcze lepiej

Co do tabletek, moja kuzynka miała taki sam problem i oprócz szampony i toniku do skóry głowy, dostała jeszcze antybiotyk na 7 dni, ale ciężko było jej ocenić ich skuteczność.
MargoF1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 11:00   #4650
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MargoF1 Pokaż wiadomość
Byłam jakieś 3tyg temu u dermatologa właśnie ze względu na przetłuszczające się włosy. Przepisał mi szampon Stieprox 100ml ok 50zł do stosowania co dwa dni (po tym czasie mogę powiedzieć, że naprawdę działa i wart jest swojej ceny zwłaszcza, że jest mega wydajny!). Dostałam też lek robiony -taką wcierkę na spirytusie do skóry głowy po każdym umyciu, kosztowała 7,50zł, bo to lek refundowany. Efekty są super. Jeszcze jakiś czas temu po 12h miałam na głowie smalec, ale teraz 14-16h i włosy dopiero zaczynają się przetłuszczać. Wierzę, że z czasem będzie jeszcze lepiej

Co do tabletek, moja kuzynka miała taki sam problem i oprócz szampony i toniku do skóry głowy, dostała jeszcze antybiotyk na 7 dni, ale ciężko było jej ocenić ich skuteczność.
dzieki. porozmawiam o tym ze swoja pania dermatolog przy kolejnej wizycie

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości